Jump to content

Festivalul Naţional de Epigramă „Umor la Mila 80”


Recommended Posts

Posted

Festivalul Naţional de Epigramă, Galaţi 2010

A treisprezecea ediţie a Festivalului Naţional de Epigramă debutează în aceste zile la Galaţi, sub titlul „Umor la mila 80”. Organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi de Clubul „Verva”, evenimentul reuneşte zeci de epigramişti şi umorişti din ţară şi din Republica Moldova. „Festivalul are programat şi un concurs, care se va desfăşura pe două secţiuni: epigramă şi carte umoristică. Pentru prima secţiune am primit epigrame de la aproximativ 60 de invitaţi, în timp ce la secţiunea de carte vor fi luate în calcul 30 de volume”, a spus Ion Moraru, preşedintele Clubului „Verva”. În cadrul spectacolului de gală, care va avea loc sâmbătă la ora 12,00, la Cercul Militar, va fi lansat şi cel de-al patrulea volum din „O antologie a literaturii gălăţene contemporane”, dedicat umorului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Umor_la_mila_80_2.html

Posted

După cinci ani de pauză avem „Umor la mila 80”

Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, în parteneriat cu Cenaclul „Verva”, organizează în perioada 15-17 octombrie cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Epigramă „Umor la mila 80”, eveniment care revine în atenţia publicului larg după cinci ani de pauză. La ediţia din acest an, în cadrul concursului de umor desfăşurat pe două secţiuni - „Carte Umoristică” şi „Epigramă” - având ca teme „Port şi Milă, s-au înscris aproximativ 100 de concurenţi din ţară şi din Republica Moldova (30 de autori la prima secţiune şi 63 la cea de-a doua secţiune).

Tot în cadrul festivalului, Centrul Cultural lansează şi cel de-al IV-lea volum al Antologiei Literaturii Gălăţene Contemporane „Umor”. În această lucrare, unica la nivel naţional, se regăsesc epigramele unor autori precum: Costache Conachi, Calistrat Hogaş, Nina Cassian, Lascarov Munteanu, Ion Moraru, Vasile Plăcintă etc. Deschiderea Festivalului Naţional de Epigramă „Umor la mila 80” va avea loc pe data de 16 octombrie, cu începere de la ora 12.00, la sala Cercului Militar. Vor fi prezenţi la manifestare, pe lângă epigramişti la început de carieră, şi nume importante precum Stefan Cazimir şi George Corbu, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România.

Câştigătorii Festivalului Naţional de Epigramă „Umor la mila 80”

Secţiunea Epigrame

Premiul I – Vasile Vajoga – Iaşi

Premiul II – George Petrone – Iaşi

Premiul III – Til Blidaru – Buzău

Menţiune – Eugen Albu – Cluj Napoca

La această secţiune jurizarea a fost făcută de Ion Moraru, Gheorghe Dănăilă şi Nicolae Precupeţu.

Secţiunea Carte

Premiul I – Gheorghe Balîci – Chişinău

Premiul II – Mihai Batog Bujeniţă – Iaşi

Premiul III – Mihai Sălcuţan – Buzău

Menţiune – Emil Ianuş - Suceava

Menţiune – Laurenţiu Orăşanu

Premiul special al Bibliotecii „V.A. Urechia” – Gavril Moisă – Cluj Napoca

Premiul special al Cenaclului Literar – Clubului Critic „OBLIO” – Ştefan Agachi – Chişinău

La această secţiune jurizarea a fost făcută de Dan Capruciu, Constantin Cristian şi Adi Secară.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/dupa-cinci-ani-de-pauza-avem-umor-la-mila-80.html

  • 1 year later...
Posted

Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi Clubul Umoriştilor „VERVA” din Galaţi organizează Festivalul Naţional de Epigramă intitulat „Umor la Mila 80”, ediţia a XV-a, în perioada 12-14 octombrie 2012. Festivalul cuprinde două concursuri: primul este cel de epigrame cu temele „umbră” şi „plagiat”, şi al doilea este cel de carte cu epigrame. Fiecare dintre concurenţi şi-a trimis creaţiile sau volumele lansate pentru acest concurs pe parcursul mai multor luni.

Astfel, vineri, la ora 19.00, va avea loc întâlnirea tradiţională la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, unde va fi organizat un simpozion condus de George Corbu. De asemenea, în program este inclus şi un concurs de rime date.

A doua zi a festivalului, sâmbătă, este marcată prin mai multe evenimente importante care au loc la Cercul militar de pe strada Eroilor. La ora 12.00 va fi lansat volumul „Verva 35 - istorie şi actualitate”, coordonatorul acţiunii fiind Ion Moraru, după care va urma premierea laureaţilor festivalului.

Un spectacol artistico-umoristic va încheia cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Naţional de Epigramă.

pringalati.ro

Posted

Câştigătorii Festivalului Naţional de Epigramă „Umor la mila 80”

Centrul Cultural „Dunărea de Jos” în parteneriat cu Cenaclul „Verva”, organizează în perioada 12-14 octombrie 2012, cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Naţional de Epigramă „Umor la mila 80.

La ediţia din acest an, în cadrul concursului de umor, desfăşurat pe doua secţiuni: „Carte Umoristică” şi „Epigramă”, având ca teme „Plagiat şi Umbră”, s-au înscris concurenţi din România, Republica Moldova, Canada, Serbia şi Germania (16 autori la prima secţiune şi 69 la cea de-a doua secţiune).

Tot în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Naţional de Epigramă „Umor la mila 80”, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” lansează şi volumul „VERVA 35 – Istorie şi Actualitate”, de Ion Moraru.

Spectacolul de Gală a celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Naţional de Epigramă „Umor la mila 80”, va avea loc pe data de 13 octombrie 2012, cu începere de la ora 12.00, în sala Cercului Militar.

Vor fi prezenţi la manifestare, pe lângă epigramişti la început de carieră, şi nume importante precum: Nicolae Paul Mihail - scriitor, poet, scenarist şi epigramist, Mihai Cipoi – academician şi scriitor, precum şi George Corbu - preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România.

Câştigătorii Festivalului Naţional de Epigramă „Umor la mila 80” :

Secţiunea „Epigramă”

  • Premiul I – Petru Ioan Gârda – Cluj Napoca
  • Premiul II – Vasile Larco – Iaşi
  • Premiul III – Gheorghe Constantinescu – Braşov
  • Menţiune – Constantin Tudorache – Ploieşti
  • Menţiune – Vasile Vajoga – Iaşi
  • Premiul special „In memoriam – Victor Feru” – Gheorghe Bălăceanu – Iaşi
  • Premiul special „In memoriam – Ion Bahu” – Ionel Negruţ – Brăila

La această secţiune jurizarea a fost făcută de : Ion Moraru, Constantin Cristian şi Vasile Plăcintă

Secţiunea „Carte”

  • Gheorghe Bâlici, T. Popovici, Ion Diviza – Chişinău – „Umor la puterea a treia”
  • Florina Dinescu Dinu – Ploieşti – „Cu muza la taifas”
  • Ioan Toderaşcu – Costeşti, Vaslui – „Aripi cu ţepi de alint”
  • Mihai Sălcuţan – Buzău – „Zbor cu parapoanta”
  • Eugen Albu – Cluj Napoca – „În cursul zilei de azi-noapte”
  • Ştefan Cornel Rodean – Sibiu – „Daţi-mi voie!”
  • Premiul special „In memoriam – Florin Cristea” – George Zarafu – Bucureşti – „Lumea prin care am trecut”
  • Premiul special „In memoriam – Paul Negulescu” – I.V. Maftei Buhăieşti – „Întâlnire cu Păstorel”

La această secţiune jurizarea a fost făcută de: Dan Căpruciu, Cezarina Adamescu şi A.G. Secară.

  • 1 year later...
Posted

"Oscarurile" festivalului gălăţean "Umor la Mila 80" 2014

Imnul Epigramiştilor, scris şi compus de regretaul epigramist gălăţean Paul Dumitrescu, a închis şi a deschis spectacolul de gală al celei de a XVII-a ediţii a Festivalului Naţional de Epigrame „Umor la Mila 80”, sâmbătă, 4 octombrie, în sala cu oglinzi a Cercului Militar. La festivalul-concurs, organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” şi Clubul umoriştilor gălăţeni „Verva”, 65 de epigramişti din România şi din Republica Moldova s-au „duelat” în hâtre epigrame, pe două teme impuse („luna de miere” şi „în coadă de peşte”), dar şi pe temă liberă.

Ion Moraru, preşedintele Clubului „Verva”, a înmânat premiile, după mai multe reprize de lectură publică a epigramiştilor prezenţi şi un concert de muzică folk originală, compusă şi cântată de membrii Cenaclului „Dunărea”, formaţie de muzică folk şi poezie care îşi continuă şi astăzi, pe zi ce trece mai pregnant, frumosul renume al anilor ´80. Unul dintre membri, Ştefan Băiatu, este şi epigramist. De altfel, sâmbătă a fost acordat Premiul Special tocmai formaţiei aplaudată la scenă deschisă. Scriitorul Dan Plăeşu, primul preşedinte din istoria Cenaclului „Verva”, a salutat „supravieţuitorii” grupului de scriitori din cenaclul care „s-a născut în anul cutremulului, ´77 toamna, şi peste trei ani va împlini 40 de ani”: Dan Căpruciu, Constantin Cristian, Sergiu Fărcăşanu, Ion Manea şi alţii.

Printre personalităţile dispărute care au susţinut de la Bucureşti cenaclul gălăţean, au fost evocaţi teatrologul şi scriitorul umorist Valentin Silvestru şi Manole Auneanu, redactor-şef la „Urzica”, care a găzduit umoriştii gălăţeni. Aşa cum s-a întâmplat la Galaţi în „Buzunar”, supliment al „Vieţii libere”. 

Premiile au plecat în ţară

Juriul a fost format din epigramiştii Constantin Cristian - preşedinte, Dan Căpruciu, Ion Moraru şi criticul A. G. Secară. Au fost acordate acum, pentru prima oară, şi două premii In memoriam, purtând nume de epigramişti trecuţi recent în lumea umbrelor: Premiul Special in memoriam Ion Grosu, primit de Viorica Sandu, din Iaşi, şi Premiul Special Paul Dumitrescu, câştigat de Valentin David din Orăştie. Iată unde s-au dus distincţiile: Premiul I - Nicolae Bunduri din Braşov, Premiul II - Laurenţiu Ghiţă (Bucureşti, redactor-şef al revistei „Epigrama”), Premiul III - Vasile Til Blidaru (Buzău).

Menţiuni au primit: Florin Rotaru - Buzău, Lică Pavel - Bucureşti, Gh. Bălăceanu - Iaşi. S-au acordat şi câteva Diplome de Onoare unor personalităţi care au sprijinit epigrama gălăţeană: Sergiu Dumitrescu, managerul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, care oferă spaţiul şedinţelor lunare pentru „Verva” şi subvenţionează festivalul anual, epigramistei Elis Râpeanu - Bucureşti, preşedintelui Uniunii Epigramiştilor din România, George Corbu, prezent acum, ca la toate ediţiile, la Galaţi, lui Mihai Sălcuţan din Buzău, vicepreşedinte al Uniunii, organizatorul unui festival de gen şi „Excelenţei Sale”, Petre Cicea fost ambasador în Franţa”, preşedintele Cenaclului epigramiştilor olteni din Craiova, vicepreşedinte al Uniunii şi editor al revistei „Cugetul”.

Deşi pe diploma sa scria „domnul” Elis Râpeanu, bărbătoasa doamnă a catrenelor ascuţite, singurul pământean cu doctorat în epigramă, în vârsta de 75 de ani, a recitat: „Eu viaţa n-am privit-o peste umăr/ Întoarsă spre trecut la orice pas/ Iar anii ce s-au scurs eu nu-i mai număr/ - I-aş neglija pe cei ce mi-au rămas”. De nouă ani coordonează Concursul de epigramă Mircea Trifu, unde Galaţiul a fost invitat din start.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Festivalul Naţional de Epigramă şi-a desemnat câştigătorii

La un sfert de veac de la înfiinţarea Uniunii Epigramiştilor din România (UER), Festivalului Naţional de Epigramă „Umor la Mila 80”, ediţia a XVIII-a, şi-a desemnat sâmbăta trecută, în frumoasa Sală cu oglinzi a Cercului Militar, într-o gală-spectacol, câştigătorii Concursului naţional de epigramă.

Au fost prezenţi George Corbu, preşedintele UER, Mihai Sălcuţan, vicepreşedintele Uniunii, Elis Râpeanu, „doamna epigramei româneşti”, cea cu unicul doctorat despre epigramă, managerul Bibliotecii „Urechia”, Zanfir Ilie, 31 de concurenţi din toată ţara, scriitori gălăţeni dedaţi umorului, membrii Clubului Umoriştilor „Verva” Galaţi, condus de Ion Moraru, gazda evenimentului, public. A prezentat, cu şarm, eleganţă şi cu proprii catrene, scriitoarea Constanţa Apostol.

Salutată printr-un speach de preşedintele Consiliului Judeţului, scriitorul Nicolae Bacalbaşa (Consiliul şi Centrul Cultural “Dunărea de Jos” fiind parteneri), gala a fost mai vie decât în alţi ani, secţiunile de lectură publică, în care câte un grup de creatori a fost scos în faţa plutonului de execuţie al publicului, alternând cu cele muzicale.

Cu glasuri mititele, dar răsunătoare în concursuri mari, au încântat audienţa cei de la “Voces” - primul a cântat mezinul, Filip. Am avut parte şi de iluzionism foarte bun cu Vasile Vajoga, un foarte bun poet şi epigramist din Iaşi, autorul unor catrene la zi, precum cele cuprinse în Antologia epigramei româneşti: „Laboratoarele arată/ Că apa,-n unele privinţe,/ La noi e-atât de poluată/ De parcă spală conştiinţe!” Printre alte minuni, iluzionistul a dat bagheta fermecată unei fetiţe şi astfel o carte cu pagini albe şi-a arătat apoi paginile desenate, pe urmă, chiar colorate! Hâtrul senior Mircea Ionescu Quintus, la cei 98 de ani ai săi, n-a fost prezent decât cu versuri. Dintre rândurile citite de concurenţi cităm puţin şi aproximativ măcar: „Armata face om din tine/ Şi puşcăria, sciitor”, sau „Cei de dreapta sunt stângaci/ Cei de stânga iau cu dreapta”, ori ”Şi doar la sânul veşniciei/ Vom fi scutiţi de silicoane”, „la mine-n port nu intră orişice epavă” (apropo de o Constanţa)  şi se întâmplă „ca unuia cu papagal/ Să-i ias-un porumbel din gură”...

"Umor la Mila 80" a acordat premiile fără milă (!)

Fără milă, juriul, condus de Ion Moraru şi format din epigramiştii gălăţeni Dan Căpruciu şi Constantin Cristian, nu a făcut rabat pentru gălăţeni: a acordat Premiul I unui braşovean - Nicolae Bunduri-Braşov, Premiul II mergând tot la poalele Tâmpei, la Gheorghe Constantinescu, iar Premiul III a aterizat la Aninoasa, la Vali Slavu.

Menţiuni au primit Ion Diviza din Chişinău, Elis Râpeanu-Bucureşti şi Florin Rotaru-Buzău. Premii Speciale ,,In memoriam”, dedicate epigramiştilor gălăţeni dispăruţi, au mers la Petru Ioan Gârda-Cluj, Nichi Ursei-Rm. Vâlcea şi Vasile Vajoga - iluzionistul din Iaşi.

Premiul special pentru ,,Promovarea epigramei româneşti” a fost câştigat de Gheorghe Bâlici din Chişinău, care a atins şi… teme răsăritene, precum bombardarea Siriei de către ruşi.

Diplome de Excelenţă la semi-jubileul UER au primit preşedintele Uniunii, George Corbu-Bucureşti, vicepreşedintele Mihai Sălcuţan-Buzău şi vicepreşedintele Petre Gigea Gorun-Craiova, fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Franţa, înainte şi după Revoluţie, preşedinte al Cenaclului Epigramiştilor Olteni, vicepreşedintele Ştefan Cazimir, seniorul epigramei, Laurenţiu Ghiţă-Bucureşti, redactor-şef al revistei „Epigrama”. Ca la „Muppets Show”, doi participanţi au comentat tare, din spate, când cu sarcasm, când cu admiraţie, lecturile.

viata-libera.ro

  • 11 months later...
Posted

Festivalul Naţional de Epigramă 2016

Astăzi,  mâine şi duminică, la Galaţi se va desfăşura cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Naţional de Epigramă „Umor la mila 80”, aflăm de la managerul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, poeta Florina Zaharia, şi de la preşedintele cenaclului gălăţean de umor „Verva”, epigramistul Ion Moraru, conducătorii celor două instituţii care organizează prin tradiţie confruntarea satirică naţională, la care participă şi creatori de peste Prut.

Înfruntarea cu marele public va fi mâine, la ora 12,00 fix, la Cercul Militar. Însă astăzi, mânuitorii tocului care înţeapă caractere se vor întâlni sau reîntâlni, discutând despre  „starea actuală şi de perspectivă  a epigramei româneşti”. Şi nu vor scăpa ocazia să şi-o spună în faţă: într-un incitant concurs ad-hoc de epigrame pe rime date dotat cu premii în obiecte.

Diminaţa de mâine debutează cu o vizită la Muzeul "Casa Cuza Vodă", de pe strada cu numele domnitorului, la ora 9,00. De la ora 12,00, vom avea parte de un spectacol de gală, în sala cu oglinzi de la Cercul Militar. Acolo va fi lansată miniantologia umoristică  gălăţenă ,,Umor la puterea a treia”. Aşa cum ne-au obişnuit gazdele şi la celelalte ediţii, epigramele vor pluti pe valurile unor momente muzical-coregrafice. Va urma festivitatea de premiere a laureaţilor concursului naţional de epigrame, urmată de un recital de epigrame, pe săturate. Duminica va fi rezervată despărţirilor inamicilor-prieteni. Până anul viitor...

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.