Jump to content

Mercur ilegal în Spitalul Judeţean


dcp100168

Recommended Posts

Mercur ilegal în Spitalul Judeţean

* Mai multi angajaţi ai Spitalului de Urgenţă Galaţi au intrat în atenţia poliţiştilor după ce, în urma unui control, au fost depistate peste trei kilograme de mercur în laboratoare * Deoarece alături de această substanţă toxică au fost găsite şi peste 100 de kilograme de deşeuri care ar fi trebuit neutralizate, Garda de Mediu i-a aplicat o amendă usturătoare unităţii medicale

Substanţele toxice par să devină o afacere tot mai profitabilă atât pentru cei care în virtutea profesiei au acces sau lucrează cu astfel de materiale, cât şi pentru cei care au cunoştinţe în rândul primei categorii şi care sunt dispuşi să îşi rişte libertatea pentru câteva sute de euro obţinuţi din comercializare. În ultimii ani, poliţiştii Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Galaţi au avut de-a face cu numeroşi traficanţi de mercur care, în majoritate, ieşeau pe piaţă pentru a vinde, cu preţuri variind între 500 şi 1.000 de euro pe kilogram, substanţa a cărei deţinere este permisă de lege numai în anumite condiţii, extrem de restrictive. În urma unor asemenea acţiuni flagrante sunt prinşi doar dealerii care fie recunosc, fie nu, de unde au procurat substanţele toxice, de regulă cantităţi de două-trei kilograme. Oamenii legii ştiu, însă, că sursele sunt limitate ca număr, combinatul ori anumite laboratoare în care ajunge această substanţă, sub o formă sau alta, fiind de regulă locurile de furnizare.

Pe o astfel de pistă au intrat anchetatorii la începutul verii, când au organizat, împreună cu Garda de Mediu, o acţiune de verificare la Spitalul de Urgenţă. Vizate au fost laboratoarele, iar rezultatele au fost peste aşteptări, dar deloc îmbucurătoare. În urma verificărilor, poliţiştii şi comisarii Gărzii de Mediu au descoperit, în laboratorul de analize medicale, peste două kilograme de mercur. Aceeaşi substanţă, dar în cantitate de peste 1,1 kilograme, a fost scoasă la iveală şi din laboratorul de aparatură medicală.

Pe lângă această substanţă extrem de toxică, a cărei simplă deţinere fără drept constituie o încălcare a legii penale, organele de control au mai depistat nereguli şi în ceea ce priveşte deţinerea substanţelor şi preparatelor toxice devenite deşeuri şi care, conform normativelor în vigoare, ar fi trebuit ca în cel mult 48 de ore de la colectare să fie livrate unei firme specializate în neutralizarea acestora. Circa 160 de kilograme de astfel de deşeuri au fost adunate de la trei laboratoare verificate, fapt care a atras răspunderea celor care ar fi trebuit să gestioneze circuitul acestora.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, mercurul, provenit din termometrele folosite în spital şi date la casare, precum şi deşeurile expirate le-au adus necazuri instituţiei în sine şi unor angajaţi, patru la număr, ai unităţii medicale. Astfel, M.T., gestionara laboratorului de analize medicale, s-a ales cu dosar penal pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor chimice devenite deşeuri şi pentru deţinere şi orice operaţiuni privind circulaţia substanţelor toxice fără drept, iar C.Z., gestionara laboratorului de analize patologice, trebuie să dea socoteală pentru neluarea măsurilor privind eliminarea totală a substanţelor devenite deşeuri. Tot pentru deţinere ilegală de mercur este cercetat şi A.C., tehnician în cadrul laboratorului de aparatură medicală, în timp ce L.P., responsabil de mediu în cadrul spitalului, s-a ales cu dosar penal pentru că nu a notificat Inspectoratul Teritorial de Muncă privitor la deţinerea în gestiune a unei cantităţi de peste cinci kilograme de substanţe toxice.

Nu vor să plătească amenda

Descoperirea, într-o unitate medicală, a substanţelor enumerate mai sus, precum şi începerea urmăririi penale împotriva a patru dintre angajaţii responsabili nu au fost singurele consecinţe ale controlului desfăşurat la mijlocul lunii iunie. Comisarii Gărzii de Mediu au apreciat că prezenţa deşeurilor într-o unitate de talia Spitalului de Urgenţă, în care sunt trataţi mii de bolnavi cu cele mai diverse afecţiuni, trebuie sancţionată pe măsură şi au aplicat o amendă de 50.000 de lei. Comisarii de mediu au găsit în spital cantităţi impresionante de substanţe periculoase care nu erau trecute în registre, dar şi substanţe periculoase expirate care nu fuseseră trimise spre a fi distruse. Conducerea spitalului a refuzat, însă, să achite amenda aplicată de Garda de Mediu şi a contestat-o în instanţă, lăsând astfel oportunitatea sancţiunii la latitudinea judecătorilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.