Jump to content

Început de an şcolar la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Început de an şcolar la Galaţi

Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Galaţi și-a deschis porțile pentru elevi sâmbătă, 14 septembrie 2012. În mijlocul copiilor și părinților s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care i-a binecuvântat pe copii și le-a oferit iconițe, informează TRINITAS TV.

Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” este liceul reprezentativ al municipiul Galați și unul dintre cele mai bune din țară.

La eveniment au participat cadrele didactice, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Galați, precum și autorități locale și județene.

basilica.ro

Link to comment
Share on other sites

Patrule ale poliţiei vor asigura paza la şcolile din judeţul Galaţi

Din punct de vedere al pazei şi ordinii, se pare că noul an şcolar, la nivelul judeţului Galaţi, începe sub auspicii bune. Practic, pentru menţinerea siguranţei în şcoli, începând de mâine, în traseul de patrulare al poliţiştilor vor fi incluse toate unităţile şcolare. Astfel, cele 50 de patrule existente în municipiul Galaţi şi cei 61 de poliţişti de la tot atâtea posturi de poliţie rurală vor avea în atenţie cele 439 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi. Dacă la nivelul municipiului Galaţi vor fi mobilizaţi 100 de poliţişti, în restul judeţului, numărul de cadre care va avea grijă de siguranţa elevilor va fi decis de şefii de posturi.

Trebuie menţionat că din cele 644 de unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Galati, doar 71 au pază proprie, în timp ce 74 au contracte cu firme de securitate. Tot legat de începutul noului an şcolar, reprezentanţii IPJ Galaţi au precizat că în următoarele zile vor fi controale la magazinele şi chioşcurile care comercializează alimente în apropierea unităţilor de învăţământ, pentru a se verifica dacă acestea au la vânzare tutun, alcool ori alte produse considerate a fi periculoase pentru sănătatea elevilor.

radioiasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Prima zi de şcoală, cu învăţători de împrumut, la Tudor Vladimirescu şi Tecuci

De voie, de nevoie, mii de copii mai mari sau mai mici şi-au îmbrăcat iar uniformele, ieri de dimineaţă, şi au plecat spre şcoală. În unele comune, n-a lipsit mult ca elevii din clasele pregătitoare sau cei din ciclul primar să se aşeze în bănci fără să fie întâmpinaţi de un învăţător binevoitor, din spatele catedrei. Aşa cum au putut, directorii şcolilor respective au peticit schemele personal sau au rotit clasele, astfel încât cursurile să se desfăşoare normal, cel puţin în următoarele luni.

La catedră şi după pensionare

La Grupul Şcolar «Tudor Vladimirescu» din comuna cu acelaşi nume ar fi nevoie de încă patru învăţători. Circa 70 la sută din corpul profesoral este format din gălăţeni care fac zilnic naveta, aşa că, în vară, câteva dintre cadrele didactice care lucrau aici şi-au găsit posturi în oraş şi au renunţat la catedrele de la Tudor Vladimirescu.

«Avem, într-adevăr, un deficit în acest sens. Se va organiza concurs pentru ocuparea posturilor, în luna octombrie şi sperăm că vor exista candidaţi care să vrea să ne fie colegi. Oricum, copiii din clasele primare care au venit la şcoală vor avea învăţători, pentru că suplinim lipsa titularilor cu cadre didactice pensionare», a declarat directorul adjunct al grupului şcolar, Cristina Faur.

Copiii din cele două clase pregătitoare au venit la clasă cu părinţii şi au stat cuminţi în bănci, ascultând miraţi spusele învăţătorilor. Pentru ei, intrarea la şcoală va fi mai lină decât pentru colegii lor mai mari.

«În cazul elevilor din aceste două clase, orele vor dura doar 30 de minute şi mare parte din pauze şi le vor petrece în sala de clasă. Vom avea o tehnică diferită în timpul pregătirii lor şi vom încerca să facem în aşa fel încât tot procesul educativ să semene cu un joc, iar ei să se obişnuiască repede cu şcoala », ne-a declarat învăţătoarea Panseluţa Popa.

Cei mici ar putea învăţa şi după prânz

La Şcoala «Ion Petrovici» din Tecuci, potrivit statisticii ISJ, ar mai fi fost nevoie tot de patru învăţători. Directorul instituţiei spune, însă, că s-a făcut o confuzie. Ar mai trebui doar un învăţător, dar problema se poate rezolva şi fără angajări, pentru moment. «Noi avem la clase inclusiv copiii proveniţi din familii rome care migrează. Vin şi pleacă fără să anunţe. Astfel, potrivit recensământului, noi ar fi trebuit să avem o singură clasă I, dar de fapt s-au înscris 40 de copii, pe care va trebui acum să îi împărţim în două clase. Am mai avea nevoie de un învăţător, dar cel mai probabil unii dintre elevii de clasa a III-a sau a IV-a vor învăţa după-amiază, iar unul dintre învăţători va preda pentru două clase. Celelalte trei posturi de învăţător nu sunt titluarizabile, ci sunt plătite cu ora, la şcoala «A doua şansă» care va începe şi în acest an pe 1 octombrie şi care li se adresează persoanelor care au depăşit vârsta şcolară, dar sunt încă analfabete sau care nu şi-au terminat un ciclu de învăţământ», a precizat directorul şcolii, Mioara Vizitiu.

Până la rezolvarea problemei lipsei de personal didactic, copiii din Tudor Vladimirescu şi cei din Tecuci vor avea, totuşi, învăţători - fie ei şi de împrumut - care să le îndrume primii paşi spre cunoaştere.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum a fost prima zi de şcoală. Primarul a promis un parc în locul garajelor

* Mai târziu cu o săptămână, şcoala a început pentru toţi elevii * Marius Stan a participat la festivităţile mai multor instituţii de învăţământ şi s-a arătat dispus să rezolve câteva probleme punctuale

Străzile au fost inundate, ieri, de elevi de toate vârstele îmbrăcaţi măcar în prima zi de şcoală în uniformă, de părinţi grăbiţi şi de buchete de flori. Cu toate că anul şcolar a început cu poticneli, pentru cele două rânduri de „boboci”, cei de la clasa pregătitoare şi cei de la clasa I, chiar a fost sărbătoare. Au fost întâmpinaţi cu baloane colorate şi cu deja încetăţenitul pod de flori, pregătit special pentru ei de colegii mai mari.

Înarmaţi cu aparate foto şi camere de filmat, mai ceva ca la Oscaruri, părinţii erau chiar mai emoţionaţi decât „bobocii” de la pregătitoare. I-au îmbrăţişat înainte de a-i lăsa în grija doamnelor învăţătoare, ca şi cum micuţii ar fi plecat pe front. Au curs şi câteva lacrimi, vărsate de piticii cei mai mici, care nici n-au împlinit şase ani, dar au fost acoperite repede de zarva şi veselia celorlalţi copii, dornici să-şi facă prieteni printre colegi.

Emoţii au avut şi doamnele învăţătoare de la clasele pregătitoare, care vor străbate alături de copii această etapă nouă: „E un drum greu, dar va fi foarte frumos. Ne-am informat la colegele educatoare, am făcut cursuri, ne-am pregătit sufleteşte. Ca noutate, e faptul că ne vom juca tot anul. Elevii nu vor şti că fac matematică sau limbă şi comunicare, ci că se vor juca şi astfel vor învăţa o mulţime de lucruri”, i-a pus în temă pe părinţi învăţătoarea de la clasa pregătitoare B a Şcolii Nr. 29, Simona Avram.

Primăria l-a premiat pe Mihai Răcoreanu

Primarul Marius Stan a participat la festivităţile de la mai multe unităţii de învăţământ. La Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” a promis că va mai aloca fonduri pentru a zugrăvi clădirile pe partea din spate. În schimb, le-a cerut elevilor: „Vreau să luaţi bacalaureatul!”.

La CNVA, primarul i-a înmânat un premiu în valoare de 6.000 de lei olimpicului Mihai Răcoreanu, cel care din această toamnă va fi student la Oxford. La Colegiul Economic, Marius Stan a fost în dublă calitate, cea de edil, dar şi de părinte al unui elev la acest liceu, pentru care a promis bani de igienizări. Apoi a trecut strada, la Şcoala Nr. 29, una dintre instituţiile de elită ale judeţului. Pentru că s-a împiedicat de un întreg şir de garaje, i-a întrebat pe copiii adunaţi la festivitate dacă ar vrea ca în locul acestor construcţii grosolane să le facă un parc de joacă. Cum răspunsul a fost un vesel „Daaaaa!”, primarul a bătut palma cu cei mici.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.