Jump to content

Termoizolaţiile din polistiren expandat iau foc la o singură scânteie


dcp100168

Recommended Posts

Termoizolaţiile din polistiren expandat iau foc la o singură scânteie

Termoizolaţia blocurilor din polistiren expandat ia foc la o mică scânteie, aşa cum s-a întâmplat recent cu un bloc turn din Bucureşti. „Am constatat că e de ajuns să ajungă o scânteie în preajma suprafeţelor cu termoizolaţie din polistiren expandat pentru ca totul să se transforme în scrum”, ne-a spus colonelul Vasile Balaban, inspector şef (împuternicit) al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Interlocutorul nostru ne-a explicat că polistirenul expandat, folosit de regulă pentru ambalajul unor obiecte fragile televizoare, aparatură electronică şi altele, este preferat de unele firme pentru termoizolarea clădirilor. Cauza este preţul mai mic, în comparaţie cu preţul mare al polistirenului extrudat. „Le recomand gălăţenilor să se informeze atunci când îşi fac termoizolaţia. Pentru a nu se expune unor riscuri cum sunt incendiile, să ceară realizarea termoizolaţiei din polistiren extrudat, care este ignifug, adică nu ia foc. Dacă nu ştiu calitatea polistirenului, le recomand gălăţenilor să încerce materialul dând foc unei bucăţi de polistiren cu un chibrit. Dacă se aprinde înseamnă că este polistiren expandat şi investiţia nu este sigură. Dacă nu ia foc, atunci este polistiren extrudat şi din punctul nostru de vedere este recomandabil”, spune colonelul Vasile Balaban.

Interlocutorul nostru ne-a spus că în judeţul Galaţi sunt doi producători de polistiren extrudat şi că o bună informare este de preferat înaintea unui astfel de demers, destul de costisitor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Nu fiti carcotasi.

Cel expandat chiar arde. Imi aduc aminte din copilarie, cand ma jucam cu focul...

Oricum din umila mea experienta mi se pare ca la izolarea locuintelor se da cu adeziv de polestirent (intre 1-3 maini), apoi cu glet (1 - 2 maini) si apoi se varuieste.

Nu stiu daca in aceste conditii mai este atat de inflamabil.

Daca insisti cu lampa de benzina langa el s-ar putea totusi sa ai succes.

Link to comment
Share on other sites

Polistirenul expandat şi cel extrudat sunt mase plastice, deci materiale inflamabile

Polistirenul expandat şi extrudat - folosit în ultimul timp la termoizolarea clădirilor - a devenit temă de dezbatere pe site-ul ziarului "Viaţa liberă". „Acest material folosit la termoizolarea blocurilor, că este expandat sau extrudat, are la bază tot polistirenul care este de fapt un material plastic, deci inflamabil. Diferă doar densitatea lui şi de aici, aprinderea lui ţine de timpul mai mare ori mai mic de propagare a focului. În concluzie, dacă polistirenul este în preajma unei surse de foc şi dacă se aprinde, nici unul, nici celălalt nu scapă; ambele se transformă în scrum”, ne explică un cititor VL.

Calitatea trebuie verificată

Cei care îşi permit să investească într-o lucrare de termoizolare, pentru a nu da un pumn de bani în zadar, „trebuie să verifice caracteristicile tehnice ale polistirenului expandat sau extrudat. Şi într-un caz şi în celălalt, trebuie să verifice dacă produsul este ignifugat, adică dacă a fost trecut printr-un proces tehnologic de tratare pentru a nu lua foc, în prezenţa flăcării sau a materialelor incandescente. Practic în afara specificaţiilor tehnice ale producătorului putem verifica polistirenul încercând să aprindem o bucată din acesta cu flacără deschisă - chibrit, brichetă. Dacă polistirenul continuă să ardă şi după îndepărtarea flăcării acesta nu este ignifugat", ne explică căpitanul Marius Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Interlocutorul ne-a explicat că atunci când se produc incendii la locuinţe, iar flăcările intră în contact direct cu polistirenul, acest material ia foc, stingerea focului devenind dificilă, indiferent dacă polistirenul este expandat sau extrudat. "De aceea, îi sfătuim pe cei care îşi izolează termic casele ca în momentul realizării acestei lucrări, pe lângă procesul obişnuit de a pune plasă şi ciment, să placheze foarte, foarte bine terminaţiile lucrării cu adeziv. Dacă nu va fi bine izolată lucrarea, în cazul unui incendiu, flacăra se va propaga uşor pe sub placa de ciment, situaţie în care stingerea focului devine aproape imposibilă şi greu de controlat”, a adăugat cpt. Marius Chiriţă.

Specialiştii ne recomandă ca termoizolarea clădirilor să fie executată de firme specializate care să respecte şi să garanteze calitatea materialelor şi a lucrărilor.

Costuri

Polistirenul extrudat costă 130 lei/baxul, de grosime 20 mm, şi acoperă o suprafaţă de 10,5 mp. Preferinţa cumpărătorilor pentru polistirenul expandat se datorează, desigur, preţului accesibil; este între 31-35 lei baxul (gros de 10 cm -100 mm) şi acoperă 15 mp.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.