Jump to content

Gălăţean înşelat cu o maşină de aproape 10.000 de euro


dcp100168

Recommended Posts

Gălăţean înşelat cu o maşină de aproape 10.000 de euro

Pentru mulţi dintre noi, un preţ de 9.200 de euro pentru un autoturism Seat Leon din 2010, cu 20.000 de kilometri la bord şi cumpărat de la primul proprietar, cu toate actele în regulă, ar putea părea o afacere bună. Pentru gălăţeanul Claudiu Racoviţă, însă, afacerea s-a transformat în coşmar.

Nu s-a bucurat de maşină decât câteva zile, până când a început să fie căutat de executorii bancari şi judecătoreşti, care să i-o ia. Asta pentru că Seat-ul apare în Arhiva de Garanţii Reale Mobiliare (gajat de către Porsche Bank); maşina fusese cumpărată printr-un credit bancar auto, iar primul proprietar a plătit doar câteva rate, după care a vândut-o mai departe.

Seat-ul a mai schimbat apoi încă vreo 2 proprietari, după care a ajuns în posesia lui Claudiu Racoviţă. Când acesta a cumpărat-o de la primul proprietar – Elena Monica Sârbu, o doamnă din comuna Stoeneşti, jud. Vâlcea, maşina avea toate actele în regulă şi în original, inclusiv radierea fiscală, ceea ce însemna că doamna nu avea datorii. Ei bine, nu era deloc aşa, iar Claudiu Racoviţă a aflat foarte curând asta, pe pielea lui.

Surpriza de la RAR

„La sfârşitul anului trecut am dorit să-mi cumpăr o maşină cât mai bună, cât mai nouă. Am căutat pe autovit.ro şi am găsit o maşină relativ nouă, cu prim proprietar. M-am dus, am văzut-o, mi-a plăcut şi am hotărât să o cumpăr. Am verificat actele, toate erau în regulă, inclusiv radierea fiscală. Am ajuns în Galaţi şi am vrut să-i fac identificarea RAR pentru a o trece pe numele meu. Surpriză, însă: am aflat că maşina mea, care era cu toate actele în regulă şi cu radiere, era GAJATĂ la bancă şi nu mi s-a permis identificarea.

Făcând cercetări, am aflat că proprietara o cumpărase cu credit auto de la Porsche Bank şi, după câteva luni, nemaiputând să plătească, a lăsat-o gaj la o casă de amanet, care la rândul ei a vândut-o mai departe, la un anume Ovidiu Şarpe, de la care maşina a ajuns la cel la care am găsit-o pe autovit, Cucu Constantin Cosmin, din Slatina. Cum s-a putut acest lucru? Proprietara, având toate actele în original pe numele ei, a putut să vândă. De ce banca favorizează aceste escrocherii? Ar fi trebuit ca Porsche Bank să reţină cartea de identitate a maşinii”, spune Claudiu Racoviţă pentru PresaGalati.ro.

„De ce poliţia se mişcă atât de greu?”

„După ce am fost la RAR pentru identificare, executorii bancari au localizat maşina la mine şi au început procedurile de executare. Mi-au făcut executare silită în baza contractului de credit al lui Sârbu Monica. Am contestat executarea, dar am pierdut în instanţă. Eu am dat 10.000 de euro pe acea maşină. Am început să mă judec cu ei, neavând câştig de cauză. În instanţă, prioritate are banca.

Acum aştept de peste 6 luni să vedem ce face şi poliţia, pentru că am făcut şi plângere pentru înşelăciune. Până acum, poliţia nu a mişcat nimic. Am făcut propria mea anchetă şi am descoperit că doamna din Stoeneşti, care mai are şi alte datorii, a semnat un acord de plată cu executorii, dar nu l-a respectat. În aceste condiţii, Porsche Bank ar fi trebuit să deţină documentele originale ale maşinii. De ce nu le-a avut?

Am descoperit că doamna care mi-a vândut maşina este asistentă medicală la un spital din Vâlcea. Are şi pagină de Facebook. Dacă eu, ca simplă persoană, am descoperit atâtea, de ce poliţia se mişcă atât de greu?

Şi ar mai fi două întrebări pentru cei în drept să facă lumină în acest caz: cum a fost posibil să mi se elibereze certificatul de radiere fiscală de la Primăria din Stoeneşti, care consfinţea că doamna Sârbu nu are datorii de niciun fel, când ea de fapt avea? Iar casa de amanet, care este un IFN, nu avea datoria să verifice dacă bunul lăsat nu e gajat sau furat?”, spune Claudiu Racoviţă.

Porsche Bank nu (prea) comentează

Contactaţi de PresaGalati.ro, reprezentanţii Porsche Bank nu au dorit să comenteze situaţia lui Claudiu Racoviţă şi a Seat-ului Leon cumpărat de acesta. Ne-au spus – extrem de amabili, de altfel – că banca nu vrea să facă partizanat în acest caz şi că „Porsche Bank este disponibilă să ofere asistenţă persoanelor cu care este într-o relaţie contractuală”. Atât şi nimic mai mult.

Poliţia Galaţi: Dosarul este în lucru

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, comisarul Cristina Tatulici, ne-a confirmat că există, încă din februarie, o plângere penală pentru înşelăciune depusă de Claudiu Racoviţă. „Dosarul este în lucru la Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Furturi Auto. Se fac cercetări în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune”, a spus Cristina Tatulici. Conform lui Claudiu Racoviţă, plângerea a fost depusă împotriva lui Cucu Constantin şi a proprietarei, Sârbu Monica.

Sfatul avocatului: Plângere penală şi conlucrare cu banca împotriva vânzătorului

Avocatul Andreea Naggar a analizat situaţia lui Claudiu Racoviţă şi ne-a oferit următorul răspuns: „Autoturismul achiziţionat de domnul Racoviţă este de fapt obiectul unui credit bancar auto, credit care a fost probabil declarat exigibil de către bancă, pe motiv de neplată. În atare situaţie, în condiţiile în care banca şi-a înscris dreptul de gaj asupra autoturismului în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, aceasta are dreptul să intre în posesia autoturismului asupra căruia s-a constituit garanţia”.

„Este adevărat că băncile, pentru evitarea situaţiilor de genul acesta, ar trebui să reţină proprietarului cartea de identitate a vehiculului până la stingerea creditului, aşa cum de altfel prevăd şi contractele de credit auto. Din păcate, ceea ce mai poate face acum dl Racoviţă, în calitate de cumpărător de bună-credinţă, este să formuleze plângere penală împotriva debitorului gajist/vânzătorului pentru înşelăciune (faptă prevăzută de art. 215 CP) şi, eventual, să conlucreze cu banca, pentru ca şi aceasta să formuleze plângere penală împotriva aceluiaşi vânzător pentru săvârşirea infracţiunii de înstrăinare a bunului gajat (faptă prevăzută de art. 251 CP)”.

„Acesta este încă un caz care ar trebui să atragă atenţia asupra modului de cumpărare a unui autoturism, în sensul că ar fi indicat ca aceia care vor să achiziţioneze autovehicule second-hand să consulte Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare înainte să încheie vreo tranzacţie”, ne-a mai spus avocatul Andreea Naggar.

Trista concluzie a cumpărătorului păgubit: „Mai bine era maşina furată”

„Noi, cetăţenii de rând, cu ce am greşit, pentru că din acest mecanism de escrocherie au de pierdut oamenii de rând, de bună-credinţă. Am realizat că, chiar dacă ai toată buna-credinţă din lume, nu faci nimic în ţara asta. Eu nu mă pot bucura de banii mei şi de buna-credinţă. Pe mine, pe noi cine ne protejează?”

„Cred că era mai bine dacă era furată, pentru că ar fi fost asigurată, iar proprietarul şi-ar fi recuperat banii. Se făcea doar o menţiune pe cartea maşinii: ˝autovehicul furat˝, şi atât”, a încheiat Claudiu Racoviţă.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.