Jump to content

Agrana stimulează producţia de sfeclă în Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Agrana stimulează producţia de sfeclă în Galaţi

* Fermierii care vor să cultive sfeclă de calitate găsesc un partener în SC Agrana România SRL * De la prefinanţarea seminţelor până la plata recoltei şi transportul gratuit al mărfii * Cultura este rentabilă şi adecvată zonei Galaţi-Brăila, iar producătorul zahărului Coroniţa şi Mărgăritar vrea să încurajeze dezvoltarea culturilor de sfeclă, în zonă noastră

Compania Agrana România pregăteşte o strategie solidă de dezvoltare a culturilor de sfeclă de zahăr în zona Galaţi-Brăila. Agricultorii autohtoni care înfiinţează culturi de sfeclă şi care sunt contractaţi de grup obţin un preţ bun pe recolte, sprijin consistent în campaniile agricole şi consiliere pentru perfecţionarea tehnicilor de cultivare. Prezenţi la Galaţi, directorul de materie primă al Agrana România, Mihai Dimitriu, şi inspectorul agricol Alexandru Vizir, din cadrul aceluiaşi grup, ne-au oferit detalii referitoare la stategia de dezvoltare a culturilor de sfeclă în zona noastră.

Suprafeţele cultivate se vor extinde

Scopul ambiţios al Agrana este ca, în cursul anului viitor, să dezvolte culturi profitabile de sfeclă de zahăr pe o suprafaţă totală de 15.000 de hectare. «Atât Galaţiul cât şi Brăila au un potenţial ridicat pentru aceste culturi, dat fiind faptul că aici se poate iriga. Dacă în zona Iaşiului, în acest an, datorită secetei pronunţate unele unităţi obţin producţii de numai 14 sau 15 tone de sfeclă la hectar, în Galaţi şi Brăila, datorită irigaţiilor, se ajunge la o producţie de 40 sau 45 de tone la hectar. În ciuda secetei, acest an a fost unul bun pentru sfeclă, datorită irigaţiilor. Pentru următorii doi ani, ne dorim o extindere a suprafeţelor cultivate în această zonă şi o retragere treptată din Vrancea. Din 2015, urmează să ne concentrăm mai mult pe creşterea producţiei la hectar a fermierilor care au devenit deja cultivatori de sfeclă. Vrem să îi ajutăm să obţină rezultate din ce în ce mai bune la această cultură», a precizat directorul de materie primă al Agrana România, Mihai Dimitriu.

Profitul fermierului: până la 800 euro pe hectar

Fermierii gălăţeni care au contract cu Agrana în acest an, vor primi 35 de euro pe tona de sfeclă predată la fabrică. „Dacă punem la socoteală subvenţia şi banii scoşi din recoltă, un fermier care are exploataţii de sfeclă de zahăr dezvoltate corect are un profit de circa 800 de euro pentru fiecare hectar cultivat”, a precizat inspectorul Alexandru Vizir.

Cât de mare trebuie să fie plantaţia

Agrana nu lucrează doar cu agricultori care administrează suprafeţe de proporţii, ci şi cu fermieri care exploatează suprafeţe mai mici. „În Galaţi, fermierul cu cea mai mică suprafaţă cultivată cu sfeclă aflat în contract cu noi este din Lieşti şi exploatează 7,5 hectare de teren. În cazul fermelor mari, cultura de sfeclă se întinde, de obicei, pe suprafeţe cuprinse între 10 şi 20 la sută din totalul terenului”, a mai spus inspectorul agricol de la Agrana.

Prefinanţarea seminţelor, recoltare şi transport

Pentru a stimula producţia de sfeclă de bună calitate, Agrana vine cu un pachet atractiv. „Prefinanţăm sămânţa de sfeclă şi îngrăşămintele necesare pentru culturi, compensarea urmând să se facă cu producţia fermierului respectiv. În cazul în care apar probleme cu recolta din pricina condiţiilor meteo, spre exemplu, încercăm în continuare să găsim o modalitate convenabilă, şi pentru noi şi pentru cultivator, de a stimula producţia. Recoltarea sfeclei de zahăr în condiţii optime se face cu ajutorul unor combine al căror preţ este foarte ridicat, ajungând până la 400.000 de euro, iar Agrana asigură integral recoltarea sfeclei pentru fermierii care nu au acces la astfel de utilaje. Încărcarea mărfii şi transportul sunt asigurate gratuit”, a mai spus directorul de materie primă al Agrana.

Consilierea face diferenţa

Potrivit inspectorului agricol Alexandru Vizir, sfecla este o cultură dificilă, care trebuie verificată cel puţin o dată la două zile. Pentru a-i sprijini pe cultivatori, specialiştii grupului internaţional oferă consiliere şi organizează periodic prezentări ale hibrizilor de sfeclă, din care fermieri îşi pot selecta sămânţa. De asemenea, sunt prezentate informaţii agro-tehnice utile, care să îi ajute pe fermieri să îşi îmbunătăţească producţiile.

Producătorii zahărului Coroniţa şi Mărgăritar

În acest moment, SC Agrana România SA deţine două fabrici de zahăr (la Roman, în judeţul Neamţ, şi la Buzău) şi o fabrică de amindon (la Ţăndărei). Fabrica de la Roman, în retehnologizarea căreia s-a investit de curând, are o capacitate de procesare de 5.000 de tone de zahăr brut pe zi, iar unitatea de producţie a zahărului brut din sfeclă de la Buzău poate procesa până la 1.000 de tone pe zi. SC Agrana România SA este producătorul brandurilor de zahăr Coroniţa şi Mărgăritar, unele dintre cele mai cunoscute şi mai bine vândute, inclusiv pe piaţa gălăţeană.

Agrana e prezentă în întreaga lume

Grupul austriac Agrana are sediul central la Viena şi filiale în 15 state din Europa. În afara de România, grupul este prezent în ţări ca Germania, Belgia, Franţa, Slovacia, Ucraina şi Rusia. Agrana este prezentă, de fapt, peste tot în lume, din Statele Unite şi America Latină până în Africa, Asia şi Australia. Diferă însă diviziile de producţie, în funcţie de specificul agricol al zonelor respective.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Din ce în ce mai mulţi gălăţeni cultivă sfecla de zahăr

Câştigul motivant îi determină pe tot mai mulţi fermieri gălăţeni să pună o cultură tehnică, aflată, până nu demult, pe cale de dispariţie în judeţul nostru: sfecla de zahăr. În prezent, potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Galaţi, primesc subvenţie 15 cultivatori de sfeclă, pentru o suprafaţă totală de 584,6 de hectare.
Se dă subvenţie pe suprafaţă, la care se adaugă Plata naţională directă pe suprafaţă de 134,65 de euro pe hectar. Apoi, prin intermediul schemei separate de plată pentru zahăr, fermierii mai primesc 331,7 euro la hectar. Din punct de vedere al sprijinului european şi de stat, sfecla de zahăr este cultura cel mai bine subvenţionată după tutun. În plus, parte din operaţiunile tehnice, printre care şi recoltatul, se asigură de multinaţionala Agrana, producătorul zahărului Coroniţa şi Mărgăritar.
În anul 1995, Direcţia de Statistică Galaţi înregistra o suprafaţă cultivată cu sfeclă de 3.571 de hectare. În anul 2007 nu s-a cultivat deloc, iar în 2008 s-a mers cu doar 37 de hectare. În următorii doi ani, nimeni n-a pus sfeclă, apoi, în 2011, s-a lucrat, din nou, pe 18 hectare, iar în 2012 s-au pus 422 de hectare.
Din punct de vedere al producţiei, în 1995 s-au recoltat 68.238 de tone, în vreme ce anul trecut s-au făcut 12.479 de tone.
Evident, pentru fermier şi pentru cel care prelucrează, importantă nu e doar cantitatea obţinută, ci şi concentraţia de zahăr a sfeclei.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.