Jump to content

Staer, de la extaz la agonie şi înapoi


dcp100168

Recommended Posts

Staer mizeaza pe un business de 40 milioane de euro in acest an

Producatorul de mobila Staer Galati a incheiat anul trecut cu afaceri de 30,5 milioane de euro si si-a bugetat, pentru acest an, o cifra de afaceri de 40 milioane de euro, in crestere cu 31%. “Businessul va creste atat in urma relocarii unor magazine in parcuri de retail, in imediata apropiere a unor supermarketuri, precum Real sau Carrefour, cat si prin extinderea segmentului de mobila la comanda - dormitoare si living. Am constatat ca exista o mare cerere neacoperita pe acest segment”, a declarat pentru Business Standard Mirela Gotescu, director de marketing Staer. Staer a lansat, in primavara trecuta, un program de bucatarii la comanda, prin care s-au dinamizat vanzarile grupului. In cursul anului trecut, vanzarile de bucatarii la comanda au ajuns la 10% din cifra de afaceri. Acest proiect urmeaza sa fie extins, in acest an, la dormitoare si la mobila de living, astfel incat clientii sa poata adapta mobila spatiilor reduse din apartamente, explica Mirela Gotescu.

In 2007, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 32%. Motoarele de crestere au fost atat mobila la comanda, cat si relocarea si modernizarea a opt magazine, in Iasi, Cluj, Sibiu, Buzau, Constanta, Deva, Targu-Mures. Investitiile totale au atins pragul de un milion de euro. In acest an, investitiile in modernizarea retelei de magazine vor continua, o atentie deosebita urmand sa fie acordata magazinelor din Moldova. “Vom merge pe suprafete mai mari, de peste 2.000 mp, pentru a ne putea expune mai bine produsele. Pana acum, magazinele noastre aveau circa 500-700 mp”, spune directoarea de marketing. Reteaua de magazine proprii a companiei are acum 25 de unitati, urmand sa ajunga la 30 de unitati in 2008. Producatorul detine si un magazin in franciza, in Bistrita Nasaud, dar o astfel de dezvoltare nu este, la acest moment, in atentia companiei. De asemenea, un alt proiect de extindere, in Bulgaria - un magazin in Varna -, a fost deocamdata amanat. “Preferam sa ne concentram, la acest moment, pe piata romaneasca, unde exista un mare potential de crestere. Nu facem export, dar investim in calitatea produselor”, spune Gotescu.

In aprilie 2007, Staer a lansat carduri cobranded, in colaborare cu BRD, care ofereau o reducere de 5% la toate produsele achizitionate din magazine. Deschisa in 1992 ca SRL, cu zece angajati, de catre omul de afaceri Stefan Nicolae, Staer Galati a ajuns sa vanda mobila de zeci de milioane de euro. Compania are o unitate de productie la Galati, cu o suprafata de 18.000 mp, un parc auto de 30 de camioane si 1.000 de salariati. In 2007, investitiile s-au cifrat la 2,8 milioane de euro. In toamna anului trecut, omul de afaceri Stefan Nicolae, care detine 84% dintre actiunile Staer, a delegat conducerea companiei lui Constantin Popa.

Piata romaneasca de mobila este cifrata la 1,2 miliarde euro, din care aproape o treime este acoperita de importuri. Cu un consum de mobila de 46 de euro/locuitor, romanii sunt printre europenii cu cel mai mic consum. Principalii jucatori locali sunt Mobexpert si Elvila.

http://www.standard.ro/articol_27838/st ... st_an.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Staer Galaţi are 26 de magazine

Producatorul de mobila Staer International SA a înregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 30,5 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul precedent, si estimeaza afaceri de 40 mil. euro pentru 2008. Anul trecut, compania a realizat un profit in valoare de 1,5 milioane de euro, in crestere cu 49% fata de anul 2006. In 2007, au fost relocate si reamenajate magazinele din Cluj, Tg.Mures, Iasi, Arad, Brasov, Constanta, Buzau si Deva. Reteaua de companiei cuprinde in prezent un numar de 26 de magazine. Pana la sfarsitul anului 2008, Staer isi propune sa ajunga la 35 de magazine proprii. Deschisa in anul 1992 ca SRL cu zece angajati de catre Stefan Nicolae, Staer a ajuns la o companie cu o unitate de productie in Galati cu o suprafata de 39.000 mp, un parc auto de 106 camioane si aprox 1.000 de salariati.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Staer vizeaza afaceri cu mobila in crestere cu 30%, la 40 mil. euro in 2008

Staer isi propune pentru acest an o cifra de afaceri de 40 mil.e euro, in crestere cu 30% fata de anul trecut si un numar total de 30 de magazine proprii pana la sfarsitul anului, a informat vineri compania. Reteaua de magazine Staer va ajunge la finele acestui an pana la o suprafata totala de aproximativ 39.000 mp (18.000 mp suprafata construita), estimeaza compania. Tot in acest an, compania va continua actiunea de relocare a magazinelor sale, dar si de deschidere a altora noi, in localitati in care Staer nu este prezent in momentul de fata. Una dintre principalele orientari va fi catre hipermagazine de mobilier cu suprafete mai mari de 4.000 mp, aflate in parcuri de retail.

Staer a incheiat anul financiar 2007 cu o cifra de afaceri de 30,44 milioane euro, in crestere cu aproximativ 32 % fata de anul 2006. "Aceasta crestere a fost efectul unui sir de masuri ce au vizat relocarea si reamenajarea magazinelor, largirea portofoliului de produse si perfectionarea pe segmentul bucatariilor modulare, executate la comanda", au explicat reprezentantii Staer. Volum total de investitii in 2007 a fost de 2,8 milioane de euro, potrivit estimarilor companiei.

Retailerul si producatorul de mobila roman si-a inaugurat vineri al 25-lea magazin, la Vaslui, care se alatura celor situate in orase ca Bucuresti, Arad, Cluj-Napoca, Targu Mures, Brasov, Sibiu, Constanta, Galati, Iasi, Buzau. Alaturi de bucatarii la comanda, compania isi propune in acest an sa ofere mobilier modular destinat dormitoarelor si camerelor de zi. Produselor Staer pot fi achizitionate si in rate, prin diverse sisteme de finantare rezultate din parteneriatele incheiate cu societati financiare. In plus, compania ofera si cardul de credit Staer MasterCard emis de BRD. Companie cu capital integral romanesc, Staer a fost infiintata in anul 1992 de catre Stefan Nicolae. Firma detine in prezent o unitate proprie de productie in Galati (cu o suprafata de 39.000 mp), o retea de 25 magazine proprii deschise in toata tara, un parc auto de 106 camioane si peste 800 de salariati.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-compa ... 2008-12268

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

Staer va deschide în august un magazin la Braşov

Producătorul de mobilă Staer International din Galaţi va inaugura în luna august cel de-al doilea magazin propriu din Braşov, în urma unei investiţii de un milion de euro, planurile pentru anul în curs vizând extinderea reţelei cu alte patru unităţi. Magazinul Staer din Braşov va avea o suprafaţă de 4.011 de metri pătraţi, fiind amenajat în cadrul unui centru comercial. Oferta va include produse de mobilier, decoraţiuni şi accesorii utile amenajării locuinţei, se arată într-un comunicat al companiei. În plus, Staer intenţionează să investească şi în activităţi de logistică.

Staer International are în prezent magazine şi showroom-uri în 24 de oraşe, printre care Bucureşti, Braşov, Galaţi, Constanţa, Cluj Napoca, Iaşi, Arad, Buzău, Oradea. Compania a încheiat anul financiar 2007 cu o cifră de afaceri de 30,44 milioane euro, în creştere cu aproximativ 32% faţă de 2006. Totodată, volumul total al investiţiilor derulate anul trecut a fost de 2,8 milioane de euro. Staer International a fost înfiinţată în 1992 de omul de afaceri Ştefan Nicolae. Compania deţine o unitate de producţie a mobilei la Galaţi, pe o suprafaţă de 39.000 de metri pătraţi.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Staer: Vanzarile de mobila cresc cu 40% in lunile de vara

Producatorul de mobila Staer, unul dintre primii zece jucatori de pe piata de profil, inregistreaza in lunile de vara o crestere de 40% comparativ cu perioada inceputului de an, pe fondul intensificarii livrarilor de locuinte. "De obicei, in lunile de vara vanzarile de mobilier sunt mai mari decat in prima jumatate a anului, datorita finalizarii in aceasta perioada a unui numar mai mare de locuinte si ansambluri rezidentiale, dar si datorita faptului ca vara romanii obisnuiesc sa isi renoveze locuintele si implicit sa le reamenajeze. Tot vara se intorc in tara, in vacanta, multi romani plecati la munca in strainatate, cu resurse financiare suplimentare, care de multe ori sunt investite in achizitii de valoare ridicata, implicit in mobilarea si decorarea locuintelor", a spus Laura Matei, marketing manager al Staer.

Compania a inregistrat in primele patru luni ale acestui an o cifra de afaceri de 30 mil. lei (8,2 mil. euro), in crestere cu 17% comparativ cu nivelul de 25 mil. lei (7,4 mil. euro) din perioada similara a anului trecut. Pentru intregul an 2008, tinta Staer a fost stabilita la 40 mil. euro.

In 2007, Staer a raportat un profit net de 1,8 mil. euro, la o cifra de afaceri de 30,4 mil. euro.

In prezent, Staer opereaza 25 de magazine, urmand ca pana la sfarsitul anului reteaua sa ajunga la 30 de unitati. De la inceputul acestui an, Staer a deschis un magazin la Vaslui, urmatoarea locatie vizata fiind Brasovul.

http://www.zf.ro/articol_178658/staer__ ... uinte.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Staer vrea sa se mentina intre primii cinci retaileri de mobilier

Compania Staer, producator si retailer autohton de mobilier, are ca obiectiv principal, pentru acest an, mentinerea intre primii cinci retaileri de mobilier din piata locala, in conditiile in care competitia in domeniu devine din ce in ce mai acerba, prin intrarea unor jucatori internationali. “Obiectivul Staer pentru 2008 este acela de a ne mentine printre primii cinci retaileri de mobila din . Primul semestru al anului a adus o crestere semnificativa a vanzarilor. Nu putem vorbi inca de rezultatele exacte obtinute la sfarsitul lui iunie, dar, in primele patru luni ale anului, cifra de afaceri a crescut cu 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 30 milioane de lei”, a declarat pentru Business Standard Laura Matei, marketing manager Staer International.

Unul dintre factorii care au contribuit la evolutia businessului in primul semestru a fost evolutia pietei de mobila, ca urmare a dezvoltarii sectorului rezidential, un al doilea factor fiind intensificarea activitatilor de marketing si promovare. “Anul acesta, am devenit mai activi in ceea ce priveste actiunile de marketing, menite atat sa atraga un flux mai mare de clienti in magazine, cat si sa promoveze produsele Staer. Daca, in anii precedenti, activitatea companiei s-a concentrat pe dezvoltarea retelei si pe investitii tehnologice in fabrica din Galati, anul acesta am inceput sa lucram mai mult la imagine, la cresterea notorietatii brandului”, a punctat Matei.

Producatorul din Galati - o afacere inceputa de la zero de fondatorul ei, Stefan Nicolae, in 1992 - a ajuns sa vanda mobila de zeci de milioane de euro. Compania are o fabrica cu o suprafata de 18.000 mp, un parc auto de 30 de camioane si 1.000 de salariati.

In 2007, investitiile s-au cifrat la 2,8 milioane de euro. In primavara anului trecut, compania a lansat un program de bucatarii la comanda, care au dinamizat vanzarile grupului si au ajunsa sa reprezinte 10% din cifra de afaceri. Pe piata de mobila de bucatarie, oficialii companiei estimeaza ca detin o cota de piata intre 12% si 15%. “Cele mai bune rezultate obtinute de noi, anul acesta, au fost pe segmentul mobilierului pentru bucatarii. Acest lucru se explica prin programul de bucatarii modulare, prezent in toate magazinele Staer, care se pliaza pe orice dimensiune a spatiului, cu corpuri disponibile intr-o gama extinsa de modele, dimensiuni si culori, cu un termen de livrare foarte bun”, puncteaza Laura Matei. In 2007, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 32%, la 30,5 milioane de euro, si prognozeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 40 milioane de euro, in crestere cu 31%.

In acest an, compania intentioneaza sa investeasca circa cinci milioane de euro in extinderea si relocarea unor unitati din retea. Compania ar putea deschide cinci noi unitati, pana la sfarsitul anului, in parcuri de retail, dintre care una va fi in Bucuresti.

Principalii retaileri din piata locala, estimata la un miliard de euro, sunt Mobexpert, Elvila, IKEA, Lem’s.

http://www.standard.ro/articol_54871/st ... ilier.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Staer, magazin la Arad

Producatorul de mobila Staer International deschide la Arad cel mai mare showroom al retelei, in cadrul complexului comercial Armonia Center Arad. Magazinul are o supra­fata de peste 4.500 mp, este amenajat pe doua niveluri si va oferi clientilor mobilier, deco­ratiuni, corpuri de iluminat, pardoseli (gresie, parchet, mocheta, covoare) si obiecte sanitare.

Staer este o companie cu capital integral romanesc si a fost infiintata la Galati, in anul 1992, de Stefan Nicolae. Reteaua de magazine Staer este formata din 25 de unitati in tara, planurile de extindere ale retelei vizand 30 de magazine in acest an. Reteaua are o suprafata totala de 40.000 mp. Compania estimeaza pentru acest an afaceri de 40 mil.euro, dupa o cifra de afaceri de 30,44 mil.euro in anul 2007, in crestere cu 32 % fata de 2006.

http://www.standard.ro/articol_69282/st ... _arad.html

Staer deschide sâmbătă un magazin de mobilă la Arad, investiţie de un milion de euro

Producătorul de mobilă Staer International din Galaţi va deschide, sâmbătă, un magazin de mobilă la Arad, în centrul comercial Armonia, în urma unei investiţii de un milion de euro, a anunţat compania. Magazinul are o suprafaţă de vânzare de 4.500 de metri pătraţi, se arată într-un comunicat al Staer. Staer International are o reţea de 26 de magazine în majoritatea oraşelor mari şi mijlocii din România. Producătorul de mobilă a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 30,44 milioane euro, în creştere cu aproximativ 32% faţă de 2006. Principalii concurenţi ai Staer în retailul cu mobilă şi decoraţiuni interioare sunt Mobexpert, IKEA, Elvila.

Link to comment
Share on other sites

Staer a investit 1 mil. euro în cel mai mare showroom al companiei

Producatorul de mobila Staer International a deschis cel mai mare magazin al companiei, in orasul Arad, dupa o investitie de 1 milion de euro. Noul showroom este situat in cadrul complexului comercial Armonia Center dispne de o suprafata de peste 4.500 metri patrati, si ofera clientilor de la produse de mobilier si decoratiuni, pana la corpuri de iluminat, aparate electrocasnice, solutii de finisare a peretilor si pardoselilor si obiecte sanitare. Prin nou showroom Staer a creat 50 de noi locuri de munca. „Noul magazin din Arad reprezinta o dubla reusita pentru noi – pe de o parte deoarece este cel mai mare showroom al retelei, iar pe de alta parte pentru ca aducem un concept nou pentru clientii nostri”, a declarat Claudiu Buduruta, Director de Comunicare Staer.

Companie cu capital integral romanesc, Staer a fost infiintata in anul 1992 si dispune de o retea de 26 de magazine in majoritatea oraselor mari si mijlocii din tara. Staer are in prezent o unitate proprie de productie in Galati, un parc auto de 106 camioane si peste 800 de salariati. Staer a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 30,44 milioane euro, in crestere cu aproximativ 32% fata de anul 2006. Volumul total de investitii in anul 2007 a fost de 2,8 milioane de euro.

http://www.capital.ro/index.php?section ... 4383&rss=1

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Afacerile Staer International au scăzut cu 3% anul trecut, la 98,7 milioane de lei

Retailerul de mobilă Staer International din Galaţi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 98,7 milioane lei (26,8 milioane euro), în scădere cu aproximativ 3% faţă de încasările din 2007, ca urmare a reducerii vânzărilor pe fondul crizei, potrivit estimărilor companiei. În 2007, retailerul a avut afaceri de 101,5 milioane lei (30,4 milioane euro).

"Impasul în care se află sectorul imobiliar, precum şi criza de lichidităţi a băncilor afectează majoritatea domeniilor conexe, printre care şi piaţa mobilei. De asemenea, limitarea accesului populaţiei la soluţiile de creditare a atras o scădere a vânzărilor Staer prin rate", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, Ştefan Nicolae. Potrivit lui Nicolae, care este şi acţionarul majoritar al companiei Staer, specializată atât în producţia cât şi în comercializarea mobilei, consumatorii nu mai sunt la fel de dispuşi în a face investiţii în bunuri de folosinţă îndelungată, sunt foarte atenţi la detalii şi caută cel mai bun raport calitate-preţ. Preşedintele CA al Staer speră că vânzările din acest an se vor situa cel puţin la nivelul celor din 2008, în condiţiile în care creditarea ar putea fi deblocată în primul trimestru, dar şi ca urmare a extinderii reţelei de magazine. "Sperăm ca în primul trimestru al acestui an să fie deblocată posibilitatea de creditare, evoluţia pieţei de mobilă fiind strâns legată de această decizie. Există încă proiecte imobiliare în faza de finalizare, ceea ce determină o menţinere a cererii pentru mobilierul destinat acestora", a adăugat Nicolae.

Până la finele lui 2008, Staer a inaugurat o unitate comercială la Vaslui şi un singur magazin, la Arad, din cele cinci programate, din cauza întârzierii proiectelor aflate în construcţie ale dezvoltatorilor imobiliari. "Am încheiat anul trecut cu un număr mai mic de magazine decât cel estimat iniţial, tocmai datorită întârzierilor survenite în cadrul lucrărilor la proiectele imobiliare. Mă refer în special la parcurile de retail şi centrele comerciale unde urmează să inaugurăm noi magazine Staer", a explicat Nicolae. Pentru acest an, retailerul de mobilă îşi propune să deschidă tot cinci magazine, prin inaugurarea proiectelor amânate în 2008 de la Braşov, Brăila, Târgu Mureş şi Bacău, la care se adăugă un showroom la Focşani.

Compania are în prezent circa 700 de angajţi, după ce, în luna decembrie a anului trecut, au fost disponibilizaţi 90 de muncitori, dintre care 49 de persoane din producţieie şi 41 de lucrători din sectorul comercial.

Ştefan Nicolae deţine peste 80% din acţiunile Staer.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Retailerul de mobilă Staer va deschide săptămâna viitoare un magazin la Braşov

Retailerul de mobilă Staer International din Galaţi, controlat de omul de afaceri Ştefan Nicolae, a anunţat, joi, că va deschide un magazin la Braşov, la 12 februarie, investiţia ridicându-se, conform datelor prezentate anterior de companie, la circa un milion de euro. Magazinul, situat în complexul comercial dezvoltat de firma Cometex, va avea o suprafaţă de peste 4.000 de metri pătraţi. Centrul mai include un magazin de electronice şi electrocasnice Altex şi un magazin de decoraţiuni interioare Piritex, inaugurate în 2008. Pentru acest an, Staer are programate alte patru deschideri de magazine, la Brăila, Târgu Mureş, Bacău şi Focşani. Reţeaua Staer numără în prezent 26 de magazine.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Vânzările retailerului de mobilă Staer International Galaţi au scăzut în ianuarie cu 15-20%

Retailerul de mobilă Staer International din Galaţi a înregistrat în ianuarie o scădere de 15-20% a vânzărilor, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, dar speră ca pe ansamblul anului să menţină nivelul din 2008. "A fost scădere de 15-20% în ianuarie faţă de aceeaşi perioadă din 2008. În februarie, vânzările sunt aproape de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Sperăm să ne menţinem vânzările pe întregul an la nivelul vânzărilor pe anul trecut", a declarat, joi, după o conferinţă de presă, directorul de marketing al producătorului şi retailerului de mobilier, Claudiu Buduruţă.

Referitor la evoluţia vânzărilor, preşedintele Consiliului de Administraţie al Staer, Nicolae Ştefan, a adăugat că este foarte greu de făcut calcule şi că abia se pot face estimări pentru luna următoare. El a adăugat că piaţa de mobilă ar putea scădea în acest an cu peste 10%, dar compania îşi face calcule şi pentru cazul, cel mai pesimist, în care vânzările ar putea să scadă cu 70%.

Ştefan nu se aşteaptă la reducerea semnificativă a preţurilor la mobilă, în condiţiile în care intenţia retailerilor de profil de a reduce tarifele pentru a creşte vânzările este frânată de evoluţia cursului valutar. "Foarte multe materii prime sunt achiziţionate din import în cazul Staer, iar preţul acestora depinde de fluctuaţia cursului valutar", a spus Ştefan.

Staer a inaugurat joi, la Braşov, în centrul comercial Cometex, al 27-lea magazin al reţelei, în amenajarea căruia a investit un milion de euro. Magazinul are o suprafaţă de 4.000 metri pătraţi. Compania intenţionează să mai deschidă în prima jumătate a acestui an alte patru unităţi comerciale de mari dimensiuni, la Târgu Mureş, Bacău, Focşani şi Brăila, în urma unei investiţii totale de două milioane de euro. Magazinele vor necesita investiţii de circa 500.000 euro fiecare, având în vedere că retailerul a negociat ca o parte din amenajarea acestora să fie făcută de dezvoltator. Cel mai mare magazin al reţelei va fi la Brăila şi va avea o suprafaţă de circa 7.000 metri pătraţi. Retailerul nu exclude posibilitatea să deschidă şi alte magazine, de dimensiuni mai mici, având în vedere tendinţa de reducere a nivelului chiriilor.

Link to comment
Share on other sites

bla-bla-bla.

nu am mai intrat de mult intr-un magazin de-al lor, recunosc, dar cind imi aduc aminte ce junghiuri aveau la vinzare pe post de mobila ...

au mai evoluat si ei, sau vind tot pefeleuri decupate ca in garaj, cu flexul?

apropo, cine este stefan nicolae? ce mai invirte in afara de staer?

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Cat de mare va fi caderea in mobila, fara motorul din constructii?

Anul 2009 pare sa fie primul an de scadere din piata de mobilier din ultimul deceniu, dupa ce boomul din constructii, care a tras inainte si sectorul de mobilier si decoratiuni, a fost erodat puternic de criza economica internationala. Cu proiectele amanate de dezvoltatorii ramasi fara finantare si analizand precaut vanzarile de mobilier din ultimele saptamani, retailerii si producatorii de mobilier iau decizii pentru a se adapta la un an de scadere. Cat de adanca va fi criza si declinul pietei nimeni nu stie, dar producatorii se pregatesc inclusiv pentru cele mai pesimiste prognoze. Companiile au sistat investitiile, fac concedieri si au o atitudine precauta.

Scadere: 10%, 30% sau 70%?

Estimarile pentru 2009 ale principalilor jucatori oscileaza in marje foarte largi, intre o scadere a pietei de 10%, trec prin 30% si ajung chiar la prognoze de cadere libera, 70%. Nimeni nu indrazneste sa avanseze cifre concrete, pentru ca dimensiunea psihologica a crizei se pare ca a lovit mai puternic decat criza insasi. Consumatorii sunt, deocamdata, precauti si nu mai cumpara, dar acest comportament se adauga unei sezonalitati a consumului de mobilier al carui varf e, oricum, in partea a doua a anului. “Vanzarile in ianuarie 2009 au inregistrat o scadere de 15-20% fata de ianuarie 2008. Pe februarie nu e incheiat, dar vanzarile sunt relativ similare cu cele de anul trecut”, a declarat Claudiu Buduruta, director de marketing al Staer. Compania a deschis in aceasta luna, la Brasov, un magazin de mari dimensiuni, 4.000 mp, in care a investit un milion de euro. Investitia a fost inceputa inainte de criza economica. Estimarile cele mai optimiste privind cifra de afaceri a Staer International pe 2009 vizeaza afaceri similare cu cele din 2008. Oficialii Staer spera ca deschiderea noilor magazine, alte patru deschideri fiind programate in acest an, sa contrabalanseze partial efectul crizei economice. Compania din Galati a inregistrat o usoara scadere a businessului si in 2008 fata de 2007 - 3%-, rezultatul la final de an fiind influentat de scaderile masive din ultimul trimestru al anului. La inceputul verii, oficialii Staer estimau afaceri de 40 milioane de euro. “Cu cele 25 de magazine, la 1 august aveam o crestere de 10%, eram in target. In septembrie aveam o crestere de 7% de la inceputul anului, in octombrie mai ramasese 3%, iar ultimele luni, care in mod normal erau luni de varf, au fost luni de incasari normale”, a declarat Nicolae Stefan, fondatorul si presedintele Consiliului de Administratie al Staer International.

Criza reduce expansiunea in retail

Daca anterior crizei companiile mizau pe magazine de mari dimensiuni, care presupuneau investitii de ordinul milioanelor de euro, acum se pare ca magazinele mici sunt mai tentante. Au o flexibilitate mult mai mare, iar costurile pentru deschiderea lor nu sunt atat de ridicate incat sa necesite finantare bancara. Riscul unui magazin mai mic este redus, acesta poate fi inchis si relocat cu mare usurinta in caz ca nu merge.

Totusi, criza a mai redus din costul chiriilor si din costul expansiunii teritoriale a companiilor. Astfel, daca anterior crizei un magazin de mari dimensiuni al Staer costa un milion de euro, in aceasta toamna costul amenajarii s-a redus pentru retailer la jumatate. “Dezvoltatorii au acceptat sa preia ei jumatate din costul amenajarii”, a precizat Nicolae Stefan, fondatorul Staer. Astfel, extinderea Staer in acest an va costa la jumatate decat era programat anterior. Desi sunt mai flexibile, retelele mici nu ofera suficient spatiu pentru expunerea unei game de produse, chiar daca acestea exista, iar in ceea ce priveste alegerea mobilei cumpararea din catalog nu e o solutie, crede Rizea.

Pretul mobilei ar putea scadea

Primul semn concret al crizei a fost inghetarea creditarii. “25-30% din incasari erau din vanzari pe credit, care aproape ca au disparut”, a declarat Claudiu Buduruta, Staer. Pe acest context pretul la mobila ar putea scadea, pentru relansarea cererii, daca nu ar fi dependenta puternica de euro, care nu permite producatorilor reducerea preturilor, in conditiile in care cursul evolueaza in sensul devalorizarii leului. “Foate multe din materiile prime se achizitioneaza pe valuta si depind de asta. 50% din materiile prime se achizitioneaza pe euro”, explica Stefan Nicolae, fondatorul Staer.

http://www.standard.ro/articol_82952/ca ... uctii.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Staer International îşi reduce la jumătate importurile, dar măreşte producţia, în 2009

Retailerul de mobilă Staer International vrea să-şi reducă importurile, în 2009, la jumătate, dar îşi măreşte la 85% producţia proprie de la fabrica din Galaţi, a declarat marketing managerul companiei, Claudiu Buduruţă. Anul trecut, Staer a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de aproximativ 98,7 milioane lei (26,8 milioane euro), în scădere cu circa 12% faţă de 2007, când aceasta a fost de 101,6 lei (30,44 milioane euro). "Pentru anul acesta, ne-am propus să creştem producţia în propria fabrică din Galaţi. Până la sfârşitul lui 2009, intenţionăm ca produsele realizate în propria unitate să reprezinte 85% din portofoliul companiei", a spus Claudiu Buduruţă. Astfel, compania va importa, în 2009, din Germania, Danemarca, Malaezia, China sau Grecia, aproximativ 15% din produsele comercializate, la jumătate faţă de anul anterior.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Retailerul de mobilă Staer Internaţional concediază 258 de angajaţi

Producătorul de mobilă Staer Internaţional disponibilizează 258 de angajaţi, din care 192 în judeţul Galaţi, potrivit consemnărilor de concediere primite până acum de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Numărul 1 în România în ceea ce priveşte mobilierul modular de bucătărie, compania Staer efectuează primele concedieri colective de la startul crizei economice. „Staer Internaţional a anunţat disponibilizări pentru un număr de 258 de salariaţi în ţară, din care 192 în judeţul Galaţi”, a precizat Elena Grosu, director AJOFM Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Staer renunţă la directorul de marketing

Producătorul de mobilier Staer din Galaţi a renunţat la directorul de marketing, Claudiu Buduruţă, decizia fiind în vigoare de la începutul săptămânii. Nici Buduruţă, nici fondatorul companiei şi şeful Consiliului de Administraţie, Ştefan Nicolae, nu au fost disponibili pentru declaraţii pe marginea acestui subiect.

http://standard.money.ro/articol_104114 ... eting.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Staer a deschis un magazin vizavi de stadionul Steaua

Retailerul de mobila Staer a deschis pe 4 ianuarie un magazin in cartierul Ghencea din Capitala, potrivit unui anunt al companiei publicat joi in Monitorul Oficial. Mai exact, magazinul a fost deschis in centrul de mobila Danielli Design, la etaj, vizavi de Steaua, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Compania mai detine inca un magazin in Bucuresti, in cartierul Colentina, langa Carrefour.

Staer International - în insolvenţă

In data de 6 decembrie 2010 Tribunalul Galati a admis cererea societatii Staer International SA de deschidere a procedurii generale de insolventa, societatea continuand sa isi desfasoare activitatea sub conducerea administratorului judiciar desemnat, respectiv Elva Cont SPRL Bucuresti.

Companie cu capital integral romanesc, Staer a fost infiintata in anul 1992. Incepand activitatea ca un SRL, avand 10 angajati, Staer a devenit in timp societate pe actiuni, avand in prezent o unitate proprie de productie a mobilierului in Galati (cu o suprafata de 39.000 mp), o retea de 24 magazine de mobilier proprii deschise in toata tara, un parc auto de 106 camioane si peste 400 de salariati.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/stiri-companii/retailerul-de-mobila-staer-a-deschis-un-magazin-vizavi-de-stadionul-steaua-55745

Link to comment
Share on other sites

Staer a intrat în insolvenţă

Producătorul de mobilă autohton Staer International din Galaţi a cerut la sfârşitul anului trecut Tribunalului Galaţi intrarea în insolvenţă. Cererea companiei a fost aprobată de instanţă în data de 6 decembrie 2010, care a admis deschiderea procedurii generale de insolvenţă. “Deocamdată nu putem spune care este suma totală a creanţei, pentru că până pe 7 februarie se mai primesc înscrierile creditorilor la masa credală. De-abia dupa aceea trecem la analizarea acestora”, a declarat pentru Money.ro, Bogdan Pitiş, asociat în cadrul Elva Cont SPRL, firma care a fost numită lichidatorul judiciar al Staer International. Termenul pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor a fost stabilit pentru data de 21 februarie 2011, iar prima adunare a creditorilor este convocată în data de 16 martie 2011.

Staer a fost înfiinţată în 1992 şi are capital integral românesc, o unitate proprie de producţie a mobilierului în Galaţi, ce are o suprafaţă de 39.000 mp, o reţea de 24 de magazine de mobilier proprii deschise în toată ţara şi un parc auto de 106 camioane. În 2009, compania a realizat o cifră de afaceri netă de 67,9 mil. lei (16 mil. euro) şi avea datorii de 43,9 mil. lei (10,4 mil. euro). Veniturile totale înregistrate în 2009 au fost de 109,2 mil. lei (25,8 mil. euro), cheltuielile totale au fost de 116 mil. lei (27,4 mil. euro), iar pierderea netă a fost de 6,8 mil. lei (1,6 mil. euro), potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor. În 2009, compania număra 464 de angajaţi.

http://www.money.ro/retailerul-de-mobila-staer-international-a-intrat-in-insolventa_838936.html

Link to comment
Share on other sites

Firma Staer are datorii de peste opt milioane de lei

Procedura de insolvenţă la cunoscutul producător gălăţean de mobilă a fost demarată chiar la cererea patronilor firmei, care n-au mai făcut faţă datoriilor.

Staer International SA se număra printre cei mai importanţi concurenţi de pe piaţa mobilei din România alături de Mobexpert, Elvila, Kika, Neoset şi IKEA.

Conform informaţiilor furnizate judecătorilor Tribunalului Galaţi de către conducerea Staer International, firma a înregistrat pierderi echivalente cu 40% din valoarea vânzărilor. "Treptat, societatea noastră a înregistrat întârzieri mai mari de 90 de zile la achitarea obligaţiilor fiscale, care au generat majorări şi penalităţi de întârziere foarte mari, totalul obligaţiilor fiscale neachitate în termen însumând 7.925.801 lei" a explicat în instanţă Ştefan Nicolae, preşedintele consiliului de administraţie.

Datoriile au crescut ulterior la peste 8,3 milioane de lei din cauza imposibilităţii de a achita la timp facturile către furnizorii de materii prime şi marfă.

Până în momentul de faţă la masa credală s-au înscris peste 100 de firme şi instituţii din ţară, lista creditorilor rămânând deschisă până pe 7 februarie 2011.

Lichidator judiciar a fost desemnată firma Elva Cont SPRL Bucureşti, prima adunare a creditorilor urmând să aibă loc pe 16 martie 2011.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Incapacitate_de_plata-Firma_Staer_are_datorii_de_peste_opt_milioane_de_lei_0_420558000.html

Link to comment
Share on other sites

Creditorii au de recuperat 9,5 mil € de la Staer Galati

BCR, Raiffeisen Leasing şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sunt cei mai mari creditori ai producătorului de mobilă Staer Internaţional din Galaţi care a intrat în insolvenţă, în decembrie 2010.

http://www.newsmonster.ro/Creditorii-au-de-recuperat-9-5-mil-de-la-Staer-Galati

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Staer a închis şapte puncte de lucru

Pentru firma galateana Staer criza pare fara sfarsit. Producatorul si retailerul galatean de mobila, aflat in insolventa, a inchis 7 puncte de lucru. Societatea din Galati a inchis la finele lui martie puncte de lucru din Vaslui, Botosani, Baia Mare, Ploiesti si Arad, potrivit unor informatii din Monitorul Oficial.

In data de 6 decembrie 2010, Tribunalul Galati a admis cererea societatii Staer International SA, de deschidere a procedurii generale de insolventa, societatea continuand sa isi desfasoare activitatea sub conducerea administratorului judiciar desemnat, respectiv Elva Cont SPRL Bucuresti.

Companie cu capital integral romanesc, Staer a fost infiintata in anul 1992 ca un SRL, avand 10 angajati. Staer a devenit in timp societate pe actiuni, cu o unitate proprie de productie a mobilierului in Galati, o retea de 24 magazine de mobilier proprii deschise in toata tara, un parc auto de 106 camioane si peste 400 de salariati, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei.

dailybusiness.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Falimentul pune la pământ marile firme. STAER, echivalentul românesc al IKEA este ultima victimă a crizei

Tăvălugul recesiunii trece nemilos peste întreprinzătorii gălăţeni, aceştia văzându-se în imposibilitatea de a-şi mai susţine afacerile. O dovedeşte numărul de dosare de insolvenţă întregistrate la Tribunal, în medie zece patroni adresându-se zilnic instanţei pentru declararea falimentului.

„În 2011, până la data de 11.07.2011, s-au înregistrat 676 de dosare având ca materie juridică falimentul", ne-a declarat judecătorul Florin Meleacă, vicepreşedintele Tribunalului Galaţi. Asta înseamnă cu aproape 50% mai mult decât în 2010, când pentru aceeaşi perioadă erau înregistrate peste 350 de dosare de faliment.

Explicaţia pentru acest fenomen este simplă. Majoritatea societăţilor gălăţene nu îşi mai pot plăti furnizorii şi preferă să îşi ceară singure falimentul sau să încerce reorganizarea judiciară, cu speranţa că îşi vor putea achita datoriile.

Staer era unul din principalii concurenţi ai IKEA şi Mobexpert, însă criza i-a obligat să facă acest pas. Pe lista creditorilor s-au înscris circa 100 de societăţi, dar şi instituţii din România, precum ANAF, BCR SA, DGFP Galaţi, DGFP Alba, DGFP Bihor, DGFP Braşov şi DGFP Sibiu.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

STAER, de la extaz la agonie

* O afacere de succes, pornită după '90 la Galaţi, s-a transformat într-un eşec răsunător, în timpul crizei economice * Unul dintre cei mai mari producătorii de mobilă din ţară a ajuns de la extazul cifrelor ameţitoare la agonia planurilor de reorganizare

Dosarul insolvenţei producătorului gălăţean de mobilă STAER se află în plină desfăşurare la Tribunalul Galaţi, după ce, copleşiţi de datorii, administratorii firmei au cerut, în luna decembrie a anului 2010, falimentul. Parcursul economic al societăţii din oraşul nostru a fost unul extrem de spectaculos: STAER era în urmă cu câţiva ani pe primele locuri din ţară atunci când se vorbea despre producătorii de mobilă, concurând cu nume precum Mobexpert, IKEA sau Elvila.

Din nefericire atât pentru economia locală cât şi pentru cea naţională, declinul a fost unul pe măsură. După ce a deschis magazine în aproape toate oraşele mari din ţară, iar numărul angajaţilor a depăşit 900, firma a ajuns în imposibilitatea de a-şi achita datoriile către furnizori şi taxele legale.

Administrarea judiciară a firmei a trecut astfel în sarcina unui lichidator din Bucureşti. În momentul de faţă, pe rolul Tribunalului Galaţi se află dosarul 13104/121/2010*, care are ca obiect procedura insolvenţei, stadiul procesual ajungând deja la fond, însă termenele curg unul după celălalt, asta şi pentru că pe lista părţilor se regăsesc peste 150 de creditori care încearcă să îşi recupereze banii. Printre aceştia, pe lângă societăţi comerciale care au derulat afaceri cu STAER, se află şi direcţii ale finanţelor publice din judeţe precum Alba, Bihor, Botoşani, Braşov, Maramureş, Sibiu şi Galaţi sau instituţii bancare.

Scurt istoric zbuciumat

Firma a fost înfiinţată în anul 1992 cu numele de Prodex AER şi a pornit la drum cu zece angajaţi. La scurtă vreme, societatea înfiinţată de către omul de afaceri Nicolae Ştefan se transformă din SRL în societate pe acţiuni, iar numărul angajaţilor şi prezenţa firmei pe piaţa producătorilor de mobilă devine una vizibilă.

În mai puţin de zece ani, numărul salariaţilor care lucrau pentru Staer ajunge la peste 100, iar cifra de afaceri creşte la aproape trei milioane de lei. Forma de organizare a firmei se schimbă în 1998, numele devenind cel cunoscut astăzi, STAER International S.A.

Anul 2000 este acela care marchează începerea unei creşteri importante a soceităţii gălăţene, iar până în 2007 cifra de afaceri depăşeste 100.000.000 de lei şi numărul mediu de angajaţi ajunge la 925. Anul următor, cifrele, prezentate în bilanţurile contabile încep să scadă. Societatea continuă însă investiţiile majore în întreaga ţară, în ciuda apariţiei crizei economice, decizie ce se dovedeşte a fi una păguboasă.

În 2009, cifra de afaceri înregistrată de către companie ajunge deja la 67.000.000 de lei, datoriile depăşeau 43.000.000 de lei, pierderile se cifrau la aproape 7.000.000 de lei, iar numărul angajaţilor ajunsese la 464, după cum arătau la acea vreme datele de pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Un an mai târziu, inevitabilul avea să se producă. Firma gălăţeană care ajunsese competitor direct al celor mai mari societăţi de profil din ţară şi care se lupta de la egal la egal cu marii importatori cere instanţei deschiderea procedurii generale de insolvenţă.

Încercare de reorganizare

Din datele prezentate public de către Elva Cont SRL, lichidatorul desemnat al STAER Internaţional reiese că există 150 de creditori care aşteaptă să-şi primească banii, iar valoarea creanţelor se ridică la peste 40.000.000 de lei. Există un plan de reorganizare elaborat de către lichidator care arată că obiectivele acestui proces sunt continuarea activităţii prin controlul riguros al costurilor, menţinerea a 220 de locuri de muncă şi conservarea unor relaţii de parteneriat cu peste 50 de furnizori şi clienţi.

viata-libera.ro

Alte date despre Staer, postate de-a lungul timpului

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Staer, de la glorie la insolvenţă şi înapoi la succes

* După ce ani la rândul a fost în vârf, Staer a cunoscut treapta cea mai de jos, însă acum este gata să revină în prim-plan

Staer este o poveste despre capitalismul românesc, se confundă cu el măcar şi pentru faptul că acoperă aceeaşi perioadă de timp. Staer este o poveste despre încăpăţânare, despre pasiune, despre ambiţie. Dacă cineva s-ar apuca să scrie întreaga istorie a companiei, cu suişurile şi cu coborâşurile ei, probabil că ar fi nevoie de o bibliotecă făcută la comandă care s-o încapă. Şi e o istorie care se va mai scrie zeci de ani şi de-acum încolo. Cel puţin aşa promite omul de care se leagă istoria producătorului şi distribuitorului de mobilă, Nicolae Ştefan. "Viaţa liberă" vă prezintă astăzi, în cadrul campaniei "Ei ţin Galaţiul în viaţă", câteva repere uşor romanţate din sinuoasa poveste Staer. O firmă care a cunoscut gloria în anii 2007, a ajuns apoi în insolvenţă, iar acum e pe cale să renască.

Totul a început de jos

Povestea Staer a început în 1992, când, după o scurtă experienţă cu confecţiile, Nicolae Ştefan, cel care avea să devină unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Galaţi, a decis să investească în mobilă. A luat-o de jos şi, în doar câţiva ani, a pus pe picioare un adevărat colos. "Cum am început? De ce m-am apucat de mobilă? Păi a fost un moment important: mi-am cumpărat mobilă din comerţ, de la fostul depozit de mobilă. Şi a trebuit să-i dau şpagă gestionarului de acolo, pentru că tot ce era bun se exporta. Atunci am zis că mobilă ar trebui să fac. E o cerere mare pe piaţă şi cred că aş putea să fac. Am început cu tapiţeria, am luat un fotoliu, l-am desfăcut, am văzut cum era făcut. Şi de atunci a început nebunia. Am căutat furnizori, unde să-i găseşti? Nu exista Pagini Aurii, nu era Internet, nici nu eram din domeniu ca să mai cunosc pe unul, pe altul", îşi aminteşte Nicolae Ştefan.

Ani de glorie, dar şi de cumpănă

Piaţa parcă aştepta un producător serios, dedicat, ambiţios, care să profite de oportunităţile pe care le oferea. În scurtă vreme, în doar câţiva ani, Staer a ajuns să detroneze fabrica de mobilă rămasă de pe vremea comunismului. "Încet, încet, lucrurile au început să meargă. Îmi amintesc că în '96 ajunsesem să egalez fosta fabrică de mobilă tradiţională din Galaţi, Gama, acel colos. Eu aveam 30 de salariaţi, ei aveau câteva sute. După anul acesta, cei de la Gama au dat faliment", povesteşte patronul Staer. E drept, nu a fost niciodată uşor, au fost şi momente de cumpănă. Dar, aşa cum se spune, în afaceri este esenţial să ştii să profiţi şi de momentele în care piaţa îţi poate crea neplăceri. "În 96-99 a fost un moment de cumpănă. A fost o criză atunci, însă mie mi-a mers bine, am cumpărat magazinul din Doja, spaţiul de producţie de aici (spre Vânători, după Metro, n.r.). Chiar dacă am avut şi eu un moment nefast atunci, când mi-au plecat jumătate din salariaţi, între care şi oameni cheie în procesul de producţie...", relatează Nicolae Ştefan.

Dezvoltare fără precedent

La finele anilor '90, Staer domina fără dubii piaţa locală şi, în plus, avea şi în ţară o reţea de clienţi, cea care a pus ulterior bazele reţelei de magazine. La zece ani de la deschiderea primului magazin din Galaţi, Nicolae Ştefan a hotărât că e vremea să iasă din oraş mai serios decât o făcuse până atunci. "În 2005 am observat că mai toţi cei cu care lucram aveau în spatele magazinului câte un mic atelier de mobilă, care funcţiona la negru. Şi stăteau cu mobila mea în expoziţie, iar pentru clienţi produceau în atelierele lor, copiind modelele expuse. Şi atunci mi-am zis că dacă ei fac asta, mie ce-mi mai rămâne? Atunci m-am hotărât să îmi deschid în ţară propriile magazine. În 2005 am deschis 20 de magazine. A fost un hei-rup extraordinar, a fost o perioadă cu adevărat frumoasă", îşi aminteşte patronul Staer. De la zece magazine în 2004, reţeaua Staer a ajuns la nu mai puţin de 30 în vara lui 2005. "Am mers în toată ţara, dar am şi ocolit unele oraşe, acolo unde aveam parteneri buni, pe care mi s-a părut cinstit să nu îi concurez agresiv. În 2006 aveam aproape 40 de magazine", explică şeful Staer strategia de dezvoltare din acei ani.

"Din nefericire, nu am anticipat criza"

Însă, din păcate, nevoia de dezvoltare s-a întâlnit cu criza şi astfel au apărut problemele. Tot în acei ani am semnat şi un contract cu Altex pentru un spaţiu mare în Bucureşti. Nu a confirmat din prima, de unde şi reticenţa mea faţă de acest tip de magazine. Însă în 2007 a mers foarte bine, lucru care m-a şi păcălit de fapt, pentru că aveam să mai semnez şi pentru alte spaţii mari în ţară, de la 4.000 la 7.000 de metri pătraţi, în Bacău, Brăila, Braşov, Tg. Mureş, Arad. Sunt contractele din care nu am mai putut să ies. Şi a venit criza, pe care, din nefericire, nu am anticipat-o. De fapt, deschiderea acestor magazine nu a fost o greşeală, pentru că în acel context acesta era pasul logic spre dezvoltare: magazine mai mari, în centre comerciale. Urmau să intre pe piaţă marii jucători europeni, aveau deja rezervate spaţiile, era clar că trebuia să fac ceva pentru a fi prezent pe piaţă. Dar a venit criza, a scăzut consumul...", povesteşte Nicolae Ştefan primul contact cu problemele financiare.

Momentul cel mai de jos a fost în 2011

Momentele de cumpănă s-au petrecut în urmă cu trei ani, odată cu intrarea în insolvenţă. "În decembrie 2010 am intrat în insolvenţă, însă momentul cel mai de jos a fost 2011. Am reziliat toate contractele cu centrele comerciale mari, am ieşit din ele şi am rămas doar cu spaţiile mici, care erau la acel moment cam 15, şi, foarte important, cu o echipă mică de oameni inimoşi, care au mai crezut în afacerea Staer şi în mine", îşi aminteşte Nicolae Ştefan.
De atunci a încercat tot felul de variante până a găsit soluţia optimă ca să salveze compania. Pentru că acesta a fost scopul patronului, nu să pună lacăt şi să o ia de la capăt cu altă firmă. "Am vrut iniţial să externalizez partea de vânzări, cu magazine partenere. Am vrut să mă concentrez pe fabrică, am zis că asta să meargă bine şi să nu mai gestionez toată nebunia care înseamnă o reţea. Însă nu a funcţionat, tot la magazinele proprii am ajuns, e varianta care a mers întotdeauna cel mai bine. Acum am 26 de magazine proprii în toată ţara şi mai am şi zece magazine partenere. În plus, de anul trecut am revenit şi în Bucureşti", spune Nicolae Ştefan despre momentele de revenire.
Nicolae Ştefan: "Vreau să rămân cu firma asta şi voi rămâne cu ea"

Potrivit cifrelor oficiale, Staer nu mai e o firmă care să fie încadrată la capitolul "afaceri de risc". Reorganizarea chiar a funcţionat, iar în ultimii doi ani a produs suficient cât să acopere datoriile de la masa credală şi chiar ceva în plus. "În mod normal, termenul pentru ieşirea din insolvenţă este 2016, dar undeva în decursul lui 2015 eu vreau să închei toată povestea şi să revin la normal. Toată lumea m-a sfătuit să închid această firmă şi să fac una nouă, pentru că am dovedit că pot să produc bani. Dar eu cred că pot să salvez această firmă. E o ambiţie a mea. Am acelaşi "J" din 1992 încoace, altă firmă nu am avut. Eu vreau să rămân cu firma asta şi voi rămâne cu ea", spune cu hotărâre Nicolae Ştefan. Mai mult, chiar are planuri de dezvoltare pentru viitor. Vrea să fie primul producător de mobilă care să cucerească mediul virtual. "Am fost un pionier la nivel naţional şi cred că aşa voi fi şi în continuare. Pe viitor, mi-aş dori să dezvolt foarte mult compania pe internet. Acolo e viitorul. Vreau să fac primul magazin virtual de mobilă. E foarte greu, dar cred că e posibil", mai spune patronul Staer.

Munca la negru, cel mai mare pericol

Conducerea Staer este de părere că cel mai mare flagel din industria mobilei (şi nu numai) este piaţa neagră. "Statisticile arată că piaţa neagră în mobilă e undeva la 50 la sută, dar de fapt procentul este mult mai mare de atât. Concurenţa e un lucru bun, dar nu aşa, pentru că asta e concurenţă neloială. Păi în atelierele astea se face mobilă cu zero taxe. Este un adevărat flagel naţional, e o piedică foarte mare în dezvoltarea companiilor care funcţionează corect", susţine directorul Staer, Nicolae Ştefan.
De fapt, în această direcţie se îndreaptă cea mai importantă sugestie pe care o face acesta autorităţilor statului. "Toată lumea vrea reducerea taxelor, dar îmi dau seama că asta nu se poate în actualul context. Eu nu pot să le cer să facă taxele mai mici, pentru că realizez că ar rămâne pensionarii pe drumuri. Dar ce se poate face este albirea pieţei. Asta chiar se poate face dacă se vrea, dar mă tem că nu prea se vrea. Dacă toată lumea ar fi corectă, taxele s-ar reduce la jumătate. Şi asta nu doar în domeniul meu. Ne întrebăm de ce sunt atât de puţini oameni care lucrează oficial, vreo trei milioane... Dar până nu se ia taurul de coarne nu se va putea face nimic. Ceea ce îmi doresc eu este un cadru în care toată lumea să aibă aceleaşi şanse, toată lumea să se dezvolte corect", spune Nicolae Ştefan.

De la patru angajaţi la aproape o mie

Evoluţia numărului de salariaţi a depins mereu de suişuri şi de coborâşuri. Staer a început cu doar patru oameni, iar în anii de glorie ajunsese la aproape o mie. "Am pornit cu patru salariaţi în '92, în '96 aveam vreo 30, în 2000 erau vreo 60, iar în 2005 deja eram 300. Cel mai mare număr de salariaţi a fost în anii de glorie 2007-2008, când aveam peste 900 de angajaţi. E drept, fluctuaţia era foarte mare. Acum suntem la 240, mă străduiesc să nu depăşesc 250, ca să rămân la întreprinderi mijlocii, nu vreau să trec la cele mari", susţine patronul Staer. În ultimii cinci ani, numărul angajaţilor a scăzut. De la 925 în 2007 la 441 în 2009 şi la 213 în 2012. Din 2013, lucrurile au revenit şi s-a înregistrat prima creştere din acest punct de vedere. Anul trecut, compania a avut 228 de angajaţi.

Zeci de milioane de lei plătiţi către statul român

În anii de glorie, Staer a plătit către bugetul de stat sume imense. Spre exemplu, în total, în 2007 s-au virat către bugetele local şi central nu mai puţin de 18 milioane de lei. În 2008, contribuţia a ajuns undeva la 16 milioane. Chiar şi în anul cel mai greu, Staer a virat către stat peste 3 milioane de lei. În 2012 a mai vărsat 4,7 milioane, iar în 2013 cifra a crescut din nou, la 7,7 milioane de lei. "Niciodată nu am calculat ce taxe am plătit către buget. Realizez acum, când mă întrebaţi de asta, cât am plătit la stat. Plătim contribuţiile curente la stat şi ce e la masa credală", susţine Nicolae Ştefan.

Concurenţa, motorul dezvoltării

Aspectul cel mai important pentru Nicolae Ştefan în dezvoltarea unei afaceri este concurenţa. "Pentru mine s-a dovedit în timp că motorul care m-a alimentat a fost tocmai concurenţa. Fără concurenţă, ori te plafonezi, ori te culci pe-o ureche. Riscul cel mai mare în afaceri este să intervină starea de automulţumire", este de părere patronul Staer.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Producătorul gălăţean de mobilă Staer, în insolvenţă, a avut afaceri mai mari cu 16% şi se menţine pe profit

 • Din insolvenţă, Staer şi-a mărit numărul de magazine, iar anul acesta aşteaptă o creştere de 43% a afacerilor

Producătorul de mobilă Staer Inter­national, companie care controlează mai mul­te magazine sub brandul Staer, a terminat anul trecut cu o cifră de afaceri de 60 milioane de lei, în creştere cu 15% faţă de anul pre­cedent, conform datelor de pe mfinante.ro. Acesta este al patrulea an consecutiv de creş­tere pentru compania din Galaţi, care a in­trat la finalul anului 2010 în insolvenţă, la ce­rerea acţionarului. Staer, brand prezent în peste 30 de magazine proprii ale companiei din Galaţi şi ale partenerilor,  a raportat anul trecut un pro­fit de 5 milioane de lei, cu 66% mai mare faţă de anul precedent. Compania deţine o unitate proprie în Galaţi, cu o suprafaţă de 39.000 mp, conform datelor de pe site-ul propriu.

Bazele Staer au fost puse în 1992 de omul de afaceri Nicolae Ştefan, care a sesizat oportunitatea dezvoltării unui business în acest domeniu în momentul în care a trebuit să-şi mobileze propriul apartament şi a fost nevoit să-şi facă propria canapea. Deşi nu se pricepea la mobilier, el a început producţia de tapiserii într-un atelier închiriat cu un capital de mai puţin de 500 de dolari. Primul magazin Staer a fost deschis în 1997, conform datelor anterioare.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.