Jump to content

Primăria s-a apucat de "fardat" borduri


dcp100168

Recommended Posts

Primăria s-a apucat de "fardat" borduri

* Lucrările de reparare a bordurilor de pe bulevardul Brăilei sunt de fapt cârpeli ieftine, care n-au cum să ţină mai mult de câteva săptămâni * În aceste condiţii, ne întrebăm ce rost are toată cheltuiala

Când vine vorba de borduri, gălăţenii se pot lăuda că le-au văzut şi trăit cam pe toate. De la dispariţia misterioasă a bordurilor de granit, înlocuite cu altele mai noi (sic!) şi până la bordurile inegale, ciuruite, mâncate sau pur şi simplu inexistente, care le pun în real pericol integritatea picioarelor şi a oaselor, în genere. De la bordurile ciopârţite cu picamerul, pentru a face loc unor rampe nesigure, destinate persoanelor aflate în scaun rulant, la bordurile înlocuite în mod paradoxal, la mai puţin de doi ani de la instalare, pentru că aşa prevede proiectul! Ce contează că în zona aceea (Şcoala nr. 26) nu există trotuare, mai bine schimbăm două rânduri de borduri!

Ultima găselniţă a autorităţilor în materie de borduri este „fardarea” sau mai bine spus „tencuirea” lor cu ciment. În fapt, o simulare a rezolvării problemelor, când ele ar trebui să fie, de fapt, înlocuite, nu peticite. Iar pentru „impresie artistică”, sunt colorate în alb şi roşu, cu vopsea folosită pentru marcajele rutiere. Cel puţin aşa s-a petrecut cu bordurile care încadrează scuarul de pe strada Brăilei, în zona Ţiglina, nu şi în cazul bordurilor care mărginesc trotuarele. Operaţiunea migăloasă este executată de către Serviciul Public Ecosal şi, din câte am înţeles, municipalitatea are în vedere aceeaşi manoperă şi pentru zona centrală a oraşului.

Într-o emisiune la un post local de televiziune, primarul Marius Stan era de-a dreptul mândru de inedita idee de a da culoare oraşului, vopsind bordurile în alb şi roşu. Ca să nu se spună că suntem din start Gigă Contra şi că ne împotrivim Noului Galaţi, să le luăm pe rând. Da, curăţarea bordurilor, delimitarea lor de spaţiul verde este o idee şi o măsură de nota zece. Vopsirea lor în culori vii poate da impresia de curăţenie şi de ordine într-un oraş cenuşiu tern cum e Galaţiul. Dar „tencuirea” lor cu ciment e mai degrabă un paliativ. Vine toamna, vin ploile, ninsorile, arterele de circulaţie trepidează sub roţile maşinilor, traficul este aglomerat, prin urmare este greu de crezut că "fardul" de ciment aplicat ca pospăială va rezista acestor intemperii. Cum vor arăta bordurile vopsite şi fardate la primăvară? Vă lăsăm pe dumneavoastră să anticipaţi!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ce-a "moştenit" primarul Marius Stan? 2.000 de borduri!

„Iar schimbă bordurile pe Brăilei?! Păi nu le-au schimbat şi acum doi ani?!”, aşa se minunau ieri dimineaţă, în autobuz, câţiva gălăţeni, cu ochii la desfăşurarea de forţe a Ecosal din zona băncilor. Şi nu-i înşela deloc memoria! „Brăilei îşi schimbă bordurile”, aşa titra cotidianul nostru pe 30 noiembrie 2010 când angajaţii Ecosal munceau de zor la înlocuirea bordurilor ce delimitează spaţiul verde al scuarului de pe mijlocul celei mai importante artere a oraşului. La acel moment, directorul Ecosal, Ion Ionescu, declara că, iniţial s-a început înlocuirea bordurilor deteriorate de la scuar, însă, după aceea, Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei a decis să înlocuiască bordurile în totalitate. Cât priveşte bordurile noi, spunea şeful Ecosal, „le-am achiziţionat de la două firme: Confort şi Unicom”, fără să poată da o sumă exactă a achiziţiei, „borduriada” fiind încredinţată direct serviciului de salubritate. Şi atunci gălăţenii erau destul de iritaţi că, în vreme ce străzile şi trotuarele gemeau de gropi, se schimbau bordurile pe scuar.

Iată că, la doi ani distanţă, avem parte de o nouă borduriadă, începută la Ultimul Leu, unde bordurile au fost schimbate cu altele noi şi vopsite în alb şi roşu. Operaţiunea a ajuns în zona băncilor unde, pe o suprafaţă destul de mare, bordurile au fost scoase, iar bucăţile sparte urcate într-o remorcă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi, Mihai Costache, nu vor fi înlocuite decât bordurile care sunt sparte, iar operaţiunea vizează în întregime strada Brăilei.

De unde a luat municipalitatea bordurile? Am aflat că municipalitatea are în depozit un stoc de 2.000 de borduri din ciment, „zestre” din mandatul trecut al primarului Dumitru Nicolae, şi că ele vor fi folosite pentru a înlocui punctual bordurile sparte. Cât au costat bordurile? Nimeni nu pare a-şi mai aduce aminte... Gospodărească treabă, dar, pe lângă preţuri, mai suntem curioşi şi de cum vor arăta noile borduri la capătul iernii, câte vor supravieţui integral asediului cu material antiderapant pe bază de sare şi lamelor utilajelor de deszăpezire. Impresionaţi de o asemenea zestre de borduri, ne întrebăm dacă Primăria n-ar trebui să vadă şi alte zone, dincolo de scuarul Brăilei, care ar avea nevoie de borduri dintr-un motiv foarte realist: nu au deloc sau sunt complet distruse.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Borduriada alb/gri/roşu calcă totul în picioare. Înclusiv logica

În municipiul Galaţi continuă cu mare spor vopsirea bordurilor, indiferent de reguli, bun simţ, respect pentru banul public sau logică. Şi asta, pentru că vopsirea bordurilor este realizată de muncitorii Ecosal, la comanda Primăriei, ceea ce înseamnă că vorbim de lucrări pe bani publici, pentru că manopera costă, indiferent dacă vopseşti o bordură nouă sau una ciobită.

Unele borduri sunt vopsite din «doi în doi» doar cu alb (efectul fiind alb/gri), altele în alb şi roşu. Unele borduri sunt înlocuite înainte de a fi vopsite, altele rămân aşa cum sunt ele, sparte şi aproape îngropate în asflat. Unele borduri vopsite se află pe străzile proaspăt asflatate, altele, pe străzi desfundate, în care maşinile se zgâlţie ca pe drumurile forestiere. Unele borduri vopsite se află pe străzile de centru, altele, pe cele de la periferie.

Cum nu am reuşit să identificăm un «tipar» al «borduriadei», am cerut detalii de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache. «Bordurile se înlocuiesc acolo unde sunt deteriorate, se scot şi cele care sunt atât de îngropate în asfalt, încât nu îşi mai au rostul – cum era cazul pe scuarul de pe Brăilei – şi se vopsesc indiferent dacă este vorba despre o stradă de centru sau una de periferie. Principalul este ca strada să fie asfaltată, aşa cum este cazul Bălcescu », a spus Costache. De altfel, şi informările Primăriei indică faptul că echipele Ecosal «vor lucra în continuare pe strada Brăilei, pentru ridicarea la nivel a bordurilor şi înlocuirea celor uzate, iar pe strada Roşiori vor fi efectuate lucrări de reparaţii a trotuarelor».

Pe 9 Mai, albul bordurilor este negru, iar vopsirea este, de fapt, marcaj!

Din păcate însă, angajaţii Ecosal fac exces de zel, sau pur şi simplu ştiu că nu sunt verificaţi de nimeni de la Primărie pentru munca pe care o fac. Altfel, nu se poate explica logica pentru care bordurile de pe strada 9 Mai au fost vopsite recent, fiind vorba despre o arteră de circulaţie atât de deteriorată, încât şoferii preferă să o ocolească.

Strada 9 Mai – pe care s-au desfăşurat atât lucrări ISPA, de înlocuire a reţelei de canalizare, cât şi numeroase intervenţii pentru remedierea avariilor la reţeaua de apă – arată ca după bombardament. Asfaltul urcă şi coboară în funcţie de câte intervenţii s-au efectuat pe la canalizări, iar peticele de bitum, de diferite nuanţe, indică numărul mare de lucrări derulate în ultimii doi-trei ani. În plus, bordurile vopsite cu alb, sunt, pe alocuri, aproape îngropate în asfalt. După ceva insistenţe, am aflat explicaţia de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache: bordurile de acolo nu sunt vopsite, sunt… marcate! « Echipele de la Ecosal au explicat că acolo sunt efectuate marcaje, ca urmare a finalizării acţiunii de salubrizare a zonei», a spus Mihai Costache, destul de încurcat de aşa o explicaţie.

Cu alte cuvinte, bordurile vopsite aiurea cu alb nu sunt în niciun caz bani publici aruncaţi, ci delimitarea zonelor proaspăt salubrizate, o exprimare «în dulcele stil bugetăresc» care se înscrie în seria celor în care mita este o simplă atenţie, iar nepotismul din instituţii este, de fapt, neîngrădirea dreptului de a lucra pentru persoanele care, întâmplător, sunt rude cu şeful!

Evident, într-o societate normală, delimitarea cartierelor salubrizate de celelalte se face, de bun simţ, prin simpla absenţă sau prezenţă a gunoaielor de pe străzi. Acoperirea, muncitoreşte, cu alb, a bordurilor deteriorate anulează diferenţa de zeci de ani dintre sistemul de curăţenie făcut în întreprinderile de stat din Epoca de Aur şi sistemul de salubrizare din Galaţiul actual, pe care încă avem pretenţia să îl credem european.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.