Jump to content

Fundaţiile gălăţene, „sifonări de bani”?


dcp100168

Recommended Posts

Fundaţiile gălăţene, „sifonări de bani”? Unde s-au dus banii de asistenţă socială

După ce primarul Marius Stan a afirmat recent că în spate fundaţiilor se ascund şi sifonări de bani, şi că ar fi mai bine ca banii pentru ajutorarea asistaţilor sociali să fie daţi prin parohii, trei fundaţii s-au simţit datoare să intervină. Inimă de Copil, Cuvântul Întrupat şi Asociaţia Nova 2002 au ţinut să atragă atenţia asupra a ceea ce s-a petrecut până acum cu fondurile publice dedicate asistenţei sociale. Potrivit comunicatului de presă remis redacţiei, sumele acordate pe 2012 serviciilor sociale derulate de asociaţii şi fundaţii, inclusiv servicii sociale ale parohiilor, se ridică la 1.728.000 de lei, adică 0,54 la sută din totalul cheltuielilor municipiului.

Cu bugetele pe masă

Asociaţia NOVA înfiinţată în 2002, cu fonduri exclusiv externe, este singura organizaţie neguvernamentală din partea de sud-est a României care are ca principal serviciu social „Centrul maternal” pentru gravide, mame şi copii sub 3 ani. Cuvântul Întrupat colaborează cu Primăria din 2007 în ajutorarea copiilor şi familiilor aflate în situaţie de risc, iar în 2012 a primit 65.000 de lei de la bugetul local - suma care înseamnă 16 la sută din bugetul fundaţiei, iar raportul publicat anual arată clar unde se duc banii. Inimă de Copil are 16 ani de activitate în susţinerea unui număr impresionant de copii şi familii cu venituri reduse sau aflate în situaţie de risc social, copii şi tineri cu dizabilităţi, infecţie HIV sau tineri ce proveneau din sistemul de ocrotire socială, iar subvenţia acordată în ultimii ani a fost de 50.000 lei şi a reprezentat 4,3 la sută din bugetul organizaţiei. A cerut sprijin Primăriei pentru alte două proiecte, printre care şi Centrul de recuperare şi reabilitare a copiilor cu dizabilităţi, şi n-a primit niciun răspuns…

Fundaţiile atrag atenţia că, din bugetul local, cea mai mare parte a fost alocată parohiilor şi asociaţiilor acestora: Centrul multifuncţional de servicii sociale “Speranţa” al Asociaţiei Filantropică Creştin-Ortodoxă “Sf. Vasile cel Mare” (250.000 de lei), Centrul rezidenţial de fete al Asociaţiei Filantropică Creştin-Ortodoxă “Sf. Vasile cel Mare” (200.000 de lei), Asociaţia Filantropică “Sf. Antonie cel Mare” (160.000 de lei), “Centrul de zi pentru copii” al Parohiei „Sf. Spiridon” (200.000 de lei), Centrul multifuncţional de servicii sociale „Speranţe pentru vârsta a III a” al Parohiei „Pogorârea Sf. Duh” (217.000 de lei).

Cele trei fundaţii solicită public Primăriei să facă o analiză a cheltuielilor prin propriile unităţi de asistenţă socială comparativ cu celelalte servicii sociale desfăşurate de societatea civilă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.