Sari la conținut

Stația de epurare din cartierul Cantemir


dcp100168

Postare recomandata

Unicom a prăduit bugetul Primăriei Galaţi cu 30 de miliarde

Pe 7 iunie a.c., în plină campanie electorală, câțiva gălățeni au fost chemați de fostul primar Dumitru Nicolae în cartierul Cantemir, pentru a primi cheile de la apartamente în care sperau să se mute cât mai curând. Au rămas doar cu speranța și cu câteva chei nefolosibile. Asta pentru că în zonă nu au fost aduse utilitățile, iar lucrările la canalizare nu vor fi finalizate nici peste un an. În plus, conform normelor europene, în zonă trebuie construită și o stație de epurare.

Ironia face că, de la bugetul local, s-au alocat 30 de miliarde de lei vechi pentru efectuarea stației de epurare. Între timp, banii s-au evaporat în buzunarele unor patroni și directori din Primăria Galați, cu complicitatea cărora s-a pus în practică acest jaf. Dovadă că stația de epurare nu există, însă vistieria municipalității a fost prăduită de o sumă semnificativă de bani.

Ilegalități cu aviz de la Primărie

„În 2007, o societate, pe nume Unicom a încheiat un contract cu Primăria pentru realizarea unei stații de epurare în cartierul Cantemir. S-a alocat suma de 25 de miliarde de lei vechi, însă pe acel loc nu se află nimic. Culmea, s-a plătit până și garanția de bună executare (10 miliarde), înainte de a se face recepționarea lucrării”, a declarat Marius Stan, primarul municipiului Galați. Deși toate aceste ilegalități s-au petrecut sub nasul autorităților, prima sesizare a fost făcută abia în 2011, când firma era deja în insolvență. Semn că anumite persoane din Primărie au avut interes să ascundă sub preș toate aceste mizerii. Primarul Marius Stan spune că a comandat un audit intern, pentru a vedea cine se face responsabil de acest jaf, însă, este greu de crezut că banii vor mai putea fi recuperați. Cu atât mai mult cu cât firma Unicom și-a închis obloanele.

Falimentul Unicom

Încă din 2009, judecătorii au aprobat intrarea Unicom în insolvenţă, însă procedura nu s-a mai finalizat deoarece societatea a ajuns la o înţelegere cu creditorii ei. În ultimii doi ani, peste 25 de creditori au cerut falimentul Unicom în instanţă, la Tribunalul Galaţi. Decizia de insolvență a fost luată pe 10 ianuarie 2012. Magistraţii au stabilit, totodată, ca de administrarea societăţii să nu se mai ocupe directorul general Doru Pârlătescu și directorul economic Lenuța Popoiu, ci firma MG Expert SRL, specializată în reorganizări şi lichidări.

De la Registrul Comerțului aflăm că Unicom SA are datorii de peste 26 de milioane de lei. Adică 6 milioane de euro. Societatea a încheiat anul 2010 cu pierderi de 6,4 milioane de lei. Pentru 2011 și 2012, societatea nu figurează cu activitate. În actualul proces de insolvenţă au fost conexate, de către judecători, mai multe dosare, pornite la solicitarea a peste 25 de firme, dar şi la cererea unor angajaţi care nu și-au primit salariile.

Unicom a fost înfiinţată în anul 1959, sub denumirea ICOR, având ca obiect de activitate construcția de locuinţe și clădiri în oraşul Galaţi. Societatea a construit Palatul Justiţiei, sediile BCR şi al Băncii Agricole, Direcţia de Finanţe, Casa de Cultură a Studenţilor, precum și foarte multe blocuri din Galați.

nepasadegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dosarul Unicom şi cartierul Siret

* Unicom a câştigat, în 2005, licitaţia pentru construirea Staţiei de epurare a apelor uzate din cartierul Siret * După şapte ani, descoperim că Primăria i-a plătit 23 de miliarde de lei vechi pentru o lucrare pe care firma nu a executat-o * Singura cale prin care Primăria mai poate recupera ceva din banii daţi de pomană ar fi cea a unei plângeri penale la DNA

Unicom trebuia să-i construiască Primăriei o staţie de epurare a apelor uzate în izolatul cartier Dimitrie Cantemir, dar staţia nu e ridicată nici acum, deşi au trecut cinci ani de la semnarea actelor. Însă cum rapiditatea nu a fost tocmai caracteristica fostei administraţii, întârzierea nu a mirat prea multă lume. Ce a scandalizat opinia publică a fost faptul că societatea, deşi n-a pus două paie cruce în Cantemir, a încasat de la bugetul local aproape 80 la sută din preţul lucrării! Vorbim de peste 23 de miliarde de lei vechi, bani pe care vechea gardă de la Primărie i-a plătit cel puţin din ignoranţă, dacă nu din interes. "[Cei de la Unicom] Au încasat până şi garanţia de bună execuţie a lucrării în situaţia incredibilă în care pe acel loc nu se află absolut nimic! Parte din bani au fost luaţi până în 2009, iar prima sesizare din partea Primăriei a venit în 2011, când firma deja era în insolvenţă", a dezvăluit, joi, primarul Marius Stan. Concluziile unui audit comandat de noul edil vor fi făcute publice în perioada următoare. Între timp, să aflăm cine este, de fapt, Unicom.

Peste 150 de creditori au de recuperat bani

Unicom SA, constructor de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, a intrat în insolvenţă anul trecut, după doi-trei ani marcaţi de acţiuni de executare silită iniţiate de numeroşii creditori şi de greve ale salariaţilor nemulţumiţi de întârzierile salariale. Intrarea în insolvenţă a fost aprobată de Tribunal în ianuarie 2012, iar dosarul insolvenţei este încă pe rol. Lista creditorilor, afişată pe portalul instanţelor de judecată, se întinde pe opt pagini şi numără peste 150 de entităţi: statul, diverşi furnizori şi salariaţii. Explicabil, în condiţiile în care, la 31 decembrie 2011, Unicom avea datorii totale de 7,3 milioane de euro!

Societatea, ale cărei frâie au fost preluate iniţial de firma de reorganizare şi lichidare MG Expert SRL, se află acum pe mâna celor de la BDO România, care nu au făcut comentarii pe marginea scandalului legat de staţia de epurare. "Noi am preluat dosarul de insolvenţă în urmă cu doar câteva luni şi suntem încă în faza de analiză, ne familiarizăm cu situaţia societăţii", au declarat oficialii BDO.

Trei ani la rând pe minus

Unicom a dus-o bine până în 2008, având profit în fiecare an, după cum relevă raportările anuale din perioada 1999-2011 postate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Profituri mari, de peste 1 milion de euro, a avut în intervalul 2001-2003, dar nu se compară cu cel din 2004, cifrat la 2,3 milioane de euro. Câştiguri mai mici, dar deloc de neglijat, a avut şi în anul în care a bătut palma cu Primăria pentru staţia de epurare din Cantemir, şi în cel care i-a urmat. Astfel, în 2007, Unicom a avut un profit de 3,8 miliarde de lei vechi, iar în 2008 - aproape 2,3 miliarde de lei vechi.

În 2009, după izbucnirea crizei economice, societatea a trecut pe pierderi. În acel an, ele s-au cifrat la 1,1 milioane de euro şi ulterior s-au adâncit. Astfel, în 2010, Unicom a avut pierderi de 1,5 milioane de euro, iar în 2011 - peste 2 milioane de euro.

Lucrări nefinalizate şi în Vrancea

Unicom a fost implicată într-un scandal major şi în Vrancea. În 2008 a câştigat un contract de peste 7 milioane de euro pentru reamenajarea Pieţei Unirii din Focşani, dar ulterior a pierdut lucrarea pentru că nu a respectat termenele de execuţie.

Unicom a luat fiinţă în 1959, sub denumirea ICOR (Întreprinderea de Construcţii Orăşeneşti). În 1992 a devenit societate cu capital privat, controlată de asociaţia salariaţilor. De-a lungul celor 53 de ani de activitate, a construit multe blocuri în Galaţi, Palatul Justiţiei, Palatul Telefoanelor, Gara Galaţi, Casa de Cultură a Studenţilor şi sediile Poştei, Fiscului, BCR şi Raiffeisen Bank.

Cazul ţine mai mult de DNA decât de comercial

Pentru a lămuri situaţia în care se află Primăria în legătură cu modul în care şi-a făcut treaba Unicom, am luat legătura cu avocatul Gabriel Guriţă. Acesta ne-a precizat că, neavând în faţă toate contractele şi actele care au stat la baza „afacerii”, se bazează doar pe ceea ce reiese din declaraţia edilului Galaţiului, pe care i-am expus-o. Avocatul este de părere că problema ţine mai degrabă de sfera penalului decât de a civilului. Şi asta din cauză că a trecut foarte mult timp de la admiterea cererii de intrare în insolvenţă a Unicom, iar Primăria nu are cum să se mai înscrie la masa credală pentru a-şi recupera datoria, din cauză că a trecut termenul până la care ar fi putut să o facă. Potrivit site-ului Tribunalului, societatea a intrat în insolvenţă pe 10 ianuarie 2012 şi toţi cei care au avut de recuperat diverse sume au avut timp până pe 15 martie să se înscrie pe tabelul definitiv, adunarea creditorilor desfăşurându-se pe 2 aprilie. „În situaţia pe care mi-o descrieţi, orice acţiune ar deschide Primăria în comercial împotriva societăţii aflate în insolvenţă ar însemna să se judece cu un administrator judiciar şi ar trebui să se înscrie în tabelul definitiv. Din ceea ce înţeleg, însă, tabelul s-a închis încă din martie, iar în comercial nu mai există nicio cale să se judece”, a punctat Gabriel Guriţă.

Garanţie de bună execuţie achitată, fără lucrare efectuată

Avocatul ne-a spus că vede totul rezolvându-se mai degrabă în penal. Şi asta deoarece Primăria a plătit din bani publici o lucrare care nu s-a făcut, ba mai mult, a dat unei firme private şi garanţia de bună execuţie fără ca aceasta să fi ridicat ceva. Asta, în condiţiile în care garanţia se dă după ce construcţia ajunge la faza de recepţie şi se constată că totul este bine făcut. Guriţă ne-a mai explicat că fiind vorba de bani publici plecaţi în buzunarul unei societăţi particulare, plângerea ar fi mai degrabă de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie decât de cea a Parchetului. „Toată această situaţie pare mai degrabă să se circumscrie în sfera penalului. O parte şi-a executat toate obligaţiile din contract, iar cealaltă parte nu a făcut nimic. Trebuie văzut cine din Primărie a dispus plata, inclusiv garanţia de bună execuţie, în condiţiile în care lucrarea nu a fost efectuată şi, dat fiind faptul că vorbim de bani publici, văd plângerea ca fiind de competenţa DNA”, a mai explicat avocatul.

ICMRSG lucrează în locul Unicomului

În prezent, în lunca Siretului, acolo unde ar fi trebuit să muncească angajaţii Unicom, lucrează muncitorii ICMRSG, cu utilajele aceleiaşi firme. Liderul de sindicat al firmei, Alexandru Serea, spune că ICMRSG are două lucrări distincte: "Prima lucrare este cea atribuită ICMRS mai demult, de instalare a unei ţevi de aducţiune din râul Siret până în digul de apărare. Pentru subtraversarea digului şi lucrări în cartier lucrează Confort. Recent, am preluat în subantrepriză realizarea a două din cele cinci chesoane atribuite Unicom". Cine circulă frecvent pe dig s-a obişnuit deja cu lucrările din lunca Siretului, care au început cu tăierea plopilor. În ultimii cinci ani, ritmul lucrărilor a fost necorespunzător, fie din cauza nealocării banilor de la Primărie, fie din cauza inundaţiilor produse în lunca Siretului,care au umplut de noroi conductele instalate, făcând impracticabil şantierul pentru circa doi ani. Acum însă ritmul lucrărilor este susţinut şi sunt şanse să se finalizeze la finele lui august.

Ce firme au lucrat în cartierul Siret?

Conform declaraţiilor publice făcute anii trecuţi de reprezentanţi ai Primăriei municipiului Galaţi, în cartierul Dimitrie Cantemir au lucrat - în baza a zece contracte încheiate cu municipalitatea - următoarele firme: ICMRSG, Confort, Unicom, Vega şi Arcada. Dintre acestea, ultimele două au în prezent cea mai bună activitate, în timp ce ICMRSG este în procedură de insolvenţă, iar Unicom este deja în lichidare. În ianuarie 2010, Unicom mai avea de executat doar lucrări în valoare de 204.000 de lei, cam zece la sută din suma totală pe care Marius Stan spune că Primăria i-a plătit-o firmei. Dar dacă Unicom mai avea doar aşa de puţin de încasat, înseamnă că, teoretic, 90 la sută din lucrare era gata din 2010!

Cât priveşte anunţurile publice de pe SEAP privind lucrările de canalizare din cartierul Siret, singura firmă care apare este Confort SA. Conform anunţului de atribuire 3604/2007 de pe SEAP, contractul a fost acordat către Confort SA prin "negociere fără anunţ de participare" şi fără organizarea unei licitaţii electronice! Pentru 547.014,75 lei (fără TVA), lucrarea trebuia finalizată în şase luni şi nu putea fi subînchiriată.

Posibili responsabili, conform procedurilor

Conform procedurilor din Primăria municipiului Galaţi, pentru decontarea lucrărilor pe bani publici, cum erau cele făcute de Unicom, trebuia întocmită o documentaţie complexă.

Unul din cei opt diriginţi de şantier ai Primăriei verifica în teren stadiul lucrărilor, fiind responsabil să sesizeze în raport dacă ritmul sau calitatea lucrărilor nu sunt cele din contract. Raportul era ulterior semnat de şeful serviciului de Investiţii (Mariana Pavlenco), apoi de şeful sau adjunctul Direcţiei Tehnice care se ocupa de Cartierul Siret (Petrică Cazacu şi, ulterior, Ionel Ardean), apoi de şeful Direcţiei Economice (Doina Stamate) şi în final de fostul primar, Dumitru Nicolae. Raportul de audit comandat de primarul Marius Stan va stabili cine e vinovat.

Dumitru Nicolae: "Nu m-am mânjit cât am fost primar!"

Contactat telefonic, fostul primar al municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, respinge acuzaţiile aduse de actualul edil, Marius Stan, cum că ar fi plătit 2,3 milioane lei firmei Unicom pentru realizarea unei staţii de epurare în cartierul Siret, lucrare inexistentă. "Eu nu îmi amintesc să fi lucrat cu Unicom, dar trebuie verificat, poate ştie doamna Pavlenco [serviciul de Investiţii]... Dar am înţeles că se va face o anchetă şi eu spun ceea ce am spus mereu: cine a greşit şi e responsabil va plăti. Eu, ca primar, mi-am văzut de treabă şi se va vedea asta, atunci când se va publica raportul primarului pe toate cele trei mandate. Dacă actualul primar vrea să facă ceva bun pentru oraş, să facă tot ce nu am putut face eu. Dar dacă îşi închipuie cineva că voi intra în polemică pe astfel de subiecte se înşală: eu ştiu că nu m-am mânjit cât am fost primar! În schimb, ştiu că actualul primar spunea încă din campania electorală că va căuta cu boldul prin Primărie... Eu zic să caute şi să găsească cine a greşit, dacă a greşit cineva!".

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Punctul de vedere al Unicom în scandalul staţiei de epurare: Victimă a orgoliilor politice

* Componentele staţiei de epurare au fost furate, bucată cu bucată, susţine diirectorul societăţii

După ce a stat şi a ascultat toate opiniile celor care au făcut public scandalul staţiei de epurare din Cantemir, directorul Unicom Galaţi a ieşit la rampă cu câteva explicaţii. "Eu zic că domnul primar a avut prea puţine informaţii şi s-a pripit atunci când a lansat în presă zvonul potrivit căruia noi am fi încasat 25 de miliarde de lei vechi, fără să efectuăm lucrările. Nu vreau ca firma noastră să fie victima unor dispute politice", spune Doru Părlătescu, directorul Unicom.

Acesta ne-a expus, pas cu pas, cum a decurs întreaga poveste a staţiei de epurare care urma să deservească noul cartier gălăţean. Contractul a fost încheiat cu Primăria Galaţi în vara anului 2005, valoarea iniţială fiind de 22 de miliarde de lei vechi, la care s-a adăugat (în 2007) un act adiţional de opt miliarde de lei. Autorizaţiile pentru începerea lucrărilor s-au obţinut abia în luna octombrie 2006, atunci când s-a predat şi amplasamentul. Pe tot parcursul anului 2007, Unicom a lucrat la terasamentul din pământ şi beton, la platformele de beton pe care urma să fie montată staţia de epurare, două chesoane de canalizare, precum şi toată reţeaua de canalizare interioară. De asemenea, societatea condusă de Doru Părlătescu a cumpărat şi toate echipamentele ce urmau să compună viitoarea staţie de epurare şi le-a depozitat pe amplasamentul lucrării. "Ultima situaţie de lucrări am trimis-o în februarie 2008, pentru ca în martie Inspecţia de Stat în Construcţii să dispună sistarea lucrărilor, neautorizate decât de instituţia similară din Galaţi", ne-a mai spus Doru Părlătescu.

Pauză de doi ani!

Din acel moment, timp de doi ani (până în iunie 2010), societatea a ţinut-o într-o permanentă corespondenţă cu Primăria Galaţi, în care cerea rezolvarea problemei autorizaţiei. Evident, din cauza disputelor şi orgoliilor politice dintre cele două judeţe - de altfel, colorate identic în acea perioadă - au făcat ca, nici după aceşti doi ani de conservare a lucrării, lucrările să nu fie reluate. În acel moment, Unicom a anunţat Primăria că-şi mută şantierul, lăsând astfel fără pază tot ceea ce realizase până atunci. "Ce-a urmat vă puteţi închipui! Pe lângă inundaţiile care s-au abătut asupra zonei respective în iulie 2010, toate componentele staţiei de epurare au fost furate, bucată cu bucată. Paguba generală estimată: peste 8,4 miliarde lei", a mai spus directorul Unicom.

Firma acestuia a încasat pentru tot ceea ce a făcut 22,8 de miliarde de lei (din totalul de 30), nu însă şi 1,8 miliarde reprezentând garanţia de bună lucrare (aceasta fiind într-un cont la care Unicom nu are acces). "Dacă este să ne reproşăm ceva în toată această poveste este faptul că în 15 zile de la retragerea noastră de pe şantier nu am invocat forţa majoră. Acest lucru ar fi putut să-l facă şi Primăria", a concluzionat Doru Părlătescu.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Clarificări de la Primărie: O parte din staţia de epurare a fost depozitată la Unicom

* Reacţia Primăriei vine după ce directorul Unicom a declarat că staţia de epurare a fost furată bucată cu bucată, de pe amplasamentul lucrării

Referitor la articolul intitulat “Punctul de vedere al Unicom în scandalul staţiei de epurare” publicat în cotidianul "Viaţa liberă" din data de 30 iulie, Primăria Municipiului Galaţi a simít nevoia să facă unele clarificări. Pe data de 29 august 2005, Primăria Municipiului Galaţi a încheiat un contract cu Unicom, în valoare de 3.062.917 lei, TVA inclusă. Doi ani mai târziu s-a încheiat un act adiţional prin care se confirma că până la 1 iulie 2007 nu începuseră lucrările şi se precizează că Unicom avea - în acel moment - un “rest de executat” de 3.062.917 lei, TVA inclusă. Prima plată s-a efectuat pe 15 octombrie 2007, iar ultima pe 24 decembrie 2009. Plăţile totale cumulează 2.277.833,79 lei. Cinci procente din valoarea fiecăreia dintre cele 38 de plăţi au fost virate într-un cont separat şi au constituit garanţia, care însumează 119.885,19 lei.

Furt sau blătuire?

În acelaşi timp, echipamentele despre care se spune că au dispărut ulterior din cauza inundaţiilor sau a furturilor nu au fost depozitate doar pe amplasamentul lucrării. Pe 25 iulie 2012, Unicom a adus la cunoştinţa Primăriei că în 2010 utilajele şi echipamentele agabaritice au fost depozitate “la punctul de lucru şi în depozitul antreprenorului din Fileşti”. În evidenţele Primăriei nu există documente care să certifice conservarea lucrărilor şi a echipamentelor. Conservarea impune costuri (inclusiv cu paza) care ar fi trebuit justificate şi acoperite. Pe 7 iunie 2007, când Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a emis o avertizare „cod galben” de inundaţii pentru Galaţi, Unicom a informat Primăria că a decis să retragă “organizarea de şantier” fără să menţioneze nimic despre conservare sau paza echipamentelor. Asta în ciuda faptului că în contract se prevede că “Executantul este responsabil pentru menţinerea în bună stare a lucrărilor şi instalaţiilor care urmează să fie puse în operă, de la data primirii ordinului de începere a lucrării până la data semnării procesului verbal de recepţie”. Acest proces verbal nu există. Pentru a invoca forţa majoră cauzată de inundaţiile din iunie şi iulie 2010 se impunea şi sesizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Aceasta sesizare nu a fost făcută. Primăria Municipiului Galati anunţă că, în acelaşi timp, va continua investigaţiile privind elucidarea circumstanţelor neexecutării staţiei de epurare pentru cartierul „Dimitrie Cantemir”.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Morții sunt de vină pentru stația de epurare inexistentă din cartierul Cantemir

Investigaţiile privind modul în care s-au plătit 27 de miliarde de lei vechi pentru o stație de epurare inexistentă, în cartierul „Dimitrie Cantemir”, au ajuns aproape de final. Concluzia este de-a dreptul tragico-comică: morții sunt de vină. Aceasta a fost concluzia primarului municipiului Galați, Marius Stan, care a declarat că dirigintele de șantier este mort, prin urmare oamenii legii vor trebui să sape mult și bine până când vor fi descoperiți cei care au prăduit bugetul local. Faptul că doar dirigintele de șantier decedat este responsabil este o aberație menită să scape de responsabilități anumiți directori din Primărie. Asta pentru că, cel mai probabil, raportul dirigintelui de șantier era semnat și de şeful serviciului de Investiţii, Violeta Pavlenco, apoi de şeful sau de adjunctul Direcţiei Tehnice, Petrică Cazacu sau Ionel Ardean, de şeful Direcţiei Economice, care avea banii pe mână, Doina Stamate. şi nu în ultimul rând de fostul primar, Dumitru Nicolae, care brusc nu-și mai amintește nici măcar firma care a lucrat în cartierul Cantemir.

Bani evaporați în buzunarele directorilor

Reamintim că, pe 7 iunie a.c., în plină campanie electorală, câțiva gălățeni au fost chemați de fostul primar Dumitru Nicolae, în cartierul Siret, pentru a primi cheile de la apartamentele în care sperau să se mute cât mai curând. Au rămas doar cu speranța și cu câteva cheile apartamentelor nefolosibile. Asta pentru că blocurile nu au fost racordate la utilități, iar lucrările la canalizare nu vor fi finalizate nici peste un an. În plus, conform normelor europene, în zonă trebuia construită și o stație de epurare. Ironia face că, de la bugetul local, s-au alocat 27 de miliarde de lei vechi pentru construirea stației de epurare. Între timp, banii s-au evaporat în buzunarele unor patroni și directori din Primăria Galați, cu complicitatea cărora s-a pus în practică acest jaf.

Ilegalitățile - ascunse sub preș

„În 2007, o societate, pe nume Unicom, a încheiat un contract cu Primăria pentru realizarea unei stații de epurare în cartierul Cantemir. S-a alocat suma de 27 de miliarde de lei vechi, însă, pe acel loc, nu se află nimic. Culmea, s-a plătit până și garanția de bună executare (10 miliarde), înainte de a se face recepționarea lucrării”, a declarat Marius Stan, primarul municipiului Galați. Deși toate aceste ilegalități s-au petrecut sub nasul autorităților, prima sesizare a fost făcută abia în 2011, când firma era deja în insolvență. Semn că anumite persoane din Primărie au avut interes să ascundă sub preș toate aceste mizerii.

Falimentul Unicom

Încă din 2009, judecătorii au aprobat intrarea Unicom în insolvenţă, însă, procedura nu s-a mai finalizat, deoarece societatea a ajuns la o înţelegere cu creditorii ei. În ultimii doi ani, peste 25 de creditori au cerut falimentul Unicom în instanţă, la Tribunalul Galaţi. Decizia de insolvență a fost luată pe 10 ianuarie 2012. Magistraţii au stabilit, totodată, ca de administrarea societăţii să nu se mai ocupe directorul general Doru Pârlătescu și directorul economic Lenuța Popoiu, ci firma MG Expert SRL, specializată în reorganizări şi lichidări. De la Registrul Comerțului aflăm că Unicom SA are datorii de peste 26 de milioane de lei. Adică 6 milioane de euro. Societatea a încheiat anul 2010 cu pierderi de 6,4 milioane de lei,iar în 2011, cu peste 2 milioane de euro. În actualul proces de insolvenţă au fost conexate, de către judecători, mai multe dosare, pornite la solicitarea a peste 30 de firme, dar şi la cererea unor angajaţi care nu și-au primit salariile. Unicom a fost înfiinţată în anul 1959, sub denumirea ICOR, având ca obiect de activitate construcția de locuinţe și clădiri în oraşul Galaţi. Societatea a construit Palatul Justiţiei, sediile BCR şi al Băncii Agricole, Direcţia de Finanţe, Casa de Cultură a Studenţilor, precum și foarte multe blocuri din Galați.

nepasadegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Primăria a sesizat Parchetul în cazul Unicom

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a înaintat, astăzi, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi o plângere „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals şi uz de fals pentru recepţia şi plata de către Primăria Municipiului Galaţi a unor lucrări a căror materializare în teren nu există”.

Plângerea trimisă Parchetului are anexat raportul de audit al Primăriei pe marginea cazului Unicom, anchetă desfăşurată în ultima lună. În plângerea respectivă nu se face referire doar la SC Unicom, ci şi la dirigintele de şantier (Loconfort) dar şi la toţi funcţionarii Primăriei care au avut o legătură cu acest subiect.

Reamintim că noul primar Marius Stan a declarat, recent, că SC Unicom a încasat de la Primăria Galaţi o sumă necuvenită (circa 23 miliarde lei vechi) pentru realizarea unei staţii de epurare în cartierul Siret, staţie care nu există în realitate.

În replică, directorul Unicom, Dan Părlătescu se consideră nevinovat, susţine că „nu este vorba de bani publici fraudaţi” şi spune că poate dovedi cu acte toţi banii încasaţi.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 months later...

Primăria Galaţi a risipit 2.336.000 de lei pe lucrări şi bunuri care nu există!

În vara anului trecut, primarul Marius Stan a înaintat către Parchet o plângere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals şi uz de fals pentru recepţia şi plata de către municipalitate a unor lucrări care nu există. Este vorba despre staţia de epurare care ar fi trebuit să existe în Cartierul Cantemir. Situaţia sesizată de edil a fost constatată şi de Camera de Conturi, şi, mai grav, nu este singulară.

Potrivit primarului, în 2007, SC Unicom a încheiat un contract pentru execuţia staţiei de epurare a apelor uzate din Cartierul Cantemir şi a încasat 23 miliarde lei vechi, inclusiv garanţia de bună execuţie a lucrării, "în situaţia incredibilă în care, pe acel loc, nu se află nimic, absolut nimic!”. În raportul auditului făcut pentru anul 2011, Camera de Conturi a consemnat: „Au fost efectuate plăţi nelegale care reprezintă contravaloarea materialelor şi a utilajelor plătite, cuprinse în procesele-verbale de custodie şi neregăsite la locul unde trebuia efectuată lucrarea la obiectivul de investiţii «Lucrări tehnico-edilitare Cartier Siret - Staţie de epurare»”. Valoarea acestei abateri se ridică la 2.282.000 de lei. Tot Camera de Conturi a descoperit şi efectuarea de plăţi sau cheltuieli pentru bunuri şi lucrări neexecutate, efectuate pe bază de documente justificative care nu reflectă realitatea, la Sala Sporturilor. Valoarea abaterii - 54.000 de lei. Banii noştri.

viata-libera.ro

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Lucrările din Cartierul Siret, „găurile negre” din bugetul Galaţiului

* O staţie de epurare de 2,3 milioane de lei a fost furată de hoţii de fier vechi, pentru că funcţionarii primăriei au uitat de această lucrare

Obiectivele edilitare din Cartierul Siret au fost ca un sac fără fund pentru bugetul Galaţiului, pentru că Primăria Galaţi a plătit sume imense pe lucrări care nu au fost executate vreodată. Dacă în general plătim ca să avem ceva anume, în aceste cazuri am plătit ca să n-avem!

Milioane de lei date pe lucrări neexecutate vreodată

În raportul Curţii de Conturi pe anul 2012 sunt relatate pagubele suportate de bugetul Galaţiului din cauză că funcţionarii primăriei nu au catadicsit să urmărească stadiul lucrărilor din Cartierul Siret. Spre exemplu, la investiţia „LTE Cartier Siret, reţea conductă apă”, funcţionarii primăriei au fost vigilenţi, au aplicat executantului, ICMRS Galaţi, penalităţi de 186.671 lei pentru unele întârzieri ale lucrărilor, dar nu au mai avut reacţie când ICMRSG-ul i-a lăsat cu „ochii în soare” şi nu a executat lucrări în valoare de 717.967 lei, ce trebuiau să fie finalizate până la 31.12.2012. Primăria s-a ales cu 700 m de conducte tip Pafsin şi aproape cinci tone de tablă zincată, pe care le plătise deja. Cam în acelaşi fel s-a ales Primăria şi cu 1,5 km de conducte tip Pafsin, cu diametrul de 800 mm, de la lucrarea de canalizare a cartierului Siret, pe care nu o executase Confort SA.

Altă investiţie, altă pagubă: la construirea străzilor şi aleilor de acces din Cartierul Siret, lucrare de care s-a „ocupat” tot ICMRSG, au fost cumpărate, dar au rămas neutilizate, vreo 12,5 kilometri de borduri: „Constructorul a achiziţionat în luna decembrie 2003, potrivit situaţiilor de lucrări, cantităţi de materiale necesare realizării lucrării, pe care entitatea (Primăria – n. red) le-a plătit integral, dar care nu au fost puse în operă, fiind păstrate în custodie: 7.430 de metri de borduri mari, 4.996 metri de borduri mici, 3.679 de metri cubi de piatră spartă şi 3.528 de metri cubi de balast”, se spune în raportul Curţii de Conturi. Aşa au zburat din conturile „entităţii” conduse de fostul primar Dumitru Nicolae multe milioane de lei.

Cum a dispărut staţia de epurare de 2,3 milioane

Dar cazul cel mai tare este cel al dispariţiei staţiei de epurare aferente magistralei de canalizare din Cartierul Siret, pentru a cărei construire Primăria şi Unicom SA au încheiat contractul nr. 69.728/5.07.2005, în valoare de 2.215.090 lei, plus 358.798 lei dobânzi aferente creditului furnizor. Lucrările trebuiau finalizate în 36 de luni, însă Primăria Galaţi a pus terenul la dispoziţia constructorului abia pe 26.10.2006. Lucrările au început în martie 2007. A fost achiziţionat echipamentul staţiei de epurare, Adipur Denipho SAC5000, pentru care Primăria Galaţi a decontat Unicom-ului 1.425.390 lei. Oamenii lui Bunea Stancu, respectiv ISC Brăila, nu au acordat autorizaţia de construcţie, iar lucrările au fost oprite până la obţinerea autorizaţiei. Au fost reluate lucrările, dar au venit inundaţiile din 2010, când Unicom a anunţat primăria că îşi retrage organizarea de şantier până la plata unei restanţe de 119.885 lei. După ce apele Siretului s-au retras, echipamentele montate la staţia de epurare au fost furate de hoţii de fier vechi. Aşa că au ajuns la fier vechi înainte de a fi puse în funcţiune. Abia după un an, funcţionarii primăriei şi-au adus aminte de staţia de epurare de pe malul Siretului, dar la faţa locului mai era doar ceea ce nu îi tentase pe hoţi: fundaţia de beton. În acest caz, „gaura” din bugetul primăriei este de 2.282.000 lei.

presagalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Staţia de epurare din Cantemir, construită a doua oară

  • Staţia de epurare din cartierul Dimitrie Cantemir, pentru care Primăria Galaţi a plătit până acum 2,3 milioane de lei, pe timpul fostei administraţii, a fost scoasă din nou la licitaţie

Primăria Galaţi a scos la licitaţie, la sfârşitul lunii trecute, achiziţia şi montajul staţiei de epurare pentru cartierul Dimitrie Cantemir, valoarea estimată a contractului fiind de 483.870 de lei. Licitaţia vine la zece ani după ce Primăria Galaţi a încheiat, în 2005, un contract cu Unicom, în valoare de 3.062.917 lei, TVA inclus, pentru construirea Staţiei de epurare a apelor uzate din cartierul Cantemir. După cum se ştie, staţia de epurare nu a mai fost construită, deşi plăţile pentru realizarea ei au fost făcute de către administraţia Dumitru Nicolae.

Licitaţie nouă pentru o lucrare veche

Potrivit Primăriei Galaţi, microstaţia de epurare, scoasă acum la licitaţie, pentru cartierul Dimitrie Cantemir este o investiţie necesară şi foarte importantă pentru tratarea apelor uzate provenită de la 15 blocuri, cu 349 de apartamente şi 1.500 de locatari. Staţia va avea rolul de a prelua, separa şi trata apele reziduale şi de a le dezinfecta, răspunzând astfel standardelor de protecţie a mediului impuse de normativele în vigoare. Microstaţia va trebui să prevadă două linii de funcţionare, grătar cu funcţionare automată, deznisipator cu separator de grăsimi, compartiment de aerare, treaptă de pompare efluent, bazine de colectare, separare, decantare şi tratare nămol, separator de nămol primar, instalaţii electrică şi de automatizare, instalaţie pentru defosforizare, pentru dezinfecţie a apei epurate, containere pentru nămol deshidratat, dar şi instalaţii de adaptare a acesteia la condiţiile de teren.

2,3 milioane de lei, pentru o staţie fantomă

În august 2005, Primăria încheia un contract cu firma Unicom pentru realizarea unei staţii de epurare pentru cele 15 blocuri ANL din cartierul "Siret". Lucrările trebuiau finalizate în 36 de luni, însă Primăria Galaţi, condusă pe atunci de Dumitru Nicolae, a pus terenul la dispoziţia constructorului abia la sfârşitul anului 2006. Lucrările au început, într-un final, în 2007. Primăria Galaţi a efectuat prima plată pe 15 octombrie 2007, iar ultima pe 24 decembrie 2009. Cu toate acestea, din staţia de epurare din Dimitrie Cantemir nu există decât fundaţia.
În 2012, când Marius Stan a devenit primar, acesta a realizat că Primăria, la a cărei cârmă a ajuns, a plătit aproape 23 de miliarde de lei vechi pentru o lucrare care nu exista. De altfel, există şi un raport al Curţii de Conturi, care a găsit o abatere estimată la 2.282.000 de lei, pentru "o serie de bunuri şi lucrări plătite care nu au fost identificate faptic la locul de execuţie a investiţiei "Lucrări tehnico-edilitare Cartier Cantemir - staţie epurare ape uzate menajere".
"[Cei de la Unicom] au încasat până şi garanţia de bună execuţie a lucrării în situaţia incredibilă în care pe acel loc nu se află absolut nimic! Parte din bani au fost luaţi până în 2009, iar prima sesizare din partea Primăriei a venit în 2011, când firma deja era în insolvenţă", a dezvăluit, în iulie 2012, primarul Marius Stan.
În 2013, primarul Marius Stan a înaintat o sesizare penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, pentru a se efectua cercetări în cazul cu pricina, dar şi pentru a fi stabiliţi vinovaţii. Rămâne de aflat în ce stadiu se află plângerea, dar şi dacă a fost sancţionat cineva din administraţie.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai dupa valorile din articol nu reiese nicio praduiala: din 3 milioane (rotunjit) s-au facut lucrari si plati de 2,3 mil. Raman 0,7 mil. Valori cu TVA.  Ce se scoate acum sunt lucrari de aproape 0,6 mil. (cu TVA). Deci, nu prea reiese nici un prejudiciu, nu???

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bani fără număr într-o staţie de epurare fantomă care a produs deja un dosar penal pentru primarul oraşului

Construcţia staţiei de epurare din cartierul Dimitrie Cantemir, pentru care Primăria Galaţi a plătit până acum 2,3 milioane de lei, fără însă ca lucrarea să fie făcută, a fost scoasă din nou la licitaţie. Între timp, procurorii au fost sesizaţi despre plăţile ilegale şi-i anchetează pe fostul primar şi pe şefii firmei contractante, Unicom SA.

Povestea staţiei de epurare din cartierul gălăţean Dimitrie Cantemir (construit, după cum se ştie, dincolo de Siret, pe un teren luat de la judeţul Brăila) este un complicată şi plină de „pete albe”. Staţia ar fi trebuie să vina „la pachet” cu cele 15 blocuri ANL, cu 1.500 de locatari, construite acolo, însă, din motive pe care le anchetează deja procurorii, instalaţia de epurare nu a fost niciodată finalizată. Partea şi mai ciudată este că suma alocată de municipalitatea gălăţeană acum este de şase ori mai mică decât cea plătită deja pentru investiţie, dar pentru care n-a obţinut decât o groapă plină de apă şi câţiva metri cubi de beton.

Unicom SA şi povestea celor 40 de hoţi

În 2005, municipalitatea gălăţeană a contractat investiţia cu firma Unicom SA Galaţi, care a încasat o mare parte din bani din contract (respectiv 2,3 milioane de lei din 3,06 milioane), însă nu a dus lucrarea la final. Acesta este şi motivul pentru care, după un control al Curţii de Conturi, a fost făcută o sesizare penală, dosarul fiind în prezent în faza cercetării şi, din ce se pare, lucrurile nu-s uşor de desluşit, căci explicaţiile privind dispariţia banilor sunt destul de interesante.

Astfel, firma Unicom (care trece prin dificultăţi financiare majore, fiind în insolvenţă) a încercat să se apere spunând că a făcut ce era de făcut, dar că staţia de epurare a fost distrusă de hoţii de fier vechi. Firma spune că a predat obiectivul Primăriei Galaţi şi că aceasta trebuie să asigure paza, însă Primăria afirmă exact contrariul, respectiv că nu a semnat recepţia finală, ci doar una parţială, deci paza trebuia asigurată tot de firma privată.

„Cei de la Unicom au încasat până şi garanţia de bună execuţie a lucrării în situaţia incredibilă în care pe acel loc nu se află absolut nimic! Parte din bani au fost luaţi până în 2009, iar prima sesizare din partea Primăriei a venit în 2011, când firma deja era în insolvenţă”, a declarat primarul Marius Stan.

Potrivit documentelor, Primăria Galaţi a efectuat prima plată pe 15 octombrie 2007, iar ultima pe 24 decembrie 2009. Cu toate acestea, deşi s-au făcut procese-verbale de recepţie, în teren se regăsesc acum doar nişte excavaţii şi ceva beton turnat, însă nu este nici urmă din instalaţiile sofisticate de filtrare şi tratare a apei, care ar cam trebui să fie acolo conform devizului.

Una peste alta, atât conducerea firmei Unicom, cât şi fostul primar Dumitru Nicolae au fost audiaţi în calitate de învinuiţi în acest dosar penal, care cu siguranţă se va lăsa cu imputaţii. Rămâne de văzut doar cine va fi bun de plată şi dacă nu cumva judecătorii vor pronunţa şi pedepse privative de libertate pentru „actorii” acestui scenariu absurd.

Lucrarea se va face acum cu de şase ori mai puţini bani

Un element foarte interesant este acela că municpalitatea vrea să facă acum - fix aceaşi lucrare - cu de şase ori mai puţin bani: respectiv 480.000 de lei faţă de 3,06 milioane de lei. Este drept, excavaţiile şi fundaţia există (chiar dacă în stare foarte proastă), dar chiar şi aşa diferenţa de preţ este foarte mare, ceea ce aruncă un mare semn de întrebare asupra modului cum s-a organizat prima licitaţie.

În fine, Staţia (care dacă nu se face repede va atrage după sine nişte amenzi uriaşe pentru Primărie de la Garda de Mediu) va avea rolul de a prelua, separa şi trata apele reziduale şi de a le dezinfecta, răspunzând astfel standardelor de protecţie a mediului impuse de normativele în vigoare. Microstaţia va trebui să prevadă două linii de funcţionare, grătar cu funcţionare automată, deznisipator cu separator de grăsimi, compartiment de aerare, treaptă de pompare efluent, bazine de colectare, separare, decantare şi tratare nămol, separator de nămol primar, instalaţii electrică şi de automatizare, instalaţie pentru defosforizare, pentru dezinfecţie a apei epurate, containere pentru nămol deshidratat, dar şi instalaţii de adaptare a acesteia la condiţiile de teren.

adevarul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Trei ani de bătut pasul pe loc. Cazul microstaţiei din „Cantemir” tot nu a fost rezolvat

  • Până în acest moment, nu au fost recuperate plăţile făcute pentru staţia de epurare nerealizată, dar nici vinovaţii nu au fost pedepsiţi

La sfârşitul lunii septembrie, Primăria Galaţi a scos, din nou, la licitaţie achiziţia şi montajul staţiei de epurare pentru cartierul Dimitrie Cantemir, valoarea estimată a contractului de data aceasta fiind de 483.870 de lei. Staţia va avea rolul de a prelua, separa şi trata apele reziduale provenite de la 15 blocuri, cu 349 de apartamente şi 1.500 de locatari, din cartierul Dimitrie Cantemir. Acest lucru în pofida faptului că încă nu a fost rezolvat cazul primei staţii de epurare, scoasă la licitaţie acum 10 ani. Staţia de epurare propusă acum pentru a fi achiziţionată va fi montată pe alt amplasament.

Scurtă istorie

Licitaţia vine la zece ani după ce Primăria Galaţi a încheiat, în 2005, un contract cu Unicom, în valoare de 3.062.917 lei, TVA inclus, pentru construirea Staţiei de epurare a apelor uzate din cartierul Cantemir. După cum ştim, lucrările scoase la licitaţie atunci trebuiau finalizate în 36 de luni, însă Primăria Galaţi, condusă pe vremea aceea de Dumitru Nicolae, a pus terenul la dispoziţia constructorului abia la sfârşitul anului 2006. Într-un final, lucrările au început în 2007, dar, în 2012, când Marius Stan a devenit primar, acesta a realizat că Primăria, la a cărei cârmă a ajuns, a plătit aproape 23 de miliarde de lei vechi pentru o lucrare care nu exista. De altfel, există şi un raport al Curţii de Conturi, care a găsit o abatere estimată la 2.282.000 de lei, pentru "o serie de bunuri şi lucrări plătite care nu au fost identificate faptic la locul de execuţie a investiţiei "Lucrări tehnico-edilitare Cartier Cantemir - staţie epurare ape uzate menajere".

Pierderi nerecuperate

Potrivit unei informări a Primăriei, la trei ani de când primarul Marius Stan a făcut plângere către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, pentru a fi stabiliţi vinovaţii în cazul microstaţiei de epurare din Cantemir, aceasta a rămas nerezolvată.

„Instituţia noastră a formulat plângere penală împotriva persoanelor vinovate din cadrul Unicom SA înregistrată sub numărul 6106/P/2012 pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, dosar aflat în curs de soluţionare. Valoarea totală a plăţilor efectuate de UAT Municipiul Galaţi în perioada 2007-2009 către SC Unicom SA este de 2.397.719,71 lei - sumă nerecuperată până în prezent. În cadrul acestui dosar instituţia noastră s-a constituit parte civilă şi în funcţie de soluţia organului de cercetare penală şi ulterior a instanţei se va clarifica suma în evidenţa contabilă”, arată răspunsul Primăriei Galaţi.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Licitaţie anulată de două ori. Staţia de epurare din „Cantemir”, ocolită de constructori

  • După ce Primăria Galaţi a fost ţepuită de 2,3 milioane de lei pentru construcţia microstaţiei de epurare din cartierul „Dimitrie Cantemir”, nici un constructor nu vrea să mai realizeze lucrările

Staţia de epurare din cartierul "Dimitrie Cantemir", pentru care Primăria Galaţi a plătit până acum 2,3 milioane de lei, pe timpul fostei administraţii, a fost scoasă la licitaţie, dar nimeni nu s-a prezentat pentru a adjudeca lucrarea. La sfârşitul lunii septembrie, Primăria Galaţi a scos din nou la licitaţie achiziţia şi montajul staţiei de epurare, valoarea estimată a contractului fiind de data aceasta de 483.870 de lei. Staţia are rolul de a prelua, separa şi trata apele reziduale provenite de la 15 blocuri, cu 349 de apartamente şi 1.500 de locatari, din cartierul "Dimitrie Cantemir".
Din păcate, locuitorii din zonă par să fie blestemaţi. Nici de această dată, la licitaţia administraţiei pentru lucrările de realizare a microstaţiei nu s-a prezentat vreun constructor.
Potrivit Primăriei Galaţi, licitaţia pentru staţia de epurare din cartierul ”Dimitrie Cantemir” a fost anulată, pe motiv că nu a depus nimeni oferte. „Este a doua licitaţie pe care Primăria municipiului Galaţi o organizează pentru acest obiectiv de investiţii, la care nu există ofertanţi. Procedurile vor fi reluate în termenele prevăzute de legislaţia în vigoare”, arată răspunsul Primăriei.

Blestemul staţiei din cartierul „Cantemir”

După cum bine ştim, în 2005 Primăria încheia un contract cu firma Unicom pentru realizarea unei staţii de epurare pentru cele 15 blocuri ANL din cartierul "Siret". Lucrările trebuiau finalizate în 36 de luni, însă Primăria Galaţi, condusă pe atunci de Dumitru Nicolae, a pus terenul la dispoziţia constructorului abia la sfârşitul anului 2006. Într-un final, lucrările au început în 2007, dar, în 2012, când Marius Stan a devenit primar, acesta a realizat că Primăria, la a cărei cârmă a ajuns, a plătit aproape 23 de miliarde de lei vechi pentru o lucrare care nu exista. Primăria nu numai că nu a recuperat banii pierduţi, dar iată că acum niciun constructor nu vrea să se mai implice în construcţia microstaţiei. Reamintim că, la trei ani de când primarul Marius Stan a făcut plângere către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, pentru a fi stabiliţi vinovaţii în cazul microstaţiei de epurare din Cantemir, dar cazul a rămas nerezolvat, potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Galaţi la sfârşitul anului trecut.
„Instituţia noastră a formulat plângere penală împotriva persoanelor vinovate din cadrul Unicom SA, înregistrată sub numărul 6106/P/2012 pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, dosar aflat în curs de soluţionare. Valoarea totală a plăţilor efectuate de UAT Municipiul Galaţi în perioada 2007-2009 către SC Unicom SA este de 2.397.719,71 lei - sumă nerecuperată până în prezent. În cadrul acestui dosar instituţia noastră s-a constituit parte civilă şi în funcţie de soluţia organului de cercetare penală şi ulterior a instanţei se va clarifica suma în evidenţa contabilă”, arată răspunsul Primăriei Galaţi.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Presiuni de la Garda de Mediu: Staţie de epurare în „Cantemir” sau Primăria Galaţi va fi amendată

Primăria municipiului Galaţi riscă amendă din partea Gărzii de Mediu, dacă nu demarează lucrările pentru staţia de epurare din cartierul „Dimitrie Cantemir”.

Potrivit municipalităţii, licitaţia pentru staţia de epurare din cartierul ”Dimitrie Cantemir” a fost anulată de două ori anul trecut, pe motiv că nu a depus nimeni oferte. „Este a doua licitaţie pe care Primăria municipiului Galaţi o organizează pentru acest obiectiv de investiţii, la care nu există ofertanţi. Procedurile vor fi reluate în termenele prevăzute de legislaţia în vigoare”, arăta răspunsul Primăriei Galaţi de la începutul anului. Totodată, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, a spus că nu s-a prezentat nimeni la respectivele licitaţii pentru că valoarea contractului era prea mică, respectiv 483.870 de lei, şi că trebuie reanalizat proiectul tehnic.

În acelaşi timp, potrivit informaţiilor furnizate de către Garda de Mediu, cele două licitaţii au venit ca urmare a presiunilor instituţiei de mediu, iar Primăria Galaţi trebuie să găsească o soluţie cât mai rapidă de a rezolva problema staţiei de epurare din Cantemir, altfel este posibil să fie amendată.

Reamintim că Primăria Galaţi a formulat o plângere penală, pe rol la Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, împotriva Unicom SA, pentru recuperarea plăţilor efectuate pentru staţia de epurare „realizată” în perioada administraţiei Dumitru Nicolae şi care a fost furată pe bucăţele. Valoarea totală a plăţilor efectuate de UAT Municipiul Galaţi în perioada 2007-2009 către SC Unicom SA este de 2.397.719 lei, sumă nerecuperată până în prezent.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Quote

nu s-a prezentat nimeni la respectivele licitaţii pentru că valoarea contractului era prea mică

Valoare e (prea) mica sau (muuult mai probabil) este estimata gresit si, in consecinta, nu poate oferta nimeni in aceasta valoare?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 11 months later...

În cartierul Dimitrie Cantemir, DNA anchetează staţia de epurare plătită, dar inexistentă

O staţie de epurare inexistentă, dar plătită cu 2,3 milioane de lei, o microstaţie de epurare de 483.870 de lei pe care nimeni n-a vrut s-o realizeze, dar şi o nouă staţie, de 3,2 milioane de lei, a cărei construcţie a fost votată de aleşi - aceasta este realitatea „neepurată” din Cartierul Cantemir.

„Vedeţi dumneavoastră staţia de epurare pe aici? Că eu sigur nu o văd! Asta e haznaua cartierului. Dacă se strică pompa, ne umplem de rahat”, ne declara, la finele anului trecut, Florea Gabriel, unul dintre locuitorii Cartierului Cantemir. Povestea staţiei de epurare a început în august 2005, când Primăria condusă de Dumitru Nicolae a încheiat contractul cu SC Unicom pentru realizarea acestei investiţii, şi a explodat în iulie 2012, când primarul Marius Stan a dezvăluit că s-a plătit ceva ce nu există: „Vorbim de încasări în valoare de peste 2,3 milioane de lei din totalul de 3 milioane, pe care Unicom le-a făcut. A încasat până şi garanţia de bună execuţie a lucrării, în situaţia incredibilă în care pe acel loc nu se află nimic!”.

În august 2012, Stan a înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi o plângere „pentru recepţia şi plata unor lucrări a căror materializare în teren nu există”. Pentru că, totuşi, cartierul avea nevoie de o staţie de epurare, în 2015, Primăria a organizat două licitaţii pentru achiziţia şi montajul unei microstaţii de epurare, cu o valoare estimată de 483.870 de lei, dar, în lipsa ofertelor, au fost anulate.

Problema a fost moştenită de primarul Ionuţ Pucheanu care a supus votului aleşilor un proiect de hotărâre privind construcţia unei noi staţii de epurare.

Ce-au spus aleşii

Liberalul Onuţ Atanasiu a ţinut să afle care este stadiul dosarului privind staţia de epurare, ajuns la DNA. „Iniţial dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. În anul 2014, printr-o decizie de declinare a competenţei, DNA a fost învestit să soluţioneze acest dosar. Iar ultima adresă primită de la DNA este că s-a început urmărirea penală in rem, şi că dosarul este în lucru”, a declarat juristul Primăriei.

Numai că, documentul prezentat lui Onuţ Atansiu data din… aprilie 2016 şi consemna că "La DNA - Serviciul Teritorial Galaţi se efectuează cercetări, fiind începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvărşirii infracţiunii de abuz în serviciu".

Întrebat de consiliera PMP, Oana Iurescu, dacă există un proces-verbal de recepţie a acelei staţii de epurare, primarul Pucheanu a răspuns că nu ştie. „Şi cu ce afectează dacă ar exista sau nu, actuala investiţie? Nu construim pe acelaşi loc, e un proiect cu totul şi cu totul nou, n-are nicio legătură cu ceea ce s-a încercat a se face acum 10-12 ani. Este un proiect nou, pe un cu totul alt amplasament, cu o cu totul altă infrastructură necesară. Vom face altul pe mal în jos, unul mai trainic şi mai frumos...”.

Ce s-a votat

Aleşii locali au aprobat documentaţia de avizare şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Staţie epurare ape uzate cartier Dimitrie Cantemir”. Documentul precizează că „în prezent în cartierul Dimitrie Cantemir sunt construite 15 blocuri de locuinţe cu un sistem de canalizare divizor, conceput să funcţioneze gravitaţional. Apele uzate menajere nu sunt epurate, ele fiind deversate direct în râul Siret. În aceste condiţii, pentru a răspunde exigenţelor legale privind condiţiile de deversare a apelor uzate într-un emisar natural, proiectantul a stabilit soluţia de epurare a apelor uzate menajere”.

Conform deciziei aleşilor, valoarea totală a investiţiei este de 3.213.069 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare este de 24 de luni.

Cât a costat documentaţia

Potrivit datelor furnizate la solicitarea noastră, documentaţia de avizare a construcţiei noii staţii de epurare în Cartierul Dimitrie Cantemir a fost realizată de firma Proiect SA. Este vorba, de fapt, despre actualizarea unei documentaţii, pentru care Primăria a plătit 58.900 de lei. Tot conform Primăriei, valoarea totală a plăţilor efectuate de în perioada 2007-2009 către SC Unicom SA este de 2.397.719 de lei - sumă nerecuperată.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Aventurile edilitaro-penale ale unei staţii de epurare. Alţi 2,4 milioane de lei pentru a fi construit ceva ce, teoretic, s-a mai construit, deja, de două ori

În urmă cu câteva zile municipalitatea gălăţeană a dat ordinul de începere a lucrărilor la staţia de epurare a apelor uzate din cartierul ANL „Dimitrie Cantemir”. Partea interesantă este că amintita staţie  s-a mai „construit” de două ori, banii s-au cheltuit, dar ea n-a apărut.

Municipalitatea din Galaţi a ajuns la a treia tentativă de a construi o staţie de epurare pentru cartierul „Dimitrie Cantemir” („ colonie” de blocuri ANL construită pe teritoriul judeţului Brăila, la câţiva kilometri de oraş). De data acesta s-au alocat 2.316.495 de lei, cu TVA, lucrările urmând să fie efectuate de firma Edas Exim SRL din Bucureşti.

Contractul cu aminta firmă a fost semnat în noiembrie 2017, însă ordinul de începere a lucrărilor s-a dat de-abia acum, totul fiind în faza organizaării de şantier şi a procedurilor de demarare a lucrărilor.

Primăria ne-a transmis că totul va fi gata cam în 12 luni (ceea ce înseamnă cam iulie 2019), proiectul constând în „ o staţie de epurare a apelor uzate şi o staţie de pompare, care vor putea deservi peste 1.500 de persoane”.

Am mai aflat şi că „staţia de epurare a apelor uzate va fi construită la o distanţă de aproximativ 380 de metri faţă de gospodăria de apă existentă”, proiectul fiind finanţat cu finanţat cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Toate bune şi la locul lor, însă trebuie spus că, începând cu 2013, Primăria din Galaţi a mai cheltuit încă de două ori bani publici pentru a realiza amintita staţie de epurare, de fiecare dată lucrurile eşuând. Adică banii s-au tocat, dar investiţia din teren fie a dispărut misterios (caz din 2009, anchetat în prezent de DNA), fie a fost doar o încropeală ineficientă (2016).

În primul dintre cazuri, staţia ar fi trebuie să vina „la pachet“ cu cele 15 blocuri ANL, cu 1.500 de locatari, ridicate acolo, însă, din motive pe care procurorii le tot investighează, instalaţia de epurare nu a fost niciodată finalizată. Ba chiar s-a constatat că, deşi există documente de recepţie parţială pe o serie de componente ale investiţiei, în teren nu se află nimic.

Totul a început în urmă cu 12 ani, în anul 2005, când municipalitatea gălăţeană a contractat investiţia cu firma Unicom SA Galaţi, care a încasat, în perioda 2005-2009, o mare parte din bani din contract (respectiv 2,3 milioane de lei din 3,06 milioane), însă nu a dus lucrarea la final.

Acesta este şi motivul pentru care, după un control al Curţii de Conturi, a fost făcută, în 2011, o primă sesizare penală, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, însă nici acum, la şapte ani distanţă, nu s-a ajuns la o concluzie finală. În acelaşi timp, constructorul şi edilii au lansat tot felul de explicaţii pentru lipsa fizică a obiectivului de investiţii, cel mai frecvent avansându-se că de vină ar fi hoţii de fier vechi, dar şi calamităţile naturale.

Tot din raportul de control al Curţii de Conturi rezultă că Primăria Galaţi se apără afirmând că nu a primit niciodată obiectivul în patrimoniu, nefiind semnată recepţia finală, ci doar una parţială, deci paza trebuia asigurată de firma privată. „Cei de la Unicom au încasat până şi garanţia de bună execuţie a lucrării în situaţia incredibilă în care pe acel loc nu se află absolut nimic! Parte din bani au fost luaţi până în 2009, iar prima sesizare din partea Primăriei a venit în 2011, când firma deja era în insolvenţă“, declara în 2015 fostul primar Marius Stan.

Potrivit documentelor, Primăria Galaţi a efectuat prima plată pe 15 octombrie 2007, iar ultima pe 24 decembrie 2009. Cu toate acestea, deşi s-au făcut procese-verbale de recepţie, în teren se regăsesc acum doar nişte şanţuri modeste, însă nu este nici urmă din instalaţiile sofisticate de filtrare şi tratare a apei, care ar fi trebuit să fie acolo conform devizului.

În faţa situaţiei aparent fără ieşire (ancheta penală trenează, vinovatul nu-i găsit), dar şi a faptului că Garda de Mediu i-a dat un ultimatum, Primăria Galaţi a decis, în 2016, să construiască o altă staţie de epurare, de la zero. Lucrarea a fost scoasă la licitaţie şi a fost adjudecată la un preţ de doar 17% din suma care a fost stabilită iniţial şi de aproape 5 ori mai mică decât suma plătită pentru nimicul de care am pomenit mai înainte.

Mai exact, microstaţia de epurare a costat 480.000 de lei (faţă de bugetul primei investiţii, de 3,06 milioane de lei) şi are, conform documentaţiei, „două linii de funcţionare, deznisipator cu separator de grăsimi, compartiment de aerare, treaptă de pompare efluent, bazine de colectare, separare, decantare şi tratare nămol, separator de nămol primar, instalaţii electrică şi de automatizare, instalaţie pentru defosforizare, pentru dezinfecţie a apei epurate, containere pentru nămol deshidratat  şi instalaţii de adaptare a acesteia la condiţiile de teren“.

Minunea n-a ţinut însă decât o vreme, căci după inaugurare s-a constatat că investiţia era cu mult sub necesităţile cartierului, aşa că s-a ajuns la episodul 3 al ceea ce tinde să devină o telenovelă despre neputinţă administrativă.

adevarul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 8 months later...

Hoții de fier vechi, mai „harnici“ decât bugetarii

  • Record de indiferență: funcționarilor care și-au încasat salariile pentru a monitoriza stadiul realizării unei investiții le-au trebuit 8 luni să constate dispariția construcției.

De 14 ani, primăria unui mare oraș din România cheltuie bani publici pentru construirea unei stații de epurare care să asigure tratarea apelor menajere pentru un cvartal de câteva blocuri, cu câteva sute de apartamente, care nu se află în acel oraș, ci pe teritoriul unui județ învecinat. De fapt, stația de epurare a fost construită și au fost montate și echipamentele, dar hoții de fier vechi le-au furat înainte ca stația să fie pusă în funcțiune.

Apoi hoții au demolat zidurile pentru a lua și armătura de fier-beton. Funcționarii primăriei care urmăreau realizarea investiției și-au dat seama abia după 8 luni că stația de epurare a dispărut! Pe locul respectiv mai rămăsese doar o platformă de beton. La aceste „recorduri“, greu de înregistrat într-o altă țară europeană, se adaugă și un final nemaiîntâlnit: cel acuzat de primar în dosarul de la DNA pentru paguba adusă bugetului orașului a devenit membru al Parlamentului României și are imunitate.

Primarul Galațiului: „#re-construim“ până ne iese

Zilele trecute, primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu (PSD), își declara pe Facebook satisfacția că lucrările la noua stație de epurare pentru cartierul „Dimitrie Cantemir“ sunt în stadiu avansat: „Lucrări avansate la stația de epurare din car­tierul Dimitrie Cantemir. S-a construit structura #stației de epurare, au fost realizate branșamentele pentru sistemul de canalizare și cel de apă potabilă și au fost montate conductele către stația de pompare. Urmează să fie ridicată și #stația de pompare, să fie montate echipamentele și să se realizeze finisajele aferente.

Stația de epurare va deservi peste 1.500 de persoane. Valoarea investiției se ridică la 3 mi­lioane de lei, fonduri pe care le-am atras de la Guvern prin Ministerul Dezvoltării. #construim!“. De fapt, corect ar fi ca primarul Galațiului să posteze „#re-construim“, pentru că, la fel ca în povestea Meșterului Manole, acea stație a mai fost construită o dată, dar chiar înainte de a fi pusă în funcțiune a dispărut de sub nasul funcționarilor care monitorizau realizarea investiției.

Situație ciudată: un ­cartier al Galațiului, în județul Brăila!

Cartierul „Dimitrie Cantemir“ este o ciudățenie din punct de vedere al organizării administrativ-teritoriale. Este un cartier al municipiului Galați, dar se află pe un teren din județul Brăila. Prin HG 512/2002, Guvernul Năstase a transferat 1.000 ha situate în judeţul Brăila, pe malul Siretului, din proprietatea ADS în proprietatea Consiliului Municipal Galaţi. Scopul era construirea unui cartier care să unească Galaţiul şi Brăila. Era, de fapt, un proiect cu conotații electorale prin care Guvernul Năstase miza pe câștigarea alegerilor la Galați de către PSD în 2004.

A început construirea unor blocuri ANL, au fost distribuite mii de „bonuri“ pentru vetre de casă care nu au mai fost atribuite, iar PSD Galați a câștigat alegerile locale din 2004. Însă transferul la Galați al celor 1.000 ha de pe teritoriul județului Brăila a amplificat disputele dintre politicienii celor două orașe. În 2017, după 15 ani, la cererea CJ Brăila, Guvernul condus de Mihai Tudose, pe atunci liderul PSD Brăila, a dat în judecată Primăria și Consiliul Municipal Galați, cerând restituirea a 950 din cele 1.000 ha, exceptând terenul pe care erau blocurile ANL. Procesul este pe rolul Curții de Apel București și noul termen e fixat pentru 17 aprilie.

Lucrări blocate de baronul de Brăila, Bunea Stancu

Pentru că cele 15 blocuri ANL nu erau în Galați, ci în județul Brăila, nu puteau fi racordate la stația de epurare a orașului. Era necesară o stație separată. În 2005, ­licitaţia pentru construirea staţiei de epurare din car­tierul Cantemir a fost câştigată de Unicom SA Galaţi. Între primărie şi Unicom a fost încheiat contractul nr. 69.728/05.07.2005, în valoare de 2.215.090 lei, fără TVA, plus 358.798 lei dobânzi aferente creditului furnizor. Lucrările trebuiau finalizate în 36 de luni, însă Primăria Galaţi, condusă pe atunci de Dumitru Nicolae (PSD), a pus la dispoziţia constructorului terenul abia prin 2006.

Lucrările au început în martie 2007. A fost achiziţionat echipamentul staţiei de epurare, Adipur Denipho SAC5000, pentru care Primăria Galaţi a decontat Unicom SA suma de 1.425.390 lei. Dar a intervenit un blocaj. Pentru că lucrările erau executate în județul Brăila, aprobările erau date de instituțiile din Brăila. Baronul de Brăila, Gheorghe Bunea Stancu (PSD), nu era de acord cu transferul celor 1.000 ha de la Brăila la Galați și a dat ordin oamenilor săi să blocheze toate construcțiile. Prin adresa nr. 536/10.03.2008, Inspectoratul de Stat pentru Construcţii Brăila a sistat lucrările la stația de epurare. Până la clarificarea situației, firma Unicom a păstrat organizarea de șantier.

Stația de epurare a fost „demontată“ de hoţii de fier vechi

În 2010 s-au produs inun­daţii, iar apele Siretului au pus stăpânire şi pe zona staţiei de epurare. Atunci, Unicom SA și-a retras organizarea de șantier și paznicii. După ce apele s-au retras, echipamentele au fost furate de hoţii de fier vechi, care au demolat și zidurile pentru a lua și armătura de fier-beton. Astfel, echipamente noi au ajuns la fier vechi înainte de a fi puse în funcţiune. Abia după opt luni funcţionarii primăriei şi-au adus aminte de staţia de epurare de pe malul Sire­tului, dar acolo mai rămăsese doar ceea ce nu-i tentase pe hoţi: fundaţia de beton. Prin adresele 14.984/09.02.2011 şi 6.140/20.01.2012, Primăria Galaţi a cerut ca Unicom SA să ducă echipamentele achiziţionate în depozitul primăriei de pe str. Zimbrului. Dar nu prea mai era nimic de dus: câteva țevi, șuruburi, piulițe rămase de la lucrări. Între timp, Unicom SA a intrat în faliment.

Pentru „re-finanțarea“ de 3,2 milioane a fost schimbată locația

Apele menajere din car­tierul „Dimitrie Cantemir“ sunt deversate în Siret, iar pentru asta se dau amenzi uriașe. În 2017, Consiliul Municipal Galați a votat „aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul Stație epurare ape uzate cartier Dimitrie Cantemir“. Hotărârea a fost aprobată cu 20 de voturi „pentru“ (ale PSD, ALDE, UNPR și PMP) și 4 abțineri (ale consilierilor PNL, cărora nu le-a fost prea clar dacă e legal să fie alocate fonduri pentru o investiție ce s-a mai realizat în urmă cu câțiva ani și a dispărut fără urmă). Primarul Ionuț Pucheanu le-a dat asigurări că noua stație de epurare va fi construită pe altă locație și va avea alte caracteristici tehnice. „Nu construim pe acelaşi loc, e un proiect cu totul nou, n-are nicio legătură cu ceea ce s-a încercat a se face acum 10-12 ani. Este un proiect nou, pe un cu totul alt amplasament“, a explicat primarul. Construirea noii stații de epurare costă 3.213.069 lei.

Cel acuzat de ­păgubirea ­banului public are ­imunitate: a ajuns ­deputat!

S-a ajuns și la un dosar la DNA. În 2012, Marius Stan (PNL), devenit primar, a depus o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Galați „pentru recepţia şi plata unor lucrări a căror materializare nu există în teren“. În 2016, Parchetul Judecătoriei și-a declinat competența în favoarea DNA Galați, care a confirmat că „a fost începută urmărirea penală in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu“. Acuzațiile lui Stan îl vizau pe fostul city-manager din Primăria Galați, Florin Popa (PSD), care aproba plățile către Unicom SA și recepția lucrărilor. Popa a organizat o conferință de presă în care a respins acu­zațiile primarului Marius Stan. Între timp, Florin Popa a devenit deputat PSD, are imunitate și e greu de crezut că se va mai întâmpla ceva în acel dosar. Probabil că va fi închis.

romanialibera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Blestemul staţiei de epurare din cartierul ”Cantemir”. Investiţia trebuia să fie gata acum un an

Staţia de epurare a apelor uzate din cartierul "Dimitrie Cantemir" va împlini, luna aceasta, un an de când ar fi trebuit să fie finalizată. Cel puţin aşa se poate citi pe panoul de şantier, aflat printre bălării: "Data începerii construcţiei - 18.07.2018. Data finalizării construcţiei - 17.07.2019". La solicitarea noastră, Primăria municipiului Galaţi ne-a comunicat că "potrivit contractului, termenul de finalizare este 30.07.2020, dar lucrările sunt sistate". Prin urmare nici gând ca acest termen să poată fi respectat! Oricum, nu trebuie uitat că, în cartierul Cantemir, gălăţenii au mai plătit pentru o staţie de epurare care nu există!

Staţia de epurare a apelor uzate din cartierul "Dimitrie Cantemir" pare bântuită de blestem. Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", în august 2005, Primăria condusă de Dumitru Nicolae a încheiat un contract cu SC Unicom pentru realizarea acestei investiţii, iar în 2012, primarul Marius Stan dezvăluia că s-au făcut plăţi în valoare de peste 2,3 milioane de lei, dar pe amplasament nu există nimic, motiv pentru care s-a formulat plângere penală. Nu avem date ca povestea să se fi elucidat! Pentru că necesitatea unei staţii de epurare nu putea fi pusă la îndoială, actuala administraţie a încercat să rezolve problema.

Istoria, pe scurt

Pe 22 noiembrie 2017, Primăria Galaţi a semnat un contract în valoare de 2,3 milioane de lei cu TVA cu SC Edas Exim SRL din Bucureşti, pentru proiectarea şi execuţia staţiei de epurare.
Pe 7 decembrie 2017, primarul Ionuţ Pucheanu semna cu Ministerul Dezvoltării contractul de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 pentru construcţia staţiei de epurare, în valoare de 2,9 milioane de lei.
Pe 27 iulie 2018, Edas Exim SRL a primit ordinul de începere a lucrărilor şi, conform Primăriei, amplasamentul era deja predat. Municipalitatea preciza că lucrările vor dura 12 luni, timp în care vor fi construite o staţie de epurare a apelor uzate şi o staţie de pompare, care vor putea deservi peste 1.500 de persoane.
Pe 28 ianuarie 2019, într-un răspuns transmis la solicitarea noastră de informaţii, Primăria susţinea că investiţia s-a realizat în proporţie de 29 la sută şi că termenul de finalizare este iulie 2019.
La începutul acestui an, Primăria ne transmitea, la solicitarea noastră, că procentul de execuţie a ajuns la 50 la sută, că valoarea lucrărilor executate până la 31 decembrie 2019 este de 1,4 milioane de lei şi că termenul estimat de finalizare ar fi august 2020.
În Decizia Camerei de Conturi, emisă pe 12 iunie 2020, auditorii reproşau Primăriei că, în contractul pentru staţia de epurare ape uzate din cartierul "Dimitrie Cantemir", nu a solicitat constructorului constituirea diferenţei suplimentare a garanţiei de bună execuţie a lucrărilor! Asta în condiţiile în care poliţia de asigurare îşi încetase valabilitatea în ianuarie 2019, iar durata contractului de lucrări fusese prelungită până în iulie 2020! Bulversaţi de atâtea termene de finalizare, am cerut din nou Primăriei să ne comunice situaţia investiţiei.

Lucrări sistate

"Referitor la solicitarea dumneavoastră privind situația lucrărilor la obiectivul de investiții "Stație de epurare ape uzate Cartier Cantemir", vă comunicăm că, potrivit contractului, termenul de finalizare este 30.07.2020, dar lucrările sunt sistate în prezent, deoarece nu au fost decontate lucrări executate în luna martie, fiind depuse deconturile prin PNDL. Clădirea stației de epurare precum și stația de pompare au fost construite, în ambele urmând să fie instalate echipamentele. De asemenea, se va lucra și la rețeaua de canalizare", ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei Galați.

Şantier abandonat

Bălării, utilaje neclintite şi şantier gol, asta am găsit la faţa locului. Prin bunăvoinţa paznicului, am luat legătura telefonic cu unul dintre reprezentanţii constructorului, care a încercat să ne explice situaţia: "Banii vin foarte-foarte greu, de aceea nici lucrările nu merg. Din 2018 am început, suntem în 2020. Aşa a fost permanent: primele plăţi au venit binişor, după care, de la o plată la alta, s-a întârziat tot mai mult. Dacă ar fi bani, în maximum două luni ar trebui să fie gata, pentru că mare lucru nu ar mai fi de făcut".

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Staţia de epurare din cartierul Cantemir a mai ratat un termen de finalizare

Staţia de epurare a apelor uzate din cartierul "Dimitrie Cantemir" - nu aceea plătită de Primărie, dar niciodată executată - ci investiţia din fonduri guvernamentale care ar fi trebuit să fie gata în iulie 2019, apoi în iulie 2020, apoi în septembrie 2020, tocmai a ratat un nou termen de finalizare. Mai nou, autorităţile au descoperit că stația de epurare nu poate fi pusă în funcțiune fără amenajarea unei guri de evacuare a apelor uzate în râul Siret! Prin urmare, acum caută un proiectant care să realizate studiul de fezabilitate, necesar proiectării şi apoi execuţiei lucrărilor. Când? E greu de spus...

"În septembrie!", răspundea scurt şi ferm primarul Ionuţ Pucheanu pe 1 iulie 2020, în emisiunea „Cetăţeanul X” de la Pro Lider FM, la întrebarea „Când va fi dată în folosinţă staţia de epurare din cartierul Cantemir?”. La acel moment, aşa cum relatam în ziarul „Viaţa liberă”, lucrările erau sistate. Motivul? Nu fuseseră decontate lucrări executate în luna martie, fiind depuse deconturile prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL)2. Şantierul era gol, utilajele neclintite, iar bălăriile năpădiseră panoul pe care scria negru pe alb: "Data începerii construcţiei - 18.07.2018. Data finalizării construcţiei - 17.07.2019".
Termenul anunţat de primarul reales al Galaţiului a trecut. Am descoperit, însă, cu surprindere, pe portalul Primăriei Galaţi, o achiziţie lansată pentru „Amenajare gură de evacuare în râul Siret a apelor uzate din staţia de epurare Cartier «Dimitrie Cantemir»". Este vorba despre servicii de proiectare, faza studiu de fezabilitate, valoarea estimată a contractului fiind de 50.0000 de lei fără TVA. Curioşi, am cerut explicaţii Primăriei.

Cică s-au reluat lucrările

„Lucrările s-au reluat la începutul săptămânii trecute. Acestea au fost sistate timp de aproximativ patru luni, întrucât au întârziat plățile prin PNDL. Lucrările ar fi trebuit încheiate în luna octombrie a acestui an”, ne-a transmis, la solicitarea noastră, Biroul de Presă al Primăriei.
Deşi municipalitatea susţine că lucrările s-au reluat, miercuri, 14 octombrie, şantierul era gol. Ori am nimerit noi în pauza de masă, ori, fiind zi de mare sărbătoare, nu se lucra.

De ce e nevoie de o gură de evacuare în Siret

„În procesul de avizare, Apele Române a solicitat amenajarea unei guri de evacuare, aspect pe care Primăria îl avea deja în vedere, astfel încât s-a considerat acum oportună achiziția pentru prestări servicii de proiectare - faza studiu de fezabilitate pentru obiectivul «Amenajare gură de evacuare in râul Siret a apelor uzate din staţia de epurare Cartier Dimitrie Cantemir». Stația de epurare nu poate fi pusă în funcțiune fără amenajarea acestei guri de evacuare”, ne-a explicat Primăria motivele pentru care abia acum s-a descoperit că e nevoie de o lucrare fără de care staţia de epurare nu poate funcţiona.

Argumente

Caietul de sarcini al achiziţiei publice aflate în derulare spune, pe scurt, epopeea staţiei de epurare. Începând de la cea plătită cu peste 2,3 milioane de lei, dar inexistentă, până la cea construită acum: „Cartierul Dimitrie Cantemir are în componenţă 15 blocuri, construite în urmă cu 15 ani. În proiectul iniţial, apa menajeră uzată era colectată şi urma să fie condusă gravitaţional către râul Siret, traversând digul şi trecând printr-o staţie de epurare care urma să fie amplasată în apropierea Siretului. De la amplasamentul staţiei de epurare a fost realizat un colector de evacuare şi o gură de vărsare în râul Siret. Din păcate staţia de epurare nu a mai fost realizată, pentru funcţionarea cartierului s-a apelat la o soluţie provizorie, o staţie de pompare care asigură deversarea apelor uzate menajere decât în Siret printr-o conductă până la staţia de epurare, apoi gravitaţional printr-o altă conductă.
În prezent, municipiul Galaţi are în execuţie o staţie de epurare ape uzate care va deservi cele 15 blocuri, apa rezultată va fi pompată printr-o conductă până la conducta existentă şi de aici la colector şi prin gura de scurgere va ajunge în Siret. Starea tehnică a celor două părţi din sistemul de canalizare - colectorul de canalizare şi gura de vărsare - este precară”, explică Primăria necesitatea amenajării. Trebuie spus că lucrările la colectorul de canalizare și la gura de vărsare s-au executat în perioada 2006-2008.

Misiunea proiectanţilor

Conform caietului de sarcini, studiul de fezabilitate trebuie să cuprindă cel puţin următoarele lucrări: „Conducta existentă care va prelua apa epurată după darea în exploatare a staţiei de epurare va fi continuată până la râul Siret pe un traseu nou. Deversarea apei epurate se va face printr-o gură de vărsare nouă, amplasată în amonte de locul unde a fost vechea gură de vărsare”. Termenul de execuţie a documentaţiei este de 60 de zile, fără perioada de obţinere a avizelor. Apoi, proiectanţii vor trebui să prezinte soluţia propusă în comisia tehnico-economică a Primăriei şi să asigure asistenţă în perioada derulării procedurii de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor efective de amenajare a gurii de evacuare.
Când se vor realiza toate acestea e greu de spus. Cert este că, potrivit Primăriei, “stația de epurare a apelor uzate trebuie pusă în funcțiune la sfârșitul acestui an, cu precizarea că derularea lucrărilor depinde și de nivelul apelor”...

Calendarul investiţiei

În august 2005, Primăria a încheiat un contract cu SC Unicom pentru realizarea staţiei de epurare din Cantemir, iar în 2012 s-a descoperit că s-au făcut plăţi în valoare de peste 2,3 milioane de lei, dar pe amplasament nu există nimic. Pe 22 noiembrie 2017, Primăria a semnat contractul de 2,3 milioane de lei cu TVA cu SC Edas Exim SRL din Bucureşti, pentru proiectarea şi execuţia staţiei de epurare. Pe 7 decembrie 2017, s-a semnat contractul de finanţare prin PNDL 2, în valoare de 2,9 milioane de lei. Pe 27 iulie 2018, Edas Exim SRL a primit ordinul de începere a lucrărilor pentru o staţie de epurare a apelor uzate şi o staţie de pompare. Termenul de execuţie era de 12 luni, dar s-a tot amânat.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Galaţiul cere din nou Guvernului teren în judeţul Brăila. Cum se aruncă banii în hazna într-un cartier al Galaţiului

În condiţiile în care procesul prin care Galaţiului i se cere să restituie terenul folosit pentru agricultură în Cartierul "Dimitrie Cantemir" se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, autorităţile noastre se pregătesc să solicite Guvernului alte 2,43 de hectare în Vădeni, judeţul Brăila. Terenul este necesar pentru realizarea unor lucrări suplimentare, fără de care staţia de epurare a apelor uzate din Cartierul "Cantemir" nu va funcţiona niciodată.

Epopeea staţiei de epurare a apelor uzate din Cartierul "Dimitrie Cantemir" - nu aceea plătită de Primărie, dar niciodată executată - ci investiţia din fonduri guvernamentale care ar fi trebuit să fie gata în iulie 2019, dar nu e finalizată nici acum, continuă. Joi, la şedinţa ordinară a Consiliului Local, vor fi supuse aprobării două proiecte de hotărâre care vizează investiţia aflată în derulare acolo.

1,2 milioane de lei pentru o gură de evacuare

Primul proiect vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea unei guri de evacuare în râul Siret a apelor uzate din staţia de epurare din Cantemir. Despre necesitatea acestei lucrări aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", în octombrie anul trecut. Pe scurt, stația de epurare nu poate fi pusă în funcțiune fără amenajarea acestei guri de evacuare.

În prezent, după cum se arată în proiectul de hotărâre, "apele uzate menajere nu sunt epurate, fiind deversate direct în râul Siret, iar colectorul de canalizare are căminele de vizitare inundate, deteriorate, fără capace, iar colectorul este colmatat, neavând pantă de scurgere. În zona colectorului, malul nu este protejat, este surpat/alunecat şi obturează gura de vărsare".

"Pentru finalizarea sistemului de canalizare este necesară completarea reţelei existente, din zona digului până la vărsarea în râul Siret, şi amenajarea unei guri de evacuare/vărsare în râul Siret, conform normativelor tehnice in vigoare", se precizează în documente. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 1.237.274 de lei, bani de la bugetul local/ împrumut, iar durata de realizare este de 12 luni.

Problema este că, pentru execuţia acestei lucrări, Primăria are nevoie de teren.

"Noi vrem pământ la Brăila"

Tot pe ordinea de zi a aleşilor locali se află o cerere adresată Guvernului României, privind trecerea unui teren de 2,43 hectare din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Galați și administrarea Consiliului local Galați, precum și declararea acestuia din bun de interes public național în bun de interes public local. Terenul se află la Vădeni, iar pe el ar urma să fie amplasate două conducte.

Primăria afirmă că terenul cu pricina a făcut obiectul unui ordin din 2004 al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale prin care a fost scos din fondul forestier naţional, în scopul realizării obiectivului de investiţii "Staţie de epurare a apelor şi drum de acces". Printr-un proces verbal din decembrie 2004, terenul respectiv, în suprafaţă de 2,43 hectare, a trecut din administrarea Direcţiei Silvice Brăila în administrarea Primăriei municipiului Galaţi.

Numai că ordinul şi procesul verbal nu sunt suficiente pentru ca municipiul Galaţi să obţină certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire. "În aceste condiţii, Direcţia Patrimoniu a transmis o solicitare către Secretariatul General al Guvernului, prin care a prezentat situaţia şi a solicitat un drept de trecere asupra terenului în suprafaţă de 2,43 hectare pentru conductele de apă şi canalizare. Recomandarea transmisă de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţie a fost de transmitere a imobilului respectiv din domeniul public a statului în domeniul public al municipiului Galaţi", explică municipalitatea.

Pentru a putea cere terenul, aleşii locali trebuie să fie de acord. E greu de spus însă cât de repede va răspunde Guvernul la cererea autorităţilor gălăţene.

Şi mai greu de spus este când va fi funcţională staţia de epurare.

Istorie foarte zbuciumată

În august 2005, Primăria Galaţi a încheiat un contract cu SC Unicom pentru realizarea staţiei de epurare din cartierul Dimitrie Cantemir, iar în 2012 s-a descoperit că s-au făcut plăţi în valoare de peste 2,3 milioane de lei, dar pe amplasament nu există nimic.

Pe 22 noiembrie 2017, Primăria a semnat contractul de 2,3 milioane de lei cu TVA cu SC Edas Exim SRL din Bucureşti, pentru proiectarea şi execuţia staţiei de epurare. Pe 7 decembrie 2017, s-a semnat contractul de finanţare prin PNDL 2, în valoare de 2,9 milioane de lei. Pe 27 iulie 2018, Edas Exim SRL a primit ordinul de începere a lucrărilor pentru o staţie de epurare a apelor uzate şi o staţie de pompare. Termenul de execuţie era de 12 luni, dar s-a tot amânat.

Conform Primăriei, noul termen de finalizare este februarie 2021, dar fără lucrările suplimentare staţia nu va putea fi pusă în funcţiune. Iar execuţia lor este incertă…

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 months later...

Stația de epurare din Cartierul Cantemir, poveste fără sfârșit. Termene ratate, lucrări suplimentare și licitații anulate

Primăria municipiului Galați încearcă, pentru a doua oară, să găsească proiectant și constructor care să amenajeze o gură de evacuare în râul Siret a apelor uzate din stația de epurare a cartierului ”Dimitrie Cantemir”. Nu, nu e vorba despre stația aceea plătită de Primărie, dar niciodată executată, ci despre investiția din fonduri guvernamentale care ar fi trebuit să fie gata în iulie 2019. Oricum, fără gură de evacuare stația nu poate fi pusă în funcțiune, prin urmare incertitudinea e singura certitudine când e vorba de Cartierul „Cantemir”.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, până vineri, 6 august 2021, Primăria municipiului Galați așteaptă ofertele pentru proiectarea și execuția lucrărilor de „Amenajare gură de evacuare în râul Siret a apelor uzate din stația de epurare Cartier D. Cantemir”. Valoarea estimată a contractului este de 947.943,65 de lei fără TVA, criteriul de atribuire – „prețul cel mai scăzut”, iar durata - de nouă luni, din care trei pentru proiectare și șase pentru execuție. Este a doua procedură organizată deoarece o licitație cu aceeași valoare și cerințe a fost anulată automat pe 9 iulie 2021, pentru că nu au existat ofertanți.

Așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, costurile amenajării acestei guri de scurgere au fost aprobate de aleșii locali la începutul acestui an. Conform autorităților, stația de epurare nu poate fi pusă în funcțiune fără amenajarea acestei guri de evacuare. Mai mult ea ar trebui realizată la Vădeni, pe un teren de 2,43 hectare din domeniul public al statului, pentru care a fost înaintată o cerere Guvernului României.

Ce e gata și ce nu?

Cu atâtea necunoscute, am încercat să aflăm, totuși, în ce stadiu se află acest obiectiv de investiții - „Stație epurare ape uzate cartier Dimitrie Cantemir", câte contracte au fost încheiate, cu cine și cu ce valoare, ce lucrări s-au realizat, ce este în derulare și ce a mai rămas de făcut. Ah și, desigur, când va fi pusă în funcţiune celebra stație de epurare.
Pentru realizarea acestei investiții, primul contract, în valoare de 2.663.750,83 lei cu TVA, a fost încheiat cu SC Edas Exim SRL. A fost nevoie, însă, și de un contract pentru lucrări suplimentare, în valoare de 540.026,73 lei cu TVA, încheiat cu SC Aqua Marine Recoveri SRL. Motivul? „Pentru racordarea rețelelor de canalizare existente în zona blocurilor S9-S13 la staţia de pompare influent ce va deservi stația de epurare. Lucrările suplimentare constau în realizarea unei rețele de canalizare noi și a căminelor de vizitare aferente, astfel încât apele menajere din cartier să poată fi preluate în sistemul nou executat (staţia influent)”, ne-a explicat administrația locală.

Luna trecută, Primăria ne-a comunicat că stadiul general de realizare a lucrării este de peste 70 la sută: „Lucrările s-au realizat într-o proporție de 90 la sută la stația de epurare, 85 la sută la stația de pompare și 70 la sută la rețelele de apă rece și canalizare între Stația de Pompare și Stația de Epurare. Sunt acum în derulare lucrările de cuplare a rețelelor de canalizare existente în cartier cu Stația de pompare, iar în etapa următoare se vor monta utilajele și echipamente tehnologice și se vor face probe. Nu sunt prevăzute până în acest moment lucrări suplimentare, iar data estimată pentru punerea în funcțiune a stației de epurare din cartierul <<Dimitrie Cantemir>> este 30 octombrie 2021”, ne-a comunicat Primăria. Care pare să fi uitat de amenajarea gurii de evacuare...

Termene diferite în „Recorder”

Pe o hartă a proiectelor de investiții locale din România, realizată de „Recorder”, stația de epurare ape uzate din ”Cantemir” apare de două ori, cu termene diferite. O dată apare investiția finanțată din fonduri naționale, proiect în valoare de 2.960.131 lei, cu data finalizării 31 decembrie 2022, iar a doua oară apare aceeași investiție, finanțată din fonduri locale, proiect în valoare de 669.617 de lei, cu data finalizării 18 martie 2021...

Cu atâtea incertitudini și termene ratate tindem să credem că finalul anului 2022 ar putea fi o estimare realistă pentru punerea în funcțiune a stației de epurare din ”Cantemir”...

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.