Jump to content

Recommended Posts

Posted

As dori sa deschid un subiect foarte sensibil dar fierbinte in aceste zile pentru cei interesati.

Ma refer aici la bransamentele individuale de apa rece, o modalitate prin care locatarii de la bloc, bun-platnici, au adoptat-o de cativa ani pentru a nu mai suferi de lipsa apei reci atunci cand incep sistarile pentru asociatiile de locatari restante.

De aproximativ o luna, societatea Apa-canal nu mai primeste si nu mai elibereaza avize de racordare, fara a da prea multe explicatii. Sunt cateva sute de galateni care au fost prinsi in diverse stadii ale lucrarilor de racordare (bransare) individuala a apei reci - printre care, evident, si subsemnata.

In cazul meu, concret, din luna iunie am platit o documentatie (proiect) de bransament individual - 200 lei, am achitat un aviz la S.C. APACANAL - 123,68 lei si o taxa de racordare intr-un viitor distribuitor - 225 lei. In acest moment inca nu este montat acel distribuitor, iar speranta de a se mai monta este aproape nula.

Ma adresez pe aceasta cale tuturor galatenilor aflati in aceasta situatie- celor care deja au investit o suma mai mare sau mai mica pentru a-si asigura o utilitate esentiala - apa rece, in speranta ca, poate daca vom fi mai multi, vom sensibiliza conducerea acestei regii.

Va multumesc

Posted

De data asta, NU e vorba de rea-credinta. La apa-canal se desfasoara o ancheta din partea autoritatilor de reglementare, provocata de apaterm. Conectarile individuale sunt suspendate, doar, pana se termina ancheta.

relaxati-va!

Posted

Apă Canal a suspendat branşările individuale la apă, în urma controalelor ANRSC

Au vrut să-şi facă branşament individual la apă rece ca să scape de calvarul zilelor cu robinetele secate, cauzat de rău-platnicii din bloc, dar distribuitorul Apă Canal i-a pus să aştepte. Cât? Nu se ştie. Este problema cu care se confruntă mai mulţi gălăţeni, de luni bune.

Unul dintre cei afectaţi şi-a spus oful, săptămâna aceasta, pe forumul galateni.net. "Din luna iunie am plătit o documentaţie (proiect) de branşament individual - 200 lei, am achitat un aviz la Apă Canal - 123,68 lei şi o taxă de racordare într-un viitor distribuitor - 225 lei. În acest moment încă nu este montat acel distribuitor, iar speranţa de a se mai monta este aproape nulă", a relatat, sub pseudonimul Anitaraz, o gălăţeancă de la bloc. Potrivit acesteia, proiectele de branşare individuală care au rămas în aer ar fi de ordinul sutelor.

Conducerea Apă Canal admite că este o problemă, dar nu fără ieşire. "Am avut un control de la ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, n.r.) şi, până nu lămurim situaţia, nu răspundem solicitărilor noi de realizare de branşamente individuale la apă rece pentru consumatorii de la bloc. În ceea ce priveşte solicitările care au intrat deja în circuit, căutăm metode să le soluţionăm cât mai curând posibil", a declarat, vineri, directorul tehnic-producţie al societăţii de distribuţie a apei potabile, Niţă Podaru.

ANRSC a promis clarificări pe parcursul săptămânii viitoare.

viata-libera.ro

Posted

Bun, si cei care au deja dosare depuse la Apacanal din 24.07.2012 si carora nu li se da avizul, din ce categorie fac parte? "in circuit" sau "pe langa circuit"?

Posted

Bun, si cei care au deja dosare depuse la Apacanal din 24.07.2012 si carora nu li se da avizul, din ce categorie fac parte? "in circuit" sau "pe langa circuit"?

Cred ca "pe langa", din pacate. Eu aveam aviz din primavara si saptamana asta au venit si au rezolvat ce aveau ei de facut. Sa trag tevile spre apartament e treaba mea...

Posted

COMUNICAT: SC Apa Canal SA Galati a sistat primirea solicitarilor de executie bransamente individuale de apa potabila pentru proprietarii apartamentelor din blocuri, pana la clarificarea cu A.N.R.S.C. (Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice) a solutiilor de individualizare a consumurilor in condominii, cu ajutorul repartitoarelor de costuri.

Vom reveni cu amanunte si/sau clarificari, functie de rezultatele discutiilor si masurile adoptate pentru rezolvarea situatiei.

sursa: www.apa-canal.ro

• 2 weeks later...
Posted

Apă Canal încearcă să reia branşările individuale

După ce a suspendat, în vară, realizarea de branşamente individuale pentru consumatorii de la bloc în urma unui control al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Apă Canal caută soluţii pentru a debloca această criză. "Echipa juridică, echipa tehnică şi echipa comercială sunt implicate în soluţionarea problemei, urmând ca în cel mai scurt timp să adoptăm un punct de vedere şi să îl transmitem ANRSC", au declarat oficialii societăţii.

ANRSC a efectuat, în iulie, un control la Apă Canal vizând legalitatea contractelor individuale cu consumatorii de la bloc şi, prin măsurile dispuse, a forţat operatorul să suspende cel puţin temporar încheierea de noi astfel de contracte. "În urma notei de control s-au dispus următoarele măsuri: Apă Canal va lua toate măsurile necesare pentru modificarea «Contractului de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare de pe raza judeţului Galaţi», astfel încât să fie respectate toate prevederile Contractului-cadru; Apă Canal va adopta măsurile legale necesare trecerii în reţeaua publică a contoarelor de apă care au fost achiziţionate de proprietarii de apartamente şi montate pe instalaţiile separate de alimentare cu apă, astfel încât să poată fi aplicate toate reglementările specifice legale cu privire la repararea, întreţinerea şi verificarea acestora ca obligaţie a operatorului, în vederea determinării corecte a consumurilor facturate", ne-a declarat, la începutul acestei luni, preşedintele ANRSC, Doru Ciocan. Apă Canal caută acum o posibilitate de a relua branşările individuale, fără a încălca măsurile dispuse de Autoritate.

viata-libera.ro

• 2 months later...
Posted

De pe pagina Apa-canal:

COMUNICAT - Interzicere contracte individuale in condominii

"S.C. Apa Canal SA Galati informeaza ca Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice interzice incheierea de contracte de furnizare a apei la nivel de apartament din condominiu, motivat de incalcarea urmatoarelor acte normative:

- Legea nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice, cu modificarile si completarile ulterioare, art.41 alin.(1)

Conform acestui articol “Au calitatea de utilizator beneficiarii individuali sau colectivi, directi sau indirecti, ai serviciilor de utilitati publice: a) utilizatorii casnici persoane fizice sau asociatii de proprietari/locatari; b)agentii economici; c) institutiile publice”.

Prin urmare, asociatiile de proprietari/locatari au calitatea de utilizatori in cazul condominiilor; utilizatori casnici pot fi numai cei din locuintele individuale.

- Legea nr.241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, cu modificarile si completarile ulterioare, art.27 alin.(1) si Ordinul A.N.R.S.C. nr.88/2007, Anexa Regulament – Cadru al serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, art.221 alin.(1)

Conform acestor articole “Are calitatea de utilizator al serviciului de alimentare cu apa si de canalizare orice persoana fizica sau juridica ce detine in calitate de proprietar sau cu drept de folosinta dat de proprietar, un imobil avand bransament propriu de apa potabila sau racord propriu de canalizare si care beneficiaza de serviciile operatorului pe baza de contract de furnizare/prestare”.

Asadar, asociatia de proprietari/locatari din condominiu incheie contractul in numele tuturor proprietarilor de apartamente, caz in care fiecare dintre proprietari este beneficiar al serviciului, fara insa a detine si calitatea de utilizator. Proprietarii individuali ai apartamentelor din condominii nu sunt proprietari ai imobilului si nu indeplinesc conditiile pentru a deveni utilizatori si a incheia contracte in nume propriu.

- Legea nr.241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, cu modificarile si completarile ulterioare, art.27 alin.(2) si Ordinul A.N.R.S.C. nr.88/2007, Anexa – Regulament – Cadru al serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, art.221 alin.(2), care nu se aplica in condominii.

Conform acestor articole “Sunt considerati utilizatori individuali ai serviciului de alimentare cu apa si de canalizare si persoanele fizice sau juridice care nu au bransament propriu de apa potabila, respectiv racord propriu de canalizare, daca exista conditii tehnice pentru delimitarea/separarea instalatiilor intre utilizatori, pentru individualizarea consumurilor si pentru incheierea contractului de furnizare/prestare a serviciului in nume propriu”.

Prevederile acestor articole nu se aplica in cazul in care imobilul are parti, altele decat apartamentele, aflate in proprietate comuna care, conform legii, este indivizibila.

- Ordinul A.N.R.S.C. nr.90/2007, Anexa – Contract-Cadru de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, art.29, care prevede ca orice alte clauze incluse in contract “nu vor avea prevederi contrare sau care sa modifice sensul dispozitiilor din regulamentul serviciului de alimentare cu apa si canalizare, sau ale contractului-cadru”, respectiv prevederile mentionate anterior.

Pentru respectarea legislatiei specifice serviciului de apa si de canalizare, A.N.R.S.C. in calitatea sa de autoritate de reglementare si licentiere in sfera serviciilor comunitare de utilitati publice, a dispus:

- sa nu se mai execute documentatii pentru bransamente individuale in condominii;

- sa nu se intervina sub nici o forma la sistemele de alimentare cu energie termica si apa calda de consum ale blocurilor;

- sa se ia legatura cu asociatiile de proprietari si cu proprietarii de apartamente care detin instalatii noi interioare racordate la reteaua publica, in vederea schimbarii solutiei tehnice de racordare, prin mutarea punctului de racord al instalatiei care alimenteaza distibuitorul dupa contorul de bransament al blocului, contorii montati in distribuitor urmand a fi utilizati ca si repartitoare de costuri. Aceasta actiune trebuie finalizata pana la sfarsitul lunii decembrie 2014.

Prin urmare, in cazul condominiilor contractul de furnizare se incheie numai cu asociatia de proprietari/locatari; orice modificari/imbunatatiri aduse proprietatii individuale de catre proprietari, care pot schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune (inclusiv bransamente individuale) se poate face numai cu acordul asociatiei de proprietari (cf. Legii nr.230/2007 art.11 si HGR nr.1588/2007 Anexa, art.12, lit.B., alin.h).) si numai in instalatiile interioare ale asociatiei de proprietari (proprietatea comuna).

In conformitate cu prevederile Legii serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare nr.241/2006 operatorul are competenta de operare numai in cadrul sistemelor publice de alimentare cu apa si de canalizare, iar repartitoarele debitmetrice se instaleaza in proprietatea individuala si/sau comuna din condominiu, acolo unde legislatia serviciilor publice nu are aplicabilitate."

Deci eu ce sa inteleg din povestea asta: ca desi am bransament individual mi se va muta debitmetrul DUPA debitmetrul general al blocului, debitmerul meu, (NB cumparat din buzunarul propriu!) va functiona ca "repartitor de costuri" deci incluzand si pierderile retelei blocului?? Astia chiar n-au de gand sa inceteze cu jumulirea cetatenilor pe toate partile? Am crezut ca daca imi montez teava separata scap de magariile lor, se pare ca m-am inselat! Ce se intampla daca opresc apa asociatiei pentru neplata? Pentru ca bransamentul meu este DUPA cel al blocului raman si eu fara apa desi sunt la zi si am "contract individual"?

Posted

Păi dacă ai debitmetrul după cel al blocului vei plăti doar ceea ce consumi. Partea a doua e însă foarte "interesantă", în cazul în care se opreşte apa în bloc se pare că rămâi fără apă...

Voi studia cazul, dacă nu ştie altcineva să răspundă!

Posted

Dintr-un telefon la Apă Canal rezultă că HABAR N-AU cum vor rezolva contradicţia dintre ordinul de "sus" şi realitatea din teren, dar susţin că încă se discută găsirea unei soluţii...

Posted

deci...faza cu "proprietatea privata este garantata de constitutie" e putin flexibilizata de ANRSC...in contextul in care eu trebuie sa subcontractez cu Apa-canal, prin intermediul Asociatiei

• 4 weeks later...
Posted (edited)

Ce inapoiati astia de la ANRSC! Tin lumea cu forta la comun, ca inainte de '89. Ce-o fi in capul lor, greu de inteles.

Sa nu fie ei in stare de 20 de ani sa rezolve problema separarii instalatiilor de apa rece, incat sa nu aiba de suferit toti locatarii unui bloc cand nu platesc unii, sau doar unul(ca sunt si astfel de cazuri extreme). Cata prostie si tampenie in tara asta, cu greu poti gasi in alta.

Eu nu pricep, Electrica cum poate avea contract cu fiecare proprietar de apartament, si astia vor musai la apa contract cu tot cartierul??? Poate cineva sa explice?? Cei cu gazul cum pot avea contracte individuale cu cei care si-au pus centrale??

De ce doar apa rece trebuie sa fie la comun?

La ce naiba le platim salariile acelor incompetenti rauvoitori din ANRSC?? Sa plece dra**** acasa, daca nu-s in stare in anul 2012 decat sa ne oblige sa stam la comun, si sa avem apa cu program, daca 3-4 locatari din pata asociatia nu vor sau nu au cu ce sa plateasca.

Sa nu uitam ca aceiasi tampiti au inventat si aiureala cu plata caldurii date de tevile apatermului, ptr cei care si-au pus centrale.De am ajuns sa dau o suma pe gazele consumate de centrala si jumatate din acea suma pe tevile idioate ale apatermului, care nu fac nicio branza singure. Plus de asta, mi s-a mai si spart una odata de am renovat o camera intreaga? M-a despagubit Apatermul??

Astia merita linsati. Inr-o tara normala Apatermul ar trebui sa-mi plateasca mie chirie ca ii trec tevile prin apartamentul meu. Ca au riscul de a se sparge, si nu imi suporta cheltuielile in acest caz! Caldura data de acele tevi e o gluma proasta!

Edited by anto84
  • 1 month later...
Posted

In continuare sunt blocate bransarile individuale.

Eu vreau sa-mi fac acum bransament pentru a nu mai fi afectat de sistarea furnizarii cu apa, dar nu se poate. A gasit cineva vre-o solutie? 

Cred ca subiectul este in continuare de interes major.

Posted

Nu e vorba de imposibilitatea tehnica, anto84. E vorba de incercarea de a-i tine pe loc pe cei care pot sa se desprinda de sistemul centralizat si astfel de a-i controla mai usor pe consumatori. Ei nu cauta vreodata o solutie viabila pentru o problema, ci au grija sa te rupa de bani si pe moment, si pe viitor, sa te faca dependent de serviciile de cacat si de cheltuielile imense pe care le presupune o astfel de masura.

Posted

Eu unul am trimis e-mail-uri la ANRSC, APA-CANAL, si Avocatul Poporului. Astept raspunsuri.

Asa cum poti beneficia legal de bransament individual pentru gaz, sau energie electrica, de ce cel de apa este ilegal?

A consultat cineva un avocat? Eu intentionez asta. Poate stie cineva cat costa o consultatie la un avocat.

• 2 weeks later...
Posted

Ia apă din reţeaua urbană, dar nu are cui s-o achite. Nici asociaţia, nici Apă Canal nu-i primesc banii

* O gălăţeancă s-a separat de asociaţie, dar nu a apucat să încheie contract cu Apă Canal înainte ca societatea să suspende branşările individuale * Cazul nu e singular

Rodica Cozma, pensionară, locuieşte la blocul B6 din Micro 39C. În iulie 2012, femeia s-a separat de instalaţia blocului şi şi-a făcut branşament individual la apă rece, odată cu trei vecini. Lucrarea a fost executată de un angajat Apă Canal, care trebuia să se ocupe şi de acte. "Vecinilor mei le-a făcut totul, dar mie mi-a făcut doar lucrarea, nu şi actele", relatează femeia.

Suspendarea branşărilor individuale a afectat mulţi gălăţeni

Rodica Cozma era internată în spital atunci şi abia când s-a pus pe picioare a aflat că meseriaşul nu se ocupase şi de contractul ei cu Apă Canal. Era, însă, prea târziu. Furnizorul spusese STOP branşărilor individuale, la ordinul ANRSC. Acuzând Apă Canal de încălcarea mai multor legi, între care Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, care prevede că au calitatea de utilizator asociaţiile de proprietari, nu şi apartamentele din condominii, autoritatea de reglementare a obligat societatea să suspende branşările individuale ale locatarilor de la bloc până la găsirea unei soluţii, dându-i ca termen luna decembrie 2014.
Interdicţia a afectat o mulţime de gălăţeni care, ca şi Rodica Cozma, erau pe punctul de a încheia contracte individuale cu Apă Canal, acte pe care alţi circa 9.000 de locatari le făcuseră. "Nemulţumirea celor buni platnici, care doresc să scape de asociaţii, ar trebui să fie în atenţia tuturor", reclamă "un grup de cetăţeni buni platnici care au dreptul la servicii civilizate".

"Aceşti consumatori să se întoarcă în asociaţii"

Rodica Cozma se află acum într-o situaţie dificilă: are apă la discreţie, dar nu are cui să o plătească şi se gândeşte cu teamă la ce i se poate întâmpla. "Administratorul nu-mi primeşte banii pentru că nu mai sunt în asociaţie; Apă Canal, pentru că nu am contract. Am făcut sesizări şi la societate, şi la Primărie. Nici nu pot dormi, nu vreau decât să-mi achit consumul", spune femeia.
După lege, ea e un consumator fraudulos ce poate fi sancţionat. În realitate, însă, e victima ordinului ANRSC. Şi nu e singura. "Mai avem cazuri similare. Soluţia e citirea consumului din momentul cuplării până la zi şi plata de către locatar la casieria noastră, în numele asociaţiei", a spus Cornelia Arnăutu, de la Apă Canal.
"După efectuarea plăţii, aceşti consumatori trebuie să se întoarcă în asociaţii", a precizat oficialul. Soluţia îi va nemulţumi, cu siguranţă, pe cei care au vrut să scape de jugul condominiului şi au şi plătit branşamentul individual.

viata-libera.ro

• 2 months later...
Posted

Branşamentele individuale la apă sunt legale! ANRSC afirmă că Apă Canal Galaţi este în gravă eroare

* ANRSC susţine, în scris, că "legislaţia în vigoare permite adoptarea soluţiei de individualizare a consumurilor de utilităţi" * Totuşi, de aproape un an, Apă Canal SA refuză să mai facă astfel de branşamente, iar autorităţile locale întârzie să ia măsuri pentru ca drepturile consumatorilor să fie respectate

Branşările individuale la Apă Canal sunt posibile. E drept, permisiunea este mai degrabă teoretică, pentru că, practic, e mai uşor să îţi faci o casă de vacanţă pe Lună decât să-ţi tragi apă curentă direct în apartament. Cel puţin aşa rezultă din actele normative care reglementează în acest moment relaţia dintre furnizor şi consumator, precum şi din declaraţiile oficialilor gălăţeni. Din păcate, legile care ar trebui să facă lumină în hăţişurile sistemului de utilităţi publice sunt în egală măsură interpretabile, inconsecvente şi greu de aplicat. Asta în timp ce consumatorii de bună credinţă îşi plătesc lunar întreţinerea şi, la intervale regulate, rămân fără utilităţi din cauza vecinilor rău-platnici sau a administratorilor de asociaţie incompetenţi.

Galaţiul, împărţit în două

În acest moment, există în Galaţi peste 8.000 de persoane fizice care au deja încheiate contracte individuale cu Apă Canal, ca urmare a unei acţiuni de amploare de branşare în paralel cu asociaţia de locatari din care fac parte. Din păcate, situaţia juridică a acestor contracte trebuie cumva rezolvată întrucât un control efectuat anul trecut de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a decis că aceste branşări nu au respectat legea. Drept urmare, după controlul ANRSC, Apă Canal a închis "vana" branşărilor individuale, dar a rămas cu două probleme deschise: pe de o parte situaţia celor 8.000 de persoane care au deja contracte şi, pe de altă parte, situaţia celor care doresc branşamente individuale. Branşamente care, din punct de vedere strict teoretic, se pot face, dar practic sunt imposibil de realizat acum. "La acest moment, Apă Canal nu face convenţii individuale la nivelul condominiului. Au fost cereri multe, dar acum s-au mai liniştit. Noi nu mai putem face aceste branşări individuale pentru că ANRSC a decis că nu s-a respectat legea", este explicaţia pe care a dat-o purtătorul de cuvânt al Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

"Nu branşările sunt ilegale, ci modul în care s-au făcut"

Dar ANRSC nu a spus că branşările individuale sunt ilegale, ci doar că modul în care au fost făcute la Galaţi a încălcat legea. "Soluţia propusă şi aplicată de SC Apă Canal SA de a furniza apă potabilă prin relaţii directe cu proprietarii de apartamente şi având la bază branşamente create distinct de branşamentul imobilului este nelegală, iar echipa de control a ANRSC a constatat aplicarea de către operator a unei astfel de soluţii greşite în aria administrativ teritorială a municipiului Galaţi (...) Argumentul emis de SC Apă Canal SA cu ocazia controlului efectuat în luna iulie 2012, pentru justificarea situaţiei constatate, prin care toate aceste acţiuni de separare a alimentării cu apă a unor apartamente de restul asociaţiei de proprietari, au avut loc la solicitarea proprietarilor bun-platnici, este unul greşit, având în vedere că legislaţia în vigoare permite adoptarea soluţiei de individualizare a consumurilor de utilităţi cu ajutorul repartitoarelor de costuri", se arată într-un răspuns al ANRSC la o petiţie adresată de câţiva membri ai unei asociaţii de locatari care doresc branşament individual.

Ce condiţii trebuie respectate

Aşadar, "consumul de utilităţi poate fi individualizat", însă, în acelaşi răspuns, ANRSC spune şi care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite. Deşi instituţia cu rol de control susţine că "soluţia necesită eforturi minime", în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. "Art. 30 din Legea nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare cu modificările şi completările ulterioare menţionează că «operatorii pot solicita încheierea de convenţii individuale în baza metodologiei de repartizare şi facturare individuală a consumului de apă înregistrat la branşamentul condominiului, elaborate şi aprobate de autoritatea administraţiei publice locale», cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:

- în baza hotărârilor aprobate de autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale;

- la nivelul întregului imobil / asociaţie;

- cu respectarea prevederilor contractului-cadru de furnizare / prestare a serviciului", se arată în documentul ANRSC.

Cerinţele legale sunt dificil de îndeplinit

Să le luăm în ordine inversă. Dacă ultima condiţie nu ar trebui să fie dificil de îndeplinit, greutăţile apar atunci când se pune problema respectării primelor două. Rare au fost situaţiile în care o proprietarii din cadrul unei asociaţii sau dintr-un imobil au căzut de acord asupra unei soluţii, oricare ar fi fost ea, ceea ce înseamnă că "încheierea de convenţii individuale" "la nivelul întregului imobil / asociaţie" este aproape imposibilă.

Chiar dacă s-ar putea, rămâne, totuşi, prima condiţie, care trebuie îndeplinită cumulativ cu celelalte două: cea a unei hotărâri de Consiliu Local. Or aşa ceva nu există în acest moment în Galaţi. Şi nici nu se ştie dacă va exista prea curând. "Avem în vedere o hotărâre de Consiliu care să reglementeze repartizarea şi facturarea individuală a consumului de apă, dar nu ştim când se va face asta", a spus Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei. "În prezent, SC Apă Canal Galaţi lucrează la revizuirea Regulamentului serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare al judeţului Galaţi, regulament care trebuie corelat cu ultimele modificări aduse Legii  nr. 241/2006. Acesta va fi supus aprobării autorităţilor deliberative ale tuturor unităţilor administrativ-teritoriale (toate consiliile locale din judeţ, n.r.) din aria de delegare a serviciului şi va include şi metodologia concretă privind perfectarea convenţiilor individuale în condominii", se arată într-un răspuns al Apă Canal, datat 4 aprilie 2013, la o solicitare a unui consumator.

Când vor fi gata regulamentul şi metodologia? Cândva în viitor. "Deocamdată lucrăm la acest regulament, nu putem avansa o dată la care va fi gata", a mai spus purtătorul de cuvânt al Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

Situaţia va fi reglementată cândva în viitor

Sintetizând, la Galaţi avem cel puţin două probleme mari şi late: branşamentele individuale au fost sistate (deşi ele sunt legale, după cum recunoaşte ANRSC), iar cei care şi-au făcut trebuie să aştepte o soluţie din partea autorităţilor locale pentru a intra în legalitate. Iar la ritmul în care se derulează lucrurile în Galaţi s-ar putea să mai curgă multă apă pe Dunăre. Timp în care bun-platnicii îşi fac lunar datoria de a vizita casieriile asociaţiilor, dar au emoţii că la întoarcerea acasă s-ar putea să facă baie cu apă plată de la supermarket. Şi să îşi ocupe timpul cu petiţii în van adresate Primăriei Galaţi, cum e cea din care cităm: "Menţinerea în continuare a sistemului colectiv de facturare şi penalizare prin sistarea furnizării apei la toată asociaţia aduce mari prejudicii materiale şi morale tocmai celor bun-platnici şi lezează drepturile persoanelor fizice de a beneficia de serviciile pe care le plătesc".

viata-libera.ro

Posted

Apă Canal riscă să-şi piardă licenţa dacă nu rezolvă problema branşamentelor individuale

* Pentru că nu a respectat termenul-limită impus de ANRSC ca să rezolve problema branşamentelor individuale, Apă Canal riscă un nou control, de data asta cu consecinţe mult mai drastice * "Se poate merge chiar până la retragerea licenţei", susţine un reprezentant al ANRSC

Apă Canal Galaţi riscă să-şi piardă licenţa dacă nu va rezolva curând problema branşamentelor individuale. Este declaraţia unui oficial de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), instituţie care a constatat încălcarea mai multor termene pe care Apă Canal le-a avut ca să găsească soluţiile legale de individualizare a consumurilor membrilor asociaţiilor de proprietari.

Încă o adresă, apoi urmează controlul

"Nu s-au respectat termenele, este nevoie să se implice şi autoritatea publică locală. Deja am pregătit o revenire în scris pe tema branşamentelor individuale, care va fi trimisă Apă Canal, Primăriei şi Consiliului Local Galaţi. Vom aştepta 30 de zile un răspuns şi dacă nici de data aceasta nu vom avea vreo reacţie probabil că se va hotărî un nou control la Galaţi, aşa cum a fost cel din 2012. Însă de data aceasta rezultatele vor fi cu adevărat neplăcute. Se va merge chiar până la retragerea licenţei", ne-a declarat telefonic Constantin Stanciu, de la ANRSC, cel care a fost la Galaţi şi cu ocazia primului control.

Apă Canal a ignorat termenele-limită

Apă Canal trebuia să găsească o soluţie pentru branşamentele individuale încă din toamna anului trecut. Nu numai că nu a respectat termenul impus de ANRSC, ci l-a ignorat chiar şi pe cel prelungit ca urmare a unei cereri. "Prin adresa nr. 2381004 / 14.08.2012, ANRSC comunică furnizorului serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare al municipiului Galaţi, SC Apă Canal SA, toate aspectele nelegale constatate şi solicită totodată ca până la data de 15.09.2012 acesta să stabilească soluţiile tehnice care să conducă la individualizarea consumurilor pe apartamente în concordanţă cu legislaţia în vigoare. Deşi SC Apă Canal SA a solicitat în scris prelungirea termenului de 15.09.2012 impus de ANRSC pentru comunicarea soluţiei tehnice legale necesare pentru individualizarea consumurilor de apă la nivelul apartamentelor, respectiv termenul acceptat de 25.09.2012, până la această dată operatorul nu a transmis soluţiile de remediere a aspectelor constatate", se arată într-un răspuns al ANRSC, datat 14.02 2013, la petiţiile transmise de mai mulţi proprietari gălăţeni care doresc să încheie o convenţie individuală cu Apă Canal pentru consumul de apă rece.

Termenul a fost depăşit cu jumătate de an

Reprezentanţii ANRSC susţin că nici până acum, în luna mai, nu au primit vreun răspuns din partea Apă Canal sau din partea autorităţii publice locale din Galaţi. "Noi am primit zeci de petiţii de la gălăţeni în care ni se spunea că Apă Canal le-a transmis că de fapt noi nu le dăm voie să facă branşamente individuale. Fals! Noi le dăm voie, dar să găsească o soluţie legală, nu cum a fost cea pe care au adoptat-o până să venim noi în control. Tocmai asta le cerem şi noi, să găsească o soluţie legală. Dar uitaţi-vă că a trecut deja jumătate de an de când a trecut termenul şi încă nu am primit niciun semn", a mai spus Constantin Stanciu, de la ANRSC.

Ce trebuie să rezolve Apă Canal

Apă Canal trebuie să revizuiască Regulamentul serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare al judeţului Galaţi, regulament care trebuie corelat cu ultimele modificări aduse Legii  nr. 241/2006. De asemenea, Consiliul Local trebuie să aprobe acest regulament şi, în plus, să decidă ce se va întâmpla cu cele peste 8.000 de persoane fizice care au deja încheiate contracte individuale cu Apă Canal, ca urmare a acţiunii de branşare în paralel cu asociaţia de locatari, realizată până la data controlului efectuat de ANRSC, adică până în vara anului trecut. Potrivit legii, "operatorii pot solicita încheierea de convenţii individuale în baza metodologiei de repartizare şi facturare individuală a consumului de apă înregistrat la branşamentul condominiului, elaborate şi aprobate de autoritatea administraţiei publice locale", cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
- în baza hotărârilor aprobate de autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale;
- la nivelul întregului imobil / asociaţie;
- cu respectarea prevederilor contractului-cadru de furnizare / prestare a serviciului".
Când se va aproba un astfel de regulament? Greu de spus, având în vedere felul în care Apă Canal a respectat până acum termenele impuse de ANRSC. Până atunci, locatarii trebuie să se mulţumească cu branşamentul la comun, prin asociaţie, caz în care trebuie să plătească şi pierderile. În plus, din cauza unor eventuali vecini rău-platinci, trebuie să suporte lipsa apei, chiar dacă sunt cu plata la zi.

viata-libera.ro

• 3 months later...
Posted

La Apă Canal, orice este posibil. Contracte individuale fără branşament individual

* Paradox tipic local: invocând "modernizarea", Apă Canal ameninţă 20 de proprietari cu "rezilierea contractelor individuale" şi îi "obligă" să se asocieze * Ironia este că niciunul dintre aceşti clienţi nu are branşament individual, deci, potrivit legii, nici nu ar trebui să aibă contracte individuale

Montarea noilor contoare cu citire la distanţă de către Apă Canal tuturor consumatorilor care au contracte individuale de furnizare de servicii naşte situaţii bizare. Deşi această investiţie are drept scop modernizarea serviciilor, în unele cazuri ea se dovedeşte a fi o întoarcere în epoca consumului "la comun". Mai mult, în anumite situaţii, Apă Canal poate fi acuzată că încearcă să rezilieze ilegal o serie de contracte cu anumiţi clienţi, fapt ce ar putea fi considerat un precedent periculos pentru toţi consumatorii care au contract direct cu distribuitorul local de apă potabilă.

Obligaţi să se asocieze

Programul de modernizare a sistemului de taxare pe care îl derulează Apă Canal în ultimele luni prin montarea de contori volumetrici cu citire la distanţă scoate la iveală o serie de situaţii cel puţin ciudate. De exemplu, cei 20 de locatari ai blocului CFR de pe strada Mihai Bravu, care până acum au plătit facturi individual la Apă Canal, au fost înştiinţaţi recent de conducerea societăţii că trebuie să îşi facă Asociaţie de proprietari dacă vor să mai primească în continuare apă rece. "În urma reorganizării şi modernizării sistemului de taxare/facturare a consumului de apă prin montarea de contori volumetrici cu citire la distanţă, nu se mai poate efectua defalcarea individuală a consumului de apă, urmând a se monta un singur contor pe branşamentul blocului. Drept urmare, soluţia actuală de facturare individuală a consumului de apă pentru cele 20 de apartamente nu mai poate fi aplicată şi se impune rezilierea contractelor de apă individuale încheiate de societatea noastră şi constituirea în Asociaţie de Proprietari...", se arată în notificarea primită de proprietari.

La blocul CFR, cu sau fără contract individual?

Chestionaţi pe această temă, reprezentanţii Apă Canal ne-au oferit, printre altele, definiţii din lege, încercând să sugereze că, de fapt, cei 20 de proprietari nu au calitatea de consumatori individuali. "Are calitatea de utilizator individual al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare orice persoană fizică sau juridică ce deţine (...) un imobil având branşament propriu de apă potabilă (...)", este citatul din Legea 241/2006 pe care ni l-au trimis reprezentanţii societăţii conduse de Gelu Stan. Totuşi, calitatea de parte contractantă a celor 20 de proprietari este implicit recunoscută prin notificarea semnată de acelaşi director Gelu Stan: "se impune rezilierea contractelor de apă individuale încheiate de societatea noastră". În plus, cel puţin unul dintre proprietari deţine un contract individual. Este vorba despre contractul 14394, încheiat pe 13.11.2007 între Apă Canal şi Florica Epuraş.

Proprietarii pot cere daune

Oricare ar fi situaţia din actele Apă Canal, soluţia pe care o aplică societatea în cazul locatarilor din blocul CFR este ori ilegală, ori de-a dreptul hilară. Presupunând că toţi proprietarii ar avea contracte individuale, Apă Canal nu le-ar putea rezilia, pentru că "denunţarea unilaterală de către operator" este posibilă doar dacă "împuterniciţii acestuia (ai operatorului, n.r.) sunt împiedicaţi să verifice sau să citească contoarele ori să verifice şi să remedieze defecţiunile la instalaţiile care sunt proprietatea sa, atunci când acesta se află pe proprietatea utilizatorului", după cum se arată în contractele Apă Canal.

Un avocat a explicat pentru "Viaţa liberă" că, dacă ar rezilia contractul unilateral, Apă Canal ar fi pasibilă de plata unor despăgubiri. "Pentru a se putea dispune rezilierea unui contract trebuie să se întrunească toate condiţiile din acel contract. Or în acest context nu se regăseşte situaţia notificată proprietarilor respectivi. Rezilierea unilaterală a contractului de către Apă Canal ar da posibilitatea deţinătorilor de contract să ceară daune în instanţă", a explicat avocata Isabela Amariei.
Dacă, în schimb, se dovedeşte că cei 20 nu au contracte individuale, atunci avem de a face cu o acţiune de râsul curcilor a conducerii Apă Canal, care încearcă să rezilieze nişte contracte individuale inexistente.

"Vom continua alimentarea cu apă a blocului"

În orice caz, reprezentanţii Apă Canal susţin că singura soluţie pentru blocul CFR este asocierea locatarilor. "(...) Toţi titularii de contracte din condominiu au fost notificaţi privind obligativitatea constituirii în asociaţie de proprietari la nivelul blocului (...) Desigur că, până la finalizarea demersurilor de constituire a asociaţiei de proprietari, vom continua alimentarea cu apă a blocului şi rămânem deschişi discuţiilor cu proprietarii apartamentelor/titularii de contracte de furnizare, pentru găsirea unor soluţii legale de rezolvare a problemei taxării şi facturării lunare a consumului de apă rece", se mai arată în răspunsul Apă Canal.

Locatarii nu au avut niciodată asociaţie

Situaţia blocului CFR, de pe strada Mihai Bravu, este una atipică. Locatarii de aici nu s-au constituit niciodată în asociaţie de proprietari, ci au avut contracte directe cu toţi furnizorii de utilităţi publice. Inclusiv cu Apă Canal, dacă este să ne luăm după modul în care li se calculează celor 20 de proprietari facturile lunare la apă rece şi canalizare. Totuşi, dacă am lua în calcul faptul că niciunul dintre locatari nu are branşament individual, am putea concluziona că nu ar trebui să existe vreun contract individual. Lucru infirmat, însă, de notificarea Apă Canal şi de cel puţin un contract semnat de reprezentanţii societăţii.

viata-libera.ro

• 3 months later...
Posted

Apă Canal face branşament individual, dar la comun. Noul regulament al serviciului de apă şi canalizare

* Apă Canal reia branşamentele individuale, dar noul regulament include o serie de condiţii greu de îndeplinit * Grav e că unii dintre proprietarii care au investit în branşamentul individual ar putea fi obligaţi să revină în asociaţiile de care au fugit

Apă Canal a publicat pe site-ul instituţiei noul regulament al serviciului public de apă şi canalizare, însă cel mai aşteptat capitol, cel legat de branşamentele individuale, rezolvă cel mult pe jumătate problema consumatorilor care doresc să încheie contracte/convenţii individuale cu distribuitorul de apă potabilă. Elaborat şi aprobat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), noul regulament este, susţine conducerea Apă Canal, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Dar, pe de altă parte, include o serie de condiţii destul de dificil de îndeplinit pentru ca un consumator din cadrul unei asociaţii să încheie o convenţie individuală cu Apă Canal. În plus, chiar dacă s-ar îndeplini condiţiile, şi un proprietar ar reuşi să îşi individualizeze consumul şi costurile, tot nu ar fi vorba despre un contract direct cu Apă Canal. Contractul va fi în continuare cu asociaţia, doar convenţia de plată fiind directă.
Branşament per consumator, dar după contorul asociaţiei
Dacă până acum un an şi jumătate Apă Canal realiza branşamente cu adevărat individuale pentru cei care doreau să ocolească asociaţia din care făceau parte, acum aşa ceva nu mai este posibil. Şi asta din cauză că, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Apă Canal ocolea legea. Aşa că s-a elaborat acest nou regulament. Diferenţa dintre varianta iniţială şi cea valabilă de acum încolo este că toate branşamentele individuale în blocuri trebuie făcute după apometrul Apă Canal. Bifurcaţiile pentru fiecare proprietar în parte trebuie realizate numai după ce Apă Canal îşi măsoară cantitatea livrată la comun asociaţiei. Pe baza contorilor individuali, însă, montaţi pe proprietatea comună (în subsol sau pe casa scării), la scurtă distanţă de cel al Apă Canal, se va putea realiza o facturare individuală şi implicit semnarea unor convenţii de plată. În cazul în care cineva nu plăteşte, i se închide vana, ceilalţi consumatori nemaifiind afectaţi. Ca să ajungeţi însă la acest sistem, este nevoie să îndepliniţi o serie de condiţii.
Trei condiţii greu de îndeplinit
Aşadar, începând din acest moment, cei care doresc să încheie convenţii individuale de plată cu Apă Canal o pot face, regulamentul fiind în sfârşit aprobat, după un an de tergiversări. Ce presupune această convenţie? În primul rând, o investiţie de cel puţin 1.000 de lei din partea proprietarului, alături de investiţiile similare ale tuturor celorlalţi proprietari din asociaţie sau bloc, iar apoi siguranţa faptului că, dacă un vecin nu îşi achită facturile, el nu riscă să rămână fără apă rece. Trei sunt condiţiile care trebuie îndeplinite pentru realizarea unui branşament individual şi încheierea unei convenţii directe cu furnizorul de apă: asociaţia din care face parte să nu aibă datorii, să existe acordul a cel puţin 50 la sută plus unul dintre locatari şi toată asociaţia să treacă în sistemul branşamentelor individuale. Le vom lua pe fiecare în parte.
1. Asociaţia să nu aibă datorii. "Sigur, se poate analiza situaţia de la caz la caz, iar legea şi regulamentul ne permit să mergem la nivel de bloc sau de scară. Dacă asociaţia face o declaraţie cum că la blocul X sau la scara Y nu sunt datorii, se pot încheia convenţii individuale la acel bloc sau la acea scară", susţine purtătorul de cuvânt al Apă Canal, Cornelia Arnăutu.
2. Să existe acordul a cel puţin 50 la sută plus unul dintre locatari. E un lucru relativ uşor de obţinut, aşa că nu vom insista asupra aspectului.
3. Scara, blocul sau asociaţia să facă instalaţii interne separate pentru toţi proprietarii. Adică şi pentru cei care doresc contorizare individuală, şi pentru cei care nu doresc asta. În orice caz, cheltuielile (în jur de 1.000 - 1.500 de lei de apartament) trebuie suportate de fiecare proprietar în parte sau de asociaţie din diverse fonduri de reparaţii, investiţii, adică tot de proprietari. Cu alte cuvinte, deşi decizia poate fi luată de o majoritate simplă, realizarea investiţiei devine aproape imposibilă din cauza faptului că cine se împotriveşte este puţin probabil să mai dea şi bani (nu puţini), supunându-se astfel deciziei majorităţii.
"Noi credem că se pot face, în ciuda acestor condiţii. Deja au venit o serie de asociaţii să se intereseze şi urmează să se decidă. Noi avem tot interesul să facem aceste convenţii individuale. Suntem pregătiţi să le facem, regulamentul şi conţinutul convenţiilor au fost deja publicate pe site-ul nostru", a mai spus purtătorul de cuvânt al Apă Canal.
Problemă imensă: cei peste 8.000 de branşaţi individual
În acest moment, cea mai mare problemă a Apă Canal este situaţia celor peste 8.000 de proprietari care au investit în branşamentele individuale declarate ilegale de ANRSC. Deşi ei nu au absolut nicio vină, fiind probabil unii dintre cei mai corecţi clienţi, paradoxul face ca tocmai ei să aibă cel mai mult de suferit. În următoarea perioadă, unii dintre ei vor fi înştiinţaţi că au investit 1.000 - 1.500 de lei absolut aiurea. Dacă asociaţiile / blocurile / scările din care fac parte nu vor alege calea individualizării costurilor, ei vor fi întorşi în asociaţie. Adică au plătit bani buni ca să aibă un contract individual, iar acum se vor vedea nevoiţi să revină la situaţia iniţială, cea care i-a şi determinat de altfel să se branşeze individual. "Proprietarii care au branşament individual şi care nu vor semna, împreună cu toţi membrii asociaţiei, convenţii individuale, trebuie să revină la asociaţii până la finalul anului 2014", a explicat reprezentantul societăţii conduse de Gelu Stan.

Evident, în aceste condiţii, pentru că au plătit degeaba o investiţie, proprietarii au mari şanse să câştige un eventual proces pe care l-ar intenta Apă Canal. Cu atât mai mult cu cât ANRSC deja s-a pronunţat pe această temă: modul cum a realizat Apă Canal branşamentele individuale a fost ilegal. "Dacă, până la sfârşitul anului viitor nu se întâmplă nimic, da, aceşti proprietari vor fi obligaţi să revină la asociaţii. Cu toate consecinţele care decurg de aici. Atât pentru ei, cât şi pentru Apă Canal", a completat reprezentantul instituţiei manageriate de Gelu Stan.
E drept, dacă totuşi asociaţia din care fac parte va alege calea încheierii convenţiilor individuale, Apă Canal are o "surpriză" pentru aceşti proprietari. "Costurile care vor rezulta din mutarea apometrelor lor după apometrul imobilului vor fi suportate de Apă Canal", a mai spus Cornelia Arnăutu.

Se pot rezilia contractele celor cu branşament propriu?

Interesant de văzut este, totuşi, cum va reuşi conducerea Apă Canal să rezilieze cele peste 8.000 de contracte pe care le are cu cei care şi-au făcut branşament individual. Potrivit contractului, rezilierea se poate face doar cu acordul părţilor sau prin denunţarea unilaterală de către operator, însă în cu totul alte condiţii decât cele de acum.
Posted

Deci apa potabila se opreste pentru ca asociatia are datorii. Ca sa faci bransament individual este necesar ca locatarii sa-si plateasca restantele. Daca si-au platit restantele, apa potabila revine.

Prin urmare, de ce sa mai faci bransament individual!? Pentru viitor!?

Nu inteleg! Asta e o adevarata bataie de joc!

Am asistat, intamplator, la discutia dintre reprezentantii Apa Canal si unul din vecinii cu datorii. Are vreo 20 de mii de lei restante la intretinere si nu intelegea de ce trebuie sa plateasca diferite servicii (lunar) la asociatie ca oricum el nu le foloseste... Anomalia, cand s-au cerut semnaturi pentru a se varui intrarea pe casa scarii ( intrare care e mai curata decat multe altele si care se tot da cu var la fiecare 2 ani), el era unul din semnatari!

Omul consuma dar nu plateste si nu intelege de ce ar trebui sa o faca!!!

Inaca doi cu datorii ce depasesc zece mii de lei, si-au pus termopane dar pe la asiciatie nu au trecut de cativa ani buni pentru a plati ceva!

Din cauza acestor nesimtiti avem de suferit si noi, cei ce ne platim datoriile la timp!

Am centrala de apartament, am datoriile la zi dar daca se opreste apa rece ce dragului fac!? Ma duc la vecinul si ma aleg cu o incadrare penala... in functie de nervi... Stau in frig cu copil mic, nu ma spal, pentru niste cretini!? ( ca nu spun ce figuri au in cap!!!)

Situatia asta e de ani buni, Apaterm-Apacanal probabil merg pe ideea ca locatarii buni platnici vot achita si datoriile nestitilor, altfel nu vad care e ideea acestei legi! O lege proasta facuta de oameni prosti!