Jump to content

O grădiniţă pe un focar de infecţie, în Ţiglina III


dcp100168

Recommended Posts

O grădiniţă pe un focar de infecţie, în Ţiglina III

* Clădirea în care odată funcţiona oficiul poştal care deservea cartierul Ţiglina III a ajuns într-o avansată stare de degradare, imobilul fiind salvat de statutul de ruină numai datorită unei grădiniţe care funcţionează la etaj

Grădiniţa numărul 27, situată vizavi de Liceul Auto, îşi are sediul de ani buni deasupra unui oficiu poştal dezafectat. Problema este că, în ultima perioadă, spaţiul a devenit casa oamenilor străzii şi un adevărat focar de infecţie.

În 1999 spaţiul de deasupra focarului de infecţie actual a fost dat în folosinţă către grădiniţă, cererea fiind făcută către oficialii de la Poşta Română. Între timp actualul oficiu poştal numărul 10 s-a mutat într-un loc alăturat, mult mai mic, unde-şi desfăşoară activitatea şi în prezent.

Clădirea a devenit adăpost pentru boschetari

Printre gratiile ruginite se poate vedea cu uşurinţă starea deplorabilă în care a ajuns locaţia. Geamurile de la parter sunt sparte, gunoaiele formează munţi urât mirositori, în timp ce pereţii sunt plini de igrasie şi mucegai. În martie 2010 părinţii au făcut o plângere în acest sens către primărie. În urma expertizării structurii de rezistenţă s-a concluzionat că locaţia este sigură pentru desfăşurarea activităţii în continuare. Totuşi, la insistenţa părinţilor, a fost instalat un gard cu scopul de a împiedica accesul copiilor aproape de peretele din care se desprindeau continuu cărămizi. Cu toate acestea, de ani buni, oamenii străzii au ocupat oficiul poştal dezafectat şi l-au „aranjat” pe bunul plac. Acest lucru a fost posibil pentru că prin spatele clădirii se poate pătrunde în interior. „Şi-au adus saltele în interior, iarna fac focul să se încălzească”, ne-a declarat Rodica Cristea, directoarea instituţiei.

La un pas de îngheţ

Lucrările de modernizare sunt imposibile în momentul de faţă. Grădiniţa are 108 copii, în două ture, dimineaţa şi după-amiaza. Împreună cu părinţii s-a încercat modernizarea unităţii, dar problemele de la parter sunt un impediment major. „Am modernizat şi amenajat sălile şi am reuşit să reabilităm reţeaua electrică” a adăugat educatoarea şefă. Anul trecut au fost probleme mari pentru că ţevile de căldură au fost sparte şi copiii nevoiţi să stea în frig. „Nu putem pune centrală termică până când oamenii străzii nu sunt evacuaţi şi parterul reabilitat ca la carte. Se plăteşte chirie pentru spaţiu, dar nimănui nu-i pasă de starea în care a ajuns vechiul oficiu poştal”, ne-a mai spus Rodica Cristea.

Ruina e în conservare

La fel ca multe alte fose sedii de instituţii sau fabrici, lăsate pradă timpului şi oamenilor străzii, şi clădirea fostului oficiului poştal şi a actualei grădiniţe pare aşteaptă vremuri mai bune. Potrivit reprezentanţilor municipalităţi, imobilul aparţine Poştei Române, aflându-se în prezent în conservare. Chiar dacă proprietarul a făcut ceva eforturi pentru a împiedica degradarea continuă, aceste apar să fi fost zadarnice. „Anul trecut, cei de la Poştă au făcut curat şi au pus gratii, dar acestea au fost furate în mai puţin de 48 de ore. Tot atunci au fost reparate ţevile de căldură şi izolate pentru ca grădiniţa să poată beneficia de agent termic. Noi nu putem face altceva decât să stabilim, cu Poliţia Locală, un itinerariu de patrulare care să cuprindă mai des această zonă”, ne-a precizat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.