Jump to content

Micro 39B - cartierul în care hoţii fac legea


dcp100168

Recommended Posts

Micro 39 - scandal, câini şi mizerie

* Vegetaţie luxuriantă şi câini aproape sălbăticiţi * Tineri care fac doar ce îi taie capul cât e noaptea de lungă * Străzi măturate în dorul lelii şi spaţii prin care cresc scaieţi împodobiţi cu gunoaie

Trăim în mizerie, gălăgie şi pericol, iar de câinii şi de pisicile de care am ajuns să ne împiedicăm la tot pasul nu vom mai scăpa decât dacă intervin autorităţile! Astea ne-au spus cei mai mulţi dintre cititorii noştri care au venit la întâlnirea cu echipa „Vieţii Libere” ca să se plângă că, deşi sunt oameni serioşi - cu plata taxelor şi impozitelor la zi, simt că autorităţile nu le-au rezolvat, în ultimii ani, nicio problemă majoră pe care le-au sesizat-o.

Viaţa printre gunoaie, maidane şi bălării

Mergând pe aleea Comerţului, de la staţia de autobuz până înspre piaţa de legume şi fructe, ne-a surprins aspectul cu totul neîngrijit al zonei şi mirosuri care numai la cumpărături nu te îmbie! Că sunt gălăţeni prost crescuţi care aruncă pe jos ambalaje sau chiştoace, trebuie să admitem, deşi nu cu plăcere. Oricum, cine n-are şapte ani de acasă cu greu va mai putea fi convins să se comporte civilizat. Totuşi, mizeria care se adunase până la orele 11,00 ale dimineţii demonstrează că se mătură cam rar şi cam în dorul lelii. „Chiar nu se mai poate aşa. Mergem la piaţă prin toată mizeria asta şi chiar nu e normal. Ce să mai spunem despre copacii din zonă care n-au mai fost tunşi de nu mai ştim când şi am ajuns să ne aplecăm, când trecem pe sub ei, ca să nu ne lovim cu capul de crengi? Plătim impozite şi taxe şi ca să avem un cartier frumos şi iată că tot în condiţiile astea trăim!”, ne spune domnul Iancu Căţoiu, în vârstă de 63 de ani.

Nu doar pe aleea Comerţului ar trebui făcută curăţenie, ci şi în spaţiile din jur, care arată ca nişte maidane. „Numai uitaţi-vă puţin cum arată spaţiul de la intrare. Sunt pe aici tufe de boscheţi şi alte bălării care n-au fost tunse deloc anul acesta şi care adună gunoaie pe care nu le mai strânge nimeni şi noi trebuie să trăim zilnic printre ele”, a declarat Marin Năstase, de 67 de ani.

Tărâmul necuvântătoarelor

În Micro 39, cresc câini de două condiţii sociale. Cei mai mulţi nu au stăpân, dorm şi mănâncă pe unde apucă, se războiesc pentru teritoriu ori de câte ori este cazul şi ocazional îşi mai şi înfig colţii în câte o gambă fragedă de gălăţean care face imprudenţa de a le trece prin faţă. În cele circa trei ore petrecute printre blocurile din cartier, am numărat peste 20 de astfel de animale lăsate în voia sorţii. Unele mai grase, altele mai ogârjite, în funcţie de magazinele pe lângă care se aciuează sau de dărnicia locatarilor din blocurile pe lângă care îşi fac veacul. Există însă şi câini de rasă, pe care locatarii de la parter îi cresc în spaţiile verzi şi îngrădite din faţa blocurilor. Evident, şi aceşti câini latră şi ziua şi noaptea, iar uneori sar gardul grădinii blocului ca să mai guste din câte un trecător care li se pare suspect.

Din câte ştim, potrivit legii, gălăţenii nu au voie să crească nici un fel de vieţuitoare în grădina blocului. Mai întâi pentru că spaţiul este comun şi toţi locatarii trebuie să se poată bucura de el după bunul plac şi apoi pentru că, în cazul în care autorităţile le permit, sigur vor reapărea „gospodarii” care să-şi ridice coteţe de găini sub geam. Unde nu sunt câini, domnesc pisicile. Nu latră noapte, ci miorlăie şi fac mizerie. Grupate sau în incursiuni solitare, am numărat şi peste 10 pisici, doar la o primă privire, printre blocuri.

Să moară toţi vecinii de pe scară!

Moraru Niculai are 60 de ani şi spune că, mai ales vara, oamenii de bine de prin cartier abia dacă apucă să închidă un ochi, spre dimineaţă. „Se adună o mulţime de tineri pe la scările de bloc şi încep să facă gălăgie. Beau, înjură, fac mizerie şi aşa mai departe. Uneori, scandalul continuă şi până târziu în noapte. Şi cine are curaj să iasă din casă şi să se ia la ceartă cu ei? Pot să vă spun că în ultima vreme n-am mai văzut poliţişti noaptea prin zonă. Dacă ar mai patrula, nici nu cred că ar mai avea băieţii ăştia atâta curaj să tulbure liniştea, dar aşa…Nu e normal, pentru că şi noi plătim taxe şi impozite ca toţi ceilalţi gălăţeni, aşa că vrem să ne bucurăm de linişte şi de siguranţă”, este de părere gălăţeanul.

Una peste alta, oamenii sunt tare nemulţumiţi de felul în care arată cartierul lor şi de faptul că în zonă locuiesc prea mulţi gălăţeni care se comportă ca şi cum ar fi scăpat de curând de la vreo stână.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Micro 39B - cartierul în care hoţii fac legea

* Zeci de garaje stau pe post de depozite în Micro 39B sau sunt folosite de către proprietarii lor ca ateliere mecanice * Majoritatea garajelor au beci, adică modificări ilegale * Cu extrem de puţine patrule de poliţie, posesorii de automobile cad victime spărgătorilor de maşini * Parcurile lipsesc cu desăvârşire

Micro 39B pare să fie un cartier în care doar câinii şi spărgătorii de maşini fac legea. Patrulele de poliţie trec din an în Paşti, iar când trec par să o facă mai mult ca plimbare decât cu gândul că printre blocuri s-ar putea întâmpla ceva. Cu haite de câini la fiecare colţ de stradă, cartierul e împânzit de garaje, care, potrivit locatarilor, sunt întrebuinţate mai mult ca depozite decât ca spaţii de adăpostit maşinile. Nu numai că sunt folosite în alte scopuri decât cele pentru care au fost construite, dar ocupă spaţiul pe care ar putea fi parcate două sau trei maşini. „Garajele sunt folosite ca depozite pentru consignaţii, pentru depozitarea mărfii sau ca atelier de mecanică. Iar maşina adusă la reparat mai ocupă şi aceea spaţiu. Mai aduc şi alte maşini pentru vânzare”, spune doamna Eugenia.

Ţi se sparge maşina, ia-ţi garaj!

În timp ce unii dintre posesorii de garaje folosesc încăperile pentru a-şi depozita murăturile sau articolele destinate vânzării la vreun chioşc din zonă, proprietarii de automobile se plâng că le-au fost sparte maşinile şi de câte trei, patru ori. Mai mult decât atât, Primăria face eforturi să demoleze garajele construite fără autorizaţie, în timp ce poliţiştii îi trimit pe deţinătorii de maşini să-şi construiască. „Se fură. Mi-au spart maşina. Am maşina în parcare. Am reclamat de trei - patru ori la poliţie. Însă cei de la Secţia 4 mi-au zis să îmi cumpăr garaj. Nu există destul de multe echipaje de poliţie”, a mai spus doamna Eugenia.

Lipsa organelor de poliţie a fost unul din lucrurile punctate şi de către domnul Butnaru, potrivit căruia „trec câte doi, vin în plimbare şi pleacă repede”. Şeful Poliţiei Locale, Cristian Gâscă, spune că mai multe patrule decât sunt deja nu poate asigura şi nici mai mulţi oameni, iar vinovat pentru această situaţie este fostul guvern. „Noi avem 12 patrule în tot oraşul. Suntem foarte puţini. De când a venit ordonanţa de urgenţă 63 dată de Guvernul Boc, lucrăm cu puţin peste 30 de oameni. Dar alta e nedumerirea mea. Se fură atâtea, dar nu sună nimeni. Chiar nu vede nimeni, nu este nimeni prin preajmă, nu iese nimeni la geam când se fură?! Trebuie să se implice mai mult şi oamenii”, ne-a declarat Cristian Gâscă.

Garaje cu aerisire, deci cu beciuri ilegale

Mulţi au primit autorizaţie de la Primărie, acum câţiva ani, pentru a construi un garaj, dar nimeni nu a cerut autorizaţie pentru a săpa un beci sub garaj. Cu toate acestea, ele există. Micro 39B este plin de garaje cu beciuri dedesubt. Dovada - gurile de aerisire. Pe dinafară chichineaţă, înăuntru Taj Mahal cu două niveluri, garajele respective riscă acum demolarea. Reprezentanţii Primăriei sunt îngrijoraţi, pe de altă parte, şi de calitatea lucrărilor. „Nu a cerut nimeni autorizaţie pentru aşa ceva. În cazul garajelor s-a închiriat terenul cu amprentă la sol. Dar, înainte de toate, autorizate sau nu, vorbim de calitatea lucrărilor. Pământul este prost, iar dacă ceva nu e lucrat bine pot apărea probleme. Primăria vine în întâmpinarea cetăţenilor. Noi dărâmăm garajele ca să le înlocuim cu ceva. Pe măsură ce găsim finanţare, vom construi parcuri sau locuri de parcare pe locul garajelor”, explică Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Locuri de parcare ar fi, parcuri ioc

Arealul din faţa blocurilor J a fost asfaltat şi organizat ca parcare, dar când vine vorba de locuri de joacă, locatarii spun că lipsesc cu desăvârşire. Potrivit acestora, imediat după crearea parcării, s-au adresat Primăriei să construiască în jur şi un parc, dar răspunsul venit a fost că nu sunt bani. „S-a făcut spaţiu de parcare la J-uri, dar am vrea un spaţiu de joacă pentru copii. Nu au unde se juca. Nici pentru cei mai vârstnici nu există bănci. Sper că noul primar să se ocupe şi de asta”, trag speranţe locatarii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Mizeria e cuvântul de ordine în Micro 39B

Printre problemele ridicate de cititori la întâlnirea din cartierul Micro 39B, recurentă a fost lipsa curăţeniei şi a implicării autorităţilor competente în acest sens. Străbătând cartierul dintr-un capăt în celălalt e vizibil că se mătură doar „la stradă”. Iar cei doi-trei angajaţi ai Ecosal care se aflau, mai mult de faţadă, „la faţa locului”, cu o mână fumau şi în cealaltă ţineau mătura. „De unde atâta curăţenie când ei au alte preocupări?”, se întreabă Rodica Moţoc.

Locuitori neglijenţi, complici la mizerie

În plus, nici locuitorii nu sunt prea grijulii cu mediul în care trăiesc. Pentru că sunt prea puţine coşuri de gunoi, din comoditate sau pentru că aşa au fost educaţi, mulţi scapă de ambalajele, paharele de cafea sau PET-urile de bere fix în locul în care au terminat de consumat produsul. Şi asta nu e tot, există şi persoane cărora drumul până la container li se pare prea lung sau ruşinos, aşa că îşi abandonează punga la colţul blocului sau fix pe trotuar, după ce s-au asigurat în prealabil că nu-i vede nimeni. Mărturiile rămân însă în calea trecătorilor şi rareori se lipesc de mâinile celor de la salubritate. Şi gunoierii participă activ la aspectul mizer din zonă. Răscolesc curioşi în tomberoane şi împrăştie resturile de jur împrejur, pentru ca mai apoi vântul să le zboare mai departe. Cum ieşi în strada Grigore Ventura, în colţul blocului W8, un tomberon rătăcit stă răsturnat pe spaţiul verde, iar în jurul lui zac împrăştiate resturi de tot felul. „Se începuse o dată curăţenia. S-a făcut în jumătate de cartier şi au abandonat pentru că nu s-a mai văzut nici o mişcare de atunci”, povesteşte Ana Bot. Crengile câtorva copaci toaletaţi în procesul de curăţenie au rămas la locul faptei şi susţin afirmaţiile cititoarei. Pe lângă asta intervine şi problema frunzelor, care nemăturate se aştern în covor gros şi ascund adevărate pericole pentru trecători, care „fie alunecă, fie îşi scrântesc gleznele dacă dedesubt e vreo denivelare”, mărturiseşte un locuitor al zonei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cartierul Micro 39B are mai mulţi câini decât locuitori

Oraşul e plin de câini comunitari şi asta nu e o noutate, însă în Micro 39B numărul acestora pare să-l fi depăşit pe cel al locuitorilor. Pe lângă nenumăratele nemulţumiri, nu a existat sesizare în care să nu se aducă în discuţie patrupedele care latră zi şi noapte între blocuri şi îşi fac nevoile la fiecare colţ de stradă. „În ce ţară trăim? Pentru un câine se alocă 15 lei pe zi, iar pentru un om bolnav doar 7 lei. Unde mai pui că sunt un dublu pericol social: te muşcă şi îşi fac nevoile peste tot”, se plânge Nicolae Nicoară.

Sunt agresivi şi se înmulţesc cu viteza luminii

La nivel local există prea puţine adăposturi sau padocuri pentru câinii fără stăpân şi nu fac faţă. Iar dacă e să vorbim de sterilizare, nici unul din cei pe care i-am întâlnit joi, în Micro 39B nu era marcat. Aşa că, în condiţiile în care nu se vor lua măsuri, aceştia vor continua să se înmulţească. Ana Bot sesizează la rându-i că „Ne-au invadat haitele de câini. În apropiere de depozit sunt în jur de 20”, declară îngrijorată femeia. Deşi, la prima vedere, unele exemplare par neajutorate şi lipsite de apărare, reacţionează violent dacă le încalci teritoriul şi devin extrem de agresive, chiar şi fără motiv. Mai mult, în lipsa unui loc de joacă special amenajat, copiii îşi petrec marea majoritate a timpului în jurul blocului, riscând oricând să fie muşcaţi sau să se pricopsească cu vreo boală. Şi asta pentru că fecalele patrupedelor stau împrăştiate peste tot. În plus, există şi zone în care iluminatul stradal lipseşte cu desăvârşire, iar câinii te întâmpină acolo unde te aştepţi mai puţin. „Noaptea parcă îşi fac de cap, nu ne putem odihni de loc”, relatează Valeriu, vizibil deranjat de urletele haitelor aciuate în inima cartierului. Paradoxal, deşi oamenii sunt deranjaţi de prezenţa patrupedelor, acestea par bine hrănite şi îngrijite, semn că cineva le oferă totuşi atenţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Micro 39C şi Micro 13B, cartierele care necesită reparaţii capitale

Cititorii din Micro 39C şi Micro 13B au răspuns pozitiv invitaţiei noastre de ne semnala problemele din cartierul în care locuiesc şi au venit în număr mare la întâlnirea de joia trecută. Deşi demersul nostru viza zona 39C, locuitorii din 13B au profitat de faptul că întâlnirea a avut loc la "graniţa" dintre cartiere şi au venit şi ei să-şi spună ofurile.

Nevoie de schimbare

Majoritatea celor prezenţi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că autorităţile au uitat complet de bucăţica lor de cartier şi că aici nu s-a mai mişcat un pai de ani buni, fapt ce îi obligă să meargă zilnic prin gropi şi gunoaie sau să facă slalom printre maşinile parcate pe trotuare. „Pentru că stăm la periferie nu ne bagă nimeni în seamă. Numai Brăilei şi Domnească reprezintă oraşul acesta? Acelaşi oraş e şi aici”, precizează unul dintre cititori.

Petrică Melinte este, de departe, cel mai supărat dintre aceştia, venind cu o listă întreagă de nemulţumiri. Cea mai stringentă problemă semnalată de el este că: „Trebuie făcută o reparaţie capitală a cartierului”, acesta adăugând că nu e suficient să se intervină doar pe alocuri. Oamenii se plâng că nu mai au pe unde să circule, trotuarele în marea majoritate fiind distruse, iar străzile şi aleile pline de gropi. „Îl invit pe primar să vină să vadă că nu mai avem trotuare între blocuri, sunt numai gropi peste tot. Aici, între C3 şi A1 este o groapă de toată frumuseţea, are cam doi metri. Ar fi bine să ne înscriem la Olimpiadă, şi să se ţină proba de sărituri peste gropi aici, noi oricum suntem antrenaţi”, mărturiseşte ironic domnul Melinte. „E nenorocire cu trotuarele, copiii nu mai pot circula în siguranţă, se accidentează uşor, iar noi, bătrânii, ne deplasăm cu greutate”, adaugă Maria Nica.

Planul de reparaţie ar trebui să cuprindă şi parcări

Şi lipsa locurilor de parcare îi nemulţumeşte pe locuitori, mai ales că, de curând, parcarea de la ieşirea în Centură a fost desfiinţată şi înlocuită cu un sens giratoriu. Astfel, cele câteva zeci de maşini care îşi aveau locul în acel spaţiu stau acum de-a lungul trotuarului, ocupând o bandă de circulaţie, sau ilegal, pe trotuare. „De când cu intersecţia asta, e balamuc aici. Oamenii îşi înghesuie maşinile pe unde apucă, măcar de-ar amenaja în altă parte o parcare”, se plânge un cetăţean.

Petrică Melinte propune ca soluţie de eficientizare a spaţiului de parcare să se ridice maşinile pline de rugină care zac între blocuri, uitate de proprietari şi în care îşi găsesc adăpost oameni ai străzii. „Ocupă locul degeaba, arată şi miros îngrozitor. Dacă le-ar aduna s-ar mai câştiga loc pentru ceilalţi”, informează cititorul.

Piaţa de la „Pietroiul răsturnat”

Oamenii se plâng că nu au o piaţă în adevăratul sens al cuvântului şi că în zonă vin câţiva comercianţi care vând la suprapreţ şi folosesc, pe post de tarabă, celebrul „pietroi răsturnat”. Vor să aibă măcar o hală aprovizionată, căreia să-i spună piaţă şi să nu se mai împiedice dimineaţa de saci şi lăzi cu legume şi fructe şi seara de gunoaiele rămase în urma comercianţilor. „Vara vin comercianţii şi vând lapte, brânză, ouă, în praf şi la temperaturi de 40 de grade, nu-i controlează nimeni şi nu e normal”, punctează Petrică Melinte.

„Alţii cum pot şi noi nu?”

Oamenii sunt indignaţi nu se iau măsuri de nici un fel şi fac comparaţie cu oraşele mici, unde lucrurile se pare că merg mai bine decât în cartierul lor. „În Vălenii de Munte, au coşuri de gunoi din cinci în cinci metri şi nu vezi o hârtie pe stradă. Noi avem cinci coşuri în tot cartierul şi e mizerie peste tot”, spune Alexandru Donel. Tot el completează că „Blocurile, casele şi clădirile de la ei au un aspect îngrijit, nu ca la noi, cu tencuiala căzută şi pestriţe. La ei cum se poate?”, se întreabă retoric cititorul.

viata-libera.ro

Nemulţumirile domnului Mărăscu: „Se cârpeşte totul doar la vedere”

Domnul Radu Mărăscu (subinginer, pensionar) locuieşte în cartierul Micro 13B de peste 35 de ani. Punctual la întâlnirea cu redactorii "Vieţii libere", dumnealui a venit cu o listă de probleme.

Facturi încărcate şi asfalt de-o seamă cu blocurile

„Dacă vă uitaţi la asfaltul trotuarelor dintre blocuri, acesta nu a mai fost refăcut de zeci de ani, aleile sunt pline de gropi - se cârpeşte totul doar la vedere, nu mai are grijă nimeni de interiorul cartierului. Probleme sunt şi cu administraţia, cu cei de la întreţinere, ar trebui să facă cineva de la Primărie verificări. Noi nu ne dăm seama întotdeauna când ni se încarcă nota de plată, cei care sunt cenzori probabil că merg mână în mână cu cei de la asociaţia de locatari, nu ştiu ce se întâmplă, dar mi se pare câteodată exagerat. De exemplu, pentru deratizare, pentru luna august, ne-a inclus în factură câte 8 lei de cameră, pe când atunci când am vorbit la început, se spusese că tariful este de 200 de lei pe scară, apartamentele fiind cu trei camere (cele mai multe) şi respectiv cu două. Cele două tarife nu se compară. Ca şef de scară, făcusem, anterior, separat, deratizare şi m-a surprins tariful final”.

Colectăm separat ca să descarce la grămadă?

Problemele de gospodărire sunt, în opinia cititorului nostru, cele mai grave: „S-a încercat, cu gunoaiele, colectarea separată, s-au schimbat containerele pe strada Feroviarilor, dar sunt mulţi oameni care aruncă pe jos, chiar când containerele sunt goale. Şi mai este o problemă: s-au adus containere specializate pentru sticlă, plastic, carton etc., şi chiar dacă noi facem aşa, am observat că cei care vin să le descarce le pun la grămadă în camion, deci strădania noastră e inutilă. Nu s-au gândit de la cap la coadă cum să se facă acea colectare diferenţiată a deşeurilor. E păcat că s-a făcut o investiţie cu aceste containere pe culori şi care nu e gândită până la capăt, iar investiţia nu se justifică, în aceste condiţii. Normal ar fi fost să se vadă undeva produsele rezultate din reciclarea hârtiei, de exemplu, să fie cu alt preţ”.

Pentru pensionari va fi din ce în ce mai greu

L-am întrebat pe domnul Mărăscu ce şi-ar dori să citească în "Viaţa liberă": „Nu ar fi rău să dedicaţi mai multe articole problemelor pensionarilor. Pensiile nu se mai indexează, nu mai sunt bani pentru aşa ceva, ba chiar acestea vor fi din ce în ce mai mici, prin 2030 este posibil să fie atât de mici încât să ju ajungă nici măcar la 10 la sută din venitul minim. Greşelile au fost în lanţ după 1989 privind acest fond de pensii: toată lumea a tăbărât pe el când era excedentar, pe atunci e-adevărat că erau şi mulţi salariaţi. E foarte dificil pentru un om cu o pensie mică să facă faţă tuturor cheltuielilor. Nu e deloc bine ce se întâmplă la noi în ţară”, conchide, realist, cititorul nostru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Mai mulţi câini, mai multă mizerie şi mai multe gropi în Micro 39 B

* Timp de nouă luni nu s-a rezolvat nici măcar una dintre problemele sesizate de cetăţenii din zonă * Ba, mai mult, lucrurile par a se fi agravat

La aproape nouă luni de la cea mai recentă vizită pe care a făcut-o echipa „Vieţii Libere” în cartierul Micro 39 B, am trecut să vedem dacă municipalitatea s-a ocupat măcar de câteva dintre problemele mărunte pe care le sesizaseră oamenii. Să ne înţelegem: nu ne-am aşteptat nicio clipă ca Primăria să transforme jumătatea de Micro 39 în vreun Beverly Hills. Ar fi fost de înţeles dacă, ici-colo, am mai fi dat peste câte un câine vagabond, aciuat pe lângă blocuri. Faptul că în cartier trăiesc mai multe patrupede decât oameni ne fusese sesizat, încă din octombrie 2012, de către Ana Bot şi Nicolae Nicoară. Sunt gălăţeni care plătesc taxe şi care aşteaptă în schimbul banilor respectivi servicii comunitare prompte. Li s-a rezolvat în vreun fel problema legată de câinii comunitari care trăiesc în cartier? Cu siguranţă nu! Prin codrii de verdeaţă netunsă dintre blocurile cartierului hălăduiesc, în continuare, alde Grivei şi Patrocle, tot fără stăpân, dar înconjuraţi de pui fătaţi în urmă cu vreo câteva luni. Carevasăzică, nu vor fi mai puţini câini, ci mai mulţi, în perioada care urmează!
Tot în luna octombrie a anului trecut, unul dintre cititorii noştri, domnul Butnaru, ne spunea că becurile de pe stâlpii de iluminat public se înlocuiesc la câteva luni din momentul în care devin nefuncţionale. Săptămâna trecută ne-a confirmat doamna Anişoara Lupu, în vârstă de 57 de ani, că lucrurile nu s-au schimbat cu nimic. Becuri arse sunt în continuare şi se înlocuiesc cu mare, mare greutate.
Mizeria de care se plângea Rodica Moţoc, în octombrie, este la fel de prezentă şi acum. Pe unde sunt oameni gospodari care fac şi treaba salubrităţii, totul e bine mersi! Din păcate, acolo unde oamenii fie nu au timp, fie nu au chef să cureţe drumurile publice, trotuarele şi spaţiile verzi, e ca în ghetou. Pe la buza trotuarului se vede, judecând după stratul de gunoi, că n-a mai trecut tare demult mătura Ecosal-ului prin zonă!
Copacii nu erau îngrijiţi nici acum nouă luni, cum ne sesiza domnul Valeriu Ban. Nici până astăzi nu s-au făcut progrese. Se plângeau, încă de atunci, oamenii că asfaltul este înflorit şi bordurile sunt sparte. Exact la fel sunt şi acum.
N-am vorbit până acum de problemele serioase, legate de infrastructură, de blocurile cu aspect exterior sordid, de parcul prin care parcă a trecut o hoardă furioasă sau de lipsa locurilor amenajate pentru oamenii vârstnici. Am amintit doar despre câteva probleme comune tuturor cartierelor, dar care par să nu aibă rezolvare nicăieri în Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Cartierul maidanezilor şi al celor certaţi cu legea

În raidul nostru prin Micro 38, Micro 39 A şi Micro 39 B, am stat de vorbă cu mai mulţi gălăţeni care ne-au împărtăşit din ofurile lor. Au fost şi persoane - destule - care ne-au spus, cu amărăciune, că "doar Dumnezeu ne mai poate ajuta: nici ziarul şi nici legile nu au ce să mai facă pentru noi". Noi, totuşi, continuăm să semnalăm problemele, pentru că numai aşa, ţinând aproape unii de ceilalţi, mai putem schimba ceva în bine.

Câinii care muşcă

Trei pensionari, Gheorghe Purice, Costică Stoian şi Ion Munteanu, care locuiesc la blocurile L2, Z7 şi Y1, ne-au vorbit despre câinii care tocmai o muşcaseră pe o femeie: „De astăzi (joia trecută - ziua raidului nostru, n.r.) au zis că cine vrea să adopte câini, o poate face. Dar la cât de mulţi câini maidanezi sunt, chiar credeţi că se vor găsi soluţii pentru toţi? La noi, în faţa blocului, o căţea neagră a fătat opt pui”, spune cu amărăciune Ion Munteanu.
Însă câinii nu sunt singura problemă a oamenilor, şi nici cea mai mare: „Nu avem căldură, nu avem apă caldă, dar bani ni se iau pe toate părţile. La noi, la blocul L2, nici probele nu le-au făcut. În alţi ani, probele se făceau cu mult înainte să dea frigul”, ne declară domnul Purice.

Bişniţarii de lângă stomatologie

I-am întrebat pe cei trei cititori ce ar trebui făcut pentru ca faţa cartierului în care locuiesc să se schimbe, să arate mai bine. Domnul Munteanu nu are nici o ezitare: „Ca să se schimbe faţa cartierului, trebuie luaţi bişniţarii de lângă Stomatologie, de la intrarea în Piaţă, acolo e urgia secolului. Nu ai pe unde să treci. Când e oră de vârf, te împiedici de ei. Şi dacă îi vezi, câteodată mai vine câte o bătrână cu o legătură de pătrunjel, dar o iau de o aripă şi o fugăresc, că nu au ei loc de ea”.

E mai bine fără chioşcuri

O bilă albă pentru actuala administraţie dă domnul Purice: „Nu vreau să-l laud pe Marius Stan, dar mă bucur că au început să dispară chioşcurile. Eu stau înspre Micro 13, în Micro 38, lângă biserică şi e mai bine fără chioşcuri. Mulţi dintre ei nu se mulţumiseră cu terenul pe care l-au primit atunci când le-a dat voie să facă aceste chioşcuri şi au venit şi cu paravan în faţă”.

Cum i-au prins pe hoţii de capace

În urmă cu puţin timp, un cititor din aceeaşi zonă ne semnalase dispariţia mai multor capace de canalizare în aceeaşi noapte. Am scris atunci, am publicat şi fotografii. Între timp, s-au pus alte capace şi, după cum ne spune domnul Purice, locatarii s-au mobilizat şi i-au prins pe unii dintre răufăcători: „La noi, la L2, i-am prins pe hoţi. Erau ţigani. Ne-am adunat mai mulţi vecini şi le-am arătat noi… capace. N-o să le mai trebuiască să le mai fure altă dată. Le-am pus la loc şi le-am făcut un sistem să nu-l mai poată ridica”.

Parcările, eterna problemă

„Cu parcările mai e o problemă, că fiecare parchează pe unde apucă, dar adevărul e că nu au unde, bieţii oameni, trebuie să-i înţelegem. S-au înmulţit maşinile, locuri de parcare nu s-au amenajat, aşa că nu e vina nimănui”, ne spun cititorii noştri.

Tinerii care distrug tot

„În parcul din spatele Pieţei vin, noaptea, tineri care iau tomberoanele şi le aruncă, le împrăştie pe jos, asta e distracţia lor. Toată vara, de când se lasă seara şi până la 2-3 noaptea, asta fac tinerii, rup gardul parcului şi strică tot ce găsesc”, povesteşte domnul Munteanu.
„La noi, în Micro 38, e urgie cu tineretul care iese de la şcoală”, afirmă domnul Purice: „Ţipă, urlă tot felul de cuvinte urâte, şi fete, şi băieţi, tot felul de măscări. Propun să mai treacă şi gardienii, sau Poliţia Locală, pe la 10-11 noaptea, să-i mai tragă de mânecă, poate aşa îi mai liniştesc cumva, că nu se mai poate”, îşi exprimă oful cei trei pensionari.
Şi câte ar mai fi de spus... Îi invităm pe toţi cititorii care doresc să ne scrie, pentru a-i ajuta în rezolvarea problemelor, să o facă.

Copiii sunt expuşi pericolelor

Morun Virgil (36 de ani) locuieşte în Micro 13 şi e supărat că la blocurile B2 şi B3 parcarea e plină de gropi: „S-au demolat consignaţiile şi au rămas urme din fosta gresie, pe care copiii pot să alunece. Apoi, toate gardurile se termină în partea de sus cu ţepi. În Bucureşti, de exemplu, se sudează o platbandă în partea de sus, ca să nu constituie un pericol pentru cetăţeni şi în special pentru copii”, declară cititorul nostru.

Rampe abrupte şi alunecoase

O altă problemă pe care ne-o semnalează domnul Morun sunt rampele de la farmacii şi magazine - abrupte şi alunecoase: „Copilul s-a urcat acolo, a alunecat şi şi-a spart capul. Rampele ar trebui să fie din materiale cu aderenţă, să nu alunece, să fie şi utile, nu doar făcute pentru a fi făcute”.

Parcurile - focar de infecţie

Nici parcurile noastre nu sunt aşa cum ar trebui: „În parcurile din cartiere se aruncă nişte nisip, copiii se joacă în acel nisip, dar vin şi pisici şi câini care îşi fac nevoile acolo, giardia se ia cel mai repede de acolo. Au făcut Grădina Publică unde au trântit două basculante de nisip. Dincolo, la Viva, au putut să pună covor de cauciuc, dar în Grădina Publică nu s-a putut. Se murdăresc copiii din cap până în picioare de la acel nisip. Mai avem mult până să putem spune că avem şi noi parcuri ca în Europa”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Micro 39 B - viaţa între mall, garaje şi câini maidanezi

Nu aduce anul ce aduce dezvoltatorul. Cam aşa ar suna posibila schimbare la faţă a cartierului Micro 39 B, unul dintre cele mai cenuşii cartiere ale Galaţiului. Blocuri gri, garaje înghesuite pe alei înguste, oameni obosiţi, chioşcuri, depozite pline de marfă de calitate şi provenienţă îndoielnică, totul pare rupt dintr-o poveste cu iz sovietic.
De la ultima vizită în acest cartier mărginaş al Galaţiului şi până săptămâna trecută, a apărut ceva nou în apropierea comunităţii, mai exact mall-ul. „Poate că în locul mall-ului ar fi trebuit o alternativă adevărată pentru tinerii din acest cartier. Încet-încet ne transformăm într-un oraş de consumatori, de ospătari şi de bucătari. E mai mare păcatul că tot ce înseamnă industrie s-a dus pe apa sâmbetei şi în locul fostelor întreprinderi au apărut mall-uri. Poate că Primăria ar trebui să susţijnă în acest cartier un proiect de dezvoltare a micilor afaceri. Ar trebui cursuri de calificare pentru cei care nu au nicio şansă să-şi mai găsească locuri de muncă”, a explicat Toader Coşeru.
Până la locurile de muncă, cei din Micro 39 B au şi cerinţe imediate, cel puţin în principiu mai uşor de rezolvat. „Nu pot să înţeleg de ce nu se permite legarea individuală la reţeaua de apă. Tot ce auzim este că în acest cartier sunt cei mai mari datornici la întreţinere. Într-adevăr, la nivel de asociaţii, poate aşa este, însă există foarte mulţi oameni care ar dori să iasă din asociaţii, pentru a fi contorizaţi individual. Din păcate cei de la Apă-Canal ne pun pumnul în gură şi nu ne lasă să facem contracte individuale. Cred că cineva doreşte ca regia de apă şi cea de termoficare să aibă mereu parte de datornici şi de ţapi ispăşitori”, a spus Vlad Oprescu. „Sunt mulţi administratori care au fugit cu  banii, iar noi acum suntem puşi să plătim a doua oară serviciile pe care le-am plătit deja. Aşa stau lucrurile şi la noi, la asociaţia 852. Acum, pe lângă datorii mai trebuie să plătim şi avocaţii”, a  spus Vasile Chirciu.  Potrivit datelor furnizate de Apaterm, Micro 39 B este unul dintre polii datoriilor istorice. Astfel, potrivit acestei instituţii, datoria medie a unui proprietar de apartament către această regie se ridică la aproape 3.700 de lei.
Garajele cu fundaţie
Încă de la începutul mandatului de primar, Marius Stan a declarat război construcţiilor ilegale, fie că este vorba de garaje, chioşcuri sau alte magherniţe improvizate. Nu este însă şi cazul în cartierul vizitat de „Viaţa Liberă”. O scurtă plimbare printre blocuri îţi dă dovada vie a imaginaţiei românilor.  Peste tot ai parte de garaje, în mai multe tipuri, cu facilităţi suplimentare sau fără. Cele mai multe au chiar şi subsoluri. Conform surselor din cadrul Primăriei Galaţi, de-abia anul acesta va veni şi rândul acestor garaje să fie dărâmate. „Problema este că aceste garaje ocupă foarte mult spaţiu. Acolo unde sunt ele amplasate s-ar putea crea foarte multe locuri de parcare, astfel încât să nu fim nevoiţi să ne parcăm maşinile prin locuri neamenajate”, a explicat Vasile Ionescu.

Domnia maidanezilor

Pe lângă frigul din apartamente, oamenii din Micro  39 B mai au de îndurat şi mizeria de pe străzi, dar şi câinii comunitari. "Curăţenia lasă foarte mult de dorit pe aicvi. Cei de la Ecosal parcă vin în plimbare. Mai mult, gunoaiele rămase pe lângă tomberoane atrag tot felul de năpăstuiţi ai sorţii. Nu ştiu care ar fi soluţia. Probabil ar fi bine să se trimită mai multe echipe pe aici, pentru a se vedea în ce hal trăim în secolul XXI", ne-a spus Maria Cernat. "Cei care ar trebui să cureţe pe aici vin şi dau cu mătura doar în zonele principale, în rest, printre blocuri, este jale. Poate că şi locuitorii ar trebui să fie mai responsabili şi să îşi cureţe prin faţa garajelor, pentru că toţi îşi aruncă mizeria pe acolo", a mai spus aceasta.
Un alt locuitor al cartierului, Stan Prămădeală, spune că, pe lângă gunoaie, câinii comunitari reprezintă o altă mare problemă. "Mergem la piaţă, copiii merg la şcoală, mergem pe stradă şi trebuie să ne ferim la fiecare pas de câinii comunitari. Eu îi înţeleg pe iubitorii de câini, care îi hrănesc, pe de altă parte, trebuie să ne gândim şi la oameni. Prefer ca aceste animale să ajungă în adăposturi, decât ca un copil să ajungă în spital. Şi mai bine, cei care îi hrănesc pe la scara blocului să îi ia acasă, să aibă grijnă de ei, nu să îi lase să se chinuie pe străzi", a spus acesta. "Cei mai mulţi dintre aceşti câini sunt agresivi. Noaptea nici nu putem să dormim din cauza gălăgiei pe care o fac. Nu ştim ce să mai facem", a mai spus acesta. "Cel mai grav este în jurul depozitelor. Acolo este şi multă lume, iar un astfel de câine , dacă ar fi bolnav, ar reprezenta un adevărat focar de infecţie", a spus şi Adelina Vasii. "Problematic este şi faptul că cei mici, atunci când merg la şcoală, practic fac slalom printre fecalele maidanezilor. Mie una, aşa ceva mi se pare absolut inadmisibil", a mai spus aceasta.

Restanţe uriaşe la întreţinere

Se poate spune fără grija de a greşi că în cartierul Micro 39 B se află polul datoriilor din Galaţi. Acest lucru este posibil, deoarece, conform Apaterm, peste 70 la sută dintre locuitori nu şi-au plătit întreţinerea. În medie, Apaterm ar avea de recuperat de la fiecare datornic în parte câte 3.700 de lei. Pe lângă datoriile neplătite de proprietari apare însă şi o altă problemă. Unii dintre administratori au încasat banii şi au fugit cu ei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.