Jump to content

Taximetrie pe bani publici la DSP Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Afacere de tranziţie: taximetria pe bani publici

* Cum sunt risipite fondurile Sănătăţii de dragul austerităţii bugetare

De nouă ani, o parte din fondurile DSP Galaţi se duc pe servicii de taximetrie. Asta este urmarea aplicării unor măsuri de restructurare a personalului din sănătate, adoptate în 2003, pe vremea guvernării Năstase. Pe atunci, DSP Galaţi era condusă de Aurel Nechita, care are în CV două mandate de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, în 2003-2004 şi 2009.

Pentru că ministrul de atunci, Daniela Bartoş, ordonase o nouă reducere de personal, directorul Aurel Nechita a operat restructurarea desfiinţând posturile de conducători auto din organigrama direcţiei. Devotamentul cu care a operat reducerea de personal de la DSP şi reducerea numărului de paturi din sănătatea gălăţeană prin desfiinţarea Spitalului Municipal „Elena Doamna", i-au adus lui Aurel Nechita simpatia ministrului Sănătăţii şi primul mandat de secretar de stat. În urma acestor măsuri, Galaţiul a rămas fără un spital care să constituie alternativa în cazul producerii unei infecţii intraspitaliceşti la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, iar DSP a rămas fără şoferi la cele 8 autovehicule din dotare. Flota DSP Galaţi este formată din 8 autoturisme, Dacia Furgon, Nubira, Tacuma, Dacia Logan MCV, Skoda şi Dacia Solenza, pentru care, de 9 ani, „cumpără" şoferi.

„Atunci s-a optat pentru varianta renunţării la şoferi şi externalizarea acestui serviciu. Aceasta a fost decizia luată atunci, în 2003-2004. Direcţia a renunţat la şoferi şi s-a făcut un contract de prestări servicii cu o firmă care să ne asigure şoferii. Şoferii sunt angajaţii acelei societăţi. Autovehicoulele sunt cele ale instituţiei noastre, ale Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Discutăm numai de externalizarea serviciului de conducere a autovehiculelor. Maşinile au fost întotdeauna proprietatea instituţiei. Situaţia aceasta datează din 2003 şi ulterior structura instituţiei nu a mai permis o reangajare a atâtor conducători auto. Cred că suntem printre puţinele direcţii de sănătate publică din ţară care au recurs la această metodă. Alte direcţii care se confruntau cu lipsa personalului de specialitate, au tăiat posturile neocupate şi au păstrat şoferii", ne-a declarat şeful DSP Galaţi, Valentin Boldea.

Instituţia bugetară îşi „cumpără" şoferi

În acest an, DSP Galaţi a alocat suma de 236.387 lei, fără TVA pentru „servicii de transport terestru specializat de pasageri". DSP a încheiat, cu Atlas SA Galaţi contractul-cadru nr. 1/13.02.2012, în valoare de 29.286 de lei, fără TVA. Valoarea la care a fost încheiat contractul nu înseamnă că firma va efectua serviciile la un preţ de zece ori mai mic, ci reprezintă valoarea minimă a contractului. Diferenţa dintre această valoare şi valoarea estimată este acoperită prin acte adiţionale sau contracte subsecvente, pentru că decontările se fac în baza unui tarif /oră/şofer. DSP îşi plăteşte carburanţii, reparaţiile, asigurările, taxele, etc., ca orice proprietar de autovehicole. Şoferii de la Atlas SA doar conduc. La art 7.1 al contractului-cadru e prevăzută şi o clauză de majorare a preţului: „preţul contractului se poate ajusta doar în cazul în care, elemente constitutive ale tarifului ofertat se modifică, independent de voinţa părţilor contractante".

Să presupunem că DSP Galaţi ar angaja 8 şoferi, cărora le-ar plăti salarii nete de 1.000 de lei. Înfiinţarea unui loc de muncă, inclusiv impozitele plătite la stat, ar costa DSP aproximativ 20.000 de lei. Efortul salarial al DSP Galaţi pentru a avea proprii şoferi ar fi de 160.000 de lei. O parte din aceşti bani, vreo 60.000 de lei, s-ar întoarce la stat, ca impozite.

Instituţia plăteşte însă cu peste 70.000 de lei mai mult decât în cazul în care şi-ar angaja şoferi. Conducerea DSP nu poate angaja şoferi pentru că posturile sunt blocate şi funcţionează regula la "7 plecaţi, unul angajat".

Atlas SA este firma al cărui nume a fost vehiculat în cazul „sălilor de sport", fiind firma controlată de familia senatorului PDL Marius Necula. Directorul DSP Galaţi spune că toate contractele au fost încheiate cu respectarea procedurilor de achiziţie publică: „De-a lungul anilor au fost respectate procedurile legale de atribuire a contractului, respectiv Ordonanţa 34. În fiecare an s-a făcut procedura legală, cu publicarea anunţurilor pe SEAP. În majoritatea anilor nu am avut decât un singur ofertant".

În privinţa numelui firmei, şeful DSP Galaţi nu vrea să facă nici un comentariu: „Nu mă interesează cum se numeşte firma, nu este o invenţie a mea, nu fac alte comentarii. Doresc să avem concurenţă, dar în condiţiile în care se prezintă un singur ofertant, asta este situaţia", spune directorul Valentin Boldea. În anii trecuţi s-a întâmplat ca tocmai competiţia de oferte să blocheze activitatea DSP, deoa­rece unul dintre ofertanţi a contestat licitaţia şi timp de câteva săptămâni maşinile DSP au fost trase pe dreapta. Soluţia ar fi ca toţi angajaţii DSP să-şi ia permis de conducere.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

De 13 ani, DSP Galaţi închiriază şoferi pentru propriile maşini

La sfârșitul anului trecut, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a lansat procedura de achiziție publică pentru încheierea unui „acord cadru de servicii transport terestru specializat de pasageri – servicii de tranport rutier”, valoarea estimată a contractului fiind de 513.000 lei.

De fapt este impropriu spus servicii de transport rutier, pentru că DSP cumpără doar servicii de șoferie, miza licitației fiind încheierea unui contract cu o firmă care să pună la dispoziție șoferii care să conducă mașinile direcției. Conform normativelor, DSP Galați are un parc auto de opt mașini, dar din 2003 nu mai are șoferi, pentru că toate cele opt posturi de conducător auto au fost desființate la reformele de pe vremea Guvernului Năstase, când ministru al Sănătății era Daniela Bartoș.

Pe atunci, DSP Galaţi era condusă de Aurel Nechita, care are în CV două mandate de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, în 2003-2004 şi 2009. Pentru că ministrul Daniela Bartoş, ordonase o nouă reducere de personal, directorul Aurel Nechita a operat restructurarea desfiinţând posturile de conducători auto din organigrama direcţiei. Devotamentul cu care a operat reducerea de personal de la DSP şi reducerea numărului de paturi din sănătatea gălăţeană prin desfiinţarea Spitalului Municipal „Elisabeta Doamna”, i-au adus lui Nechita primul mandat de secretar de stat.

În urma acestor măsuri, Galaţiul a rămas fără un spital care să constituie alternativa în cazul producerii unei infecţii intraspitaliceşti la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, iar DSP a rămas fără şoferi la autovehiculele din dotare. Flota auto a DSP Galaţi este formată din 8 autoturisme, Dacia Furgon, Nubira, Tacuma, Dacia Logan MCV, Skoda şi Dacia Solenza, pentru care, de 13 ani, „cumpără” şoferi.

Austeritatea din sănătate, o afacere de partid

Din 2003 și până de curând era abonată la contractele de „închiriere a șoferilor” către DSP firma Atlas SA Galați, a fostului senator PDL Marius Necula, devenit celebru în scandalul sălilor de sport, construite de Atlas SA. Se poate spune că a fost o afacere de partid, pentru că în 2003, când a fost demarată, șeful de atunci al DSP Galați, Aurel Nechita, dar și Necula erau membri PSD. În 2003, Marius Necula era chiar subprefect, în 2004 devenind prefect PSD de Galați.

Risipă de dragul austerităţii

În acest an, contractul-cadru este 513.000 de lei. Sistematic, contractele anuale sunt mai mari decât dacă DSP ar angaja propriii șoferi. Să presupunem că DSP Galaţi ar angaja 8 şoferi, cărora le-ar plăti salarii nete de 1.000 – 1.200 lei. La un salariu de 1.200 lei, impozitele plătite de angajator și angajat ar fi de 960 lei. În total, crearea unui loc de muncă timp de un an ar costa 25.900 de lei. Dacă și-ar angaja propriii șoferi, DSP Galați ar plăti numai vreo 200.000 lei. Aproape jumătate din acești bani, adică 92.000 de lei s-ar întoarce la stat, ca impozite. 

DSP, captivă în austeritate

Cei care au urmat la conducerea DSP Galați nu au avut cum să schimbe lucrurile, pentru că austeritatea din sănătate, blocarea posturilor, a fost menținută de mai toate guvernele care s-au perindat la putere. În 2010, au fost chiar măsurile de austeritate severă a guvernului Boc. Fostul director al DSP Galați, Valentin Boldea, în prezent purtător de cuvânt al direcției, explică decizia din 2003 ca o măsură adoptată forțat, la recomandarea Comisiei Europene: „A fost o a directivă Uniunii Europene prin care ni se spunea că avem prea multă funcționărime, că organigramele tuturor instituțiilor publice sunt prea stufoase și că trebuie să facem reduceri de personal. Acum, sincer, dacă-i ordin cu plăcere, dar între a da afară un personal de specialitate și personal auxiliar, când ți se spune că la instituția aceasta trebuie redus personalul cu 10% sau 15%, de ­unde reduci? Reduci de acolo de unde legea îți permite alte portițe. În cazul acesta portița fost renunțarea la șoferi și femei de serviciu. Nu numai în Sănătate, peste tot este cam aceeași problemă”, spune Valentin Boldea.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.