Jump to content

Românii care dau informaţii Fiscului despre persoane sau firme ar putea fi recompensaţi financiar


Recommended Posts

Posted

Românii care dau informaţii Fiscului despre persoane sau firme ar putea fi recompensaţi financiar

Romanii care vor transmite Fiscului informatii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilitati, asa cum se intampla si in alte state, a declarat joi secretarul de stat in MFP Liviu Voinea, care va studia legislatia "denuntatorului" din Suedia, potrivit agentiei Mediafax.

"In Suedia vom analiza si sistemul denuntatorului, care functioneaza de ani buni acolo si ar putea fi implementat si la noi", a declarat Voinea. El a aratat ca in Suedia populatia este stimulata fiscal sa dea informatii despre averea vecinilor, a cunostintelor sau operatiunile unor companii. "Acolo oamenii primesc la posta scrisori in care sunt informati ca au platit un impozit X, dar li se transmite si daca unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazeaza pe faptul ca oamenii stiu cel mai bine situatia vecinilor si pentru cei care transmit informatii corecte despre acestia se aplica scutiri, sau li se da o recompensa si mai platesc doar diferenta", a explicat Voinea. Secretarul de stat va pleca peste doua saptamani in Suedia pentru a prelua normele de aplicare a platii TVA la incasare din aceasta tara si pentru o analiza a modelului suedez de impozitare a proprietatii.

Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denuntatori prin care acestia pot castiga o recompensa de pana la 30% din veniturile recuperate de stat datorita informatiilor astfel obtinute. Recent, un fost bancher de la divizia americana a bancii elvetiene UBS a primit o recompensa de 104 milioane de dolari pentru ca a divulgat "ingineriile" prin care grupul financiar ajuta clienti bogati din SUA sa-si mascheze veniturile pentru a plati taxe cat mai mici.

Informatiile oferite de Bradley C. Birkenfeld au ajutat Fiscul din Statele Unite sa recupereze taxe neplatite de 5 miliarde de dolari, precum si sa ajunga la o intelegere cu UBS prin care banca a acceptat plata a 780 milioane de dolari si cedarea informatiilor privind conturile a 4.500 de clienti americani pentru inchiderea investigatiei.

In ultimii ani, autoritatile fiscale din Germania au cumparat in mai multe randuri, de la angajati ai bancilor elvetiene, baze de date cu informatii despre clientii germani bogati care isi ascund averea in conturi off-shore. Cel mai recent, in acest an, un informator al Fiscului german a fost recompensat cu 3,5 milioane euro in schimbul unui CD cu astfel de informatii.

hotnews.ro

Posted

Fiscul vrea să ne dăm în gât, ca să sporească încasările la buget

* Trei din patru gălăţeni spun că propunerea nu aduce nimic bun

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a luat prin surprindere opinia publică la sfârşitul săptămânii trecute, când a anunţat că analizează serios posibilitatea de a stimula fiscal populaţia să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau despre operaţiunile unor firme, în vederea sporirii încasărilor la bugetul de stat, după modelul occidental. Anunţul de intenţie a fost făcut de secretarul de stat în MFP, Liviu Voinea, care a afirmat că va studia legislaţia denunţătorului din Suedia. "Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se transmite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi, pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia, se aplică scutiri sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa", a explicat Voinea, citat de Mediafax.

Vom turna, pe stat îl vom ajuta!

Modelul nu este aplicat doar în Suedia. Fiscul din Statele Unite ale Americii, de exemplu, le oferă denunţătorilor o recompensă de până la 30 la sută din veniturile pe care statul le recuperează valorificând informaţiile furnizate de aceştia. Un caz recent, relatat de Mediafax, este cel al unui fost bancher care a primit peste 100 de milioane de dolari de la statul american după ce a divulgat detaliile unei inginerii financiare, informaţiile furnizate de el ajutând Fiscul din SUA să recupereze taxe neplătite însumând peste cinci miliarde de dolari!

Acest model, pe care vrea să îl implementeze şi Fiscul din România, nu urmăreşte decât să sporească încasările la bugetul de stat, ceea ce, în esenţă, nu este un lucru rău. "Noi colectăm 0,7 la sută din PIB (Produsul Intern Brut, n.r.), pe când Polonia colectează 1,1 la sută din PIB, iar media europeană este undeva la 3 la sută", a spus secretarul de stat Liviu Voinea.

Cetăţenii spun că e "o porcărie"

Ceea ce deranjează la acest instrument este că încurajează turnătoria, o experienţă care românilor le trezeşte încă amintiri dureroase dintr-un trecut nu foarte îndepărtat. Un sondaj de opinie pe care reporterii "Viaţa liberă" l-au realizat vineri pe străzile Galaţiului a relevat că trei din patru cetăţeni, tineri şi vârstnici deopotrivă, dezaprobă această iniţiativă. "Ce facem, readucem la viaţă securismul? Nu sunt de acord cu turnătoria asta. În fond, fiecare răspunde de acţiunile sale", a declarat Marian Nica, un ospătar în vârstă de 26 de ani. "Nu mi se pare că încurajează lucruri bune, nu aduce nimic pozitiv", a spus şi Jenica Susanu, de 28 de ani, care lucrează ca operator call center. Una dintre cele mai dure opinii contra a venit din partea unei pensionare care a trăit mai mult în comunism decât în democraţie şi care a văzut cu ochii ei unde duce turnătoria. "Asta e un fel de «Să moară şi capra vecinului!», e o porcărie. Sunt sătulă. Eu cred că ar fi mai bine să ne vedem de treburile noastre, că avem destule", a afirmat Nicuţa Caval, în vârstă de 54 de ani. Opinii favorabile iniţiativei MFP au fost puţine. "Dacă vecinul stă cu rulota nedeclarată în faţa blocului şi mai primeşte şi ajutoare, e bine să faci cunoscut lucrul acesta", a spus Marius Belenchi, de 29 de ani, ospătar de meserie.

Şi lucrători din cadrul Fiscului şi-au exprimat opinia despre iniţiativa MFP şi nu mulţi au avut cuvinte de laudă la adresa acesteia, unul dintre ei descriind-o drept "o tâmpenie".

Turnătoria fără recompensă, legiferată de zece ani

Propunerea MFP nu este o noutate absolută pentru ţara noastră. Românii pot aduce şi acum la cunoştinţa Fiscului acte de evaziune fiscală, conform unui act normativ care e în vigoare de zece ani - Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor - şi unii chiar o fac, Fiscul gălăţean primind câteva zeci de astfel de sesizări pe an. Atâta doar că, în sistemul actual, contribuabilii care fac astfel de sesizări nu primesc recompense din partea Fiscului, chiar dacă informaţiile furnizate de ei facilitează colectarea de către stat a unor sume de bani care, altfel, ar fi rămas neîncasate.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.