Jump to content

Război pe taxa de poluare între ArcelorMittal şi Consiliul Local


dcp100168

Recommended Posts

Poluarea se plăteşte, dar...

Taxa pe fum s-a pierdut pe drum

* ArcelorMittal contribuie anual cu 6,3 milioane de lei la bugetul municipiului Galaţi, pentru activităţi cu impact asupra mediului * Totuşi, în 2007, în spaţii verzi s‑au investit doar 4 milioane de lei * În primăvara acestui an, s‑a plantat abia o treime din cei 100.000 de salcâmi din planul primăriei

În ultimii ani, combinatul siderurgic gălăţean a plătit la bugetul local al municipiului Galaţi sume colosale, sub formă de impozite şi taxe. Puţini ştiu însă că, anual, dincolo de consistentele impozite pe teren, clădiri şi alte mijloace, ArcelorMittal plăteşte o taxă de poluare, cea pe 2008 ajungând la ameţitoarea sumă de 6.300.000 de lei (63 de miliarde de lei vechi), în vreme ce restul agenţilor economici poluatori plătesc între 321 de lei şi 3.465 de lei. Lăsând la o parte faptul că reprezintă un mister total criteriile care au stat la baza stabilirii cuantumului acestei taxe, ne‑am putea bucura că o asemenea sumă ajunge la bugetul local.

Numai că, cel puţin până acum, doar o parte s‑a întors în oraş sub formă de iarbă şi copaci, care să atenueze cât de cât impactul noxelor de la combinat.

"Noi plătim!"

"În 2007, am plătit 60 de miliarde de lei, în 2008 taxa de mediu este de 63 de miliarde de lei. ArcelorMittal Galaţi plăteşte toate taxele şi impozitele, nu comentăm legile şi hotărârile de consiliu local," a precizat, pentru "Viaţa liberă", Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al combinatului. Conform Hotărârii Consiliului Local nr. 579/2006, privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, ArcelorMittal Galaţi trebuia să vireze la bugetul local în 2007 nu mai puţin de 60 de miliarde de lei vechi cu titlu de taxă locală pentru activitate cu impact asupra mediului, mai exact "activitate de metalurgie, siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari". Aceasta este suma plătită numai de combinat, dar la ea se adaugă şi taxele (mici, dar multe) plătite de ceilalţi poluatori gălăţeni. În 2008, toate taxele au crescut, inclusiv cea de mediu, combinatul urmând să plătească 6.300.000 de lei (potrivit HCL 526/2007).

Zgârciţi cu mediul

Sume mult mai mici au fost însă investite în proiecte de protecţie a mediului, în perdele de protecţie la "graniţa" cu combinatul, de exemplu. Nicoleta Manole, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi, ne‑a declarat că în 2007 s‑au alocat 40 de miliarde de lei pentru tot ce ţine de spaţii verzi, inclusiv activităţile de întreţinere (în toată această activitate fiind implicaţi Administrarea Domeniului Public, Ecosal şi RER Ecologic Service), iar în acest an suma alocată este de 84 de miliarde de lei. "În 2007, s‑au plantat 83.391 de arbuşti şi 855 de arbori, iar în acest an planul primăriei prevede plantarea a 128.285 de arbuşti, 1.783 de copaci de diferite specii şi 100.000 de puieţi de salcâm", a adăugat Nicoleta Manole.

Bani mulţi, dar şi treburi multe

Despre "defalcarea" sumelor alocate, Eduard Grosu, directorul ADP, ne‑a declarat: "Conform bugetului pe 2008, ADP a primit ca subvenţie 53 de miliarde de lei, dar din aceşti bani trebuie să ne ocupăm pe lângă spaţiile verzi, şi de alte cheltuieli legate de întreţinerea Stadionului Dunărea, a Patinoarului, a cimitirelor şi aşa mai departe. Am primit mai mulţi bani decât anul trecut şi încercăm să facem mai multe, dar e destul de greu. Am plantat în primăvară 30.000 de puieţi de salcâm, atât am reuşit, şi cu sprijinul elevilor din şcoli şi licee, care derulează fel de fel de programe de protecţie a mediului şi ne‑au ajutat la plantare. Sperăm să reuşim în toamnă să terminăm."

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24157

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

ArcelorMittal Galaţi va plăti Primăriei în 2010 o taxă de poluare cu 100.000 de dolari mai mare

ArcelorMittal Galaţi va achita anul viitor, către bugetul local Galaţi, o taxă de poluare cu peste 100.000 de dolari mai mare, creşterea fiind de 4,3%, transmite corespondentul NewsIn. Este vorba de taxa pentru activitatea de metalurgie, siderurgie practicată pentru întreprinderile foarte mari, aşa-numita taxă de poluare percepută de Primăria municipiului Galaţi în exclusivitate combinatului ArcelorMittal din localitate. "Noi îi aplicăm combinatului o taxă de poluare, pe care numai el o plăteşte. Spre deosebire de celelalte societăţi metalurgice din oraş, la combinat se aplică din motiv de poluare primară: în lacurile de acolo, în aer etc", a declarat, marţi, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae. Anul acesta, cuantumul taxei a fost de 7.560.000 de lei. Pentru 2010, municipalitatea propune majorarea acestei taxe cu 325.100 de lei, adică 111.802,7 dolari americani, până la valoarea de 7.885.100 de lei. Este vorba de o creştere de 4,3%, egală cu rata inflaţiei până la acest moment. Majorarea a fost inclusă în tabloul de taxe şi impozite pentru 2010, care va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa de la sfârşitul lunii octombrie.

Potrivit edilului-şef, banii încasaţi anual de la combinatul ArcelorMittal Galaţi cu titlu de taxă de poluare sunt utilizaţi pentru finanţarea diverselor proiecte de ecologizare din oraş. Anul acesta, de exemplu, Primăria şi-a propus să cureţe lacurile şi bălţile dintre municipiul Galaţi şi combinatul ArcelorMittal, ape în care siderurgicul ar fi deversat cantităţi mari de reziduuri industriale de-a lungul timpului.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Combinatul va plăti şi în 2012 aceeaşi taxă de poluare

ArcelorMittal Galaţi va plăti anul viitor aceeaşi taxă de poluare a mediului, acest lucru fiind de decis de consilierii locali, care au aprobat cererea venită din partea conducerii unităţii ca valoarea să nu fie majorată deoarece poluarea a scăzut ca urmare a închiderii unor capacităţi de producţie, cum ar fi cocseria. Reamintim că, potrivit hotărârii de Consiliu Local aprobată recent, cuantumul birurilor locale aferent anului viitor a fost indexat cu 5%, fiind vorba de corelarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei.

Consilierul local PC Florin Gasparotti ne-a declarat că reprezentanţii Combinatului au transmis în urmă cu câteva luni o adresă în care au solicitat ca taxa de poluare a mediului pe care trebuie să o achite anual la bugetul local să nu fie majorată anul viitor.

Potrivit aceleiaşi surse, Combinatul ar urma să plătească anul viitor o taxă de poluare în valoare de 78 miliarde de lei vechi, cuantumul stabilit de către Consiliul Local pentru acest an. „Consiliul Local a aprobat această facilitate fiscală, ceea ce ar însemna practic că cei de la Combinat nu vor mai plăti în plus anul viitor suma de 5 miliarde de lei vechi, cât ar însemna eventual creşterea cu 5% a taxei de poluare a mediului. Am votat pentru acordarea acestei facilităţi nu pentru a face un serviciu conducerii Combinatului, ci în speranţa că suma economisită astfel de către cei de la ArcelorMittal Galaţi va fi folosită pentru creşterea salariilor angajaţilor. După cum se ştie, la Combinat se desfăşoară acum negocierea noului Contract Colectiv de Muncă şi există o solicitare de creştere cu 15% a salariilor angajaţilor”, ne-a mai declarat Florin Gasparotti.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Război pe taxa de poluare între ArcelorMittal şi Consiliul Local

Colosul siderurgic a chemat în judecată Consiliul Local, cerând reducerea semnificativă a taxei de poluare, care în 2011 şi 2012 s-a ridicat la 7.885.100 de lei pe an (peste 1,85 de milioane de euro). Majorarea taxei a fost decisă prin HCL 462/24 noiembrie 2011, iar reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au depus o plângere prealabilă la forul deliberativ local pentru reducerea taxei, dar susţin că nici până astăzi nu li s-a răspuns. S-a ajuns astfel ca disputa să fie tranşată de judecătorii Curţii de Apel Galaţi, a căror misiune nu este deloc uşoară.

Administraţia combinatului îşi motivează cererea de reducere a taxei de poluare pe faptul că a închis principalele surse de poluare de pe platforma siderurgică şi că astfel nu s-ar mai justifica plata celor peste 1,85 de milioane de euro pe an. „Pentru a diminua efectele crizei, a fost regândită strategia de funcţionare a combinatului şi au fost oprite unele capacităţi de producţie precum Uzina Cocso-Chimică, Laminorul de Tablă Groasă nr.1, Furnalul nr. 2 şi Aglomerare 1. S-a redus astfel semnificativ impactul asupra mediului, cantitatea de pulberi scăzând de patru ori faţă de 2007”, susţin reprezentanţii combinatului.

„Taxa afectează preţul oţelului”

Consilierii locali au majorat constant taxa de poluare pentru ArcelorMittal Galaţi, de la patru milioane de lei în 2006 la aproape opt milioane de lei în 2011. Administraţia combinatului susţine că valoarea taxei actuale nu s-ar mai justifica, în condiţiile în care producţia de oţel a scăzut puternic în perioada 2009-2011. Reprezentanţii colosului siderurgic precizează că prin închiderea Uzinei Cocso-Chimice în 2009, concentraţia de amoniu a scăzut de 11 ori, iar concentraţiile de fenoli şi cianuri s-au diminuat de două ori. Rămâne de văzut dacă aceste cifre vor fi confirmate şi de Agenţia Regională de Protecţia Mediului Galaţi.

ArcelorMittal Galaţi îşi motivează procesul împotriva Consiliului Local Galaţi prin faptul că taxa de 1,85 de milioane de euro ar afecta direct preţul oţelulului vândut de societate, în condiţiile în care 30% se vinde pe piaţa locală şi 70% pe piaţa externă. Interesant de amintit este că administraţia combinatului le cere judecătorilor să reducă taxa pe motiv că forul deliberativ local nu a stabilit-o în funcţie de o analiză a nivelului de poluare asupra mediului înconjurător: Pe de altă parte, nici ArcelorMittal nu a făcut o asemenea analiză, dar cere reducerea „semnificativă” a taxei, fără să precizeze care ar trebui să fie valoarea acesteia. „Nu comentăm pe marginea acestui subiect până când instanţa de judecată nu se va pronunţa”, ne-a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

ArcelorMittal va plăti acelaşi impozit pe terenuri

Autorităţile locale din Şendreni au renunţat la pretenţiile împotriva ArcelorMittal Galaţi, care le datora aproape 1,3 milioane de lei, reprezentând impozitul pe teren neplătit în intervalul 1.01.2006 - 30.06.2011, dar şi penalităţi şi majorări de întârziere pentru aceeaşi perioadă. ArcelorMittal dăduse în judecată Primăria Şendreni şi ceruse anularea deciziei de impunere, prin care a fost obligată la plata impozitului pe teren în sumă de 450.365 de lei şi a penalităţilor şi majorărilor de întârziere, ce totalizează 846.176 de lei. În instanţă, reprezentanţii companiei siderurgice au susţinut că nu au ştiut nimic despre decizia de impunere stabilită de Primăria Şendreni. Asta până când au primit o amendă de 2.400 de lei din partea Direcţiei de Taxe şi Impozite din Primăria Şendreni pentru că nu şi-au plătit obligaţiile fiscale către bugetul local. Delimitarea terenurilor aparţinând comunei Şendreni de cele ale municipiului Galaţi este clară, dar ArcelorMittal susţine că a cerut coordonatele cadastrale ale terenurilor pentru care trebuia să plătească impozit, iar autorităţile locale din Şendreni nu le-au putut da lămurile necesare.

Scenariul s-ar putea repeta cu CL Galaţi

Consiliul Local din Şendreni a revenit recent asupra deciziei iniţiale şi a stabilit ca ArcelorMittal Galaţi să plătească impozitul achitat în anii precedenţi, renunţând astfel la penalităţile şi majorările de întârziere, astfel că judecătorii nu au putut decât să constate că disputa dintre cele două părţi s-a încheiat. Combinatul siderurgic va acţiona după toate probabilităţile în aceeaşi manieră şi în procesul cu Consiliul Local Galaţi, cu care se judecă pentru reducerea taxei de poluare, care în 2011 şi 2012 s-a ridicat la 7.885.100 de lei pe an (peste 1,85 de milioane de euro). Majorarea taxei a fost decisă prin HCL 462/24 noiembrie 2011, iar reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi şi Consiliul Local nu au reuşit să rezolve conflictul la masa negocierilor, astfel că s-a ajuns în justiţie. Administraţia combinatului îşi motivează cererea de reducere a taxei de poluare prin faptul că a închis principalele surse de poluare de pe platforma siderurgică şi că astfel nu s-ar mai justifica plata celor peste 1,85 de milioane de euro pe an, însă cel mai probabil judecătorii vor cere efectuarea unei expertize pentru a se stabili cu exactitate nivelul de poluare.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Război al taxei de mediu între Primărie şi ArcelorMittal

După ce şi-a amânat până în 2014 majoritatea investiţiilor de mediu pe care trebuia să le facă în acest an, ArcelorMittal a ajuns să se certe în instanţă cu Primăria Galaţi pe motiv de taxă de mediu. Practic, administrația Combinatului a refuzat, în acest an, să mai plătească taxa pentru impactul negativ pe care îl are activitatea desfăşurată asupra mediului. Este vorba despre suma de 7.885.100 lei (1,79 milioane de euro), valoare stabilită printr-o hotărâre a Consiliului Local, din noiembrie 2011. „Există un litigiu între cele două părţi. Cei de la ArcelorMittal susţin că în urma investiţiilor făcute poluarea s-a diminuat, motiv pentru care valoarea taxei de mediu nu se justifică”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.La rândul lor, reprezentanţii combinatului au confirmat existenţa litigiului, însă nu au vrut să comenteze.

Autorităţile de mediu, de partea indienilor

Şi dacă pare de necrezut, vestea nu i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii autorităţilor de mediu, care au dat dreptate indienilor de la Mittal. „Nu s-au mai înregistrat poluări accidentale sau depăşiri ale emisiilor în atmosferă în ultimul an”, a explicat Mărioara Gătej, comisar şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

Taxa de mediu a fost stabilită încă din 2005, atunci când ArcelorMittal era obligat să plătească 4 milioane de lei. Agentul economic şi-a respectat obligaţiile până anul trecut, iar, în perioada 2006-2011, Primăria a încasat, din taxa de mediu plătită de toate societăţile comerciale din oraş, aproximativ 45 de milioane de lei, bani pe care autorităţile locale ar fi trebuit să-i investească în activităţi privind protecţia mediului.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Expertiză pentru stabilirea taxei de poluare plătite de ArcelorMittal

Combinatul siderurgic a cerut Curţii de Apel Galaţi să reducă semnificativ taxa de poluare, care în 2011 şi 2012 a fost stabilită de Consiliul Local la 7.885.100 de lei pe an (peste 1,85 de milioane de euro), pe motiv că aceasta nu se justifică. Majorarea taxei a fost decisă prin HCL 462/24 noiembrie 2011, iar reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au depus o plângere prealabilă la forul deliberativ local pentru reducerea taxei, dar susţin că nici până astăzi nu li s-a răspuns.
Administraţia Combinatului îşi motivează cererea de reducere a taxei de poluare pe faptul că a închis principalele surse de poluare de pe platforma siderurgică şi că astfel nu s-ar mai justifica plata celor peste 1,85 de milioane de euro pe an. „Pentru a diminua efectele crizei, a fost regândită strategia de funcţionare a Combinatului şi au fost oprite unele capacităţi de producţie precum Uzina Cocso-Chimică, Laminorul de Tablă Groasă nr.1, Furnalul nr. 2 şi Aglomerare 1. S-a redus astfel semnificativ impactul  asupra mediului, cantitatea de pulberi scăzând de patru ori faţă de 2007”, susţin reprezentanţii Combinatului.
Producţia de oţel a scăzut semnificativ
Consilierii locali au majorat constant taxa de poluare pentru ArcelorMittal Galaţi, de la patru milioane de lei în 2006 la aproape opt milioane de lei în 2011. Administraţia Combinatului susţine că valoarea taxei actuale nu s-ar mai justifica, în condiţiile în care producţia de oţel a scăzut puternic în perioada 2009-2011. Reprezentanţii colosului siderurgic precizează că prin închiderea Uzinei Cocso-Chimice în 2009, concentraţia de amoniu a scăzut de 11 ori, iar concentraţiile de fenoli şi cianuri s-au diminuat de două ori. Toate aceste date trebuie însă confirmate şi de Agenţia Regională de Protecţia Mediului Galaţi. ArcelorMittal Galaţi îşi motivează procesul împotriva Consiliului Local Galaţi prin faptul că taxa de 1,85 de milioane de euro ar afecta direct preţul oţelulului vândut de societate, în condiţiile în care 30% se vinde pe piaţa locală şi 70% pe piaţa externă. Problema este că administraţia Combinatului le cere judecătorilor să reducă taxa pe motiv că forul deliberativ local nu a stabilit-o în funcţie de o analiză a nivelului de poluare asupra mediului înconjurător, dar acest lucru nu a fost făcut nici de către ArcelorMittal. Pentru a se lămuri asupra acestui aspect, magistraţii au dispus efectuarea unei expertize, care să stabilească clar nivelul de poluare produs de combinat şi, în funcţie de acesta, dacă se justifică majorarea taxei de poluare sau, dimpotrivă, e necesară o reducere a acesteia.
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Dan Nica: Taxele şi impozitele locale nu vor afecta negativ în următorii 5 ani situaţia ArcelorMittal Galaţi

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că la nivelul Consiliului Local Galaţi nu există nicio intenţie ca în următorii cinci ani să se facă o mărire a taxelor şi impozitelor locale care să afecteze negativ situaţia financiară a combinatului ArcelorMittal Galaţi.

Nica a spus că a participat, vineri, alături de premierul Victor Ponta la o întâlnire cu preşedintele Grupului ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, prilej cu care au fost abordate mai multe probleme legate de evoluţia industriei siderurgice, cu referire la principalii actori din domeniu. ,,Alături de primul ministru Victor Ponta am participat în calitate de membru al Guvernului şi deputat de Galaţi la întâlnirea cu preşedintele Grupului ArcelorMittal, Lakshmi Mittal. Discuţia a avut ca scop identificarea unor soluţii, astfel încât să se asigure competitivitatea produselor fabricate de către ArcelorMittal cu referire în special la zona energetică unde preţurile trebuie să fie comparabile cu cele practicate la nivelul Uniunii Europene', a menţionat Nica.
Ministrul a precizat că preşedintele Grupului ArcelorMittal a făcut mai multe referiri privind nivelul taxelor şi impozitelor locale despre care a primit asigurări că la Galaţi acestea nu vor afecta în următorii cinci ani activitatea combinatului ArcelorMittal din localitate. ,,O solicitare pe care au avut-o domnul Mittal şi delegaţia pe care a condus-o a fost aceea privind asigurarea unor predictibilităţi şi s-a referit la nivelul taxelor şi impozitelor locale şi aici a fost asigurat că nu există la nivelul Consiliului Local Galaţi nicio intenţie ca în următorii cinci ani să se facă o mărire a taxelor şi impozitelor locale care să afecteze negativ situaţia financiară a combinatului ArcelorMittal Galaţi, pentru că acesta este mai important decât orice altceva, este inima economică a municipiului şi judeţului Galaţi. De asemenea, un alt lucru ţine de aplicarea unui program de măsuri pentru a sprijini ArcelorMittal pentru a fi competitiv economic. Aceste măsuri vor fi puse în practică şi analizate în următoarea perioadă de timp, cu atât mai mult cu cât multe dintre ele sunt în linie cu reglementările europene şi acest lucru l-am apreciat în mod deosebit: că nu au fost solicitări care să exceadă cadrului european', a declarat Nica.
Ministrul a mai spus că Lakshmi Mittal i-a transmis premierului Victor Ponta toată aprecierea sa pentru deschiderea domniei sale şi a Guvernului la problemele cu care se confruntă industria siderurgică din România şi pentru faptul că s-a interesat şi a avut un dialog ori de câte ori au fost semnalate probleme de către marii investitori din domeniu.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Taxa de poluare plătită de ArcelorMittal rămâne aceeaşi până în toamnă

Colosul siderurgic nu a reuşit să obţină rapid o reducere semnificativă a taxei de poluare, aşa cum îşi dorea, Consiliul Local înregistrând ieri două victorii la Curtea de Apel Galaţi.
ArcelorMittal Galaţi ceruse Curţii de Apel să reducă semnificativ taxa de poluare, care în 2011 şi 2012 a fost stabilită de Consiliul Local la 7.885.100 de lei pe an (peste 1,85 de milioane de euro), pe motiv că aceasta nu se justifică. Majorarea taxei a fost decisă prin HCL 462/24 noiembrie 2011, iar un an mai târziu combinatul dădea în judecată Consiliul Local Galaţi, cerând reducerea taxei de poluare pe motiv că a închis principalele surse de poluare de pe platforma siderurgică şi că astfel nu s-ar mai justifica plata celor peste 1,85 de milioane de euro pe an.
„Pentru a diminua efectele crizei, a fost regândită strategia de funcţionare a Combinatului şi au fost oprite unele capacităţi de producţie precum Uzina Cocso-Chimică, Laminorul de Tablă Groasă nr.1, Furnalul nr. 2 şi Aglomerare 1. S-a redus astfel semnificativ impactul  asupra mediului, cantitatea de pulberi scăzând de patru ori faţă de 2007”, susţineau reprezentanţii Combinatului.
Două procese cu acelaşi obiect
Pentru a fi mai convingători, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au deschis un al doilea proces vizând reducerea taxei de poluare, dar Curtea de Apel Galaţi a decis ieri să conexeze cele două dosare, deoarece au acelaşi obiect. A doua lovitură a venit pentru colosul siderurgic tot ieri, când Curtea de Apel Galaţi a amânat pronunţarea unei decizii privind reducerea taxei de poluare pentru luna septembrie 2013.
Consilierii locali au majorat constant taxa de poluare pentru ArcelorMittal Galaţi, de la patru milioane de lei în 2006 la aproape opt milioane de lei în 2011. Problema a pornit de la administraţia Combinatului, care le ceruse judecătorilor să reducă taxa pe motiv că forul deliberativ local nu a stabilit-o în funcţie de o analiză a nivelului de poluare asupra mediului înconjurător, dar acest lucru nu a fost făcut nici de către ArcelorMittal. Pentru a se lămuri asupra acestui aspect, magistraţii au dispus efectuarea unei expertize, care să stabilească clar nivelul de poluare produs de combinat şi, în funcţie de acesta, dacă se justifică majorarea taxei de poluare sau, dimpotrivă, e necesară o reducere a acesteia. Cert este că exact când judecătorii vor stabili dacă taxa de poluare ar trebui sau nu redusă, consilierii locali vor decide noua taxă de poluare pentru 2013, ce ar putea însemna un nou proces între ArcelorMittal şi Consiliul Local.
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Pe principiul "poluăm mai puţin, vrem să plătim mai puţin", Combinatul cere reducerea taxei locale de mediu

* Conducerea ArcelorMittal Galaţi se consideră îndreptăţită să ceară măcar o reducere a taxei locale de mediu, dacă nu o eliminare a acesteia * "Viaţa liberă" vă prezintă ce proiecte de mediu s-au finalizat în ultimii ani pe platforma siderurgică * Cea mai importantă realizare pare a fi iazul tehnologic de la Mălina, care respectă acum "cele mai dure norme de mediu"

 

ArcelorMittal Galaţi doreşte să nu mai plătească nicio taxă de mediu către comunitatea locală sau, în cel mai rău caz, doreşte o ajustare a acestei taxe pe măsura poluării efective pe care o produce oraşului. Sunt afirmaţiile actualei conduceri a Combinatului, care propune o negociere cu actuala administraţie a Galaţiului pentru a se renunţa la acţiunea în instanţă prin care ArcelorMittal cere anularea taxei.
"Credem că această taxă ar trebui să fie reajustată"
"Am cerut în instanţă anularea acestei taxe de mediu. Cu precedenta administraţie locală, nu am găsit canalul corect de comunicare pentru a discuta aceste lucruri, dar ne reafirmăm disponibilitatea de a discuta oricând cu actuala conducere. Considerăm că ar fi mult mai bine decât să mergem în instanţă", a declarat Bruno Ribo, directorul ArcelorMittal, la o recentă dezbatere pe probleme de mediu.
Cu alte cuvinte, conducerea ArcelorMittal propune o negociere directă a cuantumului taxei de mediu, pentru a se renunţa la acţiunea în instanţă. Deşi s-a ferit să spună cu ce procent de reducere a taxei s-ar mulţumi conducerea Combinatului, Bruno Ribo a vorbit despre faptul că ArcelorMittal a redus poluarea cu 50 de procente în ultimii ani. "În ultimii doi, trei ani, nivelul nostrul de emisii, în special nivelul de emisii în atmosferă, dar şi în apă, a fost redus drastic, cu 40, 50, 60 la sută. Iar taxa de poluare a rămas aceeaşi. Credem că ar trebui ca această taxă să fie reajustată", a declarat Bruno Ribo.
Proiect finalizat în evacuarea apelor uzate
Unul dintre cele mai importante proiecte de mediu cu care se laudă conducerea combinatului gălăţean este iazul tehnologic de la Mălina, finalizat în luna iunie a acestui an. "Avem două puncte de descărcare a apei: la Cătuşa şi la Mălina. Cu iazul tehnologic Cătuşa am rezolvat problema în totalitate în urmă cu doi ani, când s-au executat lucrări. În plus, nici nu există o problematică foarte mare în zonă de când s-a oprit sursa principală de poluare, UCC1. Ne-am concentrat în ultimii ani pe Mălina. În 2011, autorităţile de mediu, în special Apele Române, au spus că acest iaz tehnologic nu mai este conform cu normele, aşa că ne-a obligat să-l reabilităm. Proiectul a început în 2011 şi, anul acesta, în luna iunie, am reuşit să-l finalizăm. Cei de la Apele Române ne-au spus că este una dintre lucrările cele mai bine executate de către un privat în regularizarea unor cursuri de apă", a declarat directorul de Mediu din cadrul ArcelorMittal Galaţi, Vespasian Popescu. Acesta susţine că proiectul a avut două scopuri: pe de o parte, de exploatare în siguranţă a digului, adică de protejare a iazului piscicol din vecinătate şi, pe de altă parte, de reamenajare a iazului tehnologic, astfel încât apa deversată în râul Mălina şi de acolo în Siret să fie conformă cu normele tehnice de protecţia apelor din România. "După finalizarea proiectului suntem în măsură să spunem că respectăm o normă extrem de severă. Pentru suspensii, principalul indicator în ceea ce priveşte apa, ni s-a impus o normă de 60 de miligrame pe litru şi am reuşit să ajungem la aceste valori de la 3.000 de miligrame pe litru, pe care le aveam ca valoare-limită de emisie în autorizaţie", a mai spus Vespasian Popescu.
Proiecte complementare
De asemenea, conducerea Combinatului spune că, prin acest proiect a reuşit să reducă riscurile chiar şi în cazul unor accidente de mediu. "Am construit un stăvilar: pe de o parte măsurăm exact debitul de apă pe care îl deversăm, iar pe de altă parte, în caz de accident, avem posibilitatea să stopăm apa chiar şi pentru o lună, timp în care să se poată acţiona pentru îndepărtarea efectelor", a explicat directorul de Mediu.
Alte proiecte complementare pentru îmbunătăţirea calităţii apelor uzate sunt, potrivit directorului Vespasian Popescu, reţinerea şlamului la sursa de generare, adică la Oţelărie, şi preluarea întregii cantităţi de şlam din iazul Mălina şi utilizarea lui la aglomerare. "Cu aceste proiecte credem că ArcelorMittal Galaţi dovedeşte că îşi respectă obligaţiile de mediu pe care le are şi că face eforturi într-o perioadă în care toată lumea încearcă să supravieţuiască. Efortul financiar pe acest proiect nu este unul mic, e foarte mare", a mai spus directorul de mediu.
Cu 40 la sută mai puţină apă consumată în doi ani
În plus, conducerea Combinatului se laudă că a reuşit să reducă foarte mult consumul de apă în ultimii ani. "Programele noastre de reducere a consumului de apă au început să dea roade, avem un trend foarte bun. În 2012 am reuşit să reducem cu 30 la sută consumul de apă faţă de 2009, iar în 2013 reducerea a fost de peste 40 la sută. Aceste rezultate s-au obţinut prin paşi mărunţi: nu s-au făcut investiţii spectaculoase, nici nu e cazul pentru aşa ceva, a fost vorba doar despre o coordonare a activităţilor de mentenanţă, aşa cum scrie la carte. Un alt pas a fost monitorizarea consumului de apă. Avem, de asemenea, demarat de doi ani un program de izolare a tuturor ţevilor prin care trec fluide pentru ca iarna să nu ne mai afecteze îngheţul. Consumul în acest moment este de 13,23 metri cubi de apă / tona de oţel, iar anul acesta ne-am propus să ajungem la un consum de sub 13 metri cubi. Ţinta în următoarea perioadă este de 11 metri cubi / tona de oţel, ceea ce ar fi o realizare importantă, având în vedere lungimea reţelei de apă din Combinat", a completat directorul Vespasian Popescu.

Primăria Galaţi: "Să vină cu noile cifre şi discutăm"

Reprezentanţii Primăriei Galaţi susţin că vor lua în calcul orice modificare a parametrilor de mediu pe care îi înregistrează combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi. "Îi aşteptăm la Primărie cu cifrele ca să discutăm pe această temă. Suntem dispuşi să analizăm problema, urmând ca o eventuală decizie să fie luată prin intermediul unei şedinţe de Consiliu Local", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

ArcelorMittal Galaţi va plăti 1,85 de milioane de euro pe an drept taxă de poluare

Acţiunile în justiţie ale ArcelorMittal Galaţi, ce vizau diminuarea semnificativă a taxei de poluare plătită municipalităţii gălăţene, s-au lovit de refuzul judecătorilor de la Curtea de Apel. Asta după ce magistraţii au dispus efectuarea unei expertize care să stabilească clar nivelul de poluare produs de Combinat, iar concluzia a fost că taxa de poluare trebuie să rămână aceeaşi, respectiv 7.885.100 de lei pe an (peste 1,85 de milioane de euro).

Majorarea taxei a fost decisă prin HCL 462/24 noiembrie 2011, iar un an mai târziu Combinatul dădea în judecată Consiliul Local Galaţi, cerând reducerea taxei de poluare pe motiv că a închis principalele surse de poluare de pe platforma siderurgică şi că astfel nu s-ar mai justifica plata celor peste 1,85 de milioane de euro pe an. „Pentru a diminua efectele crizei, a fost regândită strategia de funcţionare a Combinatului şi au fost oprite unele capacităţi de producţie precum Uzina Cocso-Chimică, Laminorul de Tablă Groasă nr. 1, Furnalul nr. 2 şi Aglomerare 1. S-a redus astfel semnificativ impactul  asupra mediului, cantitatea de pulberi scăzând de patru ori faţă de 2007”, susţineau reprezentanţii Combinatului.
S-a anulat taxa de metalurgie
Administraţia colosului siderurgic a obţinut o mică victorie, după ce judecătorii au stabilit anularea parţială a HCL 462/2011, ce viza taxa de metalurgie şi siderurgie. Consilierii locali au majorat constant taxa de poluare pentru ArcelorMittal Galaţi, de la patru milioane de lei în 2006 la aproape opt milioane de lei în 2011. Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi ceruseră o reducere a taxei pe motiv că forul deliberativ local nu a stabilit-o în funcţie de o analiză a nivelului de poluare asupra mediului înconjurător, dar acest lucru nu a fost făcut nici de către Combinat.

Administraţia Combinatului mai are o şansă să obţină reducerea taxei de poluare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar cert este că indiferent dacă judecătorii vor decide că taxa ar trebui sau nu redusă, consilierii locali vor stabili o altă taxă de poluare pentru 2013, ce ar putea însemna un nou proces între ArcelorMittal şi Consiliul Local.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

ArcelorMittal susţine că ne poluează mai puţin

* Cantitatea de apă folosită de ArcelorMittal Galaţi în fluxul tehnologic a scăzut la jumătate faţă de anul 2009 * În plus, printr-o serie de acţiuni de mentenanţă, conducerea combinatului afirmă că a redus semnificativ nivelul emisiilor din aer * Cea mai recentă investiţie pe tema mediului este realizarea unui punct de reciclare a deşeurilor periculoase, din care se face acum combustibil

În ciuda crizei financiare şi a pierderilor pe care le raportează, conducerea ArcelorMittal Galaţi susţine că şi-a îmbunătăţit foarte mult în ultimii ani cifrele legate de protecţia mediului. La toate cele trei capitole importante, aer, apă şi sol, ArcelorMittal se laudă cu îmbunătăţiri substanţiale, care au adus şi o serie de reduceri de costuri. De asemenea, conducerea companiei anunţă şi o premieră în România, realizarea, în parteneriat cu o firmă de profil, a unui depozit de deşeuri periculoase. Avantajul acestui demers este că, pe de o parte, se reduc costurile cu transportul acestor deşeuri, iar pe de altă parte Combinatul beneficiază de o serie de resurse pe care până acum le arunca.
Emisii mai mici în aer
Conducerea ArcelorMittal susţine că a reuşit, doar printr-o serie de acţiuni de mentenanţă la două electrofiltre, să reducă în această zonă emisiile de praf cu 60 - 70 la sută. "Pentru a reduce emisiile şi a ne respecta obligaţiile de mediu nu am avut resurse foarte mari, întrucât se ştie că ArcelorMittal nu trece printr-o perioadă fastă. Departamentul Aglomerare este principala sursă de emisie de praf, însă printr-un program bine ţinut în frâu am reuşit ca două electrofiltre să le aducem în parametri şi să atingem limitele prevăzute de autorizaţii. Scăderea ca şi concentraţie este chiar spectaculoasă, undeva între 60 şi 70 la sută şi aceste prime măsuri au dovedit că se poate face treabă şi cu bani puţini. În acest moment, suntem în măsură să respectăm chiar şi viitoarele limite impuse de organismele de mediu, care vor fi valabile din 2016", a explicat directorul de mediu de la ArcelorMittal Galaţi, Vespasian Popescu. Metoda a început să fie folosită şi la alte instalaţii similare. Este vorba despre două electrofiltre foarte mari, de la Epurare Gaze Arse, care au intrat recent în aceeaşi procedură. "Într-un timp relativ scurt, în două-trei săptămâni, am reuşit să intervenim în anumite echipamente de bază şi am ajuns la o performanţă de scădere cu 35 la sută a concentraţiei la coş. Este o provocare pentru că aceste electrofiltrele mari sunt cu totul altceva decât ce am făcut noi până acum", a mai adăugat Vespasian Popescu.
Consumul de apă a scăzut la jumătate în patru ani
Ca urmare a unui alt program care are implicaţii atât în zona de mediu, cât şi în cea financiară, ArcelorMittal a reuşit să reducă la jumătate cantitatea de apă utilizată în fluxul tehnologic faţă de acum patru ani. "Am ajuns în acest moment la o reducere faţă de 2009 cu mai mult de 50 la sută. Şi asta doar prin acţiuni de mentenanţă şi monitorizare. În luna noiembrie am înregistrat un consum de 10,4 metri cubi / tona de oţel lichid şi, din câte se pare, pe tot anul vom avea un consum de 12 metri cubi / tona de oţel lichid. Esti chiar ţinta pe care ne-am fixat-o pentru anul viitor. În 2009 se consumau 26 de metri cubi pe tona de oţel lichid", a declarat directorul de mediu din cadrul ArcelorMittal. Acesta enumeră printre metodele care au dus la această scădere înlocuirea în anumite locuri a răcirea cu apă cu răcirea cu aer, îmbunătăţirea sistemelor de transport, a vanelor, a pompelor. "Acest program va continua, sperăm să atingem ţintele pe care au colegii noştri din Divizia de Produse Plate", a mai adăugat Vespasian Popescu. În ce priveşte evacuarea apelor uzate, conducerea combinatului susţine că cel mai mare proiect al anului 2013 rămâne reabilitarea iazului tehnologic Mălina. "Practic, în acest moment, combinatul de la Galaţi respectă în proporţie de 90 la sută cele mai severe norme de protecţia apelor", a punctat Vespasian Popescu.
ArcelorMittal va recicla deşeurile periculoase chiar pe platformă
Însă cel mai important proiect din ultima vreme în zona de protecţie a mediului este realizarea chiar pe platforma siderurgică a unui depozit de deşeuri periculoase. Din nou, susţine conducerea ArcelorMittal, beneficiile acestei decizii sunt şi pentru mediul înconjurător, şi pentru bugetul companiei. "Suntem singurul agent economic din România care îşi face un depozit de deşeuri periculoase. Este vorba despre un spaţiu de depozitare şi de tratare a deşeurilor. Scopul este de a reduce cantitatea de deşeuri care se elimină direct, recuperarea şi reciclarea părţilor de deşeuri care pot fi recuperate şi reducerea punctelor de colectare şi de depozitare în cadrul uzinelor ca să evităm incidente. Activitatea va fi desfăşurată de un agent economic, pe spaţiul nostru. Până acum noi eliminam cu totul aceste deşeuri periculoase, iar costurile erau extrem de mari. Deşeurile noastre erau preluate, amestecate cu alte deşeuri, se făcea un combustibil greu, care se vindea în altă parte. Combustibil pe care noi putem să îl folosim în fabricile de ciment. Deci ei luau bani şi de la noi, şi de la cei cărora le vindeau combustibilul. Şi ne-am întrebat de ce nu putem face noi asta. Prin această metodă reuşim să reducem cantitatea de deşeuri eliminate direct cu aproximativ 45 la sută. Acest lucru va avea efecte în siguranţa manevrării şi transportului deşeurilor periculoase, în respectarea uneia dintre cele mai dure legislaţii şi în recuperarea unor resurse, pe care până acum la aruncam cu totul", a spus directorul de mediu din cadrul ArcelorMittal, Vespasian Popescu.
De câştigat nu are doar combinatul, ci şi firma care se ocupă cu reciclarea deşeurilor periculoase, Vivani. "Această soluţie rentabilizează activitatea pentru ambele părţi. Toată lumea are de câştigat. Combinatul beneficiază de nişte resurse, cum ar fi acel combustibil sau diverse materiale care se întorc în fluxul de producţie, iar noi nu mai transportăm cantităţi atât de mari, implicit avem costuri mai mici, a declarat Alexandru Giuroiu, director Vivani.
"Am redus noxele, taxa de poluare nu este corectă"
Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal: "Din câte ştiu au fost o serie de verificări în centrele mai multor oraşe din România, şi din câte am auzit Galaţiul a obţinut printre cele mai bune rezultate. În ciuda acestui lucru, Galaţiul este singurul oraş din România în care se plăteşte o taxă de poluare la bugetul local. În plus, având în vedere eforturile pe care le-am făcut în direcţia aceasta, considerăm că această taxă nu este corectă".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Aleşii vor decide dacă ArcelorMittal va plăti o taxă de mediu mai mică

* Aleşii locali încearcă să dea la pace cu compania care a cerut în instanţă anularea hotărârilor de Consiliu Local în baza cărora a plătit peste 16 milioane de lei, în ultimii doi ani, la bugetul local

ArcelorMittal ar putea să plătească, anul acesta, mai puţin de jumătate din taxa locală pe care a achitat-o anul trecut pentru activităţi cu impact asupra mediului. Pe masa comisiilor Consiliului Local a ajuns un proiect de hotărâre care prevede diminuarea acestei taxe „pentru activitatea de metalurgie, siderurgie practicată de întreprinderi foarte mari” de la 8.198.927 de lei la 4.000.000 de lei. Potrivit documentelor care însoţesc hotărârea, ArcelorMittal a plătit la acest tip de taxe 7.885.100 de lei în 2012 şi 8.198.927 de lei în 2013, tot în baza unor hotărâri de Consiliu Local. În paralel, însă, a demarat acţiune în instanţă pentru anularea hotărârilor respective.

Părerea avocaţilor

Pentru că instanţa de fond i-a dat câştig de cauză în primă acţiune şi există posibilitatea ca şi a doua acţiune să fie admisă, Casa de Avocatură Daghie & Asociaţii a analizat juridic situaţia. Avocaţii au indicat ca puncte slabe faptul că hotărârea Consiliului Local nu prevede modalităţi explicite de calcul a taxei pentru activităţi cu impact asupra mediului înconjurător, şi faptul că, potrivit raportului anual privind starea mediului în judeţul Galaţi, per ansamblu, nu există depăşiri ale parametrilor de mediu. Avocaţii au sesizat însă, că apărarea ArcelorMittal denotă o uşoară nesiguranţă, semn că ar accepta şi o diminuare a taxei. Ca să se lămurească, aparatul de specialitate al primarului a solicitat un studiu de specialitate privind evaluarea parametrilor de mediu şi a emisiilor potenţial poluante aferente activităţii de metalurgie, siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari pe raza municipiului Galaţi. Concluzia expertului a fost că „impactul activităţilor desfăşurate de ArcelorMittal Galaţi SA asupra mediului înconjurător a scăzut cu mai mult de 50 la sută faţă de parametrii înregistraţi la nivelul anului 2010”.
În aceste condiţii, primarul Marius Stan a iniţiat proiectul de hotărâre privind înjumătăţirea taxei, dar rămâne de văzut dacă va fi votat de Consiliul Local.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Război pe taxa de mediu, între Primăria Galaţi şi ArcelorMittal

Cu toate că expertizele confirmă că gradul de poluare de pe platforma siderurgică s-a redus considerabil în ultimii ani, Primăria şi Consiliul Municipal (CLM) Galaţi nu au acceptat solicitările administraţiei combinatului ArcelorMittal, de reducere a taxei de mediu. S-a ajuns la un război în instanţă, divergenţele făcând obiectul a două procese, unul aflat pe rolul Curţii de Apel Galaţi, celălalt pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

ArcelorMittal a plătit în 2012 o taxă de mediu de 7,8 milioane lei, iar în 2013 a plătit 8,1 milioane. Administraţia a deschis două acţiuni în instanţă, în care a contestat cuantumul taxelor de mediu plătite în ultimii doi ani şi a obţinut o primă victorie, obţinând anularea parţială a hotărârii prin care a fost stabilit cuantumul taxelor din 2012.

În dosarul 1002/44/2012, Curtea de Apel Galaţi a pronunţat sentinţa nr. 207/14.10.2013, prin care, a anulat în parte Hotărârea Consiliului Local Galaţi nr. 462/24.11.2011 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2012, în ceea ce priveşte taxa stabilită pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari”. Primăria şi CLM au făcut recurs la ÎCCJ, dar a fost stabilit termen peste un an, pe 26.02.2015. ArcelorMittal a deschis şi o acţiune de contestare a cuantumului taxei din 2013 şi în dosarul 276/44/2013, aflat pe rolul Curţii de Apel Galaţi, după unsprezece amânări pe chestiuni procedurale, a fost stabilit un nou termen pe 08.05.2014.

La Galaţi, aerul e mai curat decât în 2009

ArcelorMittal a obţinut câştig de cauză în dosarul referitor la taxa din 2012, în baza unei expertize judiciare conform căreia poluarea de pe platforma siderurgică s-a redus la jumătate, faţă de 2009. Poluarea s-a redus, pe de o parte datorită investiţiilor în programe de mediu, cum ar fi montarea instalaţiilor de desprăfuire, care reduc în limitele admise emanaţiile de pulberi în atmosferă, iar, pe de altă parte, datorită închiderii a două din cele trei fluxuri tehnologice, care erau cu tehnologii învechite din anii 60-70 şi nu mai corespundeau tehnologiilor utilizate în prezent în industria oţelului. După ce la începutul anului trecut fusese demolat Furnalul nr. 1, construit în 1968, în vara lui 2013 a fost demolat Furnalul nr. 2, inau­gurat în 1969. A fost hotărâtă demolarea din cauza capacităţii mici de producţie, a performanţelor tehnice reduse, nivelului scăzut de automatizare şi a impactului asupra mediului. Din cele 6 furnale ale fostului Sidex funcţionează doar Furnalul nr. 5, la care au fost efectuate modernizări de 80 milioane euro şi asigură nivelul actual al comenzilor, iar Furnalul nr. 3 este în stand-by, fiind pornit la nevoie. Furnalul nr. 4 şi Furnalul nr. 6 sunt oprite. Ieri a avut loc detonarea unor piloni ai Furnalului nr 6.

Primăria şi ArcelorMittal negociază armistiţiul

Câţiva ani, municipalitatea şi administraţia ArcelorMittal s-au aflat pe poziţii ireconciliabile. Anul trecut, directorul combinatului, Bruno Ribo declara că nu a reuşit să ajungă la un punct de vedere comun cu fosta conducere a primăriei, dar speră să ajungă la o înţelegere cu echipa aleasă în 2012. Între timp şi primăria a comandat o expertiză şi conform acesteia „impactul activităţilor desfăşurate de ArcelorMittal Galaţi SA asupra mediului înconjurător a scăzut cu mai mult de 50% faţă de parametrii înregistraţi la nivelul anului 2010”. Primarul Marius Stan a iniţiat un proiect de hotărâre a CLM, care ar prevedea reducerea taxei de mediu plătite de ArcelorMittal la 4 milioane lei, dar la ultima şedinţă de consiliu proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, pentru că municipalitatea şi administraţia combinatului nu au ajuns la un punct de vedere comun. „Protocolul între ArcelorMittal şi Primărie nu a fost finalizat în toate detaliile pentru a fi supus hotărârii consiliului municipal. Poate că la următoarea şedinţă de consiliu va intra pe ordinea de zi şi cred că va fi aprobat, pentru că este un subiect destul de important”, ne-a declarat primarul Marius Stan.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
Arcelor Mittal nu vrea să plătească taxa de poluare de aproape două milioane de euro
Reprezentanţii combinatului siderurgic au acţionat din nou în judecată Consiliul Local (CL) Galaţi pentru anularea HCL 498/2013 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru 2014 în ceea ce priveşte taxa stabilită pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari. Cuantumul acesteia este de 8.198.927 de lei, adică 1,86 de milioane de euro.
Administraţia Arcelor Mittal Galaţi susţine că a închis din 2009 cea mai mare sursă de poluare, Uzina Cocso-Chimică, ce ar fi condus la reducerea semnificativă a pulberilor eliberate în atmosferă, de patru ori, concentraţiile de amoniu au scăzut de 11 ori, iar concentraţiile de fenoli şi cianuri ar fi scăzut de două ori.
Taxa de poluare plătită de combinatul gălăţean a crescut constant în ultimii ani, Astfel, în 2006 aceasta se ridica la 4 milioane de lei, în 2007 a crescut la 7 milioane de lei, pentru ca în 2010 să ajungă la 7,88 de milioane de lei.
„Taxa nu este discriminatorie”
Consilierii locali consideră că taxa de poluare nu poate fi apreciată ca discriminatorie, deoarece nu se poate stabili cu exactitate care este gradul de poluare pe care combinatul îl are asupra oraşului. „Nu există o legătură atât de directă între calitatea de poluator al combinatului şi caracteristicile fizico-chimice ale aerului din zona Galaţi. Trebuie avut totuşi în vedere faptul că pot exista o serie de vânturi predominante, care să antreneze atât particulele în suspensie, cât şi gazele nocive către alte zone”, susţin reprezentanţii forului deliberativ local.
Cu toate acestea, administraţia Arcelor Mittal Galaţi consideră că banii din taxa de poluare ar fi mai bine folosiţi dacă ar rămâne în contul societăţii: „Este limpede că este de preferat ca banii cu care achită această taxă să fie investiţi direct de către societate în stoparea la sursă a poluării”.
Consiliul Local Galaţi apreciază că reprezentanţii colosului siderurgic văd problema greşit. „Entităţile care desfăşoară activităţi de metalurgie şi siderurgie sunt taxate nu pentru a a acoperi prejudiciul astfel provocat, prejudiciu care este oricum parţial cuantificabil, ci şi în scopul de a încuraja sau descuraja astfel de activităţi. Nu se poate susţine că taxa este discriminatorie câtă vreme aceasta reprezintă o punere în aplicare a principiului «poluatorul plăteşte», iar poluatorul mai mare plăteşte mai mult”, susţine forul deliberativ local.
Arcelor Mittal a cerut suspendarea plata taxei până la finalizarea procesului, Curtea de Apel Galaţi urmând să se pronunţe asupra cererii după ce combinatul va plăti o cauţiune de 81.989 de lei.
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Arcelor Mittal nu a reuşit să suspende taxa de poluare de aproape două milioane de euro

Combinatul siderurgic a plătit cauţiune de aproape 82.000 de lei, în încercarea de a obţine într-o primă fază suspendarea HCL 498/2013, privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru 2014 în ceea ce priveşte taxa stabilită pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari.

Curtea de Apel Galaţi a respins cererea ArcelorMittal, astfel că reprezentanţii colosului siderurgic îşi pun speranţele în procesul pe fond, care se va judeca în septembrie 2014.

Cuantumul taxei de poluare este de 8.198.927 de lei, adică 1,86 de milioane de euro. Administraţia Arcelor Mittal Galaţi susţine că a închis din 2009 cea mai mare sursă de poluare, Uzina Cocso-Chimică, ce ar fi condus la reducerea semnificativă a pulberilor eliberate în atmosferă de patru ori, concentraţiile de amoniu au scăzut de 11 ori, iar concentraţiile de fenoli şi cianuri ar fi scăzut de două ori. Taxa de poluare plătită de Combinatul gălăţean a crescut constant în ultimii ani, Astfel, în 2006 aceasta se ridica la 4 milioane de lei, în 2007 a crescut la 7 milioane de lei, pentru ca în 2010 să ajungă la 7,88 de milioane de lei.

„Poluatorul plăteşte, iar poluatorul mai mare plăteşte mai mult”

Consilierii locali consideră că taxa de poluare nu poate fi apreciată drept discriminatorie, deoarece nu se poate stabili cu exactitate care este gradul de poluare pe care Combinatul îl are asupra oraşului. „Nu există o legătură atât de directă între calitatea de poluator al Combinatului şi caracteristicile fizico-chimice ale aerului din zona Galaţi. Trebuie avut totuşi în vedere faptul că pot exista o serie de vânturi predominante, care să antreneze atât particulele în suspensie, cât şi gazele nocive către alte zone”, susţin reprezentanţii forului deliberativ local.

Cu toate acestea, administraţia Arcelor Mittal Galaţi consideră că banii din taxa de poluare ar fi mai bine folosiţi dacă ar rămâne în contul societăţii: „Este limpede că este de preferat ca banii cu care achită această taxă să fie investiţi direct de către societate în stoparea la sursă a poluării”.

Consiliul Local Galaţi apreciază că reprezentanţii colosului siderurgic văd problema greşit. „Entităţile care desfăşoară activităţi de metalurgie şi siderurgie sunt taxate nu pentru a acoperi prejudiciul astfel provocat, prejudiciu care este oricum parţial cuantificabil, ci şi în scopul de a încuraja sau descuraja astfel de activităţi. Nu se poate susţine că taxa este discriminatorie câtă vreme aceasta reprezintă o punere în aplicare a principiului poluatorul plăteşte, iar poluatorul mai mare plăteşte mai mult”, susţine forul deliberativ local.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

CL a iertat ArcelorMittal de plata a 4,7 milioane de lei

Cosiliul Local Galaţi a modificat, miercuri seară, taxa percepută agenţilor economici a căror activitate are impact asupra mediului. Dacă, în medie, această taxă a fost majorată cu 2,5% pentru toate unităţile poluatoare din oraş, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi care, astfel, va face, anul viitor, o economie semnificativă în bugetul propriu.

Astfel, taxa de poluare în cazul combinatului - stabilită, până acum, la o valoare fixă, în baza unei hotărâri de Consiliu Local - va fi calculată şi achitată în 2015 în funcţie de producţia de oţel realizată, mai exact va fi calculată la 2 lei pe tona de oţel produsă în acest an. Cum, potrivit purtătorului de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, în acest an, se estimează o producţie de oţel de 1,6-1,7 milioane de tone de oţel, înseamnă că în 2015, combinatul va plăti la bugetul local maxim 3,4 milioane de lei. Suma reprezintă o scădere de peste 58% faţă de suma datorată de combinat bugetului local în acest an - 8.198.927 de lei.

Votul aleşilor locali este însă o mai veche dorinţă a administraţiei ArcelorMittal Galaţi, care contestă în instanţă, de doi ani, hotărârea CL privind stabilirea taxei de poluare. Pe principiul că în ultimii ani şi-a redus considerabil producţia şi, deci şi capacităţile poluatoare, ArcelorMittal Galaţi a cerut în instanţă anularea hotărârilor de CL prin care combinatul era obligat la plata a 7.885.100 lei, în 2012 şi a 8.198.927 lei, în 2013.

“Taxa s-a redus firesc, pentru că şi noxele produse de combinat s-au redus proporţional cu producţia combinatului. Iar cantitatea de oţel produs a scăzut dramatic. De aceea, chiar am considerat că e normal să mai dăm şi noi o mână de ajutor unui agent economic important pentru Galaţi, în spiritul propunerilor de acordarea facilităţilor fiscale tuturor agenţilor economici”, a declarat, la finalul şedinţei de CL, primarul Marius Stan.

Totuşi, pentru restul agenţilor economici poluatori, decizia luată aseară de Consiliul Local nu înseamnă scăderea taxei datorate la bugetul local, ci o creştere de 2,5-2,6%. Astfel, unităţile cu sub 50 de angajaţi vor plăti, în 2015, 325 de lei/an, faţă de 317, cât au plătit în acest an, unităţile cu un număr de angajaţi între 50 şi 250 de angajaţi vor plăti 812 lei faţă de 791 (cât plătesc în acest an) sau vor plăti, funcţie de codul CAEN, 2.432 lei/anul 2015 faţă de 2.370 lei/în acest an, iar unităţile cu peste 250 de angajaţi plătesc în 2015 1.137 de lei/an faţă de 1.108 lei/an, cât au datorat în 2014 sau, funcţie de codul CAEN, vor plăţi în 2015 4.874 de lei, faţă de 4.750, cât au avut de plată în acest an.

Totuşi, CL le-a oferit şi acestor agenţi economici posibilitatea de a plăti zero lei la bugetul local, menţionând că în cazul în care unitatea respectivă se mută în extravilanul municipiului Galaţi, beneficiază de o reducere de 100% de la plata taxei de poluare!

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Arcelor Mittal a scăpat de taxa de poluare de aproape opt milioane de lei

Curtea de Apel Galaţi a hotărât la sfârşitul săptămânii trecute să anuleze parţial hotărârea Consiliului Local Galaţi, în ceea ce priveşte taxa stabilită pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari în 2013.Valoarea taxei se ridică la aproximativ opt milioane de lei, fiind pentru a doua oară când instanţa gălăţeană decide să anuleze taxa de poluare stabilită de forul deliberativ local.

De amintit este că pe rolul Curţii de Apel Galaţi se află în momentul de faţă un al doilea proces cu acelaşi obiect. Judecătorii vor să ştie cu exactitate care este nivelul de poluare pe care îl generează Arcelor Mittal Galaţi înainte de a da un verdict, ce vizează anularea taxei de poluare stabilită pentru 2014. „Pentru a se stabili dacă prin activitatea desfăşurată, prin impactul asupra mediului reclamanta depăşeşte limitele impuse de lege şi dacă aceste depăşiri impun anumite cheltuieli care să justifice majorarea taxelor legale, urmează a se emite adresă către Biroul de Expertize Judiciare de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în sensul de a ne înainta o listă cu experţi specialişti în probleme de mediu”, au hotărât magistraţii.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Arcelor Mittal vrea să scape de taxa de poluare şi pe 2014

Curtea de Apel Galaţi judecă în momentul de faţă un al doilea proces ce are ca obiect anularea taxei de poluare stabilită de Consiliul Local Galaţi. Judecătorii vor să ştie cu exactitate care este nivelul de poluare pe care îl generează Arcelor Mittal Galaţi, înainte de a se pronunţa în ceea ce priveşte anularea taxei de poluare stabilită pentru 2014, un expert din Bucureşti fiind desemnat pentru a răspunde la această întrebare. „Pentru a se stabili dacă prin activitatea desfăşurată, prin impactul asupra mediului, reclamanta depăşeşte limitele impuse de lege şi dacă aceste depăşiri impun anumite cheltuieli care să justifice majorarea taxelor legale”, au hotărât ieri magistraţii.

Curtea de Apel Galaţi a decis la finele lui 2014 să anuleze parţial hotărârea Consiliului Local Galaţi, în ceea ce priveşte taxa stabilită pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari în 2013.Valoarea taxei se ridică la aproximativ opt milioane de lei, fiind pentru a doua oară când instanţa gălăţeană decide să anuleze taxa de poluare stabilită de forul deliberativ local.

Păreri pro şi contra

Administraţia Arcelor Mittal Galaţi susţine că a închis din 2009 cea mai mare sursă de poluare, Uzina Cocso-Chimică, ce ar fi condus la reducerea semnificativă a pulberilor eliberate în atmosferă, de patru ori, concentraţiile de amoniu au scăzut de 11 ori, iar concentraţiile de fenoli şi cianuri ar fi scăzut de două ori, o expertiză fiind deja efectuată pentru a clarifica acest aspect. Taxa de poluare plătită de Combinatul gălăţean a crescut constant în ultimii ani, Astfel, în 2006 aceasta se ridica la 4 milioane de lei, în 2007 a crescut la 7 milioane de lei, pentru ca în 2010 să ajungă la 7,88 de milioane de lei. Consiliul Local Galaţi consideră că taxa de poluare nu poate fi apreciată ca discriminatorie, deoarece nu se poate stabili cu exactitate care este gradul de poluare pe care Combinatul îl are asupra oraşului. Cu toate acestea, administraţia Arcelor Mittal Galaţi consideră că banii din taxa de poluare ar fi mai bine folosiţi dacă ar rămâne în contul societăţii.
monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Combinatul a scăpat de taxa de poluare de peste opt milioane de lei

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au stabilit ieri că, prin activitatea desfăşurată, prin impactul asupra mediului, Arcelor Mittal Galaţi nu depăşeşte limitele de poluare impuse de lege şi, prin urmare, nu se impun cheltuieli care să justifice majorarea taxelor legale. Instanţa a anulat în parte HCL nr. 498/21.11.2013 pentru suma de 8.198.927 lei reprezentând taxă pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie aferentă anului 2014.

Acesta este cel de-al doilea proces ce are ca obiect anularea taxei de poluare stabilită de Consiliul Local Galaţi. Curtea de Apel Galaţi a decis la finele lui 2014 să anuleze parţial hotărârea Consiliului Local Galaţi, în ceea ce priveşte taxa stabilită pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari în 2013. Valoarea taxei se ridica la aproximativ opt milioane de lei, fiind pentru a doua oară când instanţa gălăţeană decide să anuleze taxa de poluare stabilită de forul deliberativ local.

Decizia instanţei gălăţene nu putea fi alta, în condiţiile în care expertul judiciar desemnat să stabilească gradul de poluare pe care colosul siderurgic îl are asupra municipiului Galaţi a stabilit că „nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor admise la niciunul dintre indicatorii analizaţi şi, ţinând cont că în 2013 nu s-a înregistrat niciun fenomen de poluare imputabil haldei de zgură, rezultă că halda de zgură nu a generat niciun impact asupra mediului şi nici asupra stării de confort a populaţiei municipiului Galaţi”. Interesant este că expertiza judiciară a avut un efect de bumerang împotriva municipalităţii, scoţând la iveală un detaliu pe care puţini gălăţeni îl cunosc. „Investiţiile de mediu efectuate de Consiliul Local Galaţi în 2014 sunt mai mici de 5,77 ori faţă de anul 2013 (de la 29.741.794 de lei în 2013 la 5.154.347 de lei în 2014), conform datelor oficiale din rapoartele lunare asupra calităţii factorilor de mediu la nivelul judeţului Galaţi pentru 2013 şi 2014, rezultă că nu se impun anumite cheltuieli, care ar justifica majorarea taxelor legale”, a concluzionat expertul.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

ArcelorMittal Galaţi s-a retras dintr-un proces vizând o taxă de poluare

Combinatul siderurgic a renunţat la procesul deschis împotriva unei primării din judeţul Galaţi, prin care ceruse anularea taxei de poluare, care vizează halda de zgură, pe motiv că acolo se desfăşoară doar recuperarea unor materiale reciclabile şi nu activitatea de producţie propriu zisă. Decizia oficialilor ArcelorMittal Galaţi vine după ce  Consiliul Local al comunei Şendreni, judeţul Galaţi, ceruse efectuarea unei expertize de mediu, care să stabilească cu exactitate nivelul de poluare produs de combinat, ce ar justifica plata unei taxe de poluare.

Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au susţinut iniţial în instanţă că la halda de zgură, ce se află pe teritoriul localităţii amintite, nu s-ar produce metale feroase şi feroaliaje, care reprezintă activitatea principală de producţie a combinatului, ci s-ar realiza doar recuperarea materialelor reciclabile sortate.

Consiliul Local din Şendreni a precizat că ArcelorMittal Galaţi vrea să acrediteze ideea că poluarea produsă de capacităţile sale de producţie s-ar opri la limita teritorială a localităţii, ceea ce ar fi absurd.

Combinatul siderurgic ceruse judecătorilor anularea taxei de poluare, stabilită de autorităţile locale din Şendreni la 138.000 de lei pe an, astfel că forul deliberativ local a solicitat efectuarea unei expertize de mediu, care să stabilească nivelul de poluare produs de combinat, ce ar justifica taxa amintită.

Taxă plătită de bunăvoie

”ArcelorMittal Galaţi acceptă că teritoriul municipiului Galaţi este afectat de desfăşurarea activităţii principale, în timp ce neagă orice efect al acestei activităţi cu privire la teritoriul comunei Şendreni, împrejurare inacceptabilă din motive lesne de înţeles. Nu se poate admite că poluarea produsă de combinatul siderurgic ar afecta doar aerul şi terenul pe care se află capacităţile de producţie”, au susţinut în faţa judecătorilor reprezentanţii comunei Şendreni.

De amintit este că ArcelorMittal Galaţi depusese la dosar o expertiză, din care reieşea că poluarea produsă de capacităţile sale de producţie nu depăşeşte limitele normale.

Consiliul Local Şendreni  a venit, la rândul său, cu mai multe măsurători efectuate anii trecuţi de autorităţile de mediu, care dovedesc exact contrariul.

Interesant de amintit este că anii anteriori administraţia ArcelorMittal Galaţi a plătit de bunăvoie taxa de poluare, a cărei anulare o ceruse în justiţie. Înainte ca judecătorii să se pronunţe, reprezentanţii combinatului siderurgic au renunţat la proces, recunoscând implicit că halda de zgură poluează, astfel că taxa de poluare va fi pătită în continuare.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Război între ArcelorMittal şi Consiliul Local Galaţi. Miza: o taxă de poluare de aproape două milioane de euro

Colosul siderurgic ArcelorMittal Galaţi se judecă cu forul deliberativ local din Galaţi pentru anularea HCL 141/2012, privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru 2013 în ceea ce priveşte taxa stabilită pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari. Cuantumul acesteia se ridică la 1,86 de milioane de euro.

Reprezentanţii combinatului siderurgic au chemat în judecată Consiliul Local (CL) Galaţi pentru anularea HCL 141/2012 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru 2013 în ceea ce priveşte taxa stabilită pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari. Valoarea acesteia se ridică la 8.198.927 de lei, adică 1,86 de milioane de euro. Administraţia Arcelor Mittal Galaţi susţine că a închis din 2009 cea mai mare sursă de poluare, Uzina Cocso-Chimică, ce ar fi condus la reducerea semnificativă a pulberilor eliberate în atmosferă, de patru ori, concentraţiile de amoniu au scăzut de 11 ori, iar concentraţiile de fenoli şi cianuri ar fi scăzut de două ori. Taxa de poluare plătită de combinatul gălăţean a crescut constant în ultimii ani. Astfel, în 2006 aceasta se ridica la 4 milioane de lei, în 2007 a crescut la 7 milioane de lei, pentru ca în 2010 să ajungă la 7,88 de milioane de lei.

”Poluatorul mai mare plăteşte mai mult”

Consilierii locali consideră că taxa de poluare nu poate fi apreciată ca discriminatorie, deoarece nu se poate stabili cu exactitate care este gradul de poluare pe care combinatul îl are asupra oraşului. „Nu există o legătură atât de directă între calitatea de poluator al combinatului şi caracteristicile fizico-chimice ale aerului din zona Galaţi. Trebuie avut totuşi în vedere faptul că pot exista o serie de vânturi predominante, care să antreneze atât particulele în suspensie, cât şi gazele nocive către alte zone”, susţin reprezentanţii forului deliberativ local.

Cu toate acestea, administraţia Arcelor Mittal Galaţi consideră că banii din taxa de poluare ar fi mai bine folosiţi dacă ar rămâne în contul societăţii: „Este limpede că este de preferat ca banii cu care achită această taxă să fie investiţi direct de către societate în stoparea la sursă a poluării”.

Consiliul Local Galaţi apreciază că reprezentanţii colosului siderurgic văd problema greşit. „Entităţile care desfăşoară activităţi de metalurgie şi siderurgie sunt taxate nu pentru a a acoperi prejudiciul astfel provocat, prejudiciu care este oricum parţial cuantificabil, ci şi în scopul de a încuraja sau descuraja astfel de activităţi. Nu se poate susţine că taxa este discriminatorie câtă vreme aceasta reprezintă o punere în aplicare a principiului «poluatorul plăteşte», iar poluatorul mai mare plăteşte mai mult”, susţine forul deliberativ local.

Pe 22 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca procesul să fie rejudecat de Curtea de Apel Galaţi, în condiţiile în care instanţa gălăţeană anulase iniţial taxa de poluare de aproape două milioane de euro pe care ArcelorMittal Galaţi ar fi trebuit să o plătească.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

ArcelorMittal Galaţi, obligat să plătească o taxă anuală de poluare uriaşă. Verdictul dat la capătul unui proces început în 2013

Curtea de Apel Galaţi a respins o cerere a colosului siderurgic de la Galaţi prin care acesta cerea anularea unei hotărâri a Consiliului Local Galaţi, privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru 2013 în ceea ce priveşte taxa ce vizează activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari.

Curtea de Apel Galaţi a revenit asupra propriei decizii, respingând, pe 12 martie, o cerere a combinatului siderurgic de la Galaţi de anulare a unei hotărâri a Consiliului Local Galaţi (HCL 141/2012), privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru 2013 ce vizează taxa stabilită pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de întreprinderile foarte mari. Decizia instanţei gălăţene poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 22 iunie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca procesul să fie rejudecat de Curtea de Apel Galaţi, în condiţiile în care instanţa gălăţeană anulase iniţial taxa de poluare de 1,86 milioane de euro, pe care ArcelorMittal Galaţi ar fi trebuit să o plătească.

Administraţia Arcelor Mittal Galaţi a susţinut în faţa judecătorilor că a închis din 2009 cea mai mare sursă de poluare, Uzina Cocso-Chimică, ce ar fi condus la reducerea semnificativă a pulberilor eliberate în atmosferă, de patru ori, concentraţiile de amoniu au scăzut de 11 ori, iar concentraţiile de fenoli şi cianuri s-ar fi redus de două ori.

Taxa de poluare plătită de combinatul gălăţean a crescut constant în ultimii ani. Astfel, în 2006 aceasta se ridica la 4 milioane de lei, în 2007 a crescut la 7 milioane de lei, pentru ca în 2010 să ajungă la 7,88 de milioane de lei.

Consilierii locali gălăţeni consideră că taxa de poluare nu poate fi apreciată ca discriminatorie, deoarece nu se poate stabili cu exactitate care este gradul de poluare pe care combinatul îl are asupra oraşului. „Nu există o legătură atât de directă între calitatea de poluator al combinatului şi caracteristicile fizico-chimice ale aerului din zona Galaţi. Trebuie avut totuşi în vedere faptul că pot exista o serie de vânturi predominante, care să antreneze atât particulele în suspensie, cât şi gazele nocive către alte zone”, susţin reprezentanţii forului deliberativ local din Galaţi.

Cu toate acestea, administraţia Arcelor Mittal Galaţi susţine că banii din taxa de poluare ar fi mai bine folosiţi dacă ar rămâne în contul societăţii: „Este limpede că este de preferat ca banii cu care achită această taxă să fie investiţi direct de către societate în stoparea la sursă a poluării”.

Consiliul Local Galaţi apreciază că reprezentanţii colosului siderurgic văd problema greşit. „Entităţile care desfăşoară activităţi de metalurgie şi siderurgie sunt taxate nu pentru a a acoperi prejudiciul astfel provocat, prejudiciu care este oricum parţial cuantificabil, ci şi în scopul de a încuraja sau descuraja astfel de activităţi. Nu se poate susţine că taxa este discriminatorie câtă vreme aceasta reprezintă o punere în aplicare a principiului «poluatorul plăteşte», iar poluatorul mai mare plăteşte mai mult”, au argumentat reprezentanţii Consiliului Local Galaţi în instanţă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Cum a „îngropat“ instanţa supremă procesul privind taxa de poluare uriaşă la care a fost obligat ArcelorMittal Galaţi

Reprezentanţii colosului siderurgic susţin că nu s-ar mai justifica plata unei taxe de poluare atât de mari după ce a fost închisă Uzina Cocso-Chimică, în condiţiile în care cantitatea de pulberi eliberate în atmosferă s-a redus de patru ori, concentraţiile de amoniu au scăzut de 11 ori, iar concentraţiile de fenoli şi cianuri s-ar fi redus de două ori.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit ca primul termen de judecată în procesul dintre ArcelorMittal şi Consiliul Local Galaţi să aibă loc pe 25 iunie 2020. Asta în condiţiile în care dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la instanţa supremă în urmă cu mai bine de un an. Miza procesului este uriaşă: taxa de poluare stabilită de autorităţile locale din Galaţi, care se ridică la aproape două milioane de euro.

Curtea de Apel Galaţi a anulat iniţial taxa de poluare de 1,86 milioane de euro, pe care ArcelorMittal Galaţi ar fi trebuit să o plătească.

ArcelorMittal Galaţi a închis din 2009 cea mai mare sursă de poluare, Uzina Cocso-Chimică, argumentând în instanţă că astfel s-a redus semnificativ cantitatea de pulberi eliberate în atmosferă, de patru ori, concentraţiile de amoniu au scăzut de 11 ori, iar concentraţiile de fenoli şi cianuri s-ar fi redus de două ori.

Taxa de poluare plătită de combinatul gălăţean a crescut constant în ultimii ani. Astfel, în 2006 aceasta se ridica la 4 milioane de lei, în 2007 a crescut la 7 milioane de lei, pentru ca în 2010 să ajungă la 7,88 de milioane de lei.

Administraţia locală din Galaţi consideră că taxa de poluare nu poate fi apreciată ca discriminatorie, aşa cum susţine ArcelorMittal Galaţi,  deoarece nu se poate stabili cu exactitate care este gradul de poluare pe care combinatul îl are asupra oraşului. „Nu există o legătură atât de directă între calitatea de poluator al combinatului şi caracteristicile fizico-chimice ale aerului din zona Galaţi. Trebuie avut totuşi în vedere faptul că pot exista o serie de vânturi predominante, care să antreneze atât particulele în suspensie, cât şi gazele nocive către alte zone”, susţin reprezentanţii forului deliberativ local din Galaţi.

Cu toate acestea, administraţia Arcelor Mittal Galaţi susţine că banii din taxa de poluare ar fi mai bine folosiţi dacă ar rămâne în contul societăţii: „Este limpede că este de preferat ca banii cu care achită această taxă să fie investiţi direct de către societate în stoparea la sursă a poluării”.

Consiliul Local Galaţi apreciază că reprezentanţii colosului siderurgic văd problema greşit. „Entităţile care desfăşoară activităţi de metalurgie şi siderurgie sunt taxate nu pentru a a acoperi prejudiciul astfel provocat, prejudiciu care este oricum parţial cuantificabil, ci şi în scopul de a încuraja sau descuraja astfel de activităţi. Nu se poate susţine că taxa este discriminatorie câtă vreme aceasta reprezintă o punere în aplicare a principiului «poluatorul plăteşte», iar poluatorul mai mare plăteşte mai mult”, au argumentat reprezentanţii Consiliului Local Galaţi în instanţă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.