Jump to content

Victor Paul Dobre va fi urmărit penal, pentru abuz în serviciu

dcp100168

Recommended Posts

Victor Paul Dobre va fi urmărit penal, pentru abuz în serviciu

Parchetul cere Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre, care alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, au înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care precizau că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

Redăm integral comunicat Parchetului Înaltei Curîi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ): "În conformitate cu dispoziţiile art. 109 al. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, şi ale Deciziei nr. 270 din 10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a solicitat Parlamentului României – Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de numitul DOBRE VICTOR – PAUL, fost ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prev. de art 248 rap. la art. 2481 din Codul Penal.

În cauză există indicii că numitul Dobre Victor – Paul a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că “Ministerul Administraţiei şi Internelor nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente”, în condițiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvernul României prin H.G. nr.682/07.07.2012 să selecteze și să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească și să le pună la dispoziţia primarilor.

Ulterior, Victor Paul Dobre a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis către Curtea Constituțională înscrisul întocmit de către învinuitul Manoloiu Constantin, fără a exista o solicitare în acest sens din partea instanţei de contencios constituţional.

Întrucât la data săvârşirii faptelor pentru care procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu, numitul Victor Paul Dobre avea calitatea de ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României în Parlamentul României, s-a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale.

În cauză s–a reţinut că, prin îndeplinirea defectuoasă, cu ştiinţă, a atribuţiilor de serviciu a fost cauzată o tulburare însemnată bunului mers al instituţiilor cu atribuţii în evidenţa persoanelor cu drept de vot şi au fost afectate grav acele relaţii sociale a căror normală desfăşurare şi dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi funcţionari".

Ioan Rus, într-o discuţie cu Dobre: Eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!

Fostul ministru de Interne Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre, într-o discuţie despre listele electorale, în 4 august, că el le-a spus că nu semnează "niciun singur om în plus sau în minus", pentru că "eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!.

Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre că li se cere să se demonstreze faptul că referendumul este valid şi că ei trebuie să facă "cvorumul ăla". "Păi, de unde...să-l facem?", îi spunea Rus lui Dobre într-o discuţie telefonică din seara zilei de 4 august, potrivit referatului prin care procurorii cer avizul de urmărire penală pentru fostul ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre.

Fostul ministru al Internelor mai spunea că a vorbit cu premierul şi că a transmis că vine în 6 august în Capitală. În cazul cvorumului, Rus spunea că le-a transmis că "dacă există această posibilitate", el nu are nicio problemă, dar "noi zicem, în tâmpenia noastră că nu se poate, deci, tâmpenia noastră nu are cu ce să vă încurce!".

Rus mai spunea că sunt unt unii care susţin că ei se opun, că el este omul preşedintelui şi Dobre s-a "convertit".

Fostul ministru de Interne îi mai spunea lui Dobre că el nu semnează "niciun singur om în plus sau în minus! Şi cu asta basta! (...) Că nu înţeleg, că ăsta e un gest politic important care...Bun, e important, dar eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!".

Procurorii redau discuţia telefonică dintre Rus şi Dobre, care a avut loc în 4 august, la ora 18:19, cu două zile înainte ca ministrul de Interne să îşi dea semisia.

"Rus Ioan: Luni cred că vor fi două hârtii! Nu ştiu exact. Mă mai văd cu premierul şi cu...dar aşa se profilează.

Dobre Victor Paul: Aţi apucat să vorbiţi cu el?

Rus Ioan: Da, am vorbit, dar ei vor, în primul rând vor să fie minus 1.600 de aia, ori...aşa ceva nu...i-am spus că nu sunt, fizic şi nu sunt dispus la niciun fel de...nimic şi atunci nu cred că va fi altă soluţie!

Dobre Victor Paul: Îhî.

Rus Ioan: Deci, ei ţin, neapărat, să fie aşa, deci să fie...să se demonstreze faptul că nu...că ăla e valid şi că majoritatea, cvorumul, e ăsta şi noi trebuie să facem cvorumul ăla. Punct. Păi, de unde...să-l facem?

Dobre Victor Paul: Îhî.

Rus Ioan: Că sunt unii care zic că aşa este şi că noi ne opunem sau eu mă opun, că-s omul preşedintelui şi dumneata te-ai convertit. Am zis: Măi, deci, e în regulă, numai că voi vreţi să ne învăţaţi...ce? Că suntem tâmpiţi amândoi, eu şi cu omul ăla! Om fi proşti, dar chiar tâmpiţi nu suntem! Am băgat şi noi de seamă câţi sunt, cum sunt, iar eu nu semnez niciun singur om în plus sau în minus! Şi cu asta basta! Dacă sunt care cred că ştiu ei mai bine ca noi şi ştiu ei să numere aşa, încât aşa să fie, n-am nicio împotriveală să încurc pe cineva. Că nu înţeleg, că ăsta e un gest politic important care...Bun, e important, dar eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!

Dobre Victor Paul: Acum nu ştiu ce să fac, să-i dau şi eu un telefon să-i spun? Nici nu ştiu cum e mai bine!

Rus Ioan: Poţi să-i dai un telefon. Eu i-am spus: Măi, gândeşte-te... nu ştiu ce, mâine seară ajung la capitală, luni dimineaţă sunt acolo şi, dacă chiar există această posibilitate eu nu am nicio...chiar nu am nicio problemă. Asta e, înţeleg că e un imperativ major care voi ziceţi că poate fi susţinut, noi zicem, în tâmpenia noastră că nu poate, deci, tâmpenia noastră nu are cu ce să vă încurce!

Dobre Victor Paul: Atunci, zic aşa, trec eu mâine pe acolo, înainte de a pleca, scriu ce a am de scris şi o las la dumneavoastră şi o găsiţi de dimineaţă."

Dobre către Rus, în 3 august: Preşedintele şi premierul s-au înţeles ca eu să demisionez

Victor Paul Dobre l-a anunţat în 3 august pe Ioan Rus că preşedintele şi premierul s-au înţeles ca el să demisioneze din funcţia de ministru delegat pentru Administraţie, pentru că a semnat că pe listele electorale permanente pentru referendum sunt 18.300.000, "ceea ce... aşa este".

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cere Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, pentru abuz în serviciu, întrucât, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a semnat o adresă prin care preciza că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători, document înaintat Curţii Constituţionale de şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, Constantin Manoloiu.

Procurorii arată în referatul prin care procurorii cer avizul de urmărire penală pentru Victor Paul Dobre că fostul ministrul delegat pentru Administraţie "a cunoscut de la momentul luării rezoluţiei infracţionale şi transmiterii documentului, care nu era îndeplinit conform prevederilor legale, consecinţa faptelor sale, fapte care au condus în final la determinarea ministrului Administraţiei şi Internelor să demisioneze".

"Pentru a minimaliza faptele sale, a decis să demisioneze şi să afirme că a demisionat întrucât nu a dorit să comită fapte penale", notează procurorii în documentul citat.

Victor Paul Dobre şi Ioan Rus au demisionat din funcţiile de ministru delegat pentru Administraţie şi, respectiv, ministru al Administraţiei şi Internelor în 6 august.

În 3 august, la 20.48, Victor Paul Dobre îi spunea lui Ioan Rus, într-o discuţie telefonică, despre faptul că preşedintele şi premierul s-au înţeles ca el să demisioneze din funcţia de ministru delegat pentru Administraţie, lucru despre care Rus nu ştia nimic.

"Dobre Victor Paul: Vă salut! Domnule ministru, nu vreau să vă stric seara, dar am înţeles că preşedintele şi cu premierul s-au înţeles să demisionez. Asta e viaţa!

Domn: Eu nu ştiu despre aşa ceva.(!!!)

Dobre Victor Paul: Aşa mi-a spus domnul Chiţoiu. A fost o videoconferinţă la PNL, eu eram pe drum. M-au atacat oameni importanţi cum e domnul Fenechiu şi când am întrebat mi s-a spus că aşa s-a înţeles Preşedintele cu Ponta. Nu am nicio problemă.

Domn: De ce?

Dobre Victor Paul: Nu ştiu. Că am semnat că sunt 18.300.000 pe liste. Ceea ce... aşa este, dar aia e o altă problemă", potrivit discuţiei interceptate în 3 august.

În 4 august, la ora 14.07, Victor Paul Dobre îi spunea şi lui "Ludovic" despre faptul că i s-a cerut să îşi dea demisia.

"Ludovic: Cum să-ţi dai demisia?! De ce să-ţi dai demisia?! Asta-i culmea! Ai avut tu vreo influenţă în chestia asta?

Dobre Victor Paul: Nu!

Ludovic: Păi?!

Dobre Victor Paul: Nu, atât că am dat un răspuns. M-a întrebat Curtea câţi sunt pe listele electorale permanente şi i-am răspuns exact.

Ludovic: Am înţeles....", redau procurorii transcrierea interceptării telefonice din 4 august.

Ioan Rus a anunţat, în 6 august, că şi-a înaintat demisia de onoare din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, pentru că este un politician onest, corect, iar în ultimele zile asupra lui au fost făcute presiuni începând de la Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu, lucru inacceptabil.

"Asupra mea şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate aprecieri, nenumătate discuţii de către politicieni români, începând cu Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu. Din punctul nostru de vedere, este inaccceptabil. Astăzi mi-am dat demisia de onoare", a spus Ioan Rus.

Ioan Rus afirma că nu poate accepta ca MAI să fie părtaş "la ceva ce nu înseamnă lege, ce nu înseamnă respectarea legii în România", precizând că limitele demnităţii sale şi le stabileşte singur.

Ioan Rus preciza că le spune politicienilor români, începând cu Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu, că în spatele lor şi a deciziilor lor "se află un popor şi o ţară".

Ministrul demisionar al Internelor a mai spus că speră ca cel care vine după el la MAI să nu permită implicarea instituţiei în bătălii pentru putere.

Un anume "Vlad" îi spunea lui Dobre: "Să fugim din acest grup infracţional organizat! Pe bune! "

Victor Paul Dobre îi spunea unui anume "Vlad" că "Vela, ăla de la Prahova şi Fenechiu m-au făcut zob" şi că se pregăteşte "o nebunie întreagă", iar acesta îl întreba dacă nu ar fi mai bine să fugă "din acest grup infracţional organizat".

Fostul ministru delegat pentru Administraţie îi spunea lui "Vlad", într-o discuţie telefonică din seara zilei de 3 august, că a vorbit cu Daniel Chiţoiu, iar acesta l-a anunţat că Victor Ponta şi Crin Antonescu au hotărât că este mai bine să îşi dea demisia, potrivit referatului prin care procurorii cer avizul de urmărire penală pentru Victor Paul Dobre.

Dobre preciza că aceştia vor să dea o ordonanţă, "să facă o nebunie întreagă", să nu voteze românii din străinătate, "să-i scoată de pe listele electorale permanente.

În acest moment al discuţiei, "Vlad" îl îndeamnă pe Victor Paul Dobre ca împreună să îşi dea "demisia de tot". "Dacă nu cumva e bine să fugim din acest grup infracţional organizat! Pe bune!", adăuga "Vlad".

Procurorii redau discuţia telefonică dintre Dobre şi "Vlad", care a avut loc în 3 august, la ora 20.53.

"Vlad: Da, Victor!

Dobre Victor Paul: Salut! Azi, cât eram pe drum, a fost o video-conferinţă a înaltei conduceri cu filialele.

Vlad: Am auzit, da.

Dobre Victor Paul: Crin l-a re-mandatat pe Daniel. Vela, ăla de la Prahova şi Fenechiu m-au făcut zob: că n-am semnat, că nu am făcut, că nu ştiu ce.

Vlad: În teleconferinţă?! În video-conferinţă?

Dobre Victor Paul: În video-conferinţă, da.

Vlad: Cretini!

Dobre Victor Paul: Am vorbit cu Chiţoiu. Zic: «Daniele, ce ştii?» Zice: «Ştii că Crin şi cu Ponta au hotărât că e mai bine, nu ştiu ce». Zic: «Bine.» Deci, eu cred că până duminică îmi dau demisia şi îmi văd de concediu.

Vlad: Mamă-mamă!

Dobre Victor Paul: Treaba lor ce vor face!

Vlad: Ce să zic?!

Dobre Victor Paul: Îţi spun eu ce vor: vor să dea Ordonanţe, să facă o nebunie întreagă.

Vlad: Nu pot să cred!

Dobre Victor Paul: Da, da! Să facă o Ordonanţă, să nu voteze ăia de afară, să-i scoată de pe liste, o nebunie întreagă.

Vlad: Victore, hai să vedem dacă nu ne dăm demisia de tot! Pe bune!

Dobre Victor Paul: Cum?

Vlad: Dacă nu cumva e bine să fugim din acest grup infracţional organizat! Pe bune!".

USL: Nu acceptam cererea Parchetului General in cazul lui Victor Paul Dobre

Europarlamentarul PNL Ramona Manescu a declarat sambata ca USL solicita CSM sa se autosesizeze in cazul incerceptarilor convorbirilor lui Victor Paul Dobre si Ioan Rus, care ar fi fost facute ilegal, mentionand ca in Parlament USL nu va accepta solicitarea Parchetului Inaltei Curti privindu-l pe Dobre, transmite Mediafax. Manescu a precizat, intr-o conferinta de presa, ca Ioan Rus, in calitatea de ministru de Interne, era membru al CSAT si, potrivit prevederilor legale, ar fi trebuit informat ca ii sunt interceptate convorbirile.

In plus, Manescu a mentionat ca parlamentarii USL nu vor accepta introducerea in dezbatere a solicitarii Parchetului ICCJ in cazul fostului ministru Victor Paul Dobre si nici nu vor vota in favoarea inceperii urmaririi penale acestuia.

"USL constata ca in acest moment se folosesc toate mijloacele de presiune pentru a bloca validarea de catre Curtea Constitutionala a referendumului care l-a demis cu un vot covarsitor al populatiei, de 7,4 milioane de voturi, pe domnul presedinte Traian Basescu", a declarat Ramona Manescu. "Unul dintre aceste mijloace de presiune pare sa fie astazi Parchetul General, foarte apropiat domnului Traian Basescu si foarte drag presedintelui suspendat, prin sesizarea pe care a adresat-o Parlamentului si publicarea in extenso a convorbirilor telefonice dintre ministri ai Guvernului Romaniei, dintre care unul membru CSAT, si care conform legii ar fi trebuit avertizat asupra inregistrarilor convorbirilor lui", a mai afirmat europarlamentarul PNL.

Manescu a calificat solicitarea Parchetului drept "un abuz" si a mai sustinut ca Romania s-ar fi intors "in anii '50 ai proceselor politice". "Indiferent ce motivatie au insa inregistrarile, publicarea lor este insa o jalnica diversiune stalinista pentru a santaja si denigra institutiile statului", a sustinut Manescu. "USL solicita CSM sa se autosesizeze urgent in raport cu acest demers al Parchetului General, demers in care Parchetul devine un arbitru politic intr-o criza constitutionala", a declarat europarlamentarul PNL.

In plus, ea a mai precizat ca sesizarea Parchetului adresata Parlamentului in cazul lui Dobre este "o forma de presiune inacceptabila, iar din punctul de vedere al parlamentarilor USL aceasta sesizare nu va fi acceptata in legislativ si cu siguranta nu va fi pusa pe ordinea de zi a legislativului". Europarlamentarul PNL a sustinut ca solicitarea Parchetului in cazul lui Dobre va fi analizata la nivelul Comisiei juridice, iar in acel moment parlamentarii USL isi vor putea exprima punctul de vedere impotriva solicitarilor formulate de procurori.

hotnews.ro

Camera Deputatilor: Biroul permanent se reuneste marti pentru a discuta cazul Victor Paul Dobre

Biroul permanent al Camerei Deputatilor se va reuni marti intr-o sedinta pentru a discuta despre solicitarea procurorului general in legatura cu liberalul Victor Paul Dobre, informeaza Agerpres. Vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache a declarat pentru agentia dpresa ca nu a fost stabilita deocamdata ora la care va avea loc aceasta sedinta inca nu a fost stabilita pentru ca o parte dintre membri Biroului permanent sunt inca in teritoriu si vor ajunge in Bucuresti marti. "Ne vom reuni marti dupa amiaza, dupa ora 15:00, probabil, in functie de cum ajung colegii nostri din teritoriu", a afirmat Florin Iordache.

hotnews.ro

• 2 weeks later...

Deputatii PNL nu vor vota cererea de incepere a urmaririi penale impotriva lui Victor Paul Dobre

Conducerea PNL a stabilit miercuri ca deputatii liberali sa nu voteze in plenul Camerei Deputatilor cererea de incepere a urmaririi penale impotriva fostului ministru delegat pentru Administratie Victor Paul Dobre, a anuntat vicepresedintele PNL Mihai Voicu. "Biroul Politic Central a stabilit cu unanimitate de voturi sa mandateze deputatii PNL sa nu voteze solicitarea inceperii urmaririi penale impotriva domnului deputat si fost ministru delegat pentru Administratie Victor Paul Dobre. Analiza noastra a aratat ca nu exista motive intemeiate pentru ca deputatii sa dea curs acestei solicitari. Asadar, nu vom vota aceasta solicitare", a declarat Voicu la finalul sedintei BPC, potrivit Agerpres.

hotnews.ro

• 3 weeks later...

Comisia juridică respinge începerea urmăririi penale în cazurile Borbely şi Dobre

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, solicitarea de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre. Decizia a fost anunţată de către vicepreşedintele Comisiei juridice Florin Iordache (PSD). Conform acestuia, decizia a fost luată cu 15 voturi "împotrivă" şi 2 voturi "pentru". Hotărârea Comisiei juridice va fi prezentată marţi plenului Camerei.

Camera Deputaţilor respinge cererile de urmărire penală a lui Borbely şi Dobre

Camera Deputaţilor a respins, marţi, solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre. Astfel, în cazul lui Victor Paul Dobre s-au înregistrat 47 de voturi "pentru" ridicarea imunităţii şi 183 de voturi "împotrivă". Pentru ridicarea imunităţii lui Laszlo Borbely s-au înregistrat 53 de voturi "pentru" şi 181 de voturi "împotrivă".

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, solicitarea de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre. Decizia a fost anunţată de către vicepreşedintele Comisiei juridice Florin Iordache (PSD). Conform acestuia, decizia a fost luată cu 15 voturi "împotrivă" şi 2 voturi "pentru". El a adăugat că votul din comisie a fost unul secret şi că la şedinţă au participat şi cei doi foşti miniştri Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely. "Cei doi foşti miniştri au avut, practic, un punct de vedere în ceea ce priveşte dosarul, şi unul şi celălalt au spus că, din punctul lor de vedere, nu se justifică aceste cereri de începere a urmăririi penale", a mai spus Iordache.