Jump to content

Spital cardiovascular la Galaţi, finanţat de suedezi


dcp100168

Recommended Posts

Spital cardiovascular la Galaţi, finanţat de suedezi

Marius Stan s-a întors cu idei măreţe din Suedia. Un al subiect al vizitei l-a reprezentat proiectul unui spital cardiovascular de urgenţă, specializat în prevenţia, diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare. Un astfel de proiect este aproape de finalizare la Oradea şi este finanţat de Uniunea Europeană. În cel mult două săptămâni, afirmă edilul-şef, Primăria va primi în vizită doctori de prestigiu din Suedia, pentru a alege locaţia viitorului spital.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mafia imobiliară atacă proprietăţile Primăriei Galaţi

* Cereri de restituire concentrate pe terenurile pe care sunt programate investiţii

Între Primăria Galaţi şi mafia imobiliară se dă o luptă pe viaţă şi moarte, miza fiind terenurile pe care urmează să fie dezvoltate diverse investiţii guvernamentale, ale municipalităţii sau ale unor investitori importanţi. Imediat ce este anunţată o investiţie, revendicatorii de profesie solicită în instanţe restituirea în natură a terenului respectiv şi în foarte multe cazuri revendicarea a şi fost obţinută, cu complicitatea unor funcţionari de la Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau a unor magistraţi.

Un astfel de caz este cel al noului spital judeţean, care urmează să fie construit în zona de nord a Galaţiului. Este un proiect mai vechi, care în urmă cu câţiva ani ar fi trebuit să fie finanţat de Ministrul Sănătăţii. Acum este interesat de realizarea acestui proiect un investitor din Spania. „Împreună cu dl prefect şi preşedintele CJ Galaţi, am avut o întâlnire la guvern cu un secretar de stat de la Ministerul Sănătăţii, un reprezentant din structura de parteneriat public-privat a guvernului şi cu un investitor din Spania, subiectul fiind construirea spitalului judeţean de care s-a mai vorbit, proiect demarat de pe vremea guvernării Tăriceanu. Sunt studii şi proiecte făcute de Ministerul Sănătăţii. Se intenţionează ca pe terenul transferat de la Inspectoratul Judeţean pentru Jandarmerie Galaţi la Ministerul Sănătăţii, în parteneriat public privat, cu banii acestui investitor, să se facă spitalul mult dorit", ne-a declarat primarul Galaţiului, Marius Stan. Conform proiectului din 2006-2007, noul spital judeţean urma să aibă toate secţiile de urgenţă, la subsol urmau să fie laboratoarele de analize şi imagistică, la parter "Urgenţa", iar la etaj saloanele.

Proiect al Băncii Mondiale

Spitalul cu 500 de paturi era realizat pe baza unui proiect de la Banca Mondială şi costa 109 milioane euro. Prin HG nr. 451/16 mai 2007, guvernul Tăriceanu a aprobat transferul unui teren de 11 ha din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului de Interne în administrarea Ministerului Sănătăţii (MS), pentru "construirea unui spital judeţean de urgenţă în municipiul Galaţi". Terenul cu pricina fusese Grădina de Zarzavaturi a Miliţiei, iar acum se afla în administrarea Jandarmeriei. Între timp, pentru că s-a aflat că acolo ar urma să fie dezvoltată o investiţie, a apărut un revendicator care a obţinut retrocedarea unui hectar de teren. „Pentru că suntem la Galaţi şi Galaţiul este oraşul tuturor posibilităţilor, a apărut şi aici un revendicator. Pe cale 11,5 ha date din domeniul Ministerului Administraţiei şi Internelor la Ministerul Sănătăţii, cineva revendică un hectar de teren", spune primarul Marius Stan.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Bacalbaşa susţine proiectul lui Chebac - spital judeţean privat, investiţie spaniolă de 100 de milioane de euro

În timp ce Spitalul de Boli Cronice de la Iveşti rămâne în continuare nefolosit - de la decizia, în 2010, a Guvernului Boc -, Consiliul Judeţean Galaţi se gândeşte la construcţia unui nou spital, privat, la Galaţi. Ideea nu este rea, dar nici nouă- discuţii despre construcţia unui spital privat au apărut din 2010, pe când fostul preşedinte CJ, Eugen Chebac a purtat discuţii cu diverşi investitori străini (din Franţa, Spania, Italia şi Austria) interesaţi să construiască un spital privat la Galaţi. Unii investitori au discutat şi cu prefectul de atunci, Paul Florea. Din păcate, nimic nu s-a concretizat, căci a întârziat transferul de la Ministerul Sănătăţii în administrarea CJ a terenului pe care urma să se construiască spitalul.

Iată că miercuri, aleşii judeţeni şi-au dat votul de principiu pentru realizarea unui parteneriat public-privat în vederea construcţiei unui spital privat. Investiţia, în valoare totală de circa 100 de milioane de euro este promisiunea unui investitor spaniol, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, cel căruia consilierii judeţeni i-au dat girul de a negocia asupra noii investiţii. «Se aprobă oportunitatea de demarare a proiectului de parteneriat public – privat în vederea construirii, dotării şi funcţionării unui spital care să completeze oferta de servicii medicale la nivelul judeţului Galaţi şi judeţelor limitrofe», se arată în proiectul de hotărâre votat de consilierii judeţeni.

«Nu vreau să vorbesc prea multe, pentru a nu speria sau să nu deochi o posibilitate… Este vorba despre intenţia de investiţie, pentru viitorii 25 de ani, a 100 de milioane de euro într-un spital privat de către un investitor spaniol, care deja şi-a prezentat intenţia la Ministerul Dezvoltării. Acesta ar dori şi nişte garanţii guvernamentale în privinţa decontărilor de servicii prin CNAS pe 25 de ani, să vedem ce va fi… Terenul pe care urmează să se construiască aparţine Ministerului Sănătăţii», a declarat preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa.

Terenul respectiv se află în zona Metro, acolo unde Guvernul Tăriceanu a intenţionat construcţia unui nou spital regional. Din păcate, Guvernul a fost schimbat iar proiectul a fost abandonat, până la ideea spitalului privat, promovată prima oară de fostul preşedinte al CJ Galaţi, Eugen Chebac.

Deşi nu ştim dacă investitorul spaniol la care făcea referire Eugen Chebac este acelaşi la care se referă acum Nicolae Bacalbaşa, faptul că acesta din urmă susţine proiectul pe care îl promova, anul trecut, fostul său contracandidat în alegerile locale este o dovadă că interesul general depăşeşte resentimentele politice.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.