Jump to content

"Am devenit grădinar în Italia"

dcp100168

Recommended Posts

"Am devenit grădinar în Italia"

In ciuda evenimentelor negative din ultimul timp multi romani sunt hotarati sa nu paraseasca Italia si sa continue sa fie model de corectitudine si de deplina integrare in societatea italiana. Un astfel de exemplu il reprezinta o familie de romani care traiesc in regiunea Marche, si care si-au deschis o afacere destul de profitabila dar care cere multa munca si incredere din partea clientilor. Romanian Global News reda mai jos poveste afamiliei de romani, preluata de pe pagina de web Realitatea din Italia, un articol de Andi Radiu.

Mihai Bogdanescu, originar din Galati, are 47 de ani si locuieste impreuna cu familia in localitatea Macerata din provincia cu acelasi nume. Este casatorit si are doua fete de 14 si 19 ani. A venit in Italia in vara anului 2000 pentru ca „ma saturasem de incertitudine, nesiguranta si tot mai multe lipsuri” dupa cum marturiseste chiar el. A venit singur, chemat fiind de niste prieteni, pentru a munci in constructii. Odata ajuns au aparut si primele neplaceri. „M-am trezit cazat intr-o casa undeva in mijlocul campului, unde mai locuiau alte treisprezece persoane. Casa era foarte veche si neingrijita si inca din prima zi mi s-a comunicat ca trebuie sa platesc 250.000 de lire pentru pat. Nu aveam cum sa protestez pentru ca eram ca picat din luna si nu stiam care e rostul acolo”. A inceput munca de a doua zi, la un santier mic unde a avut parte de alta „surpriza”: „am taiat fier beton si am invartit la mortar vreo zece ore iar plata era de 80.000 de lire...mi-am dat seama din prima zi ca nu voi rezista mult”. Intre timp, Mihai a reusit sa gaseasca de lucru si pentru sotia sa, colaboratoare familiala la o familie bine instarita de langa Macerata. „Mi-au promis patronii ca daca sotia va reusi sa se descurce se vor gandi sa ma angajeze si pe mine la ei, sa stam impreuna si sa lucram in acelasi loc. Fetele mele au ramas impreuna cu socrii iar sotia a venit in Italia.” povesteste Mihai. A fost si el angajat „in copie” cu sotia si pentru doi ani de zile au lucrat impreuna la acea familie marchegiana. In acest timp, Mihai a trebuit sa se ocupe de mici reparatii si lucrul cel mai important dupa cum marturiseste el „am invatat foarte multe despre gradinarit, ingrijirea plantelor si crearea de ornamente florale. Am asimilat cu mare placere aceasta noua indeletnicire. Inca de la inceput mi-a placut foarte mult. Am cumparat si multe reviste de specialitate, am mai gasit si pe internet foarte multe informatii. Am invatat deasemenea sa ingrijesc gazoanele de iarba si sa inteleg cum functioneaza sistemele moderne de irigat. Patronul era foarte incantat de munca mea”. In vara anului 2002 au obtinut permisul de sedere care le permitea sa lucreze legal. Totul mergea ca pe roate dar pentru a se simti pe deplin satisfacuti, sotii Bogdanescu isi doreau foarte mult sa aiba langa ei si fetitele lor care ramasesera in tara. „Nu aveam curajul sa le spunem patronilor nostri, de teama sa nu ne concedieze. In cele din urma mi-am luat inima in dinti si le-am spus care era dorinta noastra. Spre placuta noastra surprindere, cererea a fost primita foarte bine. Ni s-a explicat insa ca nu se putea locui intr-o singura camera patru persoane dar ca pana la urma se va gasi o solutie”. Dupa cateva zile au fost anuntati ca patronul le gasise un apartament in apropiere si ca vor putea sa-si pastreze locurile de munca. „Apartamentul era destul de confortabil si ne permitea sa aducem copiii la noi iar scoala era destul de aproape. Chiar daca acum trebuia sa platim noi chiria, curentul si apa, eram fericiti ca putem avea cu noi si fetitele. In toamna anului 2002 au inceput scoala in Italia. Familia noastra devenise completa”. Pasiunea cu care muncea si faptul ca in anii care au urmat era mereu punctual cu fostul patron i-au adus din recomandarile acestuia si alti clienti. „Fostul meu patron m-a recomandat si altor prieteni care aveau nevoie de lucrari de gradinarit. In urma cu doi ani m-am gandit sa-mi deschid o mica firma care executa lucrari de acest tip. Am facut un mic imprumut in banca, bani cu care mi-am cumparat un furgon mic si ustensile de taiat iarba, garduri vii, flori sau tot felul de alte lucrari de intretinere.” Datorita seriozitatii sale a facut cateva contracte si cu mici societati care ii asigura lucru permanent. Firma sa are acum chiar si doi angajati cu contract in regula. „Nu mai puteam face fata de unul singur si m-am gandit sa angajez doua persoane. Din start am decis sa nu am de-a face cu romani pentru ca am avut parte doar de cunostinte care consumau alcool si nu munceau foarte bine. In gradinarit daca nu esti serios si nu iti place aceasta indeletnicire , in scurt timp ramai fara clienti.” In prezent, sotia lui Mihai lucreaza tot la familia cu care au inceput „dar numai 4 ore zilnic, pentru ca eu reusesc sa intretin toate cheltuielile. In plus fata cea mare are anul acesta examenul de bacalaureat , foarte important pentru viitorul ei si cineva trebuie sa o ajute la invatat.” a precizat Mihai.

http://www.rgnpress.ro/Diverse/Am-deven ... talia.html