Jump to content

463 de gălăţeni au deficienţe de auz, iar alţi 86 sunt surdomuţi


dcp100168

Recommended Posts

549 de gălăţeni cu deficienţe de auz şi vorbire vor putea apela 112

Se estimează că la nivel naţional ar fi în jur de 35.000 de surdomuţi, care în marea majoritatea nu au posibilitatea să apeleze numărul unic de urgenţă 112. Surdomuţii vor putea depăşi acest handicap prin implementarea unui proiect pilot pus deja în practică în şcolile speciale din opt judeţe, printre care se numără şi Galaţiul, pentru ca apelurile surdomuţilor, în caz de urgenţă, să poată ajunge şi să fie înţelese în dispeceratele 112. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul reprezentanţilor de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care au găsit soluţii tehnice pentru ca apelurile surdomuţilor să poată ajunge şi să fie înţelese în Dispeceratele 112.

„La Galaţi sunt 419 de persoane cu handicap auditiv şi 85 de surdomuţi, la care se adaugă 44 de copii cu handicap auditiv şi un copil surdomut”, ne-a declarat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

Interpreţii merg cu medicii la urgenţe

Proiectul pilot, organizat în şcolile speciale din Buzău, Suceava, Cluj, Craiova, Vrancea, Galaţi şi Iaşi, se doreşte extins de către iniţiatori. Cum funcţionează practic acesta? Apelurile surdomuţilor sunt preluate de interpreţii autorizaţi, iar aceştia ajung în acelaşi timp cu ambulanţa la locul unde se afla persoana cu deficienţe de auz şi de vorbire, pentru a traduce echipajului de intervenţie problemele acesteia. În urma situaţiilor identificate în perioada 2008-2010 de către specialişti în comunicarea prin limbajul semnelor, s-a format prima echipă din România de preluare a apelurilor de urgenţă de la surdomuţi prin telefonia video şi transferarea cazurilor către dispeceratele 112. S-a ajuns astfel ca în noiembrie 2011 să se semneze prima colaborare cu Ministerul Muncii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Au apărut însă o serie de probleme. După ce iniţial au fost susţinuţi cu aparatura necesară, abonament la telefoane şi plata unor salariaţi, acum iniţiatorii proiectului au fost lăsaţi să se descurce singuri. Numărul beneficiarilor este în creştere, dar bugetul alocat este prea mic deocamdată pentru susţinerea proiectului la nivel naţional.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.