Jump to content

Braileni

Marin Petrescu

Recommended Posts

Am vazut recent un articol ( umoristic ?) despre o disputa veche dintre braileni si galateni ; ma rog, dupa gustul meu , un umor indoielnic.Insa am avut cu acest prilej o revelatie. Nu sunt putini dintre locuitorii celor doua asezari care s-au realizat in cealalta localitate. Am realizat aceasta realitate evidenta si datorita faptuliui ca ma intalnesc , dimineata de dimineata, cu George Cramer , figura biunecunoscuta in Galati , oras unde a facut mpot de perormanta , s-a realizat profesional - inginer de himie alimentara si , dupa revolutie , chiar demnitar. Brailean de origine ( iata !) , George , voleibalist de exceptie , deopotriva eficace dar si deosebit de spectaculos , a fost inima echipei de volei , cea socotita "de aur" din deceniul sase al secolului trecut.El si -a incheiat cariera sportiva in Franta , unde a fost jucator si , in acelasi timp , antrenor. Din relatarile regretatuliui FLorin Balais ,cel care i - a fost antrenor si cu care s-a inrudit prin cumetrie , mi -a povestit o intamplare care, cred eu ,merita spusa mai departe. George , care era facut parca din guma , era un aparator teribil , acoperind prin plonjoane de o rara frumusete si temeritate tot terenul ... si numai. Deseori plonja efectiv in publicul care se apropia totusi mult de teren ,salile in care se juca in acele vremuri fiind destul de mici. Deci , inaintea plecarii in Franta cu contract , intr -un turneu la Paris ( sper sa nu mint, adversar era chiar nationala gazdelor ) , George , dupa ce se face salutul de la inceputul meciului , leapada tenisii ( chinezesti ,dar din aia bunii !) si , in picioarele goale incepe demonstratia , plonjand practic din tusa in tusa. La un atac al adversarilor , urmarind o minge care urma sa cada in spate , plonjeaza , salveaza , si , din inertie paraseste sala prin usile batante , care dadeau sprea foaier. Aplauze, Georgica ,disparut din sala , jocul continua, francezii ataca din nou si expediaza un balon spre fundul terenului , unde nu era nici un galatean . In acel moment,, George se intoarce in sala, pe usa din dreptul locului vacant ,se repede in teren si ... salveaza si aceatas minge spre deliciul numersului public! Se zice ca evolutia din acel turneu i - a deschis ... usa spre voleiul francez; daca ma uit acum unde este sportul frantuzesc si unde este al nostru , parca imi vine sa il invinovatesc pe George ca i - a invatat volei.