Jump to content

Apa potabilă, din ce în ce mai scumpă


dcp100168

Recommended Posts

Apa de Dunăre s-a scumpit de 10 ori!

La sfârşitul anului trecut, în luna cadourilor, Moş Guvern a avut un „gând bun” pentru toţi românii care locuiesc în oraşele riverane Dunării şi le-a făcut un cadou nemaivăzut: a majorat de 10 ori preţul apei fluviului! Şi, fiindcă era într-o dispoziţie generoasă, Moşul le-a oferit acest dar şi celorlalte comunităţi care primesc apă din surse de suprafaţă. Cadoul a fost ambalat în Hotărârea de Guvern nr. 1202 din 2 decembrie privind actualizarea cuantumului contribuţiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă. Şi, ca să nu strice surpriza, Moş Guvern a ascuns darul, înainte de a-l aşeza la poalele Monitorului Oficial nr. 826 din 10 decembrie. Documentul prevede actualizarea tarifelor pe care Compania Naţională Apele Române le percepe pentru apa de Dunăre, de râu sau de adâncime, pe care o ia gratis din natură şi, fără a o supune vreunui tratament, o vinde distribuitorilor de apă potabilă din ţară. Astfel, preţul apei de adâncime creşte cu aproape 30 la sută, de la 44,74 de lei pe mia de metri cubi la 57,52 de lei pe mia de metri cubi, iar tariful apei de Dunăre urcă de 10 ori, de la 5,11 lei pe mia de metri cubi la 50 de lei pe mia de metri cubi!

Se scumpeşte apa de la robinet

Ce înseamnă, de fapt, toate astea? Înseamnă că populaţia va plăti mai mult pentru apa de băut. Inclusiv cetăţenii municipiului Galaţi, care sunt alimentaţi în proporţie de 70 la sută cu apă de Dunăre captată de compania ArcelorMittal Galaţi şi, respectiv, 30 la sută cu apă de adâncime adusă de la puţurile Vadu Roşca şi Salcia Lieşti, din judeţul Vrancea. Anunţul este făcut chiar de operatorul regional Apă Canal.

„Apele Române le vând apa de Dunăre celor de la ArcelorMittal, care deţin Staţia de Captare «Priza Dunării», iar aceştia, potrivit discuţiilor preliminare pe care le-am avut, ne-o vor vinde nouă la preţul cerut de Apele Române, adică 50 de lei pe mia de metri cubi, la care vor adăuga costurile proprii. Acum purtăm negocieri pe noul tarif pe care ni-l vor aplica”.

„Aceste creşteri fabuloase de preţ la apele de suprafaţă şi la cele de adâncime administrate de Apele Române se vor reflecta, evident, în preţul apei potabile pe care noi o vindem gălăţenilor. Estimăm că tariful pentru populaţie, de 2,41 lei pe metrul cub, va fi majorat cu cel puţin 5 la sută”, a afirmat directorul societăţii Apă Canal, Gelu Stan.

De ce doar cu 5 la sută, dacă preţul apei brute a crescut de 10 ori? Pentru că Apă Canal cumpăra încă din 2004 apă de Dunăre la un preţ ridicat de la ArcelorMittal Galaţi. Compania siderurgică achiziţiona apă brută de la Apele Române la preţul de 5,11 lei pe mia de metri cubi şi i-o vindea societăţii Apă Canal la un preţ de opt ori mai mare, 40,6 de lei pe mia de metri cubi, justificat de companie prin cheltuielile cu energia electrică şi forţa de muncă.

Acum, după ce Apele Române a mărit preţul apei brute de 10 ori, rezultă că diferenţa până la preţul cerut de ArcelorMittal Galaţi a dispărut. Unitatea siderurgică şi-ar putea readuce, însă, balanţa pe plus după renegocierea tarifului pe care i-l percepe distribuitorului Apă Canal. Totuşi, este puţin probabil ca noul tarif să determine o diferenţă la fel de mare.

Din fericire pentru gălăţeni, Apă Canal nu va mări preţul apei potabile pentru populaţie mai devreme de 1 iulie. Diferenţa de cel puţin 6 luni între scumpirea apei brute şi scumpirea apei potabile va genera, însă, pierderi uriaşe în buzunarul societăţii. „Estimăm că vom încheia primul semestru al anului cu pierderi de 1 milion de lei”, a apreciat Gelu Stan.

http://www.viata-libera.ro/articol-Apa_de_Dunare_de_10_ori_mai_scumpa_2.html

Link to comment
Share on other sites

Apa de Dunăre s-a scumpit de 10 ori!

Merita, ca e sfintita! ;;)

„Estimăm că vom încheia primul semestru al anului cu pierderi de 1 milion de lei”, a apreciat Gelu Stan.

Pai da, ca dupa aceea Consiliul local sa contracteze un imprumut pentru acoperirea gaurii. Ca sa manance si gura lor un comision (planificat!). :YMSICK:

Link to comment
Share on other sites

Din fericire pentru gălăţeni, Apă Canal nu va mări preţul apei potabile pentru populaţie mai devreme de 1 iulie

dar asta pentru ca...

Pentru că Apă Canal cumpăra încă din 2004 apă de Dunăre la un preţ ridicat de la ArcelorMittal Galaţi. Compania siderurgică achiziţiona apă brută de la Apele Române la preţul de 5,11 lei pe mia de metri cubi şi i-o vindea societăţii Apă Canal la un preţ de opt ori mai mare

=))

Link to comment
Share on other sites

Arcelor Mittal cere 124 de lei pe mia de metri cubi

În momentul de faţă, nu se ştie cu exactitate cu cât se va majora preţul apei furnizate gălăţenilor. Câteva detalii despre ce ne aşteaptă în următoarea perioadă în privinţa facturii la apă potabilă ne-a oferit furnizorul acesteia.

„Arcelor Mittal ne-a cerut 124 de lei pe mia de metri cubi, faţă de 40 lei mia pe metri cubi cât plătim în prezent. Este foarte mult. Noi la negocieri vom cere preţul de 74,5 lei mia pe metri cubi, pentru că şi aşa preţul este aproape dublu. Această hotărâre a fost luată în mod intenţionat pentru a distruge agenţii economici şi a aduce prosperitate Apelor Române. Din păcate, tot populaţia va avea de suferit", ne-a declarat Gelu Stan, directorul SC Apă-Canal.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-Scandalos-Dunarea-langa-galatenii-plati_0_410359048.html

Link to comment
Share on other sites

Nici profit, nici pierdere pentru ArcelorMittal Galaţi

Administraţia ArcelorMittal Galaţi dă de înţeles că nu vrea decât să îşi acopere pierderile generate de creşterea tarifului la apă. „Din cauza faptului că taxele pentru extragerea apei din Dunăre au crescut, ArcelorMittal Galaţi a început negocieri pentru adaptarea tarifelor de furnizare către compania locală de apă. ArcelorMittal Galaţi a propus ca noile tarife să încorporeze costurile suplimentare apărute ca urmare a creşterii acestor taxe. Ca şi până acum, compania noastră nu a urmărit obţinerea vreunui profit din perceperea tarifelor către compania locală de apă", ne-a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-profit-pierdere-ArcelorMittal-Galati_0_411558945.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Preţul apei reci naşte neînţelegeri

De mai bine de o lună cele două părţi negociază asupra tarifelor pe care societatea locală - Apă Canal - le va plăti combinatului siderurgic pentru asigurarea apei potabile. Cele două părţi nu au ajuns la niciun angajament scris asupra acestor costuri, deşi negocierele au început la mijlocul lui ianuarie. "Nu ne-am înţeles nici în acestă săptămână, o să continuăm discuţiile. Mai avem programate întâlniri şi săptămâna viitoare. Sperăm să ajungem la o înţelegere", ne-a comunicat Niţă Podaru, directorul tehnic Apă-Canal Galaţi. Arcelor Mittal cere 124 de lei pe mia de metri cubi, faţă de 40 lei mia pe metri cubi cât plătea municipalitatea până acum.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Pretul_apei_reci_naste_neintelegeri_intre_municipalitate_si_ArcelorMittal_Galati_0_421757906.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Apa s-ar putea scumpi cu 18,4% în iulie

Pe masa aleşilor locali a ajuns un proiect de hotărâre dorit de Apă Canal prin care se cere, în primul rând, aprobarea unei strategii de tarifare - Planul anual de evoluţie a tarifelor. Aleşilor le-a cam stat inima în loc când au văzut „creşterea tarifelor în termeni reali necesară pentru perioada 2011-2014”, prin care Apă Canal ar vrea să se ajungă la un tarif unic.

Pentru municipiul Galaţi, Apă Canal propune o creştere a actualului tarif (2,41 de lei pe metru cub, fără TVA) cu 18,4 la sută în iulie 2011, cu 4 la sută în iulie 2012, cu 2,5 la sută în 2013 şi cu 2 la sută în 2014.

Canalizarea, care în prezent costă 0,73 de lei fără TVA, ar urma să-şi ridice preţul cu 64 la sută în iulie 2011 şi cu 17, 10 şi din nou 17 la sută în verile anilor următori.

Aleşii nu au apucat încă să dezbată proiectul.

Preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe, social-democratul Aurelian Constantin, ne-a declarat că aşteaptă cu interes motivaţia societăţii. Grupul PDL, prin vocea consilierului Victor Dobrea, ne-a spus că va analiza cu mare atenţie proiectul, dar sunt mari şanse să nu fie de acord cu majorarea propusă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Se_scumpeste_apa_cu_184_la_suta.html

Link to comment
Share on other sites

Preţul apei potabile a rămas în aer

La mai bine de trei luni de la începerea negocierilor pe marginea tarifului pe care Apă Canal ar urma să îl achite către Combinat pentru apa potabilă primită de furnizorul local de apă, nu s-a ajuns încă la nicio înţelegere între cele două părţi. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, conducerea societăţii ar fi cerut menţinerea actualului tarif, care este de 40 de lei/1.000 mc. În timp ce valoarea tarifului perceput de Combinat rămâne încă o necunoscută, în condiţiile în care acesta nu a fost majorat în ultimii ani, cei de la conducerea Apă Canal doresc majorarea preţului plătit de gălăţeni pentru apa rece consumată. Apă Canal propune o creştere a actualului tarif (care este de 2,41 de lei/mc de apă, fără TVA) cu 18,4% începând cu luna iulie.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/pretul-apei-potabile-a-ramas-in-aer-4934.html

Link to comment
Share on other sites

Apa şi canalizarea Galaţiului se vor scumpi anual până în 2014

Consiliul Local a aprobat ieri Planul anual de evoluţie a tarifelor, cerut de SC Apă Canal. Din iulie şi până în 2014 nu ne aşteaptă altceva decât „creşterea tarifelor în termeni reali”.

Prima scumpire vine în iulie, când actualul tarif de 2,41 de lei pe metru cub, fără TVA la sută se va majora cu 18,4 la sută, ajungând la 2,85 de lei pe metru cub fără TVA. În anii următori ne aşteaptă majorări teoretic mai mici: 4 la sută în iulie 2012, 2,5 la sută în 2013 şi 2 la sută în 2014. Este foarte important, însă, de precizat că la aceste procente se vor adăuga cele ale inflaţiei (8 la sută în martie) ducând astfel majorările la cote mult mai înalte.

Canalizarea, care în prezent costă 0,73 de lei fără TVA urmează să-şi ridice preţul cu 64 la sută în iulie 2011, ajungând la 1,20 lei. Alţi 17, 10 şi 17 la sută, fără a socoti inflaţia, ni se vor adăuga la preţ în verile anilor următori.

Directorul Apă Canal, Gelu Stan, a explicat de ce planul tarifar trebuie aplicat întocmai: „Apă Canal este în pregătire pentru accesarea unui nou program, de circa 130 milioane de euro pe fondul de mediu. Pentru a fi accesat trebuie aprobată această politică tarifară pe patru ani care să asigure recuperarea investiţiei. La finele lui decembrie, Guvernul a mărit preţul apei de adâncime de la 54 de lei mia de metri cubi la 57 de lei mia de cubi, iar preţul apei de suprafaţă de la 5 lei mia de metri cubi la 50 de lei. Ponderea apei distribuite în Galaţi este 70 la sută din sursa de suprafaţă, din Dunăre, şi 30 la sută din sursa de adâncime. Staţia de epurare care s-a realizat pe ISPA şi va fi gata la finele anului acesta va elibera circa 50 de tone de nămol care, din păcate are ca substanţă solidă numai 18-22 la sută. Din acest motiv, Apă Canal va lua un credit în nume personal de circa 13,1 milioane de euro, de la BERD, cu o dobândă de 4 la sută, pe 15 ani, pentru a plăti acest dispozitiv de uscare a nămolului, ca el să poată fi depozitat la groapa de gunoi. Dacă nu cumpărăm uscătorul în vara asta, tot oraşul va mirosi de n-o să poată sta nimeni în el”, a explicat Gelu Stan. Directorul Apă Canal a mai adăugat că la negocierile avute cu conducerea ArcelorMittal, încă în curs, a propus să nu se mărească tariful practicat până acum.

Majorarea de tarif a fost aprobată cu 18 voturi „pentru” – PSD, PC şi PNL şi 6 „împotrivă” – PDL.

http://www.viata-libera.ro/articol-Apa_si_canalizarea_mai_scumpe_3.html

Link to comment
Share on other sites

Preţ record pentru apa de la robinet

Gălăţenii vor plăti aproape 4,5 lei pentru metrul cub de apă, acesta fiind cel mai mare preţ atins vreodată.

Deşi oraşul este înconjurat de Dunăre, Siret şi Prut, la Galaţi apa potabilă va deveni din ce în ce mai scumpă, cauza fiind creşterea preţului apei brute extrase din Dunăre. Apa de la robinet se va scumpi cu 29,75%, dar pentru ca gălăţenii să nu resimtă foarte acut majorarea preţului Consiliul Municipal a aprobat un grafic multianual al scumpirilor.

În iulie, actualul tarif de 2,41 de lei/mc, fără TVA, va fi majorat cu 18,4%, ajungând la 2,85 de lei pe metru cub fără TVA. În iulie 2012, apa se va scumpi cu 4%, în 2013 cu 2,5%, iar în 2014 cu 2%. Preţul apei va deveni 3,6 lei/mc, fără TVA. Cu TVA, tariful va fi de aproximativ 4,5 lei/mc. Urmează o scumpire pe măsură şi a apei calde menajere.

Scumpirea survine după ce, în decembrie, a fost aprobată HG 1202/2010, prin care preţul apei brute a crescut de la 5,11 lei/1.000 mc la 50,00 lei/1000 mc.

Municipiul Galaţi are consumul asigurat în proporţie de 70% din apa din Dunăre, dar nu are propria extracţie, cumpărând apa de la ArcelorMittal. Înaintea apariţiei HG 1202, regia Apă-Canal SA cumpăra apa de la ArcelorMittal cu 40,6 lei/1.000 mc, adică de opt ori mai mult decât preţul stabilit de guvern în martie 2010. Nu e exclus ca şi pe viitor combinatul să mai scumpească preţul apei brute, iar municipalitatea să fie determinată să aplice noi majorări la tariful apei potabile. De când a devenit proprietarul „Prizei de la Dunăre", extracţia cu care Guvernul Năstase a „înzestrat" ArcelorMittal la privatizarea Sidex, administraţia combinatului şi-a exercitat monopolul, scumpind sistematic apa din Dunăre livrată SC Apă- Canal SA. De la de 406 lei vechi/mc în 2004 la 958 lei vechi/mc în 2005 şi la 17.300 lei vechi/mc în 2006, în 2007 preţul a devenit 23.000 lei vechi/mc.

51% din apa potabilă se pierde în pământ

O mare parte din apa pompată de la Uzina de Apă spre casele gălăţenilor ajunge în pământ, pentru că cea mai mare parte a celor peste 600 km de conducte sunt găurite de rugină. Se pierde astfel 51% din apa potabilă trimisă în reţele. În 2009, a fost pompată în sistem cantitatea de 36.562.576 mc de apă potabilă. Din aceasta, numai 17.573.314 mc este consum de apă real, restul, de 18.989.262 mc, adică 51,94%, fiind "apă care nu aduce venituri". La astea, se adaugă alte pierderi, de 9.805.873 mc (26,82%), din care 6.639.386 mc (18,16%) pierderi prin conducte de distribuţie, iar 2.144.425 mc (5,87%) pierderi de apă potabilă prin branşamente, înainte de apometru.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/pret-record-pentru-apa-de-la-robinet-222299.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Apa şi canalizarea, mai scumpe din iulie

Gălăţenii vor fi avertizaţi luna aceasta, în scris, că de la 1 iulie vor plăti mai mult pentru apa furnizată şi evacuată de Apă Canal. Mesajul de atenţionare va apărea pe facturile pe care operatorul regional le va emite la sfârşitul lui iunie. „În caseta din subsolul facturii, acolo unde sunt înscrise metodele de efectuare a plăţii, vor fi adăugate două rânduri în care vom preciza noile tarife pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare, care vor intra în vigoare la 1 iulie”, a anunţat, ieri, directorul tehnic-producţie al societăţii Apă Canal, Niţă Podaru.

Preţurile nu vor fi aceleaşi peste tot. Locuitorii din municipiile Galaţi şi Tecuci, din oraşul Târgu Bujor şi din comunele Barcea şi Umbrăreşti vor plăti cel mai mult pentru apa potabilă consumată, respectiv 3,72 de lei pe metru cub, TVA inclus. Vor fi urmaţi de cei din Iveşti şi Şendreni, care vor plăti 3,45 de lei pe metru cub, de cei din Lieşti, unde noul tarif la apă va fi de 3,32 de lei pe metru cub, şi din Pechea, care vor da 3,15 lei pe metrul cub de apă. Cel mai puţin vor plăti consumatorii din comunele alimentate cu apă de adâncime, aflate pe traseul Vadu Roşca - Salcia Lieşti, adică 2,63 de lei pe metru cub, şi cei din Cosmeşti, care vor da 1,5 lei pe metru cub.

Cam tot atât cât vor plăti, pentru canalizare, clienţii Apă Canal din Galaţi, Tecuci şi Iveşti. Ei vor fi taxaţi cu 1,56 de lei pe metrul cub de apă evacuată, în timp ce tariful aplicat celor din Târgu Bujor, Pechea şi Lieşti va fi de 1,30 de lei pe metru cub.

Cu cât creşte factura medie

O familie de trei persoane, din municipiul Galaţi, consumă în medie nouă metri cubi de apă potabilă pe lună, relevă statisticile Apă Canal. Cu actualul preţ, de 2,98 de lei pe metru cub, familia plăteşte 26,82 de lei pentru apa consumată.

De la 1 iulie, când va intra în vigoare noul tarif, de 3,72 de lei pe metru cub, familia va plăti 33,48 de lei pentru acelaşi consum. Rezultă că, lunar, familia va cheltui cu 6,66 de lei mai mult pentru apa rece.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Se scumpeşte metrul cub de apă rece, de la 1 iulie

Clienţii Apă Canal vor fi nevoiţi să plătească, începând cu 1 iulie, mai mult pentru apa consumată, valoarea majorării fiind egală cu un procent de 4%, la care se adaugă rata inflaţiei, ne-a declarat directorul general al Apă Canal, Gelu Stan.

Astfel, preţul metrului cub de apă rece, care va fi plătit de gălăţeni, va fi de 3,93 de lei, în timp ce pentru un metru cub de apă de canalizare, preţul plătit va fi de 1,85 lei.

Gelu Stan are şi o explicaţie pentru aceste scumpiri despre care nu s-a scos niciun cuvânt în campania electorală: „Nu este o decizie nouă şi nici luată acum. Dacă verificaţi pe site-ul societăţii Apă Canal, majorarea face parte din strategia de tarifare aprobată, încă de anul trecut”, a mai spus directorul general al Apă Canal.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Apa potabilă se scumpeşte cu 5,6 la sută

De la 1 iulie un metru cub de apă potabilă nu va mai costa, ca acum, 3,72 de lei, ci 3,93 de lei, iar pentru serviciile de canalizare, nu vom mai plăti 1,56 lei/mc, ci 1,85 lei/mc. Procentual, apa rece se scumpeşte cu 5,6 la sută, iar canalizarea, cu 18,5 la sută. Pentru acelaşi metru cub de apă consumată, săptămâna viitoare, vom plăti cu 50 de bani în plus faţă de momentul actual (5,78 de lei/mc pentru apă şi canalizare, faţă de 5,28 de lei/mc acum).

„Majorarea se reflectă în creşterea calităţii serviciilor, o dată cu implementarea proiectului ISPA şi construirea staţiei de epurare. Însă majorările se aplică potrivit strategiei tarifare adoptate de ADI în 2011, care prevede creşteri în fiecare iulie, până în 2014. Conform acestei strategii, opt la sută din banii plătiţi de consumatori sunt alocaţi pentru dezvoltarea, modernizarea şi retehnologizarea sistemului de apă”, a declarat şefa Biroului de relaţii publice din Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

Conform strategiei ADI, în iulie 2013 preţul apei va creşte cu 2,5 la sută, iar în iulie 2014, cu 2 la sută, iar serviciul de canalizare, cu 10 la sută (în 2013) şi cu 17 la sută, în 2014. Creşterile nu includ şi actualizarea cu rata inflaţiei. Dacă aceste procente vi se par mari, aflaţi că am trecut deja de cel mai puternic val; în iulie 2011, apa s-a scumpit cu 18,4 la sută, iar canalizarea, cu 64 la sută! Practic, din 2011 până în 2014, apa se va scumpi cu aproape 27 la sută.

Apa de Galaţi, mai scumpă cu trei la sută faţă de cea de la Brăila

La Brăila, unde, ca şi la noi, s-a construit o staţie de epurare şi s-a extins sistemul de apă şi canalizare, tariful la apă potabilă este de 3,81 de lei/mc, iar la canalizare, 2,24 la sută – preţuri abia majorate în mai. Comparativ cu vecinii, de săptămâna viitoare, la noi metrul cub de apă va fi mai scump cu 12 bani; în schimb, la ei costă mai mult metrul cub de apă care trece prin canalizare – cu 39 de bani în plus. Acest lucru înseamnă că apa potabilă la Galaţi e cu trei la sută mai scumpă ca la Brăila, în timp ce serviciile de canalizare din Brăila sunt cu 21 la sută mai scumpe decât la Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Apa potabilă s-ar putea scumpi din nou

În această toamnă, preţul apei potabile ar putea creşte. "La sfârşitul lunii august, reprezentanţii administraţiei locale vor avea o nouă discuţie cu ArcelorMittal Galaţi în legătură cu furnizarea apei potabile extrasă de la Priza Dunării care aparţine combinatului siderurgic", a anunţat ieri Niţă Podaru, director tehnic la Apă-Canal, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social. Această nouă dezbatere ar putea avea ca subiect principal o majorare a preţului apei pe care ArcelorMittal o extrage din Dunăre şi o furnizează celor de la Apă-Canal.

Dacă în momentul de faţă societatea plăteşte combinatului 90 de lei pentru 1000 de metri cubi de apă, nu este exclus ca tariful să crească la peste 130 de lei pentru aceeaşi canitate după ce va avea loc discuţia. Ce ar putea fi la baza scumpirii? Deşi cei de la ArcelorMittal nu au făcut declaraţii legate de subiect, au lăsat să se înţeleagă, în trecut, că nu-şi pot acoperi costurile de extracţie la aceste tarife.

Pe de altă parte, în luna februarie a acestui an, atunci când s-a pus problema că ar fi mai potrivit ca Priza să intre în gestionarea autorităţilor locale, conducerea ArcelorMittal a anunţat că unitatea siderurgică nu doreşte vânzarea unităţii şi că intenţia lor este să modernizeze unitatea şi serviciile furnizate.

Aşadar nu este exclus ca în următoarele luni gălăţenii să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru a achita facturile la apă rece. Cei care aduc apa la robinetele gălăţenilor ar putea justifica asta cu o socoteala simplă: scumpeşte furniozorul, scumpim şi noi.

Trebuie luată însă în calcul şi o altă ecuaţie. Dacă preţul actual cu care Apă-Canal cumpără apa de la ArcelorMittal este de 90 de lei la 1000 de metri cubi, iar preţul cu care sunt facturaţi consumatorii casnici este de 3,93 de lei pe metrul cub, atunci tariful pentru oamenii de rând creşte de 43 de ori. Desigur, aici trebuie luate în calcul mai multe cheltuieli legate de tratare, procesare, transport, etc pe care Apă- Canal le are, însă vorbim despre un adaos care nu are cum să nu-ţi dea fiori reci pe şira spinării.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Preţul apei nu va creşte în acest an

Vesti bune pentru galateni. Zvonurile lansate pe piata, potrivit carora apa potabila s-ar putea scumpi din aceasta luna, sunt infirmate de conducerea societatii Apa Canal.

Galatenii pot sta, deocamdata, linistiti, afirma directorul tehnic al societatii Apa Canal, Niță Podaru. Asta pentru ca, pana la sfarsitul acestui an, nu se vor majora tarifele la apa potabila si canalizare.

Desi reprezentatii Apa Canal au anuntat ca urmeaza sa aiba o intalnire cu ArcelorMittal Galati in legatura cu furnizarea apei potabile extrasa de la Priza Dunarii, care apartine combinatului siderurgic, acestia exclud, insa, ca pretul apei sa fie majorat in acest an.

Tarifele actuale practicate de Apa Canal sunt de 3,93 lei pe metrul cub pentru furnizarea apei si 1,85 lei pe metru cub pentru prestarea serviciilor de canalizare. Ultima modificare tarifara aprobata pentru anul in curs a fost aplicata la 1 iulie.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Apa de Dunăre, încă măr al discordiei

Preţul de livrare al apei reci brute către Apă Canal de către cei de la Combinat continuă să rămână un subiect de neînţelegere între reprezentanţii celor două părţi. Deşi ArcelorMittal Galaţi a primit undă verde de la ANRSC în ceea ce priveşte solicitarea ca preţul pentru mia de metri cubi de apă rece furnizată către ApăCanal să fie de 110 lei, facturând deja acest tarif, conducerea furnizorului de apă rece a refuzat să achite acest preţ.

Reamintim că reprezentanţii conducerii Apă Canal au făcut plângere către ANRSC, contestând majorarea de preţ cerută de ArcelorMittal Galaţi şi au introdus acţiune şi în instanţa gălăţeană, prin care au contestat decizia ANRSC şi au cerut menţinerea preţului vechi de facturare şi anume de 90 de lei pentru mia de metri cubi pentru apa brută primită de la ArcelorMittal Galaţi, captată prin intermediul Prizei Dunăre şi transportată prin intermediul unei conducte către uzina de apă.

Deoarece au contestat în instanţă creşterea preţului de la 90 la 110 lei pentru mia de metri cubi de apă brută, conducerea Apă Canal care a primit nota de plată cu noul preţ pentru apa rece consumată a achitat contravaloarea cantităţii de apă rece primite la preţul de 90 de lei pentru mia de metri cubi de apă rece, urnând să facă acest lucru până când instanţa va emite o decizie definitivă şi irevocabilă în procesul deschis pe rolul instanţelor gălăţene de către societatea locală de furnizare a apei reci. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Apă Canal, Gelu Stan, termenul procesului va avea loc în cursul lunii martie.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Apă Canal ne vinde apa de 43 de ori mai scump decât o ia!

* Preţurile la apa rece şi apa uzată, care au crescut cu până la sută la sută în mai puţin de trei ani, vor fi majorate şi anul acesta, şi anul viitor * Apă Canal pune scumpirile pe seama creşterii preţurilor la materiile prime

 

Ştiţi cu cât s-au scumpit, din 2010 încoace, apa chioară, căreia Apă Canal îi zice potabilă, şi cea care, după ce tragem apa, devine uzată? Cu 95 de bani apa, respectiv cu 94 de bani canalizarea. Nu e mult? Procentele vă contrazic. Preţul apei a crescut în acest interval cu aproape o treime, iar cel al canalizării s-a dublat! Acum, dacă nu cumva ţevile băgate în pământ în ultimii ani de clientela politică a puterii locale transformă lichidul în apă plată, explicaţiile Apă Canal nu par să fie suficient de convingătoare ca sutele de mii de consumatori să înţeleagă de ce apa din reţeaua urbană este atât de scumpă. Cu atât mai mult cu cât societatea deţine monopolul pe activitatea de furnizare a apei.

Majorări de sută la sută în mai puţin de trei ani

În 2010, când Apă Canal a devenit operator regional, metrul cub de apă potabilă costa 2,98 de lei, iar metrul cub de apă uzată costa 90 de bani, TVA inclus. Preţurile au fost majorate şi în 2011, şi în 2012, ajungând la 3,93 de lei/mc de apă, respectiv la 1,84 de lei/mc de apă uzată. În procente, vorbim de scumpiri de 31,8 la sută la apă şi de 104,4 la sută la canalizare!
Şi asta în condiţiile în care calitatea serviciilor nu pare să se fi îmbunătăţit. “Bag haine albe în maşina de spălat şi le scot galbene. Apa este, în mod evident, murdară. Asta se întâmplă din când în când, dar calitatea apei nu e loterie”, spune o gălăţeancă de la blocul M4A, din Piaţa Energiei.
Apă Canal spune că a fost nevoită să opereze scumpiri succesive ale serviciilor furnizate gălăţenilor deoarece, pe de o parte, preţurile materiilor prime au crescut şi, pe de altă parte, a trebuit să-şi amortizeze investiţiile făcute în propriile reţele. “Începând din 2010, societatea noastră a operat mai multe creşteri de tarife pentru că trebuia să acopere atât scumpirile la energie electrică şi gaze, cât şi investiţiile realizate în infrastructura de apă şi apă uzată din municipiul Galaţi prin proiectul ISPA, care tocmai se încheiase şi prin care am înlocuit conducte şi am construit staţia de epurare. La toţi aceşti factori se adaugă, desigur, indicele de inflaţie”, declară purtătorul de cuvânt de la Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

Purificarea costă de rupe

Principala materie primă pe care societatea o utilizează este, însă, apa brută. Iar apa brută este foarte ieftină. Asigurându-şi mare parte din consum din Dunăre, cea mai mare sursă de suprafaţă a regiunii, Apă Canal achiziţionează apa fluviului de la ArcelorMittal Galaţi, proprietarul Prizei Dunării, cu 9 bani/mc! ArcelorMittal a afirmat în repetate rânduri că subvenţionează oraşul, acest tarif neacoperindu-i nici măcar costurile de exploatare a Prizei. Şi, deşi s-a dublat din 2010 încoace, preţul la care Apă Canal cumpără apa de Dunăre de la ArcelorMittal a rămas, totuşi, derizoriu în comparaţie cu cel la care o vinde populaţiei, de 3,93 de lei/mc. Matematic, asta înseamnă că, după ce o purifică, Apă Canal vinde apa la un preţ de 43 de ori mai mare decât cel la care o achiziţionează!
Diferenţa de preţ este şi mai mare pentru consumatorii de la bloc. Obligaţi să acopere şi pierderile din reţea, aceştia plătesc apa la un preţ mult mai ridicat decât cel oficial. Un locatar al blocului D1 din Ţiglina 1, de exemplu, se plânge că este facturat la un tarif de 5,78 de lei/mc pentru apa rece - şi cea pe care o consumă, şi cea care ajunge, misterios, în zona pierderilor. Un alt gălăţean, din Micro 39, spune că preţul apei ajunge şi la 6,35 de lei/mc la el în asociaţie, în timp ce în Micro 17 există consumatori care plătesc peste 7 lei/mc.

Tarifele la apă şi canalizare cresc din nou

Dacă tarifele pe care le plătiţi acum pentru apă şi canalizare vi se par ridicate, nu urmează veşti bune nici pentru viitor. Apă Canal anunţă noi scumpiri la servicii! “Anul acesta este prevăzută o creştere cu 12,5 la sută a preţului apei şi cu 10 la sută a preţului apei uzate. Scumpirile vor fi operate la 1 iulie 2013 şi vor fi urmate, la 1 iulie 2014, de altele: de 2 la sută la apă şi de 17 la sută la canalizare”, afirmă Cornelia Arnăutu.
Apă Canal încearcă să se scuture de vină, spunând că politica de ajustare periodică a preţurilor i-a fost băgată pe gât odată cu fondurile consistente cu care Uniunea Europeană o hrăneşte ca să extindă reţelele de apă şi canalizare în judeţ. “Prin contractul de finanţare pe POS Mediu s-a stabilit planul de evoluţie a tarifelor practicate de Apă Canal. Planul prevede creşteri anuale de tarife până în 2014. Accesarea proiectelor cu finanţare europeană, cum este proiectul de 130 de milioane de euro pe care îl implementăm acum, presupune o corelare a tarifelor în scopul susţinerii investiţiilor şi creşterii productivităţii”, spune purtătorul de cuvânt al societăţii.
Trebuie să precizăm faptul că toate creşterile de tarife propuse de Apă Canal trebuie avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) şi aprobate de consiliile locale ale localităţilor pe care societatea le deserveşte.
În aceste condiţii, se pare că nouă, consumatorilor, nu ne rămâne decât să ne rugăm ca, după finalizarea acestui proiect, conducerii Apă Canal să nu-i vină vreo altă idee, poate amenajarea de scări rulante către tunelurile tehnice din subteran, căci vom ajunge să plătim apa chioară la preţ de apă Evian.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dispută între Apă Canal şi ANRSC asupra preţului apei potabile

Furnizorul local de apă rece a cerut Tribunalului să anuleze un aviz emis de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) privind stabilirea preţului la apa brută pompată şi transportată pentru SC Apă Canal de către ArcelorMittal Galaţi, dar şi să suspende actele care decurg din avizul amintit. Miza o reprezintă preţul apei potabile vândute gălăţenilor, în condiţiile în care alimentarea cu apă brută din staţia de captare Priza Dunării se realizează diferit. Reprezentanţii Apă Canal susţin că în calculul preţului apei nu se poate face o repartizare a cheltuielilor direct proporţional cu cantitatea de apă livrată către consumatori, ci în funcţie de cantitatea de energie electrică efectiv consumată. Este vorba, de asemenea, şi de ceea ce gălăţenii ştiu de ani de zile, respectiv trecerea în factură şi a pierderilor de sarcină apărute pe traseul conductelor magistrale: pierderi locale, pierderi prin frecare şi pierderi datorită înălţimii la care se pompează apa.
Mingea este în terenul judecătorilor
Conform unui studiu realizat de Facultatea de Mecanică din Galaţi privind distribuţia energiei necesare transportului prin conducte a apei de la locul de captare, din totalul energiei electrice consumate, 20,26% revine Apă Canal, iar 79,74% este trecut în contul ArcelorMittal.
„Stabilirea preţului la apa brută pompată şi transportată pentru Apă Canal este determinat pe baza consumului lunar de energie, a debitului de apă livrat către client şi măsurat la aparatul de măsură şi control şi preţul energiei electrice contractate de ArcelorMittal”, susţin reprezentanţii furnizorului local de apă rece. Practic, este vorba de un mecanism destul de complicat de calcul al preţului apei, în condiţiile în care ArcelorMittal trebuie să comunice oficial preţul energiei electrice contractate, cantitatea de energie consumată şi volumul de apă livrat. La acest preţ se adaugă şi o contribuţie către Apele Române, rezultând astfel preţul final plătit de consumatori. Preţul pentru apa potabilă distribuită în Galaţi include o cheltuială anuală cu apa brută  din sursa de suprafaţă de 2.160.000 de lei pentru o cantitate de apă brută cumpărată de la ArcelorMittal de 24.000.000 mc/an, la un preţ de 90 lei/mmc. ANRSC susţine de cealaltă parte că a stabilit preţul de 0,128 de lei/mc aplicând legea 241/2006, privind serviciul de alimentare cu apă şi canalizare, astfel că ultimul cuvânt privind preţul apei potabile îl vor avea acum judecătorii.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tariful apei de la Priză rămâne acelaşi

După negocieri care au durat luni de zile şi care au culminat cu introducerea în instanţă a unei acţiuni de către Apă Canal împotriva deciziei ANRSC, prin care societatea era obligată să plătească mai mulţi bani către ArcelorMittal Galaţi pentru apa brută primită de la Priza Dunării, reprezentanţii celor două tabere au reuşit în sfârşit să cadă la o înţelegere.
Reamintim că reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au solicitat celor de la ANRSC să aprobe majorarea preţului pe care Apă Canal ar fi trebuit să îl plătească din luna decembrie pentru mia de metri cubi de apă brută furnizată prin intermediul Prizei Dunării, tariful solicitat fiind de 110 lei, faţă de cel anterior, de 90 de lei. Solicitarea celor de la Combinat a fost aprobată de către cei de la ANRSC, deşi reprezentanţii Apă Canal au prezentat un studiu realizat de specialişti ai Universităţii „Dunărea de Jos” prin care se demontau anumite argumente aduse de cei din Combinat în sprijinul cererii lor şi prin care conducerea societăţii locale de furnizare a apei reci a încercat să demonstreze că nu se impunea creşterea preţului, care ar fi trebuit să rămână 90 de lei. În condiţiile în care ANRSC a dat câştig de cauză celor de la Combinat, iar majorarea preţului ar fi trebuit să intre în vigoare din cursul lunii decembrie, conducerea Apă Canal a acţionat în instanţă împotriva deciziei ANRSC şi a decis să nu plătească noul preţ până când nu va fi emisă o sentinţă definitivă şi irevocabilă prin care să fie obligată să suporte majorarea cerută de către conducerea Combinatului.
Au ajuns la o înţelegere
Nu a mai fost nevoie de un proces pentru ca reprezentanţii celor două părţi să ajungă la un acord deoarece, potrivit declaraţiei directorului general al Apă Canal, Gelu Stan, în urma discuţiilor purtate s-a convenit ca reprezentanţi ai Combinatului, împreună cu reprezentanţi ai societăţii, să analizeze studiul făcut de specialişti, în care se arată că nu este necesară creşterea preţului apei brute, iar acest lucru s-a făcut şi în mod practic. „În urma acestei analize, reprezentanţii Combinatului, şi aici vreau să îi aduc aprecieri domnului Bogdan Grecu, director lanţ furnizori, care a înţeles cum stau lucrurile, au ajuns la concluzia că studiul pe care noi l-am prezentat ca argument pentru menţinerea preţului a fost unul corect argumentat şi întemeiat şi au renunţat la solicitarea lor de creştere a preţului la 110 lei pentru care exista avizul ANRSC. În aceste condiţii Apă Canal va plăti tot vechiul tarif, ca şi până acum, şi anume de 90 de lei, şi vom renunţa şi la proces”, ne-a declarat directorul general al Apă Canal, Gelu Stan.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Gălăţenii, afectaţi de o nouă scumpire la apă rece şi canalizare

* Procentele de majorare sunt de 8 la sută la apă rece şi de 13 la sută la canalizare * Încă o creştere de preţuri este programată anul viitor * La tarifele aprobate, Apă Canal a adăugat şi inflaţia * "Majorările acoperă costurile pentru investiţii", se justifică reprezentanţii societăţii

Preţurile pentru apă rece şi canalizare au crescut de la 1 iulie cu o medie de zece procente. Chiar dacă majorarea nu pare foarte mare, fiind vorba despre 36 de bani în plus la metrul cub de apă rece şi de 28 de bani suplimentari pentru fiecare metru cub de apă evacuată în canalizare, trebuie menţionat că este a treia scumpire în ultimii trei ani, aceste majorări făcând ca în iulie 2013 să plătim aproape de două ori mai mult pentru aceste servicii faţă de luna iunie 2011. Şi asta nu e tot. O altă majorare de preţ este prevăzută peste exact un an, aceasta fiind ultima dintr-o serie stabilită în aprilie 2011, printr-un plan anual de evoluţie a tarifelor.
Creşterile în termeni reali
Asociaţiile de proprietari şi consumatorii individuali din Galaţi deja au fost notificaţi, cu prilejul ultimei facturi emise de Apă Canal că, din luna iulie, se vor percepe alte tarife pentru apa potabilă şi pentru serviciul public de canalizare. Astfel, de la 1 iulie, apa rece va costa 4,29 de lei metrul cub, faţă de 3,93 lei până acum, în timp ce canalizarea va fi facturată cu 2,17 lei metrul cub, faţă de 1,89 lei, cât a costat în luna precedentă. Este vorba despre o creştere cu 8 la sută a preţului pentru metrul cub de apă rece şi de o majorare cu 13 procente pentru serviciul de canalizare.
"Majorările fac parte din planul anual de evoluţie a tarifelor aprobat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară - Serviciul Regional de Apă Galaţi şi avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice şi acoperă costurile pentru investiţii ale societăţii", a explicat Margareta Fătu, din cadrul Serviciului de Relaţii cu Publicul al SC Apă Canal SA.
La anul, canalizarea se va scumpi cu aproximativ 25 la sută
Interesant este că respectiva strategie la care fac referire reprezentanţii Apă Canal prevede cu totul alte procente de creştere a tarifelor pentru 2013. Hotărârea nr. 619 / 19 aprilie 2011 privind aprobarea strategiei de tarifare propunea un procent de creştere de numai 2,5 la sută la apă potabilă şi 9,75 la sută pentru canalizare în anul 2013. Procentele devin, însă, conforme doar dacă am adăuga inflaţia, care în ultimele 12 luni a fost calculată de Banca Naţională a României la 5,37 la sută.
În orice caz, cert este că nu suntem la ultima scumpire pentru aceste utilităţi. Pentru luna iulie a anului viitor mai sunt prevăzute creşteri de 2 la sută pentru apa rece şi de 17 la sută pentru canalizare. Evident, la aceste procente se va adăuga şi inflaţia, care, cel mai probabil, urmează să se situeze tot în jurul valorii de 5 la sută. Un calcul simplu ne arată că în 2014 vom plăti în jur de 4,7 lei pentru un metru cub de apă rece şi 2,8 lei pentru metrul cub de apă evacuată în canalizare.
Şi, dacă procentele anuale de majorare nu par foarte mari, o raportare la preţurile din 2011 ne poate arăta adevărata imagine a creşterilor de preţ. Potrivit aceluiaşi document care aproba strategia de tarifare, în 2011 preţul unui metru cub de apă rece era de aproximativ 3 lei, în timp ce astăzi plătim în jur de 4,3 lei. La canalizare, creşterea este mult mai mare: în 2011 preţul era puţin sub un leu pentru metrul cub, în timp ce în 2013 este de 2,17 lei, ceea ce înseamnă o creştere de peste sută la sută.
Plătim unele dintre cele mai mari preţuri din ţară
O căutare pe internet pe paginile companiilor similare din alte oraşe ne arată că gălăţenii plătesc unele dintre cele mai mari preţuri pentru apă rece şi canalizare. De exemplu, la Iaşi preţul metrului cub de apă rece este de 3,97 de lei, la Cluj este de 2,99 lei (!!!), la Craiova 2,90 lei (!!!), doar Bucureştiul fiind peste Galaţi la acest capitol: 5,41 lei.
În mod cert, faptul că Galaţiul este înconjurat din toate părţile de ape nu pare să ajute la un preţ ceva mai bun. Şi la canalizare preţurile de la noi sunt unele dintre cele mai mari. Craiovenii plătesc 1,88 lei metrul cub, bucureştenii 1,2 lei (!!!), ieşenii şi clujenii având tarife mai mari decât la Galaţi: 2,89 lei, respectiv, 2,73 lei.

Extragerea apei înseamnă doar 2 la sută din costul final

Apa din Dunăre pe care o primeşte Apă Canal spre procesare din partea ArcelorMittal costă, potrivit reprezentanţilor combinatului, doar 9 bani pe metrul cub. Un calcul simplu ne arată că extragerea apei din Dunăre înseamnă doar două procente din costul final cu care este facturat consumatorul gălăţean. Restul de 4,2 lei pe metrul cub reprezintă costurile Apă Canal cu purificarea şi cu transportul prin reţele spre robinetul consiumatorului. Reprezentanţii ArcelorMittal susţin că preţul de 9 bani acoperă doar taxele de extragere a apei şi costurile cu energia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Încă o scumpire la apa rece

Directorul societăţii „Apă Canal”, Gelu Stan, a prezentat, ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social desfăşurată la Prefectură, strategia şi structura de tarifare la apă potabilă şi canalizare. Potrivit acestuia, conform proiectului „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi”, strategia de tarifare a societăţii presupune ajustări ale preţurilor în fiecare an, la data de 1 iulie, şi se va ajunge la 1 iulie 2014 la aplicarea unui tarif unic pentru toate localităţile din judeţul Galaţi prinse în proiect. „Ultima majorare de preţ va fi în 2014. Efortul este major, dar trebuie să ţinem cont că trebuie să trăim toţi mai bine. Din cauza reţelelor îmbătrânite şi accidentelor exista o mare cantitate de apă care nu ajungea la utilizator, nu era contorizată şi nu era facturată şi plătită. Odată cu noile reţele, vor exista condiţiile pentru reducerea preţurilor”, a explicat Gelu Stan.

Apă Canal, pe urmele Apaterm?

Cum din iulie a.c. preţul la apă este de 4,29 de lei metrul cub, preşedintele filialei locale a confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Romică Gîrneaţă, observă că mulţi dintre locuitorii judeţului nu vor putea face faţă costului apei şi că există riscul ca societatea Apă Canal să ajungă în situaţia societăţii Apaterm, în pragul falimentului. „Oamenii din teritoriu nu vor avea posibilitatea să plătească, o să îi băgăm în datorie”, a spus Romică Gârneaţă.

Pe de altă parte, Gelu Stan spune că civilizaţia costă, iar brăilenii plătesc 4,98 de lei pentru apă. Poziţia lui Stan este fermă, dacă cetăţenii nu plătesc apa, aceasta va fi tăiată. „Fără pâine poţi trăi o săptămână, fără apă nu poţi trăi mai mult de trei zile”, a spus directorul Apă Canal, uitând, probabil, că legea prevede clar obligativitatea asigurării apei potabile în orice condiţii - restricţionat, cu porţia, cu cisterna, dar apa tot trebuie să ajungă la oameni. A nu se înţelege de aici că aprobăm restanţele şi îi apărăm pe rău-platnici, departe de noi gândul, dar o măsură trebuie să existe în toate, mai ales când eşti directorul unui serviciu public plătit din banii contribuabilului şi care este şi un monopol. În acest moment Apă Canal are de recuperat 35 de milioane de lei de la populaţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Poi sa multumim Primariei pentru fantanile de apa potabila din oras. Alea care curg non-stop, nu ca la Tulcea sau alte orase, unde cetateanul deschide robinetul cand vrea sa bea. Fara aceste fantani, rau platnicii sau datornicii nu ar fi putut supravietui pe timp de vara. Ce frumos se incarca bidoanele de 5L de la fantanile alea (care cu furtunul, care cu paharul), macar de spalat pe picioare, ca... vorba sefului, civilizatia costa....

Link to comment
Share on other sites

Dupa o asemenea tampeni de declaratie, directorul ar trebui demis imediat.

Putine sperante, dar nici galatenii nu pun mana pe ghioaga atunci cand unul care - teoretic - ar trebui sa nu doarma noaptea pentru a rezolva problemele societatii sale ii calca in picioare.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.