Jump to content

Recommended Posts

Posted

Muzeul de Istorie, restituit şi recumpărat

Consiliul Judeţului intenţionează, astăzi, să restituie, după care să cumpere clădirea veche a Muzeului de Istorie, de la proprietarul care a revendicat imobilul, familia Cavaliotti.

Pe ordinea de zi a şedinţei de CJ se află trei proiecte de hotărâre cu privire la aripa „veche” a Muzeului de Istorie Galaţi, situat pe strada Iancu Fotea la nr. 2 bis. Clădirea a fost revendicată în baza legii proprietăţii de deţinătorul de drept, familia Cavaliotti, care, după ani de zile de procese în instanţă, a primit dreptul de a i se restitui proprietatea.

Pentru a păstra destinaţia de Muzeu de Istorie, CJ intenţionează să cumpere clădirea de la familia Cavaliotti.

Imobilul adăposteşte acum Lapidariumul şi alte spaţii expoziţionale, în care, de-a lungul anilor, s-au investit fonduri importante de către CJ.

viata-libera.ro

Posted

Wow, ce surpriza.. Inteligenta a dat pe-afara pentru cei care au 'investit fonduri importante de-a lungul timpului', avand cunostinta de potentialul deznodamant.

  • 10 months later...
Posted

Clădirea Muzeului de Istorie a fost câştigată în instanţă de familia Cavaliotti

Cultura gălățeană mai pierde un imobil de valoare. Este vorba de clădirea Muzeului de Istorie, care a fost revendicată în baza legii proprietăţii de deţinătorul de drept, familia Cavaliotti. După ani de zile de procese în instanţă, foștii moștenitori au primit dreptul de a i se restitui definitiv proprietatea.

Asta înseamnă că Muzeul de Istorie trebuie să se mute în alt spațiu cât mai urgent. Pentru a păstra destinaţia actuală, Consiliul Județului ar putea să cumpere clădirea de la familia Cavaliotti, însă, se pare, că anestezistul-șef de la CJ nu este interesat de soarta culturii gălățene.

Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie, a făcut zeci de drumuri la CJ, în speranța că va găsi sprijin pentru păstrarea destinației actuale. În zadar însă. Bacalbașa nu a vrut să-i întindă nicio mână de ajutor, dar nici să-l consilieze în vreun fel. Ba mai mult, se pare că i-ar fi spus că nu-l interesează nici ce vor face angajații muzeului. „Consiliul Județului mi-a trimis o înștiințare că trebuie să părăsesc imobilul, pentru că este revendicat de familia Cavaliotti. Ni s-a spus să ne luăm bunurile și să le mutăm la Casa Cuza și Casa Colecțiilor. Nu știu ce se va întâmpla cu angajații. Toată lumea e debusolată”, spune Căldăraru.

Clădirea în care funcţionează în prezent Muzeul de Istorie Galaţi, cunoscută şi sub numele de Casa Cavaliotti, a fost construită în anul 1911 şi este reprezentativă pentru arhitectura urbană de la începutul secolului al XX-lea. Până la naţionalizare, imobilul a adăpostit spaţii comerciale la parter (cafenea, depozit de medicamente), cele două etaje fiind inchiriate ca apartamente pentru locuit ori cabinete medicale. Începând din 1988, clădirea a găzduit sediul central al Muzeului de Istorie Galaţi.

nepasadegalati.ro

Posted

Dispare o instituţie de cultură. Muzeul de Istorie, evacuat din sediu

* Consiliul Judeţului a refuzat să-i plătească proprietarului chiria cerută, considerând-o prea mare

Clădirea care adăposteşte Muzeul de Istorie a fost revendicată şi există un ordin judecătoresc prin care conducerea trebuie să împacheteze exponatele şi să le mute. S-ar fi putut cădea la o înţelegere între proprietar şi Consiliul Judeţului, dar se pare că suma pe care o pretinde proprietarul pentru chirie este prea mare. „Ne-am gândit că proprietarul nu va cere sume astronomice pentru chirie. Ceea ce cere el, însă, ar echivala, în doi ani, cu valoarea unei noi construcţii”, a explicat county-managerul Costel Fotea. Trezit că trebuie să îşi mute toate obiectele de muzeu cât mai repede, directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, are noroc numai cu Legea muzeelor şi a colecţiilor publice care nu îi permite proprietarului clădirii să sigileze colecţiile şi obiectele din incinta edificiului. Singurele soluţii găsite de conducerea CJ şi a Muzeului de Istorie sunt depozitarea unora dintre exponate în Lapidarium, clădire ce aparţine Consiliului, şi mutarea celorlalte în Casa Cuză Vodă. Gălăţenii aveau, până acum, trei muzee, şi anume Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, Muzeul de Istorie şi Muzeul de Artă Vizuală. Întrebarea este cu ce mai rămânem dacă Muzeul de Istorie îşi împachetează lucrurile, iar Muzeul de Artă Vizuală are şi el un ultimatum din partea Episcopiei.

viata-libera.ro

Posted

De ce nu s-a facut nimic ani de zile - mister si ceata. Probabil ca s-a mizat pe faptul ca "nu se poate" sa-si primeasca bunul inapoi, ca o vor lungi pana mor toti mostenitorii :) ca una, ca alta...

Cred ca de macar vreo zece ani e deschisa problema (proces, chirie, retrocedare, mutare etc.).

Posted

La doi ani şi jumătate de la decizia instanţei, Muzeul de Istorie, evacuat pentru 17.000 de euro lunar

Conducerea Consiliului Judeţean Galaţi nu mai doreşte să plătească chirie familiei Cavaliotti pentru clădirea care adăposteşte Muzeul de Istorie. Deşi mai are timp până în februarie 2013 să folosească clădirea familiei Cavaliotti, CJ vrea să mute muzeul în următoarele două săptămâni.

Unul dintre motivele invocate de CJ este plata chiriei. Conform declaraţiilor lui Costel Fotea, county-manager al CJ, familia moştenitoare a cerut 10 euro pe metrul pătrat. Ulterior, în urma negocierilor, s-a ajuns la preţul de 8,5 euro pe metru pătrat. Sursa citată ne-a spus că pentru chirie s-ar cheltui aproximativ 200.000 de euro pe an. Adică, lunar familia Cavaliotti ar trebui să încaseze aproximativ 17.000 de euro din banii publici.

Proprietari după patru ani de procese

Povestea Muzeului de Istorie nu este străină nimănui din Consiliul Judeţean, mai ales că procesul de revendicare deschis de familia Cavaliotti a început în 2006. Prima instanţă care s-a ocupat de dosarul de retrocedare a fost Tribunalul Galaţi. La un an de la deschiderea procesului a apărut şi prima sentinţă. Mai exact, în martie 2007, magistraţii au decis restituirea în natură a imobilului. Cum era normal, CJ a atacat cu apel decizia instanţei. În septembrie 2007, o nouă decizie judecătorească, dată de Curtea de Apel Galaţi, îi dă dreptate familiei Cavaliotti. Conducerea Consiliului din acea perioadă a decis să apeleze şi la ultima cale de atac, recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Zis şi făcut. În noiembrie 2007 , la Înalta Curte s-a înregistrat recursul declarat de CJ împotriva deciziei Curţii de Apel Galaţi. Dosarul a trenat la Curtea Suprema aproape trei ani de zile. Pe portalul instanţei nu se precizează ce s-a întâmplat la fiecare termen în parte, cinci la număr. Cert este că, pe 9 februarie 2010, magistraţii bucureşteni au decis respingerea recursului. Mai pe scurt, au dat dreptatea definitivă şi irevocabilă familiei Cavaliotti.

De atunci şi până în 2011, nimeni nu a mai spus nimic despre clădirea Muzeului de Istorie. Abia la finele anului trecut, Eugen Chebac, prin hotărârea nr. 700, a decis trecerea „din domeniul public al judeţului Galaţi în domeniul privat al judeţului Galaţi, în vederea retrocedării către fostul proprietar, a imobilului situat în Galaţi, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2 (bis) compus din teren şi clădirile edificate pe acesta”. Chebac declara atunci că doreşte să îl pună în posesie pe Radu Cavaliotti şi apoi să cumpere clădirea pentru ca Muzeul de Istorie să nu îşi piardă sediul.

Retrocedăm, cumpărăm, evacuăm

Intenţia sa însă a rămas fără niciun rezultat. Familia Cavaliotti nu a intrat în posesia clădirii pentru că, oricum, legea îl obligă pe proprietar să-l menţină pe chiriaş timp de trei ani de zile. Cum nici CJ nu a cumpărat clădirea, acum situaţia se complică.

În condiţiile în care noua conducere a CJ nu doreşte să mai arunce banii pe chirie, singura variantă care rămâne în picioare este evacuarea.

Familia Cavaliotti a apelat deja la un executor judecătoresc, care va pune în aplicare sentinţa dată în 2010 de Curtea Supremă. În ce condiţii şi cum se va face executarea veţi putea afla într-un episod viitor.

viata-libera.ro

Posted

Istoricul Casei Cavallioti: Ce a fost sediul Muzeului de Istorie

* Cafenea, depozit de medicamente, apartamente şi cabinete medicale

Clădirea în care a funcţionat, din 1988 până zilele trecute, sediul central al Muzeului de Istorie Galaţi, cunoscută şi sub numele de Casa Cavallioti, a fost construită în anul 1920 şi este unul dintre imobilele reprezentative pentru arhitectura urbană de la începutul secolului al XX-lea. Până la naţionalizare, imobilul a adăpostit spaţii comerciale la parter - o cafenea şi un depozit de medicamente, cele două etaje fiind închiriate ca apartamente pentru locuit şi cabinete medicale. După naţionalizare, acolo au fost birouri ale sindicatelor şi ale UTC, iar la parter tipografie şi sală de expoziţii a Uniunii Artiştilor Plastici. Începând din 1988, clădirea a găzduit sediul central al Muzeului de Istorie Galaţi.

Cine a fost Gh. N. Cavallioti

Într-o monografie a judeţului Galaţi, în dreptul numelui Gh. N. Cavallioti scrie: „avocat şi mare proprietar al Galaţiului”. Acesta era fiu al unei familii de greci - Neculai Cavallioti - provenită din localitatea Cavalla din sudul Greciei. S-a stabilit în România în a doua parte a secolului al XIX-lea. Gh. N. Cavallioti a avut nouă copii şi 27 de nepoţi, răspândiţi în toată lumea. Unul dintre nepoţii lui a fost medicul gălăţean Radu Cavallioti, care a încercat să refacă fostele proprietăţi ale bunicului său: o casă cu cinci apartamente pe strada Democraţiei, mai multe imobile în preajma actualului magazin „Câinele negru” (Piaţa Centrală), o locuinţă pe strada Mr. I. Fotea (nr. 4) şi sediul central al Muzeului de Istorie, de pe strada Maior Iancu Fotea nr. 2: „Această clădire a fost construită de bunicul meu, în anul 1920”, declara în 2006, într-un interviu publicat în „Viaţa liberă”, medicul Radu Cavallioti, explicând: „Era un avocat de renume şi şi-a permis să investească mult. Aceasta era concepţia atunci, să investeşti, să laşi ceva în urma ta. Sigur, astăzi clădirea nu mai arată ca până în 1950, când a fost naţionalizată. Avea la parter trei prăvălii mari, între care o cafenea, iar la etajele I şi II, câte trei apartamente pe fiecare palier. După ce a fost înstrăinată, această proprietate a găzduit pe rând câteva instituţii: redacţia fostului ziar «Viaţa nouă», sediul sindicatelor; apoi a fost transformată în actualul Muzeu de Istorie. Cu această ocazie, configuraţia imobilului a fost schimbată”.

viata-libera.ro

  • 3 years later...
Posted

Detalii neştiute despre Casa Cavaliotti, sediul Muzeului de Istorie

  • Imobilul a fost construit la începutul secolului trecut, adăpostind, printre altele, o cafenea, un depozit de medicamente, apartamente şi cabinete medicale

Imobilul cunoscut astăzi gălăţenilor drept Casa Cavaliotti a fost construit în urmă cu aproape un secol, de către Gh. N. Cavaliotti, unul dintre cei mai bogaţi gălăţeni din perioada interbelică. Clădirea este una reprezentativă pentru arhitectura urbană de la începutul secolului al XX-lea. În imobil a funcţionat, din 1988 şi până la jumătatea lui 2012, sediul central al Muzeului de Istorie Galaţi.

Clădirea a "muşcat" din spaţiul public

Construcţia Casei Cavaliotti a fost finalizată în anul 1920, iar toată afacerea nu a fost lipsită de peripeţii, aşa cum reiese din cercetările întreprinse în Arhivele Statului de către Marius Mitrof. "În momentul construirii, clădirea a depăşit terenul proprietate a lui Cavaliotti, intrând pe domeniul public, pe actuala strada Iancu Fotea, cu aproximativ un metru. De la acest aspect s-a iscat un adevărat scandal între municipalitate şi proprietar, încheiat, în cele din urmă, cu vânzarea către proprietarul clădirii a respectivei porţiuni de teren", a explicat, pentru "Viaţa liberă", Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Galaţi.

Cafenea, sediu al UTC, tipografie

Până în momentul în care a fost naţionalizat de către comunişti, imobilul a adăpostit spaţii comerciale la parter - o cafenea şi un depozit de medicamente, iar cele două etaje erau închiriate ca apartamente pentru locuit şi pentru cabinete medicale. "După naţionalizare, acolo au fost birouri ale sindicatelor şi ale Uniunii Tineretului Comunist (UTC), iar la parter tipografie şi sală de expoziţii a Uniunii Artiştilor Plastici. Începând din 1988, clădirea a găzduit sediul central al Muzeului de Istorie Galaţi", se arată într-un articol apărut în "Viaţa liberă", în septembrie 2012.

Neoclasicismul, stilul preferat

Faţada principală a clădirii a fost concepută în stil eclectic, ceea ce înseamnă că arhitectul a combinat mai multe stiluri arhitectonice. Predomină însă elementele neoclasice. "O colonadă dublă desfăşurată pe două nivele, precum şi antablamentul şi frontonul bogat decorat cu stucaturi constituie dominanta majoră. Suprafaţa exterioară este ritmată de prezenţa balcoanelor pe fiecare travee, fapt care îmbogăţeşte asimetria şi conferă clădirii un caracter reprezentativ. Faţada laterală este simplu tratată, întreaga construcţie având un caracter monumental, reprezentativ pentru epocă şi oraş", a adăugat Marius Mitrof.

Cine a fost Gh. N. Cavaliotti

Într-o monografie a judeţului Galaţi, în dreptul numelui Gh. N. Cavaliotti scrie: „avocat şi mare proprietar al Galaţiului”. Acesta era fiu al unei familii de greci - Neculai Cavaliotti - provenită din localitatea Cavalla, din sudul Greciei. S-a stabilit în România în a doua parte a secolului al XIX-lea. Gh. N. Cavaliotti a avut nouă copii şi 27 de nepoţi, răspândiţi în toată lumea. Unul dintre nepoţii lui a fost medicul gălăţean Radu Cavaliotti, care a încercat să refacă fostele proprietăţi ale bunicului său: o casă cu cinci apartamente pe strada Democraţiei, mai multe imobile în preajma actualului magazin „Câinele negru” (din Piaţa Centrală), o locuinţă pe strada  Maior Iancu Fotea (nr. 4) şi sediul central al Muzeului de Istorie, de pe strada Maior Iancu Fotea nr. 2.

„Această clădire a fost construită de bunicul meu, în anul 1920”, spunea, în 2006, într-un interviu publicat în „Viaţa liberă”, medicul Radu Cavaliotti, explicând: „Era un avocat de renume şi şi-a permis să investească mult. Aceasta era concepţia atunci, să investeşti, să laşi ceva în urma ta. Sigur, astăzi clădirea nu mai arată ca până în 1950, când a fost naţionalizată. Avea la parter trei prăvălii mari, între care o cafenea, iar la etajele I şi II, câte trei apartamente pe fiecare palier. După ce a fost înstrăinată, această proprietate a găzduit pe rând câteva instituţii: redacţia fostului ziar "Viaţa nouă", sediul sindicatelor; apoi a fost transformată în actualul Muzeu de Istorie. Cu această ocazie, configuraţia imobilului a fost schimbată”.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Fostul muzeu de istorie, disponibil pe bucăţi

Un anunţ imobiliar publicat pe pagina de internet a unei agenţii imobiliare a atras atenţia gălăţenilor în ultimele zile. "Ofertă spre închiriere! Clădirea este compusă din parter+2 etaje+pod înalt, se află în imediata apropiere a Primăriei Galaţi, Universităţii şi Centrului Comercial Winmarkt, iar accesul se face prin str. Domnească sau dinspre str. Bălcescu. Faţada clădirii este deosebită, sunt 3 intrări cu 3 scări de acces separate către etajele superioare, acest lucru făcând posibilă separarea fiecărui nivel cu intrare din exterior şi scară proprie. Suprafaţa pe fiecare nivel este de 540 mp, iar compartimentările sunt largi, cu ferestre mari, foarte bine luminate natural. Preţul de închiriere informativ este 12 euro/mp/lună, însă acest preţ este negociabil în funcţie de durată şi suprafaţa ce se doreşte închiriată. Imobilul se pretează pentru orice activitate comercială, office sau cabinete. Se permite amenajarea interioară în funcţie de activitatea chiriaşului, iar îmbunătăţirile care sporesc starea actuală a clădirii vor fi decontate de către proprietar. Clădirea se poate închiria parţial sau în întregul ei şi se doreşte închirierea pe perioade cât mai lungi", se arată în anunţul agenţiei imobiliare.

Chiar dacă în ofertă nu este specificată fosta destinaţie a clădirii, din poza ataşată ne dăm seama că este vorba despre clădirea în care a funcţionat, timp de zeci de ani, Muzeul de Istorie. Clădirea a fost revendicată şi, ulterior, retrocedată familiei Cavaliotti, prin decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în 9 februarie 2010. Chiar dacă legea îi obliga pe noii proprietarii să îi ţină pe chiriaşi încă trei ani de zile în clădire, Consiliul Judeţean a refuzat să mai plătească suma lunară de 17.000 de euro, motiv pentru care, la acea dată, Radu Cavaliotti a pornit procedeul de executare silită, pentru ca Muzeul de Istorie să îşi mute sediul. Actualmente, sediul Muzeului de Istorie este la Casa Alexandru Ioan Cuza, în timp ce la  în clădirea nouă construită între vechiul muzeu de istorie şi secţia de poliţie au mai rămas doar birourile conducerii.

Iată, aşadar, cum în Galaţi se închiriază, bucată cu bucată, o clădire în care generaţii întregi au putut învăţa despre istoria neamului românesc, de la daci şi până în perioada comunistă. Păcat că nu s-a dorit sau nu s-a putut ca această clădire să fie cumpărată şi folosită în continuare cu destinaţia de muzeu. Sperăm să nu aibă aceeaşi soartă cu cea a fostului sediu al Teatrului de Păpuşi "Gulliver", clădire retrocedată dar care zace abandonată.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.