dcp100168 Posted May 10, 2008 Posted May 10, 2008 Topul preţurilorMătcaşii, învinşi de ilfoveni* Roşii noi de Popeşti Leordeni * Anemicii ardei graşi * Debutul cartofilor promoţia 2008 * Se acreşte lămâia * Noua frunză de viţă-de-vie * Struguri fără sâmburiAu apărut roşiile noi româneşti! Dar nu de Matca... În Piaţa Centrală, ele vin tocmai de la Popeşti Leordeni, o localitate de lângă Bucureşti care se pare că şi-a instalat solariile cu câteva clipe mai devreme... Poate că şi condiţiile climaterice locale i-au avantajat pe ilfoveni, cert este însă că şi mătcaşii vor ieşi cu roşii în cel mult două săptămâni, şi atunci să vezi concurenţă! Deocamdată noile roşii româneşti se vând cu 5,50 lei kilogramul, ceea ce face ca similarele de import, de oriunde ar proveni ele, să cam pălească� Dar să nu le vindeţi castraveţi mătcaşilor! Calitatea şi gustul lor sunt de top, iar preţul de numai trei lei kilogramul. Ceapa verde se înzdrăveneşte în căpăţână şi se diminuează la preţ. Ea poate fi cumpărată cu 50 de bani legătura sau cu doi lei kilogramul, adică la fel ca şi cea veche. Salata poate fi "accesată" cu preţuri între 50 de bani şi un leu bucata, iar ridichile nu se mai vând la legătură, ci numai la kilogram, cu între 1,50 şi doi lei unul. Alte trei premiere legumicole de prim rang. În primul rând, varza nouă românească, cu doar doi lei kilogramul, numai bună pentru salate sau pentru gătit. Au apărut şi cartofii noi, cu trei lei kilogramul, deocamdată. Aceasta i-a făcut pe "bătrânii" de anul trecut să coboare la maximum 1,30 lei kilogramul, chiar la un leu kilogramul. De la Matca au venit, la timpul cuvenit, şi ardeii graşi româneşti, de seră, nu prea dolofani, dar la un preţ aproape prohibitiv: 15,00 lei kilogramul. În lipsa fructelor de sezon, merele au urcat iarăşi, cele mai bune presupunând patru, 4,50 sau chiar cinci lei pentru un kilogram. Nici căpşunele nu se lasă: opt lei kilogramul. Ca o variaţie, strugurii fără sâmburi - 12,00 lei kilogramul. Cu toate că, în genere, citricele stau pe loc la preţ, lămâia devine din ce în ce mai acră: a ajuns la şapte lei kilogramul. Şi ca final, o noutate pentru amatorii de sarmale. A apărut frunza de viţă, cu 50 de bani pacheţelul. Un ardei iute - un leu bucata...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24058
dcp100168 Posted May 31, 2008 Author Posted May 31, 2008 Topul preţurilorCireşarul începe scump* Parada fructelor de sezon * Brăila a nimerit Galaţiul cu căpşune * Usturoi la pachet nou * Caisa lui Eschil * Şi piersica lui Euripide...Luna lui Cireşar ne întâmpină cu şapte lei kilogramul de cireşe. În Piaţa Centrală, dacă ai timp să analizezi cu de‑amănuntul oferta, poţi cumpăra un kilogram şi cu cinci lei, mai mici, dar tot cireşe. Venite şi ele pe tarabe, mai ales din Grecia, galbenele caise se vând cu şase lei kilogramul, iar parfumul de piersică, tot de nuanţă elenă, se vinde cu şapte lei kilogramul. Ceea ce înseamnă că poţi să dai pe cireşe ce ai luat pe piersici...La căpşune, marja de variaţie a preţurilor se întinde de la 2,50 lei la şase lei kilogramul, pe alese. Cele mai arătoase şi îmbietoare se dovedesc cele de Brăila, comercializate la maximul de preţ... Devalorizate de noile fructe, merele, mai ales că şi ele au preţuri considerabile - 4,50 lei kilogramul ‑ sunt mai puţin solicitate. Ca să nu mai vorbim despre prunele uscate de Vrancea, căzute cu totul în dizgraţie, la zece lei kilogramul. Dintre citrice, tot lămâia, cu 8,50 lei kilogramul, s‑a cocoţat în top.Dulcea mazăre de acasăSub ofensiva roşiilor de seră autohtone, cele de import au scăzut la preţ. Cele mai acceptabile, şi ca înfăţişare şi ca preţ par a fi micuţele roşii de Sicilia. Şi iată cum "patria" mafiei ne serveşte tomate - De la Popeşti Leordeni, Codlea, sau alte locuri din ţară, roşiile româneşti se vând cu preţuri între 4,50 şi şase lei kilogramul. Castraveţii au ajuns la doi lei kilogramul, în timp ce un kilogram de ceapă verde se vinde cu 2,50 lei. Varza nouă este doi lei kilogramul, iar conopida de două ori mai scumpă. Ajuns, pe alocuri, la maturitate, usturoiul nou se vinde la legătură, două sau trei căpăţâni, a doi lei "pachetul". Mare diferenţă de preţ între păstăile de "mazăre dulce" românească şi cele de fasole, În timp ce primele sunt doar trei lei kilogramul, fasolea în ambalaj natural costă zece şi chiar 12 lei kilogramul. Tot cam pe acolo se află şi ardeiul gras, cel mai adesea, zece lei kilogramul. Pe lângă el, vinetele se vând cu şase lei kilogramul. Cartofii noi au mai coborât la preţ, ei se pot cumpăra şi cu 1.50 lei kilogramul. Morcovii noi sunt trei lei kilogramul, iar dovleceii trei lei kilogramul.Şi o sinteză de final: Prima lună a verii ne întâmpină la piaţă cu preţuri între 1,50 şi 12,00 lei kilogramul, la legume şi fructe. Va fi o vară scumpă? Vom cumpăra şi vom vedea�http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24499
dcp100168 Posted June 2, 2008 Author Posted June 2, 2008 MercurialLegume grele la buzunar* Kilogramul de ardei, mai scump decât kilogramul de pulpe de pui!După ce am dat o raită în raioanele de legume şi fructe ale hipermarketurilor din zonă, am ajuns la o concluzie destul de clară: or fi ele uşoare la stomac, dar sunt grele rău la buzunar. Dar să vedem cum stăm.Roşiilor, mă înroşiţi!Dumnealor, roşiile, se dau mari la preţ. Mai ales la Real, unde se vând cu 4,99 lei pe kilogram. Or fi ele "ciorchine", dar orişicât. Costă aproape cât kilogramul de novac proaspăt (ăsta e un peşte, pentru cei care nu ştiu), dar în vreme ce roşiile se culeg în fix 100 de zile de la semănare, novacul are nevoie de trei ani pentru a putea fi pescuit. În fine. La Selgros se găsesc roşii autohtone, la 3,56 lei pe kilogram. Aceleaşi roşii sunt 3,55 lei la Metro, 3,59 lei la Carrefour şi 3,79 lei la Billa.Ardeilor, mă înverziţi!Sincer, şi ardeiul pare să o fi luat razna. La preţ, desigur. Ardeiul gras de Turcia se dă, la Selgros, cu 9,51 lei pe kilogram. Au! Un pic mai scump decât kilogramul de pulpe de pui şi cam cât kilul de carne de porc tocată. Dacă luaţi produsul cu pricina (ardeiul, adică) de la Real, faceţi o economie. Acolo e "doar" 8,99 lei/kg. Deci cam cât carcasa de porc sau aripile de curcan. La Billa, ardeiul costă 9,09 lei.Mai bine ceapă...La ce "scoruri" au legumele pomenite mai înainte, ne aducem aminte că bucătăria românească foloseşte multă ceapă. Mai ales că e şi mai ieftină. Ceapa albă obişnuită (dar adusă din Egipt; nu mai producem nici ceapă în România?) costă 1,24 lei pe kilogram la Selgros, 1,19 lei la Metro, 1,22 lei la Carrefour şi 1,25 lei la Real. Dar există şi ceapă "de fiţe", cu 50 la sută mai scumpă. Se numeşte "ceapă galbenă Pizzoli" şi costă (în oferta Real) 1,65 lei pe kilogram.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24523
dcp100168 Posted July 15, 2008 Author Posted July 15, 2008 În plin sezonFructele şi legumele, un lux* Marfă autohtonă la preţuri de import * Din joaca de‑a producătorul, cumpărătorul este singurul care are de pierdutIeri după amiază, m‑am îndreptat agale către piaţa din Micro 17, cunoscută şi sub numele de "Piaţa ruşilor", ca să‑mi cumpăr şi eu, ca tot omul, câteva fructe şi legume. Dar ce să vezi, la 16:30 piaţa era aproape goală. Tanti Ioana se plânge că "aşa‑i lunea, ne rugăm să vină cineva să cumpere măcar un kilogram de roşii, că altfel, cu căldurile astea riscăm să aruncăm marfa la gunoi". Şi nu numai ei riscă să arunce produsele, dar şi noi, cumpărătorii. Fericit că ţi‑ai cumpărat nişte roşii frumoase, ajungi acasă şi surpriză�constaţi că roşiile sunt "roşii" numai pe‑afară, fiindcă miezul este verde; şi nu mai vorbesc de gust, că ai impresia că mănânci bostan crud. "Dimineaţă am cumpărat trei roşii de poftă pentru nepoţelul meu, dar, credeţi‑mă, nu au nici un gust, iar fructele nu mai vorbesc, de ele nici nu mă pot apropia. Cu pensia mea mică îmi permit doar să cumpăr roşii dintr‑acelea mai rele, pe care alţii poate le‑ar arunca la gunoi, dar ce să faci, asta ne‑a mai rămas după o viaţă de muncă, să mâncăm lucruri stricate", spune Violeta C., de 75 de ani.Marfă pentru toţi, preţuri nuDeşi ne aflăm în plin sezon al fructelor şi legumelor, acestea au preţuri exorbitante. Nectarinele, de exemplu, se vând cu 3,5 - 4 lei/kg., piersicile cu 3,5 - 5,5 lei/kg, roşiile cu 1,3 - 2,5 lei/kg, păstăile cu 3 lei/kg, ardeii cu 2,5 lei/kg, etc. "Sunt româneşti, nu au chimicale, sunt gustoase, vă garantez eu", mi‑au spus trei dintre cei cinci tarabagii. Bine, bine, dar de ce aceste preţuri de import, dacă sunt româneşti? Este de ajuns să vă uitaţi la mâinile celui care vinde şi să vă daţi seama. Pe mine m‑a uimit o doamnă care avea trei inele de aur, două brăţări şi un lanţ foarte gros, semn că îi merge bine afacerea. "Dvs. sunteţi producător?", mă încumet să întreb. "Nu doamnă, îmi răspunde rânjind în colţul gurii, da� ce nu, se vede?" Iată de ce fructele şi legumele sunt scumpe. Producătorii autohtoni sunt foarte puţini, , iar intermediarii umflă preţurile ş prosperă. În concluzie, am plecat acasă cu sacoşa goală, aşa cum am venit. Mai aştept puţin, până se vor ieftini, probabil până când va face piersicul... caise.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25525
dcp100168 Posted July 25, 2008 Author Posted July 25, 2008 Topul preţurilor. Iulie cu pepeni la padoc* Castraveţii, în urcuş * Ardeiul gras nu cedează * Cartoful mişcă din mustăţi * Dobrogea atacă Bădălanul * Soare de Medgidia la patru lei kilogramul * Argentina, mai ieftinăÎn Piaţa Centrală, iulie se desfăşoară în întreaga sa bogăţie de vitamine închipuite în toate soiurile de legume şi fructe ale verii, iar preţurile, sub soarele lui Cuptor, se mai dilată, pe alocuri. Căzuţi înainte şi la un leu kilogramul, castraveţii, simţind izul borcanelor puse la murat, au sărit pe neaşteptate la 2,50 lei kilogramul� Chiar şi porumbul de fiert, cu 50 de bani bucata până acum, a ajuns, pe alocuri, şi la un leu. Roşiile stau deocamdată cuminţi sub pălăria de trei lei kilogramul maximum, dar poţi cumpăra tomate, mai micuţe, e adevărat, de Matca, la doar 1,50 lei kilogramul. Preţul cel mai practicat este de doi şi 2,50 lei kilogramul. Şi un paradox: roşii de... Polonia, la 3,20 lei kilogramul. Ardeiul gras nu cedează, tot cu patru lei kilogramul îl poţi cumpăra, dacă doreşti nişte exemplare mai dolofane, bune pentru umplut sau pentru copt. Şi cartoful mişcă puţin din mustăţi, cel mai arătos atingând deja un leu kilogramul, Se practică insă şi 70 de bani pe kilogram. Mai accesibile, vinetele, la doi şi 2,50 lei kilogramul. Cât despre ardeii iuţi, ei sunt deja şapte sau chiar opt lei kilogramul. E mai greu să te atingi de ardeii capia, la şapte lei kilogramul. În timp ce morcovii au rămas la doi lei kilogramul, ţelina şi pătrunjelul rădăcină se vând cu şase lei kilogramul. Şi păstăile bat pasul pe loc - trei, până la patru lei kilogramul. Varza albă se vinde cu 80 de bani, maximum un leu kilogramul, iar cea roşie cu doi lei kilogramul. La condimente naturale, cimbrul de Dobrogea se vinde cu patru lei kilogramul, iar cel de Bădălan cu şase lei kilogramul, ceea ce ne poate face să credem că e mai ieftin să "importăm"�Debut de mere româneştiParada fructelor de vară urcă pe tarabe cele mai frumoase piersici de Constanţa, la trei lei şi la 3,50 lei kilogramul. Medgidia ne îmbie cu caisele sale, puţin mai scumpe, patru lei kilogramul, iar prunele, din abundenţă, mai ales de Vrancea se vând cu 2,5 până la trei lei kilogramul. Unele mai mari, aproape cât o portocală, vin din Grecia şi costă 5,49 kilogramul. Perele s-au ieftinit, cele mai scumpe sunt patru lei kilogramul. Au apărut primele mere româneşti ale anului, la numai 2.50 lei kilogramul ("Golden" de anul trecut înseamnă dublu, cinci lei kilogramul). Vin tare strugurii, cu preţuri între 4,5 şi şase lei kilogramul. A scăzut la preţ lămâia de Argentina, la cinci lei kilogramul, faţă de şapte sau opt cu ceva vreme în urmă. Dar cei care domină şi piaţa şi preferinţele încep tot mai mult să fie pepenii. Cei verzi se vând cu un leu kilogramul, iar cei galbeni cu 1,50 lei kilogramul. Bostane întregi au apărut desfăşurate în aer liber, în spatele Halelor de legume. Pentru a nu mai fi nevoiţi să-i păzească pe timp de noapte, vânzătorii au fost dotaţi cu un fel de padocuri din metal, unde pepenii uriaşi aşteaptă la umbră şi în siguranţă înţepătura cuţitului� Cu o asemenea ofertă, cu 30-40 de lei aduci mai toate aromele în casă şi poţi pregăti o masă gustoasă şi sănătoasă. Şi ca decor, un trandafir - şase lei firul, la florăria pe nedrept neglijată�http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25734
dcp100168 Posted August 6, 2008 Author Posted August 6, 2008 Intermediarii dubleaza preturile produselor de sezonDesi producatorii de rosii din Matca sau cei de castraveti si varza din Umbraresti sunt cunoscuti in toata tara, de multe ori aceste legume lipsesc din pietele din Galati, fiind inlocuite cu produse din alte judete sau chiar din import. Iar daca totusi ajung pe tarabe, preturile la care sunt comercializate sunt duble fata de cele practicate de producatori. “Acum in piete predomina legumele autohtone, atat produse in judetul Galati, cat si in alte judete din Romania, si fructele importate. Spre exemplu, in acest sezon comerciantii au in piete rosii produse la Matca si Corod, dar si importate din Turcia, castraveti si varza aduse tot din judetul Galati, comuna Umbraresti, pepeni adusi de la Barcea, dar si judetul Braila de la Insuratei, cartofi din comuna Vanatori – Galati dar si ardei gras din Giurgiu, sau alte produse din Vrancea”, a declarat Emil Popa, directorul Administratiei Pietelor Agroalimentare (APA) Galati. Acesta a explicat ca, desi in piete au fost amenajate spatii speciale pentru producatori, deocamdata nu se poate tine o evidenta clara a legumelor si fructelor care provin chiar de la acestia, tocmai pentru ca nu se poate verifica veridicitatea certificatelor de producator prezentate la APA.Verificarea certificatelor de producator, aproape imposibila“Avem circa 900 de comercianti, insa nu pot spune exact cati sunt cu adevarat producatori. Pentru ca cei care au certificate de producator pot veni cateva zile la rand sa vanda legumele sau fructele trecute in documente, iar dupa cateva zile pot reveni cu acelas tip de produse insa aprovizionate din piata de en-gros sau chiar de la adevaratii producatori care isi vand produsele direct de la solare sau in locul in care sunt produse. Aceste certificate sunt eliberate de Primariile comunelor de care apartin si doar aceste autoritati pot verifica daca ceea ce este trecut in documente corespunde cu ceea ce este in teren” a mai spus Emil Popa.Intermediari sau speculanti?Asa se face ca produsele care ajung spre comercializare sunt aduse de catre intermediari care de altfel dubleaza preturile legumelor si fructelor fata de cel practicat de adevarati producatori. “Pot spune ca o treime sau chiar jumatate din pretul pe care il au acum spre vanzare comerciantii din pietele galatene reprezinta adaosul celor care le cumpara de la adevaratii producatori. Spre exemplu, producatorul isi vinde marfa la un engrosist, acesta la un comerciant sau chiar la un fals producator care il repune in vanzare in pietele de retail din Galati. Atunci marfa ajunge sa fie vanduta catre consumatori la a “treia mana” a explicat Emil Popa, directorul APA Galati. Acesta este si motivul pentru care legumele si fructele din pietele galatene au preturi diferite daca sunt vandute in locurile special amenajate pentru producatori sau daca sunt comercializate in piete.Spre exemplu, un kilogram de rosii de Matca se vinde in pietele din Galati cu preturi cuprinse intre 1,5 lei si 2,5 lei, pretul fiind mai mic la producatori si mai mare la comercianti. La fel se intampla si la cartofii produsi in comuna galateana Vanatori. Daca sunt vanduti de producatori, pretul este de 0,6 lei. La comercianti, este chiar si dublu.Produsele romanesti sunt mai buneSi totusi aceste produse sunt preferate in detrimentul celor importate care sunt si mai scumpe si de calitate mai proasta. “Din pacate in piete gasim si multe produse importate care au si preturi mari si nici nu sunt sanatoase. Eu le prefer pe cele romanesti chiar daca nu au acelasi aspect, sunt mai mici insa am incredere ca nu au atatea ingrasaminte si alte substante daunatoare” a declarat Elena Panciu, care isi facea ieri cumparaturile in piata Centrala.http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8
dcp100168 Posted August 8, 2008 Author Posted August 8, 2008 Topul preţurilorCăderea de august a vinetelor* Păstăi de lux * Perfecţiunea porumbului de Brăila * Capia de şapte lei * Primii gogoşari * Şomaj în Halele de carneÎn august, se întâmplă ceva cu vinetele� În Piaţa Centrală, ele se vând acum cu incredibilul preţ de numai 50 de bani kilogramul. E adevărat că se mai afişează şi preţuri de un leu pe kilogram, dar este cert că poţi cumpăra câte kilograme vrei cu 50 de bani. Cu cinci lei, pui în sacoşă zece kilograme şi ai asigurată zacusca. Ceapa e şi ea ieftină, 1,50 lei kilogramul. Numai că ardeiul gras costă tot trei şi patru lei kilogramul. Ca să nu mai spunem că un kilogram de capia costă şapte lei�În rest, preţurile au tendinţa să stagneze. Doar unele suişuri şi coborâşuri paralele, deocamdată nesemnificative. La roşii, preţurile sunt între 1,50 lei şi trei lei kilogramul, iar la castraveţi doi şi 2,50 lei kilogramul. Păstăile au fost şi sunt scumpe anul acesta. Ele se încăpăţânează să nu coboare sub patru lei kilogramul. Varza albă este un leu kilogramul, pe alocuri chiar mai puţin, cea roşie, peste tot, doi lei kilogramul. Conopida este puţin expusă şi numai la patru lei kilogramul. Şi‑au scos roşul pe tarabe şi primii gogoşari � cinci lei kilogramul. Dacă morcovul se menţine la 1,50 lei kilogramul, pătrunjelul şi ţelina rădăcină se vând cu cinci lei kilogramul. Se întâmplă ceva la verdeţuri. Legăturica aceea clasică, la 50 de bani, a început să coste dublu � un leu. Mărarul, de pildă, se vinde cu opt şi chiar nouă lei kilogramul. Aflat din abundenţă pe piaţă, porumbul de fiert a ajuns trei bucăţi la un leu. Mare, frumos şi probabil gustos, porumbul de Brăila se vinde însă cu 70 de bani bucata.În sfârşit, pepenele roşu a coborât, timid, sub un leu kilogramul. Şi cei galbeni au cedat la preţ. De la doi lei la 1,50 şi chiar un leu kilogramul. Piersicile rămân în continuare dominantele tarabelor de fructe, preţul lor fiind trei sau 3,50 lei kilogramul. Prune multe şi ieftine. Dacă cineva mai face magiun, poate cumpăra cu 2,50 şi chiar 1,50 lei kilogramul. Până şi cele aduse din însorita Grecie nu costă mai mult de 2,50 lei kilogramul. Merele româneşti încep să se impună, ele se vând, deocamdată, cu preţuri între doi şi patru lei kilogramul. Perele sunt patru lei kilogramul. Vin tare, dulci şi aromaţi, strugurii româneşti. Preţul cel mai frecvent � patru lei kilogramul.Cu atâta abundenţă de legume şi fructe, e aproape firesc ca Halele de carne să şomeze. Doar câţiva virtuali cumpărători scanează discret vitrinele. Un kilogram de pulpă de porc costă 14 lei, iar unul de cotlet, de la 16 la 20 lei. Altă atmosferă la brânzeturi. Caşul, dulce, puţin sărat, sărat, se vinde cu acelaşi preţ � 15 lei kilogramul. Cu un leu mai mult decât pulpa de porc� La piaţă, ca la piaţă.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26052
dcp100168 Posted August 15, 2008 Author Posted August 15, 2008 Topul preţurilor. Ofrandele Sfintei Maria* Roşia urcă pe arac * Pas pe loc la ardeiul gras * Ieftină ca vânăta * Din pădure, vin afine * Strugurii Romei * Petale bancareCăldură mare, mon cher, dar Piaţa Centrală tot plină e, chiar şi la orele prânzului, când soarele loveşte cel mai năprasnic. De la adolescent la octogenar, cumpărătorul îşi face datoria. Ofrandele Sfintei Maria sunt, anul acesta, extrem de generoase. În putere încă, roşiile, chiar dacă se vând şi cu 1,50 şi cu doi şi cu 2,50 lei kilogramul, tind categoric spre trei lei, iar pe alocuri au atins patru lei, şi anume acelea mari, cărnoase, de grădină şi amirosind a toamnă. Castraveţii au rămas la 2,50 lei kilogramul, ceapa se păstrează şi ea la 1,50 lei kilogramul, ardeii graşi tot cu trei şi patru lei kilogramul se vând, numai păstăile au atins pragul de şase lei kilogramul, ceea ce ne poate sugera că la iarnă fasolea boabe nu va fi deloc ieftină� Surprinzător, în continuare, preţul vinetelor � un leu şi chiar mai puţin kilogramul.Se ţin la preţ mare ardeii capia - şapte lei kilogramul şi salata verde � 3,50 lei bucata. Nici rădăcina de ţelină nu se lasă � şase lei kilogramul, pătrunjelul este şi el tot pe acolo - cinci lei kilogramul, numai morcovul cere, modest, 1,50 lei pe kilogram. Cumpărat în continuare pentru tot feluri de mâncăruri, dovlecelul împarte acelaşi preţ cu morcovul. Pare ieftină varza - un leu kilogramul - dar dacă una cântăreşte cinci kilograme? Cea roşie, de Umbrăreşti, este doi lei kilogramul. Verişoara mai nobilă, conopida, nu se dă decât pe trei lei kilogramul. Usturoiul românesc a coborât de la zece lei la opt lei kilogramul, iar cartoful cel mai arătos nu depăşeşte un leu pe kilogram. În rest, verdeaţă şi borş de putină cu un leu pe litru�Crinul şi inflaţiaCura de pepeni continuă cam la aceleaşi preţuri: de la 80 de bani la un leu kilogramul pentru cei verzi şi un leu kilogramul pentru cei galbeni şi aromaţi. Strugurii sunt în mare ofensivă, poartă sâmbure de toamnă în boaba albă, rozie sau neagră şi se vând cu preţuri de la doi la cinci lei kilogramul. Printre ei şi cei rozii de Italia cu 3,50 lei kilogramul. Merele româneşti cu cotor autentic, însoţit de o frunzuliţă trimisă de copac spre tarabe, sunt fie doi lei kilogramul, cele mai ieftine, fie 5,50 lei kilogramul, cei mai scumpe. Poţi cumpăra un kilogram de pere mici cu doi lei kilogramul, sau unul de pere mari, cu trei-patru lei kilogramul. Piersicile nu se tem de toamnă, îşi etalează rotunjimea şi culoarea furată din soare la 3,50 lei kilogramul, găseşti însă şi cu 2,50 lei kilogramul. Pe lângă ele. nectarinele se vând cu 4,50 lei kilogramul. Un ştiulete de pus în oala de fiert se vinde cu 70 de bani, iar, ca noutate, au apărut afinele, cu zece lei kilogramul. Cu atâta varietate de fructe, Sfânta Maria s-a sărbătorit cum se cuvine. Dar, cum se spune în popor, după 15 august se lasă de toamnă� Alte fructe, alte bunătăţi. Până atunci, la piaţa de flori, un fir (generos) de crin costă 15 lei. Inflaţia vine şi din petale...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26213
dcp100168 Posted August 18, 2008 Author Posted August 18, 2008 Mafia pieţelor* Ţiganii precupeţi îi obligă pe producătorii care vând în piaţa din Micro 19 să nu scadă preţurile la legume * Scandalul e în toi, iar producătorii cer să aibă locuri rezervateÎn piaţa din Micro 19 e tulburare mare. Nu la vedere, pentru că, aparent, e pace şi armonie. Pe "dedesubt" e scandal. Adică la nivelul relaţiei dintre comercianţii de legume. Ţiganii precupeţi au pus piciorul în prag şi pretind ţăranilor veniţi cu marfă în piaţă să nu lase preţul jos. Un fel de dumping de iarmaroc. Însă dincolo de aparentul ridicol al situaţiei, avem de‑a face cu un fenomen care face ca preţul legumelor să rămână în continuare ridicat, deşi unii producători ar vrea să mai lase la preţ. Dar nu pot, pentru că sunt ameninţaţi cu bătaia."Nu mă lasă sub leu!"Tanti Lenuţa este de loc din Însurăţei şi a venit la piaţă cu pepeni. Are cam 1000 de bucăţi, la 6‑12 kilograme bucata. La un leu kilogramul, ar veni cam 9000 de lei (90 de milioane pe vechi). Camionul cu care a adus pepenii la piaţă a costat‑o 1000 de lei, iar ei i‑ar putea rămâne, pentru toată munca, vreo 8000 de lei. Doarme în piaţă, lângă pepeni, şi mănâncă parizer de 5 lei kilul şi franzelă. E greu. Ar vrea să lase la preţ pentru a vinde marfa mai repede, dar ţiganii precupeţi nu o lasă. I‑au spus că dacă lasă preţul mai jos îi sparg toţi pepenii cu ciocanul. Apoi i‑au oferit 30 de bani pe kilogramul de pepeni, ca să o scape de grijă. Mafie în toată regula!Femeia spune că se teme să reclame abuzul la Poliţie şi ne roagă să nu‑i dăm numele la ziar. "Degeaba reclam. Poliţia ţine cu ţiganii, că ăştia cotizează", spune tanti Lenuţa. Nu ştim dacă e chiar aşa. Femeia recunoaşte că nu a încercat niciodată să‑i reclame pe agresori, deci afirmaţiile ei sunt la faza de bănuială."Vrem loc pentru producători în pieţe!"Elena Patriche, preşedinta Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) din judeţul Galaţi, spune că a fost informată despre astfel de practici, dar că, deocamdată, nu există dovezi care să poată fi folosite în faţa Poliţiei. "Oamenii se tem şi au dreptate să se teamă. Noi am dori ca producătorii să aibă un loc rezervat în exclusivitate în pieţe. Cu tarabe inscripţionate, unde să nu aibă voie intermediarii, iar ţăranii să fie protejaţi. Dacă nu se face un efort în acest sens, producătorii vor fi în continuare intimidaţi de mafia din pieţe", ne‑a declarat Elena Patriche.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26231
dcp100168 Posted August 22, 2008 Author Posted August 22, 2008 La orizont, galbenă gutuie* Varza se scumpeşte * Vrancea ne momeşte cu boabe dulci * Atenţie la castraveţi! * Ceapa o să ne usture la preţ * Ardeii iuţi de BădălanÎn Piaţa Centrală, un kilogram de vinete de Negrileşti costă un leu kilogramul. Fasolea nouă (boabe) de Vânători este şase lei kilogramul, iar ardeii capia de Brăila au coborât la trei lei kilogramul. Conopida de Cuca se vinde cu trei lei kilogramul, iar roşiile de grădină cu acelaşi preţ. Ceapa a început să urce la preţ, doi lei kilogramul acum, în loc de 1,50, ... Cât va fi la toamnă vom vedea. Şi varza a prins curaj, cea de Buzău se vinde cu 1,30 lei kilogramul. Geografia face jocul dintre cerere şi ofertă...Pentru că au avut preţuri aproape prohibitive, păstăile, care costau şase lei săptămâna trecută, au ajuns acum la doar doi lei kilogramul, cele culese din grădinile Smârdanului. Şi ardeiul gras a trebui să cedeze, se poate cumpăra acum cu doar doi lei kilogramul. Coborâre promiţătoare şi la struguri, doar doi lei kilogramul, cei de Vrancea. Cu patru lei kilogramul poţi cumpăra struguri fără sâmburi. De ce fără sâmburi? Pentru ca gălăţenii să nu fie tentaţi să-şi cultive vie prin balcoane�Făcătorii de ţuică sunt cam triştiPiersicile se păstrează la 3,50 lei kilogramul, iar prunele sunt la doi lei kilogramul. Făcătorii de ţuică sunt cam trişti. Cu 50 de bani kilogramul ar fi mai rentabil. Veniţi pe piaţă, la început, cu şapte-opt lei kilogramul, gogoşarii de Brăila sunt acum doar 3,50 lei kilogramul. Borcanele abia aşteaptă�E o problemă cu ardeii iuţi. Cei mici şi foarte iuţi, de prin zona Buzăului, costă zece lei kilogramul, iar cei din Bădălan doar cinci lei kilogramul. Ţelina şi pătrunjelul rădăcină au mai cedat, se pot cumpăra acum cu patru lei kilogramul.. Morcovii se ţin la 1,50 lei kilogramul. Castraveţii sunt în continuare 2,50 lei kilogramul, se apropie vremea muratului şi este foarte posibil ca preţul să crească. Cumpăraţi acum!Până atunci, puteţi avea pe masă pere dulci, zemoase, cu trei lei kilogramul. Merele sunt între doi şi cinci lei kilogramul, iar afinele, pentru afinată sau pentru desert, au coborât de la zece la opt lei kilogramul, Porumbul de fiert este 80 de bani bucata, dar nu se mai cumpără. Vedetele sunt, totuşi, strugurii, şi, în continuare, pepenii, care nu vor să coboare sub 80 de bani kilogramul, cei verzi, sau sub un leu kilogramul, cei galbeni. Mai avem puţină vreme până ne va sosi septembrie în calendar şi în bucătărie. Multe noutăţi pe piaţa legumelor şi fructelor nu vor mai fi. Aşteptăm însă, cu gândul la soarele care ne-a cam chinuit vara aceasta, galbena gutuie...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26350
Relu Posted August 23, 2008 Posted August 23, 2008 Am dat o tură azi, prin Piaţa Mare.Roşii: 2 - 2,50 lei; pentru mâncare se găseau şi cu 1 leu.Castraveţi: 2 - 2,50 lei; într-un singur loc am stat la coadă şi am luat cu 1,50.Cartofi: 80 bani - 1 leu. Iarăşi, ştiam un loc de unde se puteau lua cu 70 baniCeapa: 1,20 - 2 leiPrune: 1,50 (de magiun) - 2,50 leiStruguri: 3 lei, peste tot.Vinete: de la 50 bani (mai pălite) la 1 leuMorcov: Între 1 şi 1,50 leiMere verzi: 2,50 leiOuă: între 35 de bani şi 45 de bani. "Mai punem unul, să fie de 50?"Fasolea: 5 lei, mai măruntă.Afară, la tarabe, precupeţii erau cam nervoşi: "V-am dat eu voie să puneţi mâna pe marfă?"
Rami Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 Din pacate, asa se prezinta situatia pe piata. De aceea exista alternativa denumita supermarket. Unde legumele si fructele sunt mai scumpe cu aproximativ 10%, dar exista autoservirea. Ceea ce inseamna ca nu va exista o precupeata nervoasa care sa nu te lase sa iti alegi marfa sau macar sa o atingi. Avantaje, dezavantaje. Alegerea ne apartine.
dcp100168 Posted September 5, 2008 Author Posted September 5, 2008 Topul preţurilorToamna asta nu-i chiar de speriat gospodinele* Roşia poartă culoarea tarabelor * Tirania strugurilor * Vânăta e pufoasă şi moale la preţ * Problema e brânza * Bomba din fasole * Prognoza fructologilorŞi a venit septembrie, luna melancoliei şi a culesul de vii... Strugurii de masă au invadat Piaţa Centrală, la preţuri mai mult decât atractive, un kilogram de Ceasla de Vrancea sau unul de Muscat Hamburg vânzându-se cu doar doi lei kilogramul. Cei mai fără "firmă" se pot cumpăra şi cu 1,50 lei kilogramul, pe alocuri chiar cu un leu. Sunt consecinţele logice ale unui an viticol foarte reuşit. În aceste condiţii, chiar şi strugurii de import (dacă mai e nevoie de import!) şi-au reevaluat boabele mult plimbate. Cei din sudul Italiei se vând cu patru lei kilogramul. Dar cine-i mai cumpără?Roşia poartă, în continuare, culoarea predominantă a tarabelor. Şi nu pare a fi scumpă. Poţi cumpăra un kilogram din preţioasele tomate cu doar un leu kilogramul. Dacă doreşti ceva mai de calitate, pentru salată sau pentru orice, trebuie să achiţi maximum 2,50 lei pe kilogram. Problema nu e roşia, problema e brânza. Aceasta din urmă, sub toate denumirile posibile (caş dulce, caş puţin sărat, telemea, caş de capră etc) a sărit la 17 lei kilogramul...Ultima strigare a fructelorÎn timp ce borcanele pentru murat sunt spălate cu osârdie, castraveţii tind spre doi lei kilogramul, chiar dacă se mai vând încă, pe alocuri, cu 1,50 lei kilogramul. O surpriză plăcută vine din partea gogoşarului. El nu cere decât 3,50 lei pe kilogram, deşi intrase pe piaţă la preţuri de speriat gospodinele. Ardeii graşi sunt cel mai adesea doi lei kilogramul, iar capia 3,50 lei kilogramul. Sigur că, la şase lei kilogramul, cei iuţi fac diferenţa... Vinetele "pufoase şi moi" sunt doar 1,50 lei kilogramul. Chiar şi ţelina a coborât, de la şase, la patru lei kilogramul. Morcovul îşi păstrează preţul verii - 1,50 lei kilogramul, iar varza albă, este, deocamdată tot 1,50 lei kilogramul. Cea roşie se vinde cu doi lei kilogramul. Cel mai scump este usturoiul "de Moldova" - 10 lei kilogramul.E bine că, leguma tuturor, cartoful, nu sare peste un leu kilogramul, dar nu e deloc bine că fasolea boabe nouă şi-a făcut intrarea pe piaţă la şase lei kilogramul. Cum va evolua acest preţ sub influenţa viscolului, e uşor de presupus... E ultima strigare a fructelor 2008.. Uşor, uşor, nu mai rămân pe tarabe decât strugurii şi eternele mere, chiar dacă, piersica n-a cedat încă - 3,50 lei kilogramul. Mai sunt şi perele, la patru lei kilogramul. Prunele, şi ele pe sfârşite, se vând cu 1,5 lei kilogramul, iar merele despre care vorbeam, cu preţuri între doi şi cinci lei kilogramul. Ce se va întâmpla în continuare pe piaţă, ştiu legumologii şi fructologii...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26658
dcp100168 Posted September 18, 2008 Author Posted September 18, 2008 A venit sezonul murăturilorTradiţii la conservăGospodinele care se respectă au deja cămara plină pe jumătate cu provizii pentru iarnă. Sticle cu suc de roşii, castraveţi în oţet, gogoşari, vinete coapte făcute zacuscă (sau care urmează să fie pregătite). Ne aflăm în acea perioadă din an când gonim după legume şi fructe, fie reminiscenţele comuniste din perioada în care nu găseai la orice oră din zi şi din noapte mâncare la supermarket (noţiune inexistentă atunci), fie nevoia de siguranţă pe care ţi‑o dau proviziile stivuite, frumos, în pivniţă, beci sau cămară. Însă, în ziua de astăzi, produsele pregătite de gospodine cu trudă şi chin în bucătărie sunt concurate serios cu borcanele cu conseve de iarnă, vândute în hipermarketuri. Am stat de vorbă cu gălăţenii, în încercare de a afla care este graniţa între tradiţia de a face conserve de iarnă şi trendul "cool" de a cumpăra totul de la magazin.Oferta din piaţăÎn piaţa mare este o nebunie de culori, arome şi preţuri comentate în gura mare. Grămezile păroase de mărar revarsă miros proaspăt de toamnă, când roşie‑arzătoare ca gogoşarii nervoşi că au fost culeşi, când aurie, ca ceapa culcuşită în foi pergamentoase, când negru‑albastră, ca vinetele sau prunele cu pielea întinsă. Forfota obişnuită din Piaţa Mare este, în această perioadă, dublă şi chiar triplă. Totul se miroase, se pipăie, se ciocăneşte, se gustă şi se preţăluieşte. Nu că s‑ar negocia prea mult (plăcerea balcanică, onorantă pentru marfă şi vânzător a fost demult trecută la capitolul pierderi în marea poveste a economiei de piaţă), însă oamenii tot comentează, ca la piaţă. "E scump, doamnă!", "Da' ce‑au bre pe ele, aur?", exclamă cumpărătorii, în timp ce vânzătorii se apără, invocând eterna secetă, sau ploaia, după caz şi tip de legumă.Tabăra "pro cămara""Am pus şi castraveţi, gogoşari, suc de roşii, roşii întregi în suc, acum mă pregătesc să fac zacusca, am vinetele coapte la congelator", ne spune Ana Palihovici, de 70 de ani. "M‑am obişnuit să fac, din tinereţe, conserve. Niciodată nu am cumpărat de la magazin, am pus cu mâna mea. Poate nu sunt la fel de bune ca cele din comerţ, dar ştiu că sunt făcute de mine", spune femeia. Doamna Gica Butunoiu începe şi dânsa să enumere ce a pregătit până acum pentru iarnă "zacuscă, gogoşari, castraveciori, suc de roşii, zarzavat. Să cumpăr de la magazin? Am luat odată mazăre, dar nu mi‑a plăcut, era sărată şi glonţ! Nu cumpăr nimic de la magazin, nici cârnaţi sau mezel, nimic. Aşa am ajuns la vârsta asta". "Sunt şi scumpe, doamnă, la magazin. Păi un borcănel din acela e patru zeci de mii, iar din piaţă, dacă iei un kilogram de castraveţi, îţi ies două sau chiar trei borcănele", mai primim o explicaţie.Dar care este argumentul depozitării în cămară a zecilor de borcane de legume în oţet sau saramură? "Este necesar iarna, când e urât afară, te uiţi pe geam şi iei din cămară", ne explică, simplu, Ileana Manolescu, de 74 de ani. "Să ştiţi că eu nu sunt o pofticioasă, dar atunci când n‑am, atunci vreau să mănânc. Mai ales dacă te trezeşti aşa şi afară e vifor, urât, de unde iei? Într‑un an nu am luat cartofi, de pildă. Când aveam nevoie era aşa urât afară că ziceam: du‑te acum dacă poţi!", ne mai spune o doamnă care nu a vrut să îşi dea numele.Deşi este lucru cunoscut faptul că cine pune toamna murături, primăvara aruncă măcar un sfert din cantitate, dovadă că nu neapărat nevoia este cea care te îndeamnă să aliniezi conservele în cămară, gospodinele respectă acelaşi ritual în fiecare toamnă, cumpărând legumele din piaţă şi schimbând, printre sacoşe, şi reţete. Aşa poţi afla "ponturi" pe care nu le găseşti în nicio carte de bucate, gen "ca să nu mai vânturi murăturile, le opăreşti cu apă fierbinte", sau poţi afla reţeta castraveciorilor bulgăreşti "pui castraveţii, două părţi apă, o parte oţet, zahăr, le capsez, le opăresc şi le fierb în bain marine. Şi gogoşarii se fac la fel".Diferenţe de prezentarePoate că gospodinele de modă veche preferă murăturile şi castraveciorii pregătiţi în casă. În schimb, tinerii - mai ales cei care nu au o soacră sau o mamă care să se îngrijească şi de cămara lor - preferă să cumpere de la hipermarketuri. În această perioadă, marile magazine s‑au repliat şi au lansat diverse oferte pentru cei cărora le place să aibă cămara plină pentru la iarnă şi cărora le pasă mai puţin dacă produsele au fost făcute în bucătăria mamei sau în fabrica de conserve. Ofertele magazinelor mari merg până la prezentarea de diverse reţete de murături (gogoşari, ardei capia, murături asortate), iar tactica are rezultate. În această perioadă interesul cumpărătorilor se mută de la standurile cu îngheţată şi iaurturi la rafturile cu murături. Borcanele arată foarte bine, etichetele atrag ca un magnet, iar felurile fistichii - zacuscă cu... fasole, sau vinete şi cherry în sos de roşii - te fac să cumperi fără ezitare.Preţul contează?În piaţă, legumele se vând în această perioadă ca pâinea caldă. Gogoşarii se dau cu 3,4‑3,5 lei/kg, pătrunjelul - 3 lei/kg, conopida 1,5‑2,5 lei/kg, mărarul - 12 lei/kg, leuşteanul - 20lei/kg, ardeiul iute ‑ 12 lei/kg, sau trei bucăţi la un leu, castraveţii - 2‑3 lei/kg, vinetele 1,2‑1,6 lei/kg, varza roşie 2 lei/kg, cea albă‑1,5 lei/kg. De partea cealaltă, în magazine, ofertele prezentate la borcan arată cam aşa: pastă de roşii - 8,6 lei un borcan de 1.700 grame, bulionul - 18,92 lei (zece borcane a 370 gr), roşii în bulion - 20,42 lei (şase borcane a 720 gr), sau poate preferaţi delicatese, precum roşii decojite întregi - 3,5 lei - 800 gr sau pasate, dar decojite - 4,26 lei - 900 de gr. Zacusca este şi ea la mare preţ - 23,49 lei pentru 1,8 kg, zacuscă cu ardei roşii -19,03 lei pentru 550 gr, dar şi murături - 12,67 lei pentru 1,6 kg, castraveţi în oţet 19,75 lei pentru 1,63 kg. Lista ar putea continua. Ce vă rămâne de făcut, este să comparaţi, să calculaţi (inclusiv munca depusă!) şi să cumpăraţi. Cămara trebuie să aibă măcar câteva borcane cu murături, indiferent de unde le luăm. Că la primăvară, vom arunca măcar două‑trei borcane, e altă poveste. Face parte tot din tradiţie...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26946
dcp100168 Posted September 27, 2008 Author Posted September 27, 2008 Topul preţurilorDe murat, am mai mura...* Ploile au umflat preţurile. Prea mult! * Tomatele verzi, cât cele roşii * Ardeiul capia cu vârful spre şase lei * Castraveţii ne privesc de sus * A sosit gutuiaCu 2,50 lei kilogramul tomatele verzi, cu doi lei kilogramul morcovul şi cu zece lei kilogramul de usturoi cine va mai pune murături în această scumpă toamnă? În Piaţa Centrală castraveţii au sărit la patru lei kilogramul, aşa că nici borcanele rezervate murării lor nu vor mai aştepta cuminţi în cămară iarna. Cu toate acestea, lumea mai cumpără, pensionarii se mai împrumută pe la CAR-ul lor şi tot nu se lasă. Cum să le lipsească din casă murăturile când o viaţă întreagă le-au avut la îndemână? Tinerilor nu prea le pasă, nu mai e modern să pui murături... Cu gogoşarii este şi mai şi. Cinci lei şi chiar şase lei kilogramul! Dublu faţă de toamna lui 2007. Iar salariile nu prea s-au dublat. Şi capia e tot pe acolo, între patru şi şase lei kilogramul. Iar dacă, în România, muratul a devenit o chestiune de lux, înseamnă că e ceva putred în sistem. A-i lua românului murăturile este ca şi cum i-ai lua neamţului berea...Plouă, plouă, plouă, vreme de scumpire...Adevărul este că venirea ploilor şi împuţinarea grădinilor au determinat un salt nebun al preţurilor. Păstăile se vând acum cu cinci lei kilogramul, conopida cu trei lei kilogramul, ardeiul gras cu trei sau patru lei kilogramul, iar cel roşu cu cinci lei kilogramul, cartofii cei mai buni sunt 1,20 lei kilogramul, varza albă se vinde cu 1,50 lei kilogramul, iar cea roşie cu doi lei kilogramul, roşiile au preţuri între 1,50 şi 3,50 lei kilogramul, iar vinetele sunt 1,50 până la doi lei kilogramul. Doar ceapa stagnează la 1,50 lei kilogramul, în timp ce fasolea boabe aproape că s-a instalat cu şase lei kilogramul. Şi suntem doar în septembrie� O mică bucurie aduce ţelina rădăcină, coborâtă la trei lei kilogramul, mai ieftină decât pătrunjelul rădăcină, care se vinde cu patru lei kilogramul. Am reţinut şi un preţ sub un leu kilogramul: pepenaşii pentru murat, 80 de bani kilogramul.Fructele sfârşitului de septembrie sunt din ce mai puţine, predominând strugurii de toate categoriile şi de toate preţurile, de la 1,50 lei până la 4,50 lei kilogramul. Merele se vând cu preţuri între 2,50 şi 3,50 lei kilogramul, iar perele se pot cumpăra fie cu 3,50, fie cu 4,50 lei kilogramul. A apărut gutuia! La patru lei kilogramul, deocamdată. Piaţa e plină de prune, de la cele mici, pentru magiun sau compoturi, până la cele foarte mari, de consum, preţurile variind între 1,50 şi trei lei kilogramul. Şi se cumpără. Semn că gospodinele nu se lasă. Măcar un magiun să aibă peste iarnă în cămara săraca...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27106
dcp100168 Posted October 26, 2008 Author Posted October 26, 2008 Topul preţurilorMiez de nucă nouă* S‑a ieftinit ceapa * Intră în scenă varza murată * Cartoful stă cuminte * O prea frumoasă conopidă * Păstăile de Barcea, în top * Struguri de toate neamurile * Micuţul soare - gutuiaUn octombrie cu soare îngăduitor pluteşte deasupra tarabelor din Piaţa Centrală şi, la lumina lui, se văd mai clar mult crescutele preţuri. Ca să cumperi un kilogram cu roşii bune, îţi trebuie cinci lei, iar dacă mai vrei încă să pui murături, pentru zece kilograme de gogonele trebuie să ai la îndemână 30 de lei. Singura legumă care a fost mai slabă de îngerul preţurilor este banala ceapă, care, de la 1,50 lei kilogramul, cât a fost toată vara, a coborât la un leu kilogramul. Da, s‑a ieftinit ceapa... Există însă şi sortimente care se respectă, ceapa roşie, la doi lei kilogramul, sau lunguiaţa ceapă de apă de Buzău, la trei lei kilogramul. Printre ele şi ceapa verde de toamnă, la un leu legătura. Castraveţii sunt trei lei kilogramul, iar gogoşarii, câţi mai sunt, se vând cu preţuri de la patru la şase lei kilogramul. Ardeiul gras este cel mai adesea trei lei kilogramul, dar cel cu adevărat frumos se vinde cu 4,50 de lei kilogramul. Un leu kilogramul de varză albă, doi lei kilogramul de varză roşie şi - de şase ori mai scumpă! - varza murată, care intră în scenă la şase lei kilogramul... La fel ca fasolea boabe, care începe şi ea sezonul cu şase lei kilogramul. Cartoful stă cuminte la un leu kilogramul, numai cel foarte arătos cere 1,20 lei pe kilogram. O frumoasă conopidă, ce încântă privirea, stă cocoţată la 3,50 lei kilogramul, în timp ce dovleceii se vând cu 2,50 lei kilogramul. Mai e şi ruda lui uriaşă - dovleacul, la doi lei kilogramul... Rădăcinoasele nu sunt pretenţioase, trei lei kilogramul la ţelină şi pătrunjel şi doi lei kilogramul la morcovi. În top, deocamdată, păstăile de Barcea - şapte lei kilogramul, dar mai sus decât ele stă usturoiul, cu zece lei kilogramul. Mâncătorii de ciuperci îşi pot satisface pofta cu opt lei kilogramul. Sunt mulţi struguri în piaţă, şi autohtoni şi de import, la preţuri de la 2,50, la cinci lei kilogramul. E vremea lor şi a galbenei gutui... Patru lei pe kilogram pentru micuţul soare, cel mai nobil fruct al toamnei. Anul acesta, merele sunt ieftine, 2,50 sau trei lei kilogramul. Nici perele nu mai sunt atât de pretenţioase ca în toamna trecută - între 3,50 şi cinci lei kilogramul. Vă recomandăm însă miez de nucă nouă. Dacă sunteţi dispuşi să daţi 200.000 de lei vechi pe un kilogram...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27738
George Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 Am ramas socat cand am descoperit ceva de necrezut. In Piata M19 Bostanul de placinta pentru Halloween era 3 lei Kg iar in Piata Centrala, acelasi bostan se vindea cu doar 1 leu Kg.
dcp100168 Posted October 31, 2008 Author Posted October 31, 2008 Topul preţurilorVrânceanul şi hoţul de pere* Anul merelor * Acrituri la rang de lux * Hamburg de cinci lei * Ultimele înfăţişări ale gogoşarului * Alb şi roşu la varză * Ceapă verde-n plină toamnăUn tânăr vrâncean vindea, în Piaţa Centrală, pe o tarabă,struguri cu 3,50 lei kilogramul şi, pe altă tarabă, perpendiculară pe prima, pere cu patru lei kilogramul. În timp ce servea la struguri, cineva i-a şterpelit, în treacăt, câteva din rumenele pere, iar vrânceanul, ca şi cum ar fi avut un ochi în ceafă, a simţit şi a pornit aiurea prin hale în căutarea hoţului de pere, vreun copil probabil, sau vreun bătrânel pus pe şotii, ambii pofticioşi şi fără lichidităţi prin buzunare. Era dreptul omului să-şi recupereze marfa muncită, dar cum să găseşti "infractorul" în mulţimea în continuă mişcare? Se pare că dialectica ploii şi a luminii solare au adus în coroanele merilor şi perilor rod excedentar anul acesta, de vreme ce poţi cumpăra un kilogram din prima categorie de fructe cu doar 1,60 lei kilogramul, sau unul din a doua categorie, cu patru lei kilogramul. Aceasta în condiţiile în care, în toamna trecută, perele băteau spre şapte lei kilogramul...Dulci şi aromaţi, negri sau albi, strugurii sunt încă în plin sezon, preţurile nu sunt foarte mari, între 2,50 şi cinci lei kilogramul, cât trebuie să achiţi pentru unul de Hamburg din Vrancea. Nici gutuile nu sunt prea scumpe, patru lei kilogramul, iar câteva borcănele de dulceaţă ar sta bine şi ademenitor în cămările care se respectă...Spanac de noiembrieCu murăturile este din ce în ce mai greu, trei lei kilogramul sunt acum pătlăgelele cele mai arătoase, în condiţiile în care borcanele cu murături gata făcute sperie privirile pofticioase. Varza acră şi murăturile sunt şase lei kilogramul, iar castraveciorii muraţi sunt de-a dreptul opt şi chiar zece lei kilogramul. Castraveţii proaspeţi au sărit şi ei, într-o săptămână, de la trei, la 3,50 lei kilogramul. Cât despre roşii, ele au ajuns cam la preţul care se practica iarna trecută, cu cele de import - 4,50 până la cinci lei kilogramul. La ultimele etalări, gogoşarii se vând cu cinci lei kilogramul, la fel şi ardeiul gras, pe când capia înseamnă chiar 5,50 lei kilogramul. Cu doi lei poţi cumpăra un kilogram de vinete, cu aceeaşi sumă unul de praz, ceapa rămânând în continuare la un leu kilogramul. Morcovii sunt doi lei kilogramul, iar ţelina şi pătrunjelul rădăcină trei sau 3,50 lei kilogramul. Pentru un kilogram de spanac de noiembrie trebuie să scoţi din buzunar cinci lei, iar pentru unul de conopidă, trei sau 3,50 lei. Varza albă rămâne la un leu kilogramul, cea roşie vânzându-se cu 1,50 până la doi lei kilogramul. Vă e poftă de o legăturică de ceapă verde, ca în aprilie? Cea de toamnă ca şi cea de primăvară înseamnă doar un leu. Ieftină, ca ceapa...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27871
dcp100168 Posted November 7, 2008 Author Posted November 7, 2008 Cel mai ieftin, cel mai scump, sub cupola vitaminelor* De ce se roagă comercianţii? * Împrăştierea ardeioaselor * Dialectica lacrimilor de ceapă * Dovleacul românesc gândeşte ieftin * Mesagerii podgoriilor * Moldoveanul nu e ca olteanulPrima săptămână plină de noiembrie a cam "conservat" preţurile la legumele şi fructele Pieţei Centrale, nimic nou sub marea cupolă, doar că - sfânta concurenţă! - comercianţii din interior se roagă, ştiu ei unde, să vină vreme rea, cu viscole şi alte intemperii, ca să-i gonească pe producătorii de afară, mai blânzi în inima lor de ţărani (cei care sunt cu adevărat) în etalarea preţurilor şi, deci, un fel de prohibitori pentru ei. Roşia românească, de Matca sau de Barcea, bună la gust şi înfăţişare de toamnă, se vinde cu patru, cel mult 4,50 lei kilogramul. Castraveţii, 3,50 lei kilogramul săptămâna trecută, au început să scapete pe alocuri, la trei lei kilogramul.Ardeioasele sunt tare "împrăştiate" la preţ, usturaţii mici, verzi sau roşii sunt 12 lei kilogramul, graşii sunt cinci lei kilogramul, capia, până la şase lei kilogramul, iar gogoşarii, cinci lei kilogramul. Varza albă este tot un leu kilogramul, cea roşie, 1,50, cel mult doi lei kilogramul. Ceapă de făcut tot Galaţiul să plângă prin bucătării pe toate tarabele şi doar la un leu, cel mult 1,50 lei kilogramul şi vinete cu doi lei kilogramul - atracţii accesibile pentru făcătoarele de zacuscă. Mult mai puţin producătoare de lacrimi, lunguiaţă şi roşie, ceapa de apă, de Buzău se vinde cu patru lei kilogramul. Cartofii aşteaptă cumpărători la un maximal de 1,20 lei kilogramul, în timp ce prazul, la doi lei kilogramul, nu prea are căutare, semn că moldoveanul nu e ca olteanul...Să dai cu nuca în perete...Loboda şi ştevia, la un leu legătura, îşi doresc companie de morcovi, 1,5 - 2,00 lei kilogramul, ţelină şi pătrunjel rădăcină, trei lei kilogramul) într-o gustoasă ciorbă de toamnă înaintată. Dovlecii de copt, de prăjituri sau de plăcintă, unii uriaşi, alţii mai modeşti în dimensiune şi mai maronii la privit, se vând cu doi lei kilogramul. S-a întâmplat ceva cu alba conopidă, de vreme ce de la 3,50 lei kilogramul a coborât la 2,50 şi chiar doi lei kilogramul. Păstăile de Barcea sunt tot şase lei kilogramul, iar salata verde nu se poate cumpăra decât cu un leu sau chiar 1,20 lei kilogramul. Un spanac cam "şifonat" de Brăila se vinde cu patru lei kilogramul şi pe tarabe a apărut verdea gulie de toamnă, la 2,50 lei kilogramul. Rânduri întregi de butuci de vie autohtonă, de Vrancea mai ales, şi-au trimis roadele ghiurghiulii pe tarabe, la preţuri între trei lei şi cinci lei kilogramul. Gutuile se vând cu cinci lei kilogramul, perele cu preţuri de la 3,50 la 5,50, iar merele - cele mai ieftine fructe - de la 1,50 la trei lei kilogramul. Gogonele de murat sunt tot mai puţine, trece vremea lor, iar preţul cel mai frecventat este de 2,20 lei kilogramul, oricum mai blând decât săptămâna trecută. Mare diversitate de produse şi preţuri, la piaţă ca la piaţă, cel mai ieftin, mărarul - cincizeci de bani legătura, cel mai scump, miezul de nucă - 22 de lei kilogramul. Cu mărarul zburdă buzunarul, dar cu nuca e de dat pe pereţi...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28014
dcp100168 Posted November 14, 2008 Author Posted November 14, 2008 Dezlegare la legume, cu aport musulman* Matca produce din plin * S-a ieftinit lămâia * Pruna uscată şi ciuperca de Pechea * Roziii din Harghita * Strugurii se fac acri * Sărmăluţe bahiceCu prima săptămână plină din Postul Crăciunului, legumele şi fructele din Piaţa Centrală intră într-o veritabilă şi lungă campanie, cei mai mulţi creştini vor ocoli halele de carne şi alte produse prohibite, rămânându-le dezlegate, doar în sărbători, pescăriile... Musulmanii, prin agricultura turcească, şi-au pus şi ei umărul la postul nostru naţional, trimiţându-ne legume şi fructe în sortimente şi cantităţi impresionante. Lămâia turcească este cea mai ieftină dintre lămâile expuse, patru lei kilogramul, iar gutuile otomane, frumoase, aproape identice şi etichetate fruct cu fruct, se vând cu cinci lei kilogramul. Nu mai punem la socoteală roşiile, ardeii, vinetele şi alte legume importate de la fosta Înaltă Poartă.S-au urcat castraveţii pe araci şi au ajuns la 4,50 lei kilogramul, în timp ce conopida, de la 3,50 lei kilogramul, a coborât la doar 1,50 lei kilogramul. Matca trimite în continuare legume frumoase şi bune la gust, roşii cu 4,50 lei kilogramul, ardei gras cu cinci lei kilogramul, gogoşari, tot cu cinci lei kilogramul. Bune înlocuitoare ale cărnii, ciupercile au răsărit ca după ploaie, la preţuri între 7,99 lei kilogramul, cele de import la şase lei kilogramul, cele culese de pe dealurile Pechei...Provizii pentru noaptea Sfântului AndreiDar cel mai bine se lipeşte de post pruna uscată, de Vrancea, la zece lei kilogramul. Cu fasolea e de gândit, cea mai arătoasă fiind şapte lei kilogramul şi nici cu cartoful nu e de glumit, de vreme ce roziii de Harghita au ajuns la 1,50 lei kilogramul. Ceapa e în continuare un leu kilogramul, iar prazul, dublu, doi lei kilogramul. După sezonul de murare, varza albă a coborât la 80 de bani kilogramul, cea roşie staţionând la 1,50 lei kilogramul. Morcovii sunt 1,50 până la doi lei kilogramul, ţelina rădăcină s-a ieftinit, e doi lei kilogramul acum, iar sfecla roşie, 1,50 lei kilogramul.Se mai găsesc, pe alocuri, gogonele pentru murat, la trei lei kilogramul, vinetele sunt 2,50 lei kilogramul, iar verdeţurile pentru ciorba de post au rămas la 50 de bani kilogramul, numai leuşteanul, uscat, se vinde cu un leu legătura. Merele, de bază în vitaminizare, sunt încă ieftine, se pot cumpăra şi cu 1,50 lei kilogramul, maximalul fiind de trei lei kilogramul. Strugurii încep să devină cam acri, dacă preţul lor este de la 4,50 lei kilogramul în plus, iar perele s-au mai scumpit şi ele, cele mai frumoase presupunând şase lei pe kilogram. Nişte sărmăluţe de post sunt numai bune de pus la fiert, vă trebuie doar un leu pentru zece frunze de viţă-de-vie, înfăşurate în păpuşi verzui. Orezul însă a ajuns la şase lei kilogramul... Puteţi face însă economii cumpărând mălai de la producători, gata cernut şi auriu, la doar doi lei kilogramul. Şi pentru că noaptea Sfântului Andrei se apropie, procuraţi-vă usturoi, este zece lei kilogramul acum, dar nu contează, alungarea spiritelor rele, mai ales din economie şi finanţe, merită ceva sacrificiu...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28168
dcp100168 Posted November 28, 2008 Author Posted November 28, 2008 Legumele şi fructele, înainte de alegeri* Invazia gălăţenilor în pieţe * Capia de Turcia şi usturoiul românesc * Vremea prunelor uscate * Portocale şi miez de nucă * Un borcănel de hrean pentru friptura de sărbători...Dacă cetăţenii Galaţiului vor fi prezenţi, mâine, la vot, la fel cum au fost ieri, în Piaţa Centrală, până la orele prânzului, procentajul participării la actul electoral va fi destul de mare. Dar, până la alegerea parlamentarilor, s‑a procedat la alegerea legumelor şi fructelor pentru susţinerea postului sau pentru sărbătoarea Sfântului Andrei. Oricum, se simte, sub cupola halei de crudităţi, zvon de sărbătoare, chiar dacă preţurile sunt în plină ascensiune de iarnă...Cartofii, după ce au fost multă vreme un leu kilogramul, au urcat acum la 1,50 lei kilogramul, în timp ce fasolea cea mai bună a urcat la şase şi chiar şapte lei kilogramul. Varza albă a coborât la 50 de bani kilogramul, iar cea roşie se menţine la 1,50 lei kilogramul. Roşiile nu mai pot fi cumpărate decât la cinci lei kilogramul, castraveţii autohtoni au dispărut în favoarea celor lungi de import, care se vând la 5,30 lei kilogramul. Ceapa îşi menţine cotaţia, un leu kilogramul cea obişnuită şi patru lei kilogramul cea roşie, de apă, adusă de buzoieni. La rădăcinoase, morcovul are preţuri între un leu şi 2,50 lei kilogramul, iar ţelina şi pătrunjelul se vând cu trei lei kilogramul. Se mai pot cumpăra gogoşari, cu cinci lei, cel mai ieftin şi opt lei cel mai scump, pe kilogram. Nişte frumoşi ardei capia de Turcia nu pot fi cumpăraţi decât cu zece lei kilogramul, la fel cum cere pe kilogram usturoiul românesc.Nicio pagubă‑n ciuperci...Este vremea prunelor uscate şi ele se vând cu opt lei kilogramul. Şi mai este vremea bostanului de plăcintă, la doar un leu kilogramul. Mai mici, dar sosiţi din Turcia, dovleceii se vând cu şase lei kilogramul. Dintre fructele culese din pomii româneşti, au rămas merele - între 1,50 şi 3,50 lei kilogramul, perele � patru lei kilogramul, gutuile - la cinci lei kilogramul şi ceva struguri, cu preţuri între trei şi cinci lei kilogramul. Căutat la vreme de sărbătoare, miezul de nucă este 20 lei kilogramul. A început însă sezonul citricelor şi a început bine, de vreme ce poţi cumpăra un kilogram de portocale cu doar trei lei kilogramul, unul de lămâi turceşti cu patru lei kilogramul, unul de grapefruit la patru lei kilogramul, sau unul de kiwi tot la patru lei kilogramul. Un fruct de ananas însă costă 6,5 lei.În lipsă de carne, nu este nicio pagubă‑n ciuperci, dacă le cumperi cu opt lei kilogramul. Pagubă ar fi dacă pofteşti la un kilogram de varză murată sau la unul de murături, la şase lei kilogramul. Cât despre castraveţii muraţi, nu poţi cumpăra un kilogram fără a scoate zece lei din buzunar. Te poţi mulţumi însă cu un borcănel de hrean pregătit cu sfeclă roşie, la cinci lei bucata. La friptura de Sfântul Andrei, el s‑ar asorta perfect...http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28472
dcp100168 Posted November 28, 2008 Author Posted November 28, 2008 De când am inventat topicul ăsta, şi-a dat cu părerea doar "gospodina" Relu Fetelor, chiar nu face nimeni dintre voi piaţa?
tomcat0 Posted November 28, 2008 Posted November 28, 2008 Rami face piata direct de la locul de munca:) nu cred ca are habar de piete
dcp100168 Posted December 19, 2008 Author Posted December 19, 2008 Topul preţurilorLegumele, la capăt de post* În aşteptarea zăpezilor * Garnituri şi deserturi * Aer de Mediterană * Struguri de la Romulus şi Remus * Miez de nucă şi plăcintă de dovleacDeşi lumea dă acum buluc la carne şi preparate din, legumele şi fructele sunt foarte căutate, fie pentru garnituri la mesele de sărbătoare, fie pentru consum direct, precum şi pentru deserturi. Mulţi cumpărători în Piaţa Centrală, pe o vreme mohorâtă şi plângăcioasă. Nu ne mai întrebăm unde sunt zăpezile de altădată, ne întrebăm, mai degrabă, unde sunt preţurile de altădată… Pentru o salată boeuf, cartofii cei mai arătoşi costă 1,50 lei kilogramul, morcovii doi lei kilogramul, iar ţelina şi pătrunjelul rădăcină, trei lei kilogramul. Ceapa e ieftină, un leu kilogramul, sau, cum oferă un comerciant, pungi de cinci kilograme la cinci lei una…Mai găsim roşii româneşti, cu 4,50 lei kilogramul, dar cele mai multe sunt de import, la cinci lei kilogramul. Prazul se menţine la doi lei kilogramul. Castraveţii sunt între 5,50 şi 6,50 lei kilogramul, iar ardeii graşi de import sunt şase‑şapte lei kilogramul, cei galbeni şi opt lei kilogramul, cei roşii. Două sortimente de capia, de Spania, la şase lei kilogramul şi „dulci de Grecia”, la zece lei kilogramul. Dovleceii de import – 5,50 lei kilogramul. Un paradox la usturoi, cu cinci lei poţi cumpăra un kilogram sosit tocmai din China, dar, dacă preferi unul românesc, trebuie să dublezi suma – zece lei kilogramul. Varza albă a căzut chiar la 50 de bani kilogramul, iar cea roşie se vinde cu un leu şi 1,50 lei kilogramul. Guliile verzi sunt 2,50 lei kilogramul, iar ridichea neagră doi lei kilogramul.Podgorii şi portocaliMai multă îmbulzeală la fructe şi în special la citrice. Dacă merele româneşti pot fi cumpărate cu preţuri între 1,50 şi trei lei kilogramul, un kilogram de portocale, din Grecia, poate fi cumpărat şi cu 2,69 lei kilogramul. La grapefruits, preţul este între trei şi patru lei kilogramul, iar clementinele sunt 3,29 lei kilogramul. Romelo se vinde cu 4,49 lei kilogramul, iar kiwi cu 4,50 lei kilogramul. Lămâile se vând cu patru lei kilogramul. Tot patru lei este kilogramul de banane, dar se pot cumpăra şi cu preţuri mai mici. La struguri, cei româneşti se vând cu cinci lei kilogramul, în timp ce boabele albe de Italia costă puţin mai mult – 5,80 lei kilogramul. Se mai pot cumpăra pere, tot din Italia, cu patru lei kilogramul, sau gutui, cu cinci lei kilogramul. Miezul de nucă a sărit, pe alocuri, la 25 de lei kilogramul, iar prunele uscate de Vrancea se (mai) vând cu zece lei kilogramul. De la un leu la 2,50 lei kilogramul costă dovleacul de plăcintă, numai că postul este pe sfârşite…http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28946
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now