Jump to content

Terenuri din Bereşti vândute de mai multe ori


dcp100168

Recommended Posts

Terenuri din Bereşti vândute de mai multe ori

* O familie din Galaţi se chinuie să-şi găsească dreptatea prin instanţe după ce un individ pe care l-au împuternicit să le vândă pământul a încheiat două contracte în fals şi a încasat toţi banii * Coincidenţă sau nu, întreaga poveste s-a derulat în zona care pare propice marilor tunuri imobiliare: satul Roşcani, comuna Băneasa, şi în biroul notarului Zâna Barău, de la Bereşti

Ema-Maria şi Gheorghe Stîncescu trec, de circa un an, prin coşmarul vieţii lor, în urma a ceea că le-a părut a fi o banală vânzare a pământului primit moştenire de femeie. Se întâmpla în toamna lui 2008, când cei doi, care sunt stabiliţi în Galaţi, au decis de comun acord să renunţe la cei 58.000 mp de teren arabil şi la cei 8.000 de mp de păşune situaţi pe raza satului Roşcani, comuna Băneasa. Pentru că nu aveau timp să se ocupe de formalităţile tranzacţiilor, soţii Stîncescu au apelat la un intermediar pe care l-au găsit de altfel la Băneasa, unde căuta, se pare, ţărani dornici să-şi vândă pământurile. Norocul, dacă se poate numi aşa, a făcut ca, aproape concomitent cu găsirea intermediarului, să apară şi un potenţial cumpărător, respectiv SC Agro Investments Moldova SRL, din comuna Goleşti, judeţul Vrancea.

"S-a făcut mai întâi o procură cu un anume David Ioan, prin care soţia mea îl împuternicea pe acesta şi pe alţi doi mandatari să se ocupe de vânzare. El trebuia să semneze, să ia hotărârile. Tot atunci, acest David a semnat, în numele soţiei mele, o promisiune de vânzare pentru 6,6 hectare de teren, adică tot pământul, cu Agro Investmens Moldova SRL. Toate acestea s-au petrecut la Bereşti, la notarul Zâna Barău", explică Gheorghe Stâncescu.

În baza antecontractului semnat cu societatea din Vrancea, pe 16 octombrie 2008, la repezeală în biroul notarului, care cel puţin la acea vreme era asaltat de tranzacţii cu terenuri, soţii Stâncescu au primit aproape 13.000 de lei şi asigurări din partea mandatarului David Ioan, originar din Curtea de Argeş, că nu trebuie să se îngrijească de absolut nimic în ceea ce priveşte restul demersurilor.

"Terenul era în regulă cu absolut tot, cu carte funciară, schiţe, tot, puteau să facă actele pe loc. Ne-au spus însă să stăm acasă, că ne cheamă ei să venim să semnăm actele de vânzare-cumpărare. Am aşteptat un an, doi. După un an şi ceva am trecut prin zonă şi am zis să mergem pe la notar să întrebăm dacă s-a mai făcut ceva. Ni s-a spus din nou să stăm liniştiţi, că ne anunţă ei", completează Gheorghe Stîncescu.

Omul avea să afle curând motivul tergiversării încheierii afacerii.

Pământul, vândut prin fals!

La doi ani de la semnarea promisiunii de vânzare cu Agro Investments, societatea, care plătise banii pe pământ, a înaintat acţiune la Judecătoria Tg. Bujor pentru emiterea unei hotărâri care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare. Reprezentanţii societăţii vrâncene aveau însă să rămână cu buza umflată, deoarece instanţa nu a mai avut pe ce să le confirme dreptul de proprietate şi, prin sentinţa civilă nr. 1309 din 1 noiembrie 2011, le-a respins acţiunea ca neîntemeiată. Pământul fusese vândut prin două contracte diferite care purtau semnătura mandatarului David Ioan. Terenul arabil, respectiv 58.000 de metri pătraţi ajunsese în proprietatea SC Agri Terenuri SA, din Bucureşti, în schimbul sumei de 17.400 de lei, iar cei 8.000 de metri pătraţi de păşune ajunseseră la un anume Adrian Florin Nica, din comuna Cornetu, judeţul Ilfov, contra sumei de 800 de lei.

Aşa cum reiese din documentele prin care a fost înstrăinat pământul, autentificate pe data de 5 noiembrie 2010 la sediul biroului notarial al Zânei Barău din Bereşti, vânzătoarea, respectiv Stîncescu Ema-Maria, reprezentată de mandatarul David Ioan, declară, pe propria răspundere, sub sancţiunea art. 292 Cod Penal, că terenurile nu fac obiectul niciunei alte promisiuni de vânzare-cumpărare către altă persoană fizică sau juridică, lucru total fals!

"În 2011, Agro Investments ne-a dat în judecată ca să îşi recupereze prejudiciul. Am depus întâmpinare, dar nu am avut câştig de cauză şi s-a hotărât că suntem buni de plată. Trebuie să plătim către SC Agro Investments 27.000 de lei, dublul sumei pe care am primit-o", conchide Gheorghe Stîncescu, care aşteaptă acum termenul de recurs planificat pentru februarie 2013, la Tribunal. Oamenii se gândesc serios însă să sesizeze poliţia cu privire la falsurile din actele prin care pământul le-a fost vândut cu repetiţie. Pentru a afla punctul de vedere al mandatarului a cărui semnătură se află pe toate documentele care însoţesc aceste tranzacţii suspecte, am încercat să-l contactăm pe David Ioan, dar acesta nu a răspuns la telefon.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Samsarii de terenuri fac victime în nordul judeţului. Pensionară executată silit de mafia imobiliară

* Procuratorii de pământuri fac prăpăd printre vârsnicii care le încredinţează terenurile agricole în scopul vânzării ' O gălăţeancă de 62 de ani este doar una dintre victimele unor indivizi care nu au respectat mandatul încredinţat şi au târât-o prin tribunale

Încredinţarea terenurilor agricole unor samsari care promit că se vor ocupa de vânzare în locul proprietarilor nu este un moft în mediul rural, ci reprezintă cam singura soluţie pe care oamenii de rând o au pentru a scăpa de calvarul birocraţiei pe care îl implică înstrăinarea pământurilor. Nordul judeţului, îndeosebi zona Bereşti Meria şi comunele învecinate, este un exemplu grăitor în acest sens, mii de posesori de terenuri apelând la mandatari, pentru a-şi înstrăina pământurile de cele mai multe ori primite moştenire. În cele mai multe cazuri, însă, afacerile s-au terminat pe masa judecătorilor, proprietarii de bună credinţă pierzându-şi fie pământul, fie banii, după ce mandatarii au abuzat ori şi-au neglijat împuternicirile primite.

Doi proprietari, patru mandatari şi o vânzare eşuată

Vasilica Tofan este doar una dintre sutele de deţinători de pământuri ţepuiţi în urma unor astfel de afaceri. Coşmarul gălăţencei acum în vârstă de 62 de ani a început în luna martie a anului 2008, când împreună cu o altă persoană, pe nume Gheorghe Bălan, a hotărât să vândă 6.800 de metri pătraţi de teren arabil în extravilanul satului Balinteşti, comuna Bereşti Meria. Au aflat că pot face asta mai uşor prin intermediul unor mandatari, pe care i-au găsit în comună şi cărora le-au dat o procură întocmită la notariat.
Constantin Cuciureanu, Aurel Viorel Tudorache, ambii din Brăila, Ioan David, din Curtea de Argeş, şi George Daniel Cristea, din Bucureşti, primeau împuternicirea de a găsi, împreună sau separat, cumpărători pentru pământul Vasilicăi Tofan şi al lui Gheorghe Bălan. „Am mers să facem procura la notariatul Zânei Barău, de la Bereşti Meria, pe 13 martie şi tot atunci, în aceeaşi zi, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare între unul dintre mandatari, Ciuciureanu Constantin, şi firma Agro Investments, de pe lângă Focşani, prin care noi, ca vânzători, ne obligam prin mandatar să vindem acestei societăţi pământul, în schimbul sumei de 2.752 de lei. Trebuia ca mandatarul, în temeiul procurii, să se ocupe de perfectarea actelor de vânzare cu Agro Investments. Ni s-a spus să stăm liniştiţi, că fac ei tot”, ne-a spus Vasilica Tofan.
Potrivit antecontractului autentificat la notariatul Zânei Barău sub numărul 684 din 13 martie 2008, părţile se angajau ca în termen de şase luni de la semnarea acestui act să perfecteze vânzarea. În cazul în care în termen de 90 de zile de la expirarea termenului de şase luni actele nu erau perfectate din cauza promitenţilor vânzători, cumpărătorul putea cere instanţei pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare, iar dacă vânzarea ar fi fost anulată din cauza vânzătorilor, aceştia ar fi trebuit să restituie dublul preţului primit.

Surpriza de după un an şi-o vară

În vara lui 2009, la un an şi jumătate de când îşi încredinţaseră pământul spre vânzare celor patru mandatari şi luaseră banii de la Agro Investments, Vasilica Tofan şi Gheorghe Bălan au fost contactaţi de Primăria Bereşti Meria. „Acolo ni s-a spus că avem de plătit impozite, că ceva este în neregulă cu pământul. La notariat, am aflat că vânzarea nu se mai realizase. Doamna notar ne-a spus că trebuie să ne aşteptăm să fim daţi în judecată”, completează Vasilica Tofan. Acest lucru s-a şi întâmplat, în ciuda faptului că imediat ce au aflat că au fost minţiţi de mandatari, cei doi proprietari au revocat împuternicirea. Firma Agro Investments, o societate care are deschise la Târgu Bujor sute de procese împotriva unor oameni de la care a ajuns să preia terenuri agricole prin intermediul procuratorilor, a cerut Judecătoriei să emită un act autentic care să ţină loc de contract, în virtutea faptului că nu fuseseră respectate clauzele antecontractului. Avocaţii societăţii au revenit însă asupra cererii în dosarul 1489/ 316/ 2011 şi au cerut instanţei obligarea pârâtei Vasilica Tofan la restituirea integrală a sumei achitate, de 2.752 de lei, cerere care le-a fost admisă de instanţă.
„În martie am primit somaţie de la un executor judecătoresc din Focşani că trebuie să achit suma primită pe pământ plus onorariul lui, de patru sute de lei. Dacă nu achit de bună voie, urmează să fiu executată silit. Eu nu ştiu de unde să-i iau pe acei oameni cărora le-am dat mandat şi nici ce mai pot să fac acum. Nu ştiu nici dacă pământul mai e al meu sau nu!”, îşi exprimă indignarea pensionara noastră.
Cazuri asemnătoare cu cel al Vasilicăi Tofan sunt cu sutele în nordul judeţului, iar "Viaţa liberă" vă va prezenta în ediţiile viitoare şi alte poveşti similare ale unor oameni care şi-au pierdut pământurile în urma unor inginerii dubioase. Un numitor cvasi-comun în aceste încrengături îl constituie SC Agro Investments SRL din Goleşti, Vrancea, firmă care are pe rolul Judecătoriei Tg. Bujor nu mai puţin de 520 de procese cu vânzătorii de pământuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.