Jump to content

Elevii cred că subiectele de bac sunt prea grele


Recommended Posts

Posted

Elevii gălăţeni cred că subiectele de bacalaureat sunt prea grele

Cu o lună şi jumătate înainte de examenul de bacalaureat, mulţi elevi de clasa a XII-a se plâng că subiectele sunt prea dificile. Unii dintre ei se tem că nu vor reuşi să promoveze examenul, mai ales din cauza problemelor de la matematică.

Elevii sunt susţinuţi şi de unii profesori care spun că subiectele finale au fost publicate prea târziu de către Ministerul Educaţiei, iar elevii nu vor avea timp suficient să le rezolve.

Elevii se plâng că subiectele la bacalaureat, şi în special cele la matematică, sunt mult prea grele, asemenea celor de la olimpiade. ”Subiectele de bacalaureat, în special la matematică, sunt foarte dificile. Acestea ar trebui să fie de nivel mediu, însă nu este aşa. Îmi este foarte frică de acest examen, dar nu numai mie, ci şi colegilor mei”, a spus Camelia Marin, elevă în clasa a XII-a. Părerile elevilor sunt susţinute şi de unii profesori. ”Subiectele de la profil (M1), respectiv matematică-informatică, sunt într-adevăr mai dificile, dar se presupune că elevul de la acest profil, care a ales acest profil, ar trebui să ştie. Elevii trebuie să ştie. Celelalte subiecte, de la alte profile, sunt rezonabile. Oricum, subiectele din acest an, la matematică, sunt mai dificile decât cele din anii trecuţi. Elevul de 5-6 riscă să ia sub 5. De 10 sunt foarte puţini elevi. Elevul care nu şi-a însuşit cunoştinţele, care nu a învăţat, nu are şanse să treacă. Suiectele sunt totuşi mai scurte, asta ar fi o compensaţie pentru că elevii au astfel mai mult timp la dispoziţie pentru a rezolva variantele”, a declarat Mitică Dudău, inspector şcolar general adjunct şi profesor de matematică. Mai mult, candidaţii la bacalaureat spun că nu în toate manualele alternative sunt abordate tipurile de probleme propuse pentru bacalaureat.

Alsovenţii claselor a XII-a vor intra în vacanţă mai devreme, la mijlocul lunii viitoare, pentru a avea timp să se pregătească pentru examene.

Examenul de bacalaureat se va desfăşura în perioada 23 iunie - 3 iulie.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=3

Posted

cu examenele astea e cu dus si intors... la fel ca si teza asta unica... mare branza ! subiectele ba sunt prea grele (si atunci notele sunt dupa asteptari) ba sunt prea usoare... de se mira saracii elevi cum de s-au pregatit cu exercitii, sau comentarii de nivel foarte avansat... si se trezesc cu exercitii de clasa a 5-a, sau cu probleme de literatura si gramatica de clasele 1-4... bataie de joc... asta e in sistem !

Posted

Pâna la urmă oricum iau aproape toţi bac-ul, deşi jumătate din ei nu sunt în stare să formuleze o frază corectă în limba română :X Nu-mi iese din cap un "front page" văzut de curând la un referat de clasa a XI-a: "Referate al elevii Roxana...." :o

Posted

Pentru elevii de la "Economic"

BACALAUREAT DE SACRIFICIU

* Subiecte afişate târziu, cu greşeli şi din afara programei * Profesori care taie frunze la câini * Elevi încurajaţi să copieze?

Absolvenţii de anul acesta se consideră cu toţii nedreptăţiţi de felul în care a ales Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Cercetării să organizeze bacalaureatul. Printre elevii cu cele mai multe nemulţumiri se numără şi cei de la Colegiul Economic "V. Madgearu"

Subiecte greşite sau din afara programei

"Suntem generaţia bacalaureatului de sacrificiu. În alţi ani subiectele s‑au publicat pe internet în ianuarie. Au avut tot timpul să înveţe. Noi le‑am primit în martie şi, în loc să ne ajute, mai rău ne‑au dat peste cap. Am avut o mulţime de surprize neplăcute. Subiecte greşite, cu terminologie greşită, sau care nu au nici o legătură cu programa. De exemplu, la punctul 1, avem subiecte dintr‑o altă materie, negocierea afacerilor, în loc să avem din mediul concurenţial şi marketingul afacerilor", ne spune Iuliana Marin, de la clasa a XII‑a B. Aceasta ne‑a mai spus că, spre deosebire de anii anteriori, când proba se dădea la o disciplină la alegere dintre cele de specialitate, anul acesta dau două. Deci, au de pregătit materie mai multă. Cu atât mai mult, ar fi trebuit să primească variantele de subiecte mai devreme. De la altă colegă de‑a ei, Aurelia Vlad, aflu că cei care au elaborat subiectele fac şi confuzii între termeni, între "principiile marketingului" şi "funcţiile marketingului". În plus, noţiunile care apar pe variantele de examen la proba de specialitate nu se regăsesc în manualul după care au lucrat elevii de la "Economic" şi nu sunt nici în programă. Iar cei la minister nu au ţinut cont de aceste lucruri. După rectificări, subiectele au rămas la fel.

"Noroc că avem o profesoară care ne‑a ajutat enorm. Doamna Geanina Colan a rezolvat subiectele cu noi, ne‑a explicat, ba a făcut rost şi de manualul de la Bucureşti şi ni l‑a dat şi nouă, în format electronic, ca să ne putem pregăti cum se cuvine", ne spune o altă elevă de la aceeaşi clasă, Alexandra Marin.

"Ne‑apucăm de copiat?"

La clasa a XII‑a E - de drept administrativ ‑ dau de alte probleme. "Noi, un semestru, n‑am făcut nimic la disciplina pe care o dăm la bacalaureat - mediul concurenţial. Am avut o profesoară - Mirela Hulea ‑ care în trei ore abia reuşea să ne predea o lecţie, în condiţiile în care noi avem o singură oră pe săptămână. Un semestru nu am învăţat nimic. Au fost discuţii, s‑a pus problema la conducerea şcolii. Nouă ni s‑a schimbat profesoara. A venit doamna Colan şi ne‑a predat într‑un semestru materia de pe tot anul. Doamna respectivă a rămas însă profesoară la XII G. Iar elevii de acolo vin la noi la ore, ca să priceapă şi ei ceva pentru bacalaureat", ne toarnă dintr‑o suflare una dintre eleve (susţinută de mai mulţi elevi din clasă), care, e lesne de înţeles de ce, a dorit să‑şi păstreze anonimatul. Elevii mi‑au mai mărturisit că, până a nu veni doamna Colan la clasa, ca să‑i lumineze, aveau convingerea că singura soluţie ar fi fost copieze la bacalaureat. Cum s‑au gândit totuşi că nu ar fi fost asta rezolvarea, au preferat să facă o plângere scrisă la conducerea liceului.

Directoarea Marilena Râpă ne‑a spus că profesoara Mirela Hulea este suplinitoare calificată, că nu i se pot contesta cunoştinţele pe care le deţine, dar că, pentru a fi cadru didactic, e necesar să ai şi alte calităţi. De ce predă profesoara Hulea în continuare la alte clase? Pentru că elevii nu au avut curajul să se plângă de prestaţia sa? Directoarea ne‑a mai spus că în consiliul de administraţie s‑a hotărât ca Mirela Hulea să nu mai primească prelungire de activitate pe postul de la Colegiul Economic. Dar anul acesta, elevii sunt sacrificaţi.

De ce tot acest zbucium al elevilor pentru a obţine o notă cât mai mare la bacalaureat? Ne spune tot o elevă de la clasa a XII‑a B: "Notele contează la admiterea la facultate. Fiecare sutime e importantă", ne spune Georgiana Năvălici - nemulţumită şi de faptul că subiectele la română sunt la fel ca şi pentru elevii de filologie care au mult mai multe ore pe săptămână decât ei. Dar aceasta e altă poveste.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24208

Posted

FEN cere retragerea subiectelor

Examenul de bacalaureat stârneşte tot mai multă revoltă în rândul profesorilor, părinţilor, dar şi elevilor. Unii dintre aceştia reclamă că subiectele pentru limba română, proba orală, sunt extrem de dificile şi în afara programei. Mai mult, spun ei, nu este normal ca subiectele la probele orale să nu fie supuse dezbaterii publice şi, în plus, să nu conţină literatură. De asemenea, sindicaliştii din Educaţie cer retragerea noilor subiecte şi înlocuirea acestora cu cele de anul trecut.

După ce subiectele la matematică au stârnit revoltă în rândul cadrelor didactice şi elevilor, mai nou, profesorii acuză că subiectele de la Limba şi Literatura Română, proba orală, sunt în afara programei, acuzând MECT că a eliminat textele literare, elevii fiind obligaţi în felul acesta să facă diferite compuneri pe texte fără valoare. Totodată, preşedintele FEN (Federaţiei Educaţiei Naţionale) trage un semnal de alarmă vizavi de subiectele probei orale la Limba şi Literatura Română şi îi cere ministrului Educaţiei retragerea subiectelor din acest an şi înlocuirea acestora cu cele din 2007. ”Subiectele pentru limba si literatura română la BAC - proba de examinare orală - sunt în afara programei. Aflat în concediu electoral, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei continuă cu tenacitate, din raţiuni pur electorale, să desfigureze chipul şcolii româneşti cu tot felul de schimbări pripite, în mod evident şi recunoscut chiar de cei în cauză - insuficient gândite din cauza grabei dictată de programul de campanie. După ce a purces la "descongestionarea programelor" prin care ministrul, numit pe bună dreptate Asteluţei, urmăreşte probabil ca generaţiile de elevi pe care le afectează să nu-i mai pună în dificultate pe miniştrii PNL şi să aibă un nivel de cultură care să garanteze că la întrebarea "cine sunt cei mai frumoşi şi mai deştepţi din ţară?!" oglinda fermecată să poată răspunde:" miniştrii PNL", iată că se arată şi recidiva manifestată printr-o agresiune fără precedent asupra disciplinei Limba şi Literatura Română. Protestul public al academicianului Eugen Simion, al cadrelor didactice de liceu, al părinţilor şi al elevilor de clasa a XII-a referitor la subiectele de Limba şi Literatura Română, proba de examinare orală, este perfect îndreptăţit şi trebuie luate măsuri imediate pentru a preveni o catastrofă la notarea elevilor sau apariţia unui fenomen de corupţie în masă”, este de părere Cătălin Croitoru, preşedintele FEN.

Cadrele didactice susţin că, la proba orală de Limba şi Literatură Română, textele literare au fost eliminate. Mai mult, autorii şi textele selectate nu au valoare. În opinia unora dintre profesori unele subiecte sunt prea dificile în condiţiile în care subiectul de literatură a fost înlocuit cu o noutate absolută: comentarea unui text la prima vedere din cele patru stiluri funcţionale ale limbii române. ”Absolvenţii liceului românesc nu trebuie să fie capabili să vorbească despre Caragiale, Blaga, Călinescu, Eminescu, Bacovia, Stănescu, Sorescu, ci numai despre "Ghidul cetăţeanului român în UE", "Raportul Tismăneanu" sau "Raportul de Sociologie Urbană şi Regională. Subiectele au fost publicate foarte târziu (sfârşitul lui aprilie), doar pe internet, fapt ce nu a asigurat preluarea unitară de către cei 170.000 de absolvenţi. Ar fi trebuit publicate la 15.09.2007. Subiectul se află în afara coordonatelor logice ale programei de liceu, deoarece numărul de ore afectat secţiunii Comunicare în cei 4 ani nu justifică existenţa la BAC doar a acestui tip de subiect, iar profesorii examinatori nu sunt pregătiţi pentru a nota unitar aceste subiecte şi astfel, pot apărea decalaje mari de apreciere", a mai spus Cătălin Croitoru.

Dascălii cer retragerea imediată a noilor subiecte emise de către MECT şi aplicarea celor din 2007 pentru care elevii s-au pregătit deja, susţinând totodată că una dintre consecinţe ar fi chiar încurajarea stimulării materiale. ”Având în vedere că examinarea orală la Limba şi Literatura Română se desfăşoară în faţa a două cadre didactice se poate ca prin "mijloace specifice corupţiei la BAC" să se amplifice şi aprofundeze stimularea materială a profesorilor până la apariţia unui fenomen de masă care va scăpa de sub control”, a conchis Cătălin Croitoru.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.