Jump to content

Trafic de influenţă pentru o finanţare europeană


Recommended Posts

Posted

Trafic de influenţă pentru o finanţare europeană

Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a unui cetăţean care a cerut şi încasat 2.000 de lei de la o persoană care dorea să obţină finanţare printr-un proiect european, derulat prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Galaţi. Bărbatul acuzat acum de trafic de influenţă s-a lăudat celui care a dat mită că ar cunoaşte un angajat din cadrul APDRP Galaţi, instituţie prin intermediul căreia pot fi accesate proiecte europene cu valori cuprinse între 1.500 şi 3 milioane de euro.

Potrivit comunicatului de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, „procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a inculpatului GLĂVAŞC BOGDAN (aflat în stare de reţinere) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. Magistraţii Tribunalului Galaţi au admis solicitarea procurorilor şi au dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele inculpatului pentru o perioadă de 29 zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, la data de 28.09.2012, inculpatul a pretins şi primit de la un denunţător suma de 2000 lei, cu scopul de a-i facilita obţinerea unui proiect de finanţare nerambursabil, prin intermediul unei persoane din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Galaţi. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare”.

Contactat telefonic, directorul APDRP Galaţi, Nicu Chebac, a declarat că nu ştie de acest caz şi nici de vreun funcţionar public al agenţiei, implicat în aşa ceva. „Prin APDRP derulăm proiecte europene prin PNDR, unde avem 10-12 măsuri. Valoarea unui proiect, funcţie de măsură, este de la 1.500 de euro pe an şi poate merge şi până la trei milioane de euro pe an. Însă să crezi că ai putea face intervenţii, este o eroare! Fiecare proiect este verificat de câte două persoane iar în total, vorbim de 8-10 verificări – avem vizită pe teren, verificările în local, cele la nivel naţional, dosarul de achiziţie, cel de plată, controalele ulterioare…”, a declarat Nicu Chebac. Acesta a adăugat că „lucrăm cu 1.000-2.000 de beneficiari, aşa că poate că persoana reţinută e una cu care s-a lucrat, dar e doar o supoziţie, nu ştiu nimic de acest caz”.

presagalati.ro

  • 3 months later...
Posted

Trimis după gratii pentru trafic de influenţă cu fonduri nerambursabile

Tribunalul Galaţi l-a condamnat pe gălăţeanul Bogdan Glăvaşc la un an de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. Asta după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi finalizaseră în timp record rechizitoriul împotriva bărbatului, acuzat că a promis „asistenţă” unei persoane ce dorea să obţină finanţare printr-un proiect european, derulat prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Galaţi. Instanţa de judecată dispuse anterior arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a lui Bogdan Glăvaşc, reţinut iniţial pe bază de ordonanţă, pentru trafic de influenţă. Procurorii îl acuză pe Bogdan Glăvaşc că, la data de 28.09.2012, a pretins şi primit de la denunţător suma de 2.000 lei, cu scopul de a-i facilita obţinerea unui proiect de finanţare nerambursabil, prin intermediul unei persoane din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Galaţi.

Eliberat din închisoare

Bogdan Glăvaşc se lăudase că ar cunoaşte un funcţionar al APDRP Galaţi, prin intermediul căruia pot fi accesate fonduri de până la trei milioane de euro. APDRP Galaţi lucrează anual cu până la 2.000 de beneficiari, iar sumele importante pe care aceştia le încasează determină numeroase controale, pornind de la dosarul de achiziţie şi până la cel de plată. Bogdan Glăvaşc s-a folosit de faptul că denunţătorul nu cunoştea procedura de obţinere a fondurilor europene, ce presupune câteodată şi 10 verificări ale dosarului la nivel local, dar şi naţional, precum şi deplasări în teren.

Deşi a fost condamnat, Bogdan Glăvaşc a primit şi o veste bună. Judecătorii au dispus eliberarea lui din arest preventiv, ţinând cont că acesta a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendarea executării. Bărbatul a fost obligat să plătească cheltuielile de judecată, dar are posibilitatea să atace hotărârea cu apel, lucru pe care care procurorii l-au făcut deja, în ideea de a cere o pedeapsă mai mare, a cărei executare să nu mai fie suspendată.

monitoruldegalati.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.