Jump to content

Ziua Metalurgistului, fără festivităţi şi în 2012


dcp100168

Recommended Posts

Ziua Metalurgistului, fără festivităţi şi în 2012

Potrivit prevederilor Contractului Colectiv de Muncă de la ArcelorMittal Galaţi, cei 8.000 de angajaţi ai Combinatului vor primi o sumă impozabilă de 1,2 milioane de lei vechi, reprezentând valoarea primei acordate cu ocazia Zilei Metalurgistului, care este marcată în fiecare an pe data de 8 septembrie.

Ca şi în anii precedenţi, conducerea ArcelorMittal Galaţi a decis să renunţe la organizarea unor manifestări care să marcheze acest eveniment, motivul invocat fiind legat de efectele crizei economice.

Manifestările de sărbătorire a Zilei Metalurgistului au constat ani întregi în organizarea diferitelor spectacole, precum şi în acordarea unor mici şi a unui pahar de bere, recompense care se puteau primi pe baza unui bon.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ziua Siderurgistului nu mai este un motiv de bucurie pentru gălăţeni

8 septembrie, Ziua Metalurgistului, era, pe vremuri, pentru Galati, sărbătoarea întregului oraş. Era şi normal - majoritatea gălăţenilor lucra în combinatul siderurgic de la Galaţi, aşa că sărbătoarea siderurgistului era sărbătoarea gălăţenilor. Ziua era marcată prin concursuri şi spectacole de muzică şi dans, desfăşurate pe Stadionul Siderurgistul, iar seara se termina cu bere, mici şi focuri de artificii. În ultimii ani, pe fondul crizei economice, administraţia combinatului ArcelorMittal Galaţi a renunţat să mai organizeze acţiuni de Ziua Siderurgistului, dar a preferat ca în ultimii ani să mute atenţia de pe această sărbătoare, din 8 septembrie, către o zi a porţilor deschise, organizată în luna iunie şi dedicată angajaţilor şi familiilor lor. Aşa că singurul cadou de ziua lor, pentru siderurgişti, este prima şi o zi liberă, drepturi stabilite conform Contractului Colectiv de Muncă.

În consecinţă, cei 6.600 de angajaţi ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi vor primi astăzi, de Ziua Siderurgistului, câte o primă în valoare de 160 de lei brut şi vor avea şi câte o zi liberă. Totuşi, administraţia ArcelorMittal Galaţi nu va organiza vreo activitate specială care să marcheze Ziua Metalurgistului, sărbătorită în fiecare an pe 8 septembrie, de Sf. Maria.

Cum arată fostul SIDEX?

În prezent, în combinatul ArcelorMittal de la Galaţi lucrează 6.600 de muncitori, câţi au mai rămas după plecarea, începând cu 1 septembrie, a celor 365 de siderurgişti, prin programul de prepensionare. Potrivit purtătorului de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, numărul angajaţilor din combinat ar putea scădea şi pe viitor, deşi se preconizează o creştere a producţiei. În 1999, în Sidex lucrau peste 31.000 de gălăţeni, iar la finele anului trecut, în combinat lucrau doar 7.000 de angajaţi, diferenţa reprezentând-o siderurgiştii care au plecat de pe platformă în cadrul celor 13 scheme de plecări voluntare, organizate de patronat din 2001 (de la privatizarea SIDEX) şi până în acest an. Totodată, din cele 6 furnale construite în combinat, nu mai funcţionează decât unul, dar mai există unul care poate fi oricând pus în funcţiune, dar în măsura în care ar exista comenzi de la clienţi pentru creşterea producţiei de oţel.

Sindicatele: nu este niciun motiv de sărbătoare

Cum combinatul a pierdut, de la privatizare până acum peste 24.000 de angajaţi, cei 6.600 de muncitori rămaşi nu au motive de sărbătoare, ci privesc, îngrijoraţi, către viitor, mai ales pentru că administraţia combinatului continuă să anunţe că se va mai reduce personalul, pe fondul pierderilor economice provocate de criză şi de politica de liberalizare a preţurilor la energie. Nici sindicatele nu găsesc motive de bucurie.

De ce, explică secretarul general al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan: „Din ianuarie 2002, de la privatizare, când în combinat lucrau 27.800 de salariaţi, azi mai sunt 6.600, deci s-au pierdut peste 20.000 de locuri muncă. Înainte, în 1989, produceam opt milioane de tone de oţel, iar acum lucrăm cu un furnal şi ne chinuim să producem 2 milioane de tone. Deci, nu există niciun motiv de bucurie. Sigur, speranţa moare ultima, iar administraţia ne anunţă că vrea să crească producţia cu 30%, dar, deocamdată, totul e doar pe hârtie...”.

Starea de spirit a siderurgiştilor: lehamite, silă, apatie, deznădejde

În cei 25 de ani de când lucrează în combinat, Dănuţ Bându a trăit şi perioada de glorie a colosului siderurgic, dar a asistat şi la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă şi la închiderea unităţilor de producţie. Experienţe care îl fac pe acesta, dar şi pe colegii săi de muncă, să aibă sentimente amestecate când vine vorba de combinat: „de când lucrez eu în combinat nu am găsit o stare mai proastă de spirit printre siderurgişti. Simt lehamite, silă, apatie şi deznădejde… Nici nu se implică, din punct de vedere al sindicatelor. Vin la muncă, aşteaptă acel mărunţiş pe card, că 1.000-1.200 de lei nu înseamnă salariu şi atât. Ni se rupe inima văzând cum cad la pământ unităţile de producţie… Furnalul 6 e pus acum la pământ, după furnalul 1 şi 2… administraţia spune că ele sunt depăşite tehnic, dar dacă toate sunt tăiate, ne întrebăm: către ce ne îndreptăm?”. O întrebare la care, totuşi, administraţia combinatului are un răspuns ferm: către o nouă realitate creionată de criză şi de cerinţele pieţii, în care combinatul lucrează cu maxim două furnale şi puţin peste 6.000 de salariaţi şi nu aşa cum funcţiona odinioară, cu şase furnale şi trei oţelării.

ArcelorMittal: Numărul angajaţilor va scădea pe viitor, dar va creşte producţia!

„Îngrijorarea angajaţilor este justificată şi provine dintr-o situaţie reală. Trecem prin criză şi printr-o perioadă de transformare foarte dură, care prevede adaptarea unui combinat de la o realitate care nu mai există – o realitate în care combinatul avea şase furnale, trei oţelării. Am fost nevoiţi să ne adaptăm la realitatea unui combinat cu două funale şi o oţelărie. În paralel şi forţa de muncă se ajustează, căci nu mai e nevoie 3-40.000 de salariaţi, dar am redus numărul lor în mod responsabil. Nu am concediat, ci toţi au plecat pe principiul voluntariatului, cu salarii compensatorii... Aşadar, îngrijorarea salariaţilor e justificată, dar noi le comunicăm că ne îndreptăm către o nouă realitate, care prevede chiar o creştere a producţiei, datorită investiţiei de milioane de euro la furnalul 5 şi care urmează unei alte investiţii de peste 80 de milioane - poate cea mai mare din România, realizată în ultimii ani. Cine face asta nu are motive să închidă!”.

Dar chiar şi cu aceste asigurări, ArcelorMittal Galaţi nu ascunde că numărul angajaţilor ar putea scădea pe viitor, chiar dacă se preconizează o creştere a producţiei. Din păcate, numărul siderurgiştilor care pleacă din combinat vor îngroşa, în continuare, numărul şomerilor din Galaţi, un judeţ în care rata şomajului este aproape dublă faţă de cea de la nivel naţional.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.