Jump to content

Caracatiţa celor 168 de firme ale lui Cătălin Chelu


dcp100168

Recommended Posts

Caracatiţa celor 168 de firme ale lui Cătălin Chelu

Cătălin Chelu şi alte 15 persoane sunt urmăriţi penal pentru delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani, omul de afaceri fiind acuzat că, împreună cu membri ai familiei sale, a înfiinţat 168 de firme şi 10 ONG-uri, pe care le-a folosit la tranzacţii bursiere, prejudiciul fiind de 20 milioane de euro.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale faţă de Călin Cătălin Chelu, Cezar Rimar, Doina Lilioara Rimar şi Gabriel Constantinescu, din municipiul Galaţi, precum şi faţă de alte 12 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, utilizare de informaţii privilegiate, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălarea banilor. "În fapt, s-a reţinut că învinuitul Chelu Călin Cătălin, împreună cu membri ai familiei sale, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi - societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB - Secţiunea RASDAQ", se arată într-un comunicat de presă al DIICOT remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Astfel, Chelu a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale de tip SRL, mare parte cu sediul în municipiul Galaţi, precum şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare.

Procurorii au precizat că, de exemplu, în perioada 2001 - 2008, prin grupul de firme controlat de către membrii grupării au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF-uri în valoare cumulată de peste 780 de milioane de lei, din care s-au încasat dividende de 760.000 de lei şi s-a retras din conturi suma de 154 de milioane de lei. "Ulterior, învinuitul a dispus în mod discreţionar de resursele societăţilor astfel controlate, beneficiind de lichidităţile obţinute prin delapidarea patrimoniului acestora", arată procurorii DIICOT.

De asemenea, SC Cony Sat SA Galaţi, societate controlată de către membrii grupării, a înregistrat în contabilitate, la categoria cheltuieli deductibile fiscal, contravaloarea unor lucrări de construire a unor reţele de CATV, neexecutate în realitate de către societăţile antreprenoare, "cu consecinţa diminuării sumelor datorate bugetului de stat, respectiv impozit pe profit şi TVA".

Prejudiciul produs în această cauză a fost estimat la 20 de milioane de euro, sumă corespunzătoare unui rulaj al tranzacţiilor bursiere în valoare de 80 de milioane de euro.

Procurorii le-au prezentat învinuirile lui Cătălin Chelu şi celorlalţi învinuiţi din dosar în perioada 17 septembrie - 31 octombrie 2012, la sediul DIICOT, în prezenţa apărătorilor aleşi.

Omul de afaceri Cătălin Chelu este audiat, miercuri, de procurorii DIICOT.

În luna ianuarie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizaţia de funcţionare firmei de brokeraj City Invest Galaţi, deţinută de omul de afaceri Cătălin Chelu, după ce a constatat mai multe încălcări ale legislaţiei pieţei de capital, inclusiv practici frauduloase şi o posibilă spălare de bani, anunţa atunci Parchetul.

Ordonanţa CNVM privind retragerea autorizaţiei a fost emisă în 12 ianuarie, după un control derulat în perioada 24 - 28 octombrie la City Invest, verificări în urma cărora reprezentanţii instituţiei au observat că firma a operat transferuri de bani între conturile clienţilor, o practică frauduloasă potrivit reglementărilor Comisiei.

City Invest a primit autorizaţia de funcţionare de la CNVM în noiembrie 2008, însă a început să intermedieze tranzacţii la Bursa de la Bucureşti abia în august 2010. Firma a intermediat anul trecut tranzacţii de 208 milioane lei la BVB, plasându-se, astfel, pe locul 21 din 65 în topul brokerilor.

La momentul înfiinţării, Chelu deţinea 96% din acţiunile City Invest, iar două persoane fizice şi două societăţi cu răspundere limitată aveau câte 1% din titluri.

Cătălin Chelu este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri cu investiţii pe bursă şi s-a aflat de mai multe ori în conflict cu CNVM, dar şi cu conducerile SIF-urilor.

În noiembrie 2010 Chelu era cercetat în aproape 50 de dosare aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În 12 octombrie, Cătălin Chelu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la şase ani de închisoare cu executare în dosarul "Mită la MAI", pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu.

Totodată, instanţa i-a condamnat pe Niţache Ştefan Badea la patru ani de închisoare cu executare, pe Gabriel Constantinescu la doi ani de închisoare cu suspendare şi pe Cristi Antonel Bunu la şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Link to comment
Share on other sites

Chelu, geniul malefic al tranzacţiilor bursiere

Procurorii DIICOT au anunţat ieri începerea cercetărilor într-un nou dosar deschis pe numele omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, acuzat acum că împreună cu părinţii săi, Doina şi Cezar Râmar şi unul dintre principalii colaboratori, Gabriel Constantinescu, a constituit un grup infracţional format din 15 persoane. Acuzaţiile sunt delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani. Infracţiunile erau comise prin tranzacţii pe RASDAQ. Potrivit DIICOT, în perioada 2001-2008, prin grupul de firme sau ONG-uri controlate de către membrii grupării au fost achiziţionate titluri emise de SIF-uri în valoare de peste 780 milioane lei, din care s-au încasat dividende în valoare de 760 milioane lei şi s-a retras din conturi suma de 154 milioane lei.

Atacuri concertate asupra SIF-urilor

Reţeta afacerilor lui Cătălin Chelu are la bază o înfiinţare sute de SRL-uri care nu fac nici producţie, nici comerţ şi nu au salariaţi, ci doar unul sau doi asociaţi şi un administrator. Prin aceste firme sunt achiziţionate ale SIF-urilor. În casa de pe str Prunari nr 17 din Galaţi se află o casă simplă în care sunt sediile unui SA şi 19 SRL-uri, acţionare la SIF Moldova şi SIF Oltenia. Pe str Dogăriei nr 133, într-o casă părăsită, este sediul SC Libron Consulting SA şi 16 SRL-uri. Toate firmele de pe Dogăriei nr 133 sunt acţionare la SIF Otenia. Pe str Fraternităţii nr 9, se află sediile a 23 de SRL-uri, acţionare la SIF Oltenia. Pe str Instrucţiei nr 1 se află sediile a 28 de SRL-uri, pe str Narciselor nr 47 sunt sediile altor 20 de SRL-uri, în clădirea Hyt Center de pe str Traian sunt sediile altor 5 SRL-uri, iar pe str Democraţiei nr 5 mai au sediile alte 15 SRL-uri. Aceste SRL-uri şi SA-uri îi au acţionari pe Chelu, pe mama sa, Doina Râmar, pe tatăl său vitreg, Cezar Râmar, dar şi pe oamenii săi de încredere, Gabi Constantinescu, Liuţa Stan, Carmen Vlaicu, Maricel Stan, etc.

Potrivit informaţiilor de pe piaţa bursieră, Cătălin Chelu reuşeşte să menţină un control mai mare decât cel permis de lege asupra celor 5 SIF-uri prin acţiunile concertate a peste 200 de societăţi, dintre care cam 135 îl au ca asociat sau administrator pe Cătălin Chelu, la celelalte controlul fiind deţinut prin părinţii şi apropiaţii săi. Prin deţinerea unui număr mare de acţiuni la o SIF, Cătălin Chelu obţine un loc în CA, poziţie care este fructificată de omul de afaceri. ,,În practicile sale este ca, folosindu-şi poziţia influentă în membru CA la SIF Oltenia, sau preşedinte CA la SIF Moldova, să îi determine pe directorii unor societăţi din portofoliul SIF să bage bani în societăţile controlate de Chelu", se spune în rechizitoriul din dosarul 394/D/P/2007, în care omul de afaceri gălăţean este cercetat de DIICOT tot pentru infracţiuni pe piaţa de capital.

Afaceri cu ONG-uri

Structura centrală a DIICOT efectuează cercetări în legătură cu faptul că omul de afaceri gălăţean a înfiinţat "168 de SRL-uri şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare". Această încrengătură a fost descoperită după ce CNVM a sesizat Garda Financiară că Chelu a înfiinţat mai multe asociaţii umanitare şi prin intermediul acestora făcea tranzacţii cu acţiuni, investiţii financiare şi vânzări de titluri de valoare tranzacţionate la bursă. La Asociaţiile "Pentru un nou început", "Spre Viitor" şi "Un sfat bun", preşedinte era chiar Cătălin Chelu. Alte ONG-uri, "Bucuria", "Împlinirea", "Steaua Călăuzitoare", "Prietenii tăi", "Dăruieşte", "Inimă Curată" şi "Tu eşti viitorul", erau înfiinţate de SRL-urile lui Chelu, Cony Sat SA, Globelink SRL, Cony Scop SRL, Rogensoft SRL, Alpinosat SRL, Dacsat SRL, Datobitsat SRL şi Tromero SRL. Comisarii Gărzii Financiare au stabilit că asociaţiile "Pentru un nou început", "Spre Viitor" şi "Un sfat bun", au virat către Cony Sat SA 3.148.926.360 lei vechi, bani proveniţi din comercializarea titlurilor de valoare intrate anterior în proprietatea asociaţiilor. Asociaţiile "Bucuria", "Împlinirea", "Steaua Călăuzitoare", "Prietenii tăi", "Dăruieşte", "Inimă Curată" şi "Tu eşti viitorul", au virat în conturile Cony Sat SA 8.587.444.500 lei. Pe ordinele de plată prin care asociaţiile au efectuat plăţile era trecută menţiunea "avans clădire".

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cătălin Chelu respinge acuzaţiile DIICOT

După ce miercuri a stat mai bine de opt ore la sediul DIICOT Bucureşti, omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu a plecat acasă fără să primească vreo interdicţie din partea procurorilor. L-am contactat, ieri, pentru a afla mai multe informaţii despre acuzaţiile care i se aduc. „Am fost şocat când am văzut în presă despre ce este vorba. Am stat opt ore la parchet şi am fost întrebat numai bazaconii. M-au întrebat chiar şi de ce s-a întâmplat în trecut la Plase Pescăreşti. I-am rugat să îmi pună întrebări punctuale, dar mi-au spus că nu se poate aşa. Mi-au spus şi despre infracţiunile pe care le-au amintit în comunicat. Mă crucesc când văd cum se face justiţie la noi în ţară. Dacă e vorba despre un prejudiciu de 20 de milioane de euro, de ce nu m-au arestat? Probabil nu aveau probe pentru a susţine asta în faţa unui judecător. Vorbeau despre nişte acţiuni petrecute în 2003. De ce m-au chemat abia acum?”, se întreabă omul de afaceri.

„Le-am spus să facă o expertiză”

Cătălin Chelu susţine că niciuna din infracţiunile care i s-au adus la cunoştinţă nu stă în picioare. Ba mai mult, omul de afaceri recunoaşte că a înfiinţat mai multe societăţi pe care le-a folosit în cumpărarea acţiunilor de la SIF-uri. „Le-am explicat procurorilor că am înfiinţat mai multe societăţi pentru că o singură persoană nu putea cumpăra mai mult de 0,1 la sută din acţiunile de la SIF. Nu am făcut nimic ilegal. Au venit mai mulţi inspectori fiscali, care au verificat acest lucruri şi nu au găsit nimic ilegal. Nu înţeleg de ce se aduce acum în discuţie acest aspect. Le-am sugerat procurorilor să facă o expertiză, cu un om pe care îl numesc ei, la toate societăţile pe care susţin ei că le-am prejudiciat. M-au mai întrebat şi despre majorările de capital făcute la diferite firme aflate fie pe numele meu, fie pe numele cunoscuţilor mei. Au crezut probabil că eu am pus oamenii să săvârşească infracţiunile. Le-am explicat anchetatorilor ceea ce orice analist financiar ştie. Repet, întrebările pe care mi le-au pus nu au nicio legătură cu ceea ce a apărut în comunicatul de presă”, susţine Cătălin Chelu.

„Am obţinut bani şi satisfacţii”

Acuzat că a prejudiciat statul cu 20 de milioane de euro, omul de afaceri gălăţean infirmă toate acuzaţiile care i se aduc. „La vremea respectivă am făcut bani şi am avut şi satisfacţii. Acum însă toate acuzaţiile lor mă distrug ca om de afaceri. Nu pot să cred ce se întâmplă. Nu înţeleg cum se face justiţie”, afirmă Chelu.

După ore lungi de audieri, procurorii i-au spus lui Cătălin Chelu că va mai fi chemat şi altă dată la parchet pentru a da declaraţii în acest dosar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Condamnări cu suspendare pentru gruparea care a creat un prejudiciu de 20 de milioane de euro prin tranzacţii bursiere ilegale

Complicii controversatului om de afaceri Cătălin Chelu au încheiat o înţelegere cu procurorii ca să nu meargă la închisoare. Tribunalul Galaţi a validat acordul de recunoaştere al vinovăţiei încheiat între DIICOT,  Rimar Cezar şi Rimar Doina Lilioara, trimişi în judecată alături de omul de afaceri Cătălin Chelu (decedat), Constantinescu Gabriel şi alte 12 persoane pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi  evaziune fiscală.

Cătălin Chelu şi alte 15 persoane au fost puşi sub inculpare în 2012 pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, omul de afaceri fiind acuzat că, împreună cu membri ai familiei sale, a înfiinţat 168 de firme şi 10 ONG-uri, pe care le-a folosit la tranzacţii bursiere, prejudiciul ridicându-se la 20  de milioane de euro. Rimar Cezar şi Rimar Doina Lilioara au făcut parte din anturajul infracţional al omului de afaceri, iar după cinci ani de cercetări, procurorii DIICOT Galaţi au ajuns la o înţelegere cu cei doi, încheind un acord de recunoaştere a vinovăţiei, care a fost avizat favorabil de Tribunalul Galaţi pe 13 octombrie.

"În fapt, s-a reţinut că Cătălin Chelu, împreună cu membri ai familiei sale, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi - societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB - Secţiunea RASDAQ", au precizat procurorii DIICOT Galaţi.

Astfel, Chelu a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale de tip SRL, mare parte cu sediul în municipiul Galaţi, precum şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare. Anchetatorii au descoperit, spre exemplu, că în perioada 2001-2008, prin grupul de firme controlat de către membrii grupării au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF-uri în valoare cumulată de peste 780 de milioane de lei, din care s-au încasat dividende de 760.000 de lei şi s-a retras din conturi suma de 154 de milioane de lei. "Ulterior, Cătălin Chelu a dispus în mod discreţionar de resursele societăţilor astfel controlate, beneficiind de lichidităţile obţinute prin delapidarea patrimoniului acestora", susţin procurorii DIICOT.

Sechestru pe titluri financiare, dividende, bani şi imobile  

SC Cony Sat SA Galaţi, societate controlată de către membrii grupării, a înregistrat în contabilitate, la categoria cheltuieli deductibile fiscal, contravaloarea unor lucrări de construire a unor reţele de CATV, neexecutate în realitate de către societăţile antreprenoare, cu consecinţa diminuării sumelor datorate bugetului de stat, respectiv impozit pe profit şi TVA. Prejudiciul produs în această cauză a fost estimat la 20 de milioane de euro, sumă corespunzătoare unui rulaj al tranzacţiilor bursiere în valoare de 80 de milioane de euro.

În noiembrie 2010, Chelu era cercetat în aproape 50 de dosare aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)  pentru infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani. În 12 octombrie 2012, Cătălin Chelu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la şase ani de închisoare cu executare în dosarul "Mită la MAI", pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Valentin Fătuloiu. Controversatul om de afaceri a fugit din ţară pentru a nu fi încarcerat, iar pe 8 decembrie 2014 a murit la Amman, în Iordania.

Complicii săi au scăpat acum de închisoare. Rimar Cezar a acceptat condamnarea la o pedeapsă de un an şi 9 luni de închisoare, iar Rimar Doina Lilioara a fost de acord cu aplicarea unei pedepse de 3 ani de închisoare, ambele sancţiuni penale fiind suspendate sub supraveghere. Prejudiciul cauzat statului, estimat la 20 de milioane de euro, va fi recuperat după ce judecătorii au dispus instituirea sechestrului pe titlurile financiare, dividende, banii şi imobilele aparţinând lui Cătălin Chelu şi complicilor săi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.