Jump to content

O gălăţeancă, în cursa pentru şefia DNA


dcp100168

Recommended Posts

O gălăţeancă, în cursa pentru şefia DNA

Ministerul Justiţiei a anunţat că 7 candidaţi s-au înscris în cadrul selecţiei în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Iată lista candidaţilor: Claudiu Dumitrescu (DNA - detaşat la Guvern - DLAF), Vasile Ioniţă (DNA), Ioan Irimie (DNA- ST Cluj), Laura Codruţa Kovesi (DIICOT - ST Sibiu, detaşată la MAE), Constantin Sima (PÎCCJ), Viorica Stoica (PÎCCJ), Paula Nicoleta Tănase (Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi).

replicaonline.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce averi au candidaţii

...

Paula Nicoleta Tanase - Procuroarea Paula Tanase de la Parchetul Tribunalului Galati, detine un teren in intravilanul orasului Galati, in suprafata de 386 metri patrati, cumparat in 2007, impreuna cu sotul ei, Victor Tanase. Tot in Galati, Paula Tanase are, potrivit declaratiei de avere din iunie 2011, un apartament de 74 metri patrati, cumparat in 2007, dar si o casa de locuit aflata in constructie. Procuroarea are si o masina Dacia, fabricata in 2006. Nu are deschis nici un cont sau depozit la banca, dar are o datorie de peste 220.000 de franci elvetieni. Conform declaratiei de avere din primavara anului trecut, Paula Tanase a realizat venituri salariale de 99.578 lei, iar sotul ei, Victor Tanase, ofiter ANA, a incasat un salariu de 25.648 lei.

...

jurnalul.ro

Link to comment
Share on other sites

O gălăţeancă, în lupta pentru şefia DNA

* Paula Nicoleta Tănase, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, şi-a depus candidatura pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)

După aproape 16 ani de magistratură, procuroarea Paula Nicoleta Tănase îşi doreşte să facă o schimbare în sistemul juridic din România. Motivaţia ei este foarte clară şi speră să reuşească să facă marea schimbare din justiţie. „Dacă un procuror nu reuşeşte timp de şase ani şi jumătate să afle adevărul într-o speţă în care există date certe şi verificate, îmi pun întrebarea ce poate face un contribuabil care s-ar afla într-o asemenea situaţie. Vorbesc despre această speţă pentru că este una de mare corupţie, în care sunt implicaţi magistraţi. Dacă se pot întâmpla astfel de lucruri înseamnă că sistemul judiciar nu este funcţional şi principiile de drept sunt profund lezate. Este nevoie de o schimbare. Este nevoie de un om onest, puternic, incoruptibil, pe care nimeni şi nimic nu îl poate opri în aflarea adevărului”, ne-a declarat Paula Nicoleta Tănase. Magistratul nu a dorit să discute despre lupta politică care s-a declanşat la nivel central în legătură cu postul de şef de la DNA: „Nu vreau să discut despre lupta aceasta. Am curajul necesar şi m-am înscris pentru acest post. Îmi doresc o independenţă reală pentru procurori, acesta fiind un lucru foarte important pentru mine”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cine este magistratul Paula Tănase, candidatul din Galaţi la şefia DNA

Magistratul Paula Tănase a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi în anul 1996. Imediat după absolvire a susţinut şi promovat prima, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, examenul de admitere în Ministerul Public, pe regiunea Moldova. Din 1998, după doi ani de stagiatură şi susţinerea examenul de definitivat, Paula Tănase a activat ca procuror de urmărire penală şi criminalistică la Parchetul de pe lângă Judecătorie. Din 2002, magistratul s-a ocupat, până în 2005, de anchetarea accidentelor mortale de muncă produse pe raza judeţului Galaţi şi de efectuarea activităţii de urmărire penală la parchet. Pentru activitatea şi rezultatele sale, Paula Tănase a fost răsplătită, în 2004, cu Meritul judiciar. Pasiunea pentru meserie şi-a spus cuvântul, magistratul ocupându-se, timp de un an, atât de urmăriri penale, cât şi de sectorul judiciar. În 2006, în urma unui examen, a promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, unde s-a ocupat de foarte multe dosare. Din 2009, magistratul a început să se ocupe de dosarele de corupţie ajunse la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. Întrebată fiind care a fost cel mai important dosar de care s-a ocupat, Paula Tănase nu a dorit să nominalizeze nicio cauză. „Toate dosarele au fost importante. În cei 16 ani de activitate nu am avut nicio restituire sau achitare în soluţiile de trimitere în judecată dispuse. Pot să vă spun că am avut perioade în care am soluţionat peste 1.000 de dosare, cu stoc zero de la o săptămână la alta. Asta nu poate fi decât o dovadă de abnegaţie şi pasiune pentru meserie”, a precizat procuroarea.

Printre miile de dosare anchetate de Paula Tănase s-a numărat şi cazul celor două asistente medicale acuzate de corupţie. După ce a strâns probele necesare în acel dosar, Paula Tănase a predat cauza colegilor de la DNA Bucureşti, aceştia obţinând arestarea preventivă pe baza anchetei de la Galaţi.

Cu pasiunea în suflet, cu o determinare cum rar întâlneşti şi cu dorinţa de a schimba sistemul juridic din România, Paula Nicoleta Tănase va participa la interviul din 25 octombrie pentru ocuparea postului de procuror şef al DNA. Noi îi urăm mult succes!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Toţi candidaţii pentru şefia DNA şi PÎCCJ şi-au depus proiectele

Toţi candidaţii înscrişi pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi pentru cea de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi-au depus proiectele, ieri expirând termenul pentru depunerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice acestor funcţii, informează Newsin. MJ a precizat că, potrivit calendarului revizuit şi publicat pe pagina de internet, procedura privind selecţia pentru funcţia de procuror general al PÎCCJ şi procuror şef al DNA va continua cu interviul care va fi susţinut de procurorii care participă la selecţie în perioada 23-25.10.2012. Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul MJ şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 1 noiembrie.

În cursa pentru şefia PÎCCJ şi DNA au rămas 11 procurori. Pentru funcţia de procuror general al PÎCCJ s-au înscris Gheorghe Cornescu - de la PÎCCJ, Elena Hach - de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, Emil Gheorghe Moţa - Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, Mihail Tiberiu Niţu - de la PÎCCJ (numit la Inspecţia Judiciară a CSM). Pentru şefia DNA s-au înscris Claudiu Constantin Dumitrescu - de la DNA (detaşat la OLAF), Vasile Ioniţă - de la DNA, Ioan Irimie - DNA Cluj, Paula Nicoleta Tănase - Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi şi Laura Codruţa Kovesi - DIICOT Sibiu, detaşată la MAE.

Constantin Sima şi Viorica Stoica, ambii de la PÎCCJ, şi-au depus candidatura atât pentru funcţia de procuror general al PÎCCJ, cât şi pentru cea de procuror-şef al DNA.

gds.ro

Link to comment
Share on other sites

Paula Tanase: ”Un procent de peste 10% achitari in dosarele DNA este absolut alarmant si reflecta, in ultima instanta, lipsa calitatii actului de urmarire penala in respectivele anchete!”

Procurorul Paula Tanase de la Parchetul de pe langa Tribunalul Galati este unul dintre putinii candidati care s-au incsris in curs pentru sefia DNA. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi in 1996 , cu media 9,46. A fost pe primul loc la promovare, prin concurs, pe postul de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati. Timp de mai multi ani, pe biroul de procuror al Paulei Tanase s-au aflat dosare de urmarire penala sau de supraveghere a cercetarilor in dosare in care cercetarile erau efectuate de politie, iar toate accidentele mortale de munca pe raza judetului Galati au trecut prin mana ei. Procurorul Paula Tanase face parte, dupa cum spun multi dintre cei care o cunosc, din galeria anchetatorilor pasionati de aceast profesie, dar mai ales de criminalistica, fapt ce a determinat-o, desi era in concediu prenatal, insarcinata in luna a 9-a, sa mearga la un curs organizat de Parchetul General in care mare parte din practica a fost la Institutul de Medicina Legala „Mina Minovici”. A solutionat, de-a lungul carierei sale de procuror, peste 1000 de dosare, nu a avut nicio plangere de tergiversare a vreunei anchete si este catalogata drept un anchetator incomod pentru ca a incercat sa descopere nereguli savarsite chiar de colegi magistrati. Este specializata in combaterea coruptiei si, in cei 16 ani de activitate, nu a avut nicio solutie de restituire sau achitare care sa-i umbreasca rezultatele.

Pe data de 25 octombrie 2012, procurorul Paula Tanase se va prezenta in fata ministrului Justitiei si a Comisiei instituite pentru procedura de alegere a celor doua nume de procurori ce vor fi propusi pentru sefia PICCJ si a DNA.

Doamna procuror, cum ati ajuns la decizia de a candida pentru functia de procuror sef al DNA? Considerati ca o femeie poate sa faca fata intr-o astfel de functie? Ce va recomanda, cu ce atu-uri va prezentati in fata ministrului Mona Pivniceru?

Insatisfactia de a nu putea determina aflarea adevarului timp de mai bine de sase ani in unele dosare vizand fapte de coruptie comise de magistrati si convingerea ca sistemul judiciar functioneaza cu sincope au fost principalele argumente ce au stat la baza acestei decizii. In conditiile in care un procuror cu experienta, cunoscator al legii si procedurilor, nu finalizeaza un asemenea demers, ce ar putea face contribuabilul pus in fata unei asemenea situatii? Cat despre atu-uri, consider ca importante sunt pregatirea, onestitatea, determinarea, puterea de munca, principialitatea si lipsa oricarei forme de compromis.

Care sunt, in opinia dumneavoastra, disfunctionalitatile din interiorul acestei structuri si cum le-ati indrepta in cazul in care ati ajunge sa conduceti DNA?

Mediatizarea excesiva a unor activitati specifice fazei de urmarire penala, numarul achitarilor definitive dispuse de catre instantele judecatoresti, operativitatea scazuta a DNA si numarul dosarelor de coruptie nesolutionate, precum si institutia delegarii folosita in exces sunt doar cateva dintre vulnerabilitatile identificate. Le voi corija intr-un timp determinat - si mi-am propus aici un termen concret de un an - printr-un management eficient, flexibil, de tip participativ. Mai mult, voi determina un flux invers de informatii dinspre presa spre institutie, si am in vedere si acele informatii pe care presa, avand mijloace de investigare limitate, le poate promova ca informatii brute.

Doamna procuror, proveniti de la un parchet teritorial si, la Galati, multi dintre colegii dumneavoastra au fost deranjati de ancheta pe care ati demarat-o in legatura cu modul in cae acestia au beneficiat de locuinte sociale cu toate ca nu aveau dreptul. V-ati batut foarte mult pentru ca aceasta ancheta sa nu esueze si nu ati reusit. Daca veti ajunge procuror sef al DNA credeti ca veti reusi sa schimbati in sistem mecanismul prin care anumite persoane sut in continuare protejate de la nivel central?

Imi propun cercetarea cu precadere, ca prioritate „zero’’ a faptelor de coruptie comise de catre magistrati, politisti etc. E de bun simt si moralmente necesar ca inainte de a vorbi despre coruptia unor alte categorii profesionale, medici, profesori, politicieni, functionari, sa identificam cazurile de coruptie din sistemul judiciar si sa le eliminam.

Cand vorbim de DNA, vorbim de lupta anticoruptie. Si, dupa toate sondajele, aceasta lupta nu si-a atins maximul de eficienta, din moment ce 67 la suta din cetateni considera ca acest fenomen a crescut in ultimii ani. Unde este fisura si ce masuri credeti ca sunt necesare pentru limitarea acestui fenomen?

In opinia mea, PNA a solutionat dosare marunte cu subiecti activi neinsemnati; e drept ca DNA a abordat fenomenul coruptiei din alt unghi si a inregistrat rezultate, insa nu neaparat in mod eficient si oricum selectiv. Am in vedere intre altele, speta obtinerii ilegale de locuinte din fondul de stat de catre magistrati, unde rezultatele verificarilor DNA au fost relevante, dar dosarul nu a fost finalizat. Modificari legislative vizand preventia si descurajarea coruptiei, dublate de optimizarea activitatii tuturor institutiilor angrenate in combaterea coruptiei ar putea limita acest fenomen. Este esentialmente necesara respectarea independentei procurorului. Nu trebuie sa existe nicio ingerinta, nicio imixtiune interna sau externa in activitatea procurorului si in acest sens voi solicita ministrului justitiei promovarea unei modificari legislative care sa vizeze dreptul exclusiv al procurorului de caz de a-si semna corespondenta in raport cu orice autoritati in efectuarea anchetei.

Atunci cand a fost infiintat de Guvernul Nastase, fostul DNA - PNA, a fost conceput dupa modelul celui din Spania. Numai ca acolo, un astfel de parchet este format din maximum 15 procurori care se ocupa de coruptia de la cel mai nalt nivel, nu de fapte conexe si de tot felul de alte infractiuni care ar putea fi rezolvate de alte parchete. Considerati ca ar fi timpul restrangerii competentei DNA?

Dimpotriva, fenomenul coruptiei are, din pacate, un specific romanesc intr-un context mai larg, balcanic. Aici, filonii marii coruptii se intrepatrund cu cei ai coruptiei cotidiene, mai putin semnificativa din punctul de vedere al valorii prejudiciului si al calitatii persoanei, dar omniprezenta, vizibila si extrem de deranjanta. Ceea ce vreau sa spun este ca, pornind de la persoane aparent neinsemnate, ajungi intotdeauna la persoane cu functii de conducere ori atributii de control, sau detinand calitati ce atrag competenta DNA. Personal, daca as prelua sefia DNA, vizez crearea unui sistem integrat de cercetare a coruptiei. Ma raportez la dosare instrumentate de mine, in care ancheta a condus la persoane ce au atras competenta DNA, prin declinare realizandu-se fragmentarea cercetarii si uneori compromiterea spetei. Amintesc doar un flagrant realizat relativ recent, unde dupa mai multe momente operative, realizand in timp real, datorita utilizarii tehnicii ambientale, faptul ca obiectul mitei depaseste valoarea de 10.000 de euro, a trebuit sa intervin, sa constat infractiunea flagranta si ulterior, in limita a 24 de ore necesare prezentarii cu propunerea de arestare preventiva in fata instantei competente, sa organizez transportul invinuitilor, impreuna cu dosarul si banii proveniti din flagrant la DNA – structura centrala.

Doamna procuror, in opinia dumneavoastra sunt procurorii DNA independenti? Imaginea creata, prin justitia televizata, este ca exista totusi o dependenta de factorul politic. Care ar fi prioritatea dumneavoastra ca sef DNA pentru a stopa scurgerile de stenograme din dosare care se afla in faza de urmarire secreta?

Independenta procurorului, reala, totala, efectiva va fi un corolar al intregii mele activitati. In ce ma priveste, nu am legaturi cu oameni politici, nu am afinitati, legaturi de rudenie in sistem, nu datorez nimic nimanui, tot ce am realizat mai mult sau mai putin vizibil, dar concretizat intr-o cariera de 16 ani, lipsita de orice forma de compromis, se datoreaza exclusiv muncii mele. In principiu, scurgerile de informatii dispar de la sine, prin insasi vointa de a le curma. Numarul de persoane cu acces la aceste date este pana la urma extrem de limitat, asa incat identificarea lor nu presupune un efort irealizabil.

DNA a avut, conform ultimului bilant al domnului Daniel Morar, 10 la suta achitari. Nu e cam mult? Pentru dumneavoastra ce dovedeste acest procent?

Potrivit ultimului bilant, in 2011 au fost achitati in mod definitiv un numar de 37 inculpati din 350 trimisi in judecata, la care se adauga alti 25 inculpati achitati pe motivul dezincriminarii faptei si al pericolului social. Un procent de peste 10 % este absolut alarmant si reflecta, in ultima instanta, lipsa calitatii actului de urmarire penala in respectivele anchete.

Sunteti de acord cu institutia delegarii? Nu vi se pare excesiv folosita?

Institutia delegarii, folosita excesiv, nu creaza climatul de stabilitate necesar.

Multe dintre marile dosare, cu mari corupti, cu licitatii trucate, in care a fost tocat la maximum banul public, nu au fost trimise nici azi instantelor. Mai mult, DNA nu a reusit sa faca curatenie in ce priveste coruptia pe filierele "bani pentru partid". Daca veti conduce DNA, veti avea in vedere acest subiect?

Absolut, alaturi de investigarea obiectiva, fara urma de partinire, cu celeritate si a altor modalitati de spoliere a statului precum privatizarea marilor obiective economice, modul de atribuire a terenurilor conform Legii 10/2001, cazurile de fraudare a fondurilor europene etc.

Ce reprezinta pentru cariera dumneavoastra aceasta competitie? Daca nu veti fi aleasa totusi de ministrul Justitiei pentru a fi propusa procuror sef, credeti ca unii colegi va vor ierta curajul de a va fi depus candidatura?

Nu din postura de procuror sef DNA am urmarit de mai bine de 6 ani finalizarea dosarelor amintite. Voi determina solutionarea corecta a acestora, fie si prin legarea lor de indeplinirea conditionalitatilor MCV. Cat despre curaj...Nu de curaj e nevoie pentru a te inscrie si participa la o astfel de procedura obiectiva, ci de tenacitate, de determinare pentru ca, ulterior, sa pui in practica ideile pe care le-ai promovat.

luju.ro

Link to comment
Share on other sites

Încep interviurile pentru şefia PÎCCJ şi DNA

Candidaţii care s-au înscris la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei în vederea formulării propunerilor pentru funcţia de procuror general al României şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie vor începe marţi susţinerea interviurilor, urmând ca rezultatele să fie anunţate în data de 1 noiembrie. Potrivit MJ, pentru şefia DNA au fost depuse şapte candidaturi, iar pentru cea a PÎCCJ şase, toţi cei înscrişi depunându-şi proiectele în termenul limită, care a expirat pe 15 octombrie.

Marţi vor susţine interviul Gheorghe Cornescu, candidat pentru funcţia de procuror general PÎCCJ, Claudiu Dumitrescu, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA, Elena Hach, candidat pentru funcţia de procuror general PÎCCJ, Vasile Ioniţă, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA, şi Ioan Irimie, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA.

Potrivit programului iniţial afişat de MJ, miercuri ar urma să susţină interviul Laura Codruţa Kovesi, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA, Gheorghe Emil Moţa, candidat pentru funcţia de procuror general PÎCCJ, Tiberiu Niţu, candidat pentru funcţia de procuror general PÎCCJ, şi Constantin Sima, candidat la ambele funcţii, iar joi - Viorica Stoica, candidat la ambele funcţii şi Paula Nicoleta Tănase, candidat pentru funcţia de procuror şef al DNA.

Interviurile au loc la sediul MJ, iar timpul alocat fiecărui candidat este de o oră în cazul celor care s-au înscris pentru o singură funcţie de conducere şi de o oră şi 30 de minute în cazul celor care candidează pentru ambele funcţii. Ministrul Justiţiei va fi sprijinit la interviu de un procuror de la PÎCCJ, un procuror de la DNA, un procuror specialist în management judiciar de pe lista Institutului Naţional al Magistraturii şi un psiholog recomandat de INM.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Tiberiu Niţu - propus pentru funcţia de procuror general, Ioan Irimie - procuror şef DNA

Tiberiu Niţu a fost propus pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar Ioan Irimie a fost nominalizat pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a anunţat, joi, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Ministrul Justiţiei a declarat că, după evaluarea candidaturilor depuse pentru cele două funcţii şi a interviurilor susţinute de aceştia, comisia a indicat câte două persoane care au îndeplinit în cea mai mare măsură standardele impuse. Mona Pivniceru a spus că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie.

Ministrul Justiţiei a adăugat că, în baza acestei liste scurte, a făcut o apreciere proprie a standardelor de evalaure şi a procedurilor, fiind propuşi Tiberiu Niţu ca procuror general al PICCJ şi Ioan Irimie la şefia DNA.

Pivniceru a mulţumit tutoror celor care au candidat pentru cele două funcţii, pentru "curajul că s-au înscris la concurs în condiţii de maximă agitaţie publică".

Propunerile ministeriale pentru cele două funcţii vor fi înaintate Consiliului Superior al Mgistraturii.

Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Paula Tănase, primul candidat la funcția de procuror-șef al DNA

Paula Tănase, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, este primul candidat la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de şef al DNA. Informaţia a fost confirmată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru Agerpres.

Ministerul Justiţiei a demarat o nouă selecţie pentru propunerea de numire în funcţia vacantă de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Noua procedură se desfăşoară în perioada 6 august - 6 septembrie. Candidaţii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până vineri inclusiv.

dcnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Gălăţeanca Paula Tănase, primul candidat la șefia DNA

Paula Tănase, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, este primul candidat care şi-a depus candidatura la șefia Direcţiei Naţionale Anticurupţie (DNA). Informaţia a fost confirmată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

În vârstă de 47 de ani, Paula Nicoleta Tănase a absolvit Facultatea de Drept din Iaşi, cu media 9,46, şi a intrat în magistratură în 1996, ca procuror stagiar la Parchetul Judecătoriei Galaţi, unde după doi ani a susţinut examenul de definitivat. Din 2006, a lucrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, iar din 2014 este procuror la Parchetul Curţii de Apel Galaţi.

Procuroarea este căsătorită cu Victor Tănase, ofiţer la Agenţia Naţională Antidrog. Cei doi au împreună un copil. În declaraţia sa de avere, Paula Tănase notează că deţine un apartament şi o casă în construcţie, precum şi un autoturism Dacia Logan.

Paula Tănase a mai candidat la șefia DNA în 2012. ” În cei 16 ani de activitate nu am avut nicio restituire sau achitare în soluţiile de trimitere în judecată dispuse. Am avut perioade în care am soluţionat peste 1.000 de dosare, cu stoc zero de la o săptămână la alta”, declara procuroarea, la precedenta sa candidatură.

Ministerul Justiţiei a demarat o nouă selecţie pentru postul vacant de procuror-şef al DNA, după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţie. Selecţia se desfăşoară în perioada 6 august – 6 septembrie. Candidaţii pot depune cereri de înscriere până vineri, 24 august. Procurorii participanţi la selecţie vor susţine, în perioada 3 – 5 septembrie, un interviu cu Tudorel Toader, iar pe 6 septembrie vor fie anunţate rezultatele selecţiei.

Aceasta este cea de-a doua campanie de selecţie pentru conducerea DNA, după ce niciunul dintre cei patru candidaţi înscrişi la prima rundă nu l-au convins pe ministrul Justiţei.

realitateadegalati.net

Procurorul gălăţean nu are în portofoliu dosare penale răsunătoare, însă s-a remarcat în câteva apariţii TV în care a criticat făţiş  modul în care DNA instrumentează dosare, declarându-se chiar o victimă a „sistemului ticăloşit” din instituţia amintită.

Paula Tănase este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, calitatea în care a fost una dintre vocile care au susţinut că este necesară răspundere penală pentru magistraţi, lăudând iniţiativa lui Tudorel Toader. „Încep prin a saluta iniţiativa Ministrului de Justiţie de a introduce obligativitatea statului de a se întoarce cu acţiune în regres împotriva magistratului care cu rea-credinţă sau din gravă neglijentă a cauzat eroarea judiciară, în vederea recuperării despăgubirilor acordate. Am însă unele dubii legate de termenul de un an, care în unele situaţii poate să fie insuficient. În mod firesc, răspunderea revine procurorului de caz, în egală măsură şefului ierarhic care a avizat soluţia dar şi celui de şedinţă, prin concluziile puse. Reputarea de către magistrat a două condamnări CEDO sau erori judiciare ar trebui să conducă la excluderea sa din sistem”, spunea magistratul, în 2017, pentru luju.ro.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Toate cele şase candidaturi depuse pentru şefia DNA au fost admise; interviurile sunt programate în 3 şi 4 septembrie

Toate cele şase candidaturi depuse pentru şefia DNA au fost admise, interviurile fiind programate în 3 şi 4 septembrie, anunţă Ministerul Justiţiei. Cei şase candidaţi sunt Paula Nicoleta Tănase, Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea, Andrei Bodean, Adina Florea şi Sorin Armeanu.

Adina Florea este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Timp de mai mulţi ani, Adina Florea a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, ulterior ocupând şi funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Sorin Armeanu este prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Gabriela Scutea este fost procuror general adjunct al României şi fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Procurorul Gabriela Scutea de la Parcheul Curţii de Apel Braşov a fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei (ianuarie 2016), anterior fiind Înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie. În perioada  mai - august 2013 a fost consilier al procurorului general la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Între noiembrie 2006 - mai 2013 a fost adjunct al procurorului general Laura Codruţa Kovesi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, responsabil pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit . Anterior, a fost procuror la Braşov.

Andrei Bodean are 38 de ani şi este procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. El a instrumentat mai multe dosare vizându-l pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu. De altfel, dosarul în care Constantinescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciul în cazul Centrului Militar Zonal a fost instrumentat de Andrei Bodean.

Paula Tănase are 47 de ani şi este procuror la Parchetul Curţii de Apel Galaţi, iar anterior, începând cu 2009, ea a lucrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. În perioada 2007-2009, Paula Tănase a fost procuror al Secţiei judiciar-penale din cadrul aceleiaşi instanţe, iar în perioada 2006 - 2007, procuror la Secţia Urmărire penală la aceeaşi instanţă. Ea a intrat în magistratură în 1996, ca procuror stagiar la Parchetul Judecătoriei Galaţi, după ce a absolvit Facultatea de Drept din Iaşi, cu media 9.46. Paula Tănase scria despre ea, în anul 2012, că deşi au existat perioade în care a instrumentat şi o mie de dosare pe an, avea ”stoc zero de la o săptămână la alta” şi nu a avut ”nicio restituire sau achitare în soluţiile de trimitere în judecată dispuse”. Ea a candidat şi în 2012 pentru conducerea DNA.

Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior şi este procuror la Secţia Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a fost detaşat la Ministerul Apărării Naţionale, în martie 2016, pentru o perioadă de trei ani, prin Hotărârea CSM nr. 148/ 2016. Lupulescu a candidat, în martie 2015, pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, alături de Ioana Albani, Daniel Horodniceanu, Giorgiana Hosu, Adrian Glugă şi Cătălin Borcoman.

În 6 septembrie ar urma să fie anunţate rezultatele selecţiei.

Propunerea/propunerile ministrului justiţiei va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui, în vederea numirii în funcţia de conducere.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.