Jump to content

Extrădat după ce a încercat să omoare un român în Italia


dcp100168

Recommended Posts

Extrădat după ce a încercat să omoare un român în Italia

Un gălăţean a fugit din Peninsulă după ce pe 8.12.2007 a fost implicat într-un incident violent, în urma căruia un alt român a fost la un pas să îşi piardă viaţa. Costel Tiugă l-a înjunghiat pe un conaţional de trei ori, dar în urma intervenţiei medicilor, victima a supravieţuit.

Agresorul a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru tentativă la omor în Peninsulă, dar de atunci nu a mai fost de găsit. Recent, Costel Tiugă a fost identificat şi reţinut la Galaţi, după ce autorităţile italiene emiseseră un mandat european de arestare pe numele lui. Curtea de Apel Galaţi a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 5 zile, urmând să dispună o nouă prelungire pentru 25 de zile înainte de a lua o decizie în privinţa infractorului.

Tiugă susţine că este nevinovat şi că doar a asistat la rănirea victimei, fără să fie implicat în vreun fel. Interesant de amintit este că bărbatul are de ales acum unde îşi poate executa pedeapsa. „Poate alege dacă îşi execută pedeapsa în Italia sau la noi, în România. Dacă alege să o execute în Italia, beneficiază şi de dreptul de a fi rejudecat”, ne-a declarat procurorul Marcel Codiţă, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

A preferat să îşi ispăşească pedeapsa în Italia

Un gălăţean a fugit din Italia după ce pe 8.12.2007 a fost implicat într-un incident violent, în urma căruia un alt român a fost la un pas să îşi piardă viaţa. Costel Tiugă l-a înjunghiat de trei ori pe un conaţional, dar în urma intervenţiei medicilor, victima a supravieţuit. Agresorul a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru tentativă la omor în Peninsulă, dar de atunci nu a mai fost de găsit.
Costel Tiugă a fost identificat şi reţinut la Galaţi, după ce autorităţile italiene emiseseră un mandat european de arestare pe numele lui. Curtea de Apel Galaţi a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 5 zile, dispunând apoi o nouă prelungire pentru 25 de zile înainte de a-l extrăda în Italia. Tiugă susţine că este nevinovat şi că doar a asistat la rănirea victimei, fără să fie implicat în vreun fel.
Interesant de amintit este că bărbatul a avut de ales unde îşi poate executa pedeapsa. A ales în cele din urmă Italia, deoarece prin extrădarea în Peninsulă beneficiază acum şi de dreptul de a fi rejudecat.
Şi-a recunoscut faptele
Un alt bărbat originar din Galaţi, condamnat în România pentru omor, a fost pe punctul de a fi extrădat tot în Italia după ce s-a dat singur de gol în legătură cu comiterea unor fapte cu violenţă în Peninsulă. Procurorii italieni au cerut audierea lui Sebastian Bogdan Bodorin în cadrul unei videoconferinţe, după finalizarea căreia au emis pe numele lui un mandat european de arestare.
Curtea de Apel Galaţi a luat în discuţie extrădarea bărbatului în Italia, dar solicitarea autorităţilor italiene a fost respinsă. Şi asta pentru că Bodorin nu poate părăsi România, deoarece execută o pedeapsă cu închisoarea pentru omor.
Legislaţia românească permite în cazuri excepţionale ca o persoană condamnată să fie transferată pentru o scurtă perioadă într-un alt stat, astfel încât să fie demarate procedurile de punere sub acuzare, iar fapta sa nu se prescrie, dar aici nu a fost cazul.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.