Jump to content

Reţeaua de încălzire din Galaţi este veche şi supradimensionată


Recommended Posts

Posted

Reţeaua de încălzire din Galaţi este veche şi supradimensionată

* Au spus-o profesorii universitari invitaţi la audierea publică pe tema încălzirii centralizate, desfăşurată ieri la iniţiativa societăţii civile

Sistemul de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic de la Galaţi este supradimensionat şi depăşit, ceea ce generează pierderi uriaşe de căldură şi, implicit, facturi mai mari, a apreciat prof. dr. ing. Eduard Minciuc, de la Facultatea de Energetică a Universităţii Politehnice din Bucureşti, unul dintre experţii care au luat cuvântul la audierea publică privind îmbunătăţirea eficienţei energetice, desfăşurată ieri în oraşul nostru.

"Iată câteva dintre problemele sistemului centralizat de încălzire din Galaţi, pe care noi le-am detectat. În primul rând, sursa (producătorul de energie termică Electrocentrale, n.r.) este supradimensionată şi foloseşte o tehnologie foarte veche, are destinaţie industrial-urbană şi este foarte departe de oraş. Sistemul de transport, în lungime de 182 de kilometri, şi cel de distribuţie, în lungime de 614 kilometri şi cu 119 puncte termice, sunt supradimensionate, depăşite moral şi fizic şi au pierderi mari de căldură, de 25 la sută, faţă de 5-10 la sută în reţele similare. Consumatorii sunt în scădere - 78.850 acum, faţă de 117.814 iniţial - şi plătesc mult pe energia termică", a spus prof. dr. ing. Eduard Minciuc.

Modernizarea sistemului, cheia problemei

Pledând pentru încălzirea centralizată în defavoarea celei individuale, acesta a creionat direcţiile pe care autorităţile trebuie să le urmeze pentru a creşte eficienţa sistemului local de termoficare. "Atunci când compară cheltuielile de încălzire în sistem centralizat cu cele de încălzire individuală (centrală proprie), oamenii pun faţă în faţă doar factura la întreţinere şi cea la gaze, uitând că aceasta din urmă vine însoţită şi de costuri cu apa rece şi electricitatea consumate de centrală, cu investiţia iniţială, adică achiziţia şi montarea centralei, şi cu întreţinerea şi înlocuirea ei. Încălzirea centralizată este, deci, mai puţin costisitoare decât cea individuală şi, dacă sistemul funcţionează bine, este mai eficientă", a spus cadrul didactic de la Politehnică. "Ca sistemul să funcţioneze bine, el trebuie modernizat, iar asta presupune o investiţie de până la 300 de milioane de euro într-o nouă capacitate de producţie a energiei termice, investiţii de 55 de milioane de euro în reţeaua de transport şi de 175 de milioane de euro în reţeaua de distribuţie, din care 15 milioane de euro în punctele termice. În acelaşi timp, numărul de consumatori trebuie să crească, la fel ca şi calitatea serviciilor, şi să existe un suport din partea autorităţilor, atât financiar (prin investiţii), cât şi de reglementare (prin crearea zonelor unitare de încălzire)", a explicat prof. dr. ing. Eduard Minciuc.

Trebuie căutate soluţii alternative de obţinere a căldurii

Investiţiile în reţeaua de termoficare trebuie însoţite, în mod evident, de lucrări de reducere a pierderilor de căldură şi la capătul acestui lanţ, adică la consumatorii finali. Este vorba de lucrări de reabilitare a conductelor de încălzire din interiorul blocurilor, de termoizolare a imobilelor şi de hidroizolare a acoperişurilor, a punctat prof. dr. ing. Lucian Georgescu, de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.

În paralel, a subliniat acesta, trebuie căutate noi surse de obţinere a energiei termice. "Arderea deşeurilor este una dintre ele. Căldura astfel obţinută este ieftină, pentru că materia primă este mai ieftină decât gazul metan folosit de termocentralele clasice", a spus prof. dr. ing. Lucian Georgescu, amintind că Suedia şi-a exprimat deja dorinţa de a construi din fonduri proprii o centrală pe deşeuri la Galaţi sau la Bucureşti, cu condiţia să primească garanţii de la Primării că vor cumpăra energia termică pe care centrala o va produce.

Audierea publică "Îmbunătăţirea eficienţei energetice la sistemul de încălzire - o provocare a autorităţilor şi a gălăţenilor", desfăşurată ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor la iniţiativa societăţii civile din Galaţi, a reunit experţi din domeniul energetic, reprezentanţi ai distribuitorului local de căldură Apaterm şi câţiva administratori de asociaţii de proprietari şi simpli cetăţeni. Concluziile şi propunerile acestora vor fi incluse într-un raport care va fi întocmit de o comisie de experţi (doi profesori, un jurist şi un expert contabil) şi va fi făcut public în cel puţin o săptămână. Documentul va fi înaintat autorităţilor locale responsabile.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Soluţiile experţilor la problemele încălzirii centralizate: Se impun reducerea pierderilor şi ieftinirea căldurii

* A fost făcut public raportul întocmit în urma audierii publice „Îmbunătăţirea eficienţei energetice la sistemul de încălzire - o provocare a autorităţilor şi a gălăţenilor”, desfăşurată pe 31 octombrie la iniţiativa societăţii civile din Galaţi

Din documentul realizat de o comisie independentă de experţi în energetică, economie şi drept se desprind soluţii pe termen scurt, precum reabilitarea reţelelor de termoficare în scopul eliminării pierderilor de căldură sau izolarea termică a blocurilor, dar şi soluţii pe termen lung, precum elaborarea unei strategii naţionale privind încălzirea centralizată, astfel încât energia termică să fie livrată populaţiei la un preţ accesibil, sau modificarea sistemului de subvenţionare a populaţiei.

Ce trebuie făcut acum

“Soluţiile pe termen scurt implică următoarele: reabilitarea termică a reţelelor de distribuţie prin folosirea unor materiale moderne cu pierderi foarte reduse; reducerea pierderilor în plan local pentru fiecare bloc în parte prin eliminarea pierderilor din spaţiile comune (subsol, uscător, casa scării, izolarea şi închiderea cu geamuri, folosirea uşilor de acces cu sistem de închidere hidraulic); adoptarea sistemului de încălzire pe orizontală în bloc, care să înlocuiască sistemul de distribuţie pe verticală; reechilibrarea hidraulică a instalaţiilor de încălzire ca modalitate extrem de importantă în reducerea costurilor (preluarea acestei iniţiative de către Primăria Galaţi şi societatea locală de distribuţie); realizarea cu ajutorul specialiştilor în domeniu, inclusiv a celor existenţi în Galaţi, a unor studii de fezabilitate privind posibilele soluţii privind modificarea/schimbarea sistemului de încălzire şi modernizare a celui existent”, se arată în raportul întocmit de comisia de experţi.

Ce trebuie făcut pe viitor

“Soluţiile pe termen lung implică: o gândire unitară şi vizionară la nivel naţional, care să implice atât administrativul, cât şi politicul; menţinerea şi dezvoltarea la nivel naţional a sistemului de producere şi distribuţie a energiei termice care se dovedeşte a fi cel mai eficient şi de viitor din punct de vedere strategic; o lege a condominiului care să stabilească la nivel naţional reguli foarte clare cu răspunderi şi obligaţii din partea proprietarilor care deţin un apartament; o strategie naţională asupra sistemului de încălzire centralizat, care să livreze energie la un preţ accesibil chiar cu o reducere sau o susţinere din partea statului; un program naţional de îmbunătăţire a condiţiilor din aceste condominii (izolaţii noi, ţevi noi, moderne, cu un bun transfer termic şi pierderi minime, îmbunătăţirea transferului termic, reducerea pierderilor pe traseul de distribuţie; o lege care să înlăture actualul sistem de subvenţionare a populaţiei şi adoptarea unui program de ajutorare efectivă a celor care au nevoie cu adevărat; eliminarea intermediarilor de pe traseele de distribuţie de la furnizorul de energie termică la consumator”, arată experţii.

Concluziile vor fi înaintate Primăriei

Raportul comisiei de experţi, care conţine şi sugestii din partea asociaţiilor de proprietari, a societăţii Apaterm, a firmelor de repartizare a costurilor cu încălzirea şi a Prefecturii, va fi înaintat Primăriei şi celorlalte autorităţi locale implicate în subiectul încălzirii centralizate.

Trebuie remarcat, însă, faptul că ideile prezentate în raport nu sunt noi – autorităţile locale şi centrale au vorbit în repetate rânduri despre ele, descriindu-le drept priorităţi. Totuşi, atât raportul, cât şi discursul autorităţilor par lipsite de consistenţă atâta vreme cât ele nu prezintă şi soluţiile de finanţare şi de punere în practică a acestor “priorităţi”.

Realizatorii raportului pe încălzire

Experţii consultaţi de iniţiatorii audierii publice privind încălzirea centralizată sunt conf.dr.ing. Ion Sotir Dumitrescu, de la Departamentul de Producere şi Utilizare a Energiei al Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, Octavian Chivu, economist, Elena Apostol, jurist, şi Lidia Antoniu, profesor.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.