Jump to content

Calvarul căutării unui loc de muncă în Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Calvarul căutării unui loc de muncă în Galaţi

Să fii şomer, să cauţi şi să găseşti astăzi un loc de muncă este o corvoadă de Sisif. Mulţi patroni preferă munca la negru, sub pretextul angajării de probă. Alţii te refuză, invocând motive stupide. Toate acestea ni le-a povestit o gălăţeancă pornită de aproape jumătate de an să-şi găsească un loc de muncă. Este pe lista AJOFM Galaţi, între cei 15.000 de şomeri pe care-i numără judeţul. Se numeşte Mihaela, are 28 de ani, un copil de doi ani şi jumătate şi, fireşte, un soţ. A lucrat la o firmă de morărit-panificaţie, ca brutar, şi de şase luni tot se prezintă la interviuri. Ne-a povestit şi nouă odiseea prin care a trecut încercând să se angajeze. Ne-a relatat situaţii neplăcute, unele chiar absurde.

Când ai patalama, nu ai vechime şi invers

„M-am prezentat la mai mulţi agenţi economici care anunţau că fac angajări. Prima dată am mers la o firmă de panificaţie şi, după vreo două săptămâni de lucru, mi-au zis că facem angajarea; când m-am dus cu documentele, mi-au spus că nu-mi mai fac contract, că au nevoie de salahori, adică să lucrezi de dimineaţă până noaptea, pe un salariu de nimic. Apoi, am mers pentru angajare la un supermarket. Acolo mi-au spus că nu pot ocupa un loc de muncă, fiindcă nu am curs de lucrător comercial. M-am dus glonţ la AJOFM şi am cerut să fac un astfel de curs, în speranţa că voi avea mai multe şanse de angajare”, mărturiseşte tânăra.

Mihaela a făcut cursul, dar până la absolvire firma cu pricina închisese uşa angajărilor. „Aşa că m-am prezentat la un magazin care anunţase că are nevoie de vânzătoare. Cu patalama la mână, m-am aranjat, m-am fardat, am crezut că merg la sigur. Prima întrebare a fost dacă am experienţă ca vânzătoare. Deci nu îndeplineam condiţiile!”

Odiseea nu se opreşte aici

Mihaela a insistat să-şi facă o carieră în ccomerţ şi s-a prezentat la un alt angajator: „La interviu eram eu şi o altă tânără. Întâi a venit şefa acelui magazin, m-a întrebat dacă sunt căsătorită. Auzind că am soţ şi copil, mi-a spus că ˝asta e o problemă şi că nu pot fi angajată˝! A venit şi proprietarul magazinului, un bărbat arogant, care s-a interesat de acelaşi lucru. O femeie care era împreună cu mine la interviu i-a spus că este nemăritată şi că are 31 de ani. ˝Ooo, dar de ce nu te-ai măritat? Înseamnă că e ceva în neregulă cu tine˝, a pus diagnosticul acel domn, care a refuzat să încheie contract cu vreuna dintre noi, pe motive de tot râsul".

Cu nervi de oţel, hotărâtă să nu cedeze, pentru că are acasă un copil de crescut, femeia a rămas pe baricade, la AJOFM, în căutare de informaţii despre alţi angajatori, asumându-şi calvarul altor şi altor interviuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.