Jump to content

Serviciul Regional de Termoficare Galaţi - Calorgal


dcp100168

Recommended Posts

Serviciul Regional de Termoficare Galaţi

Consiliul Local şi-a dat acordul pentru asocierea municipiului Galaţi cu Tecuciul şi Şendreniul în scopul constituirii Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară de utilităţi publice pentru serviciul de producere, transport, distribuţie şi furnizare de energie termică în sistem centralizat „Serviciul Regional de Termoficare Galaţi”.

Singurii care s-au abţinut de la vot au fost cei trei consilierii PDL. Prin vocea lui Mihai Alin, grupul PDL a explicat că prin constituirea acestei asocieri nu se rezolvă problema termoficării, ci doar se amână.

Prin hotărârea adoptată, primarul Marius Stan a fost împuternicit ca în numele şi pentru municipiul Galaţi să semneze actul constitutiv şi statutul asociaţiei, documente pe care aleşii şi le-au asumat. Totodată a fost votată şi finanţarea asociaţiei, prin alocarea sumei de 9.500 lei din bugetul municipiului Galaţi pentru anul 2012, reprezentând 95 la sută din patrimoniul iniţial de 10.000 lei al structurii. Tecuciul a pus 300 de lei, iar comuna Şendreni - 200 de lei. Tot de la bugetul local al Galaţiului va fi achitată şi cotizaţia de 57.000 lei pentru anul în curs, în vreme ce Tecuciul şi Şendreniul vor avea de plătit cotizaţii de 1.800, respectiv, 1.200 de lei. Sediul asociaţiei este pe strada Crizantemelor nr. 6, exact unde se află acum sediul societăţii Apaterm.

Membri ai primei adunări generale a asociaţiei sunt primarii liberali ai celor trei localităţi, Marius Stan, Daniel Ţuchel şi Paul Cristea, fiecare fiind numit de Consiliul Local al comunităţii care l-a ales. Potrivit documentelor aprobate, asociaţia se constituie în scopul „înfiinţării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de transport, distribuţie şi furnizare de energie termică în sistem centralizat pe raza unităţilor administrativ-teritoriale membre”. De asemenea se are în vedere şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării a sistemelor de utilităţi publice aferente serviciului de termoficare. În documentele asocierii se arată că interesul comun care stă la baza constituirii acestui for este interesul general al locuitorilor, îmbunătăţirea calităţii serviciului de termoficare în condiţiile unor preţuri suportabile. Nu sunt neglijate nici respectarea standardelor europene privind protecţia mediului şi creşterea capacităţii de atragere a fondurilor pentru finanţarea investiţiilor necesare în infrastructura tehnico-edilitară.

Prima misiune a noii structuri este să elaboreze şi aprobe, în termen de şase luni, un studiu de oportunitate pentru fundamentarea soluţiei de delegare a gestiunii serviciului, precum şi documentaţia de atribuire a contractului/contractelor de delegare a gestiunii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Si care-i rostul respectivei asociatii? Se face apa calda la Galati si se transporta pana la Tecuci? Sau invers? Sau asa mai apar 2-3 posturi pentru niste omuleti care trebuiesc platiti dar care sa nu trebuiasca sa faca nimic?

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Viitorul Apaterm riscă să aibă soarta celui falimentar

* Primarul Marius Stan a făcut apel către gălăţeni să dea dovadă de responsabilitate şi să-şi plătească datoriile şi facturile

Potrivit proverbului „Lungeşte Doamne boala, pân’ s-o coace poama”, Primăria speră să lungească procesul de faliment al Apaterm până pe 15 ianuarie, când ar trebui să fie gata noua societate căreia i se va încredinţa direct distribuţia agentului termic. Cum nu mai este timp pentru organizarea unei licitaţii, s-a recurs la această soluţie. Mult mai gravă este însă situaţia datoriilor uriaşe ale populaţiei faţă de Apaterm. În acelaşi timp, modul în care CC Insol SPRL gestionează insolvenţa Apaterm i-a trezit suspiciuni primarului Marius Stan.

Edilul urbei a anunţat că s-a întâlnit cu factorii de decizie şi speră ca raţiunea să învingă, iar Electrocentrale să accepte păsuirea până pe 15 ianuarie. Noua societate, spune Stan, este o variantă provizorie, de avarie. „E un compromis să funcţionăm o perioadă tot pe falimentarul Apaterm, dar dacă lucrurile se vor derula ca până acum, cu neplata masivă a serviciilor, sunt convins că noua societate va avea soarta celei vechi”, a tras Stan primul semnal de alarmă.

Din 700 de asociaţii, doar 50 sunt cu plăţile la zi

„Statistica datoriilor este incredibilă. Avem 1.630 de dosare de executare a celor datornici, sunt datorii de peste 10 milioane de euro de la cetăţeni către Apaterm. O şeptime din asociaţii nu a plătit absolut nimic pe perioada mai - iulie inclusiv. Sunt oameni care au datorii de peste un miliard de lei vechi şi nu înţeleg cum au fost toleraţi! Sunt peste 28 de asociaţii cu datorii de peste un milion de lei, unele au şi peste două milioane. Facem apel către oameni să fie responsabili, pentru că este nedrept ca bun-platnicii să plătească şi să fie vitregiţi de servicii pentru că unii nu pot plăti, iar foarte mulţi nu vor!”, a spus primarul.

Suspiciuni

Marius Stan are suspiciuni în privinţa firmei care gestionează insolvenţa Apaterm, CC Insol. „Îmi permit să trag un semnal de alarmă. Intenţiile acestei societăţi nu sunt dintre cele mai bune. Atâta timp cât prima întrebare pe care o pui când preiei administrarea este «Câte apartamente sunt în litigiu şi au fost somate cu evacuarea dacă nu plătesc?», daţi-mi voie să mă gândesc şi la alte lucruri. Această societate e foarte bine plătită - 300 de milioane pe lună, plus 7 la sută din ce are de încasat Apaterm. Realizaţi că 7 la sută din 10 milioane, datoria cetăţenilor, înseamnă 700.000 de euro, ne gândim că pot să rămână fără apartamente câteva sute de oameni. Nu am dovezi, dar spun că este foarte important ca falimentul Apaterm să nu se producă acum, când este gestionat de o firmă care nu înţeleg de ce, de la 20 milioane cât avea vechea firmă ce administra Apaterm, a crescut deodată la 300 de milioane plus 7 la sută”, a declarat edilul.

Viitorul: un sistem independent

Marius Stan îşi doreşte pentru Galaţi un sistem independent de furnizare a căldurii, ca „să nu mai depindem nici de Electrocentrale, un mamut cu picioare de lut, în situaţie de faliment”. „Sperăm ca în 9-12 luni să putem realiza şi noi ce au făcut alţii care şi-au făcut termocentrale noi şi au reuşit să ducă agentul termic în casele oamenilor la un preţ mai mic decât jumătatea celui pe care-l practicăm în acest moment”, a spus primarul Marius Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Viitorul Apaterm s-ar putea numi "Calorgal"

Pe masa aleşilor locali a ajuns marţi, la şedinţa comisiilor, un proiect de hotărâre privind constituirea operatorului regional Societatea Calorgal SA şi delegarea gestiunii serviciului de producere, transport, distribuţie şi furnizare de energie termică în sistem centralizat în municipiul Galaţi. După cum am mai scris, modelul operatorului regional Apă Canal va fi aplicat şi în cazul societăţii care va distribui agent termic în locul falimentarului Apaterm. Acţionarii viitoarei societăţi Calorgal vor fi municipiile Galaţi, Tecuci şi comuna Şendreni, iar sediul noului operator regional va fi pe strada Crizantemelor nr. 6, acolo unde acum domiciliază Apaterm. Noul operator ar urma să fie condus de un consiliul de administraţie format din şapte administratori desemnaţi de adunarea generală a acţionarilor, iar conducerea operativă asigurată de directorul general şi de unul sau mai mulţi directori executivi salariaţi ai societăţii. Evident, acestea sunt doar nişte propuneri, ele putând suferi modificări până să ajungă în varianta finală, la şedinţa de Consiliu Local programată pe 27 septembrie. De asemenea, rămâne de văzut ce vor spune aleşii şi dacă îşi vor da votul pentru noul Calorgal. Până atunci însă, Galaţiul se apropie cu paşi repezi de momentul în care va rămâne fără apă caldă, din cauza reviziei generale programate de Electrocentrale.

Problema trenează de zeci de ani

Primarul Marius Stan a declarat că nu există soluţie câtă vreme suntem un consumator captiv la Electrocentrale. „Problema trenează de zeci de ani în Galaţi şi nimeni nu s-a gândit să o rezolve. Căutăm o alternativă de alimentare cu energie termică mult mai ieftină decât cea pe care o avem acum, suntem în discuţii, negocieri, o să vedeţi că vom face şi licitaţia. Ne interesează să putem elimina situaţia asta de a sta la mâna cuiva. Acum stăm la mâna CET, pe căldură, apă caldă, pe apa potabilă stăm la mâna Combinatului, 80 la sută din necesarul de apă îl avem prin priza de la Dunăre, care este a ArcelorMittal, lucru care iarăşi trebuie rezolvat în viitorul apropiat. Pentru că Doamne fereşte de o calamitate. Nu aş vrea să mă gândesc, de exemplu, la o deversare nefericită în zona prizei Dunării”, a spus Marius Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Vor fi sau nu bani pentru Calorgal?

Discuţii în van, marţi, la Comisia de Dialog Social, despre problema Apaterm şi ce ar însemna înlocuirea societăţii cu o alta similară, respectiv Calorgal, în cazul în care Curtea de Apel Bucureşti ar pronunţa falimentul actualului furnizor de agent termic al oraşului. Apaterm şi-a prezentat raportul cu privire la asigurarea furnizării agentului termic către gălăţeni în iarna 2012-2013, detalii care i-au cam lăsat reci pe membrii Comisiei.

Problema discutată intens a fost mai degrabă dacă nu cumva Calorgal ar fi doar „aceeaşi Mărie cu altă pălărie”, aşa cum observa preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) din Galaţi, Marian Filimon. Răspunsul a venit atât de la directoarea Apaterm, Adriana Stratulat, care a subliniat că, în primul rând, sunt alţi acţionari. La rândul său, viceprimarul Florin Popa a precizat că este vorba de „o altă structură”, că se va ajunge la o altă formulă, iar situaţia nu se va repeta. „Nu există altă soluţie. Nu ne punem centrale termice mai mici, pe cartiere, pentru că efortul investiţional e prea mare şi Consiliul Local nu poate face faţă unei asemenea investiţii”, a explicat viceprimarul.

Însă, în timp ce unii vorbesc deja de Calorgal, conducerea Apaterm se gândeşte la decizia Curţii de Apel Bucureşti, chemată să se pronunţe dacă va fi sau nu declarat falimentul societăţii.

Sunt fonduri pentru sprijinul noului operator? O altă întrebare ridicată la masa discuţiilor este în ce măsură Consiliul Local este pregătit pentru efortul financiar necesar înfiinţării şi susţinerii unui nou operator. „Cred că din rândul membrilor CL nu vor fi persoane care să nu agreeze această idee, de a asigura mijloace circulante pentru pornirea activităţii noului operator. Există posibilitatea ca la rectificarea de buget din luna octombrie să putem face acest lucru şi să putem asigura mijloace circulante. Societatea va trebuie să aibă asigurate fonduri”, a răspuns Florin Popa.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Calorgal, moştenitoarea reţelelor oraşului

* Apaterm, falimentară şi bună de plată

Cu acordul justiţiei şi al Primăriei, Apaterm îşi trage sufletul pe ultima sută de metri care i-a mai rămas până la inevitabilul faliment, amânat pentru începutul anului viitor. Câte zile i-au mai rămas, Apaterm va trebui să plătească municipalităţii pentru reţelele edilitare pe care le foloseşte fără a mai avea contract valabil încă de la finele lui 2011. Aleşii au întocmit deja „testamentul” cu lista bunurilor pe care le va moşteni noul operator regional Calorgal de la viitoarea defunctă Apaterm.

Pe ultima sută de metri

Consilierii locali au stabilit suma pe care Apaterm trebuie să o plătească pentru utilizarea bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Galaţi (reţelele) până la finele anului 2012 - 158.931 de lei, adică 52.977 de lei pe trimestru. Suma se face venit la bugetul local şi trebuia achitată până pe 15 decembrie 2012, în caz de neplată riscând să se plătească şi majorări de întârziere. Suma ar fi purtat numele de redevenţă, dar contractul de concesiune încheiat cu SC Apaterm SA Galaţi pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Galaţi, inclusiv pentru administrarea şi exploatarea infrastructurii tehnico-edilitare aferente serviciului, a expirat din decembrie 2011, aşa că s-a găsit această inedită soluţie juridico-economică.

Testamentul e gata!

Aleşii locali au întocmit deja lista bunurilor apartinand domeniului public al municipiului Galati aferente sistemului public de alimentare cu energie termica al municipiului care vor fi concesionate prin contractul de delegare a gestiunii către societatea Calorgal, noul operator regional care va prelua misiunea Apaterm de a distribui apă caldă şi căldură. Este vorba despre clădiri, construcţii speciale şi reţele destinate exploatării în scopul asigurării serviciului public de distribuţie şi furnizare a energiei termice tuturor consumatorilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Aceste bunuri au fost preluate din concesiunea SC Apaterm în administrarea Consiliului Local al municipiului Galaţi, pentru că, oricum valabilitatea contractului de concesiune încetase, dar necesitatea asigurării continuităţii serviciului de către SC Apaterm SA a impus soluţia utilizării bunurilor aparţinând domeniului public chiar şi în lipsa unui contract.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Mircea Ispas a fost numit director interimar la nou-înfiinţata Calorgal

Mircea Ispas, până de curând director de producţie la societatea edilitară de distribuţie a apei calde şi a căldurii, Apaterm, a fost numit director interimar la nou-înfiinţata Calorgal, care va prelua activitatea falimentarei Apaterm, a anunţat, luni, Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi.

Membru al aceluiaşi partid (PNL) care l-a propulsat la Primărie pe edilul-şef Marius Stan, Mircea Ispas are 50 de ani şi o experienţă de peste două decenii în domeniul termoficării. Inginer de profesie, el a absolvit Facultatea de Mecanică, Specializarea Maşini Termice, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” în anul 1987 şi, în 1990, a început să lucreze la Întreprinderea Judeţeană de Gospodărire Comunală şi Locativă (IJGCL) - Secţia Termoficare, care ulterior s-a desprins şi a devenit societate de sine stătătoare (Apaterm), aflată în subordinea Consiliului Local Galaţi.

Mircea Ispas va asigura interimatul la conducerea Calorgal până la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului. Între timp, Ispas va gestiona întreaga activitate de transferare a contractelor cu furnizorii şi cu clienţii, de la Apaterm, la Calorgal. De altfel, încheierea de noi contracte între noul operator de distribuţie a apei calde şi a căldurii şi consumatorii din Galaţi începe chiar săptămâna asta şi urmează să se încheie în februarie, atunci când Calorgal va începe efectiv să furnizeze apă caldă şi căldură, a precizat Primăria.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Calorgal va încheia convenţii individuale de plată cu fiecare proprietar

Noua societate de termoficare a municipiului Galaţi, Calorgal, demarează în această săptămână contractarea serviciilor de distribuţie şi furnizare către asociaţiile de proprietari, acţiune pe care intenţionează să o finalizeze până la sfârşitul lunii. Odată cu noile contracte încheiate cu asociaţiile,  până la finele lunii februarie se vor încheia şi convenţii individuale de plată cu fiecare proprietar branşat la sistemul public de distribuire a agentului termic, „urmând ca după începerea furnizării energiei termice să elibereze facturi individuale. Odată încheiate contractele dintre asociaţiile de proprietari şi distribuitorul de energie termică, furnizarea agentului termic (inclusiv apa caldă) nu va mai fi afectată de datoriile istorice sau curente către APATERM", a comunicat Biroul de presă al  Primăriei municipiului Galaţi.

Acord scris pentru intrarea în apartament şi branşarea ţevilor

În convenţiile individuale semnate de fiecare din proprietarii celor 70.000 de apartamente branşate la sistemul centzralizat de încălzire, se va afla un paragraf prin care benedficiarul serviciilor de termoficare îşi dă acordul ca în caz de neplată, angajaţii Calorgal să poată intra în casă, pentru a-l debranşa. Astfel, gălăţenii bun platnici nu vor mai fi trataţi «la grămadă», cu cei cu datorii, aşa cum se întâmplă în prezent,  când mii de apartamente nu mai primesc apă caldă menajeră, din cauză că asociaţiile de proprietari au mari restanţe neachitate către Apaterm. Cum contractele cu Apaterm nu aveau astfel de convenţii individuale de plată, societatea nu a avut altă soluţie decât să sisteze furnizarea apei calde întregii asociaţii, indiferent dacă în blocurile componente existau sau nu şi proprietari buni-platnici.

La vestea bună că din februarie cei care nu au datorii nu vor mai suferi la un loc cu vecinii lor restanţieri se mai adaugă una: preţul căldurii va rămâne neschimbat. «Primarul Marius Stan îşi menţine angajamentul de a evita în aceasta iarnă orice majorare a preţului gigacaloriei furnizate populaţiei prin sistemul public şi de a căuta şi implementa cât mai rapid soluţii alternative de producere în sistem centralizat a energiei termice pentru consumul casnic», se arată într-un comunicat al Primăriei Galaţi. Totodată, se menţionează că «încetarea activităţii APATERM şi preluarea de către CALORGAL a distribuţiei centralizate a agentului termic nu afectează procesul şi procedurile de acordare a subvenţiei pentru energie termică şi nici a ajutoarelor de încălzire».

Nu toţi angajaţii Apaterm trec la Calorgal!

Cât priveşte noua societate, Calorgal, ea va fi condusă de un director interimar - Mircea Ispas, cel care până acum a ocupat funcţia de director tehnic de producţie la Apaterm. Mircea Ispas, membru PNL, va avea o misiune destul de dificilă, având în vedere că, pentru eficienţa noii societăţi, Calorgal va avea mai puţini angajaţi decât Apaterm. „Deocamdată nu ştim cu câţi oameni va avea mai puţin, analizăm în aceste zile. Până la urmă, trebuie să asigurăm buna funcţionare, fără sincope”, a spus Mircea Ispas, precizând însă că, tehnic, „nu este vorba de o disponibilizare sau reducere de personal din Apaterm, ci de angajarea la o nouă societate!”.

Cât priveşte nivelul datoriilor, recuperarea datoriilor istorice către APATERM revine administratorului judiciar, în termenii şi termenele legii. Pentru recuperarea debitelor, există pe rolul instanţei 1.368 de procese. Alte 2.037 de sentinţe sunt în executare, iar alte 1.421 sunt sentinţe aflate în aşteptarea executării. Tot potrivit Primăriei Galaţi, în total, creanţele clienţilor APATERM erau de 166.308.393 lei (fără consumul lunii decembrie 2012), cifră calculată la finele lunii decembrie 2012. Din această datorie, debitul reprezintă 78.031.487 lei (din care populaţie = 76.378.243 lei) şi penalităţi – 88.276.906 lei (din care populaţie = 87.640.461 lei). La rândul ei, Apaterm are o datorie totală către Electrocentrale de 373.105.211 lei (fără factura de consum a lunii decembrie 2012). Cu alte cuvinte, datoriile pe care Apaterm le are de recuperat de la clienţii săi nu acoperă nici măcar jumătate din debitul pe care societatea îl are către Electrocentrale.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Calorgal încă nu funcţionează, dar scoate fum. Scandal cu noile contracte pentru căldură

* Populaţia şi reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari ridică obiecţii majore cu privire la  prevederile respectivelor acte, încheiate pentru furnizarea de apă caldă şi căldură * Oamenii consideră noile contracte ca fiind în defavoarea consumatorilor

Convenţiile individuale de plată pe care noul distribuitor de apă caldă şi căldură, Calorgal, vrea să le semneze până în februarie, când preia activitatea falimentarei Apaterm, cu cei peste 70.000 de gălăţeni racordaţi la sistemul centralizat de încălzire au stârnit nemulţumirea consumatorilor. Mulţi dintre cei care au studiat modelul acestor convenţii, publicat pe www.viata-libera.ro, consideră că nu sunt respectate prevederile legale prin omisiunea unor elemente-cheie.
“În această convenţie nu este stipulată tocmai obligaţia Calorgal de a furniza agent termic! Ei se obligă să factureze, să încaseze, să înregistreze reclamaţii etc. Este un contract de furnizare a serviciilor în care NU este stipulat ce serviciu ni se furnizează, parametrii, orar, cum se calculează preţul, costurile de exploatare, ce ce întâmplă dacă nu ni se furnizează apă caldă şi căldură şi dacă din vina lor nu ajunge agentul termic în casele noastre”, a scris Alin pe site-ul “Vieţii libere”.
“De ce se face convenţia pe o perioadă nedeterminată? Convenţia trebuie să aibă o periodicitate de recontractare. Rezilierea trebuie să se facă şi la cererea consumatorului, ca principal beneficiar al serviciului. (…) Eu văd o convenţie introdusă prin dictat, ca pe timpul comunismului, profitându-se de monopolul Calorgal în oraş”, a notat un alt cititor.

“Aceste acte trebuie negociate”

Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari (FJAP) le dă dreptate gălăţenilor. Organizaţia susţine că, într-adevăr, convenţiei individuale de plată dintre Calorgal şi consumator îi lipsesc clauze esenţiale şi este de părere că documentul trebuie negociat înainte de a fi semnat. “Convenţia are multe lipsuri: nu precizează parametrii de furnizare a apei calde şi a căldurii, nu reglementează situaţiile de furnizare defectuoasă, nu stipulează clauzele de sancţionare a acestor situaţii de către beneficiari. Oamenii au dreptate”, a declarat prim-vicepreşedintele FJAP, Magdalena Gafiţuc. “În plus, orice contract trebuie negociat. Nu e vina omului că aceste convenţii se fac pe ultima sută de metri. Autorităţile locale ştiau de mai bine de un an că Apaterm va intra în faliment şi că vor fi nevoite să înfiinţeze o nouă societate care să preia activitatea de distribuţie a apei calde şi a căldurii către populaţie, aşa că trebuia să întocmească din timp aceste convenţii. Ele trebuie discutate măcar acum. Nu putem repeta greşeala impunerii pe care am făcut-o cu Apaterm”, a spus Gafiţuc.

Calorgal: “Sunt perfect legale”

Directorul interimar de la Calorgal, Mircea Ispas, susţine, însă, că documentele sunt în regulă şi subliniază că este în interesul societăţii ca ele să fie întocmite corect, orice greşeală putând costa Calorgal autorizarea sa ca operator de termoficare. “Noi le-am făcut în aşa fel încât ele să fie perfect legale şi ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, n.r.) să ne dea licenţa de operare, pentru obţinerea căreia am depus deja actele”, a spus Ispas.
Referindu-se la obiecţiile consumatorilor, oficialul a explicat de ce în convenţiile individuale de plată nu se regăsesc anumite clauze. “Convenţiile individuale de plată, pe care trebuie să le încheiem cu toţi consumatorii şi care vor fi înnoite la orice modificare a legislaţiei, sunt anexă la contractele pe care le semnăm cu asociaţiile de proprietari. Mult mai voluminoase, acele contracte stipulează în detaliu toate drepturile şi obligaţiile furnizorului şi consumatorului, inclusiv parametrii de furnizare a serviciului, precum şi clauzele de reziliere, de care poate face uz şi consumatorul”, a afirmat directorul interimar de la Calorgal.

Protecţia Consumatorilor: "Au fost întocmite corect"

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au studiat şi ei convenţiile Calorgal, iar concluzia lor este că ele au fost întocmite corect. “Toate detaliile privind parametrii de furnizare, drepturile şi obligaţiile furnizorului, drepturile şi obligaţiile consumatorului, clauzele de reziliere trebuie incluse în contractul dintre furnizor şi asociaţia de proprietari. În convenţia individuală dintre furnizor şi consumator nu se reiau aceste lucruri”, a explicat comisarul Eusebiu Diaconu, de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor.
“În plus, există autoritatea de reglementare (ANSRC) şi autoritatea locală, care răspund, supraveghează şi monitorizează aplicarea prevederilor legale de către operator”, a spus comisarul, adăugând că, dacă aceste convenţii sunt deja distribuite populaţiei, înseamnă că ele au avizul de legalitate. Totuşi, dacă anumite aspecte din convenţiile de plată sunt neclare pentru consumatori, ei pot sesiza Primăria şi ANRSC, a precizat Diaconu.
Potrivit conducerii Calorgal, clienţii pot semna convenţiile şi cu obiecţiuni, acestea urmând a fi negociate. “Este, însă, important ca ele să fie semnate”, a subliniat directorul interimar al societăţii, Mircea Ispas.
Calorgal trebuie să-şi înceapă activitatea la 1 februarie, de aici şi graba de a semna contractele cu cele aproape 700 de asociaţii de proprietari din Galaţi şi convenţiile individuale de plată cu cei peste 70.000 de consumatori.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Contractele cu Calorgal vor putea fi negociate

* Niciun gălăţean nu a semnat până acum convenţiile de facturare individuală! * Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că în convenţii nu se stipulează clar toate obligaţiile noului operator de termoficare * În replică, conducerea societăţii spune că unele dintre clauze invocate sunt cuprinse în contractele generale, încheiate cu Asociaţiile de proprietari * De asemenea, eventualele obiecţii pot fi menţionate de cetăţeni la încheierea convenţiilor, forma finală urmând să fie stabilită de comun acord

Ani la rând au cerut să aibă contracte individuale cu furnizorul de apă caldă şi căldură ca să nu mai rămână fără aceste utilităţi laolaltă cu vecinii rău-platnici, iar acum, când acest lucru este în sfârşit posibil, dau înapoi. Niciun gălăţean nu a semnat până acum convenţiile de facturare individuală pe care noul operator de termoficare al oraşului, Calorgal, le-a distribuit încă de săptămâna trecută şi care ar trebui semnate de toţi cei peste 70.000 de consumatori din sistemul centralizat de încălzire până în februarie, când Calorgal îşi începe activitatea.
Oamenii s-au arătat nemulţumiţi de conţinutul acestor convenţii, criticând în special faptul că ele nu stipulează în clar obligaţiile operatorului de a furniza servicii la anumiţi parametri, stabiliţi de lege, şi dreptul consumatorilor de a rezilia convenţiile. Pe gălăţeni nu i-au liniştit nici explicaţiile oferite de Calorgal şi susţinute de Protecţia Consumatorilor, potrivit cărora aceste convenţii sunt anexă la contractele care trebuie încheiate simultan cu asociaţiile de proprietari şi ele sunt întocmite în spiritul şi litera contractelor-cadru elaborate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. Între timp, însă, Calorgal susţine că a găsit o soluţie care mulţumeşte ambele părţi - pe locatarii şi administratorii asociaţiilor de proprietari care, spune conducerea societăţii, vor putea semna cu inima împăcată convenţiile sau contractele, dar şi pe Calorgal, care îşi va face astfel "stocul" de clienţi. Despre ce soluţie este vorba?

Obiecţiunile consumatorilor, parte integrantă a convenţiilor

"Formăm acum o comisie de conciliere la nivelul societăţii, din care vor face parte reprezentanţi ai serviciilor Juridic şi Comercial. Comisia va lua în discuţie cazurile consumatorilor nemulţumiţi de conţinutul convenţiilor de facturare individuală", a declarat, ieri, directorul interimar de la Calorgal, Mircea Ispas. Cum va funcţiona această comisie? "În primul rând, locatarii care au nemulţumiri vizavi de aceste convenţii le pot semna cu obiecţiuni. Odată semnate, convenţiile vor ajunge la Serviciul Contracte, de unde vor fi dirijate către comisia de conciliere împuternicită de societate. Aceasta invită locatarul în cauză la discuţii asupra punctelor aflate în divergenţă. Părţile pot ajunge la una din următoarele soluţii: fie rămâne formularea din convenţie, fie este introdusă formularea propusă de consumator, dacă aceasta este legală. În ultima situaţie, procesul verbal de conciliere conţinând amendamentul propus de client devine parte integrantă a convenţiei de facturare individuală", a explicat Ispas.
La fel se va proceda şi cu asociaţiile de proprietari nemulţumite de contractele pe care trebuie să le semneze cu Calorgal. "Reprezentanţii împuterniciţi ai asociaţiilor pot semna contractul cu obiecţiuni, după care vin în faţa comisiei de conciliere pentru a-şi susţine amendamentele propuse la contract", a afirmat directorul interimar de la Calorgal, mărturisind că, la fel ca în cazul locatarilor, entuziasmul faţă de semnarea contractelor cu noul operator de termoficare nu este ridicat nici în rândul asociaţiilor de proprietari. "Dintre cele aproape 700 de asociaţii, doar două sau trei au semnat contractele până acum", a spus Ispas.

Asociaţiile fără contracte nu vor primi căldură

Administratorul unei asociaţii de proprietari din Micro 14 ne-a declarat că refuză să semneze contractul cu Calorgal deoarece nu are acordul tuturor locatarilor, câţiva dintre aceştia manifestându-şi rezervele faţă de soluţia propusă de operator, aceea a semnării documentului cu obiecţiuni. "Să presupunem că semnez contractul cu obiecţiuni. La un moment dat pe durata derulării contractului, Calorgal dă apă neagră. S-a întâmplat de multe ori cu Apaterm şi se va întâmpla şi cu Calorgal, pentru că reţeaua rămâne aceeaşi. Refuz să plătesc apa neagră, Calorgal mă dă în judecată şi judecătorul mă întreabă de ce am semnat contractul", a afirmat administratorul.
Reafirmând că parametrii de furnizare a serviciilor sunt stipulaţi în contract şi în contractul-cadru, conducerea Calorgal avertizează că asociaţiile care nu vor semna documentul nu vor primi apă caldă şi căldură. "Nu le vom putea furniza servicii asociaţiilor de proprietari care nu vor semna contractele cu noi până la 1 februarie, atunci când ne începem activitatea", a declarat directorul interimar al societăţii, Mircea Ispas.
Sunt, însă, şi asociaţii care nu numai că abia aşteaptă să semneze contractul cu Calorgal, dar vor mai ales ca membrii lor să semneze convenţiile de facturare individuală. "80 la sută din locatarii asociaţiilor pe care le administrez vor semna convenţiile. De 20 de ani ne dorim lucrul ăsta, pentru că nu ne convine să rămânem fără apă caldă şi căldură din cauza câtorva vecini care nu plătesc. Până la urmă, scopul convenţiei este acela de a ajuta şi asociaţia, şi locatarii, şi tânăra mireasă Calorgal ca să nu ajungă în 10-15 ani în situaţia în care a ajuns Apaterm", a spus Costică Neagu, administrator al asociaţiilor 404 bis, 433 şi 830.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Societatea Calorgal a obţinut licenţa de operare de la ANRSC

Noul operator de distribuţie a apei calde şi căldurii din Galaţi, Calorgal, care îşi va începe activitatea la 1 februarie pe fondul falimentului Apaterm, a obţinut licenţă de operare, au anunţat, vineri, reprezentanţii Primăriei şi ai Calorgal.

Licenţa, având numărul 2299 din 24 ianuarie 2013, a fost emisă prin Ordinul nr. 26 din 24 ianuarie 2013 al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC).

Licenţa îi permite societăţii să presteze servicii de distribuţie a energiei termice, nu şi de producţie, atât în municipiul Galaţi, cât şi în municipiul Tecuci.

Licenţa este valabilă timp de cinci ani, perioadă în care titularul acesteia, Calorgal, trebuie să respecte o serie de obligaţii specificate în Ordinul emis de preşedintele ANRSC.
Iată care sunt cele mai importante: să asigure parametrii de calitate, presiune, debit, temperatură şi indici chimici contractaţi pentru energia termică furnizată utilizatorilor; să asigure valorile debitelor şi presiunilor de serviciu, precum şi condiţiile de potabilitate pentru apa caldă de consum; să presteze servicii doar pe bază de contract; să plătească despăgubiri utilizatorilor în cazul deteriorării instalaţiilor, al punerii în pericol a utilizatorilor sau al înregistrării unor abateri mai mari decât cele admise la parametrii agentului termic şi ai apei calde; să reabiliteze reţelele de distribuţie pentru a le administra în condiţii de eficienţă şi, nu în ultimul rând, să elaboreze o strategie în vederea creşterii eficienţei energetice şi a calităţii serviciului.

Nerespectarea de către Calorgal a cel puţin uneia dintre aceste obligaţii poate atrage suspendarea sau retragerea imediată a licenţei de operare, se arată în Ordinul preşedintelui ANRSC.

viata-libera.ro
 

 

Link to comment
Share on other sites

Dezbatere pe tema contractelor la încălzire

Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari (FJAP) organizează o dezbatere cu administratorii de asociaţii şi cu locatarii pe tema contractelor şi convenţiilor de facturare individuală pe care aceştia trebuie să le încheie cu noul operator de termoficare, Calorgal.

Şedinţa va avea loc marţi, de la ora 17,00, în sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor, a anunţat prim-vicepreşedintele FJAP, Magdalena Gafiţuc.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Calorgal, înfiinţată degeaba?

Decizia instanţei de reorganizare judiciară a Apaterm face ca înfiinţarea Calorgal să fie inutilă. Mai mult, zecile de contracte pe care asociaţiile de proprietari din Galaţi s-au grăbit să le semneze cu noua Calorgal vor fi lovite de nulitate, căci, teoretic, unitatea cea nouă nu va mai funcţiona începând cu 1 februarie, aşa cum se prevăzuse iniţial.

„Teoretic, Calorgal nu va mai începe să funcţioneze din 1 februarie, însă o decizie clară pe acest subiect o vom lua astăzi, după discuţiile de la Primărie”, a declarat pentru PresaGalaţi directorul interimar al Calorgal, Mircea Ispas.

Un lucru însă este sigur: Galaţiul nu va rămâne fără căldură, căci serviciu nu este pus în pericol. Cel puţin acesta este mesajul  lui Mircea Ispas: „Apaterm îşi va continua activitatea, adică aceea de a furniza agent termic oraşului. Nu există niciun pericol din acest punct de vedere!”.

Şi Primăria Galaţi a dat aceleaşi asigurări. Printr-un comunicat de presă, administraţia locală informează: „În condiţiile în care Curtea de Apel Bucureşti a decis reorganizarea judiciară a Apaterm SA Galaţi, societatea va continua să furnizeze agent termic consumatorilor branşaţi la sistemul public de distribuţie al municipalităţii, respectând prevederile cuprinse în contractele de distribuire dintre Apaterm şi asociaţiile de proprietari şi în planul de reorganizare judiciara acceptat în instanţă. Sentinţa Curţii nu afecteaza în niciun fel furnizarea agentului termic pentru gălăţenii branşaţi la sistemul public. De asemenea, sentinţa nu are niciun efect asupra preţului gigacaloriei furnizate populaţiei, menţinut la acelaşi nivel ca în iarna 2011/2012, de 247 lei gigacaloria. Primăria Municipiului Galaţi dă asigurări că va întreprinde în continuare toate demersurile pentru a furniza gălăţenilor agent termic în cele mai bune condiţii şi la cel mai mic preţ. Aceste demersuri vor include investiţii în infrastructura de distribuţie a agentului termic, măsuri de natura organizaţională şi prevederi de natura contractuală, cum ar fi convenţiile de plată individuale, aşa cum au fost prevăzute pentru relaţiile contractuale între asociaţii, cetăţeni şi Calorgal”.

Rămâne de văzut dacă acest punct de vedere va fi împărtăşit şi de către producătorul local de agent termic, SC Electrocentrale, având în vedere că planul de reorganizare al Apaterm prevede anularea datoriilor către CET - motiv pentru care centrala nici nu a votat acest plan, atunci când el a fost supus votului Adunării Generale a Creditorilor.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Soluţia de rezervă. Calorgal nu cere fonduri

Pentru autorităţile gălăţene, Calorgal rămâne o soluţie de rezervă pentru încălzirea oraşului. Primarul Marius Stan pare destul de circumspect în privinţa planului de reorganizare. „Doamne fereşte, se poate întâmpla să fie nefuncţional Apaterm şi avem o rezervă cu Calorgal, care deja este înfiinţat şi deocamdată nu cere fonduri. Înfiinţarea şi licenţa au costat sume nesemnificative”, a spus Stan.

viata-libera.ro


 

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Calorgal semnează contracte paralele cu asociaţiile de proprietari

Calorgal, societatea de distribuţie a agentului termic înfiinţată în urmă cu un an pentru a înlocui falimentara Apaterm, a început să încheie contracte cu asociaţiile de proprietari. Asta deşi Calorgal nu funcţionează propriu-zis. Acţiunea este, susţin reprezentanţii municipalităţii, doar o măsură de prevenire în cazul în care planul de reorganizare prin care trece Apaterm ar eşua.
"Semnarea contractelor cu asociaţiile de proprietari se face pentru a nu întâmpina dificultăţi în cazul în care Apaterm intră în faliment. Calorgal nu poate da mai departe energia pe care ar primi-o de la CET decât dacă ar avea contracte semnate cu asociaţiile. Calorgal face demersurile pentru semnarea aceastor contracte cu prevederea explicită că acestea vor intra în vigoare doar dacă Apaterm intră în faliment, indiferent de momentul în care s-ar întâmpla asta", a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.
De altfel, ultimul punct din aceste contracte care au fost trimise spre semnare asociaţiilor stipulează clar momentul în care Calorgal intră în pâine. "Prezentul contract (...) intră în vigoare începând cu data intrării în faliment a SC Apaterm SA Galaţi", se arată la articolul 38 din contractele trimise asociaţiilor de proprietari.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Organigrama Calorgal a fost aprobată

Reunit în şedinţă săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Calorgal a aprobat organigrama societăţii care urmează să preia distribuţia de agent termic şi apă caldă în municipiul Galaţi. Potrivit directorului Mircea Ispas, Calorgal va avea 548 de angajaţi, iar majoritatea oamenilor vor proveni de la Apaterm, întrucât „avem nevoie de specialişti”. „Faţă de fostul Apaterm, la Calorgal s-au redus posturile de conducere cu 20 la sută, personalul TESA a fost redus cu 37,5 la sută, iar numărul directorilor de la trei la doi”, ne-a declarat Mircea Ispas.

Chiar dacă membrii Consiliului de Administraţie au aprobat organigrama, Calorgal va putea opera în municipiul Galaţi abia după ce instanţa va decide falimentul Apaterm.

Mircea Ispas a afirmat că primul pas va fi încheierea contractelor cu asociaţiile de proprietari, după care vor fi semnate convenţiile individuale cu proprietarii de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire. „Astfel, va fi mai bine şi pentru sistem, dar şi pentru cetăţeni. Prin convenţie, oamenii se angajează că permit accesul în apartament pentru debranşarea individuală, în cazul în care nu plătesc”, a afirmat directorul Calorgal, care activează şi în cadrul Apaterm, în funcţia de director tehnic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Calorgal, gata să ia locul Apaterm

Pe masa aleşilor locali a ajuns un document privind aprobarea începerii contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice către SC Calorgal, adică de înlocuire a Apaterm. Documentul era pregătit cu data de 21 februarie, dată de la care oraşul urma să rămână fără apă caldă şi căldură, ca urmare a sistării gazelor furnizate către Electrocentrale. Cum situaţia a fost evitată, autorităţile mai au vreme să analizeze situaţia.

În documentul supus atenţiei aleşilor, argumentaţia porneşte de la faptul că Apaterm i-a comunicat Primăriei, printr-o adresă oficială, că “nu-şi mai poate îndeplini obligaţiile de realizare a serviciului public de transport şi distribuţie a energiei termice produsă în sistem centralizat în municipiul Galaţi”. La asta se adaugă faptul că nu are, în prezent, contract de concesiune valabil pentru reţele, nici licenţă pentru transport şi distribuţie energie termică, iar bunurile pe care le foloseşte pentru a aduce căldura în casele gălăţenilor sunt proprietatea municipiului Galaţi.

„S-au investit peste 53.360.491 de lei în reţelele de termoficare din municipiul Galaţi şi 42.126.975 de lei în punctele termice, iar prin creşterea debranşărilor toate aceste investiţii sunt puse în pericol”, se arată în raportul ajuns în comisiile Consiliului Local.

Concret, autorităţile propun ca SC Calorgal să preia efectiv activităţile de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, mentenanţa sistemului şi reparaţiile necesare, facturarea şi încasarea consumurilor, dar şi relaţiile cu clienţii. Autorităţile estimează că valoarea totala a costurilor pe care va trebui să le suporte autoritatea publică locală este de circa cinci milioane lei pentru cheltuieli de funcţionare operator regional SC Calorgal SA şi zece milioane subvenţie.

Pe scurt, autorităţile au deja documentele pentru a pune Calorgal la treabă, numai că data la care se va întâmpla acest lucru depinde de declararea falimentului Apaterm, care, momentan, este suspendat până pe 25 martie când Curtea de Apel îi va decide soarta.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Epurare politică? Preluare “pe muteşte” a angajaţilor Apaterm la Calorgal

Consilierii locali au votat, vineri, 22 mai, angajarea a 166 de foşti salariaţi ai Apaterm la Calorgal, decizie luată într-o manieră care ridică serioase semne de întrebare. Pe scurt, CL Galaţi a adoptat, astăzi, o hotărâre privind “modificarea şi completarea H.C.L. nr. 142 din 21.04.2015 privind preluarea de la CC Insol SPRL Filiala Galaţi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Galaţi a bunurilor aparţinând domeniului public ce au fost concesionate societăţii Apaterm S.A. Galaţi şi transmiterea, în parte, în administrarea societăţii Calorgal S.A. Galaţi, respectiv, în administrarea societăţii Apă Canal S.A. Galaţi, cu modificările şi completările ulterioare”.

În fapt, este vorba despre preluarea în administrare, de către Calorgal, a mai multor puncte termice, reţele, conducte, schimbătoare termice, centrale termice etc, care, până la falimentul Apatermului, se aflau în administrarea acestei societăţi. Consilierii locali au mai aprobat, vineri, şi alocarea (în două tranşe) a 2,5 milioane de lei, pentru Calorgal, bani pe care unitatea îi va folosi pentru asigurarea întreţinerii şi pazei bunurilor preluate de la Apaterm, adică pentru plata salariilor celor 166 de muncitori preluaţi.

O hotărâre care nu precizează negru pe alb preluarea foştilor muncitori Apaterm

În textul hotărârii de CL nu se pomeneşte nimic şi despre preluarea de personal de la defunctul Apaterm la Calorgal, lucru care, totuşi, s-a întâmplat şi care a fost menţionat într-o hârtie extrem de obscură anexată hotărârii de CL. Este vorba despre adresa din 6.05.2015 pe care Calorgal o trimite către Primăria Galaţi şi în care se precizează, printre ultimele fraze ale documentului cifra “magică” de 286 de salariaţi pe care îi va avea Calorgal:  “în condiţiile în care aceste fonduri sunt acordate, operatorul Calorgal, poate desfăşura cu un număr de 286 de salariaţi activitatea de menteneţă detaliată în nota de prezentare anexată”.

Cifra de 286 de salariaţi a fost explicată de primarul Marius Stan care a spus, vineri, la finalul şedinţei de CL, că este vorba despre angajarea a 166 de persoane, care se vor adăuga celor 120 de salariaţi deja angajaţi la Calorgal, de la Apaterm. Cum vor fi selectaţi cei 166 de muncitori, în condiţiile în care concurenţa este mare - căci Apaterm avea, la faliment, 500 de salariaţi? “Pe criterii de competenţă”, a răspuns primarul Marius Stan, care a adăugat că, probabil, din toamnă, când se va porni sistemul de termoficare, firma privată care ar putea prelua managementul societăţii de producerea şi distribuţia agentului termic ar putea decide alte angajări, funcţie de necesarul de personal pe care îl va stabili.

Reamintim că pe 1 mai, în cadrul altei şedinţe de CL, primarul Marius Stan a declarat că aproximativ 370 din foştii angajați Apaterm ar putea fi lucra la Calorgal, bineînțeles, cu sprijinul CL, dacă acesta din urmă ar fi fost de acord cu angajarea a încă 250 de oameni, faţă de cei 120 deja angajaţi la Calorgal. Iată că din cei 250 de potenţiali angajaţi, CL a decis să prea efectiv la Calorgal doar 166. 

Liderul sindicatului foştilor salariaţi Apaterm nu a fost în sală 

Misterul viitorilor angajaţi Calorgal, ce vor fi preluaţi de la fostul Apaterm se adînceşte şi mai mult dacă remarcăm faptul că la şedinţa de CL a absentat în mod inexplicabil Cristi Ciubotariu, liderul de sindicat al foştilor salariaţi ai Apaterm, cel care, luna trecută, a ieşit în stradă cu muncitorii, cerând muncipalităţii ca aceştia să fie preluaţi de Calorgal. “Ce să spun, eu ştiam că şedinţa va avea loc la 12.00, dar înţeleg că s-a ţinut la 11.00... Nu pot spune decât că ar mai fi fost nevoie de cel puţin încă 50 de persoane în plus, faţă de cifra pomenită acolo... Vorbesc de instalatori care să se ocupe de întreţinerea conductelor, dar, asta a fost decizia CL, este, până la urmă, răspunsul pe care ni l-au dat după ce le-am cerut să angajeze oamenii. Este clar că în momentul când, la toamnă, se va relua furnizarea căldurii, va fi nevoie de mai mulţi oameni, însă este greu să menţii oamenii pentru perspectiva locurilor de muncă din toamnă. Deja cunosc mulţi oameni valoroşi, buni meseriaşi care s-au angajat la Şantierul Naval sau la combinatul siderurgic. Oamenii nu pot sta cu 500 de lei, şomaj, mor de foame!”, a spus Cristi Ciubotariu.   

Legende urbane - epurarea politică a PSD din Apaterm şi "penelizarea" Calorgal

Totuşi, de ce nu s-a trecut, aşa cum era firesc, în hotărârea de de CL încă un articol în care să se precizeze, negru pe alb, că “se preiau la SC Calorgal un număr de X foşti angajaţi de la Apaterm” este o întrebare simplă la care, în lipsa unor răspunsuri autorizate (dar şi în lipsa întrebărilor pe care ar fi trebuit să le pună consilierii locali prezenţi la şedinţă), putem să dăm credit informaţiilor neoficiale vehiculate. Informaţii, potrivit cărora încă de la începutul… sfârşitului societăţii Apaterm (văzută ca un “cuib” de social-democraţi, a se citi masă de manevră, având în vedere că, pentru foarte mulţi ani, conducerea sa a fost deţinută de membri PSD), liberalii (care, de la începutul lui 2012 şi până la finele lui 2014, îl aveau în partid pe primarul Marius Stan) şi-ar fi pus în cap să transforme culoarea politică a salariaţilor Apaterm din roşu-ferrari în galben-albastrul urmaşilor brătienilor. Dacă ar fi să dăm credit acestei legende, ar exista cel puţin un detaliu care să o confirme - faptul că viitorul (dar şi actualul) director al Calorgal este Mircea Ispas, liberal cu ştate vechi în PNL. Şi dacă foştii salariaţi ai Apaterm vor trece printr-un proces de selecţie făcut de liberalul Ispas, ar putea fi lesne de bănuit că prima întrebare la care vor trebui să răspundă muncitorii ar putea fi “din ce partid faceţi parte?”…

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Se pregătesc convenţiile individuale cu gălăţenii. Cine nu va plăti apa caldă sau căldura va fi debranşat

Calculele pentru plată vor fi efectuate de asociaţiile de proprietari, dar consumatorii vor achita direct în conturile Calorgal contravaloarea agentului termic livrat

 

După semnarea contractelor cu asociaţiile de locatari, Calorgal va încheia mult trâmbiţatele convenţii individuale cu proprietarii apartamentelor, măsura unei relaţii contractuale directe cu gălăţenii fiind de altfel avansată, în repetate rânduri, de primarul Marius Stan. Potrivit reprezentanţilor noii societăţi de termoficare a Galaţiului, convenţiile individuale vor permite „blindarea” apartamentelor consumatorilor care nu-şi vor achita facturile, dar şi o fluidizare a plăţilor, întrucât banii nu vor mai circula prin intermediul asociaţiilor de proprietari, ci vor ajunge direct de la clienţi în conturile Calorgal. Raportat la anii precedenţi, nivelul plăţilor cetăţenilor se situează în jurul a 40 de milioane de euro anual, conform datelor oficiale.

Ce prevede convenţia individuală de plată

Documentul pe care Calorgal urmează să îl încheie cu gălăţenii a fost aprobat în Consiliul Local, în urmă cu câteva luni de zile. Convenţia individuală de plată prevede, printre altele, ca furnizorul să aibă acces „pe proprietatea consumatorului pentru închiderea şi sigilarea instalaţiilor individuale de utilizare a energiei termice, în cazul în care consumatorul nu achită contravaloarea energiei termice furnizate în cel mult 90 de zile calendaristice de la data expirării termenului de plată a facturilor, şi să solicite în instanţă recuperarea debitelor şi, după caz, accesul pe proprietatea consumatorului pentru închiderea şi sigilarea instalaţiilor de utilizare a energiei termice, în cazul în care consumatorul refuză accesul pe proprietatea sa”.
La acel moment, Apaterm nu intrase în faliment, iar pe modelul adoptat de aleşii locali este specificat numele fostei societăţi de termoficare, însă acesta va fi utilizat de Calorgal, noua societate de termoficare. Ieri, în jurul prânzului, numărul asociaţiilor de proprietari care încheiaseră contracte cu societatea Calorgal ajunsese la 87, din care fac parte 10.803 de apartamente.

Consultă contractul de furnizare - CLICK AICI

Iată convenţia individuală de plată - CLICK AICI.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Cristian Istrate, numit director general la Calorgal, după ce a fost administrator special la Apaterm

Fostul administrator special al Apaterm, Cristian Istrate, a fost numit director general al Calorgal, noua societate de termoficare din subordinea Consiliului Local. Decizia a fost luată la finele săptămânii trecute, în cadrul Consiliului de Administraţie, iar propunerea de numire a acestuia a plecat de la Primăria Galaţi.

Informaţia privind numirea lui Istrate în funcţia de director general al distribuitorului de apă caldă şi căldură ne-a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Calorgal, Mihai Costache, care a ţinut să sublinieze că Mircea Ispas rămâne director tehnic în cadrul societăţii, iar până săptămâna trecută acesta a avut şi atribuţii de director general.

Cristian Istrate a activat, în trecut, în cadrul Apaterm, unde a deţinut funcţia de director general (2004-2006), dar şi în cadrul societăţii Electrocentrale, unde a ocupat poziţia de director general, precum şi de consilier al directorului general. În luna august a anului trecut, Istrate a fost numit de Consiliul Local, la propunerea primarului Marius Stan, administrator special al Apaterm. Întrucât nu s-a respectat procedura prevăzută de lege, votul fiind la vedere, deşi se impunea a fi secret deoarece viza o persoană, nu a primit viza de legalitate din partea Instituţiei Prefectului, votul fiind reluat în luna octombrie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Problema termoficării Galaţiului este jucată la ruleta rusească de administraţia incompetentă

Energia termică distribuită în județul Galați, măsurată în gigacalorii (Gcal), este în continuă scădere, în ultimii zece ani. Discutăm, în fapt, despre energia termică distribuită de Electrocentrale, precum și de energia termică distribuită de microcentralele termice de bloc sau cvartal (acolo unde există) aparținând unităților administrației locale. Astfel, în anul 2013, cele aproape 254.000 Gcal distribuite în cele doar trei localități termoficate din județul nostru reprezintă un minim absolut al ultimilor zece ani(34%), față de cele 750.000 Gcal livrate în anul 2003.

Tendința este valabilă pentru aproape întreaga Regiune de Dezvoltare Sud-Est. Doar județul Tulcea, cu cinci localități termoficate centralizat, a cunoscut o creștere a volumului de gigacalorii distribuite în ultimul deceniu, de la cca 67.500, în 2003, până la peste 100.000, în 2013. Privind la același interval de timp, distribuția de energie termică a cunoscut reduceri cu 24% în județul Constanța (ce deține un record regional de 14 localități termoficate), cu 60% în Buzău, cu 72% în Vrancea, și cu 97% la vecinii brăileni, acolo unde sistemul centralizat de termoficare este pe cale de dispariție. De altfel, cercetarea noastră, realizată și la nivel național, având la bază datele anului 2013 ca cel mai recent reper, relevă faptul că în trei județe din nord-vestul țării (Alba, Bistrița-Năsăud și Satu Mare) nu se mai distribuie energie termică în mod centralizat, ca de altfel și în Ialomița.

Facturile umflate, caloriferele călii iarna și dușurile scoțiene impuse vara au determinat consumatorii casnici să caute formule alternative de obținere a energiei termice necesare încălzirii locuinței și apei menajere. Soluția găsită de gălățeni a fost, în principal, montarea de centrale termice pe bază de gaz metan. Astfel, volumul de gaz metan consumat pentru uz casnic în județul nostru, în cele 11 localități ce dispun de astfel de rețele de distribuție, a ajuns la valoarea de aproape 53.000 mc în anul 2013, de la un minim de cca 40.000 mc în 2007. Desigur, lucrurile nu vor intra în mod obligatoriu pe un trend crescător la nesfârșit, în condițiile în care clienții se află într-o permanență optimizare a costurilor, prin utilizarea noilor tehnologii în condensație, sau printr-o termoizolare cât mai eficace a încăperilor. Totuși, același trend se verifică mai peste tot în regiune, anul 2013 aducând cu sine consumuri masive și în Buzău (aproape 42.000 mc pentru utilizatorii casnici), Brăila (peste 58.000 mc) sau Constanța (peste 62.000 mc).

Chiar și în acest context, autoritățile locale își afișează cu obstinație neputința în a gestiona muribundul sistem de termoficare din municipiul Galați. După ce au asistat la punerea pe chituci a Apaterm și la îngenuncherea Electrocentrale, se străduiesc din răsputeri acum să prezinte noua Calorgal ca pe o fată mare cu care asociațiile de proprietari ar trebui să facă nuntă degrabă. Mai mult, o dau pe mâna administratorilor care și-au probat impotența managerială. Numai că, în lipsă de soluții tehnice clare și cu un sistem de distribuție a energiei termice nemodernizat, asupra gălățenilor lipsiți de apă caldă în plină caniculă bântuie spectrul frigului din case, la iarnă.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

De când se dă startul semnării convenţiilor individuale pentru apă caldă şi căldură

Gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de termoficare vor avea posibilitatea să semneze, din această lună, convenţiile individuale cu noul distribuitor de apă caldă şi căldură. Reprezentanţii Calorgal ne-au declarat că în cursul acestei luni vor fi demarate procedurile de încheiere de convenţii individuale cu proprietarii de apartamente.
„În a doua jumătate a lunii august vom demara semnarea convenţiilor. Cu siguranţă nu vor putea fi semnate simultan, întrucât vorbim de zeci de mii de apartamente. Procedura va avea o durată cuprinsă între o lună şi trei luni”, ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Calorgal.
Până marţi, societatea de termoficare, născută din „cenuşa” Apaterm şi condusă, în mare măsură, de foşti angajaţi ai distribuitorului falimentat, încheiase contracte cu 413 asociaţii de proprietari (din cele 658 dependente de sistemul centralizat), care au în componenţă 62.000 de apartamente, dintre care 46.000 de apartamente branşate la sistemul centralizat, iar 12.000 dintre acestea sunt nelocuite.

Cine nu plăteşte nu primeşte

Convenţia individuală reprezintă o anexă la contractul pe care Calorgal îl încheie cu asociaţiile de proprietari. Aceasta va permite reprezentanţilor societăţii „blindarea” apartamentelor consumatorilor care nu-şi vor achita facturile, dar şi o fluidizare a plăţilor, întrucât banii nu vor mai circula prin intermediul asociaţiilor de proprietari, ci vor ajunge direct de la clienţi în conturile Calorgal.
Aşa cum v-am mai informat, convenţia individuală de plată prevede, printre altele, ca furnizorul să aibă acces „pe proprietatea consumatorului pentru închiderea şi sigilarea instalaţiilor individuale de utilizare a energiei termice, în cazul în care consumatorul nu achită contravaloarea energiei termice furnizate în cel mult 90 de zile calendaristice de la data expirării termenului de plată a facturilor, şi să solicite în instanţă recuperarea debitelor şi, după caz, accesul pe proprietatea consumatorului pentru închiderea şi sigilarea instalaţiilor de utilizare a energiei termice, în cazul în care consumatorul refuză accesul pe proprietatea sa”.
După cum v-am mai relatat, Primăria şi Electrocentrale nu pot garanta că din luna octombrie gălăţenii racordaţi la sistemul public de încălzire vor avea apă caldă, dar nici că din luna noiembrie se va putea furniza căldură.
Deocamdată, protocolul dintre CET şi municipalitate nu a fost încheiat, iar Primăria nu a descoperit o cale legală prin care ar putea oferi o garanţie financiară Romgaz (creditorul majoritar al CET) în contul gazului pe care compania din Mediaş îl va livra către Electrocentrale pentru producerea de agent termic primar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 200 de asociaţii refuză contractele cu Calorgal

* Oamenii spun că nu vor să mai plătească apă rece la preţ de caldă

Chiar dacă în municipiul Galaţi furnizarea de apă caldă a fost reluată, mai bine de 200 de asociaţii de proprietari, dintre cele aproape 660 dependente de sistemul centralizat, încă refuză să semneze contractele cu noul distribuitor de apă caldă şi căldură. Printre acestea se numără şi Asociaţia nr. 282, din cartierul I.C. Frimu, care deserveşte 16 scări de bloc, cu nu mai puţin de 304 de apartamente în componenţă. Cătălin Zaharia, preşedintele acesteia, a depus deja la sediul Calorgal o listă cu obiecţiuni, pe care aşteaptă să le expună de altfel şi verbal reprezentanţilor noii societăţi de termoficare, în cadrul unei întâlniri la sediul acesteia. Cătălin Zaharia ne-a spus că, în cazul în care Calorgal nu-şi va lua angajamentul că va duce la îndeplinire cererile membrilor asociaţiei şi nu se va conforma, contractul nu va fi perfectat.

Ce aşteptări au gălăţenii

Ca şi în cazul altor asociaţii de proprietari, cea din I.C. Frimu cere Calorgal să rezolve problema recirculării apei, astfel încât locatarii să nu mai plătească cantităţi impresionante de apă rece la preţ de apă caldă, rezultată din minutele bune ce se scurg de fiecare dată când aşteaptă să facă un duş. În acest sens, preşedintele Asociaţiei nr. 282 va încerca să impună Calorgal ca, în cazul în care locatarii vor aştepta mai mult de două minute până când pe ţevi va curge apă caldă, atunci proprietarul apartamentului să aibă posibilitatea să refuze 25 la sută din valoarea facturii emise de către distribuitorul de apă caldă şi căldură.

Totodată, Cătălin Zaharia ne-a spus că a solicitat Calorgal să asigure o temperatură optimă constantă a apei calde de cel puţin 60 de grade Celsius. În acelaşi timp, preşedintele asociaţiei critică şi costul gigacaloriei, mai mare decât în anii precedenţi, în condiţiile în care, spune acesta, costul aburului livrat de ArcelorMittal este mult mai mic în comparaţie cu cel al gazului livrat de către Romgaz către CET pentru producerea de agent termic primar. Cătălin Zaharia şi-a exprimat nemulţumirea şi cu privire la faptul că, potrivit documentelor pe care asociaţiile le încheie cu Calorgal, după parafarea convenţiilor individuale de plată, asociaţiile vor calcula facturile, însă banii vor fi achitaţi direct în contul distribuitorului. „Eu, asociaţie, fac calculul, fac listele de plată, iar banii se duc către ei. Atunci, eu percep un anumit procent în contul serviciilor noastre.”

Totodată, Asociaţia 282 va solicita Calorgal încheierea unui contract pe o perioadă de un an de zile, fără drept de prelungire automată. Acestea sunt însă doar câteva dintre obiecţiunile aduse contractului Calorgal, anexelor şi actelor adiţionale.

„Dacă acceptăm acest contract, în forma înaintată, acceptăm de fapt aceeaşi Mărie - Apaterm, dar cu altă pălărie - Calorgal. Vom merge doar pe un acord scris foarte clar şi foarte bine, nicidecum pe promisiuni. Am făcut un sondaj în rândul locatarilor. Din 301 persoane, cărora le-am explicat ce înseamnă acest contract, doar 13 au fost de acord cu semnarea lui”, ne-a spus preşedintele Asociaţiei 282.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

200 de asociaţii refuză să semneze cu Calorgal

Nu mai puţin de 200 de asociaţii de proprietari din oraş refuză să semneze contractele cu noua societate de termoficare. Până în acest moment, potrivit directorului tehnic din cadrul Calorgal, Mircea Ispas, distribuitorul de apă caldă şi căldură a încheiat contracte cu 442 de asociaţii, care au în componenţă aproximativ 2.880 de scări de bloc, din totalul de 4.000 de scări dependente de sistemul centralizat, câte figurează în evidenţele Calorgal.

Deşi, deocamdată, asigurarea căldurii şi apei calde menajere a gălăţenilor în sezonul rece rămâne sub semnul întrebării, conducerea Calorgal a precizat că „în a doua jumătate a lunii septembrie, operatorul va proceda la umplerea treptată a instalaţiilor pentru executarea probelor la rece în vederea pornirii sistemului la debutul sezonului rece 2015-2016 şi a Programului de acţiune toamnă - iarnă”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Calorgal începe probele pentru furnizarea căldurii

După ce au finalizat programul de revizii şi reparaţii, în mai multe zone ale oraşului unde au fost identificate probleme la reţeaua de distribuţie a agentului termic, reprezentanţii Calorgal pregătesc probele la rece în vederea repornirii sistemului de distribuţie a căldurii. Potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii de termoficare, Mihai Costache, operaţiunea de umplere a instalaţiei cu apă va demara pe data de 1 octombrie şi va fi nevoie de câteva zile pentru ca procedura premergătoare reluării distribuţiei de agent termic în casele oamenilor să fie finalizată.

De cealaltă parte, şi reprezentanţii Electrocentrale ne-au declarat că au încheiat programul de revizii la magistrale şi că sunt pregătiţi să reia activitatea de producere şi furnizare a agentului termic, atunci când temperaturile de afară o vor impune.

Chiar dacă cei mai importanţi „actori” ai termoficării spun că sunt pregătiţi să producă şi să furnizeze apă caldă şi căldură în casele oamenilor, în sezonul rece 2015-2016, deocamdată municipalitatea nu a încheiat „socotelile” cu Romgaz şi Guvernul, aşa că se aşteaptă o renegociere a condiţiilor impuse de Romgaz, după cum ne-a declarat chiar primarul Marius Stan, şi un sprijin financiar din fondul de rezervă al Guvernului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.