dcp100168 Posted October 21, 2012 Posted October 21, 2012 Micro 21 - taxe pentru a suplini lipsa de civilizaţie* Cartierul Micro 21 - o vizită cu deja vu * În zonă există două parcuri pentru copii, populate, în mare parte, de tinerii doritori de distracţie şi bere rece * Lipsa locurilor de parcare, maşinile abandonate şi gropile de pe trotuare şi din carosabil sunt principalele probleme de care se plâng cetăţenii * Taxe şi impozite plătite pentru a acoperi lipsa de civilizaţieÎntâlnirea noastră cu cititorii din Micro 21 nu a fost pe măsura aşteptărilor. Cei care au venit la întâlnire ne-au conturat foarte bine problemele din cartier. Am încercat să stăm de vorbă şi cu alţii, oameni pe care i-am oprit pur şi simplu pe stradă, pentru a ne spune ce-i doare, dar ne-am lovit de un zid de dezamăgire. „De ce să mă plâng? Se va schimba ceva dacă vă spun ce mă deranjează? Probleme sunt mult şi nu numai la noi în cartier. Sunt aceleaşi în tot oraşul, dar nimeni nu face absolut nimic”, ne-a spus domnul Costel.Cum nu am avut mare succes să aflăm din gura oamenilor care le sunt problemele, am luat cartierul la pas. Şi, după o plimbare scurtă printre blocurile din Micro 21, am înţeles şi dezamăgirea oamenilor cu care am încercat să stăm de vorbă.Gunoaiele la putereMunicipalitatea a postat foarte multe ghene de gunoi în Micro 21. Asta ar trebuie să asigure curăţenia în zonă. Din păcate, însă, mizeria domneşte printre blocuri. Asta ţine, de ce să nu recunoaştem, de buna creştere a fiecăruia. Dar dacă ai avut norocul să nu fie nici un poliţist prin preajmă atunci când ţi-ai aruncat gunoiul lângă ghenă, în loc să îl pui acolo unde îi este locul, nu înseamnă că trebuie să insişti să faci asta de fiecare dată. Metoda este însă practicată de foarte multe persoane.Parcurile pentru copii şi PET-urile de bereÎn Micro 21 sunt două locuri de joacă pentru copii. Municipalitatea a investit şi a amenajat două parcuri pentru cei mici, unde aceştia să poată petrece câteva ore alături de cei de vârsta lor. În cele două parcuri au fost amenajate şi bănci, semn că cineva s-a gândit şi la bunicii care îi însoţesc pe prichindei la joacă. Dar, din păcate, băncile cu pricina sunt mult mai des folosite de tineri decât de bunici. În fiecare seară, cele două parcuri sunt transformate din locuri de joacă în adevărate terase. Mărturie stau coşurile de gunoi pline cu PET-uri şi cutii de bere. Nu mai vorbim de recipientele de alcool şi cafea aruncate, la întâmplare, prin tot parcul.„Stau în zonă de 27 de ani. Vin zilnic cu nepotul meu în parc. În fiecare seară este gălăgie. Sunt grupuri de băieţi deocheaţi, din cauza cărora nu putem sta mai mult timp în parc. Şi vara, când se întunecă mai târziu, ne retragem destul de devreme, pentru că nu asigură nimeni paza. Leagănele sunt rupte şi asta nu din cauza copiilor mici”, ne-a mărturisit Mihaela Scutaru.Parcul ar avea nevoie, pe lângă paznici, şi de câţiva copaci care să asigure umbra pe timpul verii.În al doilea parc situaţia se repetă. Lipsa copacilor, coşurile pline de sticle şi cutii de bere, hârtii şi pahare de cafea lăsate pur şi simplu lângă bancă atrag atenţia şi te fac să te gândeşti de două ori dacă acela este locul ideal de joacă printru cei mici. Să nu uităm nici de ghena de gunoi amplasată chiar lângă gardul parcului.Vizita noastră a fost destul de matinală, motiv pentru care ne-am bucurat şi de aer curat. „Vara nu se poate sta. Se aruncă coji de pepene şi din cauza căldurii mirosul este insuportabil. Venim dimineaţa în parc şi evităm să revenim seara, mai ales în timpul verii. Acum este bine pentru că s-a lăsat rece şi nu mai miroase atât de tare. Păcat de zonă pentru că are o privelişte foarte frumoasă”, ni s-a plâns Stăncuţa Popa.Câinii cu şi fără stăpânNu doar în Micro 21, ci în tot oraşul, eterna problemă a câinilor fără stăpân persistă. „Sunt foarte mulţi câini şi ne este frică să ieşim seara pe stradă”, ne-au spus mai mulţi locuitori din Micro 21, care speră ca într-o zi cineva va lua o măsură. Oamenii ne-au ridicat însă şi o lată problemă. „Avem o mare problemă. Câinii care îşi fac nevoiele pe spaţiul verde, aşa puţin cât mai este, iar stăpânii lor uită să strângă mizeria. Mi s-a întâmplat de mai multe ori să îmi vină nepotul murdar de, nu vreau să spun, pentru că a avut curajul să se joace în iarbă. De ce nu se aplică amenzi pentru cei care au câini şi nu strâng mizeria după ei? Şi eu iubesc animalele, dar asta nu înseamnă că trebuie să înghit aşa ceva”, ne-a remarcat un domn ce a preferat să îi păstreze anonimatul, lucru lesne de înţeles.Acestea sunt problemele cu care se confruntă locuitorii din Micro 21. Fiind aceleaşi ca în orice alt cartier din oraş, fiecare vizită printre blocurile oraşului este un deja-vu. Pentru a se remedia însă ceva nu trebuie să aştepte nimeni ajutor de la municipalitate. Primul pas spre un cartier mai curat şi mai îngrijit trebuie făcut de oamenii care populează locul respectiv. Este adevărat că municipalitatea este cea care ar trebui să asfalteze drumurile, să astupe găurile făcute de timp în trotuare şi să asigure paza locurilor de joacă. Dar, dacă tinerii nu ar mai face gălăgie în parc şi nu ar mai consuma băuturi alcoolice în locurile amenajate pentru cei mici, dacă fiecare ar învăţa unde se aruncă corect gunoiul menajer, dacă fiecare ar face curăţenie după propriul animal de companie, dacă, dacă, dacă… mulţi de dacă, care nu se vor termina decât atunci când se va schimba mentalitatea oamenilor. Abia atunci, când vom fi civilizaţi noi, vom putea cere municipalităţii şi primarului să facă mai mult pentru zona în care locuim. Chiar dacă plătim taxe şi impozite şi avem pretenţia să ni se asigure curăţenia şi confortul, până nu vom face un pas mare către civilizaţie, banii de taxe şi impozite vor fi irosiţi în van de municipalitate.viata-libera.ro
dcp100168 Posted May 27, 2013 Author Posted May 27, 2013 Micro 21, locul unde nu se schimbă nimic. Între modernizări, gropi şi câini comunitariUltima vizită a „Vieţii libere” în cartierul Micro 21 a avut loc în luna octombie a anului trecut. Acum, la şapte luni după respectivul raid, am vrut să vedem ce s-a schimbat în viaţa locuitorilor de aici.Artera închisăÎn aceste zile, cea mai importantă arteră rutieră ce asigură intrarea în Micro 21, Bulevardul Oţelarilor, este complet închisă circulaţiei automobilelor. Se lucrează la liniile de tramvai de la capătul tramvaiului 39. Deşi locuitorii înţeleg perfect situaţia cu pricina, nu pot să uite că nu numai Bulevardul Oţelarilor face parte din cartier. „Îmi plac tare mult gropile din cartier. Îmi place că Primăria uită mereu de noi, cei care locuim la marginea Galaţiului”, a spus cu oarecare ironie în glas Ioana Ştefănescu. „Văd că au început să repare strada principală. Lucrul acesta mi se pare foarte bun. Pe de altă parte, nu înţeleg de ce sunt uitate mereu de străzile adiacente. Şi micile străzi fac parte din acest oraş”, ne-a spus şi un domn trecut de 50 de ani, ce s-a recomandat Băjenaru.Problema gropilor apărute pe străzile mici din Micro 21 fusese semnalată de cititorii „Vieţii libere” şi în urmă cu şapte luni, la precedenta vizită a unei echipe a ziarului în cartier. Capacele de canalizare lipsă, gropile semnalizate în cel mai ecologic mod cu putinţă, adică prin înfigerea unor crengi, sunt în continuare prezente.Gunoiul la putereO altă mare problemă semnalată de locuitorii cartierului este cea a gunoiului. Pubelele, insuficiente, şi uneri golite cu mare întârziere, lasă o senzaţie de indiferenţă a autorităţilor locale vizavi de gălăţenii ce au ghinionul să locuiască în zonă. „Printre blocuri este o mizerie de nedescris. Pe lângă faptul că pe unde sunt tomberoanele de gunoi se adună tot felul de indivizi. Nici iarba de pe spaţiul public nu este tunsă aproape niciodată”, a spus Gabriel Onel.„Când ieşi din bloc, eşti mereu lovit de gunoaie. Este foarte multă mizerie. Pe de o parte, într-adevăr, este şi vina locuitorilor, care aruncă gunoaie peste tot, însă, pe de altă parte, este vina municipalităţii. Mă întreb aşa, retoric, cum în Bucureşti, oraş de zece ori mai mare decât Galaţiul, se poate păstra o relativă curăţenie, iar la noi nu. Noi şi în centru avem gunoi şi praf. Ştim doar să plătim taxe, nu să şi beneficiem de ele. Dacă într-adevăr s-ar dori să se facă ceva, sunt ferm convins că bani s-ar găsi”, a spus Mihai Capăt.Această problemă nu a apărut de ieri, de azi. Ea exista şi în luna octombie a anului trecut. Deşi cititorii au semnalat acest aspect atât prin intermediul „Vieţii libere”, cât şi prin adrese oficiale către Primărie, nu s-a schimbat mare lucru.Locuitorii cu patru picioareO altă problemă, încă nerezolvată, a cartierului este reprezentată de câinii comunitari, prezenţi mai peste tot. Pe de o parte, există iubitorii de animale, care şi-ar dori ca acestea să fie protejate, iar de cealaltă parte se află cei care şi-ar dori să nu îi mai vadă deloc pe străzi. „Mi-aş dori ca cei care otrăvesc căţeii să plătească pentru faptele lor. Nu se mişcă un pai pentru aceste animale”, ne-a spus Ioana Ştefănescu. Mihai Capăt s-a arătat însă revoltat de prezenţa patrupedelor pe străzile cartierului. „În alte oraşe, cine hrăneşte câinii comunitari plăteşte amendă. La noi, însă, parcă aceşti oameni sunt încurajaţi să se comporte aşa. Îi vezi peste tot, fie că este vorba de străzi, de parcuri sau de scările blocurilor. Aceşti câini ar trebui luaţi de pe stradă şi băgaţi în adăposturi speciale, deoarece reprezintă un real pericol atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Toţi gălăţenii plătesc ceea ce se numeşte taxa de ecarisaj. Din păcate, însă, nimeni nu îşi pune problema să vadă ce se întâmplă cu această taxă, în ale cui buzunare intră”, a spus acesta. „Avem o mare problemă. Câinii îşi fac nevoile pe spaţiul verde, aşa puţin cât mai este, iar stăpânii lor uită să strângă mizeria. Mi s-a întâmplat de mai multe ori să îmi vină nepotul murdar de, nu vreau să spun, pentru că a avut curajul să se joace în iarbă. De ce nu se aplică amenzi pentru cei care au câini şi nu strâng mizeria după ei? Şi eu iubesc animalele, dar asta nu înseamnă că trebuie să înghit aşa ceva”, spunea cineva în urmă cu şapte luni.Din păcate, în intervalul de timp scurs între cele două vizite ale „Vieţii libere” în cartierul Micro 21 nu s-a schimbat mare lucru. Poate doar liniile de tramvai. Nu ne rămâne decât să sperăm că, până la următoarea vizită a echipei noastre, municipalitatea va încerca să le îmbunătăţească viaţa gălăţenilor ce locuiesc aici.viata-libera.ro
dcp100168 Posted January 19, 2014 Author Posted January 19, 2014 Micro 21, împărăţia maidanezilor. Câinii comunitari stăpânesc până şi parcurile* De teama zecilor de patrupede agresive, mulţi dintre părinţi şi bunici evită să-i ducă pe cei mici în locurile de joacă din cartierCâinii comunitari reprezintă, de departe, cea mai mare problemă cu care se confruntă gălăţenii care locuiesc în Micro 21. Toţi locuitorii cartierului, cu care am stat de vorbă, au declarat la unison că au ajuns în culmea disperării din cauza haitelor de maidanezi, din ce în ce mai agresive, care îşi fac veacul printre blocurile din cartier.Şi pe bună dreptate, întrucât, după doar un singur tur de cartier, printre blocuri, străduţe, alei, garaje şi tot felul de alte construcţii, mai mult sau mai puţin aspectuoase, ajungi să constaţi că, probabil, Micro 21 este cartierul cu cei mai mulţi câini comunitari. Puţini gălăţeni se pot lăuda cu faptul că au avut norocul să nu fie nici măcar o dată înconjuraţi şi agresaţi de haitele de maidanezi care au pus stăpânire pe întregul cartier.Asaltul patrupedelorCopiii se bucură din ce în ce mai rar de plimbări şi ore de joacă în parcurile din Micro 21. Din cauză că patrupedele fără stăpân s-au instalat, mai nou, în zonele special amenajate pentru distracţia celor mici şi relaxarea părinţilor sau bunicilor, adulţii au început să ocolească parcurile, de teamă că micuţii vor fi atacaţi de haitele de câini comunitari.La finele săptămânii trecute, de exemplu, în frumosul parc de la Turnul TV, în jurul prânzului, am întâlnit doar câini comunitari şi vreo doi angajaţi ai Ecosal, în ciuda faptului că temperaturile de afară au fost mai degrabă primăvăratice.„Nu mai putem merge nici măcar în parc cu nepoţeii pentru că sunt peste tot numai câini. Ce facem? Aşteptăm să se întâmple ce s-a petrecut şi în altă parte, o tragedie? Trebuie să se rezolve această problemă. Mi-e teamă ca nu cumva să păţească şi la noi vreun copil ce a păţit cel din Bucureşti”, ne-a spus, vădit îngrijorat, Iordache Gheonea, vicepreşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 538 din cartierul Micro 21.„Păşesc cu frică şi în scara de bloc”Câinii comunitari sunt pretutindeni în Micro 21, iar cele mai îndrăzneţe dintre patrupede ajung chiar şi până în scara blocului, întorcându-i din drum pe cei mai fricoşi dintre locatari. Doamna Stela, o gălăţeancă în vârstă de 74 de ani, ne-a povestit cum a fost atacată în scara blocului de un maidanez, reuşind să scape fără vreo muşcătură datorită unui vecin care i-a sărit în ajutor.Tot despre problema câinilor fără stăpân ne-a vorbit şi Mariana Şerban, care ne-a povestit, de asemenea, cum, în zona celor două supermarketuri din cartier, a fost înconjurată de mai mulţi maidanezi de talie mare. De altfel, mai mulţi locuitori ai cartierului au indicat zona în care se află cele două supermarketuri ca fiind extrem de periculoasă, tocmai din cauza câinilor comunitari.În condiţiile date, n-ar fi rău ca echipele de hingheri ale Ecosal să ajungă, cât mai repede, şi în Micro 21.viata-libera.ro
dcp100168 Posted January 20, 2014 Author Posted January 20, 2014 Strada care poate fi traversată doar cu cizme din cauciucGălăţenii care locuiesc în Micro 21, pe Strada Victor Vâlcovici ori în apropiere, trăiesc un adevărat coşmar atunci când plouă. Întrucât gurile de canalizare sunt pline de gunoaie şi praf, strada se inundă de fiecare dată când sunt înregistrate precipitaţii ceva mai însemnate.Cei mai mulţi dintre gălăţenii care locuiesc în cartier ne-au spus că au semnalat, în repetate rânduri, reprezentanţilor Apă Canal această problemă, dar s-au ales doar cu promisiuni. „Pe această stradă, vizavi de Kaufland, sunt vreo şase guri de canal, toate înfundate. Le-am numărat chiar eu. Atunci când plouă, se strânge toată apa pe stradă. Nici nu poţi să traversezi. În pălus, şoferii „uită” să încetinească. Canalizările acestea ar trebui să fie curăţate. Problema nu este de ieri sau de azi, dar văd că nimeni nu intervine”, ne-a spus un locatar al blocului K13, situat pe Strada Victor Vâlcovici.Oamenii sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât artera este una intens circulată, întrucât în zonă se află nu mai puţin de două supermarketuri, o biserică, unităţi de învăţământ, dar şi sedii ale unor societăţi comerciale. „Canalizările sunt pline ochi de praf. Când vin ploile, se inundă strada. Mi s-a întâmplat să fiu udată, din cap şi până în picioare, de maşinile care circulau pe stradă. Aici este un nod important, este biserică, sunt supermarketuri, unităţi de învăţământ. Când plouă, nu poţi trece, ca pieton, pe Victor Vâlcovici”, ne-a spus Mariana Şerban.Gălăţenii le solicită reprezentanţilor Apă Canal să intervină urgent pentru curăţarea gurilor de canalizare, nefuncţionale în prezent. "Este ruşinos. Dacă fiecare şi-ar face treaba cu profesionalism în părticica lui, cu preocupare şi responsabilitate, nu ne-am mai confrunta cu asemenea probleme. Soţul meu, de fiecare dată când vedea angajaţi ai Apă Canal, îi oprea şi le spunea despre această problemă. El a spus, el a auzit”, ni s-a plâns o gălăţeancă ce locuieşte în apropierea celor două supermarketuri din cartier.Trotuare nereparate de zeci de aniCele mai multe trotuare din cartierul Micro 21 nu au mai fost reabilitate încă de înainte de Revoluţie, astfel că astăzi multe dintre ele sunt extrem de degradate, pline de gropi şi fisuri, adevărate capcane pentru trecători. „Niciodată, de la Revoluţie încoace, trotuarele nu au fost reparate. Nu s-a făcut nimic aici”, ne-a spus Valeriu Ocheanu, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 538.Oamenii solicită conducerii Ecosal ca, în primăvară, atunci când vor fi reluate lucrările de asfaltare în oraş, să nu uite de străduţele şi trotuarele din cartierul lor.viata-libera.ro
Recommended Posts