Jump to content

Primăria preia căminele Metalurgicului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Locatarii unui cămin de la Metalurgic au fost lăsaţi în beznă!

* Printre chiriaşii imobilului debranşat se află şi familii care sunt la zi cu plata utilităţilor * În cel mai scurt timp, vor fi deconectaţi şi cei care locuiesc în alte două cămine administrate de Colegiul "Aurel Vlaicu"

Indignare fără limite printre locatarii căminului F, aflat în administrarea Colegiului Tehnic "Aurel Vlaicu" (fostul Grup Şcolar Industrial Metalurgic) din Galaţi! Cele 45 de familii care locuiesc în blocul situat la intersecţia străzilor Aurel Vlaicu şi 1 Decembrie 1918 s-au trezit joi după-amiază în întuneric. Motivul: au fost debranşaţi de la reţeaua de furnizare a energiei electrice atât cei care plătesc facturile, cât şi cei cu restanţe de sute de milioane de lei vechi.

"Sunt 45 de apartamente aici în bloc şi mulţi suntem că plăţile la zi. Facem eforturi să plătim în fiecare lună chiria de 175 de lei către liceu şi utilităţile, alte câteva sute de lei. Acum ne-am trezit cu lumina tăiată şi directorul liceului a spus că ni se va tăia şi apa rece. Nu putem trăi aşa, mai ales în toiul verii! S-au dezgheţat frigiderele, le-am scos din priză!", ne-a spus Ionela Constantin, una dintre locatarele cu facturile plătite.

Nemulţumirea oamenilor este cu atât mai mare cu cât, susţin ei, sunt obligaţi să plătească facturi astronomice la utilităţi. Blocul nu are contoare individuale pentru fiecare apartament, apa se facturează de cele mai multe ori la pauşal, iar penalităţile sunt de 1 la sută pe zi de întârziere, ceea ce umflă mult datoriile locatarilor.

"Pe luna mai, de exemplu, kilowatul la noi în cămin a fost facturat cu 0,61 lei, iar la alte cămine cu 0,58 lei. Pe fiecare apartament s-au facturat 200 kw! De unde atâta consum? Doar nu stăm toată ziua cu lumina aprinsă într-o singură cameră! Unde mai pui că, în contractele pe 2012, au vrut să treacă în contul liceului toate îmbunătăţirile făcute pe banii noştri, pentru care avem rate la bănci! Vor să ia de la noi ca să acopere pierderile de la şcoală?", ne-a spus indignat un alt locatar.

Urmează căminele A şi B

Veştile nu sunt bune nici pentru locatarii altor două cămine administrate de acelaşi colegiu. Potrivit directorului Ionel Hăulică, în zilele următoare numărul chiriaşilor care vor sta pe întuneric din cauza datoriilor acumulate la utilităţi va creşte la 231. "Dintre aceştia, 118 au plăţile la zi şi îmi pare rău că sunt în situaţia asta, dar datoriile au ajuns la suma de 800.000 de lei. Am reuşit să plătesc prin eforturi proprii 200.000 de lei, dar nici Electrica, nici Apă-Canal nu ne mai aşteaptă. Am deschis deja 50 de dosare pentru recuperarea chiriilor. S-a ajuns în această situaţie pentru că nu există contorizare separată, dar contractele individuale nu pot fi făcute decât după ce se vor achita datoriile", explică Ionel Hăulică, directorul Colegiului Tehnic "Aurel Vlaicu".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Electrica şi Apă-Canal au dat ultimatumuri pentru chiriaşii căminelor de la Metalurgic

* 15 şi respectiv 16 august sunt datele la care conducerea Colegiului Tehnic "Aurel Vlaicu" trebuie să plătească aproape două miliarde şi jumătate de lei vechi pentru ca locatarii să nu rămână fără electricitate şi apă rece

Situaţia semnalată la finele săptâmânii trecute la căminul F aparţinând Colegiului Tehnic "Aurel Vlaicu" se complică pe zi ce trece. 45 de familii care locuiesc în respectivul imobil au stat mai bine de 24 de ore în beznă după ce clădirea a fost debranşată de la reţeaua de alimentare cu energie electrică din cauza datoriilor uriaşe acumulate. După ce în cursul serii de vineri furnizorul de energie electrică a făcut o concesie şi a aprins din nou lumina în casele oamenilor, noi nori negri se strâng rapid atât asupra chiriaşilor, majoritatea foarte săraci, dar şi asupra colegiului a cărui conducere se teme că atât liceul, cât şi celelalte imobile care ţin de instituţia de învăţământ vor fi afectate. În această săptămână, dacă nu vor fi achitate datorii de peste 230.000 de lei, oamenii din mai multe cămine vor rămâne, pe termen nelimitat, fără apă rece şi curent electric.

"S-a făcut o rebranşare temporară, dar nu ştiu cine va plăti această taxă. Oricum, noi am primit o adresă de la Electrica prin care suntem somaţi ca, până la 16 august, să achităm 111.100 lei, în caz contrar urmând ca de la acea dată contractul de furnizare să înceteze de drept. Noi nu putem plăti aceste facturi decât din banii din încasări, pe care îi adunăm foarte greu. Marea mea teamă este ca în cazul în care vom fi debranşaţi, asta să nu afecteze şi liceul, pentru că aici este centru de Bacalaureat şi nu pot organiza examenele dacă nu am energie electrică", ne-a declarat luni Ionel Hăulică, directorul Colegiului Tehnic "Aurel Vlaicu".

Managerul speră într-un ajutor-minune care ar putea veni de la Primărie.

"Urmează să ne întâlnim cu domnul primar care a promis că va veni la noi cu o hotărâre de consiliu local prin care să se stipuleze posibilitatea încheierii contractelor individuale de furnizare a energiei electrice pentru cei cu plăţile la zi. Restul ar urma să fie debranşaţi definitiv, nu avem ce face", a explicat Hăulică.

Apa rece, în pericol

Până să rămână fără lumină în case, chiriaşii căminelor de la "Aurel Vlaicu" sunt pândiţi de un alt pericol: acela de a rămâne şi fără apă rece. Furnizorul de apă potabilă s-a săturat şi el să aştepte banii şi zilele trecute a dat un ultimatum scadent miercuri, 15 august "Am primit de la Apă-Canal o înştiinţare prin care suntem somaţi ca până pe 15 august, să achităm suma de 122.400 lei. Adresa constituie aviz de debranşare ceea ce înseamnă că, dacă nu plătim, la acea dată se va întrerupe apa", completează directorul colegiului. Datoriile totale pe care le au locatarii căminelor de la Metalurgic depăşesc suma de 800.000 de lei, reprezentând facturile la apă, energie electrică şi chirii, iar utilităţile nu pot fi plătite decât din banii încasaţi cu această destinaţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Primăria preia căminele Metalurgicului

Căminele internat A, B şi F vor fi preluate din administrarea Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” (Metalurgic) în administrarea Consiliului Local al municipiului Galati, după obţinerea avizului de la Ministrul Educaţiei. Totodată, li se va schimba destinaţia din cămine internat în blocuri de locuinţe. Vestea bună este că imobilele vor beneficia de lucrări menite să îmbunătăţească nivelul de trai şi confortul chiriaşilor. „Oamenii aceia trăiesc acolo în nişte condiţii mizerabile, şi nu numai la căminele de la Metalurgic, mai sunt şi în Aviaţiei, şi în Micro 40 oameni care efectiv se chinuiesc patru-cinci persoane într-o cameră. Vrem să îmbunătăţim cât de cât nivelul lor de trai prin construirea balcoanelor tronsonale, practic să le dăm un spaţiu în plus şi să termoizolăm întregul bloc, pe banii Primăriei, să le aducem un plus de confort. Nu sunt oameni cu nivel salarial peste medie”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Marius Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Chiriaşii din căminele de la Metalurgic au dat instituţiei o gaură de peste 800.000 de lei

* Primăria vrea să preia căminele, dar nu şi datoriile chiriaşilor * Directorul Colegiului „Aurel Vlaicu” nu vrea să rămână cu pagubele pe cap * Sunt aproape 50 de procese pe rol pentru evacuarea rău-platnicilor

La sfârşitul anului trecut, Consiliul local a emis o hotărâre pentru a prelua căminele pline de chiriaşi sociali de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, iar Ministerul Educaţiei a avizat schimbarea destinaţiei acestor clădiri şi transformarea lor în locuinţe sociale. În mod normal, luptele dintre chiriaşi şi conducerea liceului ar fi trebuit să înceteze, dar războiul este acum mai aprig ca niciodată. Mai mulţi chiriaşi ne-au contactat pentru a se plânge că directorul de la Metalurgic, profesorul Ionel Hăulică, nu vrea să semneze protocolul prin care clădirile sunt preluate de Consiliul local.

Fără contracte, fără plata utilităţilor

„Suntem peste 200 de familii în cele trei cămine A, B şi F afectate de refuzul conducerii liceului de a semna protocolul. Din ianuarie 2013 noi nu am mai semnat niciun contract de închiriere, pentru că situaţia noastră este incertă. Nu suntem nici ai liceului, nici ai Primăriei. Şi nici nu plătim utilităţi. Pe 3 aprilie, cei de la Primărie ne-au chemat cu actele pentru semnarea contractelor de închiriere. Noi am depus documentele, dar ne-au spus că nu se pot semna contractele pentru că nu au un protocol parafat şi de conducerea liceului”, spune reprezentanta chiriaşilor, Aida Tofoleanu. 
Chiriaşii recunosc că unii dintre ei au datorii foarte mari la plata utilităţilor, dar spun că nu este vina lor, considerând că cei din conducerea liceului n-au făcut la timp demersurile necesare. „De ce să suferim noi cei care ne-am plătit datoriile? De ce conducerea liceului n-a dat mai devreme în judecată chiriaşii rău-platnici şi nu i-a evacuat? De ce au tărăgănat lucrurile şi au lăsat să se ajungă la 8,5 miliarde de lei vechi datorii? De ce nu ne-au primit banii eşalonat şi i-au cerut pe toţi odată?” sunt întrebări puse de chiriaşii în care mocneşte revolta.

„Dăm conducerea liceului în judecată”  

Cum altă soluţie nu au găsit, chiriaşii adunaţi duminică 7 aprilie la o şedinţă de constituire a asociaţiei lor au concluzionat că singura soluţie este justiţia, dacă nu se ajunge pe cale amiabilă la un consens. „Sunt deja 50 de procese pe rol, între chiriaşi şi liceu, vom deschide şi altele în care îi vom acuza de abuz. Nu au dreptul să  nu semneze protocolul de predare a clădirilor la CL, atâta vreme cât există decizii de la Municipalitate şi de la Ministerul Educaţiei”, mai spune Aida Tofoleanu.

„Eu nu pot plăti datoriile din buzunarul meu”

De cealaltă parte a baricadei, directorul de la „Metalurgic” are şi el dreptatea lui. „Primăria vrea să preia căminele, dar nu vrea să gestioneze datoriile pe care le au chiriaşii pentru utilităţi. E vorba de 8,5 miliarde de lei vechi către furnizorii de utilităţi care vor cere banii de la noi. Eu nu pot plăti din buzunarul meu aceste datorii. Nu voi semna protocolul dacă Primăria nu se angajează să preia şi recuperarea datoriilor, sau nu se angajează că nu va semna contracte de închiriere cu cei care au datorii. Trebuie constrânşi cumva să şi le achite. Avem 50 de procese pe rol cu persoane care au peste 60 de milioane de lei vechi neachitate. Mai sunt şi alţii care au datorii, dar încă nu le-am deschis proces”, declară directorul de la Metalurgic.
Acesta susţine că o lovitură grea le-a fost dată şi de faptul că începând de  anul acesta şi instituţiile bugetare trebuie să achite taxa de timbru. „Acum câteva zile am dat 80 de milioane de lei vechi taxă de timbru doar la zece procese”, se plânge profesorul Hăulică.
Directorul colegiului susţine că a avut controale de la Finanţe şi de la Curtea de Conturi care l-au încurajat şi chiar l-au sfătuit să nu semneze protocolul ca să nu să rămână cu gaura de peste 800.000 de lei în buget. 

Datorii achitate prin mandat poştal

Ionel Hăulică susţine că a instituit regula de a încasa întreaga sumă restantă pentru că de ani de zile chiriaşii vor să plătească restanţele, dar refuză să achite majorările de întârziere. „Ca să facă aşa cum vor ei, s-au învăţat să trimită banii doar pentru utilităţi prin mandat poştal, însă cei mai mulţi dintre ei refuză plata penalităţilor. Acum că s-a luat această decizie să fie scutiţi de penalităţile la APATERM dacă achită datoriile la zi, poate vor veni să plătească, să mergem să discutăm cu furnizorul. Am vorbit cu juristul de la ISJ să se întâlnească cu cel de la Primărie pentru a vedea cum se poate face legal ca noi să nu rămânem cu restanţele chiriaşilor în contabilitate”, mai spune directorul, apreciind că, legal, căminele nu le mai aparţin, dar ilegal sunt în postura de a da seamă de ele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Revolta luminii la Liceul Metalurgic

* Scandal de proporţii la Liceul Metalurgic, ieri, după ce Electrica a debranşat pentru neplată peste 200 de familii care locuiesc în cele trei cămine ale unităţii şcolare, rămase şi ea fără curent electric * În jur de 500 de suflete stau acum în întuneric din cauză că factura la electricitate nu a mai fost plătită de luni bune

Locatarii din căminele A, B şi F au rămas fără curent de două zile şi au ieşit ieri în stradă ca să îşi strige nemulţumirile. "Sunt şi aici câţiva rău-platinci, dar cei mai mulţi suntem cu facturile la zi. De ce ne taie nouă curentul dacă noi am plătit partea noastră către liceu? Cumva cei de la liceu nu au plătit mai departe? Avem copii, avem mâncare care ni se strică în frigidere, ce facem?", s-a plâns Ionela Constantin, locatar în căminul F.
Mai mult, în curtea liceului sunt şi trei chioşcuri, care, la fel, au contracte de chirie cu unitatea şcolară. Şi acestea au rămas fără curent electric, deşi, susţin proprietarii, şi-au plătit până la ultimul leu datoriile către "Metalurgic". "Avem marfă perisabilă, avem congelatoare cu îngheţată. Stăm aici şi ni se strică mărfuri de zeci de milioane de lei. Mi se pare aberant", a declarat Nicu Simion, proprietar de magazin situat în incinta liceului.

Probleme penale?

Problemele locatarilor din căminele de la Metalurgic par a fi cu duiumul şi din cele mai grave. Unele, poate chiar de natură penală. În primul rând, susţin oamenii, nu mai au contracte de chirie de la începutul anului. Pe bună dreptate, ei se întreabă acum în baza a ce li se încasează banii pe chirie (175 de lei pe lună). Apoi, problema cea mai gravă este că ultimele liste afişate de conducerea liceului pentru plata utilităţilor datează din 17 mai 2013, când au fost calculate cheltuielile pentru trei luni la un loc: ianuarie, februarie şi martie! Cu alte cuvinte, ultima "factură" emisă chiriaşilor pentru utilităţi este din luna martie, adică din urmă cu cinci luni. "Am mers la liceu să le plătesc bani lună de lună, dar de fiecare dată mi-au spus că nu s-au calculat utilităţile. Ultimele calculate sunt din martie. Iar pe notificarea pe care ne-au afişat-o aici cei de la Electrica se spune că avem facturi neachitate din martie, aprilie şi mai. Păi noi cum să plătim banii aferenţi acestor luni, când ultima listă afişată la noi e din martie? Că cică ei lucrează cu o firmă şi firma aia le face calculul pe mai multă vreme", s-a revoltat Ionela Constantin, susţinută şi de alţi locatari, printre care Nicoleta Dumitraşc, Iordan Andriescu, Gherghina Nicolae şi Stratulat Tincuţa.

"Plătim prin intermediari, ca să ni se ia comisioane"

Modul în care lucrează conducerea Liceului Metalurgic pare a fi cel puţin dubios. Pe de o parte, afişează liste cu calcule la utilităţi pe trei luni odată şi cu întârzieri mari, dar, pe de altă parte, susţin oamenii, pretinde bani de la chiriaşi prin mandat poştal de fiecare dată când mai vine o somaţie de la vreun furnizor. "Acum câteva zile au afişat un anunţ cum că dacă nu plătim nişte bani ne taie curentul. Eu am rupt de la gura copilului un milion de lei şi am plătit, uitaţi aici chitanţa. Bine, e un milion plus şapte lei, că trebuie să trăiască şi cei de la Poştă, că cei de la liceu nu se obosesc să ne încaseze direct banii. Deci ne iau şi comisioane, că suntem putrezi de bogaţi şi ne permitem. Bun, am plătit un milion, alţii au plătit 50 de lei, alţii au dat mai multe milioane, vă spun, în ultimele zile s-au făcut plăţi de zeci de milioane. Unde sunt banii? De ce nu s-a achitat factura la Electrica? Da' ce credeţi, îi interesează pe ei? Ei sunt în concediu, nici nu ai cu cine să vorbeşti, liceul e închis", a declarat Iordan Andriescu.

Electricitate la pauşal

Revolta locatarilor din cele trei cămine a scos la iveală şi o serie de multe alte nereguli, pe care, din lipsă de spaţiu editorial, nu le putem aminti aici. Printre acestea ar fi problema modului în care se face defalcarea pe fiecare cameră a facturii pentru curent. De exemplu, potrivit listelor afişate la căminul F, aceştia au consumat în ianuarie, la comun, nici mai mult, nici mai puţin de 8.625 de kw. În februarie, surpriză: exact 8.625 kw. În martie, la fel: 8.625 kw. Cum e posibil ca un bloc să aibă exact acelaşi consum în fiecare lună? Şi cum e posibil ca fiecare cameră să fie facturată cu exact aceeaşi sumă (236 de lei)? Dar asta nu e tot. Vecinii lor de la căminul B au contoare individuale, dar pe care nu le citeşte Electrica, întrucât nu există contract direct cu consumatorii. Aceste contoare servesc, probabil, doar pentru defalcarea costurilor în interiorul liceului. Ce credeţi? O cameră din căminul B plăteşte între 50 şi 130 de lei pe lună, în funcţie de consum. Să fie cei de la căminul F consumatori mai aprigi, încât să aibă facturi de două, trei ori mai mari şi, neapărat, consumuri egale între ei? Sau să fie vorba aici despre o defalcare pur şi simplu arbitrară a costurilor, pe baza unor criterii doar de conducerea liceului ştiute?

"Vom face verificări la liceu"

Din nefericire, conducerea liceului nu a putut fi contactată ieri pentru a oferi răspunsuri la multe dintre problemele ridicate de chiriaşii pe care îi are în curte. La liceu nu a fost nimeni, iar directorul Ionel Hăulică avea telefonul închis. Acesta va trebui, totuşi, să dea răspunsuri măcar conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean, care, după ce a primit, ieri, vizita unei delegaţii de locatari furioşi, a declanşat o anchetă, inclusiv financiară în acest caz. "Vom face verificări ca să vedem, pe de o parte, ce soluţii se pot găsi pentru ca oamenii să aibă curent cât mai curând şi, pe de altă parte, cum se fac aceste calcule pentru utilităţi, pentru chirii etc", a declarat inspectorul general Laura Marin.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Nemulţumiri şi beznă la Liceul Metalurgic

Pentru a doua zi consecutiv în jur de 40 de locatari ai căminelor de la Liceul Metalurgic au ieşit, astăzi, revoltaţi, în curtea liceului, după ce Electrica a sistat furnizarea energiei electrice pentru toate cele trei cămine, dar şi pentru unitatea şcolară, pe motiv de neplată a facturilor. Din păcate, ca în orice bloc din România în care nu există contracte individuale cu societăţile care furnizează servicii publice, din cauza rău platnicilor suferă toţi cei care locuiesc acolo. În cazul sutelor de familii care locuiesc în căminele de la Metalurgic se mai adaugă o problemă: nici Primăria şi nici Inspectoratul Şcolar Judeţean nu îşi asumă responsabilitatea rezolvării situaţiei.

Astfel, o mică parte din cei care locuiesc în cămine susţine că se află cu plata facturilor la zi, deşi nu mai primeşte energie electrică. Locatarii spun că mereu au plătit la Liceul Metalurgic, în sistem de pauşal, toate cheltuielile pentru utilităţi – apă, lumină electrică etc – şi că din martie, cei de la liceul nu le-au mai emis nicio factură, pe motiv că Primăria Galaţi urmează să preia, în toamnă, în administrare, căminele!

Pe de altă parte, conducerea Liceului Metalurgic – unitate care are în administrare căminele – spune că pe contractul cu Electrica figurează cu tot cu cele trei cămine, şi, cât timp locatarii nu şi-au mai achitat facturile şi liceul a acumulat datorii, motiv pentru care şi acesta a rămas fără energie electrică!

Inspectoratul Şcolar: Primăria vrea căminele, dar fără datorii!

Inspectorul adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Diana Bulai, spune că „acele cămine au fost date în folosinţa Liceului Metalurgic de către Primărie, care primise acest patrimoniu de la combinat. De-a lungul anilor, locatarii au acumulat datorii mari, motiv pentru care Liceul Metalurgic chiar a fost în pericol de a i se bloca conturile. Pe de altă parte, la cererea Primăriei, Inspectoratul Şcolar Judeţean a obţinut, în decembrie 2012, un aviz de la Ministerul Educaţiei pentru ca acele cămine să fie transformate din spaţii de învăţat în spaţii de locuit, existând intenţia Primăriei de a transforma acele cămine în blocuri pentru chiriaşi. Totuşi, Primăria nu vrea să preia acele imobile decât libere de sarcini, adică fără datoriile locatarilor. Şi în acest caz, cine va plăti acele datorii? Liceul metalurgic? Inspectoratul?”.

Diana Bulai spune că „Liceul Metalurgic nu poate fi suspectat nici că nu a calculat corect facturile la utilităţi – există verificări ale Curţii de Conturi, de audit, care nu au scos la iveală nicio neregulă. Şi pentru recuperarea datoriilor liceul a făcut eforturi; sunt 50 de dosare pe rol, din care pentru două familii există decizii de evacuare. Nu pot fi acuzaţi de proastă administare!”.

Primăria: „Nu avem contract cu locatarii!”  

Pe de altă parte, Primăria se spală şi ea pe mâini de responsabilitate. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache spune că „Primăria nu are în administrare căminele şi, ca urmare, nu este responsabilă de problema care a apărut. Abia după ce vom prelua în toamnă căminele, locatarii vor fi trataţi ca orice alt chiriaş al Primăriei, li se vor face contracte separate”.

Cu alte cuvinte, nimeni nu îşi asumă rezolvarea problemei. Singura soluţie ar fi ca fiecare locatar să îşi achite datoriile. Însă este puţin probabil ca acest lucru să se şi întâmple, având în vedere situaţia precară financiară a multora din locatari, faţă de sumele imense care ar trebui achitate.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Locatarii de la căminele Metalurgic au primit curent

Cel puţin deocamdată, problema celor 500 de locatari de la căminele din curtea Liceului Metalurgic care au rămas fără curent electric la mijlocul săptămânii trecute a fost rezolvată. Electrica a reluat furnizarea de energie electrică după ce conducerea liceului a făcut o serie de plăţi, susţin chiriaşii. "Am primit curent electric, s-a rezolvat până la urmă, dar nu ştim până când, nu ştim cât va dura. Am înţeles că s-au făcut nişte plăţi din banii care s-au adunat de la locatari. Urmează să mai plătim nişte bani ca să se mai acopere din datorie. Sper să nu se mai întâmple să ne debranşeze", a declarat Ionela Constantin, una dintre locatarele de la căminul F.
Pe de altă parte, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean susţine că a verificat, la sfârşitul săptămânii trecute, şi modul în care se face defalcarea utilităţilor de către conducerea liceului şi că nu s-au descoperit nereguli. "Calculul îl face o firmă specializată, iar în urma controlului pe care l-am făcut nu a rezultat vreo problemă", a declarat, vineri, inspector şcolar general Laura Marin.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Căminele Metalurgicului, preluate de administraţia locală

Contracte doar pentru cei care achită datoriile - acesta a fost mesajul ferm transmis de primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, locatarilor blocurilor A, B, şi F situate pe strada 1 Decembrie 1918, nr.25, fostele cămine ale Metalurgicului.

La şedinţa de joi a Consiliului Local, s-a aprobat preluarea efectivă a imobilelor, cu activele şi pasivele existente, şi înregistrarea acestora în evidenţele contabile. Chiar primarul a fost mandatat cu semnarea Protocolului de predare-primire a blocurilor.

Prezent la întrunirea aleşilor, Traian Iacomie, reprezentant al căminului B, a vrut să ştie când estimează autorităţile că se va realiza efectiv preluarea imobilelor şi când se vor încheia contracte de închiriere.

„Este greu de estimat pe ore şi pe zile, pentru că sunt de evaluat trei cămine şi mai mult, trebuie să preluăm şi activele şi pasivele înregistrate la cele trei cămine, e o situaţie financiară care probabil va necesita ceva timp. Vom încerca să grăbim lucrurile, pentru că fiecare zi care trece înseamnă acumularea de datorii şi îngreunarea situaţiei tuturor, şi a noastră, şi a locatarilor. De reţinut este că vom încheia contracte doar cu cei care vor veni cu datoriile la zi. Cei care nu au plătit şi nu plătesc datoriile vor fi evacuaţi şi alte persoane vor fi mutate acolo”, a fost răspunsul primarului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Colegiul "Aurel Vlaicu" şi Centrul pentru Romi, debranşate de la reţeaua electrică

* Pe lângă fostele cămine ale instituţiei de învăţământ, ale căror locatari au datorii către Electrica, au fost lăsaţi fără curent şi consumatorii bun-platnici

Debranşare cu repetiţie la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”. De data aceasta, însă, debranşarea nu-i afectează doar pe cei care locuiesc în fostele cămine ale colegiului, ci şi pe foarte mulţi elevi. Şi asta din cauză că, pe lângă cămine, au rămas fără curent electric atât colegiul, cât şi Centrul de Sprijin pentru Romi. Acest aspect blochează activitatea celor două instituţii, care nu au datorii către Electrica. Energia electrică a fost întreruptă începând de ieri dimineaţă, în plină campanie de înscriere a elevilor la cea de-a doua sesiune de bacalaureat, dar şi de eliberare a adeverinţelor absolvenţilor care vor să se înscrie la facultate.

„Mâine (vineri - n.r.) este ultima zi de înscriere a elevilor romi la facultăţi, pe locurile special destinate lor. Noi urma să eliberăm astăzi adeverinţe pentru cei care vor să se înscrie. Stau oamenii după mine de azi dimineaţă şi nu îi pot ajuta. Am cerut o păsuire până mâine, dar nu am găsit înţelegere din partea celor de la Electrica, ba mai mult ne-au spus că nu îi interesează. Asta este discriminare”, ne-a explicat Viorica Gotu, reprezentanta romilor

Atât Centrul pentru Romi, cât şi Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu" au ajuns în această situaţie din cauza datoriilor acumulate de chiriaşii din fostele cămine ale instituţiei de învăţământ, aflate acum sub tutela Primăriei Galaţi. "Aceste imobile au fost preluate de Primăria Galaţi la începutul acestui an. Noi nu avem datorii la curent electric, dar ne-am trezit debranşaţi. Noi trebuie să eliberăm acum adeverinţe pentru absolvenţi, copiii trebuie să se înscrie la facultăţi, dar facem şi înscrieri pentru a doua sesiune de bacalaureat. Nu putem face însă nimic, pentru că nu avem curent", ne-a spus Silviana Ciupercă, directoarea Colegiului Tehnic "Aurel Vlaicu".

Gălăţenii care locuiesc în fostele cămine recunosc că au acumulat datorii, dar susţin că acestea sunt umflate şi că nici nu au condiţii optime de locuit. "Da, sunt datorii, de vreo două miliarde (de lei vechi - n.r.), dar nimeni nu se interesează de soarta noastră. Ni s-a promis că ni se vor face contracte individuale şi că vor fi reabilitate căminele. Nu s-a făcut nimic! Plătim curentul electric ca persoane juridice. Pentru o cameră ne vine factura la curent şi 400 de lei. Au fost şi facturi de 700 de lei. Cine consumă atâta curent?”, ni s-a plâns Tincuţa Demian, locatară a unui cămin.

Situaţia nu pare să aibă rezolvare, mai ales că Primăria susţine că nu-i poate prelua pe cei 700 de locatari cu tot cu datorii. "Suntem în proces de evaluare a situaţiei. Sumele restante respective sunt din perioada în care căminele aparţineau liceului. Ei trebuiau să-i dea în judecată pe rău-platnici pentru recuperarea datoriilor. Noi nu-i vom prelua pe datornici şi, cel mai probabil, doar circa 100 dintre chiriaşi vor fi avea contract cu Primăria”, ne-a explicat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

După două săptămâni în beznă, debranşaţii de la Metalurgic, în audienţă

Silviana Ciupercă, directoarea Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Viorica Gotu, reprezentanta romilor, dar şi câţiva chiriaşi bun-platnici din fostele cămine ale Metalurgicului au venit ieri în faţa aleşilor locali, pentru a se plânge că din 17 iulie nu mai beneficiază de energie electrică. Şi, mai grav, atelierele şcolii au fost vandalizate!
Aşa cum aţi putut citi în "Viaţa liberă", acum două săptămâni, pe lângă fostele cămine ale Metalurgicului, ale căror locatari au datorii către Electrica, au fost debranşaţi şi consumatorii bun-platnici: colegiul, Centrul de Sprijin pentru Romi şi filiala Bibliotecii "V. A. Urechia".
Primarul Marius Stan a explicat că Primăria a încheiat deja contract cu o firmă care să debranşeze fostele cămine de colegiu, după care să branşeze fiecare cameră în parte, astfel încât să fie contorizată, dar Electrica refuză să dea drumul la energie câtă vreme nu se recuperează debitul acumulat de chiriaşi. Fost director al Electrica, consilierul local UNPR Vergiliu Vals, a replicat că o asemenea condiţionare constituie un abuz din partea Electrica.
Soluţia găsită a fost ca, începând de astăzi, să demareze contorizarea individuală a bun-platnicilor. Primăria va insista ca, pe garanţia municipalităţii, Electrica să furnizeze energie. Pentru datorii, fiecare chiriaş va face un angajament de plată, iar cei care nu se supun vor fi evacuaţi în regim de urgenţă.
Prefectul judeţului s-a oferit să pună la dispoziţie generatorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ca soluţie provizorie pentru cei bun-platnici.
viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Evacuare cu scandal. Au rămas fără casă în prag de iarnă

Însoţiţi de jandarmi, executorii judecătoreşti şi angajaţii Primăriei au evacuat două familii care locuiau în blocul F, fost cămin de liceu, de pe str. Aurel Vlaicu. Era vorba de familii care aveau 10.000 lei, respectiv 20.000 de lei datorie la întreţinere.

În cazul familiei Gosav, acasă era doar unul dintre fii, un băiat de 18 ani, când au intrat să îl evacueze. „Mama e plecată să muncească în străinătate, iar tata ieri a ieşit din spital. Noi am mai muncit, ne-a mai trimis mama bani, au mai dat bunicii. Dar ne încarcă la factură. De unde să plăteşti câte 1.000, 1.200, 1.400 de lei pe lună cât aveam noi? Am adunat 10.000 de lei datorii că ne-au supraîncărcat şi apoi cu penalităţile… nici dacă voiam nu puteam plăti. Nu ştiu unde ne vom duce. Dar acum nici nu avem unde să lăsăm mobila. Au mai evacuat un vecin, Stratulat, plecat la muncă în Germania. Au intrat şi i-au desfăcut uşa. Şi el are datorii, dar spun că l-ar mai fi găsit şi cu altă casă. Toţi de aici suntem chiriaşi ai Primăriei”, spunea Costel Gosav, unul dintre evacuaţi.

Şi alţi locatari din bloc, ce au datorii mari, stau cu frica de evacuare. Pe una dintre ele au lăsat-o nervii şi a început să ţipe şi să acuze autorităţile că o să o lase iarna cu copiii în stradă. „Şi pe mine m-au încărcat la plată şi nu ştiu ce o să fac. Am datorii pentru că aşa ne-au făcut ei cu penalităţi cu tot, ca să nu putem plăti. Unde să mă duc eu iarna cu copiii dacă mă dă şi pe mine afară ca pe băieţii ăştia, că şi ei sunt vai de capul lor”, se jeluia şi ţipa Aurica Andreiscu, o altă potenţială evacuată din cauza datoriilor.

Primăria nu a făcut decât să pună în practică o decizie a instanţei. Mâine este ultima zi din acest an în care se mai pot face evacuări dar nu sunt programări la blocul F. „Era vorba de chiriaşi care aveau debite de 10.000 lei, respectiv 20.000 de lei neplătite. Cei care nu au unde să locuiască, pot să stea la Centrul de Cazare în Regim de Urgenţă, până îşi rezolvă problema. În acel bloc, din cei 726 de chiriaşi, doar 120 sunt eligibili de a mai primi locuinţă socială. Media debitelor este, la cei care au datorii mari, de circa 10.000 de lei pe spaţiu de locuit ”, a precizat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.