Jump to content

Protest împotriva amenajării unui parc!


dcp100168

Recommended Posts

Protest împotriva amenajării unui parc!

* Locatarii blocului C12 din Mazepa sunt revoltaţi de faptul că alături de imobilul lor urmează să fie ridicat un loc de joacă pentru copii * Demersurile autorităţilor prind tot mai mult contur, deşi blocul este ameninţat de tasarea terenului

Un proiect născut încă din 2009 şi care prinde contur pe zi ce trece naşte revoltă printre locatarii blocului C12 din Mazepa, situat la doi paşi de faleza Dunării. Este vorba despre un parc de joacă pentru copii, care urmează a fi amplasat pe un spaţiu de circa 200 de metri pătraţi, în imediata vecinătate a blocurilor ridicate la finele anului 1967. Realizarea unui spaţiu de agrement pentru cei mici nu ar trebui să fie, la prima vedere, un motiv de nemulţumire pentru riverani, în condiţiile în care numărul parcurilor în Galaţi este oricum insuficient. În acest caz, însă, detaliile fac diferenţa.

Parc pentru pensionari?

Spaţiul extrem de strâmt afectat proiectului este prima problemă a locatarilor blocului C12, care se tem că odată instalate leagănele şi toboganele pentru distracţia celor mici se vor trezi sufocaţi, fără a mai putea beneficia de locul care le serveşte drept alee de trecere. Asta dacă vor fi copii la joacă, pentru că în zonă locuiesc numai oameni în vârstă.

„E un loc foarte strâmt aici, ar însemna să ocupe toată zona asta şi poate să intre şi peste spaţiul verde, să taie copacii. Aici e şi bătătorul de covoare şi tot pe aici trecem spre ghena de gunoi. Mai putem face asta când aici vor fi copiii la joacă? Şi mă îndoiesc că vor veni copii aici să se joace, pentru că la blocurile din zonă nu sunt familii tinere. Nici măcar noi nu avem nepoţi la vârsta la care să se mai joace în parc”, este de părere ing. Constantin Alexandru, unul dintre locatarii de la C 12.

Leagăn pe gura puţului

Adevărata problemă a oamenilor care locuiesc la blocurile situate de altfel într-o zonă extrem de bună a Galaţiului este însă siguranţa solului, care se tasează pe zi ce trece. Colac peste pupăză, terenul care le fuge încet sau sigur de sub blocul ce nu are fundaţie va mai trebui să suporte, pe o suprafaţă destul de mică, un parc de joacă, după ce în anii 90 cartierul s-a umplut de garaje construite după ureche.

„Aici, chiar în locul unde vor să facă parcul, este gura unui puţ care face parte din sistemul de hrube al Galaţiului. Aici, în lateralul blocului este unul, iar în faţa blocului este un altul. Sunt hrube verticale care colectează apele pluviale. Toata apa se scurge în ele şi se duce în pământ şi asta se vede în faptul că solul se tasează pe zi ce trece. Au început deja să apară nişte fisuri, pentru că în fiecare noapte se aud zgomote. Au început să se facă nişte măsurători aici pentru studierea fenomenului de tasare, dar mă tem că asta nu va opri proiectul. Am înţeles că se grăbesc să facă parcul, s-a întocmit deja şi devizul”, ne-a explicat prof. Ioan Stângu, proprietarul unui apartament din blocul C12.

În încercarea de a stopa proiectul despre care spun că nu va aduce nici un beneficiu zonei şi locuitorilor cartierului, locatarii de la C12 au fost zilele trecute la Comisia de Urbanism şi au solicitat o amânare a începerii lucrărilor.

„Le-am sugerat o altă locaţie, mult mai potrivită, în apropiere de Şcoala 28 şi efectuarea unor foraje pentru studierea atentă a subsolului care se tasează. Terenul este foarte fragil din cauza celor două hrube şi blocurile din această zonă pot avea soarta blocului C20 din Ţiglina 1” conchide prof. Stângu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Locatarii blocului C12 au protestat împotriva parcului de joacă

O parte dintre locatarii blocului C12 din Mazepa au protestat împotriva deciziei de a se construi un parc în imediata vecinătate a blocurilor ridicate la finele anului 1967. Pensionarii nu vor ca puţinul spaţiu verde pe care îl au, de aproximativ 200 de metri pătraţi, să fie transformat în parc. „Nu avem nevoie de un parc aici. Sunt doar doi copii în aceste blocuri. În rest suntem pensionari. Există posibilitatea ca în viitor copiii să se înmulţească, dar decizia tot nu se justifică. Există un părculeţ aici în zonă, aşa că nu înţelegem de ce ar mai nevoie de încă unul”, ne-au povestit oamenii.

Parc pentru doi copii

Zona în care ar urma să se construiască parcul se tasează. Acesta este principalul motiv pentru care oamenii sunt foarte supăraţi pe autorităţile care au aprobat proiectul. „Nu ştim ce are de câştigat cel care vrea să construiască parcul. Domnul care a câştigat proiectul de construcţie locuieşte într-un dintre aceste blocuri. Dacă ar fi dus până la capăt acest proiect ar însemna ca noi să rămânem şi fără spaţiu de trecere, şi fără copacii care au fost plantaţi cu ani în urmă. Ba mai mult, terenul se tasează. Poate ar fi mai bine să dărâme toate blocurile de aici şi să facă un parc mare. Ar trebui să repare mai întâi aleile, pentru că sunt pline de gropi. Să nu mai vorbim de această gaură, care la fiecare ploaie se adânceşte”, se plâng locatarii blocului C 12.

Locuitorii din zonă sunt, în marea lor majoritate, pensionari. Oamenii spun că nu ar avea nimic împotriva parcului, dacă ar fi mai mulţi copii care ar avea nevoie de el. „Cândva au fost amplasate nişte bănci. Au fost distruse de tinerii care veneau în fiecare seară aici să bea bere. Dacă s-ar construi acest parc, cu siguranţă ar fi populat doar de tinerii care preferă să stea cu picioarele pe o bancă şi să bea o bere decât să se ducă într-un loc special amenajat. Pe vremea când erau băncile auzeam tot felul de discuţii. Tinerii vorbeau atât de urât încât nu îmi venea să cred. Nu îmi puteam crede urechilor ce auzeam că le iese pe gură. Istoria se va repeta şi în parc. Noi suntem persoane în vârstă şi avem nevoie de linişte. Dacă ar fi vorba despre mai mulţi copii mici în zonă ar fi ceva. Ei se joacă până la o oră decentă şi nu cred că ar deranja prea tare zgomotul lor. Dar ştim ce urmează după programul de joacă al celor mici”, ne-a spus una dintre pensionare.

Tabel cu semnături

Oamenii s-au mobilizat şi au mers din uşă în uşă să îşi întrebe vecinii dacă sunt sau nu de acord cu proiectul. „Am strâns deja 125 de semnături de la oamenii care sunt împotriva proiectului. Să facă un parc lângă Şcoala 28. Măcar acolo sunt o şcoală şi o grădiniţă. S-ar justifica mult mai mult decât aici, între blocuri”, ne-a declarat Alexandru Costică, unul dintre protestatari.

Proiectul, început în 2009 şi aprobat prin hotărârea Consiliului Local, a fost momentan sistat de Primăria Galaţi. „În momentul de faţă lucrările au fost oprite. Parcul nu poate fi amplasat decât acolo datorită studiului topo făcut deja. Lucrările nu se vor relua până nu se vor clarifica toate amănuntele şi până nu vom şti exact despre ce este vorba în zonă”, ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Aşadar, proiectul rămâne în aer, locatarii fiind însă decişi să lupte până la capăt împotriva construirii parcului între blocurile lor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.