Jump to content

Sute de absolvenţi gălăţeni s-au înscris la şomaj


 Share

Recommended Posts

Absolveţii - 60 de zile pentru a deveni şomeri

Studenţii şi elevii gălăţeni care au terminat ciclul superior, respectiv ciclul mediu, al învăţământului autohton şi vor să beneficieze de ajutorul de şomaj, trebuie să-şi depună dosarul într-un interval de 60 de zile de la finalizarea cursurilor, transmite corespondentul AMOS News. Potrivit directorului executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, Carmen Tofan, nu pot beneficia de ajutor de şomaj decât absolvenţii care s-au înregistrat în evidenţele instituţiei ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la data absolvirii. “De asemenea nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care la data solicitării mai urmează o formă de învăţământ. O precizare foarte importantă este faptul că termenul de 60 de zile se calculeazăă începând cu data de întâi a lunii următoare celei de absolvire. De exemplu, dacă pe adeverinţă se specifică ca dată a absolvirii luna iunie, cele 60 de zile curg începând cu 1 iulie”, a declarat Carmen Tofan. Un amănunt important este faptul că beneficiază de dreptul de a încasa ajutor de şomaj şi persoanele care nu au promovat examenul de bacalaureat sau pe cel de licenţă. În cazul în care dosarele sunt complete absolvenţii de studii medii şi superioare, care nu-şi găsesc un loc de muncă imediat după terminarea cursorilor, primesc ajutor de şomaj timp de şase luni, suma fiind de 250 lei/lună.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Eu am intrebat postarita care imi aduce in fiecare luna pe data de 23 o pensie de urmas de 237 lei, cat e ajutorul de somaj, la care i-a mi-a spus ca e 380 lei/luna. Iar pe mama am intrebat-o cam cat timp e sa primesc ajutor de somaj daca e sa intru in somaj si ea mi-a spus ca e 9 luni. In ce situatii?

Link to comment
Share on other sites

Cuantumul îndemnizatiei de somaj este de la 1 ianuarie 2006 o suma neimpozabila lunara reprezentând 75 la suta din salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata. 75 la suta din 500 face 375, deci raspunsul postaritei e corect. Durata depinde de stagiul de cotizare (vechimea in munca).

Probabil ca cifrele din textul de mai sus sunt un fel de ajutor pentru cei care nu au lucrat niciodata.

Link to comment
Share on other sites

Dca am avut cursul estiv de abolvire in luna mai si licenta am dat-o in 23 iulie, care e data de absolvire? de cand se scurg cele 60 de zile? Cred ca auu inceput sa se scurga de pe 1 august, asa-i? Si daca eu am o situatie un pic mai delicata. Am o pensie de urmas care mai trebuie sa vina august si septembrie, daca intru acum in somaj, mi se taie pensia de urmas, sau 2 luni vin in paralel?

Link to comment
Share on other sites

Absolvenţilor le este ruşine să devină şomeri cu diplomă

Potrivit conducerii AJOFM Galaţi, doar 100 de absolvenţi s-au prezentat la sediul instituţiei pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj. Tinerii au ca termen 60 de zile de la finalizarea studiilor pentru a beneficia de facilităţile oferite de AJOFM, transmite corespondentul AMOS News. ”Până la această dată, doar 100 absolvenţi s-au prezent la noi, însă mai au timp, pentru că aceştia au ca termen 60 de zile de la terminarea studiilor pentru a putea beneficia de facilităţile pe care le oferă AJOFM” a precizat Victoria Movileanu, directorul executiv adjunct al AJOFM Galaţi.

Un exemplu în acest sens este situaţia de anul trecut, când foarte mulţi absolvenţi înregistraţi în baza de date s-au prezentat la sediul instituţiei în lunile octombrie, noiembrie, după ce expirase termenul de 60 de zile. “ Am observat în rândul tinerilor absolvenţi o reticenţă faţă de înscrierea în bazele noastre de date. Pe de altă parte, unii nu ajung la AJOFM pentru că nu sunt suficient de informaţi despre facilităţile de care ar putea beneficia, dar sunt şi unii tineri cărora le este ruşine să devină “şomeri” cu diplomă. De asemenea, se observă la nivelul Galaţiului şi o tendinţă de migraţie a tinerilor absolvenţi. Este vorba despre aproximativ 30% dintre aceştia care pleacă la rude în străinătate, în special în Spania şI Italia” a explicat Victoria Movileanu, directorul executiv adjunct al AJOFM Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Doar 1.200 de absolvenţi din 2011 în şomaj

Dintre absolvenţii din vara aceasta de facultăţi, licee şi şcoli de arte şi meserii, doar 1.213 se înscriseseră la AJOFM pentru şomaj. 627 sunt cu studii medii, 441 cu studii superioare şi 145 cu numai zece clase. Având în vedere că sunt peste 3.000 de absolvenţi care au picat bacalaureatul, numărul celor care ajung să solicite ajutor de şomaj este foarte mic. Dar nici măcar reprezentanţii AJOFM nu au putut să ne lămurească de ce.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Absolvenţii de liceu sunt aşteptaţi la... şomaj

Absolvenţii de liceu care nu au reuşit să-şi ia diploma sunt aşteptaţi la Agenţia Judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă pentru a fi luaţi în evidenţă. Aceştia au dreptul la indemnizaţie de şomaj timp de 6 luni. Pentru a primi banii, aceştia trebuie să-şi depună dosarul în maxim 60 de zile de la data absolvirii. Aceleaşi drepturi le au şi cei care au terminat facultatea în această vară.

„Tinerii proaspăt ieşiţi de pe băncile şcolii care nu-şi continuă studiile sau nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă pot primi indemnizaţie de şomaj. Adică 250 de lei timp de 6 luni. Atenţie însă – data absolvirii nu este data examenului de bacalaureat sau a licenţei ci momentul în care s-a încheiat anul şcolar, atât la liceu cât şi la facultate. Pentru a primi banii trebuie să vă înscrieţi la sediul AJOFM Galaţi”, a declarat Carmen Hantatuc, directorul AJOFM Galaţi.

După ce aţi depus dosarul, banii vor sosi după o lună de zile, în cele mai multe cazuri la începutul lunii septembrie, asta pentru că mulţi se înscriu la finele lunii iulie sau în luna august. După prima sesiune la bacalaureat au fost respinşi 2500 de liceeni, la care se adaugă alte câteva mii de absolvenţi de facultate. Până în acest moment s-au înscris doar 85 de absolvenţi. Anul trecut de această facilitate au beneficiat 1859 de tineri, dintre care 329 şi-au găsit pe parcurs un loc de muncă. Odată depus dosarul aveţi obligaţia ca în cazul în care vă continuaţi studiile sau vă angajaţi să anuntaţi în maxim 3 zile Agenţia Judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Absolvenţii gălăţeni se înghesuie să devină şomeri cu acte-n regulă

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi a fost asaltată în ultima perioadă de către absolveţii de liceu sau de învăţământ superior care şi-au depus actele necesare pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj.

Potrivit informaţiilor furnizate de către directorul executiv al AJOFM Galaţi, Carmen Hanţaţuc, în evidenţele instituţiei au fost înscrişi 872 de absolvenţi, majoritatea de liceu, care vor primi timp de 6 luni indemnizaţie de şomaj. „Potrivit legii, indemnizaţia de şomaj va fi acordată lunar, pe o perioadă de 6 luni, absolvenţilor de liceu sau de învăţământ superior, suma acordată lunar fiind de 250 de lei”, ne-a declarat directorul AJOFM Galaţi. Aceasta ne-a mai precizat că pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj, absolvenţii trebuie să depună actele necesare la AJOFM Galaţi în termen de 60 de zile de la data absolvirii.

Cei 872 de absolvenţi gălăţeni vor îngroşa rândul actual al şomerilor, lucru care va face ca rata şomajului la nivelul judeţului Galaţi să crească, lucru deloc îmbucurător dacă ţinem cont de lipsa investiţiilor pe plan local sau judeţean, care să conducă la apariţia de noi locuri de muncă. Reamintim că la sfârşitul lunii iunie rata şomajului la nivelul judeţului a fost de 6,6% , numărul de şomeri aflaţi în evidenţa AJOFM Galaţi fiind de 13.656 de persoane, dintre care 10.789 erau neindemnizaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Sute de absolvenţi gălăţeni s-au înscris la şomaj

Peste 65.000 de absolvenţi, dintre care 12.638 de studii superioare, au solicitat indemnizaţia de şomaj în perioada 1 iunie - 30 septembrie, aproape jumătate dintre cereri fiind înregistrate în iulie, precizează, pentru MEDIAFAX, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). ANOFM informează, într-un răspuns solicitat de agenţia MEDIAFAX, că în perioada 1 iunie - 30 septembrie 2012, s-au înregistrat în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă 65.105 absolvenţi, astfel: 1.595 în iunie, 32.605 în iulie, 20.127 în august şi 10.778 în septembrie.

Instituţia citată nu poate transmite câţi dintre absolvenţii înregistraţi ca şomeri nu au luat bacalaureatul, făcând în schimb precizarea că în evidenţele sale nu sunt evidenţiaţi absolvenţii cu sau fără diplomă de bacalaureat, distincţia referitoare la diploma obţinută realizându-se în cazul absolvenţilor cu studii superioare.

Absolvenţii pot beneficia de indemnizaţie de şomaj dacă fac dovada că în 60 de zile de la data absolvirii nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă şi demonstrează, de asemenea, că s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau la cea a municipiului Bucureşti ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă.

Din numărul total de absolvenţi care au solicitat indemnizaţie de şomaj în iunie, 54 au terminat şcoli de ucenici, 187 au absolvit studii superioare (opt dintre ei neavând însă diplomă de licenţă), 935 au finalizat o formă de învăţământ de specialitate, 188 - liceu teoretic, trei - şcoala de maiştri, 11 finalizaseră şcoala generală, nouă - o şcoală postliceală, 198 - şcoală profesională, iar o persoană nu a terminat nici măcar opt clase. Judeţele care au înregistrat cel mai mare număr de solicitări pentru indemnizaţie sunt Harghita (139), Sibiu (111), Argeş (107), Olt (95), Teleorman (93), Bacău (87), Galaţi (85) şi Prahova (71). Judeţele cu cele mai puţine solicitări pentru înregistrarea absolvenţilor în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sunt Mehedinţi (o persoană), Covasna (două), Vaslui şi Caraş-Severin (câte trei), Giurgiu şi Alba (câte şase), Ialomiţa (opt),Timiş şi Bihor (câte nouă).

În luna iulie, la nivel naţional, au solicitat indemnizaţie de şomaj 90 de persoane care au absolvit un colegiu, 152 - o şcoală de ucenici, 47 - o formă de învăţământ special, 3.332 de absolvenţi de studii superioare (123 dintre aceştia, fără licenţă), 22.353 de absolvenţi de liceu de specialitate, 5.817 - de liceu teoretic, 168 au absolvit o şcoală de maiştri, 84 - şcoala generală, 167 - şcoala postliceală, 249 - şcoala profesională şi şapte persoane care nu finalizaseră opt clase.

Judeţele care au înregistrat cel mai mare număr de solicitări în iulie sunt Olt (1.468), Vâlcea (1.459), Dâmboviţa (1.360), Bucureşti (1.313), Harghita (1.297), Prahova (1.253), Teleorman (1.217), Bacău (1.159), Bihor (1.145) şi Iaşi (1.072). Judeţele cu cele mai puţine solicitări pentru înregistrarea absolvenţilor în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sunt Ilfov (156), Timiş (159), Brăila (259), Satu Mare (334), Tulcea (342) şi Ialomiţa (393).

În august, dintre cei 20.127 de solicitanţi de indemnizaţie de şomaj, 44 erau absolvenţi de colegiu, 126 - de învăţământ de ucenici, 43 - de învăţământ special, 6.471 - de învăţământ superior (din care 126 nu aveau licenţă), 9.910 - de liceu de specialitate, 2.191 - de liceu teoretic, 59 - de şcoli de maiştri, 69 - de şcoală generală, 836 - de şcoală postliceală, 213 - de şcoală profesională şi 37 de şcoală specială. Judeţele care au înregistrat cel mai mare număr de solicitări în august sunt Dolj (1.307), Argeş (954), Suceava (777), Prahova (776), Neamţ (774) şi Bihor (761). Tot în august, cele mai puţine solicitări pentru înregistrarea absolvenţilor în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă au fost înregistrate în Călăraşi (119), Tulcea (162), Arad (198), Buzău (206), Ilfov (210), Vrancea (244) şi Ialomiţa (281).

În septembrie, agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă au înregistrat 10.778 de solicitări de la absolvenţi. Dintre aceştia, 14 absolviseră colegiu, 69 - şcoli de ucenici, 20 - o formă de învăţământ special, 2.648 - studii superioare, 5.325 - liceu de specialitate, 888 - liceu teoretic, 27 - şcoală de maiştri, 36 - şcoala generală, 1.646 - şcoala postliceală, 62 - şcoala profesională şi patru - şcoală specială. Judeţele cu cele mai multe solicitări în septembrie sunt Suceava (554), Prahova (539), Dolj (409), Iaşi (398), Bucureşti (386) şi Galaţi (373). Cele mai puţine solicitări pentru înregistrarea absolvenţilor în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă au fost înregistrate, în septembrie, în Ilfov (53), Satu Mare (71), Călăraşi (82), Covasna (104), Giurgiu (141), Tulcea (143) şi Sălaj (149).

Indemnizaţia de şomaj acordată acestei categorii de persoane se plăteşte timp de şase luni, valoarea ei fiind de 250 de lei, adică 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.

Acest drept poate fi solicitat în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.

gandul.info

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi

Data absolvirii este foarte importantă pentru cei care nu reuşesc să-şi găsească un loc pe piaţa muncii. Conform unui comunicat postat pe site-ul AJOFM Galaţi, absolvenţii pot obţine indemnizaţie de şomaj dacă, în termen de 60 de zile de la absolvire, s-au înregistrat la AJOFM sau la un furnizor de servicii acreditat.

Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi este o sumă fixă lunară, pe o perioadă de 6 luni. Ea se acordă de la data expirării perioadei de 60 de zile de la absolvire (dacă absolventul respectiv nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă), sau de la data absolvirii şcolilor speciale (pentru persoanele cu handicap).

Conform comunicatului, data absolvirii este data de 1 a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică în mod expres o anumită dată de absolvire.

Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii. Se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită, iar cuantumul ei reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 de lei).

În luna iulie 2013 s-au înregistrat 17.501 absolvenţi, dintre care 16.297 provin din învăţământul liceal şi post-liceal, 364 din învăţământul primar, gimnazial şi profesional, iar 840 din învăţământul universitar.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Cum pot pierde absolvenţii indemnizaţia de şomaj. Termene care trebuie respectate

Dacă v-aţi încheiat situaţia şcolară abia în august sau veţi susţine restanţele la facultate în septembrie, iar apoi nu găsiţi de lucru, trebuie să ştiţi că puteţi primi o indemnizaţie de şomaj. Asta numai cu condiţia să nu vă înscrieţi la altă formă de studii şi să vă înregistraţi, în termen de 60 de zile de la absolvire, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

Pentru înregistrarea la AJOFM sunt necesare copia după cartea de identitate, adeverinţă de la medicul de familie că sunteţi apt de muncă şi act sau adeverinţă de absolvire a formei de învăţământ, în original şi copie.
Dacă nu vă înregistraţi la AJOFM în 60 de zile de la terminarea studiilor, nu mai aveţi dreptul să solicitaţi indemnizaţia de şomaj, atrage atenţia directorul agenţiei, Cezar Năstase.

În funcţie de forma de învăţământ urmată, data de absolvire este diferită. „Instituţiile de învăţământ respectă o legislaţie care prevede clar la ce dată se încheie studiile. De exemplu, în vară, liceenii termină cursurile pe 31 mai, dar în cazul facultăţilor data poate diferi. Unii cred, în mod greşit, că data de absolvire e chiar data de eliberare a adeverinţei de la secretariat”, afirmă Cezar Năstase. De la purtătorul de cuvânt al Universităţii "Dunărea de Jos" am aflat că data de absolvire diferă de la absolvent la absolvent, pentru că aceasta este, de fapt, ultima zi a sesiunii de examene de la fiecare facultate în parte. Facultăţile au anunţat deja, oficial, la AJOFM care este această dată.

Odată înregistraţi la AJOFM, aveţi dreptul să solicitaţi indemnizaţia de şomaj în cel mult 12 luni de la data absolvirii. Aceasta se acordă o singură dată, timp de şase luni, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită, valoarea sa fiind de 250 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Află cum poţi obţine de la stat 250 de lei lunar, dacă ai terminat liceul sau facultatea. Peste 1.000 de absolvenţi gălăţeni au solicitat deja acest ajutor

Peste 1.000 de tineri din județul Galați s-au prezentat, în luna iunie, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), pentru a se înregistra în vederea solicitării indemnizației de șomaj, în cazul în care nu își găsesc loc de muncă. Aceștia pot primi 250 de lei lunar, timp de 6 luni.

Conform datelor puse la dispoziție de purtătorul de cuvânt al AJOFM Galați, consilier Magdalena Hâncu, în  luna iunie s-au înregistrat la agenție 1045 de proaspăt absolvenți. Dintre aceștia, 914 au terminat un liceu de specialitate, 107 un liceu teoretic, 3 - școala postliceală, 16 - școala profesională sau învățământ complementar de ucenici și 5 - studii superioare.

Cum poți să beneficiezi de indemnizația de șomaj?

Absolvenții unei forme de învățământ trebuie să meargă la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Galați (de pe Strada Domnească nr. 191) și să se înscrie în evidența AJOFM ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă (șomeri neindemnizați), dar nu mai târziu de 60 de zile calendaristice de la data ultimei zile de școală, pentru absolvenții de liceu (30 mai 2014) și, respectiv, de la data ultimei zile de examen din
ultima sesiune, pentru absolvenții de studii superioare. Absolvenții de liceu care au corijențe se înscriu în maxim 60 de zile calendaristice de la data la care au promovat corijența.

După cele 60 de zile, dacă nu se angajează sau nu urmează o altă formă de învățământ, se pot înscrie ca șomeri indemnizați și, astfel, beneficiază, timp de 6 luni, de o indemnizație de șomaj de 250 de lei. Indemnizația se acorda până la schimbarea statutului lor în angajat sau persoană care urmează o forma de învățământ.

Ca să se înscrie la AJOFM, tinerii au nevoie doar de cartea de identitate în original și copie, dovada de absolvire a liceului și o adeverință de la medicul de familie.

Pentru că ultima zi de cursuri a fost 30 mai, absolvenții de liceu mai au la dispoziție doar trei săptămâni pentru a-și depune dosarul de înscriere la AJOFM, ca șomer neindemnizat, dacă vor să primească de la stat cei 250 de lei.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

De ce acte au nevoie absolvenţii pentru şomaj

În vederea acordării dreptului la indemnizaţie de şomaj, absolvenţii de studii medii sau superioare trebuie să parcurgă mai mulţi paşi. Prima dată, trebuie să se înscrie în evidenţele AJOFM Galaţi ca şomeri, lucru care poate fi făcut în termen de 60 de zile de la data absolvirii. Pentru aceasta, sunt necesare actul de absolvire a formei de învăţământ, pe care să fie specificată data în care a fost încheiat programul de studii, original şi copie xerox, actul de identitate, original şi copie, o adeverinţă medicală  cu specificaţia apt de muncă sau clinic sănătos, şi un dosar cu şină.

După depunerea acestor acte, urmează solicitarea indemnizaţiei de şomaj, în termen de 12 luni de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire. Actele necesare pentru acest pas sunt actul de absolvire a formei de învăţământ în original, actul de identitate în original, adeverinţa eliberată de administraţia financiară, precum şi adeverinţa medicală cu specificaţia apt de muncă sau clinic sănătos.

Conform reprezentanţilor AJOFM Galaţi, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care nu s-au înregistrat ca persoană în căutarea unui loc de muncă în termenul de 60 de zile de la data absolvirii, dar nici absolvenţii care, la data solicitării, urmează o formă de învăţământ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Pentru absovenţi, începe perioada depunerilor de dosare la şomaj

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, promoţia 2015-2016, se pot înregistra în evidenţa agenţiei ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire, pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, se anunţă într-un comunicat al Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

Pentru absolvenţii de liceu, termenul de 60 de zile, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, începe cu data de 4 iunie 2016, având în vedere Ordinul nr. 5079 pentru modificarea Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice nr. 4.496/2015 privind structura anului şcolar 2015-2016, în care este specificată data de 3 iunie 2016 pentru încheierea cursurilor claselor terminale din învăţământul liceal. În cazul persoanelor care au corigenţe şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă.

Studenţii îşi pot depune actele după ultima sesiune

Pentru absolvenţii de studii superioare, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen), indiferent de promovarea sau  nepromovarea examenului de licenţă. 

Pentru înregistrarea în evidenţele AJOFM, absolvenţii au nevoie de actul de studii în original şi copie, actul de identitate în original şi copie şi o adeverinţă medicală din care să rezulte că aplicantul este clinic sănătos sau apt de muncă. În caz contrar, adeverinţa trebuie să ateste eventualele restricţii medicale. 

Absolvenţii în vârstă de minimum 16 ani, care în intervalul de 60 de zile de la data absolvirii nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, pot beneficia, la cerere, de indemnizaţie de şomaj, egală cu 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acesteia, pentru o perioadă de şase luni, dacă cererea este înregistrata în termen de maximum 12 luni de la expirarea celor 60 de zile.

Conform reprezentanţilor AJOFM Galaţi, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care nu s-au înregistrat ca persoană în căutarea unui loc de muncă în termenul de 60 de zile de la data absolvirii, dar nici absolvenţii care, la data solicitării, urmează o formă de învăţământ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Prima opţiune pentru absolvenţi, şomajul

Mai înainte de orice ofertă de muncă, pe adresa absolvenţilor gălăţeni vine invitaţia de a se înscrie în evidenţa AJOFM. Trist, dar adevărat, se pare că prima opţiune pentru proaspeţii absolvenţi este şomajul.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, promoţia 2016-2017, se pot înregistra în evidenţa AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire, pentru a putea beneficia de prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, informează AJOFM Galaţi, într-un comunicat.

Pentru absolvenţii de liceu promoţia 2016-2017, termenul de 60 de zile, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, începe cu data de 27 mai 2017. În cazul celor care au corigenţe şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la data susţinerii şi promovării examenului de corigenţă. Pentru absolvenţii care iau bacalaureatul, termenul de 60 de zile începe tot cu data de 27.05 2017. Pentru absolvenţii de studii superioare, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen), indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de licenţă.

În funcţie de localitatea de domiciliu, înregistrarea absolvenţilor ca persoane în căutarea unui loc de muncă se poate realiza la unul din cele trei oficii AJOFM din judeţ: la sediul central AJOFM Galaţi din str. Domnească nr. 191, la sediul ALOFM Tecuci din str. Mihail Kogalniceanu nr. 60, Bl. A2, parter şi la ALOFM Tg. Bujor din str. Eremia Grigorescu nr. 28, etaj 2, cam. 6. Documentele necesare sunt act de studii original şi copie, act de identitate original şi copie, adeverinţă medicală.

Conform directorului executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, absolvenţii în vârstă de minimum 16 ani care, în intervalul de 60 de zile de la data absolvirii, nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor pot beneficia, la cerere, de indemnizaţie de şomaj, pentru o perioadă de şase luni, dacă cererea este înregistrată în termen de maximum 12 luni de la expirarea celor 60 de zile. Indemnizaţia de şomaj constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă, în cuantum de 250 lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Scade numărul absolvenţilor de liceu din judeţul Galaţi care vor ajutor de şomaj

În ultima zi de depunere a dosarului pentru obţinerea ajutorului de şomaj nu a fost mare înghesuială la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. De fapt, reprezentanţii AJOFM Galaţi spun că numărul tinerilor absolvenţi de liceu care cer indemnizaţie de şomaj este în scădere de trei ani.

„Comparativ cu anii trecuţi, trendul este de scădere a numărului absolvenţilor care îşi depun dosarele la noi. De exemplu, dacă în acest an avem 1.600 şi cred că ajungem la 2.000 de dosare, anul trecut am avut undeva în jur de 2.500, iar acum trei ani circa 3.000 de dosare depuse. Deci, vedem o scădere cu 500 de cereri pe an. Poate că cuantumul mic al indemnizaţiei sau tentaţia plecării în străinătate ar putea fi câteva dintre cauze”, a afirmat Cezar Năstase, directorul AJOFM Galaţi.

Cei care îşi depuneau totuşi dosarul considerau că această indemnizaţie este un drept al lor şi că vor să o obţină până vor vedea dacă devin studenţi sau dacă îşi găsesc un loc de muncă. Ei pot lua indemnizaţia timp de şase luni, asta dacă nu cumva între timp devin studenţi sau se angajează.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Subvenţii pentru firmele care angajează absolvenţi

Statul oferă, prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, subvenţii lunare, timp de până la un an şi jumătate, firmelor care angajează absolvenţi.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă de 900 de lei pentru fiecare angajat. Dacă există firme care angajează, tot pe durată nedeterminată, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap, acestea vor primi aceeaşi sumă lunară, dar pe o perioadă de 18 luni.

Conform AJOFM Galaţi, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, într-una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii. Subvenţia nu se acordă, în schimb, în cazul firmelor care angajează absolvenţi de învăţământ superior care nu au promovat examenul de licenţă sau de diplomă.

Odată ce au încadrat absolvenţi în condiţiile art. 80 din Legea nr. 76/2002, firmele sunt obligate să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data angajării. Dacă, în acest interval de 18 luni, raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor încetează, angajatorul este obligat să restituie în totalitate către AJOFM sumele încasate pentru fiecare absolvent, plus dobânda de referinţă a BNR în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.

În perioada celor 18 luni, absolvenţii pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator. Cheltuielile necesare acesteia vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru şomaj. În cazul în care, după îndeplinirea obligaţiei de 18 luni, angajatorii menţin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenţii încadraţi, ei vor primi anual, timp de cel mult doi ani, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane şi virate, conform legii. Probabil acest din urmă aspect urmează să fie clarificat, după ce, de la 1 ianuarie 2018, plata contribuţiilor sociale va fi „mutată” în sarcina angajatului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Absolvenţii din 2019, aşteptaţi să se înregistreze la AJOFM

Absolvenţii institutiilor de învăţământ, promoţia 2019, se pot înregistra în evidenţa AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire, pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor  pentru  şomaj  şi  stimularea  ocupării  forţei  de  muncă. Pentru  absolvenţii  de  liceu din promoţia  2019,  termenul  de  60  de  zile,  indiferent dacă ei au promovat sau nu bacalaureatul, a început cu data de 31 mai. În cazul celor care au corijenţe şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la data susţinerii şi promovării examenului de corijenţă. Pentru absolvenţii de studii superioare, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen) sau de la data susţinerii şi promovării examenului de licenţă/disertaţie (promoţia 2019).

Înregistrarea absolvenţilor ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează la sediile AJOFM din Galaţi, Tecuci sau Tg.Bujor, în funcţie de domiciliu. Absolvenţii în vârstă de minimum 16 ani care, în 60 de zile de la data absolvirii, nu au reuşit să se angajeze pot beneficia, la cerere, de indemnizaţie de şomaj, egală cu 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acesteia, pentru o perioadă de 6 luni, dacă cererea este înregistrată în termen de maximum 12 luni de la expirarea celor 60 de zile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Ajutor de şomaj de 262 lei, pentru absolvenții de liceu sau de facultate 2022

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, dacă se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii. Potrivit unui comunicat emis de Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București, indemnizația de șomaj de care ar beneficia absolvenții reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare și anume 262 de lei pe lună. Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională), precum şi de măsuri de stimulare a ocupării (prime). „În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.”

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Anunţ IMPORTANT pentru absolvenţii gălăţeni Recomandat

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, promoţia 2022, se pot înregistra în evidenţa agenţiei ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire, pentru a beneficia de servicii personalizate în vederea integrării pe piaţa forţei de muncă, precizează Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

"Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă şi obligatorie în vederea obţinerii facilităţilor acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, absolvenţii instituţiilor de învăţământ care se înregistrează în evidenţa AJOFM Galaţi, beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum şi de facilităţi financiare.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Pentru absolvenţii de liceu promoţia 2022, termenul de 60 de zile, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, începe cu data de 28.05.2022, având în vedere Ordinul nr. 5549/05.11.2021, modificat, privind structura anului şcolar 2021-2022, în care este specificată data de 27.05.2022 ca data de încheiere a anului şcolar pentru clasele terminale din învăţământul liceal, ultima zi de înregistrare fiind 26.07.2022.

În cazul persoanelor care au corijenţe şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la data susţinerii şi promovării examenului de corijenţă.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi în acest termen se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.

Plata se efectuează în două tranşe: prima după încadrare şi a doua după cele 12 luni.

Pentru absolvenţii de studii superioare, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen) sau de la data susţinerii şi promovării examenului de licenţă/disertaţie (promoţia 2022).

Unde se realizează înregistrarea

Înregistrarea absolvenţilor ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează la sediul AJOFM Galaţi, str. Domnească nr.191, la sediul ALOFM Tecuci, str. Mihail Kogălniceanu nr. 60, Bl. A 2, parter şi la sediul ALOFM Târgu Bujor, str. Eremia Grigorescu, nr. 28, în a căror rază teritorială îşi au domiciliul absolvenţii, pe baza următoarelor documente:
- Act de studii original şi copie;
- Act de identitate original şi copie.

Absolvenţii în vârstă de minim 16 ani care în intervalul de 60 de zile de la data absolvirii nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, pot beneficia, la cerere, de indemnizaţie de şomaj, egală cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acesteia, pentru o perioadă de 6 luni, dacă cererea este înregistrată în termen de maxim 12 luni de la expirarea celor 60 de zile. Menţionăm ca indemnizaţia de şomaj se poate acorda de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire (începând cu data de 27.07.2022), în situaţia în care cererea este înregistrată în termen de 10 zile de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire, sau de la data înregistrării cererii de acordare a indemnizaţiei de şomaj, dacă aceasta este înregistrată după expirarea celor 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data expirării perioadei de 60 de zile.

Documente necesare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj:
- Act de studii original şi copie;
- Act de identitate original şi copie.

Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care nu s-au înregistrat ca persoane în căutarea unui loc de muncă în termenul de 60 de zile de la data absolvirii studiilor şi cei care, la data solicitării, au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii", potrivit AJOFM Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Absolvenții promoției 2022, așteptați la AJOFM

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Galați anunță că absolvenţii instituțiilor de învățământ, promoţia 2022, se pot înregistra în evidența agenției ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire. Ei vor putea beneficia, astfel, de servicii personalizate în vederea integrării pe piaţa forţei de muncă: informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, facilități financiare.

Absolvent al unei instituţii de învăţământ este persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Când?

Pentru absolvenții de liceu, termenul de 60 de zile, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, începe cu data de 28 mai 2022. În cazul celor care au corijențe și nu au situația încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la data susținerii și promovării examenului de corijență.
Pentru absolvenții de studii superioare, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen) sau de la data susținerii și promovării examenului de licență sau disertație (promoția 2022).

Unde?

Înregistrarea absolvenților ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează la sediul agenției pe a cărei rază teritorială își au domiciliul. Aceasta poate fi AJOFM Galați, din str. Domnească nr. 191, la sediul ALOFM Tecuci, din str. Mihail Kogălniceanu nr. 60, Bl. A 2, parter, și la sediul ALOFM Târgu Bujor, din str. Eremia Grigorescu nr. 28. Documentele necesare sunt: actul de studii și actul de identitate, ambele în original și copie.

Cât?

Conform AJOFM Galați, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi ai şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la AJOFM și, în acest termen, se angajează cu normă întreagă pentru mai mult de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării. Plata se efectuează în două tranșe: prima după încadrare și a doua după cele 12 luni.
De la 1 martie 2022, valoarea ISR a crescut la 525,5 lei, astfel că valoarea primei de inserție este de 1.576,5 lei.
Absolvenții de minimum 16 ani care nu reușesc să se angajeze în intervalul celor 60 de zile pot beneficia, la cerere, de indemnizație de șomaj, egală cu 50% din valoarea ISR, pentru o perioadă de 6 luni, dacă cererea este înregistrată în termen de maximum 12 luni de la expirarea celor 60 de zile. Valoarea acestei indemnizații este de 263 de lei.
Pentru a primi indemnizație de șomaj după expirarea celor 60 de zile calendaristice, cererea trebuie să fie depusă, cel mai devreme, în primele 10 zile după 27 iulie 2022 și, cel mai târziu, cu cel mult 12 luni după. Documentele necesare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj sunt, la fel, actul de studii și actul de identitate, ambele în copie și original. 
NU beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții care nu au respectat termenul maxim de 60 de zile pentru înregistrare, precum și cei care, la data solicitării, au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ acreditate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.