Jump to content

Poluare pe Dunăre, în zona Liceului de Marină


dcp100168

Recommended Posts

Poluare pe Dunăre, în zona Liceului de Marină

O pată galbenă uleioasă a apărut joi dimineaţă pe Dunăre, în zona Liceului de Marină, materialul respectiv venind printr-un canal de deversare din acea zonă. Primele cercetări făcute de către comisarii Gărzii de Mediu şi cei de la gospodărirea apelor arată că ar putea să fie vorba despre un ulei biodegradabil. Chiar şi în aceste condiţii, dacă vor fi găsiţi cei vinovaţii pentru producerea poluării, ei pot fi sancţionaţi cu amendă.

"Este un material gras, întins pe o distanţă de aproximativ 150 de metri şi cu o lăţime de circa doi metri. Au fost anunţaţi cei de la sistemul de gospodărire a apelor, cu societatea Apă Canal şi s-au recoltat nişte probe din mai multe puncte. Vom vedea cu exactitate de ce natură este această pată după ce probele vor fi examinate. În funcţie de aceste rezultate se va interveni la depoluare în condiţiile în care este vorba despre hidrocarburi, dar după cum se vede ccredem că este vorba despre un material biodegradabil, iar în acest caz nu se impune o depoluare speciale", a declarat Ion Avram, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Galaţi..

Autorităţile vor continua verificările iar dacă se depistează că responsabil de producerea acestui incident este un agent economic, se pot aplica amenzi cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei pentru nesupravegherea instalaţiilor, conform legii protecţiei mediului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Apă Canal şi SC Prutul trebuie să plătească 75.000 de lei pentru că au poluat Dunărea

Au fost găsiți vinovații pentru poluarea de săptămâna trecută, de pe Dunăre. Este vorba despre SC Prutul, cunoscutul agent economic producător de ulei comestibil, și societatea municipalității Apă Canal.

Din câte au aflat comisarii de la Garda de Mediu, SC Prutul a avut o problemă la stația de epurare, în timp ce Apă Canal a permis deversarea rezidurilor în Dunăre. Salariații ambelor companii s-au făcut că plouă atunci când au văzut băltoaca de ulei și au lăsat-o să se scurgă în fluviu. Altfel spus, cazanul cu ulei de la principalul producător de ulei alimentar din zona Galați a dat în clocot, iar salariații de la Apă Canal au încercat să arunce mizeria sub preș.

Din nefericire pentru ei, dar și pentru gălățenii care vor plăti factura nesăbuinței unor salariați, uleiul aruncat pe șest în Dunăre a ieșit ca întotdeauna la suprafață. O pată de peste 300 de metri pătrați, vâscoasă și urât mirositoare, a acoperit, joia trecută, malul stâng al fluviului, puțin mai jos de Palatul Navigației.

Amendă plătită din bani publici

Povestea are un final așteptat. Potrivit șefului Comisariatului de Mediu Galați, Mărioara Gătej, ambele societăți au fost amendate, SC Prutul cu 50.000 lei și Apă Canal cu 25.000 lei. În plus, efectele poluării au fost înlăturate pe cheltuiala poluatorilor, urmând ca producătorul de uleiuri să fie monitorizat de autorități.

Toate bune și frumoase, deoarece Dunărea a scăpat de poluare, dar amenda de la Apă Canal și depoluarea fluviului au fost plătite din bani publici. Asta nu pare să-i îngrijoreze prea mult pe reprezentanții Apă Canal: ”Eu nu am primit nicio amendă. Atâta timp cât nu am primit nimic oficial, cum să spun că am primit amendă?”, spune Niță Podaru, directorul tehnic al Apă Canal. Totuși, acesta a recunoscut că subordonații săi au facut o lucrare în zonă, cum altfel decât proastă: ”La Liceul de Marină, acolo unde este gura de vărsare, s-a realizat o lucrare care nu s-a putut face decât în condiții de debite reduse pe sistem și Dunăre scazută. Un colector de deversare s-a depresurizat și a depășit pragul. Pe acolo a venit acea poluare”, afirmă același Podaru.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Apă Canal, după sancţiunea de la Mediu: "Contestarea amenzii e o variantă"

Apă Canal ar putea contesta amenda de 25.000 de lei ce i-a fost aplicată luni de către Garda de Mediu pentru că nu a raportat poluarea apelor Dunării de către fabrica de ulei Prutul prin reţeaua de canalizare. "Avem trei variante: o contestăm, o plătim sau ne îndreptăm împotriva poluatorului", au declarat, miercuri, oficiali ai societăţii edilitare de canalizare, care aşteaptă să primească întâi notificarea oficială referitoare la amendă de la Garda de Mediu.

Reamintim că, luni, comisarii de mediu au sancţionat cu câte 25.000 de lei societăţile Prutul şi Apă Canal, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, o cantitate de ulei vegetal de la fabrica Prutul a ajuns în Dunăre printr-o gură de scurgere aparţinându-i Apă Canal. Fabrica de ulei a fost amendată pentru lipsa monitorizării instalaţiilor, iar operatorul de canalizare pentru că nu a raportat producerea poluării.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.