Jump to content

Ploaie torenţială la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Cand ai o multime de guri de ganal fara capace - care in timp s-au infundat cu gunoaie, frunze si pamant - cum naiba sa nu refuleze canalizarile?! Seful de la apa canal, care a cerut si primit majorarea tarifelor la canalizare, iese acum in fata cu o demisie mica avand in vedere ceea ce se intampla?

Link to comment
Share on other sites

O ploaie de vară a paralizat oraşul

După nici două ore de ploaie, în mai multe zone din Galaţi traficul este dat peste cap, iar canalizările răbufnesc. La intrarea pe prelungirea Brăilei, maşinile care ies din sensul giratoriu de la Popescu trebuie să traverseze o mare învolburată de câteva zeci de metri lungime şi adâncă de mai bine de jumătate de metru, care a înghiţit ambele benzi ale străzii.

Mai multe maşini care coborau, tot pe Prelungirea Brăilei, dinspre Spitalul Judeţean spre sensul giratoriu, au rămas în mijlocul drumului, iar şoferii se chinuiesc de zor să le împingă. Mai mulţi gălăţeni cu totul lipsiţi de bun simţ au coborât dealul de la spital înspre Ţiglina conducându-şi maşinile pe trotuar. Mai disciplinaţi, noi am făcut cu maşina, de la MacDonald's până la Parcul Cloşca, mai bine de un sfert de oră.

La Uzina de Apă, aşa cum ne-am obişnuit deja la fiecare ploaie mai serioasă, canalizările s-au transformat în fântâni arteziene, dar traficul se desfăşura totuşi în condiţii bune.

După ora 17.00, în Valea Oraşului, pe străduţele de dincolo de Spitalul CFR, mai mulţi oameni mergeau prin apa care le ajungea până la genunchi.

viata-libera.ro

După nici două ore de ploaie, traficul din mai multe zone ale oraşului a fost dat cu totul peste cap. Unii dintre şoferii care au circulat pe strada Brăilei au avut nevoie şi de un sfert de oră ca să parcurgă câteva sute de metri. Alţii au rămas cu maşinile de lux în mijlocul străzii, după ce au traversat bălţile adânci şi învolburate. Canalizări au refulat din nou, iar Prin Valea Oraşului oamenii îşi croiau drum, ca la orice. ploaie mai serioasă, prin apă până la genunchi.

Marea agitată de pe strada Brăilei

Cel mai greu le-a fost şoferilor care au circulat miercuri între orele 16.00 şi 17.30, pe Brăilei. În dreptul parcului Cloşca, ambele benzi de mers fuseseră înghiţite de o baltă gigantică de apă de ploaie, adâncă de aproape jumătate de metru. Unii dintre şoferi au rămas cu maşinile în mijlocul drumului şi s-au chinuit minute bune să le împingă spre un refugiu sau să le determine, cumva, să le pornească.

Şoferii mai indisciplinaţi n-au avut răbdare să stea mai bine se un sfert de oră la coada interminabilă de maşini, pe sensul de mers care coboară dinspre Spitalul Judeţean înspre rondoul de la Popescu, şi au condus pe trotuar. Păcat că în zonă nu era şi un echipaj al Poliţiei Rutiere care să dirijeze traficul agitat. Ce-i drept, drumul de doar câteva sute de metri nu putea fi parcurs în mai puţin de 15 minute. Greu au circulat prin această zonă şi maşinile Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi ale SMURD-ului.

Canalizări sau fântâni arteziene?

Canalizărilor de la Uzina de Apă nu le-a trebuit mult până să se transforme în fântâni arteziene, care să reverse valuri de apă murdară pe toată strada. Şi pe prelungirea Brăilei o canalizare a refulat la scurt timp după ce a început ploaia. În Valea Oraşului, unele dintre canalizările nu au fost de folos mai mult jumătate de oră de la începerea ploii.

Atlantida din Valea Oraşului

Până spre Spitalul CFR se putea circula în bune condiţii, chiar şi pe ploaie, în Valea Oraşului. De la spital încolo, se termina pământul şi începea apa. Pe străzile înguste, care de altfel sunt dotare cu canalizare, oamenii îşi strângeau de prin curţi, croindu-şi drum prin apa care le ajungea până la genunchi. Ici-acolo, pe străzile cu apă mai mică, copii încălţaţi cu cizme se jucau prin noroi sau încercau să se plimbe cu bicicleta pe străzile acoperite de apă. Din păcate, fiecare ploaie de vară reuşeşte să inunde străzi principale, să întindă la maximum nervii şoferilor şi ai pietonilor şi să îi aducă la disperare pe cei din Valea Oraşului. Bine măcar că nu trăim într-o ţară cu climă musonică!

Link to comment
Share on other sites

stai sa vezi in micro 39 A, langa Scoala 33. Dintotdeauna, ploile de vara produceau mici venetii. multi (cu diferite rase de masini) s-or intors din drum pentru a nu ramane plutitori in mijlocul lacului. Chiar si un outlander a stat cuminte pe trotuar pana a trecut diluviul

Link to comment
Share on other sites

33 de apeluri la ISU

De la ora 16:15 şi până la ora 18:20 telefonul de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a sunat de 33 de ori. „Au fost apeluri de urgenţă pentru copaci căzuţi – pe bulevardul Coşbuc un copac a s-a prăbuşit peste pe o maşină, pe strada Oltului un arbore era pe punctul de a se prăbuşi, iar pe str. Alexandru Cel Bun am avut un pom ce stătea să cadă peste o casă. Am avut şi o intervenţie pe strada Cristofor Columb, unde un stâlp de înaltă tensiune s-a înclinat şi reprezenta un pericol pentru trecători”, ne-a explicat căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt de la ISU Galaţi. Conform sursei citate, restul apelurilor telefonice au venit din partea gălăţenilor care s-au văzut încojuraţi de ape: „Au fost mai multe străzi unde canalizările nu au mai făcut faţă, iar apa a pătruns în curţile oamenilor. Astfel de cazuri au fost pe strada I.L. Caragiale, străzile din valea oraşului şi la Universitatea Danubius”, a conchis Eugen Chiriţă. Ploaia a creat probleme şi pe strada Oltului, unde trotuarul s-a surpat pe o porţiune de aproximativ doi metri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Au cazut si ceva copaci in Tiglina... si am inteles ca si pe Cosbuc sunt probleme.

... Si la restaurantul chinezesc de langa potcoava au cazut copaci peste masini.

... Si pe Brailei in valea de la stadion este apa f mare.

Edited by toto
Link to comment
Share on other sites

m-a prins furtuna chiar la semaforul de pe Coșbuc, colț cu Crizantemelor... nu vedeai la un metru în față... am abandonat imediat treburile și m-am întors acasă... pe drum era prăpăd, un copac căzut pe Coșbuc, crengi în mijlocul drumului... ca să pot circula, a trebuit să mă dau jos la un moment dat din mașină, să trag o creangă mare, cam o juma de metru în lateral... pe G-ral Cernat au fost rupți pomii sau scoși din rădăcină... în părculețul de la Viva, nenea-cu-saltelele are țarcul împins de furtună vreo 50 de metri...

Link to comment
Share on other sites

Ploaia şi grindina au paralizat oraşul! Comandament la Primăria Galaţi

Ploaia şi grindina care au căzut peste Galaţi în această după-amiază au paralizat traficul rutier. Din cauza inundaţiilor produse, arterele din Centru au fost blocate instantaneu de un strat de o jumătate de metru de apă, şoferii rămânand captivi în propriile autovehicule.

În zona Trei Star, un copac a căzut secerat direct pe strada Brăilei. La scurt timp, pe internet au fost postate mai multe filmuleţe după această ploaie de vară. Vijelia din această după-amiază a smuls o parte din acoperişurile blocurilor de la "P-uri". În aceeaşi zonă, un copac a căzut fix pe o cabină telefonică. La Primăria Galaţi a fost organizat un comandament condus de primarul Marius Stan pentru a fi luate măsurile necesare rezolvării problemelor apărute în municipiu, în urma fenomenelor meteorologice din această după-amiază. La întrunire participă city managerul Aurel Vlaicu şi reprezentanţi ai Apă Canal, Ecosal, Gospodărire Urbană, Transurb şi ISU.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Trafic restricţionat pe Faleza Superioară

Pentru a se evita producerea unor eventuale surpări suplimentare, pe Faleza Superioară a fost restricţionat traficul rutier pe sensul de mers Micro 19 - Port.

Comandament de urgenţă la Primărie

Vijelia însoţită de grindină care a afectat municipiul Galaţi între orele 16,20 - 17,00 a pus pe jar autorităţile. Potrivit Biroului de presă al Primăriei Municipiului Galaţi, ieri, la ora 17,45, a fost convocat un comandament pentru gestionarea situaţiei de urgenţă. Pe baza informaţiilor primite permanent din teritoriu, au fost distribuite echipele de intervenţie şi s-a acţionat în funcţie de priorităţi.

Ieri, în jurul orei 19,00 se intervenea pentru degajarea străzilor blocate de copacii doborâţi de vijelie. Au fost raportate peste 20 de cazuri de arbori căzuţi pe carosabil. Echipele SC Gospodărire Urbană, Ecosal, Transurb şi ISU Galaţi şi-au concentrat eforturile pentru a elibera ambele sensuri de circulaţie pe strada George Coşbuc şi pentru a degaja intersecţia dintre arterele Brăilei şi Roşiori.

Pe listă au urmat intervenţii pe străzile Prelungirea Traian, Morilor, Armata Poporului şi Cuza, blocate de copaci căzuţi pe carosabil. Potrivit Primăriei, au fost raportate trei cazuri în care crengi rupte de vijelie au căzut peste autoturisme. Eforturile echipelor coordonate de Primărie au fost sprijinite de echipaje ale ISU Galaţi, care au intervenit în municipiu, fiind alertate de cetăţeni prin numărul unic 112.

Până la ora 18,00, echipele de intervenţie ale Apă Canal au desfundat canalizările obturate de crengile şi frunzele rupte de vijelie. Tot atunci a început evacuarea apei, cu o vidanjă, din groapa de la Elice. La închiderea ediţiei, circulaţia pe banda a doua a sensului de mers spre Port era restricţionată, pentru a se evita noi surpări.

Astăzi urmează să se întrunească din nou comandamentul, pentru a evalua situaţia de după furtună, inclusiv viteza de reacţie, dotarea celor implicaţi şi pentru a prognoza un necesar de materiale pentru asemenea intervenţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Oraşul, distrus de furia naturii: Potopul de 30 de minute

Doar 30 de minute de ploaie au fost suficiente pentru ca oraşul să fie, din nou, paralizat. De data aceasta, situaţia a fost mult mai gravă decât săptămâna trecută. Apa a pus stăpânire pe centrul oraşului, iar şoferii au fost, încă o dată, cei care au avut cel mai mult de suferit. În centru, semafoarele le-au pus şi ele beţe în roate gălăţenilor care au avut ghinionul să treacă pe acolo, imediat după ploaie. Unii chiar au rămas în mijlocul drumului, încurcând şi mai mult circulaţia.

Situaţia a fost îngreunată pentru că mai multe străzi au fost blocate de copaci căzuţi. Un astfel de caz a fost pe strada George Coşbuc, unde mai bine de o oră s-a circulat pe un singur sens, din cauza unui pom învins de vreme. Pe strada Crizantemelor nu s-a circulat deloc, pentru că un copac din curtea Apaterm s-a prăbuşit pe carosabil.

Ghinionişti cu şi fără asigurare

În cele două cazuri nu au fost nici victime, nici maşini lovite. Ghinionişti au fost însă trei proprietari de maşini, care au parcat în zona Trei Star. Aici, un copac şi un stâlp de electricitate s-au prăbuşit, spre disperarea locuitorilor din zonă. „Vrem o hârtie de constatare, pentru a da în judecată Primăria. Am făcut nenumărate sesizări şi nu ne-a auzit nimeni”, s-a plâns o locatară. Dintre cei trei proprietari de maşini distruse, doar unul avea asigurare Casco. Restul? Vor fi nevoiţi să îşi repare autoturismele pe banii lor.

Alte două autoturisme au fost distruse pe strada Prelungirea Traian, pe ele tronând regeşte o bucată dintr-un pom. Aici nu este prima dată când se întâmplă astfel de evenimente.

Ghinionişti au fost şi gălăţenii care şi-au parcat autoturismele pe strada ce duce de la Tribunal spre faleză (Prelungirea George Coşbuc). Un stâlp de electricitate, crengi şi bucăţi de copaci au aterizat pe carosabil, o parte dintre ele distrugând şi câteva maşini. Fără să exagerăm, ghinionişti au fost de fapt toţi gălăţenii: grindina a distrus vopseaua maşinilor, faţadele de bloc, hidroizolaţiile, jaluzelele exterioare etc.

Comisie la faţa locului

Pentru a constata situaţia din teren, o echipă condusă de viceprimarul Radu Cosca şi de Eduard Grosu, directorul de la S.C. Gospodărire Urbană, a inspectat străzile, imediat după potop. „Nu pot să vă spun care este situaţia în oraş. Suntem pe traseu şi mergem să verificăm fiecare sesizare în parte”, ne-a spus viceprimarul. „Ştim de copacii şi de panourile publicitare căzute. Avem echipe în tot oraşul şi încercăm să gestionăm cât mai bine şi mai rapid situaţia”; a completat Eduard Grosu. Probabil treaba lor s-a terminat târziu în noapte, fiindcă 30 de minute de ploaie cu gheaţă au ajuns pentru a crea un adevărat dezastru în oraş. La ora la care noi am scris acest text, oraşul era încă ameninţat de nori negri, aşa că situaţia se putea agrava.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Panourile publicitare de pe Brăilei, răpuse de furtună!

Ceea ce n-au reuşit nici consilierii locali gălăţeni şi nici reprezentanţii Primăriei în ultimii ani, a reuşit lejer să facă o banală furtună de vară! Panourile publicitare de pe o bună parte din scuarul de pe strada Brăilei, care au rezistat de-a lungul timpului sprijinite fiind de tot felul de interese politice sau de alt fel, au fost puse la pământ de vântul puternic şi grindina de luni după-amiază. Pentru că multe dintre ele ajunseseră pe carosabil, ieri, la prânz, mai multe macarale şi autocamioane cu platforme le-au adunat pe toate şi le-au transportat în zone în care nu pun în pericol circulaţia rutieră. La final, peisajul privit de la "Trei Star" în sus, spre Bănci, era unul cu-adevărat frumos: în sfârşit se vedeau toate aranjamentele florale de pe scuar, printre care mai puteai zări doar vreo 2-3 panouri publicitare, mai rezistente probabil la intemperii!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Autorităţile s-au mişcat binişor în lupta cu munţii de crengi şi frunze

* Echipele de la SC Gospodarire Urbană au avut mult de furcă atunci când au fost nevoite să dea jos un acoperiş de balcon ajuns în vârful unui plop!

Ieri, la primele ore ale dimineţii am făcut o tură a oraşului pentru a vedea cum au reacţionat autorităţile în zonele afectate de potopul de luni după-amiază. Surprizător, echipele de la Gospodărire Urbană (ADP), Ecosal, Transurb şi ISU Galaţi s-au mişcat extrem de rapid!

La Potcoava de Aur, copacul care a distrus în timpul furtunii de luni trei maşini a fost secţionat, iar angajaţii de la ADP lucrau la refacerea stâlpului de iluminat şi nivelarea zonei unde a fost copacul. 200 de metri mai încolo, pe o stradă paralelă cu Roşiori, salariaţii de la ADP şi Ecosal se chinuiau de zor să coboare dintr-un plop acoperişul unui balcon! Oamenii treceau cu teamă pe sub plop şi se întrebau miraţi cum a putut acel acoperiş să ajungă acolo.

Pe strada Cernat, lucrătorii au curăţat carosabilul de toţi copacii şi crengile care blocau circulaţia, dar nu reuşiseră încă să "preia" o creangă groasă de câteva zeci de centimetri care stătea sprijinită pe acoperişul unei case. Şi pe Regiment 11 Siret situaţia revenea, încet-încet, la normal. Oamenii de la ADP tăiau copacii şi crengile căzute iar cei de la salubrizare strângeau munţii de frunze aflate pe trotuare, printre blocuri şi chiar pe carosabil.

Curăţenie se făcea de altfel în toată partea sudică a oraşului, acolo unde furtuna a lovit mai tare. în partea nordică, din spusele oamenilor a căzut grindină, dar nu cu aceeaşi intensitate ca-n sud. În schimb, apa a pus stăpânire şi aici pe mai multe artere de circulaţie, una dintre cele mai afectate zone fiind Micro 38 - Micro 39.

Potrivit statisticilor puse la dispoziţie de Primăria Galaţi, ieri, la ora 15.00 mai erau încă 16 case care nu aveau curent electric din cauza firelor rupte, dar erau promisiuni de la Electrica Galaţi că problema se va rezolva până la finalul zilei, şi patru stâlpi de susţinere a cablurilor căzuţi la pământ. Aceştia nu vor fi înlocuiţi imediat, dar cablurile vor fi ridicate de la pământ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.