Jump to content

La Galaţi - prima şcoală de iluzionişti din ţară


dcp100168

Recommended Posts

La Galaţi - prima şcoală de iluzionişti din ţară

Americanii ne dau lecţii de magie. În scurt timp, în Galaţi se va deschide prima şcoală de magie din România, precum şi un Magic Shop, adică un magazin din care vor putea fi cumpărate tot felul de elemente de recuzită necesare practicării magiei şi iluzionismului, după cum a anunţat Viorel E. Irimia, impresarul primului Colocviu Naţional despre arta iluzionismului, găzduit, timp de două zile, de municipiul de la Dunăre. Şcoala va fi deschisă cu sprijinul unui partener american, va fi privată, iar învăţăceii trebuie să fie, în primul rând, pasionaţi de arta magiei, după cum ne-a spus gălăţeanul Dan Bucfing, vicepreşedintele Asociaţiei Magicienilor şi Iluzioniştilor din România.

http://www.infoportal.ro/presa~info-508023.html

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Iluzionismul, ca artă şi comerţ

Întoarcerea magicianului

* Un gălăţean, preşedintele Asociaţiei Magicienilor şi Iluzioniştilor din România * Dan Bucfing vrea să deschidă o şcoală de magie în Galaţi * Pentru început, a deschis un magazin de specialitate cu articole importate din SUA * Arta magiei, între fascinaţie şi regie de teatru *

A visat de mic să fie iluzionist. „Eu vreau să mă fac magician”, le-a spus părinţilor, după ce a văzut trucurile făcute la circ. Înainte de ’89, pentru români, iluzionismul era… o simplă iluzie. Pentru gălăţeanul Dan Bucfing a devenit un mod de viaţă. Acum, la cei 47 la ani, are cursuri de magie la şcolile din străinătate, sute de spectacole pe toate continentele şi deţine preşedinţia Asociaţiei Magicienilor şi Iluzioniştilor din România (AMIR). După mai bine de zece ani petrecuţi peste hotare, magicianul şcolit de mari maeştri ai artei iluzionismului s-a întors în oraşul natal.

Pionierat în România

Până la începutul anilor ’90, când a putut pleca la cursuri de specialitate în Franţa şi Austria, a învăţat singur să facă trucuri, citind din cărţi. Din 1995 şi până în 2007 a cutreierat lumea în lung şi-n lat, a ţinut spectacole pe apă (pe vase de croazieră) şi pe uscat. „Numai în China şi în Japonia nu am ajuns. Am ţinut, în medie, cam cinci showuri pe săptămână”, încearcă să numere gălăţeanul care, la întoarcerea în ţară, s-a ocupat, pentru început, de numerele de iluzionism din emisiunea „Secret Talent”, de pe Antena 1. Nu a uitat nici de Galaţi. Anul trecut, în calitate de vicepreşedinte al AMIR, a organizat la Galaţi prima ediţie a Colocviului de Magie din România. Acum câteva zile a inaugurat, aşa cum a promis, singurul magazin din ţară ce comercializează accesorii pentru iluzionism. Iar în aproximativ o lună va deschide la Galaţi şi o Şcoală de specialitate. În luna mai va organiza, de data aceasta la Bucureşti, a doua ediţie a Colocviului de Magie şi mai speră ca în acest an să facă un spectacol cu care să meargă în turneu în toată ţara.

„Actorul care joacă rolul unui magician”

„Când eram mic mă jucam prin casă cu făcăleţul pe post de baghetă”, povesteşte gălăţeanul despre începuturile sale în arta iluzionismului, când nu ştia că magia este de mai multe feluri: prestidigitaţie, mentalism, „stage”, iluzie mare. Acum este magician profesionist, iar specializarea sa este una cât se poate de serioasă, ea aflându-se şi în nomenclatorul meseriilor din România. Un iluzionist trebuie să fie un foarte bun actor, să aibă imaginaţie, să fie un psiholog foarte fin şi să abordeze domeniul cu toată seriozitatea. „Magicianul e un actor care joacă rolul unui magician, aşa spunea cineva din breasla noastră. Unui copil îi dezvoltă foarte mult îndemânarea şi atenţia”, spune Dan Bucfing.

A făcut să dispară persoane

De-a lungul ieşirilor sale pe scenă a făcut multe dintre trucurile celebre, de la cele (aparent) simple la cele complexe (adică iluzii mari): „a tăiat femei în două”, a schimbat într-o secundă hainele asistenţilor de pe scenă şi a făcut să dispară persoanele de sub ochii spectatorilor. În funcţie de ce îi place sau de personalitate, fiecare îşi alege un domeniu al magiei. Poţi să repeţi cinci ani un truc pe care l-ai inventat tu, dar apoi să câştigi, după cele cinci minute cât îţi ia să îl prezinţi, nu mai puţin de 7.000 de euro. „Se poate întâmpla să ratezi un număr. Mi s-a întâmplat pe un vas care se clătina pe un Atlantic mai agitat să îmi fugă masa de lângă mine. Am dat-o pe magie comică”.

Vânzarea trucurilor

În Magic Shopul deschis în apropiere de Elice, cărţile de joc sunt la mare cinste, fie că sunt de dimensiunea unei palme de copil, fie gigantice, cât o carte de citit. Sunt pachete duble sau simple, cu desene clasice sau individualizate. Toate articolele sunt importate din SUA. Nu lipsesc jobenul magic, bastonul dansator, cărţi şi DVD-uri despre ABC-ul iluzionismului şi nici accesoriile pentru iluziile mari, ca lăzile mari cât să înceapă un om sau cercurile. „Vindem, de fapt, trucul. De aici poate şi preţurile accesoriilor, care pot părea exagerate. Iar doritorilor le facem demonstraţii pe loc”, explică Dan Bucfing. „Valoarea unei magii stă în secret. Fiecare număr de iluzionism are o explicaţie. Minuni face numai Dumnezeu”. Cât despre secretul unui truc, gălăţeanul spune că doar inventatorul lui are voie să îl dezvăluie.

Învăţăceii lui Jeff McBride

Pe unii dintre primii învăţăcei ai lui Dan Bucfing îi găseşti chiar la magazinul de magie. Însă gălăţeanul vrea să le ofere, lor şi altor pasionaţi, ce nu a avut în România, în vremea copilăriei: cursuri de magie ca la şcoală. „Într-o lună sper să deschid Şcoala de Magie, la care l-am invitat pe unul dintre iluzioniştii cunoscuţi în SUA şi în toată lumea, Jeff McBride”. Harry Potter şi prietenii lui de la Hogwarts s-ar simţi la fel de bine şi la Galaţi. În vacanţele dintre cursuri ar fi invitaţi la colocvii sau congrese, iar o dată la patru ani, exact ca în celebra poveste transpusă în film, ar avea ocazia să se întreacă la un fel de olimpiadă a magicienilor din toată lumea. „O dată la patru ani sunt concursuri între iluzionişti, unde fiecare îşi arată măiestria”, povesteşte gălăţeanul, care a câştigat o dată competiţia, la categoria „StageMagic”.

„Magicianul e pe scenă, în viaţa de zi cu zi e un om obişnuit. Asta pentru că arta iluzionismului înseamnă multă muncă şi cere multe sacrificii. Pentru cei care privesc e ca un mister care lasă impresia că imposibilul există. Aşa e magia, te fascinează întotdeauna” – Dan Bucfing.

Invitaţia de a da la o parte cortina ce acoperă lumea iluzionismului e de-a dreptul irezistibilă. Cui nu-i place momentul în care descoperă un secret? Este, în acelaşi timp, o lamă cu două tăişuri. Depinde ce preferă fiecare: să păstreze magia şi să se lase fascinat sau să-i fascineze pe ceilalţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Into ... lui_2.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.