Jump to content

A doua încercare de suspendare a lui Traian Băsescu

Recommended Posts

Posted

Intre timp avem inflatie - preturi crescute, leul e tot mai mic si ratele bancare tot mai mari.

Basescu n-o sa pice caci lumea e-n vacanta si n-o sa se prezinte 50% din votanti la referendum.

Costul referendumului calculat de guvern va fi de 95 de milioane. Bani aruncati pe "apa sambetei".

Toata lumea pierde, nimeni nu castiga, va fi acelasi rahat amestecat ca inainte dar cu romani mai saraci.

Niste calcule n-au mers... s-au facut greseli pe undeva...

Posted

Sondaj: 67% dintre români vor vota pentru demiterea şefului statului la referendum

67% dintre români vor vota pentru demiterea preşedintelui, în timp ce 33% vor vota împotrivă la referendumul din 29 iulie pentru demiterea şefului statului, potrivit unui sondaj realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale "Avangarde". De precizat că aceste procente se referă la cei 56% dintre respondenţi care au declarat că sigur vor participa la vot.

De asemenea, 80% dintre cei intervievaţi au declarat că mai degrabă nu au încredere în Traian Băsescu, pe când 19% au afirmat că au încredere. Pe de altă parte, 55% dintre respondenţi au declarat că Traian Băsescu ar trebui suspendat cât mai urgent pentru că a încălcat Constituţia de foarte multe ori, 19% consideră că ar trebui suspendat doar dacă CCR va fi de acord, în timp ce 17% au spus că nu ar trebui suspendat pentru că nu a încălcat niciodată Legea fundamentală.

În privinţa intenţiei de vot, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlament, din cei 56% care au declarat că sigur vor participa la vot, 61% ar vota cu USL, 18% cu PDL, 10% cu PP-DD, 5% cu UDMR, 2% cu PRM şi 1% cu UNPR.

Sondajul, autofinanţat, a fost realizat în perioada 7-11 iulie pe un volum de 1150 de persoane de peste 18 ani, tipul eşantionului este probabilistic stratificat, iar eroarea maximă tolerată este de +/- 2,9 pentru un interval de încredere de 95%. Validarea s-a făcut de baza datelor INS 2010.

agerpres.ro

Posted

Lista cerinţelor Comisiei Europene faţă de România, dată publicităţii

Comisia Europeană a dat vineri publicităţii lista cerinţelor faţă de România, între acestea figurând nicio graţiere prezidenţială, nicio numire în posturile de procuror general al României şi de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), transmite RFI.

Prezentăm această listă difuzată de RFI:

"1. Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar (aflat deasupra intereselor partidelor politice)

*Reinstaurarea atribuţiilor Curţii Constituţionale de a verifica inclusiv constituţionalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38

*Reinstaurarea regulii majorităţii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumătate plus unu din numărul celor înregistraţi pe listele electorale): abrogarea OUG nr. 41

*Renunţarea la folosirea de ordonanţe de urgenţă în cazul unor decizii care afectează statutul instituţiilor fundamentale ale statului ori Constituţia şi în situaţii care nu prezintă urgenţă

*Evitarea utilizării publicării selective în Monitorul Oficial pentru a urmări scopuri politice şi mai ales pentru a evita decizii judiciare.

*Conformarea imediată în faţa tuturor deciziilor Curţii Constituţionale.

*Angajamentul autorităţilor publice de a respecta independenţa sistemului judiciar şi evitarea criticării acestor decizii judiciare.

2. Redarea încrederii:

*Numirea unui Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul majorităţii partidelor politice, printr-un proces de numire transparent şi obiectiv

*Nicio numire în posturile de procuror general şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub actuala preşedinţie: proceduri publice şi transparente şi liste deschise pentru oricine, selecţii bazate pe criterii de profesionalism şi integritate şi de palmares în domeniul luptei anti-corupţie.

*Nicio graţiere prezidenţială în cursul actualei preşedinţii

*Numirea unor miniştri împotriva cărora să nu fi fost formulate decizii că nu respectă criteriile de integritate. Obligaţia celor care nu respectă aceste criterii să părăsească posturile.

*Demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau corupţie la nivel înalt".

Posted

Parlamentul se reuneste in sesiune extraordinara saptamana viitoare pentru legislatia privind referendumul

Senatul se va reuni in sesiune extraordinara, marti, iar Camera Deputatilor se va reuni miercuri, pentru a decide in legatura cu legislatia privind referendumul, anunta Mediafax. Presedintele Senatului, Petru Filip, a declarat, vineri, ca a solicitat convocarea Biroului Permanent al acestei Camere luni, la ora 13, pentru a se decide convocarea in sesiune extraordinara a plenului Senatului pentru marti, la ora 12. "Se discuta legile referednumului, cea de la CC, si ce exista colateral pe legea referendumului", a precizat Filip.

De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca se va consulta cu presedintele Senatului, avand in vedere ca deputatii sunt cei care dau votul final in chestiunea legilor electorale, si va propune convocarea plenului Camerei pentru ziua de miercuri.

hotnews.ro

Posted

Cineva bate câmpii 8-}

Victor Ponta: Am transmis Comisiei Europene raspunsurile la cele 11 probleme

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca a transmis Comisiei Europene si presedintelui CE, Jose Manuel Barosso, raspunsurile la cele 11 probleme ridicate de acesta cu privire la situatia politica din Romania. Multe dintre ele le-am si rezolvat, am si trimis astazi un raspuns la cele 11 probleme ridicate de presedintele Comisiei Europene si a fost un lucru foarte bun. Pentru ca eu m-am dus si am spus "Dom'le, acuzatii generale - ca suntem Siria, ca suntem Ungaria - spuneti-mi concret; ca asa, in general, si doamna Macovei, isterica fiind, tipa ca e lovitura de stat si dupa aceea a venit Curtea si a spus ca e corect tot ce s-a intamplat; va rog spuneti-mi concret ce". Si dl presedinte Barosso mi-a ridicat 11 probleme - "astea sunt cele 11 probleme; nu spunem ca sunteti vinovat, spunem doar ca am vrea raspunsuri la ele". Eu astazi am facut aceste raspunsuri si le-am transmis catre Comisia Europeana.

hotnews.ro

Crin Antonescu: Se vorbeste de cele 10-11 porunci pe care Barroso le-ar fi dat premierului. Nu exista asa ceva, nu avem un document in sensul acesta

Presedintele interimar Crin Antonescu a spus vineri seara intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni ca "legile Romaniei se fac in Romania si nu se negociaza in alta parte", si a respins informatiile ca presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, i-ar fi dat premierului Victor Ponta o lista de cereri. "Se vorbeste in ultimele ore de cele 10-11 porunci pe care presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, le-ar fi dat premierului. Nu exista asa ceva, nu avem un document in sensul acesta", a spus Crin Antonescu.

hotnews.ro

Posted (edited)

Sondajul ala eu nu il cred. E facut pe genunchi. nu stiti ca a fost schimbat seful institutului de statistica? De ce? pentru ca sa dea sondaje masluite. Eu nu cred acest sondaj masluit.

Edited by George
Posted

Marga: Nu există nicio monitorizare a României de către Comisia Europeană

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat sâmbătă că nu există nicio monitorizare a României de către Comisia Europeană şi nici condiţii puse, fiind vorba despre temeri faţă de care se cere o explicitare a ceea ce s-a petrecut. Referitor la ecourile internaţionale privind situaţia politică din România, Marga a spus că trebuie să se revină la tripartitism, iar cele trei puteri - legislativă, executivă şi judecătorească - să conlucreze.

agerpres.ro

Posted

Delegaţia FMI şi-a amânat vizita după referendumul pentru demiterea preşedintelui

Delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială şi-a amânat vizita în România, programată să înceapă pe 24 iulie, în săptămâna care urmează referendumului pentru demiterea preşedintelui Băsescu, din 29 iulie, a anunţat premierul Victor Ponta.

"Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europeane şi Băncii Mondiale se va afla în România în săptămâna imediată după referendum (...) Bineînţeles că s-a amânat pentru că delegaţiile FMI şi CE au considerat întotdeauna că nu trebuie să vină în campanie electorală. Săptămâna 22-29 este ultima săptămână de campanie electorală", a spus premierul.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a anunţat pe 4 iulie că experţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale vor veni la Bucureşti pe 24 sau 25 iulie, pentru o nouă evaluare a acordului, nefiind prevăzut ca misiunea să fie amânată din cauza situaţiei politice interne.

Posted

Antonescu: Am decis să promulg legea de modificare a Legii referendumului

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a anunţat, luni, că a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului, aşa cum a decis Parlamentul şi Curtea Constituţională, astfel că referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.

"În faţa deciziei Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, am convingerea că este mai puţin important punctul meu de vedere, astfel că am promulgat această lege şi cred că în felul acesta am închis unul din subiectele fierbinţi de dezbatere", a spus el.

El a precizat că unul dintre motivele pentru care a luat această decizie este că, "spre deosebire de alţii", el pune interesul naţional în faţa intereselor personale.

"România este într-o situaţie extrem de dificilă, adusă de iresponsabilitatea unor oameni disperaţi că pierd scaunul şi puterea", a spus preşedintele interimar.

Curtea Constituţională a decis, în urmă cu o săptămână, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Posted

Victor Ponta: Am răspuns astăzi, oficial, celor 11 puncte transmise de CE

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni seară, într-o emisiune televizată că a răspuns, în mod oficial, celor 11 puncte semnalate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. De asemenea, Victor Ponta a precizat că a avut o discuţie telefonică cu preşedintele CE şi că 'pe fond, lucrurile s-au lămurit'.

'I-am spus domnului preşedinte Barroso că cel mai greu e să te aperi de acuzaţii în general şi l-am întrebat care sunt punctele pe care le consideră discutabile sau criticabile. Preşedintele Barroso a acţionat foarte constructiv din punctul meu de vedere. A venit şi a spus: Uite, avem 11 întrebări. Nu au fost o somaţie. A spus dacă putem să dăm o lămurire cu privire la aceste 11 puncte. Eu am răspuns vineri într-un draft la aceste 11 puncte. Azi am răspuns şi oficial. Am vorbit şi la telefon cu preşedintele Barroso în urmă cu o oră şi, practic, la toate cele 11 puncte, fără nici o excepţie, am dat răspuns în sensul celor solicitate de Comisia Europeană. Pe fond, lucrurile s-au lămurit. Pe imagine, pe bătălie de imagine, ne va lua foarte mult timp, indiferent cine va fi, dacă va fi domnul Băsescu din nou la putere, îi va lua tot foarte mult timp ca să repare acest rău', a spus Ponta.

agerpres.ro

Posted

CE a obţinut răspunsuri la solicitările adresate României şi aşteaptă aplicarea angajamentelor

Comisia Europeană anunţă că a obţinut răspunsuri la toate solicitările formulate în legătură cu situaţia statului de drept în România, considerând "crucială" aplicarea "efectivă şi rapidă" a angajamentelor, relatează AFP. Premierul României, Victor Ponta, "a oferit noi angajamente scrise" asupra celor 11 puncte formulate de Comisie, precizează comunicatul, subliniind că este "crucială aplicarea efectivă şi rapidă" a angajamentelor.

Posted

A început campania MAI pentru referendum! Gălăţenii, îndemnaţi să voteze legal

Cu ocazia referendumului privind demiterea preşedintelui României, toate structurile MAI din judeţul Galaţi se alătură unei campanii naţionale de informare a cetăţenilor cu drept de vot asupra importanţei exercitării drepturilor electorale în conformitate cu legea. Până în ziua votării, respectiv 29 iulie, poliţiştii, jandarmii şi angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi din alte instituţii din subordine le vor explica gălăţenilor riscurile nerespectării legislaţiei referitoare la procesul electoral.

"În cadrul campaniei vor fi postate afişe în locuri cu grad ridicat de vizibilitate, vor fi distribuite pliante, cu preponderenţă în mediul rural şi în locurile cu valori de trafic ridicat, respectiv în secţiile de votare, în ziua votului. Pe posturile de televiziune şi radio vor fi difuzate spoturi audio şi TV cu mesajul "Votează legal!"", explică cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Centrului de Comunicare al Judeţului Galaţi.

Campania se adresează în special celor care votează pentru prima dată, dar şi populaţiei cu drept de vot din mediul urban şi rural, membrilor formaţiunilor politice şi tuturor celor implicaţi în campania electorală.

viata-libera.ro

Posted

Barroso: România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului privind MCV, că România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar că trebuie să-şi respecte angajamentele, situaţia urmând a fi monitorizată şi un nou raport adoptat în acest an. "Vom continua să monitorizăm situaţia (...) Un nou raport va fi adoptat până la sfârşitul anului", a spus Barroso, care a arătat că prin acest document se va constata dacă autorităţile de la Bucureşti au dat răspuns îngrijorărilor ridicate de Comisia Europeană.

El a asigurat că va fi monitorizată în continuare "cu mare atenţie" evoluţia din România şi respectarea angajamentelor asumate de către premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

Barroso a arătat că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi UE, iar acestea "au zdruncinat" încrederea în România. "Politicienii nu trebuie să încerce să îi intimideze sau să îi atace pe judecători înaintea deciziilor care ar putea să nu le convină, iar componenţa Curţii Constituţionale nu poate fi schimbată peste noapte", a subliniat Barroso.

Posted

Parlamentul a decis sa metina in Legea referendumului pragul de validare cu 9 milioane

Parlamentul a amendat miercuri ordonantele de urgenta date de Guvernul Ponta care vizau modificarea legii referendumului dar si restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale. In urma deciziei CCR care a declarat neconstitutionale modificarile propuse de USL dar si la presiunile oficialilor europeni, reprezentantii USL din Parlament au modificat cele doua ordonante de urgenta.

Astfel, parlamentarii au introdus in lege prevederea ca, la referendumurile nationale, intervalul de desfasurare este stabilit prin hotarare de Guvern. Initial la Senat USL a propus prelungirea programul de vot cu patru ore, mai exact votul sa se desfasoare intre intervalul 7:00-23:00. Totodata, Legislativul a decis mentinerea pragului de validare a referendumului la 50%+1 din numarul cetatenilor inscrisi pe listele electorale si nu cum propunea Guvernul.

In ceea ce priveste restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale, parlamentarii au eliminat o parte din prevederile OUG insa au prevazut in lege ca CCR nu poate judeca hotararile Parlamentului care tin de regulamentul de functionare interna a Legislativului. Mai exact, PDL nu mai poate contesta hotararile Parlamentului privind revocarea presedintilor celor doua Camere, Roberta Anastase si Vasile Blaga precum si revocarea Avocatului Poporului.

Potrivit Constitutiei, articolul 146 la atributiile Curtii Constituţionale alianiatul c) se precizeaza ca judecatorii CCR se pot pronunta asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori.

PDL a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala modificarle aduse in Parlament ordonantei de urgenta privind atributiile CCR.

hotnews.ro

Posted

Dilema referendumului

– Să ne lase! Să ne lase naibii în pace să ne vedem de treabă că ne-au ameţit de cap!

– Cine?... dau eu să mă dumiresc.

– Ei! răspunde sec taximetristul.

Ei... Bine, bine, dar care „ei“? – mă întrebam eu în sinea mea. Mai rămînea ca taximetristul meu să-l plastografieze pe Farfuridi şi să exclame la rîndul său: „Din această dilemă nu puteţi ieşi... Am zis!“. N-a făcut-o, dar dilema rămîne.

Deşi bătălia referendumului este politică şi opune două tabere conjuncturale de partizani, miza reală este de fapt socială, structurală şi ne priveşte pe toţi. Formulată de taximetristul meu, ea sună cam aşa: „să ne lase naibii în pace să ne vedem de treabă“. Reformulată mai sociologic, ea poate fi numită stabilitate socială (care este cu totul altceva decît „liniştea noastră“ cu care ne-au procopsit Iliescu sau Vîntu!). Dezvoltată puţin, această noţiune implică un minimum de coerenţă, consecvenţă şi echitate în acţiunile sociale, ceea ce, mai departe, constituie condiţia prealabilă pentru o minimă previzibilitate, fără de care oamenii de afaceri nu pot avea planuri de afaceri iar noi cu toţii nu putem avea aspiraţii. Sau, dacă vreţi să fiu mai precis, fără această minimă stabilitate, orizontul de aşteptări al întregii societăţi se împiedică de pragul zilei de mîine, ceea ce ne face pe toţi prizonierii dorinţelor şi soluţiilor de moment – şi sfîşiaţi astfel între furia şi frica pentru ceea ce (nu ştim că) ne aşteaptă în momentul următor. Or, exact de această stare s-a săturat societatea şi doreşte „să fie lăsată în pace să-şi vadă de treabă“!

În aceste condiţii, dilema este aceea a cetăţeanului turmentat: cu care dintre cele două tabere să votez pentru a avea mai multe şanse să obţin ceva din această „stabilitate“ şi să fiu „lăsat în pace“? Iar aici, singurele criterii de care dispunem sînt cele partizane şi/sau emoţionale, care ţin de percepţii subiective, impresii, stereotipuri, credinţe, refulări şi defulări etc. Totul pe fondul unei suspendări cronice a comunicării sociale: nimic din ceea ce se spune nu este real şi nimic din ceea ce este real nu se rosteşte raţional; şi, bineînţeles, nimeni nu ascultă pe nimeni. Pe scurt, nimic nu este ceea ce pare şi tot ceea ce apare (public) bate delirul. Băsescu a instaurat „totalitarismul“, iar Ponta a dat o „lovitură de stat“, dreptatea trebuie să ia o duşcă din Red Bull-ul răzbunării, pentru a prinde aripi înainte de a cădea din nou la pămînt, raţiunea funcţionează doar cu sofisme de genul: dacă Băsescu a condamnat comunismul, iar USL este duşmanul lui Băsescu, ergo USL este urmaşul PCR. Şi aşa mai departe...

Cu cine să voteze atunci cetăţeanul turmentat?

Cu PDL? Puţini sînt conştienţi de cinismul artei divide et impera a lui Băsescu, iar şi mai puţini cunosc detaliile manipulărilor sale fără frontiere. Dar foarte mulţi s-au săturat pur şi simplu să fie şi umiliţi, şi cu banii luaţi. Eram obişnuiţi cu mîncătoriile şi corupţia, cu deviza străveche despre peştele mare care înghite peştele mic – precum şi cu cea complementară despre pescuitul în ape tulburi. Dar Băsescu a adus o inovaţie extremă în balta cotidianului nostru şi a populat-o cu piranha. Care a puiat apoi o droaie de alte piranha, mai mici, dar tare multe. Plevuşca numită popor a trebuit să se ascundă în păpuriş – fiind apoi acuzată că e leneşă –, iar în spaţiul public al bălţii au rămas doar cîţiva piranha care şi-au devorat reciproc cuvintele pînă la os. Dincolo de metaforă, atmosfera generală a devenit irespirabilă iar populaţia pur şi simplu s-a săturat de acest darwinism social pe care, în numărul anterior, îl prezentam ca „manelism“. Băsescu nu este deci o bună alegere.

Cu USL? Reactiv măcar, părea o soluţie mult mai bună. Dar în doar cîteva săptămîni, şi-a provocat/a primit o lovitură de imagine mortală. Cum românii au memoria scurtă, puţini au realizat că totul a fost, de fapt, o mişcare de gen PDL, doar că pe fast forward. Şi cum românii sînt şi extrem de sensibili la imagine, cînd aceasta a devenit şi o proastă reputaţie europeană, mulţi au luat-o ca pe o ofensă personală. Dar mai presus de asta, iureşul pe care l-a iscat USL-ul în balta cu pirahna i-a făcut pe mulţi să se sperie de apariţia unei specii mutante de peşti, de la care nici măcar nu mai poţi şti la ce să te aştepţi. Deci nici USL nu mai pare a fi soluţia salvatoare...

Din păcate, oricare ar fi puterea emergentă după 29 iulie, nu cred că ea va realiza miza reală cu care va fi (a fost deja...) învestită. Nu cred, deci, că indispensabila „stabilitate“ ne aşteaptă după colţul acestui referendum. Şi totuşi, am un soi de optimism, nu conjunctural însă, ci istoric. Chiar cred că ceea ce am numit, în iarnă, „generaţia creativă“, această firavă revoltă ce s-a coagulat în Pieţele din ianuarie, va continua erodarea subversivă. Deocamdată este insignifiantă numeric, dar statisticile sînt oarbe în această privinţă. „Revolta“ nu are nimic din forţa de şoc a unui berbece revoluţionar, dar seamănă foarte mult, cred, cu o primă fisură în barajul unui lac de acumulare. Cine subevaluează o astfel de fisură uită de presiunea mută a miilor de tone de apă din spatele barajului. Şi nu înţelege că posibilul efect al ei nu este schimbarea peştilor din baltă, ci refacerea lacului în ansamblul său. În termeni mai puţin metaforici, asta se cheamă schimbare societală, şi nu (doar) revendicări sociale. Iar o asemenea schimbare, mult mai radicală, cere timp. Dar poate să izbucnească şi cînd nu te aştepţi...

Vintilă Mihăilescu, antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative

dilemaveche.ro

Posted

Opriţi-vă! Priviţi în jur!

Spectacolul grotesc oferit de clasa politică românească în ultimele săptămâni a umplut paharul răbdării neutrilor. Adică al oamenilor obişnuiţi, cărora le este egal că la putere este PSD, PNL sau PDL. Ei nu pretind altceva decât o relativă stabilitate cotidiană, care să le asigure suportul psihologic pentru a merge mai departe. Cu bunele şi cu relele României contemporane. Mai mult cu relele, ce-i drept. Dar şi aşa, aceşti oameni ar fi dispuşi să meargă mai departe.

Astăzi însă, majoritatea românilor au ajuns să se întrebe dacă mai merită să spere că vor putea merge mai departe în ţara lor. Clasa politică s-a întors, practic, împotriva României. Dovadă stă atmosfera pe care a creat-o la Bruxelles, acolo unde ţara noastră a făcut uitată Grecia, ca „oaie neagră” a Uniunii Europene. Este clar că, dincolo de discursurile false ale liderilor noştri, nu s-a comunicat absolut nimic decent şi folositor pentru ţară pe „axa Bucureşti-Bruxelles”.

Într-o societate normală la cap, într-un astfel de moment, societatea civilă, inclusiv presa, ar fi boicotat acest circ. Poate n-ar fi fost rău ca televiziunile noastre să facă un pact prin care niciun politician să nu mai fie invitat, timp de o săptămână, în nicio emisiune. Ar fi fost o modalitate de a le arăta că agenda lor nu coincide cu a noastră, a celor mulţi. Şi nu în ultimul rând, le-am fi arătat că presa nu este un instrument de care să te foloseşti pentru a-ţi atinge scopurile meschine.

Oricum, e timpul să le spunem GATA! Uitaţi-vă în jur şi vedeţi ce se alege de economie! Pentru că lipsa de credibilitate pe plan extern costă BANI!

money.ro

Posted

Opriţi-vă! Priviţi în jur!

.......

Într-o societate normală la cap, într-un astfel de moment, societatea civilă, inclusiv presa, ar fi boicotat acest circ. Poate n-ar fi fost rău ca televiziunile noastre să facă un pact prin care niciun politician să nu mai fie invitat, timp de o săptămână, în nicio emisiune. Ar fi fost o modalitate de a le arăta că agenda lor nu coincide cu a noastră, a celor mulţi.

.......

Corect...

... Şi nu în ultimul rând, le-am fi arătat că presa nu este un instrument de care să te foloseşti pentru a-ţi atinge scopurile meschine.

Hai mai!... Serios? Chiar asa!? hmmm... Nu exista! Utopie...

Posted

Ultimele pregătiri pentru organizarea referendumului naţional

Pregătirile pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a referendumului naţional din 29 iulie 2012 au ajuns la final. Toate materialele necesare în ziua votării au fost achiziţionate. Buletinele de vot au fost tipărite de Regia Autonomă Monitorul Oficial şi au fost aduse deja la Galaţi, fiind depozitate sub pază. În cele 433 de secţii de votare din judeţul Galaţi se vor distribui 575.300 de buletine de vot şi 2.165 de ştampile cu menţiunea „Votat”. Ştampilele au fost confecţionate de către Monetăria Statului, iar timbrele autocolante la Imprimeria Naţională.

Preşedinţii secţiilor de votare, desemnaţi prin tragere la sorţi de către preşedintele Tribunalului, urmează a fi instruiţi în zilele de 24 şi 25 iulie 2012.

Au fost transmise adrese către toate spitalele şi centrele de asistenţă din judeţ, precum şi către Penitenciarul Galaţi, prin care s-a adus la cunoştinţă procedura de vot pentru persoanele internate, respectiv persoanele private de libertate, cărora nu le-au fost interzise drepturile electorale. Cele două categorii de alegători pot face solicitare către conducătorii instituţiilor menţionate, care, la rândul lor, depun în preziua votării tabelul cu persoanele care doresc să îşi exercite dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, la una din secţiile care au arondate astfel de instituţii. Modalitatea de utilizare a urnei mobile a fost stabilită prin Hotărârea nr. 11/16.07.2012 a Biroului Electoral Central.

Prefectura Galaţi

Posted

PDL a decis să îndemne la neparticiparea la vot la referendumul din 29 iulie

Colegiul Director al PDL a decis, marţi, să îndemne alegătorii să nu participe la vot la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Surse din partid au relatat pentru MEDIAFAX că decizia a fost luată cu 59 de voturi "pentru" şi o abţinere.

Conform surselor citate, PDL a decis totodată să nu îşi retragă reprezentanţii din secţiile de votare.

Posted

Decizia privind programul la referendum între 7.00 şi 23.00 este constituţională

Curtea Constituţională a decis, marţi, că modificările aduse Legii referendumului prin legea adoptată în 18 iulie de Camera Deputaţilor, care stabileşte intervalul de vot între 7.00 şi 23.00, este constituţională.

Plenul Curţii Constituţionale a analizat obiecţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, formulată de un număr de 63 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct. 4 (stabilirea intervalului de vot de la 7.00 la 23.00) din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.

Posted

Legea care stabileşte programul la referendum între 7.00 şi 23.00 a fost promulgată

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 41/2012 prin care a fost modificată Legea referendumului, care stabileşte programul de vot în intervalul 7.00 - 23.00. Crin Antonescu a semnat marţi Decretul referitor la promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 41/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Legea va intra în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Posted

Anchete privind tentative de împiedicare a participării la vot în Dolj, Gorj, Galaţi, Vaslui

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a declarat, miercuri, că prefecţii din judeţele Dolj, Gorj, Galaţi şi Vaslui au cerut autorităţilor să declanşeze investigaţii referitoare la existenţa unor tentative, semnalate de MAI, de împiedicare a cetăţenilor să se prezinte la vot la referendum. "Singurele fraude pentru care se fac anchete sunt fraude privind luarea ilegală de acte de identitate pentru a împiedica cetăţenii să se ducă la vot. Aceste forme sunt abuzive şi de natură să-i ameninţe voalat pe cetăţeni că nu vor mai avea locurile de muncă stabile, cum se întâmplă pe Valea Jiului. Există asemenea semnale în mai multe judeţe, MAI le semnalează, iar prefecţii au cerut autorităţilor să declanşeze investigaţii în Dolj, Gorj, Galaţi, Vaslui, unde există asemenea tentative", a spus Duvăz, într-o conferinţă de presă. Potrivit lui Duvăz, în judeţele Dolj, Gorj, Galaţi şi Vaslui a fost raportată existenţa unor tentative de împiedicare a prezenţei la vot, prin cererea actelor de identitate ale cetăţenilor sub pretextul actualizării listelor de ajutor social sau prin exercitarea de presiuni din partea autorităţilor publice prin ameninţarea voalată a celor care intenţionează să se prezinte la vot.

Posted

18.292.514 cetăţeni români au drept de vot la referendum

Un număr de 18.292.514 cetăţeni români au drept de vot la referendumul din 29 iulie, a afirmat ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, miercuri, cu ocazia participării sale la întrunirea Comisiei de Transparenţă şi Monitorizare înfiinţată la nivelul MAI. "În acest moment lista finală cu alegătorii este stabilită, sunt 18.292.514 cetăţeni români cu drept de vot. Dintre aceştia, avem şi 623 de tineri care împlinesc 18 ani exact pe 29 iulie. Şi cei care împlinesc 18 ani pe 29 iulie se regăsesc pe listele de vot. Începând de azi nu mai ştergem pe nimeni de pe listă, care îi va cuprinde şi pe cei care vor muri de azi până atunci (la referendum n.r.). O să fie probabil câteva zeci de persoane sau sute", a declarat Rus. El a precizat că lista nu mai poate fi corectată deoarece începe procesul de multiplicare.

agerpres.ro

Posted

Referendumul se va desfăşura în condiţii de maximă corectitudine, susţine Bocăneanu

Prefectul de Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că în judeţul Galaţi, au fost organizate 433 de secţii de votare, unde vor fi distribuite 573.300 de buletine de vot şi 2.165 de ştampile cu menţiunea ”VOTAT 2012 RDPR”. „Fac precizarea că buletinele de vot au fost tipărite de Regia Autonomă Monitorul Oficial, ştampilele au fost confecţionate de către Monetăria Statului, iar timbrele autocolante de către Imprimeria Naţională”, a spus Bocăneanu. Potrivit Biroului Judeţean pentru Evidenţa Bazelor de Date, în judeţul Galaţi sunt 523.528 de persoane cu drept de vot, din care 263.730 în municipiul Galaţi şi 37.898 în municipiul Tecuci.

Buletinele de vot se află acum în depozit, sub pază militară, urmând a fi distribuite vineri pe zece trasee din judeţ, şi sâmbătă pe 16 trasee, la cele 176 de secţii de votare din municipiul Galaţi. Sâmbătă, funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului vor verifica punctual secţiile de votare, urmărind să fie asigurate toate condiţiile pentru buna desfăşurare a procesului electoral. Preşedinţii secţiilor de votare au fost instruiţi şi au primit şi circulara Biroului Electoral Central referitoare la operaţiunile care urmează a fi efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare în perioada 27-30 iulie.

Pentru ca întregul proces electoral să se desfăşoare în bune condiţii şi deplină legalitate, 468 de lucrători ai Ministerului Administraţiei şi Internelor sunt angrenaţi în misiuni de pază şi protecţie la cele 433 de secţii de votare amplasate în 282 de locaţii. Este vorba despre 288 de poliţişti, 110 jandarmi, 120 poliţişti de frontieră, 24 de lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, 12 de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatricluarea Vehiculelor, 8 de la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple şi 6 de la Oficiul Român de Imigrări. De asemenea, în ziua referendumului, 12 filtre ale Poliţiei Rutiere se vor afla pe drumurile publice din judeţul Galaţi în scopul combaterii turismului electoral.

„Vă asigur că fiecare angajat al structurilor judeţene ale Ministerului Administraţiei şi Internelor va contribui la respectarea întocmai a legii, astfel încât referendumul să se desfăşoare în condiţii de maximă corectitudine”, a afirmat Bocăneanu.

presagalati.ro

Posted

All-inclusive şi bani ca să nu mergi la referendum?!

* Un funcţionar public de la DSP le-ar fi propus colegilor distracţie contra buletinelor * A doua sesizare: bani la Tuluceşti, în schimbul promisiunii de a sta acasă

Bani sau servicii all-inclusive la una din cele mai exclusiviste piscine din Galaţi în schimbul cărţilor de identitate sau doar a promisiunii că nu se va merge la referendum, acestea au fost, ieri, acuzaţiile care s-au vehiculat, neoficial, în oraş, aruncând şi peste municipiul nostru suspiciunea de fraudare a votului de duminică. Mai exact, deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz spunea că prefecţii din Dolj, Gorj, Galaţi şi Vaslui le-au cerut autorităţilor să declanşeze investigaţii referitoare la existenţa unor tentative de împiedicare a cetăţenilor să se prezinte la vot, prin reţinerea buletinelor de identitate sub pretextul actualizării listelor cu beneficiarii venitului minim garantat.

"Am cerut Poliţiei să fiu informat doar asupra cazurilor de abuzuri care se confirmă", a declarat prefectul Emanoil Bocăneanu. Poliţia Judeţeană Galaţi a transmis că o echipă special formată verifică dacă există cazuri de persoane împiedicate să participe la referendum. Precizând că deocamdată sesizările nu se confirmă, Poliţia spune că se "continuă cercetările în două dosare penale, urmând ca la finalizarea acestora să se propună soluţiile legale".

Şeful DSP confirmă audierile, iar PSD reclamaţia de la Tuluceşti

Neoficial, se pare că este vorba despre un angajat al DSP Galaţi, care le-ar fi promis colegilor de muncă 50 de lei sau servicii all-inclusive la una din cele mai bine cotate piscine private ale Galaţiului celor care îi vor da buletinele până luni. Bărbatul a fost audiat, ieri, de poliţişti, lucru confirmat şi de şeful DSP Galaţi, Valentin Boldea: "Ştiu că un angajat al nostru, funcţionar public, a fost audiat, dar nu ştiu ce conţine dosarul său". Tot neoficial, se pare că funcţionarul ar fi susţinut în faţa poliţiştilor că ar făcut doar o glumă!

Cel de-al doilea dosar se referă la o plângere depusă de PSD la Poliţie. "Am sesizat că în satele Tătarca şi Şiviţa se împart ziare în care se află şi sume de bani (50-100 de lei) date contra promisiunii sătenilor de a nu veni duminică la vot. Despre cazul de la DSP Galaţi, eu nu cred că domnul acela a făcut o glumă. În ultimul timp, toţi pedeliştii din ţară au devenit brusc foarte glumeţi!", ne-a declarat Claudiu Brânzan, purtătorul de cuvânt al PSD Galaţi.

viata-libera.ro