Jump to content

Producţia de legume şi fructe, redusă la jumătate din cauza secetei


Recommended Posts

Posted

Producţia de legume şi fructe, redusă la jumătate din cauza secetei

Productia de legume si fructe va fi in acest an mai mica cu 40% decat anul trecut, din cauza secetei si a problemelor financiare intampinate de fermieri, a declarat Mircea Croitoru, presedintele Grupului de producatori Legume-Fructe Matca. "In acest an productia de legume si fructe va fi mai mica cu 40% fata de anul trecut, 20% din pierderi fiind acumulate din cauza secetei, iar 20% pentru ca multi fermieri au renuntat sa mai cultive din lipsa de bani.

In ultimii trei ani, cultivatorii de legume nu si-au mai acoperit cheltuielile si Ministerul Agriculturii nu a venit cu niciun sprijin financiar. Multi fermieri nu au avut bani sa porneasca la drum in primavara, au avut probleme si in iarna, iar la toate acestea s-a adaugat seceta, dar si lipsa irigatiilor", a precizat Croitoru.

Acesta a adaugat ca in pomicultura seceta a afectat aproape toate soiurile, in mod special merii si prunii, iar legumele cultivate in camp au fost distruse aproape in totalitate. "Daca va continua canicula s-ar putea sa avem probleme mari si la cultivare, inclusiv in solarii, nu numai in camp. Din punct de vedere calitativ legumele din solarii sunt bune, dar in camp soarele a ars frunzele si a copt fortat vinetele, ardeiul gras, gogosarii si ardeiul capia. Doar la varza cred ca vom avea o productie buna in toamna si un pret bun", a spus Mircea Croitoru.

Preturile legumelor nu vor creste

Reprezentantul cultivatorilor de legume considera ca informatiile referitoare la cresterea preturilor la producatori nu sunt conforme cu realitatea, intrucat toate scumpirile aparute din ultima perioada la legume au fost influentate de intermediari. "Nu este adevarat ca legumele au fost scumpite de producatori. In bazinul legumicol din Matca, castravetii se vand 0,50 lei, rosiile cu 1,5 - 2 lei, dar din pacate nu prea mai sunt, vinetele cu 1 - 1,2 lei, varza cu 2 lei, iar ardeii intre 1,8 si 2 lei. Majorarea care a aparut acum a aparut pe lant, la intermediari, nu provine de la producatori.

Noi nu avem un comert organizat pentru ca nimeni in cei 22 ani nu a avut grija sa ne orientam spre un sector organizat. Nu am nimic cu intermediarii, doar ca statul ar trebui sa-i fiscalizeze si pe ei", a subliniat presedintele Grupului de producatori Legume-Fructe Matca.

Problemele agricultorilor - bani insuficienti

Potrivit sursei citate, producatorii agricoli se confrunta la ora actuala cu mari probleme financiare, fiind in imposibilitatea de a-si mai acoperi cheltuielile, chiar si in conditiile obtinerii acelui ajutor de 100 de lei pe hectar, anuntat recent de ministrul Agriculturii.

"Noi nu ne acoperim cheltuielile cu inputurile, acestea s-au scumpit cu 200%, la fel si energia si combustibilii. Sunt cheltuielie foarte mari. De exemplu, numai infiintarea unui hectar de legume in solar costa 50.000 lei. Sprijinul de 100 de lei pe hectar, mai bine nu ni-l da pentru ca nu ne ajuta cu nimic. In schimb, Ministerul ar trebui sa vina in sprijinul agricultorilor cu subventii la motorina pentru ca nu putem face legumicultura cu pretul actual al motorinei sau cu preturile inregistrate la energia electrica si ingrasaminte. Vrem doar ce primesc colegii nostri din Uniunea Europeana. Acum fermierii romani au cutitul la os si stau pe un butoi de pulbere", a subliniat presedintele Mircea Croitoru.

Localitatea Matca din judetul Galati are o suprafata de 1.600 de hectare cu solarii si 1.500 de hectare cultivate in camp cu legume, fiind considerata cel mai mare bazin legumicol din Europa.

Productia de legume in 2011 a totalizat 4,096 milioane tone, in crestere cu sase procente (232.000 tone), comparativ cu 2010, datorita cresterii productiilor medii la hectar, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Productiile au fost mai mari la tomate (+14,6%) - 881.000 tone, morcovi (+10,9%) - 245.000 tone, ceapa (+7%) - 395.000 tone, varza (+4,5%) - 1,025 milioane tone, ardei (+2,5%) - 249.000 tone si mai mici la castraveti (-1,7%) - 169.000 tone. Anul trecut, suprafata cultivata cu legume a scazut cu 5.000 de hectare, de la 263.000 in 2010, la 258.000 hectare. Datele INS cuprind productiile si suprafata cultivata cu legume in camp, sere, solarii si gradini familiale.

ziare.com

Posted

Blestemul secetei: legumele ramase, distruse de omizi

Caldura ucigatoare a secetei mai aduce o nenorocire, dupa ce a distrus recolta pe mii de hectare. La Matca, in judetul Galati, unul dintre cele mai mari centre de legume din tara, oamenii s-au trezit si cu un daunator periculos.

O omida care le ataca rosiile. Cultivatorii spun ca vor fi nevoiti sa vanda mai scump putinul care le-a ramas. O lovitura grea vor primi si amatorii de tarie. In multe locuri, arsita a uscat prunii din livezi. Din cauza secetei, aceste omizi s-au inmultit peste masura. Agricultorii s-au temut sa foloseasca insecticide, pentru ca ar fi stricat gustul rosiilor, iar omizile au distrus toata cultura. Acum, producatorii se plimba disperati printre randuri si nu stiu cu ce-si vor plati datoriile la furnizori. Ca sa nu iasa in pierdere, vor fi nevoiti sa scumpeasca legumele.

Taranii spun ca pretul la rosii va creste in septembrie cu pana la 30%. Deja la Matca, un kilogram se vinde la producator cu aproape 3 lei, in conditiile in care anul trecut pe vremea asta nu era mai mult de un leu. Si fructele vor mai putine, nu doar legumele, pentru ca soarele a ars totul.

Din aceeasi cauza vor avea de suferit si amatorii de tuica si palinca. In Bistrita, fructele lovite de arsita s-au facut ca smochinele uscate. Asta inseamna ca vestita palinca de Ardeal se va scumpi cu cel putin 20%. Daca pana acum palinca se vindea cu aproape 30 de lei litrul, din toamna, pretul va sari probabil de 50 de lei pe litru, dupa cum au socotit producatorii.

protv.ro

Posted

Seceta a diminuat producţia de legume cu 20 la sută

În acest an, comparativ cu 2011, producţia de legume este mai mică cu circa 20 la sută, iar preţurile au crescut tot cu aproximativ 20 la sută, susţine Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de producători legume-fructe din Matca, judeţul Galaţi. „Trebuie să ţinem cont de faptul că 2011 a fost un an cu producţii record în legumicultură. În anul în curs, seceta a diminuat producţia de legume cu 20 la sută, iar preţurile au crescut cu 20 la sută. Concluzia este că beneficiul fermierilor este anulat de costuri”, a spus Mircea Croitoru.

Preţuri mari, costuri şi mai mari

Potrivit acestuia, problema profitabilităţii fermierilor are mai multe explicaţii. „Este adevărat că preţurile au crescut, dar şi costurile sunt mai mari cu circa 10-15 la sută, începând de la motorină, curent electric, inputuri. În 2012, unii fermieri au pierderi de 70 la sută, din cauza secetei atmosferice şi pedologice. Unele legume sunt afectate mai puternic de lipsa apei, cum sunt gogoşarii, vinetele etc. Altele rezistă mai bine, cum sunt roşiile şi pepenii, de exemplu. De aceea, este greu de generalizat”, explică preşedintele Grupului de producători.

agroinfo.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.