Jump to content

Uliţa primei femei inginer din lume


Recommended Posts

Posted

Uliţa primei femei inginer din lume

În Micro 17, exact lângă fosta fabrică de pâine Galmopan, este o stradă care poartă numele primei femei inginer din lume, Eliza Leonida Zamfirescu. Numai că strada e departe de a-şi onora celebrul nume. Artera arată mai degrabă ca o uliţă, nicidecum localizată într-un oraş, ci la marginea vreunei comune prăpădite. Fără acces la apă curentă şi neasfaltată, pseudostrada este presărată de case cu grupul sanitar în fundul curţii. Chiar dacă s-au făcut sesizări în repetate rânduri, atât pe timpul când la Primărie era Eugen Durbacă, cât şi pe vremea lui Dumitru Nicolae, autorităţile au rămas surde. Cei care aveau pământ cumpărat în zonă au aşteptat şi câte opt - nouă ani până să îşi ridice casa, în speranţa că vor exista utilităţi. În zadar! „Am tot amânat în speranţa că vor trage canalizare aici. Am ridicat casa, am ajuns la nivelul finisărilor şi tot nu s-a rezolvat problema apei. Au venit, au făcut măsurători şi atât”, a explicat unul dintre locuitori, Benone Mera. Chiar dacă, oficial vorbind, strada este înregistrată, iar hărţile Galaţiului o arată ca fiind reală, ca trecător poţi să mergi pe ea fără ca măcar să îţi dai seama că există. Nu este pusă nici măcar o tăbliţă, nimic care să anunţe că acolo este "strada Eliza Leonida Zamfirescu" şi nu o uliţă fără nume! Cât despre asfalt, el lipseşte cu desăvârşire. Doar buruieni, praf şi gropi. „Când plouă, pur şi simplu bălteşte apa, se duce în curtea oamenilor... Municipalitatea schimbă bordurile unde nu este necesar, dar strada asta rămâne neasfaltată!”, a mai adăugat cetăţeanul indignat. Strada Eliza Leonida Zamfirescu, chiar dacă se află în plin oraş, n-a avut timp îndelungat nici măcar acces la gaze. Ţevile şi racordurile au fost făcute şi suportate, într-un final, tot de către locuitorii din zonă. „Coloanele pentru gaze există, dar sunt trase de noi, sunt ţevile proprietarilor şi plătim cotă-parte”, a încheiat Benone Mera. Locatarul mai are totuşi o speranţă că strada va intra în vizorul noului primar şi că se vor afla cândva şi ei în rând cu lumea. Când şi dacă se va întâmpla acest lucru, rămâne de văzut.

viata-libera.ro

  • 3 years later...
Posted

O uliţă din Galaţi va fi modernizată cu 7,9 milioane de lei

În loc să fie celebră pentru că poartă numele primei femei inginer din lume, Eliza Leonida Zamfirescu, strada botezată cu acest nume din Micro 17 are o tristă notorietate: e mai degrabă o uliţă demnă de un sat amărât. Locatarii ei au pierdut numărul sesizărilor făcute atât la Primărie, cât şi în ziarul "Viaţa liberă", în care s-au plâns că de starea ei deplorabilă.

„Când plouă, e dezastru. Şi-aşa nu avem deloc asfalt, nici canalizare, iar la călduri e destul de greu cu praful. Dar la ploi e dezastru. Suntem o mică Veneţie, dacă vreţi”, declara, în una din ediţiile trecute, Lucica S., o doamnă care locuieşte de zece ani pe strada respectivă.

Locatarii se săturaseră până şi de veşnicul răspuns al Primăriei că strada e prinsă într-un proiect de modernizare.

Vestea bună este că aleşii locali au aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii la obiectivul „Modernizare strada Eliza Leonida Zamfirescu” şi indicatorii tehnico-economici.

Cum arată şi cum va arăta

Potrivit hotărârii aprobate, strada, cu o lungime de 877 metri, se încadrează la categoria III de străzi şi dispune de reţele hidroedilitare numai în zona blocurilor ANL pe care le deserveşte, în rest are reţea de apă, dar fără canalizare. „Pentru aducerea străzii în condiţii normale de exploatare se impune refacerea ei, pentru aducerea platformei carosabile la un nivel optim, realizarea unui sistem de colectare şi dirijare a apelor pluviale, înlocuirea conductei de apă, introducerea reţelei de canalizare”, se arată în proiect. La finalul lucrărilor, artera va avea trotuare şi un sistem rutier corespunzător unui trafic mediu (beton asfaltic), iar în zonele unde spaţiul permite, de pildă la blocurile ANL, se vor executa spaţii de parcare.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 7.923.984 de lei cu TVA, de la bugetul local şi împrumut. Durata de realizare este de 12 luni, dar, din păcate, nu vă putem spune când va şi începe lucrarea. Primăria va trebui să facă licitaţie, iar procedurile s-ar putea prelungi până anul viitor.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Leonida Zamfirescu prinde iarna tot în bălţi şi noroaie

  • Reabilitarea străduţei care nu măsoară nici măcar un kilometru nu va începe mai devreme de primăvara anului viitor, deşi bugetul a fost aprobat din toamna anului 2015

La fiecare ploaie, se transformă într-o mică Veneţie, iar noroiul care rămâne după aceea face imposibilă deplasarea în condiţii normale, ca să nu mai vorbim de aspect. Strada Eliza Leonida Zamfirescu oferă acelaşi trist spectacol de ani de zile, pe lungimea ei de 877 de metri, lipsită de canalizare şi asfalt.
În mod paradoxal, vilele impunătoare ridicate pe această arteră din Micro 17 nu au atras după ele şi investiţii, abia anul trecut, după nenumărate petiţii ale gălăţenilor care locuiesc în zonă, municipalitatea alocând un buget mai mult decât generos pentru reabilitare: peste 7.900.000 de lei cu TVA, bani care ar trebui să plece de la bugetul local şi dintr-un împrumut cu destinaţia precisă de a le face oamenilor viaţa dacă nu mai frumoasă, cel puţin mai civilizată. Procedurile de realizare a documentaţiei se derulează însă cu greu şi aşa a mai trecut un an, doar primul pas, acela de contractare a serviciului de proiectare şi realizarea proiectului tehnic, încheindu-se până în prezent. Partea cea mai delicată, unde pot apărea numeroase piedici şi amânări, abia urmează ne anunţă reprezentanţii Primăriei, ceea ce aduce o veste deloc îmbucurătoare către urechile gălăţenilor care sunt nevoiţi să „navigheze” prin uriaşa baltă în care se transformă strada la fiecare ploaie.
„Acum suntem în curs de obţinere a avizelor şi acordurilor care stau la baza autorizaţiei de construire. Săptămâna viitoare va intra pe licitaţii procedura de achiziţie a contractului de lucrări”, ne-a precizat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Dacă, cu puţin noroc, licitaţia va avea loc până la finele acestui an şi dacă nu vor apărea prea multe contestaţii sau alte probleme tehnice legate de documentaţie şi mai ales dacă iarna nu va fi foarte lungă şi grea, este posibil ca lucrările pe strada Eliza Leonida Zamfirescu să înceapă în primăvara anului viitor. Durata de execuţie a proiectului nu trebuie să fie, teoretic, mai mare de 12 luni.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Modernizarea străzii Leonida Zamfirescu, la licitație. Se caută constructor

Locatarii uliţei care poartă numele primei femei inginer din lume, Eliza Leonida Zamfirescu, pot avea motive să spere că vor intra, în sfârşit, în lumea civilizată a unui oraş european. Modernizarea străzii pe care locuiesc a fost scoasă la licitaţie. Potrivit anunţului postat pe Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), până pe 25 ianuarie 2017 Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele pentru contractul cu o valoare estimată de 4.677.362 de lei, fonduri bugetare, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

Eliza Leonida Zamfirescu este una dintre personalităţile despre care aţi putut citi în rubrica ziarului "Viaţa liberă" „Gălăţeni care au uimit lumea”. Din păcate, strada care a fost botezată cu numele său este mai degrabă o uliţă demnă de un cătun! Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul nostru, vara o înghite praful, iar în rest, la fiecare ploaie ori topire a zăpezii, se transformă într-o mică Veneţie, iar noroiul care rămâne după aceea face imposibilă deplasarea în condiţii normale. În plus, neavând canalizare, locatarii şi-au construit fose septice şi, periodic, cheamă vidanja…

Mult a fost… şi-o să mai fie!

Spunem asta pentru că documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii la obiectivul „Modernizare strada Eliza Leonida Zamfirescu” şi indicatorii tehnico-economici, în valoare de 7,9 milioane de lei, au fost aprobaţi în octombrie 2015, de către aleşii locali! Potrivit hotărârii aprobate, strada, cu o lungime de 877 metri, se încadrează la categoria III de străzi şi dispune de reţele hidroedilitare numai în zona blocurilor ANL, pe care le deserveşte. În rest, are reţea de apă, dar fără canalizare. „Pentru aducerea străzii în condiţii normale de exploatare se impune refacerea ei, pentru aducerea platformei carosabile la un nivel optim, realizarea unui sistem de colectare şi dirijare a apelor pluviale, înlocuirea conductei de apă, introducerea reţelei de canalizare”, se arată în proiect. La finalul lucrărilor, artera va avea trotuare şi un sistem rutier corespunzător unui trafic mediu (beton asfaltic), iar în zonele unde spaţiul permite, de pildă la blocurile ANL, se vor executa spaţii de parcare.

Teoretic, lucrările ar trebui să dureze 12 luni, dar depinde de momentul în care se va încheia licitaţia şi de startul lucrărilor. Deci e greu de spus că până la finele anului strada va fi modernizată!

viata-libera.ro

  • 5 months later...
Posted

Cine modernizează "uliţa" Eliza Leonida Zamfirescu

Lansată în ianuarie 2017, licitaţia organizată de Primăria municipiului Galaţi pentru modernizarea uliţei care poartă numele primei femei inginer din lume, gălăţeanca Eliza Leonida Zamifirescu, s-a finalizat, în sfârşit, după şapte luni! Lucrările vor fi executate de Rovis Lider şi vor costa 3.263.459 de lei fără TVA, de la bugetul local.

"După ani de zile de aşteptare, locuitorii de pe strada Leonida Zamfirescu primesc o veste bună. A fost atribuit contractul de lucrări ce vor fi efectuate aici, respectiv reabilitarea reţelei de apă, branşamente şi introducerea reţelei de canalizare şi suprastructura drumului. Constructorul care urmează să execute lucrările are la dispoziţie un termen de 12 luni pentru realizarea lor, din momentul în care va fi dat ordinul de începere", a anunţat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Mult a mai durat!

"În loc să fie celebră pentru că poartă numele primei femei inginer din lume, Eliza Leonida Zamfirescu - una dintre personalităţile despre care aţi putut citi în rubrica ziarului "Viaţa liberă" „Gălăţeni care au uimit lumea” - strada botezată cu acest nume din Micro 17 are o tristă notorietate. Locatarii ei au pierdut numărul sesizărilor făcute atât la Primărie, cât şi în ziarul "Viaţa liberă", în care s-au plâns de starea ei deplorabilă" - aşa scriam, în noiembrie 2015, când aleşii locali aprobaseră documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii la obiectivul „Modernizare strada Eliza Leonida Zamfirescu” şi indicatorii tehnico-economici.

În hotărâre se arăta că strada, cu o lungime de 877 de metri, se încadrează la categoria III de străzi şi dispune de reţele hidroedilitare numai în zona blocurilor ANL pe care le deserveşte, în rest are reţea de apă, dar fără canalizare.

Iată că a durat aproape doi ani pentru a fi realizată documentaţia şi lansată licitaţia. Contestaţiile depuse de ofertanţi au făcut ca licitaţia să se prelungească la şapte luni.

Importante sunt lucrările care vor fi executate, potrivit hotărârii Consiliului Local: „Pentru aducerea străzii în condiţii normale de exploatare se impune refacerea ei, pentru aducerea platformei carosabile la un nivel optim, realizarea unui sistem de colectare şi dirijare a apelor pluviale, înlocuirea conductei de apă, introducerea reţelei de canalizare”.

La finalul lucrărilor, artera va avea trotuare şi un sistem rutier corespunzător unui trafic mediu (beton asfaltic), iar în zonele unde spaţiul permite, de pildă la blocurile ANL, se vor executa spaţii de parcare.

viata-libera.ro

  • 3 months later...
Posted

Strada care poartă numele primei femei inginer din Europa va fi în sfârşit modernizată. Acum arată ca o uliţă

Starea străzii amintite a fost mai mereu prilej de critici la adresa municipalităţii gălăţene, având în vederea situaţia ironică (chiar cinică) în care se află: mai bine de trei sferturi din lungimea ei este din pământ şi pietriş, deşi poartă numele ilustrei Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa.

Primăria Galaţi a anunţat că, în sfârşit, au început lucrările de modernizare la mult-controversata stradă Leonida Zamfirescu. Amintita cale rutieră a fost în ultimii ani un permanent prilej de bancuri la adresa municipalităţii, având în vedere contrastul flagrant, de-a dreptul cinic, între nume (prima femeie inginer din Europa) şi starea străzii, care pe trei sferturi din lungimea ei este din pământ şi pietriş.

„Pe 25 septembrie 2017 s-a dat ordinul de începere al lucrărilor pentru proiectul ”Modernizare strada Leonida Zamfirescu”. Sunt prevăzute, conform caietului de sarcini, lucrări de reabilitare a reţelei de apă, branşamente, introducerea reţelei de canalizare şi lucrări pentru suprastructura drumului”, a precizat Primăria Galaţi.

Societatea care execută lucrările este Rovis Lider şi are la dispoziţie 12 luni pentru finalizarea acestui proiect, iar valoarea contractului este de 3.883.516,49 lei (cu TVA).

Pentru cai care nu au auzit de strada amintită, precizăm că se află în Micro 17 şi leagă strada Brăilei, pe lângă Lidl de prelungirea Brăilei (zona Dedeman). O vreme, strada a mai fost cunoscută şi sub denumirea de Oltului.

Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut la Galaţi, pe 10 noiembrie 1887, într-o familie de intelectuali cu 11 copii. Părinţii ei erau Anastase Leonida şi Matilda (născută Gill), iar traiectoria familiei a fost una ieşită din comun, fiind nevoită să se mute foarte des din oraş în oraş din cauza carierei militare a tatălui (ofiţer în Armata Română). Interesant este că toţi fraţii Elisei au avut cariere de excepţie, fiind geniali în ceea ce au făcut.  Cel mai cunoscut pe plan mondial a fost sculptorul Gheorghe Leonida, cel care a sculptat chipul celebrei statui a lui Iisus, construită pe muntele Corcovado, din Rio de Janeiro (Brazilia).

adevarul.ro

  • 11 months later...
Posted

Modernizarea unei străzi, finalizată doar pe panou

"Data începerii construcţiei - 25 septembrie 2017, data finalizării construcţiei - 25 septembrie 2018", aşa scrie, negru pe alb, pe panoul care anunţă modernizarea străzii Leonida Zamfirescu. Deşi data de 25 septembrie 2018 a trecut, lucrările sunt departe de finalizare, fapt pe care ni l-a sesizat, nemulţumit, Gabriel Leopa, un cititor al ziarului "Viaţa liberă".

"De aproximativ şase luni, nu s-a mişcat nimic pe acest şantier, iar acum a început şi sezonul ploios şi, cel mai probabil, ne vom chinui în condiţii de şantier şi iarna asta. În plus, din cauza lucrărilor, s-a desfiinţat şi platforma de gunoi şi, de un an de zile, suntem nevoiţi să facem naveta cu gunoiul până în alt cartier, urmând să ne chinuim în continuare aşa. Este greu să treacă mereu prin praf şi noroi atât pentru adulţi, cât mai ales pentru copii. Nu mai vorbesc despre situaţia când ar fi o urgenţă şi ar fi nevoie să intre o ambulanţă sau o maşină de pompieri. A trecut un an de când suportăm aceste neajunsuri, dar am zis că, dacă acesta e termenul de finalizare, nu avem ce face. Poate cineva va evalua şi lucrarea, atât din punct de vedere al calităţii, dar mai ales al respectării termenelor", ne-a sesizat gălăţeanul.

Lucrări mult-dorite

Aşa cum am scris în repetate rânduri în "Viaţa liberă", locatarii arterei care poartă numele primei femei inginer din lume, Eliza Leonida Zamfirescu, una dintre personalităţile despre care aţi putut citi în rubrica ziarului "Gălăţeni care au uimit lumea", au aşteptat cu nerăbdare modernizarea. Oamenii ajunseseră la limita răbdării, după ce vara înghiţeau praful, iar la fiecare ploaie ori topire a zăpezii, uliţa era înghiţită de noroi şi apă. În plus, neavând canalizare, au fost nevoiţi să-şi construiască fose septice şi, periodic, să cheme vidanja.

Pe 18 octombrie 2017, am anunţat, în ziar, demararea lucrărilor de modernizare, după ce, conform Biroului de Presă al Primăriei, pe 25 septembrie s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. "Sunt prevăzute, conform caietului de sarcini, lucrări de reabilitare a reţelei de apă, branşamente, introducerea reţelei de canalizare şi lucrări pentru suprastructura drumului. Societatea care execută lucrările este Rovis Lider şi are la dispoziţie 12 luni pentru finalizarea acestui proiect, iar valoarea contractului este de 3.883.516 de lei (cu TVA)", preciza Primăria.

Când va fi gata

Marţi, 25 septembrie 2018, când am vizitat şantierul investiţiei, am constatat şi noi desfiinţarea punctului de gunoi, pe care unii dintre locatarii zonei se încăpăţânează să-l folosească şi în lipsa pubelelor.

O coloană lungă de maşini parcate blocau o eventuală asfaltare a suprafeţei acoperite cu pietriş. Utilajele şi o echipă de muncitori erau la datorie, însă era greu de spus că lucrările sunt aproape de finalizare.

La solicitarea noastră, Biroul de presă al Primăriei ne-a comunicat că, potrivit contractului încheiat cu constructorul, termenul de finalizare a investiţiei este 2 noiembrie 2018, deci data nu a fost depăşită. Conform Primăriei, s-a turnat stratul de pietriş şi urmează asfaltarea, lucrarea fiind în grafic, în ciuda datelor trecute pe panoul de şantier. Rămâne de văzut dacă acest termen va fi respectat.

Pentru modernizarea acestei străzi, Primăria beneficiază de finanţare prin Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

Modernizare în prelungiri până la primăvară. Pe strada Leonida Zamfirescu, finalizare până-n gard

„A sosit şi 2 noiembrie, ba a şi trecut. Strada Leonida Zamfirescu e tot neterminată. Probabil ca au un calendar maya... Sau vor musai să prindă ploile? Ca să nu mai spun că există o bucată de trotuar care nu duce nicăieri: în 20 de metri se termină în gard. Frumos proiect!”, este mesajul pe care l-am primit la redacţie din partea lui Gabriel Leopa, un cititor al ziarului "Viaţa liberă".

„Modernizarea unei străzi, finalizată doar pe panou”, scriam în ediţia din 2 octombrie a ziarului „Viaţa liberă” despre modernizarea străzii care poartă numele primei femei inginer din lume, Eliza Leonida Zamfirescu. Deşi pe panoul de şantier scrie negru pe alb "Data începerii construcţiei - 25 septembrie 2017, data finalizării construcţiei - 25 septembrie 2018", Primăria municipiului Galaţi ne declara că, potrivit contractului încheiat cu constructorul, termenul de finalizare este 2 noiembrie 2018. Mai mult, atunci am primit asigurări că lucrarea este în grafic, că s-a turnat stratul de pietriş şi că urmează asfaltarea.

Luni, 5 noiembrie 2018, am vizitat din nou strada şi am descoperit că lucrările nu numai s-au finalizat, dar prezintă o serie întreagă de anomalii.

Panoul de lucrări atestă aceleaşi dată de finalizare – 25 septembrie, numai că a fost coborât de pe stâlp şi sprijinit de un gard. Ca element de noutate, a apărut un refugiu, în spatele căruia se construieşte un trotuar care se opreşte brusc într-un gard.

Punctul de gunoi e în continuare desfiinţat, dar asta nu-i împiedică pe locatarii zonei să arunce deşeurile tot acolo.

Trotuarul este extrem de îngust, marcat cu canalizări şi stâlpi. „Hal de proiectare şi de execuţie. Sunt porţiuni de trotuar pe care e imposibil de circulat ca pieton! Ce mai pot spune despre intrările pe aceasta stradă care sunt ambele strangulate la o singură bandă pentru că Primăria nu a fost în stare să exproprieze trei metri din parcul auto de exemplu care oferă în chirie locuri de parcat maşini”, ne-a spus, revoltat, unul dintre gălăţenii care locuieşte pe această stradă, precizând că el şi-a cedat un metru din propria curte, mutându-şi gardul, pentru ca strada să fie, cât de cât, accesibilă, în condiţiile în care dimensiunile ei sunt demne de o uliţă. Muncitorii lucrau la trotuarele din apropierea campusului social din Micro 17.

Ce spune Primăria

Primăria municipiului Galaţi ne-a declarat că refugiul va fi mutat, la fel şi stâlpii care aparţin Telekom. „Constructorul a transmis o adresă către Primărie pentru prelungirea termenului din motive întemeiate: creşterea preţului la materialele necesare pentru asfaltare. Se va turna stratul de binder, pentru a fi pus în siguranţă ceea ce s-a realizat până acum, însă turnarea stratului de bitum şi asfaltarea depind de aprovizionarea cu materialele necesare şi de temperaturi optime. În măsura în care vor găsi materialele de care au nevoie şi vremea va permite, lucrarea se va finaliza anul acela. Dacă nu, lucrarea va fi pusă în siguranţă, iar termenul de finalizare va fi trimestrul al doilea al anului viitor, adică la primăvară. Nu se pot aplica sancţiuni constructorului câtă vreme pe partea de carosabil şi-a făcut treaba”, ne-a declarat Biroul de Presă al Primăriei.

Reamintim că lucrările sunt executate de SC Rovis Lider SRL, ar fi trebuit să dureze 12 luni, valoarea contractului fiind de 3.883.516 de lei cu TVA. Pentru modernizarea acestei străzi, Primăria beneficiază de finanţare prin Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Investiţia ar fi trebuit să fie finalizată deja. Expropriere pentru modernizarea unei străzi din Galaţi

Consilierii locali sunt convocaţi astăzi, în şedinţă ordinară, pentru a aproba un proiect de hotărâre privind declanşarea procedurii de expropriere a unui imobil în vederea realizării lucrărilor de "Modernizare strada Elisa Leonida Zamfirescu". Pare cel puţin curios că, în condiţiile în care modernizarea arterei a ratat două termene de finalizare, cel trecut pe panoul de lucrări - 25 septembrie 2018 şi cel contractual - 2 noiembrie 2018 acum a apărut necesitatea unei exproprieri.

Duminică, pe 25 noiembrie, se vor împlini 45 de ani de la moartea gălăţencei Elisa Leonida Zamfirescu, una dintre primele femei inginer din lume, despre care aţi putut citi la rubrica „Gălăţeni care au uimit lumea” şi căreia gigantul Google tocmai i-a adus un omagiu. E greu de crezut că modernizarea străzii care îi poartă numele se va termina până atunci, dar progresul lucrărilor era evident marţi, când am vizitat şantierul. 

Refugiul care exista în zona intersecţiei cu strada Oltului a dispărut, dar trotuarul se propteşte, în continuare, în gard. Conform Biroului de Presă al Primăriei, „lucrările prevăzute în proiect sunt executate în proporţie de 75 la sută”, iar „din data de 15 noiembrie 2018, au început lucrările de asfaltare, care, însă, nu au putut fi finalizate din cauza vremii nefavorabile”. Cel mai probabil şantierul se va prelungi nu numai din cauza vremii, ci şi pentru că e nevoie de executarea unor lucrări pe suprafaţa care trebuie expropriată.

De ce e nevoie de expropriere

La solicitarea noastră, Biroul de Presă al Primăriei ne-a comunicat că „exproprierea este necesară pentru crearea condiţiilor tehnice şi juridice de realizare a carosabilului cu două benzi de circulaţie pe toată lungimea străzii. „În vederea asigurării lăţimii corespunzătoare traficului rutier pe strada Leonida Zamfirescu, este necesară lărgirea străzii în zona imobilului proprietate privată din strada Oltului, Nr. 3A, la intrarea în strada Leonida Zamfirescu, prin demolarea împrejmuirii, realizarea lucrărilor de modernizare a străzii şi includerea în buget a fondurilor pentru expropriere”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre care va fi supus aprobării aleşilor la şedinţa ordinară de vineri. 

Raportul de specialitate reaminteşte că indicatorii tehnico-economici ai modernizării au fost votaţi în octombrie 2015, acum trei ani. „În urma măsurătorilor efectuate pe amplasamentul lucrării, s-a constatat că la km +0,043, lăţimea drumului între construcţiile existente este de 3,1 ml, după montarea bordurilor ajungând la 2,3 ml. Pentru asigurarea lăţimii minime de 6 ml se impune exproprierea pentru cauză de utilitate publică a unui imobil proprietate privată – teren în suprafaţă de 160,98 mp strada Oltului nr. 3A”, se arată în document. 

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea estimată sa despăgubirii este de 83.920 de lei, şi ea va fi acordată de la bugetul local proprietarului imobilului afectat de coridorul de expropriere, Pohl Gh. Viorel.

De ce abia acum

"Exproprierea nu s-a realizat înainte de începerea lucrărilor întrucât ar fi întârziat demararea proiectului. Pentru realizarea obiectivului cu rapiditate s-a procedat la autorizarea terenului existent. Subliniem faptul că procedurile necesare exproprierii au fost demarate încă din anul 2017 şi au continuat chiar şi în luna noiembrie a anului 2018”, precizează municipalitatea.

Majorare

Prin votul aleşilor locali, indicatorii tehnico-econimici ai modernizării cresc, după expropriere, de la 4.307.231,79 de lei cu TVA la 4.447.342 de lei cu TVA. În ceea ce priveşte finanţarea investiţiei, 4.096.339 lei cu TVA sunt alocaţi de la bugetul de stat, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar 294.811 lei cu TVA – de la bugetul local. 

Reamintim că lucrările sunt executate de SC Rovis Lider SRL, ar fi trebuit să dureze 12 luni, valoarea contractului fiind de 3.883.516 de lei cu TVA.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.