Jump to content

Condiţiile pentru acordarea burselor profesionale de 200 de lei


Recommended Posts

Posted

Condiţiile pentru acordarea burselor profesionale de 200 de lei

* Pe site-ul MECTS a apărut un proiect de Hotărâre de Guvern care stabileşte condiţiile acordării bursei profesionale * Cei care primesc „Bani de liceu” nu au dreptul şi la acest ajutor

După mai bine de o lună de la începerea cursurilor, MECTS a postat pe site un proiect de Hotărâre de Guvern care să fixeze condiţiile de acordare a bursei de 200 de lei pentru elevii şcolilor profesionale. Dacă abia acum se publică proiectul actului normativ, nu se ştie când vor primi elevii banii, dar măcar există certitudinea că se întreprinde ceva în acest sens. Fostul ministru Daniel Funeriu a atras atenția în repetate rânduri că în bugetul ministerului există 176 de milioane de lei alocați special pentru aceste burse.

Repetenţilor li se suspendă bursa

Conform proiectului, bursa se va acorda tuturor elevilor înscrişi la profesională, indiferent de venitul familiei, în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice şi pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale. Elevii repetenți nu vor mai primi cei 200 de lei.

Dacă au mai mult de zece ore la care au lipsit, bursa li se suspendă pentru o lună, iar dacă au comis abateri disciplinare grave demne de scăderea notei la purtare până la 7, nu vor mai primi cei 200 de lei timp de trei luni. Totodată, bursa nu se va acorda pe o perioadă de şase luni dacă elevul înregistrează cel puţin 40 de absenţe nemotivate din totalul orelor de studiu sau cel puţin 30 la sută din totalul orelor la o singură disciplină de studiu.

De asemenea, se precizează, în proiect, că elevii nu pot beneficia simultan de bursa profesională şi de „Bani de liceu”.

500 de beneficiari în judeţul Galaţi

În judeţul Galaţi sunt 500 de elevi înscrişi anul acesta la clasele de profesională. „Dacă proiectul va fi aprobat în forma actuală, acesta este numărul bursierilor. Dacă se va ţine cont de venitul familiei, sunt doar 152 de elevi care şi-au depus deja dosarul”, ne spune inspectoarea pentru învăţământul tehnic, profesoara Corina Tatu.

Elevii pot opta pentru învăţământul profesional după finalizarea clasei a IX-a, iar şcoala durează doi ani: în primul an, se face 40 la sută teorie şi 60 la sută practică, iar în cel de-al doilea an - 25 la sută teorie şi 75 la sută practică. În fiecare an, se organizează stagii de practică la angajator, iar elevii vor semna o convenţie de stagiu împreună cu unitatea de învăţământ şi angajatorul. După terminarea celor doi ani de profesională, absolvenţii se pot angaja sau pot să-şi continue studiile la liceu pentru obţinerea diplomei de bacalaureat.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Vin banii pentru bursele profesionale. Elevii vor primi câte 500 de lei în prima fază

Cei 500 de elevi gălăţeni care sunt înscrişi la nou înfiinţatele şcoli profesionale vor primi bursele promise în valoare de 200 de lei. Cu aproape două luni întârziere, Guvernul a aprobat totuşi hotărârea prin care se pot aloca aceşti bani. Ca urmare, până cel târziu pe data de 24 noiembrie, toţi elevii de la profesională trebuie să depună cereri pentru obţinerea acestui ajutor financiar. Bursa nu este condiţionată în niciun fel de veniturile familiei. Ea poate fi însă sistată pe o lună dacă elevul a acumulat mai mult de 10 absenţe, pe trei luni, dacă a acumulat mai mult de 20 de absenţe şi pe şase luni dacă are mai multe de 40. De asemenea, nu se va mai acorda bursa timp de trei luni dacă are mai puţin de 7 la purtare. Elevii repetenţi nu vor mai avea dreptul la acest ajutor financiar.

„În primă fază, elevii vor primi 500 de lei, banii cuveniţi din urmă, de la începutul anului şcolar. După care vor primi lunar câte 200 de lei, doar pentru perioada cât sunt la şcoală. Elevii de la profesionale, care au fost incluşi pe lista „Bani de liceu” trebuie să renunţe la cei 180 de lei în favoarea bursei profesionale, deoarece cele două ajutoare financiare nu se pot cumula”, declară inspectoarea generală, Laura Marin.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.