Jump to content

Preţuri-şoc la benzină, gaze şi curent!


Recommended Posts

Posted

Preţuri-şoc la benzină, gaze şi curent!

* Toamna se numără creşterile de preţuri în domeniul energiei * Cotaţiile internaţionale umflă costurile la pompă * În ultimii patru ani, preţurile la benzină şi motorină aproape s-au dublat, iar scumpirile continuă * Calendarul de liberalizare a pieţei energiei dă frâu liber scumpirilor la gaze naturale şi electricitate

Luna septembrie este cea mai „furtunoasă” lună în materie de creştere a preţurilor la carburanţi. Dar, pe lângă şocurile scumpirii benzinei şi motorinei, atât agenţii economici, cât şi consumatorii casnici trebuie să dea piept cu valul de scumpiri la gaze şi energie electrică, rezultate atât în urma unor concesii făcute de ANRE distribuitorilor, cât şi în urma memorandumurilor de liberalizare a preţurilor încheiate între Guvern şi FMI. Prin urmare, tot ce ţine sub o formă sau alta de energie ne va costa mai mult. În fapt, din ce în ce mai mult...

Carburanţii, la ştacheta de 7 lei/litru!

În materie de scumpire a carburanţilor, intervalul august - septembrie a fost marcat de scumpiri succesive la pompă. De exemplu, compania Petrom, cea care în general dă tonul pe piaţă, a operat nu mai puţin de şase scumpiri, preţul benzinei înregistrând de fiecare dată o creştere cuprinsă între 5 bani şi 9 bani pe litru. În aceste condiţii, preţurile la carburanţi au căpătat tendinţa de a se apropia treptat de pragul de 7 lei/litru. Mai exact, în medie, benzina a ajuns să coste 6,7 lei/litru, iar motorina a ajuns la 6,5 lei/litru.

Spre comparaţie, conform statisticilor oficiale, în 2009 preţul mediu al benzinei era de 3,02 lei/litru. Acesta a crescut de la an la an: 4,16 lei/litru de benzină (2010), 5,07 lei/litru (2011), iar anul 2012 încă nu s-a încheiat… Nici motorina „nu s-a simţit” mai bine, iar ultimii patru ani au adus creşteri peste creşteri. De la un preţ mediu de 3,49 lei/litru în 2009 s-a ajuns la 3,92 lei/litru în 2010 şi la 5,08 lei/litru în 2011.

„Pisica” scumpirilor şi cotaţiile internaţionale

La fel ca în anii precedenţi, companiile distribuitoare au aruncat „pisica” scumpirilor în curtea pieţelor internaţionale. Fără a intra în detalii, preţurile la carburanţii pe care îi cumpărăm la pompă sunt legaţi de cotaţiile internaţionale ale benzinei şi motorinei. De la începutul anului, cotaţiile Platts (indicator al preţurilor pe piaţa produselor petroliere - n.r.) exprimate în lei au crescut cu circa 17 la sută la motorină şi cu circa 27 la sută la benzină. Mai mult, companiile distribuitoare de carburanţi de pe piaţa din România susţin că nici nu au introdus în preţuri decât 10-14 la sută din creşterea preţurilor. Dar un lucru este cert: cotaţiile sunt în creştere şi prin urmare ne putem aştepta la noi „ajustări” de preţuri. Nu în ultimul rând, formarea preţurilor este influenţată de politica fiscală şi de mediul concurenţial de pe piaţa locală.

Scumpim... ca să ne meargă bine

În materie de energie, gălăţenii trebuie să mai facă faţă din luna septembrie la valurile de scumpiri la gazele naturale şi energia electrică. În cazul de faţă (încă) avem de-a face cu preţuri reglementate, dar Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a trebuit să cedeze în faţa solicitărilor producătorilor şi a cererii de liberalizare a pieţei impuse prin acordurile încheiate cu FMI. Pentru a mai îndulci pastila, creşterea preţurilor pentru populaţie va avea un ritm mai puţin alert decât în cazul agenţilor economici. În ceea ce priveşte gazele naturale, luna aceasta a dus din 15 septembrie o majorare cu 5 la sută a preţurilor pentru consumatorii casnici şi cu 10 la sută pentru cei industriali. Potrivit ANRE, această majorare s-a impus pentru că traderii nu şi-au mai recuperat costurile din 2009. La rândul lor, oficialii FMI au făcut presiuni în sensul liberalizării pieţei - ceea ce înseamnă implicit, într-o primă fază, creşteri de preţuri - argumentând prin faptul că sectorul energetic trebuie să devină unul dintre principalele motoare ale economiei şi astfel, sursă de investiţii şi pentru celelalte domenii, precum sănătatea, infrastructura etc. Mai mult, în opinia FMI, liberalizarea preţurilor va avea ca efect atragerea de noi operatori pe piaţă, iar creşterea concurenţei va duce, în cele din urmă, la oferirea unor servicii superioare clienţilor.

Teoretic, acelaşi raţionament este aplicat şi pe piaţa energiei electrice. Potrivit datelor furnizate de ANRE, de la 1 septembrie 15 la sută din piaţa energiei a fost dereglementată, ceea ce înseamnă că acest procent din piaţă va trece pe piaţa concurenţială. Drept urmare, consumatorii non-casnici nu vor mai cumpăra energie de pe piaţa reglementată, ci de pe cea concurenţială, ceea ce presupune o creştere cu 2-3 la sută a preţului energiei electrice pentru consumatorul final. Consumatorii casnici vor intra şi ei în acest joc al liberalizării preţurilor, dar cu începere din iulie 2013.

Încă trei ani de majorări de preţuri!

Un lucru pe care autorităţile cam uită să-l pomenească este acela că scumpirile din această lună la gaze naturale şi energie electrică nu sunt, în nici un caz, ultimele. Până să ajungem să vedem partea „roză” a proiecţiilor economice convenite cu FMI, gălăţenii trebuie să facă faţă calendarului de eliminare treptată a preţurilor reglementate, aşa cum este specificată în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, aprobată încă din iulie 2012. Termenele finale pentru furnizarea de energie electrică în regim reglementat se realizează până la 31 decembrie 2013 pentru clienţii non-casnici, respectiv până la data de 31 decembrie 2017 pentru clienţii casnici. Pentru piaţa gazelor naturale, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali începe de la 1 decembrie 2012 pentru clienţii non-casnici şi de la 1 iulie 2013 pentru clienţii casnici. Furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru se va face până la 31 decembrie 2014 pentru clienţii non-casnici şi până pe 31 decembrie 2015 pentru consumatorii casnici. Altfel spus, noi să fim sănătoşi, că scumpirile vin gârlă.

viata-libera.ro

Posted

Pai..hai sa aruncam o privire cu un topic mai jos, referitor la firmele cu cele mai mari cifre de afaceri si profituri in ultimul an.. toate privatizate pe nimic..

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.