Jump to content

Nu sunt lăsate gălăţencele să facă politică?


dcp100168

Recommended Posts

Femeile din politica galateana, prea putin lasate sa se implice

Fie ele profesori, juristi, economisti, medici sau chiar casnice, femeile galatene se implica in politica. Pacat doar ca sunt promovate insuficient. Cea mai buna dovada in acest sens o reprezinta listele pentru Consiliul Local sau Consiliul Judetului depuse de formatiunile politice pentru alegerile locale din acest an. Asta pentru ca la primarie si la presedintia CJ nu s-a aruncat nicio femeie in lupta. Se stie foarte bine ca femeile au inceput sa se implice in politica si in ultima perioada au ingrosat randurile membrilor partidelor alaturi de barbati. Cu toate acestea, cand vine vorba despre candidaturi la functii importante sau pozitii pe listele “aruncate” in alegeri, unele partide au incredere in femei, in timp ce altele sunt mai retinute. Aceasta situatie este indicata si de candidaturile din acest an privind alegerile locale. Daca nicio femeie implicata politic nu si-a aratat disponibilitatea de a se arunca in lupta pentru Primarie sau pentru sefia Consiliului Judetului (CJ), reprezentantele sexului frumos si-au facut loc pe listele pentru “cucerirea” Consiliul Judetului si cele ale Consiliului Local (CL).

Cate una, cate doua... atat!

Cum era de asteptat, nu toate formatiunile politice si-au aruncat arsenalul de femei in lupta politica, unele partide avand pe listele pentru CJ sau CL un numar ori foarte mic de femei, desi au organizatii importante la acest capitol, ori le-au plasat pe pozitii neeligibile. Printre aceste formatiuni se numara atat partide mari, dar si mai micute, cateva exemple fiind reprezentate de: Partidul National Liberal, Partidul Social Democrat, Partidul National Taranesc Crestin Democrat, Partidul Initiativa Nationala, Partidul Alternativa Ecologista, Partidul Democrat Liberal si Partidul Initiativa Nationala. Aceste formatiuni politice s-au rezumat la aproximativ sapte-opt femei pe listele pentru cele doua consilii, care uneori depasesc 35 de nume. Mai mult, daca doua-trei femei sunt pozitionate pe locuri eligibile, cele mai multe asteapta alegerile in coada listelor. Cel mai grav este ca acest lucru este cel mai des intalnit la partidele mari, care se bat cu pumnul in piept ca promoveaza femeile, dar vedem si noi cum.

Ecologia, singura feminista

Surpriza cea mai mare o avem daca analizam listele pentru Consiliul Local si Judetean apartinand partidelor cu doctrina preponderent ecologista, in cazul carora mai bine de jumatate dintre locuri sunt ocupate de femeile membre ale partidelor respective. Astfel, fie ca sunt medici, profesori, pensionare, casnice, economiste si nu numai, femeile care s-au indreptat spre partidele ecologiste par sa fi avut castig de cauza pentru ca aceste formatiuni politice au avut incredere in ele, si nu doar de fatada. O astfel de situatie poate fi intalnita analizand listele depuse pentru alegerile locale de Partidul Ecologist Roman care, atat la CL, cat si la CJ, a trecut pe liste intre 15 si 20 de nume de femei, numarul acestora reprezentand mai bine de jumatate din totalul numelor. Aproximativ tot atatea femei au fost aruncate in cursa pentru locale si de Partidul Verde. Uimitor este ca, alaturi de ecologisti, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, un partid prea putin cunoscut in acest colt de tara, bate toate recordurile, plasand pe listele pentru alegerile locale din acest an nu mai putin de 22 de femei dintre cei 43 de candidati pe care i-a aruncat in cursa.

Situatii de mijloc

Formatiuni politice precum Partidul Conservator, Partidul Noua Generatie-Crestin Democrat si Partidul Romania Mare se afla la mijlocul clasamentului privind implicarea femeilor in cursa pentru localele din acest an, ceea ce ne da impresia unui echilibru gandit.

Una peste alta, indiferent de faptul ca partidele au plasat un numar mai mare sau mai mic de femei pe listele pentru CL si CJ, important este ca nici acum, dupa 18 ani de la Revolutia din 1989, cand am trecut prin atatea tururi de scrutin, situatia pare sa nu se fi schimbat, iar cei care-si trimit femeile din partid in cursa pentru alegeri ori o fac cu jumatate de masura, ori le trec pe liste doar de forma.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.