Jump to content

Concurs studenţesc de mâncăruri inedite


dcp100168

Recommended Posts

Concurs studenţesc de mâncăruri inedite

Ieri a avut loc, pentru prima dată în România, concursul Ecotrophelia 2012, prima competiţie naţională care încurajează dezvoltarea de produse alimentare noi de către studenţii în ingineria alimentelor. Ţinta tuturor participanţilor a fost crearea unui produs bio, ce ar putea avea succes pe orice piaţă. Şi, cum desertul este cea mai mare ispită pentru toţi cei care ţin la silueta lor, studenţii au încercat promovarea unor produse cât mai naturale pentru cei înnebuniţi după dulciuri. Astfel, concurenţii din partea Universităţii din Oradea au venit cu ideea unui croissant cu propolis, un produs organic conservat natural, dar şi cu un desert de vară mai puţin obişnuit: îngheţată cu lăptişor de matcă.

Concurenţii din Timişoara şi-au ales ca grup ţintă bolnavii de diabet, şi au prezentat un cozonac hipoglucidic cu fructe de pădure, un produs cu indice glicemic scăzut, care a încântat juriul.

Câştigători gălăţeni

Studenţii universităţii Ştefan cel Mare din Suceava au venit cu o idee pentru iubitori de lactate: un caşcaval bio cu un conţinut ridicat de fibre, produs care ajută la eliminarea toxinelor din corp, reduce osteoporoza şi previne cancerul. „Caşcavalul cu gălbiori, migdale şi seminţe” este o delicatesă la prepararea căreia studenţii au folosit migdale naturale lăsate la macerat în miere aproximativ trei zile. „În reţeta iniţială am hotărât să folosim dulceaţă de nuci verzi, însă din cauza contrastului prea mare dintre gustul dulce al nucilor din dulceaţă şi gustul sărat al caşcavalului, am hotărât să folosim migdale. În felul asta e mult mai sănătos şi are un gust echilibrat”, a explicat Raluca Zimbru, cea care, alături de Sergiu Pădureţ, a „creat” acest produs.

Câştigătorii concursului au fost însă doi gălăţeni, care au prezentat un salam dietetic, menit să schimbe concepţia populaţiei referitoare la preparatele din carne, care sunt prezentate în mass-media ca nesănătoase. Astfel, Bolocan Andrei şi Dima Cristian, studenţi în cadrul universităţii Dunărea de Jos, au hotărât să „prepare” un salam bio la care au folosit carne din porc, vită şi peşte, cu un conţinut de grăsimi de maxim 3 la sută. Produsul, la care s-au folosit condimente încapsulate pentru a creşte activitatea antimicrobiană, a fost fiert şi afumat, însă din cauza lipsei conservanţilor, are un termen de valabilitate de doar 14 zile.

Cei doi tineri vor reprezenta România la Ecotrophelia Europe Competition, competiţie care va avea loc în Paris, în luna octombrie 2012, cu ocazia expoziţiei internaţionale pentru industrie alimentară.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Băutură energizantă realizată de studenţii din Galaţi
Studenţii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au uimit juriul din acest an de la Ecotrophelia cu o băutură energizantă, bazată pe zer şi suc de fructe. Wow Energy a luat însă doar argintul, juraţii acordând marele premiu realizatorilor unei rulade de caşcaval cu păpădie şi seminţe de chia.

Centrul universitar de la Galaţi a fost reprezentat în finala concursului Ecotrophelia de la Suceava de trei echipaje. Unul dintre acestea - cel format din patru studenţi - a reuşit să impresioneze juriul competiţiei şi s-a clasat în final pe podium (locul al doilea) cu un produs inedit şi unic, în acelaşi timp, în România. Este vorba despre Wow Energy, o băutură naturală din zer şi suc de fructe. Partea cea mai bună a acestui produs este aceea că nu are niciun fel de aditiv.

„Ne-am gândit să valorificăm un subprodus - zerul - dar să-l tratăm modern, nu cum se trata până acum, ci la presiune mare. Până la urmă ne-a ieşit ceva unic în România, ceva ce doar în Statele Unite se mai produce”, ne-a declarat Tatiana Moscu, una dintre fetele din echipajul clasat pe locul al doilea la Ecotrophelia.

Un lucru extrem de apreciat de juriu a fost planul de afaceri pentru acest produs, responsabil cu acest lucru fiind Ionuţ Udrea. „Le-am spus reprezentanţilor juriului că noi credem că produsul nostru este bine poziţionat pe piaţa nectarului. Dacă ar fi să estimăm, preţul lui s-ar situa între 5 şi 7 lei. El ar putea fi ceva mai scump în restaurante. De asemenea, noi am stabilit că acest produs va fi consumat în oraş”, ne explică Ionuţ Udrea.

Produsul nu conţine zahăr decât cel natural din fructe. Produsul este revigorant, dar nu este o băutură răcoritoare, ci un suc din fructe. Este recomandat şi copiilor dar consumat cu moderaţie.

Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Petru Alexe este ferm convins că sucul de fructe este adevăratul câştigător al concursului Ecotrophelia. „La cum a fost prezentat, cu plan de marketing şi cu toate calităţile lui, sucul este, din punctul meu de vedere, câştigătorul acestui concurs. Acum, îmi doresc ca reţeta acestui produs să fie cumpărată de producători prestigioşi, astfel încât el să poată fi produs la scară largă”, spune Petru Alexe. De altfel, produsele noi, care ajung la concursul Ecotrophelia, intră extrem de repede în atenţia producătorilor, care au certitudinea că sunt făcute de adevăraţi profesionişti.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Mozaic Salami, un produs ecologic fără grăsime animală. Studenţii speră să cucerească juriul de la Ecotrophelia

Patru tineri de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au realizat un salam dietetic, semi-afumat, fără grăsime animală, cu care vor participa la finala concursului Ecotrophelia Romania. Salamul este o inovaţie, iar tinerii speră să convinjuriul că sunt cei mai buni.

Unul dintre cele două echipaje cu care Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi va participa la concursul internaţional Ecotrophelia 2015, a cărui finală naţională este la Timişoara, propune juriului un produs absolut inovativ. Echipajul, compus din de echipa compusă din profesorul Cristian Tudose, coordonatorul ştiinţific Cristina Dima şi studentele Nicoleta Cerulean şi Alina Chirilă va merge în vestul ţării cu un preparat din carne, de tip salam, care conţine carne de vită, carne de porc, uleiuri de palmier şi de măsline extra-virgin.

Ideea celor patru membri ai echipajului a pornit de la tradiţionalul salam de vară, dar a fost înlocuită cvasi-total grăsimea animală. „Am înlocuit-o cu uleiuri vegetale, micşorând, de asemenea, drastic conţinutul de sare. Pentru a nu suferi la capitolul gust, am suplinit lipsa sării cu clorura de potasiu”, ne spune coordonatorul ştiinţific al proiectului, Cristian Dima.

Datorită faptului că salamul conţine ulei de măsline, el va intra la categoria produselor ecologice. El va fi denumit chiar „Mozaic Salami”, asta şi datorită faptului că în secţiune, felia are aspect de mozaic. Preţul produsului ar putea fi ceva mai ridicat decât al produselor similare existente pe piaţă. „Pentru că în procesul tehnologic înglobarea uleiurilor vegetale nu se face uşor, estimăm că salamul se poate fabrica cu o linie de producţie normală, având un cost mai mare cu 20 de procente faţă de salamul de vară, de exemplu”, a declarat Cristian Tudose.

Potrivit spuselor celor patru membri, proiectul acestui salam a început acum doi ani, însă eforturile lor ar putea fi răsplătite cu vârf şi îndesat: un mare producător de preparate din carne s-a arătat interesat să scoată sub marca sa acest produs.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

La Galaţi, începe concursul de inovaţie alimentară Ecotrophelia 2019

Asociaţia Specialiştilor de Industrie Alimentară din România (ASIAR) alături de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, organizează în perioada 29-31 mai 2019, ediţia a VIII-a a Concursului naţional ECOTROPHELIA România 2019, competiţie studenţească pentru crearea de produse alimentare inovative. La această ediţie şi-au anunţat participarea 11 echipe de studenţi de la cursuri de licenţă şi master din centrele universitare: Galaţi, Bucureşti, Sibiu, Oradea, Suceava şi Timişoara.

Concursul are drept scop încurajarea creativităţii studenţilor în dezvoltarea unor produse alimentare eco-inovative, de calitate, destinate consumului uman şi prietenoase cu mediul înconjurător şi este deschisă tuturor studenţilor înscrişi la programele de studii de licenţă si masterat. Pe de altă parte, ECOTROPHELIA are ca scop şi formarea de personal pentru industria alimentară europeană care să fie bine informat şi să gândească ecologic.

Câştigătorii Fazei naţionale a competiţiei vor reprezenta România la Concursul internaţional ECOTROPHELIA Europe 2019, care va avea loc la ANUGA, Germania în perioada 06-07 octombrie 2019.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.