Jump to content

Vestigii medievale scose la lumină de nivelului scăzut al Dunării


dcp100168

Recommended Posts

Vestigii medievale scose la lumină de nivelului scăzut al Dunării

Imagine rarisima pe malul Dunarii, la Galati. Vestigii pretioase din perioada medievala pot fi vazute cu ochiul liber, datorita nivelului scazut al fluviului. Ramasitele portului din Galati, asa cum era el acum aproape 500 de ani, au iesit la lumina, pe portiunea cuprinsa intre Biserica Precista si Palatul Navigatiei. Specialistii spun insa ca nu se poate face nimic pentru conservarea importantelor relicve, intrucat zona este acoperita de apa în cea mai mare parte a timpului.

Seceta prelungita din ultimele luni a scos la suprafata schela veche a Galatiului. Chiar daca trecerea timpului a lasat amprente adanci asupra vechiului port, vestigiile pot fi vazute cu ochiul liber. Inca se mai pot observa barnele groase de lemn de stejar, unde acorau corabiile turcesti.

Desi este un fenomen extrem de rar, putini galateni au fost curiosi sa vada pretioasele vestigii. De fapt, cei mai multi nici macar nu stiu ce reprezinta barnele din lemn iesite la suprafata, odata cu scaderea Dunarii. Doar cei trecuti de 50 de ani isi amintesc de perioada in care portul Galatiului era infloritor.

Specialistii spun ca nu se poate face mare lucru pentru conservarea vechiului port, deoarece este acoperit in ceea mai mare parte a timpului de apa. Aceste relicve se pot vedea foarte rar, indeosebi in anii extrem de secetosi. Prima atestare a activitatilor portuare de la Galaţi dateaza din anul 1520. In 1853, parcalabul de Covurlui, Costache Negri, in calitate de presedinte al Comisiei de Infrumusetare a orasului, a prevazut si modernizarea cheului Galatiului, prin pietruirea acestuia.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

Schela portului Galaţi, veche de peste patru secole, a ieşit la iveală

* Nivelul scăzut al fluviului a scos la iveală vechiul mal de lemn, folosit de nave în Evul Mediu

Seceta are la Galaţi şi efecte pozitive. Datorită nivelului scăzut al Dunării, pe Faleză, chiar în dreptul Elicei, a ieşit la iveală schela veche a portului Galaţi. Este vorba despre vechiul chei de lemn, menţionat în cele mai vechi documente scrise, aparţinând călătorilor străini care au trecut prin portul Galaţi.

Schele vechi de peste patru secole

"Despre aceste vestigii putem afla doar din scrieri de arhivă şi în perioadele în care nivelul fluviului este unul foarte scăzut. Este vorba despre schela care se folosea încă din secolul al XVI-lea, până prin anii 1850, când pârcălabul Costache Negri a demarat lucrările de modernizare a cheiului. Schela este o construcţie de bârne dispuse transversal şi susţinute de piloni adânc înfipţi în pământ. Acestea formau un chei la care trăgeau direct corăbii din toată lumea. Pe atunci, adâncimea Dunării la mal era foarte mare", a explicat consilierul Marius Mitrof, de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi.

Practic, Dunărea se află acum la nivelul la care era în urmă cu patru secole. Explicaţia ţine de faptul că, până în urmă cu câteva zeci de ani, fluviul avea, inclusiv în zona Galaţiului, nenumărate zone inundabile. Pentru că avea aceste debuşee, nivelul era unul mult mai redus decât în zilele noastre. După procesul comunist de sistematizare, când multe dintre maluri au fost îndiguite, Dunărea s-a ridicat foarte mult în zona Galaţiului şi nu numai, astfel că aceste urme ale trecutului sunt vizibile doar în perioadele de secetă accentuată.

Cheiuri de piatră ca în Londra sau Paris

Tot datorită nivelului foarte redus al fluviului, câteva sute de metri în aval, spre port, se pot vedea în toată splendoarea lor spectaculoasele cheiuri de piatră ale Dunării, construite la sfârşitul secolului al XIX-lea. "Sunt la fel de frumoase ca şi cheiurile de pe Sena sau de pe Tamisa. Avem aici câţiva metri care rivalizează ca imagine cu Parisul sau cu Londra", spune consilierul Marius Mitrof.

Din păcate, toate acest vestigii, vizibile doar la câţiva ani, nu pot fi puse în valoare decât prin investiţii foarte costisitoare. Care, după cum se ştie, nu sunt deloc caracteristice vremurilor în care trăim.

viata-libera.ro

Nivelul scăzut al Dunării scoate la suprafaţă vechiul port

Seceta prelungită scoate vestigiile istorice la suprafaţă. La Galaţi, nivelul Dunării a scăzut atât de mult, încât pot fi văzute rămăşiţele vechiului port, aşa cum a fost construit acum patru secole. Cei care trec prin zonă pot vedea zilele acestea grinzile masive din lemn, îmbinate cu elemente metalice, din structurile de altădată, care s-au păstrat foarte bine de-a lungul timpului.

Vechiul port din oraşul Galaţi este vizibil pentru că nivelul apei a ajuns la cel pe care fluviul îl avea în urmă cu patru secole. Portul era o ieşire importantă la Dunăre, astfel că a fost menţionat în numeroase lucrări ale timpului.

"Schela veche a Galaţilor, schela despre care am citit în lucrările călătorilor străini care ne vizitau oraşul începând cu 1521 de când avem prima atestare documentară şi până undeva în jurul anului 1850 când au avut loc lucrări de modernizare", a declarat Marius Mitrof, consilier Direcţia pentru Cultură Galaţi.

Specialiştii spun că nivelul fluviului este extem de scăzut, cum nu a fost în niciun an de secetă de până acum.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură vor să amplaseze panouri de informare pentru ca localnicii şi turiştii să aibă mai multe informaţii despre vechiul port. După ce Dunărea va reveni la cotele normale, acestea vor fi singurele care vor putea aminti trecătorilor că acolo există un port vechi de peste patru secole.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.