Jump to content

Noi concedii obligatorii pentru siderurgiştii gălăţeni


dcp100168

Recommended Posts

Noi concedii obligatorii pentru siderurgiştii gălăţeni

ArcelorMittal Galaţi continuă să ia în mod responsabil măsuri de adaptare la actualele condiţii de piaţă, pentru a reduce costurile şi în vederea menţinerii competitivităţii. Situaţia deja dură din piaţă a fost agravată de dificultăţile înregistrate în ultimele 12 luni în privinţa imposibilităţii achiziţionării de energie electrică la un preţ corect.

Pentru a face faţă acestei situaţii reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au discutat si comunicat cu partenerii sociali şi angajaţii privind reducerea programului de lucru. În 2012, toţi angajaţii vor lucra cu două zile mai puţin, iar plata salariilor va fi redusă în consecinţă. Această soluţie a fost preferată în locul şomajului tehnic şi este cea mai recentă decizie dintr-o serie de măsuri luate pentru reducerea costurilor fixe.

În acest moment, ArcelorMittal Galaţi implementează un model flexibil de producţie pentru Laminorul de Tablă Groasă nr. 1, ale cărui operaţiuni sunt temporar suspendate. O echipă se ocupă de menţinerea laminorului în parametri normali, asigurându-se că acesta rămâne operaţional şi că va putea fi repornit rapid, folosind echipe proprii, imediat ce condiţiile din piaţă se vor îmbunătăţi. Celelalte echipamente din cadrul Combinatului continuă să opereze.

Unitatea din Galati va continua să preia din lucrările companiilor contractoare şi să le realoce către echipe proprii. Această măsură urmează închiderii celei mai recente Scheme de Separări Voluntare în cadrul căreia au fost primite 849 de cereri, dintre care 450 au fost aprobate. Toate aceste măsuri implementate ar putea să nu fie suficiente dacă ArcelorMittal Galaţi rămâne în situaţia de a nu putea să cumpere energie electrică la un preţ corect, luând în considerare faptul că este cel de-al doilea mare consumator de electricitate din România”.

Dorian Dumitrescu, Country Communicator ArcelorMittal

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal Galaţi anunţă reducerea programului de lucru până la sfârşitul anului

ArcelorMittal Galaţi a decis reducerea programului de lucru pentru fiecare angajat cu câte două zile, până la sfârşitul acestui an, zile pentru care salariaţii nu vor fi plătiţi, decizia fiind luată ca urmare a situaţiei economice în care se află combinatul siderurgic gălăţean.

Oficialii ArcelorMittal au declarat, în cadrul unei şedinţe cu sindicaliştii de pe platforma siderurgică gălăţeană, că decizia nu va afecta concediile de odihnă programate pe anul în curs, angajaţii urmând să-şi efectueze integral concediile până la sfârşitul anului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În plus, precizează aceştia, soluţia a fost luată ca urmare a situaţiei economice a societăţii în acest moment şi are în vedere menţinerea locurilor de muncă de la ArcelorMittal Galaţi.

Potrivit surselor citate, mai afectaţi vor fi cei care lucrează în aparatul de management, acestora urmând să li se aplice o reducere a timpului de lucru cu patru zile pentru şefii de secţii, respectiv şase zile pentru cei cu funcţii de conducere superioare.

În plus, cei din conducerea ArcelorMittal Galaţi au mai spus că societatea înregistreaza în continuare pierderi, iar previziunile pentru lunile noiembrie şi decembrie nu sunt foarte bune, aşa că trebuie concentrate eforturile în vederea menţinerii competitivităţii companiei.

Reprezentanţii salariaţilor au declarat că nu pot fi de acord cu o asemenea decizie, câtă vreme aceasta duce la reducerea veniturilor salariaţilor.

"O astfel de hotărâre afectează direct salariaţii. Nu putem fi de acord cu astfel de decizii", a declarat liderul sindicatului Solidaritatea, de la combinatul gălăţean după ce decizia a fost comunicată sindicaliştilor.

În urmă cu câteva zile, reprezentanţii companiei au anunţat că unul din cele două laminoare de tablă groasă de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi va fi închis temporar, decizia fiind motivată de scăderea pieţei europene în această perioadă.

"Operaţiunile de laminare de la Laminorul de Tablă Groasă nr. 1 (LTG 1) vor fi suspendate temporar. Producţia va fi reluată imediat ce situaţia din piaţă se va îmbunătăţi. Această decizie este în acord cu conceptul de flexibilizare a producţiei pe care îl implementăm în prezent", declara, miercurea trecută, Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al administraţei combinatului siderurgic de la Galaţi.

Potrivit sursei citate, măsura a fost determinată de situaţia pieţei oţelului din regiune, precizând că ArcelorMittal se confruntă cu o puternică reducere a volumului comenzilor, pe fondul continuării scăderii activităţii economice în Europa combinată cu situaţia de supracapacitate.

Oficialii companiei susţin că vor încerca să protejeze angajaţii care până acum lucrau la LTG 1 prin reducerea numărului de lucrări acordate unor societăţi contractoare şi redirecţionarea angajaţilor proprii către aceste lucrări.

Laminorul respectiv fusese repornit în vara acestui an, după ce timp de trei ani şi jumătate a fost închis din cauza lipsei de comenzi pe piaţa oţelului. Acolo au lucrat aproximativ 300 de oameni, 150 dintre aceştia beneficiind de contracte de muncă pe o perioadă determinată care au expirat.

Link to comment
Share on other sites

Economie de 500.000 de euro pe banii siderurgiştilor

Aşa cum v-am informat, toţi angajaţii Combinatului vor fi nevoiţi să stea acasă între 2 şi 6 zile până la sfârşitul acestui an. Reprezentanţii conducerii au invocat ca motiv al acestei decizii situaţia economică grea cu care se confruntă unitatea, în timp ce toţi liderii de sindicat prezenţi la întâlnirea cu administraţia s-au arătat nemulţumiţi de anunţul făcut de administraţie. Măsura de reducere a programului de lucru poate fi luată fără acordul sindicatelor care nici măcar nu au fost consultate în prealabil, aşa cum ne-a declarat liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, şi ea va însemna o reducere a cheltuielilor companiei cu 500.000 de euro, măsură care îi va afecta mai ales pe angajaţii care nu au funcţii de conducere şi care au salarii în jur de 12 milioane de lei vechi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Siderurgiştii, trimişi acasă prin rotaţie

Administraţia Combinatului va începe să pună în practică începând de azi şi până la sfârşitul anului măsura privind la reducerea programului de lucru al salariaţilor ca urmare a dificultăţilor economico financiare cu care se confruntă unitatea, motiv invocat de reprezentanţii companiei. Reamintim că, potrivit deciziei luaate la nivelul conducerii, fiecare angajat va sta acasă timp de 2 zile, perioadă în care nu va fi plătit, în timp ce şefii de departamente vor sta acasă 4 zile iar membri din conducerea Combinatului, 6 zile.

„La nivelul fiecărei secţii s-a făcut o planificare privind aplicarea acestei măsuri, existând cazuri în care salariaţii au decis să îşi ia cele două zile în cursul unei luni sau cazuri în care au optat să stea acasă câte o zi în fiecare lună”, ne-a declarat prim-vicepreşedintele Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, Vladimir Şandor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.